Alegeri europene. FRONTUL NATIONAL al lui Marine Le Pen CASTIGA IN FRANTA, Nigel Farage cu UKIP CONDUCE IN MAREA BRITANIE, VOT RADICAL IN GRECIA cu comunistii de la Syriza castigatori si “Zorii Aurii” pe locul 3. REZULTATE NOTABILE PENTRU EUROSCEPTICI. In România un singur independent castiga, ingropand partidele zise “de dreapta”: MIRCEA DIACONU

26-05-2014 15 minute Sublinieri

alegeri-655x360

UPDATE:

MIRCEA DIACONU:

“[Vreau] să continui să ţin treze problemele fundamentale ale naţiei noastre. Şi când spun fundamentale, mă refer la chestii serioase, legate de cultură, de educaţie, de noţiunea de familie, de civilizaţie românească specifică, asta înseamnă identitate naţională, care trebuie protejată, ştiţi, e stupid să izbuteşti protecţie UNESCO, de exemplu, pe diverse speţe, aproape că pot să spun că ne trebuie o protecţie ca naţie. Deci despre asta e vorba, aproape că există riscul pierderii identităţii naţionale. Asta este grija mea”.

***

IULIAN CAPSALI – doar 0,91% – NU MERGE IN PARLAMENTUL EUROPEAN

(vezi detalii la comentarii)

***

LECTIA FRANCEZA: DEZASTRUL SOCIALISMULUI CARE SCHIMBA “REVOLUTIA SOCIALA” CU “REVOLUTIA (HOMO)SEXUALA”. Tinerii si muncitorii – votantii FN

eu

UPDATE:

UKIP pe primul loc la europene, după aflarea rezultatelor în două treimi din regiuni

Partidul eurofob UKIP al lui Nigel Farage devansa în alegerile europene, în Regatul Unit, cele trei partide tradiţionale, duminică seara, după aflarea rezultatelor în opt din cele 12 regiuni electorale, cu un scor istoric de 29%. […]

UKIP va câştiga alegerile europene, apreciază Nigel Farage, care anunţă un “cutremur”

Partidul Democrat, formaţiunea de centru-stânga a premierului italian Matteo Renzi, se clasează primul după alegerile europene, devansând Mişcarea Cinci Stele (M5S) a euroscepticului antisistem Beppe Grillo, potrivit primelor sondaje citate de presă duminică seara, relatează AFP preluată de Mediafax. Potrivit Institutului Piepoli-Censis, PD şi-ar adjudeca între 29,5% şi 32,5% din sufragii, M5S s-ar situa la 28%, iar Forza Italia, partidul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi s-ar clasa al treilea, cu 18-20% din voturile exprimate.

  • cursdeguvernare.ro:

Exit poll în Europa: Scor incert între marile grupuri politice, din cauza influenţei extremiştilor şi euroscepticilor

Extremiştii şi euroscepticii au obţinut în unele ţări rezultate istorice  – cum este cazul Frontului Naţional din Franţa – sau au obţinut rezultate contrar plasării pe primul loc în sondajele din campania electorală, cum este cazul partidului lui Geert wilders în Olanda, sau al FPO în Austria.

Franţa: Partidul extremist Frontul Naţional a câştigat alegerile în Franţa, potrivit exit poll-urilor prezentate de presa din Hexagon. Un sfert dintre francezi (25%) au votat cu forţa politică al cărei lider este Marine le Pen (foto). Dacă şi rezultatele vor confirma sondajele la ieşirea de la urne, va fi pentru prima dată când un partid antiimigraţie, anti-UE câştigă alegerile într-o ţară.

Pe locul doi se situează partidul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, UMP, care obţine în jur de 21% din voturile francezilor, iar socialiştii preşedintelui francois hollande, aflaţi la putere, obţin abia locul trei, cu 14%. Ei obţine astfel cu 16,5 puncte procentuale mai puţin decât la europene din 2009.

Austria: Partidul de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPO) din Austria a obţinut o cincime din voturile austriecilor la alegerile europene de duminică, câştigate de forţa de centru-dreapta aflată la guvernare, Partidul Poporului (OVP), arată sondajele la ieşirea de la urne.

FPO a obţinut 20,1%, faţă de doar 13% la alegerile din 2009, în timp ce OVP a scăzut cu peste 2 puncte procentuale faţă de alegerile anterioare şi a obţinut 27,1%. Social-democraţii sunt creditaţi şi ei cu 24% din voturile alegătorilor austrieci.

Campania euroscepticilor de la FPO a avut un discurs antiimigraţie şi a cerut înjumătăţirea contribuţiei Austriei la bugetul UE şi un referendum pentru participarea la fondul de salvare instituit în zona euro (ESM).

Grecia: Partidul comunist, Syriza, a câştigat alegerile din Grecia, cu 26-30%, potrivit exit poll-urilor. Este urmat de partidul de la guvernare, Noua Democraţie a premierului Antonis Samaras, care se situează la 23-27% din preferinţele electoratului. Extremiştii de la Zorii Aurii sunt pe locul trei, cu 8-10%, ca alianţa de centru-stânga, în jurul PASOK, să se claseze doar pe locul patru, cu 9%.

Olanda: Olandezii au votat, joi, în cadrul alegerilor europarlamentare, iar un sondaj efectuat la ieşirea de la urne arată că pe primul loc s-a situat formaţiunea de centru-dreapta CDA, în vreme ce extremiştii conduşi de Geert Wilders au obţinut doar locul trei.

Partidul Democrat-Creştin (CDA) a obţinut 15,4% din voturi, în vreme ce liberalii (D66) au câştigat 15,3%, arată Euobserver.

Partidul eurosceptic, populist şi extremist al lui Geert Wilders, care a cerut printre altele excluderea României din UE sau reducerea fondurilor acordate ţării noastre a venit abia pe locul trei, cu 12,7%.

Germania: Conservatorii Angelei Merkel sunt, potrivit exit poll-urilor citate de Reuters, câştigătorii alegerilor europene din Germania, cu 36% din voturi. Social-democraţii (SPD), partenerii de coaliţie ai conservatorilor cancelarului Merkel, însă rivali politici la nivel european, ar lua 27,5% din voturi, potrivit ARD. Creştin-democraţii au scăzut faţă de toamna anului trecut, când au fost alegeri parlamentare, în timp ce politicienii de centru-stânga au mai câştigat câteva procente faţă de acel moment.

Euroscepticii de la Alternativa pentru Germania (AfD) sunt creditaţi cu 6,5%, un rezultat mai bun decât în toamnă când au ratat la mustaţă intrarea în Bundestag în urma obţinerii a 4,7% din voturile germanilor.

Partidul de extremă dreapta Partidul Naţional Democratic (NPD) este unul dintre partidele mici care ar putea obţine, pentru prima dată, un mandat în Parlamentul European, cu 15 din voturi, după ce Germania a eliminat pragul electoral.

Exit-poll alegeri europene/ Popularii câștigă la limită, după ce au lăsat 7 procente în mâinile extremiștilor și euroscepticilor

Exit-poll: Popularii europeni au obţinut victoria în alegerile europene de duminică, adjudecându-şi 28,1% din voturile alegătorilor europeni. Ei obţin astfel 211 mandate în Parlamentul European, potrivit estimărilor.

Socialişti se află la o distanţă de doar 18 mandate, obţinute în urma a 25,7% din voturi, în timp ce liberalii rămân a treia politică în Parlamentul European, cu 74 de mandate. Numărul acestora trebuie luat cu rezerve şi pare puţin probabil – altfel este o victorie – având în vedere căderea liberalilor germani şi a liberal-democraţilor din Marea Britanie.

Prin comparaţie, rezultatele din 2009 arătau astfel:

Numărul de mandate al tuturor forţelor politice din mainstream a scăzut, în favoarea neafiliaţilor – care sunt, de obicei, eurodeputaţii din partidele extremiste – şi a euroscepticilor. După cum se poate observa, socialiștii își păstrează scorul din urmă cu 4 ani, însă popularii obțin cu 7 procente mai puțin. 

Extremiştii și euroscepticii vor putea să aibă propriul grup politic: Unde și ce au câștigat

Neafiliaţii obţin, potrivit estimărilor, 40 de mandate, în timp ce euroscepticii 33, mai multe decât au avut în legislatura anterioară. Extremiştii şi euroscepticii au obţinut în unele ţări rezultate istorice  – cum este cazul Frontului Naţional din Franţa – sau au obţinut rezultate contrar plasării pe primul loc în sondajele din campania electorală, cum este cazul partidului lui Geert wilders în Olanda, sau al FPO în Austria.

Partidul extremist Frontul Naţional a câştigat alegerile în Franţa, potrivit exit poll-urilor prezentate de presa din Hexagon. Un sfert dintre francezi (25%) au votat cu forţa politică al cărei lider este Marine le Pen. Dacă şi rezultatele vor confirma sondajele la ieşirea de la urne, va fi pentru prima dată când un partid antiimigraţie, anti-UE câştigă alegerile într-o ţară.

Partidul de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPO) din Austria a obţinut o cincime din voturile austriecilor la alegerile europene de duminică. FPO a obţinut 20,1%, faţă de doar 13% la alegerile din 2009. Campania euroscepticilor de la FPO a avut un discurs antiimigraţie şi a cerut înjumătăţirea contribuţiei Austriei la bugetul UE şi un referendum pentru participarea la fondul de salvare instituit în zona euro (ESM).

Partidul comunist, Syriza, a câştigat alegerile din Grecia, cu 26-30%, potrivit exit poll-urilor, iar extremiştii de la Zorii Aurii sunt pe locul trei, cu 8-10%.

Partidul eurosceptic, populist şi extremist al olandezului Geert Wilders, care a cerut printre altele excluderea României din UE sau reducerea fondurilor acordate ţării noastre a ieşit abia pe locul trei, cu 12,7%.

Rata de participare similară celei din 2009

Participarea la vot în Europa, la alegerile europarlamentare, este estimată la 43,11%. Tendinţa de declin a prezenţei la vot a fost inversată pentru prima dată de când se votează – din 1979. La fiecare scrutin, numărul europenilor care au votat a scăzut. De această dată, chiar dacă diferenţa nu este mare faţă de 2009, când prezenţa a fost de 43% – cea mai mică din istoria alegerilor europarlamentare – el a crescut.

  • Hotnews:

Cutremur politic in Franta: Frontul National (extrema dreapta), in frunte, cu un scor istoric de 25% (estimari)/ Marine Le Pen cere dizolvarea parlamentului francez

French far-right Marine Le PenFrontul National (extrema dreapta) a provocat duminica un seism politic in Franta, castigand alegerile europene cu un rezultat istoric de aproape 25%, potrivit estimarilor, depasind de departe opozitia de centru dreapta UMP, in timp ce socialistii isi continua degringolada, scrie AFP.

Frontul National a realizat un scor de patru ori mai bun decat cel din 2009, devansand UMP (20 – 21%), potivit estimarilor concordante oferite de cinci institute de sondare. Pe locul trei, PS nu obtine decat 14 – 15% din voturi.

Presedintele FN, Marine Le Pen, i-a cerut imediat presedintelui socialist Francois Hollande “noi alegeri” nationale.

“Ce poti face decat sa revii din nou la popor, pentru a aplica proportionalitatea, astfel incat fiecare francez sa fie reprezentat” in Adunarea Nationala”, s-a intrebat ea, in conditiile in care FN nu are decat doi deputati in actualul parlament.

Premierul Manuel Valls a recunoscut ca alegerile europene au provocat in Franta “un soc, un cutremur”. Fost candidat la prezidentialele din 2007 si fosta prietena a lui Francois Hollande, ministrul Ecologiei, Segolene Royal, a calificat rezultatul FN drept un “soc la scara mondiala”.

FN a beneficiat de lipsa de popularitate record a socialistilor dar si de diviziunile si discreditarea opozitiei de dreapta. Rezultatele traduc astfel cresterea euroscepticismului in randul francezilor, din ce in ce mai neincrezatori fata de Europa, la noua ani dupa ce au spus nu tratatului constitutional european. Cu acest rezultat, Marine Le Pen se pozitioneaza intr-o pozitie de forta pentru prezidentialele din 2017, mai ales pe fondul derute de pe dreapta scenei politice.

Partidul Popular European revendica victoria in alegerile europene si presedintia Comisiei – Juncker

Liderul conservatorilor pentru pentru presedintia comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a revendicat duminica victoria taberei sale in alegerile europene, pe contul sau de Twitter, potrivit AFP. “Partidul Popular European (PPE) castiga alegerile europene. Astfel, revendica presedintia Comisiei Europene”, a scris Juncker.

  • Agerpres:

2014PE Partidele eurosceptice, creditate cu circa 129 de mandate în PE

Partidele eurosceptice ar urma să câștige circa 129 de mandate în noul Parlament European, în urma scrutinului european de duminică, informează Reuters.

2014PE Euroscepticii câștigă teren în Suedia (exit-poll)

Euroscepticii din ambele părți ale spectrului politic ar urma să înregistreze progrese la alegerile europene de duminică din Suedia, potrivit unui exit-poll al televiziunii publice, transmite DPA.

Formațiunea Democrații Suedezi, anti-imigrație și eurosceptică, este pe punctul a câștiga primul său loc în PE, obținând 7% din voturi, în creștere față de 3,27% în 2009. Între timp, și partidul radical Inițiativa Feministă a obținut un loc din cele 20 rezervate Suediei, cu 7% din voturi, potrivit exit-poll-ului SVT.

Partidul Social Democrat de opoziție a câștigat cele mai multe voturi, 23,7%, în scădere ușoară față de 2009. Partidul Moderat, formațiune conservatoare a premierului Fredrik Reinfeldt, se situează pe poziția a treia, cu 13%, pierzând aproape 6 puncte procentuale, ceea ce ar fi cel mai slab rezultat la un scrutin european.

Partidul lui Reinfeldt este în spatele Verzilor, formațiune de opoziție care a obținut 17,1% din voturi, în creștere cu 6 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că își va dubla de la două la patru locurile din PE. Totuși, Partidul Piraților nu a trecut pragul de 4% și va pierde cele două mandate pe care le-a deținut până acum, mai arată exit-poll-ul.

2014PE Eurofobii polonezi vor intra în Parlamentul European

Janusz-Korwin-MikkeUn mic partid eurofob polonez, Congresul Noii Drepte (KNP), este pe punctul de a intra în Parlamentul European cu patru deputați, obținând 7,2% din voturi la alegerile de duminică, potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne, transmite AFP.

Condusă de Janusz Korwin-Mikke, în vârstă de 72 de ani, matematician excentric și fost disident anticomunist ultraliberal, această mișcare politică susține că vrea să intre în PE pentru ‘a dezmembra Uniunea Europeană din interior’.

Partidul de centru-dreapta aflat la putere, Platforma Civică (PO) a premierului Donald Tuskonask, a câștigat alegerile, cu 32,8% din voturi și 19 deputați, devansând Dreptate și Justiție (PiS), partid al lui Jaroslaw Kaczynski, care a obținut 31,8% din voturi (19 deputați), potrivit acestui sondaj realizat de institutul Ipsos.

Partidul Social-Democrat (SLD) este pe poziția a treia (9,6% din voturi, 5 deputați), în fața KNP și a aliaților PO, Partidul Țărănesc Polonez PLS (7% și 4 deputați).

Rata de participare la vot a fost de 22,7%, conform institutului Ipsos, mai puțin decât procentul de 25% de la alegerile europene din urmă cu cinci ani.

Polonia trimite 51 de aleși în Parlamentul European.

2014PE Euroscepticii finlandezi câștigă teren la alegerile pentru PE (proiecții)

Formațiunea anti-imigrație și eurosceptică Adevărații Finlandezi ar urma să câștige două din cele 13 locuri ale Finlandei în viitorul Parlament European (PE), cu unul mai mult ca până acum, relevă primele proiecții citate de portalul finlandez de știri Yle și agenția germană de presă DPA.

Conform proiecțiilor realizate după numărarea a 84% din voturi, această formațiune a obținut 13,2% din voturi, cu 3,4% mai mult decât în 2009.

Partidul de Centru, de opoziție, și Partidul Coaliția Națională din Finlanda (conservator, la guvernare) luptă umăr la umăr pentru primul loc, fiecare cu puțin peste 21%, și urmează să-și păstreze cele trei locuri de care dispune fiecare în PE.

Social-democrații, care fac parte din coaliția guvernamentală de la Helsinki, ar urma să-și păstreze cele două locuri din PE, dar nivelul de susținere pare să fi scăzut cu 5%, ajungând la 12,6%. Prezența la vot a fost în Finlanda de 40,9%, ușor mai ridicată decât în 2009.

Din partea Coaliției Naționale, ministrul pentru Uniunea Europeană Alexander Stubb a atras mai multe voturi decât oricare alt candidat din Finlanda. Totuși, partidul său nu va reuși să obțină un loc suplimentar în PE, indică Yle. De asemenea, arată aceste proiecții, Olli Rehn, reprezentând Partidul de Centru și care cu prilejul acestor alegeri va renunța la postul său de comisar în UE, va merge și el la Bruxelles, alături de colegul său de partid Paavo Vayrynen, care are o abordare considerabil mai eurosceptică și a atras astfel un număr crucial de alegători de partea Partidului de Centru.

Al treilea candidat cel mai popular este Jussi Halla-aho, din partidul Adevăraților Finlandezilor, care și-a câștigat reputația atacând politica finlandeză cu privire la imigrație.

2014PE Partidul eurosceptic german Alternative für Deutschland (AfD) intră în Parlamentul European

AfD_BildContingentul german de deputați pentru Parlamentul European îi va include în premieră pe eurosceptici, Alternative für Deutschland (AfD) urmând să câștige, conform estimărilor, șase din cele 96 de locuri ale Germaniei, relatează duminică DPA. Blocul creștin-democrat al Angelei Merkel a obținut cele mai bune rezultate la alegeri, în timp ce partenerii de coaliție ai cancelarului, social-democrații s-au situat pe locul doi în scrutinul pentru PE.

Prezența la vot a fost cu 5% mai mare în Germania decât în 2009, ajungând la 48%, conform estimărilor inițiale.

Potrivit DPA, prezența mai ridicată la vot reflectă parțial un peisaj politic modificat după crearea AfD, care a apărut în 2013 ca o contrapondere la linia proeuropeană a Angelei Merkel. AfD, care dorește excluderea din zona euro a economiilor din sudul continentului, este estimată la 7% din voturi, un rezultat bun într-o țară în care alegătorii sunt îngrijorați de partidele nou formate.

‘Este primăvară în Germania’, a declarat liderul partidului, Bernd Lucke, după finalul votului și apariția primelor estimări. AfD a exclus colaborarea cu partide de extremă dreapta precum Partidul libertății, al lui Geert Wilders, sau Frontul Național al lui Marine Le Pen. Proiecțiile arată că blocul Angelei Merkel a câștigat circa 36% din voturi, semnificativ mai puțin decât la alegerile generale, unde a fost votată de 41,5% din cei care au participat la vot, rezultatul fiind cel mai slab obținut vreodată de CDU-CSU în alegerile europene.

SPD ar urma să câștige 27% din voturi, în timp ce cele mai mari partide de opoziție, Verzii și Die Linke, ar fi câștigat 11 și respectiv 11% din voturi. Președintele SPD, Sigmar Gabriel, vicecancelar și ministru al afacerilor economice, a declarat că succesul SPD are un nume: Martin Schulz.

Alegerile europene din Germania au fost condimentate de abolirea pragului electoral, în urma unei decizii a Curții Constituționale din Germania din februarie, ceea a dus la situația că a fost suficient votul a puțin sub 1% dintre germani pentru a ajunge în plenul PE.

Partidul liber democrat (FDP), fostul partener de coaliție al creștin-democraților care nu a reușit să intre în parlament în septembrie, a obținut un scor de doar 3%. În total, nu mai puțin de șase partide periferice ar urma să câștige un loc în viitorul PE, printre care și formațiunea de extremă dreaptă anti-imigrație Partidul Național Democrat.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Partidul Popular Danez, anti-imigraţie, a Morten Messerschmidtcâştigat cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare desfăşurate duminică, anunţă DPA pe baza unor sondaje realizate la ieşirea de la urne publicate de televiziunea daneză.

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Conform sondajului de la canalul TV2, Partidul Popular Danez ar fi obţinut 24,9 % din sufragii, în timp ce, potrivit estimărilor postului DR, ar fi fost preferat de 23,1% dintre alegători.

Partidul ar urma să deţină trei mandate de europarlamentar din cele 13 care revin Danemarcei, faţă de numai unul cât a avut în intervalul 2009-2014.

Partidul Social-Democrat, de guvernământ, ar fi obţinut 20,5 % din voturi, apreciază sondajul DR. În aceste condiţii, partidul pierde un loc în Parlamentul European şi rămâne cu numai trei europarlamentari.

  • Hotnews: 

Rezultatele partiale la nivel european anuntate la ora 10.50 (ora Romaniei) arata ca PPE (centru-dreapta) a obtinut 28,23% din voturi si ar avea 212 locuri din cele 751. S&D (socialisti si democrati) are 24,9% din voturi si ocupa 181 de locuri, ALDE a castigat 9,59%, liberalii obtinand 70 de locuri in viitorul PE, in timp ce verzii ar fi castigat 7,32% din voturi si 55 de locuri. Alte rezultate:

  • Conservatorii si reformistii europeni (ECR): 5,99% din voturi si 45 de locuri
  • Stanga europeana unita/Stanga nordica: (GUE/NGL): 5,73% din voturi si are 43 de locuri.
  • Membrii non-afiliati: 5,19% si 39 de locuri
  • Grupul Europei libertatii si democratiei (eurosceptic): 4,66% si 35 de locuri (ascensiunea euroscepticilor ar putea fi mult mai mare, in functie de cat de multi membri va reuni de la non-afiliati si de la cei noi sau inca neincadrati la nicun grup (8,39% si 63 de locuri).

Prezenta la vot la nivel european a fost de 43%, aceeasi ca in 2009. Cea mai ridicata prezenta s-a inregistrat in Belgia – 90%, iar cea mai scazuta in Slovacia – 13%.

Alegeri europarlamentare 2014 Presa europeana in stare de soc dupa seismul provocat de ascensiunea partidelor antieuropene

Presa europeana este luni in stare de soc dupa “seismul politic” reprezentat de progresul partidelor eurosceptice in alegerile europarlamentare incheiate duminica seara, si in special de cel al Frontului National, de acum inainte “primul partid al Frantei”, scrie AFP.

“Seism politic”, titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cotidianul german de afaceri dedica prima pagina acestui subiect, la fel ca aproape toata presa germana. Acest lucru va avea consecinte importante. Sloganul “mai multa Europa” va trebui sa fie luat in serios”, considera publicatia.

Cotidianul cel mai citit in Germania, Bild scrie la randul sau despre un “soc electoral in Franta“.

“Pentru presedintele Hollande, este un dezastru”, considera Die Welt, care numeste si el acesta situatie un “seism politic”. “Din cauza acestei catastrofe electorale, presedintele francez Francois Hollande, invins, este din ce in ce mai slabit. Ii va fi si mai greu sa faca reformele necesare”, subliniaza cotidianul.

“Cutremur de pamant in Franta”, cosidera la randul sau cotidianul italian Repubblica.

“Soc in Franta”, scrie si Corriere della Sera.

“Victoria Frontului National ramane un soc care va zgudui Franta si toata Europa”, scrie cotidianul francez Liberation (de stanga). “Unda de soc creata de partidul lui Marine Le Pen depaseste cu mult frontierele nationale”. Este “o amenintare reala pentru ideea europeana”, mai scrie Liberation.

“FN se impune (…) ca primul partid al Frantei”, constata Le Figaro (de dreapta). “Pentru Marine Le Pen, este o victorie personala” pentru ca “a reusit, cu un nou stil, sa faca sa doboare primul obstacol in calea progresului Frontului National, diabolizarea sa”, comenteaza publicatia.

“Doamna Le Pen conduce marsul extremei drepte din Europa“, titreaza cotidianul britanic Daily Mail, in timp ce Financial Times vede FN in fruntea unui cutremur populist”.

The Times insista asupra triumfului formatiunii britanice UKIP, Partidul pentru Independenta Regatului Unit, eurofob si populist, dar care s-a distantat intotdeauna de Frontul National francez al lui Marine Le Pen.

“UKIP jubileaza in timp ce Europa vireaza la dreapta”, titreaza ziarul, care vede rezultatul ca pe o “umilire” a premierului britanic David Cameron.

Marine Le Pen, imaginea unei extreme drepte cuceritoare – biografie AFP

Sefa Frontului National (FN, extrema dreapta) Marine Le Pen, un strateg si o voluntara, culege roadele eforturilor pe care le-a depus pentru “de-diabolizarea” partidului ei, obtinand duminica primul loc in alegerile europene in Franta, devansand cele doua partide de guvernamant, scrie AFP.

marine-pen-lidera-frontului-nationalLa 45 de ani, aceasta femeie blonda cu trasaturi dure se pregateste pentru alegerile prezidentiale din 2017, dupa ce a reusit ce si-a propus: sa provoace “explozia” UMP, partidul cel mai important al opozitiei de dreapta, si a partidului socialist aflat la putere, plasandu-se in “centrul de gravitatie” a peisajului politic francez.

Cea mai mica dintre fiicele lui Jean-Marie Le Pen, principalul fondatorul al Frontului National in 1972, nu ar fi trebuit sa intre in viata politica. Surorile sale Yann si mai ales Marie-Carolinear fi trebuit sa preia stafeta unei formatii dominate aproape 40 de ani de Jean-Marie Le Pen.

Insa viata politica a Frontului National si sciziunile de la sfaristul anilor 90 au deschis calea acestei avocate care a incercat din 1993, de la 24 de ani, sa fie aleasa deputat la Paris.

Tatal sau o antreneaza de mai multi ani, in cadrul Serviciului Juridic al FN, apoi o aduce in fata camerelor. FN va fi “un refugiu, apoi o trambulina”, scrie jurnalistul Romain Rosso intr-o biografie.

Ea produce o impresie puternica inca de la 5 mai 2002, seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in care s-a calificat tatal ei, scrutin pe care-l va pierde cu brio in fata lui Jacques Chirac. Ea este cea care da tonul, afirmand ca “Franta s-a transformat in lagar de reeducare psihologica“, referindu-se la manifestatiile uriase de strada din tara care spuneau “nu” FN.

Imagine diferita?

Devenind tot mai puternica in umbra unui tata care imbatraneste, ea se impune in ianuarie 2011 la conducerea FN.

Presa franceza vorbeste, la acest moment, despre operatiunea de “de-diabolizare”. Le Pen raspunde ca ea vrea “sa ofere o imagine diferita caricaturii” facute, in opinia sa, Frontului National, scrie AFP, potrivit Mediafax.

Este vorba despre debarasarea, cel putin partial, de activisti antisemiti, nostalgici ai Algeriei franmceze, chiar ai regimului colaborationist (cu Germania) de la Vichy si de catolici integristi care au fost, timp de peste 30 de ani, cadre in FN, mostenitorul unei traditii a extremei drepte nascute in secolul al XIX-lea.

Spre deosebire de tatal ei, al carui program economic era redus si neglijat in favoarea diatribelor vizand imigrantii, Marine Le Pen “adera” la ingrijorarile francezilor “declasati”, acesti “uitati” ai politicii care vad somajul depasind 10% si puterea de cumparare scazandu-le.

Prin iesirea din zona euro si protectionism, presedinta FN incearca sa para mai credibila in domeniul economic.

Repetitia generala in vederea alegerilor europene – alegerile municipale din martie – i-a permis, prin obtinerea victoriei in zece orase, sa-si reafirme vointa de a-si “normaliza” partidul, prezentandu-l ca fiind capabil sa “gestioneze” fara “ideologie”.

Marine Le Pen nu ezita, totodata, sa-i citeze pe Jaures sau pe generalul de Gaulle.

Voind sa organizeze “invazia fluxurilor migratorii”, ea prefera de-acum ca mai degraba sa atace “mondializarea” decat “strainii”. Francezii “vor sa fie protejati fata de mondializarea salbatica”, a declarat ea duminica.

Rezultatele partiale de la ora 11.00: PSD-UNPR-PC 37,4%, PNL 14,86%, PDL 12,23%, MIRCEA DIACONU 6,93%, UDMR 6,47%, PMP 6,21%

diaconu_27263500Mircea Diaconu a intrat in Parlamentul European, in urma alegerilor de duminica, 25 mai. Candidatul independent spune intr-un interviu la RFI ca alegatorii poate au vazut in el “ceva obraz si normalitate”.

Mircea Diaconu declara ca a castigat mandatul de europarlamentar fara prea multa logistica, doar cu mesaje simple: “Am facut doua mii de afise, care nu ajung nici pentru un oras mic, nu mare, si am facut zece mii de carti postale pentru toata tara. Totusi, simbolic am vrut sa fac si lucrul asta, atat (…). Poate ca asta asteptau oamenii, poate ca toata desfasurarea pe care o fac si au facut-o partidele cu bani foarte multi este inutila. Imi doresc tare mult sa incepem o discutie publica pe aceasta tema, sa punem fiecare costurile dovedite ale campaniei si ale efortului financiar, macar asta, pe masa si sa analizam rezultatele in raport cu costurile. E aiuritor, sumele sunt aiuritoare, cu niste rezultate foarte mici. De asta spun, poate intelegem ce asteapta oamenii. Deci nu este meritul meu neaparat. Poate ca am plecat pe calea corecta, atata tot”.

Intrebat ce crede ca au regasit oamenii la candidatul Mircea Diaconu, el a raspuns: “Poate, nu stiu, ceva obraz si normalitate, de care au foarte mare nevoie, pentru ca metodele de a face politica… nu vedeti ca geniul politic e Traian Basescu, cetateanul Traian Basescu? Pai, tot felul de malversatiuni, de complicatii, de atacuri, de constructii si asa mai departe. Asta inseamna genialitate politica? Nu! Simplitatea aduce succes. Simplitatea, normalitatea si concizia. N-am spus vorbe multe, n-am rezolvat toate problemele Romaniei, ci dimpotriva, am explicat cat am putut de clar cu ce se mananca aceasta functie, aceasta demnitate publica de europarlamentar. Si in nici un caz un europarlamentar nu poate rezolva toate problemele Romaniei, asta am spus tot timpul”.

Mircea Diaconu rămâne independent

screen_shot_2014_05_22_at_8_38_17_am_92001600Mircea Diaconu spune că a câştigat fără zgomot şi fanfare: “Prezenţa la vot a fost mai mare decât de obicei pe această speţă. Aproape toţi oamenii cu care am intrat în contact direct mi-au spus că n-ar fi venit la vot, că n-au votat de cinci ani, că n-au votat de zece ani şi că acum au ieşit din casă pentru mine, pentru mine nu în sensul de pentru mine, Diaconu, ci pentru acest mod de a pune problema, cum am mai spus, cu simplitate şi normalitate, cu nimic excepţional, nu cu zgomot, nu cu fanfare, ci pur şi simplu ca ofertă publică, pe care o iei sau n-o iei“.

Fostul liberal precizează că rămâne independent, pentru că aşa-i contractul cu cetăţenii şi dacă a pornit aşa, aşa trebuie să rămână“.

Nu mă interesează aproape deloc vizibilitatea mea acolo sau ce funcţii, că despre asta e vorba, eşti într-un grup politic, ai şansa să primeşti funcţii pe-acolo. Nu mă interesează absolut deloc lucrul ăsta, mă interesează doar să pot să mă exprim, să vorbesc, să am în spate o demnitate publică de greutate în Europa şi în ţară, cu care să pun şi să continui să ţin treze problemele fundamentale ale naţiei noastre. Şi când spun fundamentale, mă refer la chestii serioase, legate de cultură, de educaţie, de noţiunea de familie, de civilizaţie românească specifică, asta înseamnă identitate naţională, care trebuie protejată, ştiţi, e stupid să izbuteşti protecţie UNESCO, de exemplu, pe diverse speţe, aproape că pot să spun că ne trebuie o protecţie ca naţie. Deci despre asta e vorba, aproape că există riscul pierderii identităţii naţionale. Asta este grija mea. Pe de altă parte, abuzurile se ţin lanţ asupra cetăţenilor români, în interiorul ţării şi în afara ei. Astea sunt temele mele. Atât“, afirmă el.

Alianţa PSD-PC-UNPR şi-a adjudecat 16 din cele 32 de locuri care îi revin României în Parlamentul European, potrivit unei simulări Gândul pe baza rezultatelor exit poll-ului CURS Avangarde, realizat la comanda TVR. Patru partide şi un independent îşi împart celelalte 16 mandate. Astfel, PNL îi revin 6 mandate, PDL – 4 mandate, UDMR – 3, PMP – 2, iar ultimul loc va fi ocupat de Mircea Diaconu care a candidat ca independent. […]

Un guşter politic inodor s-a îmbăţoşat şi el în faţa camerelor de luat vederi şi a spus că el şi partidul său ”votează pentru pace şi prosperitate”. Propoziţia este atât de veche încât seamănă cu o pereche de pantaloni lustruiţi de purtat. Pe tur şi între picioare. ”Pentru pace şi prosperitate” se vota şi pe vremea lui Ion Iliescu. Chiar şi înainte. Şi pe vemea lui Ceauşescu, sau înainte, a lui Gheorghiu-Dej şi a lui Nikita Sergheevici Hruşciov tot pentru pace şi prosperitate s-a votat. Şi n-a ieşit nici pace, nici prosperiate şi nimeni nu a cerut socoteală pentru această minciună optimistă, devenită lozincă a comuniştilor. Propoziţia asta tinde să rămână un loc comun şi pentru următorii ani pentru că ilustrează perfect gândirea mediocră a unor politicieni, dar şi prefabricatele de exprimare rămase prin scăfârliile alegătorilor mai în vârstă. Sunt sigur că duminică şi în Ucraina mulţi vor fi declarat că votează pentru ”pace şi prosperitate”. Chiar şi Vladimir Putin după ce introduce un buletin în urne ar putea zice la alegerile din Rusia că votează tot pentru pace şi prosperitate, deşi a doua zi nimic nu l-ar împiedica să mai deplaseze nişte trupe în Crimeea, la graniţa cu Ucraina sau pe cine ştie unde. Adevărul este că declaraţiile de presă ale politicienilor din această zi ”sărbătorească” (în fapt, nespus de plicticoasă) s-au dovedit a fi care mai de care mai prăfuite, mai inodore şi mai stupide. La fel, şi televiziunile au plonjat într-o baltă de locuri comune. Să votăm, să exersăm un drept constituţional, să demonstrăm că suntem o ţară europeană etc., de parcă din neant s-ar fi trezit toată propaganda statului socialist. Culmea este că acest val de elan electoral făcut numai din îndemnuri şi din vorbe goale, pornit mai mult cu de-a sila, s-a produs într-o perioadă în care mai toţi politicienii importanţi au fost fluieraţi şi huiduiţi. Iar încrederea în partide şi în potenţialul lor de a genera schimbări importane a dispărut ca şi cash-ul din buzunarele salariaţilor.

Pentru prima dată după aşa-zisa cădere a comunismului am auzit începuturile unui program de contestare a partidelor, de refuz al acestui drept cetăţenesc, de ridiculizare sau de banalizare a lui. I-am auzit pe oameni din societatea civilă, pe tineri şi pe diverşi cunoscuţi că nu mai vor să voteze. Pentru prima dată, aceşti oameni sătui de păcăleala alegerilor au programat o demonstraţie de protest. Dezamăgirea faţă de aşteptările stârnite de USL tinde acum să egaleze ca amplitudine valul de speranţă. Cine s-ar putea înflăcăra acum de afişele spânzurate peste uliţele satelor din Ilfov în care Elena Udrea pozează cu tupeu în mijlocul unui grup care reprezintă câţiva dintre figuranţii strânşi de Traian Băsescu pentru a face un partid enervantei sale simpatii politice. De ce s-ar duce oamenii să voteze pentru candidaţii PNL când Crin Antonescu i-a chemat la schimbarea orei în România? Mai votează cineva oastea de strânsură a lui Dan Diaconescu, cel care promitea 25.000 de euro de cap de cetăţean? De ce să votezi cu famfaroni şi aventurieri?

Singurul câştigător de la distanţă al acestei campanii electorale se arată a fi Mircea Diaconu. Ştiu oameni care vin acasă din străinătate numai pentru a vota cu popularul actor marginalizat de partidul său. Nu-i exclus ca acest val de simpatie faţă de Mircea Diaconu să se amplifice şi să nască un altul şi mai mare care să-l poarte până la Cotroceni.

[…]

agerpres_7581487_97313500


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Iulian Capsali, Mircea Diaconu, NIGEL FARAGE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

52 Commentarii la “Alegeri europene. FRONTUL NATIONAL al lui Marine Le Pen CASTIGA IN FRANTA, Nigel Farage cu UKIP CONDUCE IN MAREA BRITANIE, VOT RADICAL IN GRECIA cu comunistii de la Syriza castigatori si “Zorii Aurii” pe locul 3. REZULTATE NOTABILE PENTRU EUROSCEPTICI. In România un singur independent castiga, ingropand partidele zise “de dreapta”: MIRCEA DIACONU

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @Stefan Staretul:

    Articolul lui Plesu – cu care nu sunt altfel de acord, mi se pare oricum anacronic – exprima totusi un pdv cu care si francezii sunt de acord – v. interviul cu istoricul Jean Sevilla (patca asa il chema, nu..?), postat aici, pe site: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/13/jean-sevilla-corectitudine-politica-impartial-digi24/

    Francezii sunt oricum reactivi, au un profund instinct al libertatii, sunt – inca (ma si mir!) – o societate sanatoasa, cu reflexe. Au ‘nas’ pt nonsens, il ‘adulmeca’ imediat (ma alatur Conului Alecu’ atunci cd spunea: ‘Franta – acest experiment reusit…’).

    Dar.. exista si un ‘dar’: sunt radicali si violenti. Cad dintr-o extrema in alta.
    ____________
    De fapt, asta e marea drama a omenirii, cred. De aici s-au tras multe necazuri. Cand ‘pendulul’ o ia razna intr-o parte, iesind din grafic, firesc ar fi sa-l readuci usurel in matca. Numai ca frustrarile acumulate sunt atat de mari incat ofera spatiu ‘celuilalt’ sa profite de ele si sa arunce ‘pendulul’ in extrema cealalta – care nici aia nu-i buna. Asa s-a intamplat la Rev. Franceza – nu erau rele drepturile omului, fals, dar a fost rau cd s-a mers ‘mai departe’ si revolutia s-a radicalizat, au inceput sa cada capete si, odata cu ele, si Biserica.Asta deja era extrema. Si AICI deslusim ‘copita diavolului’, cum frumos zice Denis de Rougemont in remarcabila lui carte despre diavol si tacticile lui. La fel: ‘exploatarea omului de catre om’ si ‘lupta de clasa’ nu sunt niste minciuni, sunt realitati, Marx nu a batut campii aici. Dar cand in dorinta de a indrepta lucrurile distrugi toate elitele, scoti sabia si netezesti drumul catre putere tuturor trogloditilor – gata, ai depasit limitele unei reactii firesti, si iarasi ai lasat spatiu dracului sa-si puna inconfundabila stampila pe lucrarea ta. La fel – cd la un moment dat simti ca tara ta este controlata de niste straini de neam, care au alte adeziuni decat cele nationale – si nu tr musai sa fie evrei, pot fi si bulgari sau mongolezi sau, pur si simplu, niste mafioti din Ferentari; chiar nu conteaza! – e bine sa reactionezi si sa realizezi ca ceva nu e in regula. Dar daca sfaresti prin a-i baga in lagare si a face experimente pe ei – la revedere normalitate, si pendulul iar sare intr-o alta extrema, la fel de dementa ca prima daca nu si mai!

    Din fericire Dumnezeu nu ingaduie ca din toate astea sa nu iasa si ceva bun (de-aia si vorbim noi liberi pe aici, intre altele). Dar ‘pattern’-ul ramane. Din pacate.

    De-aia zic si eu ca Petra: nu sunt sigura ca ukip si Le Pen sunt o binecuvantare. Chiar deloc. Da, sigur – denota o SILA SANATOASA fata de sloganurile pederaste si supranationaliste de care ne-am plictisit masiv cu totii. Si asta e bine. Dar o formula mai moderata ar fi fost mai pe gustul meu. O parere…

  2. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=723137924396501&set=a.102662673110699.1641.100001009007650&type=1
    Răzvan Constantinescu

    Iulian Capsali, candidatul pe care l-am susţinut din toată inima, nu a reuşit decât un procent de 1%. L-aş susţine şi mai tare încă de mâine şi oricând. Pentru că este un om extraordinar, un bărbat de care ţara ar avea nevoie cu miile, total deosebit de găgăuţii care se agită majoritar prin politica românească. Sunt sigur că viitorul este al celor ca el – asta dacă vrem ca naţiunea să nu intre în disoluţie.

    Magdalena – trebuie să-ţi desenez: semnătura pentru candidatură nu înseamnă preferinţă la vot. Eu însumi am strâns semnături pentru Iulian de la oameni care ştiam că vor vota PSD, PNL sau Forţa Cinică. E doar un accept ca acesta să candideze. Greu tare?

    https://www.facebook.com/iulian.capsali/posts/714636985241165

    Dan Huber

    Draga Iulian Capsali – ne cunoastem personal. Eu si sotia mea am semnat pe liste pentru a-ti da sansa sa candidezi. Suntem crestini practicanti, in sensul general acceptat. Niciunul dintre noi nu te-a si votat si vreau sa ma explic. Principiile pe care le ai ar trebui sa fie suficiente pentru a te propulsa in functie, dar nu sunt. Ai lucrat mult in media si intelegi termeni precum reach, share si audienta. Trebuie sa fii o figura notorie in toata tara, vizibil. Trebuie sa te auda lumea vorbind si raspunzand la problemele lor. Eu am privilegiul sa te cunosc si stiu bine de ce te-am fi meritat si de ce ar fi fost bine ca tu sa ne reprezinti in Europa, dar restul nu te cunosc, iar cand “biserica” a aparut ca sustinatorul tau, ti-a luat din voturi. Sorry, lucrez in media si stiu ca asa este. Vorba unui prieten de-al meu: “Avem parte de prea multa religie si de prea putina credinta”. Curaj, frota si vigoare sa schimbi tu asta. Esti pe drumul cel bun, acum familia ta este mult mai mare. Cu mult drag, Dan

  3. @ 28. Lucian, “Deci tu spui ca este normal ca Iulian Capsali cu “spatele” pe care totusi l-a avut (cu tot cu asociatiile din presedinti si stampile; mai ales stampile) sa fi luat cu doar 20.000 de voturi in plus fata de gimnasta Corina Ungureanu pe care cred c-a votat-o familia plus o mana de babe matolite ?!”

    Eu cred in cifrele astea pentru ca, spre deosebire de Iulian Capsali, Corina Ungureanu este o persoana publica cu o vizibilitate mult mai buna in mass-media si al carei nume odata rostit spune ceva multor romani. Numele “Capsali” este mult mai greu de memorat prin comparatie cu “Ungureanu”. Dovada ca maica-mea m-a sunat de vreo 3 ori(in zile diferite) pt a ma intreba “cum ai spus il cheama?”, si nu e senila 🙂

    Poate nu e foarte relevant ceea ce o sa fac in continuare, dar as vrea sa facem o comparatie intre ultimile postari de pe FB ale celor doi, postari legate de rezultatul alegerilor. Avem asa:

    – Iulian Capsali (11 ore in urma): 368 likes / 0 shares / 41 comments
    – Corina Ungureanu (16 ore in urma): 1039 likes / 19 shares / 132 comments

    Scor: 0 – 1.

    In rest, legat tot de rezultate, ele sunt asa cum sunt deoarece politicianul Iulian Capsali are si ceva minusuri, cel mai important dintre ele fiind acela ca nu prea are cursivitate in discurs. Un politician fara un discurs ca la carte, in ziua de azi nu cred ca are vreo sansa de izbanda (iar aici imi vine in minte filmul “Discursul regelui”). Cat despre incisivitate, ea ii lipseste cu desavarsire. L-am vazut pe domnul IC la cateva emisiuni tv electorale si va spun ca nu este usor de urmarit, sunt momente cand chiar ai nevoie de rabdare pentru a-l asculta. Apoi, faptul ca are mult prea mult bun simt dauneaza imaginii de politician, prin faptul ca atitudinea lui “cuminte”, pasiva, dintr-o dezbatere televizata, nu convinge electoratul. Cred ca mai mult il face sa para un politician slab decat unul cu bun simt. Prin urmare nu stiu cat de mare convingere a avut Iulian Capsali pentru cineva care l-a vazut/cunoscut la televizor. Marturisesc faptul ca pe mine unul nu m-au convins aparitiile lui televizate, ca mi-a placut mai mult Iulian Capsali din online (persoanl nu l-am cunoscut), si ca l-am votat in primul rand pentru ca-l stiam ca fiind unul “de-al nostru”.

  4. ^ Mi-a venit acum un gand, imaginati-va daca Dan Puric ar fi fost pe liste. Sunt sigur ca ar fi strans mai multe voturi si decat Mircea Diaconu.
    Cred ca profilul politicianului propus de lumea ortodoxa ar trebui sa fie o combinatie intre Capsali si Puric 🙂

  5. @admin
    si raspunsul lui Iulian Capsali la comentariul lui Dan Huber (acelasi link):

    Dan Huber, este adevarat ca nu sunt o figura atat de notorie, dar nu am inteles nicio clipa motivul pentru care un om care se regaseste in principiile pe care le-am enuntat, nu a putut sa ma voteze.
    Cat priveste faptul ca “biserica” mi-a luat din voturi, asertiunea mi se pare ciudata daca o pun in legatura cu “Avem parte de prea multa religie si de prea putina credinta”. Iarta-ma, nu am inteles nimic din ce ai afirmat. Prea multe “meandre ale concretului” in postarea ta :)))

  6. Poate vor intelege cei din preajma lui I. Capsali ca e necesara mai multa smerenie reala, daca vor sa ajute. Mai putine autocatalogari ca “genial!!! votati barbatul cu barba!” etc.
    Daca depindea doar de puterea umana a catorva indivizi, se schimba demult situatia tragica din Romania. Schimbarea Dumnezeu o da cand vede pregatirea, El incununeaza asteptarea, jertfa reala.

    Multumirea de sine nu-L indatoreaza pe Dumnezeu sa intervina, sa schimbe ceva.

    Activismul da rezultate la facut norma de semnaturi pe liste, nu convinge insa pe multi. Pe mine nu ma conving activistii, de orice culoare ar fi ei, decat sa o iau in directia opusa.

    L-am votat pe I. Capsali trecand cu greu peste nepotrivitul “sprijin” al celor din jurul lui.

  7. Ca si Titus L., am ezitat sa-l votez pe Capsali Pericle – Iulian. M-a convins semnul electoral, dupa ce am cautat totusi sa nu mai fie si un Capsali Iulian. 🙂

  8. Eu nu am ezitat deloc..!
    L-am votat cu bucurie şi eu şi soţia mea şi rude de ale mele şi i-am îndemnat şi pe clienţi de profesie şi pe colegi de profesie şi pe frati duhovnicesti de credinta sa o faca…
    Imi pare sincer rau ca nu a trecut de pragul impus pentru a intra in Parlament…!
    Este un OM minunat, iar “intalnirea” cu el (fata catre fata) si schimbul de vorbe pe care l-am avut si bucuria de a da mana cu el si de a-l vedea cum dadea interviuri la posturi de televiziune locale, toate acestea au insemnat MULT pentru mine!
    Iulian Capsali ESTE un REAL EXEMPLU de om, de crestin ortodox, de cetatean, de intelectual si de familist!
    I-am spus din inima ceva sincer si profund: “eu si familia mea VA IUBIM!”…
    Bine ar fi ca in viitor sa-si faca un PARTID, cu un program foarte asemanator “platformei” pe care a sustinut-o in campania sa electorala…!
    M-as inscrie cu bucurie si as cauta sa-l ajut macar cu vorba, daca cu fapta nu as fi capabil!
    Chiar daca nu a ajuns in Parlamentul Europei, A AJUNS in inimile a zeci de mii de romani, si multi tineri familisti cred ca se vor lasa mnolipsiti de modelul sau de viata si de familie care este atat de frumos si nobil si …”contagios” pentru altii!
    Cred cu tarie ca IULIAN CAPSALI va avea inca MULTE LUCRURI de facut si de SPUS romanilor…!
    In campania aceasta nu a spus totul fiindca nu a fost cunoscut de multi oameni si MULTI i-ar fi DAT votul daca ar fi stiut de el…!
    Insa IULIAN CAPSALI NU A TERMINAT ceea ce ARE DE SPUS si TRANSMIS Romanilor si cred ca multi vor fi care sa ia aminte in viitor la vocea sa si apoi SA-I CALCE pe urme…!
    Eu unul m-am hotarat deja s-o fac…!
    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti si de fratele nostru Iulian si familia sa!
    AMIN!
    Hristos a INVIAT!

  9. Vela Gheorghe,
    am ezitat pentru ca pe buletin am citit pentru prima data numele intreg al dumnealui. Altfel, absolut nici o retinere, dimpotriva, mi-a parut rau ca nu l-am putut vota de mai multe ori! 🙂

  10. Da! Si mie mi-a trecut o data prin cap, cand vorbeam cu sotia despre “reusita” lui Mircea Diaconu, ca s-ar putea sa fie unul din “viitorii” sefi de stat ai Romaniei!
    Sa dea Bunul Dumnezeu ca acest om si roman sa IA in CONSIDERARE in activitatea lui de parlamentar european toate “gandurile” si sperantele pe care romanii si le-au pus in Iulian Capsali si in “proiectele” pe care acesta ar fi dorit ca sa le sustina in Parlamentul European daca ar fi castigat si el alegerile…
    Daca Mircea Diaconu si-ar “amplifica” PREOCUPARILE si “intentiile de a se lupta mai mult” pentru FAMILIA TRADITIONALA cu valori crestine, ar avea numai de castigat.
    Caci vazand romanii din tara “prestatia” lui “activa” si energica din Parlamentul Europei pentru APARAREA valorilor familiei, l-ar indragi si pretui si mai mult ca pana acum, iar experienta politica pe care ar acumula-o ca paralmentar european ar putea-o fructifica si in tara ca “presedinte” fiindca oamenii l-ar alege cu siguranta…
    In alte cuvinte spus, ce bine ar fi daca macar in parte si in mare Mircea Diaconu l-ar suplini in Parlamentul Europei pe Iulian Capsali, lupatand pentru aceleasi MARI VALORI ale neamului romanesc pentru care isi propusese Iulian sa lupte in arena politica europeana…, mai ales ca Miercea Diaconu este NEPOT de PREOT CRESTIN ORTODOX si nu poate sa se dezica de CREZUL, VIZIUNEA si VALORILE CRESTINE ale bunicului sau si ale familiei sale!
    Dumnezeu sa-i ajute sa fie un bun roman si crestin in locul unde merge si sa nu se poarte “pasiv”, “anemic” si “sters”, asa cum au facut-o inaintea sa, in anii trecuti, MULTI (ca sa nu spunem ca aproape toti…, cu mici exceptii) alti parlamentari europeni alesi de romani…!
    AMIN! Hristos a Inviat !

  11. Pingback: GRECIA A VOTAT ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-TROICA. Partidul Syriza, “STANGA RADICALA”, castiga alegerile si se aliaza cu “DREAPTA NATIONALISTA” a Grecilor Independenti | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: FRONTUL NATIONAL obtine un scor electoral “ISTORIC” la alegerile regionale din FRANTA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare