Actorul DOREL VISAN despre satul romanesc (Video): TARANUL ROMAN NU MAI E TARAN. BUNUL-SIMT INCEPE SA DISPARA SI LA TARA

4-08-2015 1 minut Sublinieri


Dorel Visan la Jocuri de putere: TARANUL ROMAN… de medialert

Actorul Dorel Vişan a fost invitatul lui Rareş Bogdan, la Realitatea TV, la emisiunea Jocuri de Putere. Artistul a vorbit, cu tristeţe, despre schimbările prin care a trecut satul românesc şi cum sunt afectaţi românii.

Dorel Vişan a caracterizat, scurt, starea în care se află ţăranul român în 2015: “Nu mai are nici măcar pene să îşi pună la coif”.

“Ţăranul român nu mai are nici pene să îşi pună în coif. Nu mai ţine nici găini. Vaci nu mai ţine de mult, porci nici atât,. Ţăranul român nu mai e ţăran, sau e fermier, sau a uitat satul care e locul de formare al rădăcinilor. Copiii formaţi la ţară erau la şcoală mai ascultători, mai răbdători. Bunul simţ se duce o dată cu generaţiile care se duc…

A trecut vremea când ne dădeam cu sapa în cap pentru pământ. Cineva râdea, spunând că poezia ar trebui întoarsă şi că astăzi se potriveşte nu “Eu vreau pământ” ci ca pământul să spună “Eu vreau ţărani”. Şi preşedintele Băsescu şi-a primit deja banii pe producţia din terenurile sale.

Mă doare sufletul să văd că ţăranii români stau şi râd de cei care muncesc. Satul românesc a fost o formă de organizare extraordinară, o relaţie triplă: întâi dascăl-preot, apoi notarul-primarul. La mine în sat primarul a fost toată viaţa primar, toată lumea îl ştia, ajuta oamenii, era cinstit. Acum partidele aleg primarii. Ce încredere poţi să ai?  Preotul era sfătuitorul oamenilor, era cel care se ocupa de sufletele oamenilor. Omul fără Dumnezeu nu e nimic”, a conchis actorul.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Dorel Visan, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Actorul DOREL VISAN despre satul romanesc (Video): TARANUL ROMAN NU MAI E TARAN. BUNUL-SIMT INCEPE SA DISPARA SI LA TARA

 1. Sunt de acord cu ce spune Dorel Visan, renumitul actor, ca bunul simt dispare incet incet si la tara.Fiind profesoara pot spune ca educ copii, copiii de la invatamantul primar.Le-am spus mereu elevilor ca primul semn de buna purtare este salutul care dispare incet incet si la sate.La ineputul primilor ani de invatamant (1999-2000) elevii ma salutau pe strada si nu numai elevii mei ci toti din scoala.Treptat acest salut a inceput sa dispara la tot mai multi elevi.Unii uita ca i-am invatat , ca i-am invatat cum sa salute frumos si acum sunt prea putini elevi care mai spun,, Sarut mana!” sau ,, Buna ziua”.Apoi cum sa nu dispara bunul simt si la tara ca de.., la oras viata este mai frumoasa, mai apetisanta, mai atractiva.Aici la tara spun unii ca se plafoneaza pe cand orasul ofera multe oportunitati , dar ofera si multe tentatii negative:droguri, pornografie, anturaje proaste care distrug multi tineri buni care studiaza in scolile din oras.Am observat ca aceste tentatii tind sa prinda si la noi la tara.Recunosc , comuna mea este aproape de oras, dar nu asa da pe nimic viata de aici , mai ales ca am si sansa data de Dumnezeu sa lucrez in comuna mea.

 2. Ne spun actorii ce si cum!
  Bine ca ne doare de tarani, de tara, de neam, si ne mandrim atat de mult cu trecutul nostru glorios. Trebuie spus ca trecutul asta glorios s-a bazat pe credinta in Dumnnezeu. Cine crede in Dumnezeu stie ca are patrie cereasca si cetatenie cereasca si stie ca poporul lui este poporul lui Dumnezeu, Israel cel duhovnicesc, crestinii adevarati, nu putorile astea de romani care-si leapada pruncii si credinta dar se dau mari cu neamul lor si traditiile lor de cele mai multe ori paganesti.
  Taranul roman s-a stricat de cand s-a instaurat comunismul incoace. Trebuia sa murim cu totii nu sa ne lasam in compromisuri. Daca ar fi avut credinta oamenii cu adevarat ar fi chemat numele lui Dumnezeu asupra vrajmasilor credintei si Dumnezeu ar fi biruit in locul lor, dar cum sa chemi tu numele lui Dumnezeu cand nu este credinta si nici iubire de Dumnezeu si de poruncile Lui? La fel ca si acum.
  De multe ori vad bisericile goale. Numai cateva babe si unele femei vin la biserica. Iar Duminica sa te tii cand vezi pe cate una cum isi plimba fusta de moda in culoare galbena sau rosie. Daca vrei sa curvesti vino in biserica, o sa ai ce vedea […] si preotul nu zice nimic, deci e complice la curvia publica a aceleia. Degeaba. Ne-am obisnuit cu pacatul. Nu stiu voi cum sunteti dar eu vad in jurul meu numai sminteli in fiecare zi. A dat televizorul de dinafara.

  Ma bucur ca ati schimbat numele site-ului dar sa stiti ca lasa mult de dorit. Nu ne intereseaza opinia dumneavoastra, vrem sa auzim pilde si invataturi ale sfintilor parinti. Suntem satui de lucruri tendentioase, de amenintari si de “vezi? e dracul!”
  Stim ca e dracul, ne-o spune pe fata. Este dewstul de evident pentru cine are credinta, dar mai folositoare sunt invataturile si indemnurile spre pocainta, blandetea, dragostea care pot intoarce un sfulet spre jertfa de buna voie.
  Gata! atat zic!

 3. @Dragos:

  nu putorile astea de romani

  Asta, precum si tonul din prima parte a comentariului, nu se potrivesc deloc cu ultima parte:

  mai folositoare sunt invataturile si indemnurile spre pocainta, blandetea, dragostea care pot intoarce un sfulet spre jertfa de buna voie

  Ori avem ceva cu “putorile” si dam de pamant cu toti, ori vrem blandete si dragoste…

 4. Am observat ca la rubrica ,,Acasa” nu mai scrie nimeni.

 5. Duhul blandetii este cel mai potrivit , mai ales ca acest site este crestinesc.Se poate duce razboi si cu arma cuvantului potrivit care poate deveni sabie in sufletul celui care-l asculta.Despre sfinti , pildele si faptele acestora se vorbeste la rubrica Acasa.Timp sa ai si bunavoire.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare