ALEGERI IN FRANTA. Confruntarea finala in alegerile prezidentiale va fi intre MACRON si MARINE LE PEN

23-04-2017 3 minute Sublinieri

Captura Le Figaro

Astazi au avut loc alegeri prezidentiale in Franta. Conform primelor estimari ale exit-polurilor, in primul tur au iesit pe primul loc Emmanuel Macron si Marine Le Pen. Scorurile variaza in functie de sursa exit-polurilor, unele aratand egalitate (23%), altele indicand o diferenta de 1-2 procente in favoarea lui Macron. Peste doua saptamani va avea loc confruntarea finala, in turul 2.

Emmanuel Macron este prezentat in mainstream massmedia drept candidatul “surpriza” care a reusit, in afara structurilor politice partinice clasice, sa se pozitioneze in fruntea preferintelor unui electorat tot mai dezamagit de politica marilor partide (socialist, din care a facut parte la un moment dat si Macron, si republican). Lui Macron i s-a fabricat o imagine de tanar politician antisistem, cu toate ca el reprezinta si intruchipeaza, de fapt, continuitatea cu “sistemul” francez atasat euroatlantismului.

Marine Le Pen, incadrata la “extremism de dreapta”, reprezentanta Frontului National, anti-Uniunea Europeana si critica fata de actualele angajamente externe ale Frantei, cu o popularitate tot mai mare pe fondul crizelor repetate generate de atentatele teroriste si de problema imigrantilor, este vazuta drept un mare pericol din cauza unui potential “Frexit” – iesire a Frantei din UE.

Ceilalti candidati cu rezultate notabile au fost Francois Fillon, din partea republicanilor, cu 19% (care a cerut, deja, votantilor sai, sa voteze cu Macron in turul doi) si Melenchon, un candidat de stanga ce avea in program iesirea din NATO si renegocierea unor tratate europene.

Alegerile din Franta au fost puternic marcate de scandalurile de coruptie in care au fost antrenati Fillon si Le Pen, precum si de atentatul terorist recent.  

In general, alegerile din Franta sunt vazute prin prisma celor din SUA si a votului pentru Brexit, ca urmatorul test important pentru establishmentul euroatlantic. 

In toate sondajele si calculele, in turul 2 ar castiga Macron, dat fiind faptul ca, cel mai probabil, toti ceilalti candidati se vor coaliza impotriva lui Le Pen. 

LE: Conform analizelor Ipsos, electoratul lui E. Macron ar fi constituit, cu precadere, din cei care au o stare materiala mai buna si din cei care afirma  ca se descurca bine cu cheltuielile gospodariei. Candidatul de pe primul lor ar fi castigat, astfel, voturile celor care sunt “optimisti” si considera ca tinerii vor trai mai bine. Cu alte cuvinte, Macron a fost votat de castigatorii – cel putin in perceptia lor – status-quo-ului, care se simt mai amenintati de o schimbare substantiala decat de actualele probleme generate de apartenenta la UE si de imigratie/terorism. 

In schimb, Le Pen a fost votata, cu precadere, de majoritatea celor salariati, fie la stat, fie in sectorul privat. Conduce detasat la votul muncitoresc. Ar fi preferata de cei care simt ca slujbele lor sunt in declin, deci isi simt situatia sociala in pericol, si de cei care percep ca se descurca greu cu cheltuielile gospodariei, precum si de cei care cred ca tinerii o vor duce mai rau. 

UPDATE

Emmanuel Macron, candidatul miscarii de centru En Marche!, este castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, cu 23,75% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale definitive anuntate luni dimineata de ministerul francez de Interne. Macron se va confrunta in turul al II-lea cu Marine Le Pen, candidata Frontului National (extrema dreapta), care a obtinut 21,53% din voturi in primul tur. Primul tur al scrutinului prezidential din Franta s-a bucurat de o prezenta masiva la urne – aproape 80% dintre cetatenii cu drept de vot. Emmanuel Macron este cotat in sondaje ca favorit detasat in turul al II-lea.

Candidatul dreptei, republicanul Francois Fillon, se afla pe locul 3, cu 19,91% din voturi, urmat de Jean-Luc Melenchon (extrema stanga) cu 19,64% si, la mare distanta, de candidatul stangii, Benoit Hamon, cu 6,35%.

Ora 06.45 Rezultatele definitive dupa primul tur anuntate de ministerul Francez de Interne:

1- Emmanuel Macron – En marche! – 23,75%
2- Marine Le Pen – Frontul National – 21,53%
3- François Fillon – Republicanii – 19,91%
4- Jean-Luc Mélenchon – Franta Nesupusa – 19,64%
5- Benoît Hamon – Partidul Socialist – 6,35 %
6- Nicolas Dupont-Aignan – Debout la France – 4,75%
7- Jean Lassalle – Rezistam – (432.569 voix) 1,22 %
8- Philippe Poutou – Noul partid anticapitalist – 1,10 %
9- François Asselineau – Uniunea populara republicana – 0,92 %
10- Nathalie Arthaud – Lupta Proletară – 0,65 %
11- Jacques Cheminade – Solidaritate si progres – 0,18 %

  • Gandul.info: 

Macron, susţinut de majoritatea liderilor politici din Franţa: „Astăzi am întors decisiv o pagină a politicii franceze”

După publicarea primelor rezultate exit-poll în urma scrutinului prezidenţial din Franţa, candidatul de centru-stânga, Emmanuel Macron a declarat că prin votul de astăzi francezii şi-au exprimat dorinţa de reînnoire. Acesta este susţinut de principalii lideri politici din Hexagon, printre care actualul preşedinte, Francois Hollande, sau contracandidaţii săi din primul tur al alegerilor, Francois Fillon şi Benoit Hamon.

„Astăzi am întors decisiv o nouă pagină a politicii franceze. Francezii şi-au exprimat dorinţa de reînnoire”, a declarat Emmanuel Macron după aflarea rezultatelor exit-poll ale alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Candidatul organizaţiei civice „În mişcare!” a primit deja, la scurt timp de la publicarea primelor rezultate exit-poll, susţinerea actualului preşedinte Francois Hollande, dar şi a contracandidaţilor săi din primul tur al alegerilor, Francois Fillon şi Benoit Hamon.

Exit-poll-urile îi dau câştigători ai primului tur pe Emmanuel Macron şi pe extremista Marine Le Pen, care urmează să se confrunte în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Le Pen se autoproclamă „candidatul poporului”: „Miza este supravieţuirea Franţei”

Marine Le Pen, liderul partidului populist Frontul Naţional, a mulţumit „alegătorilor patrioţi” pentru „rezultatul istoric” şi a promis că „va elibera poporul francez de elitele arogante”, relatează BBC News online. 

„Sunt candidata poporului”, a declarat Le Pen în primul discurs după turul întâi al prezidenţialelor.

A mai promis că va apăra naţiunea franceză şi independenţa Franţei.

„Prima etapă a fost îndeplinită. Îmi revine o imensă responsabilitate. (…) Vă propun o mare altenanţă. Fiecare francez şi-a dat seama că sistemul a încercat să înăbuşe această etapă a alegerilor. Francezii trebuie să lupte împotriva unei globalizări sălbatice. (…) Miza este supravieţuirea Franţei. A sosit vremea să îi eliberăm pe francezi de cei care sunt aroganţi şi care vor să le discteze comportamentul. Într-adevăr, sunt candidata poporului, a declarat Marine Le Pen în faţa susţinătorilor săi, după aflarea rezultatelor exit-poll care o trimit în turul al II-lea unde se va lupta cu Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen s-au clasat pe primele locuri în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, în timp ce Fillon împarte locul al treilea cu Jean-Luc Mélenchon.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

118 Commentarii la “ALEGERI IN FRANTA. Confruntarea finala in alegerile prezidentiale va fi intre MACRON si MARINE LE PEN

<< Pagina 1 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Păi ce confruntare să mai fie?

    “Turul al doilea se vor înfrunta deci social-liberalismul și naționalismul, deschiderea și închiderea, Europa unită și Franța singură”, a explicat cotidianul de stânga care a adăugat că, “în principiu, cu ajutorul republicanilor din toate partidele, junele prim al alegerilor a câștigat în fața zgripțuroaicei”.

    “Centristul proeuropean Emmanuel Macron ar învinge-o detașat pe candidata de extrema dreaptă Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit unor sondaje realizate duminică seară după anunțul rezultatelor din turul întâi, scrie AFP.

    Pentru institutul Ipsos Sopra Steria, candidatul mișcării En Marche! ar obține 62% din voturi, față de 38% pentru șefa partidului Frontul Național.

    Sondajul institutului Harris Interactive indică o diferență mai mare, cu 64% în favoarea lui Emmanuel Macron și 36% pentru Marine Le Pen”

    https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/24/alegeri-prezidentiale-in-franta-marele-big-bang-comenteaza-presa-franceza-06-07-42

    https://www.agerpres.ro/externe/2017/04/23/alegeri-prezidentiale-in-franta-macron-ar-invinge-o-detasat-pe-le-pen-in-turul-al-doilea-sondaje–23-48-27

    Cică înainte de alegerile din Coreea de Sud de pe 9 mai, nord coreenii vor face puțină gălăgie. Săptămâna viitoare. Nu prea cred eu zvonul ăsta, dar dacă auziți ceva sa știți că e doar o ciocaneala în ușă.

  2. Deja titulatura gruparii Macroului (!) imi face parul maciuca. Incolonearea! Inainte, MARS! Poporul incolonat si in cadenta: sting-drept, sting-drept! O aramata de spalati pe creier marsaluind in cadenta spre… unde?? Si cu cine in frunte?
    Nici Marine Le Pen nu e o alegere grozava. Si daca reuseste, n-o sa fie lasata sa faca nimic din ce si-a propus cu privire la imigratie, necum Frexit. Ce ma deranjeaza cel mai mult la ea este acelasi discurs imbecil cu privire la scumpa lor laicitate. A declarat ca va interzice afisarea publica a simbolurilor religioase, de orice natura ar fi ele. In cel mai pur stingism radical.
    Mi-a parut rau pentru Franta la alegerile din 2012. Eram acolo, vorbeam cu cunoscuti si ma miram cum pot vota cu un neica-nimeni care promitea legea “mariajului pentru toti”, singurul punct din program (nr. 60 dintr-o suta, daca tin bine minte) pe care s-a grabit sa-l indeplineasca imediat dupa alegeri. Acum imi pare si mai rau. Inca 5 ani de destin ratat.
    De noi, ce sa mai zic…

  3. Daciana,
    Faza e ca in 2012 chiar nu aveau alternativa (cel putin asa mi se pare mie), Le Pen era inca nedigerabila si complet excentrica la vremea aceea (nu trecusera inca prin sirul de atentate) iar Hollande si Sarkozy sunt 2 tipuri de hahalere nesemnificativ diferite.

    Chestiunea simbolurilor religioase este un punct discutabil al programului ei, dar din perspectiva noastra, nu a lor. Laicitatea (care stii f bine ca nu se confunda cu statul ateu) si adeziunea prioritara la valorile republicii este solutia franceza extrem de pragmatica la multiculturalismul britanic care, iata, a scufundat uk in moschei si miscari cu iz islamist. A propune direct unui electorat pt care laicitatea reprezinta o valoare istorica, scumpa inimii franceze si asociate mandriei nationale, renuntarea la laicitate si, mai mult, aplicarea abrupta a unui dublu standard nedisimulat in ce priveste simbolurile religioase ‘afisabile’ ar fi, tr sa recunosti si tu, o reteta nu tocmai realista si cu sorti de izbanda. Iar a pleda pt solutia opusa echivaleaza cu transformarea Frantei intr o uriasa moschee publica. Sa nu uitam ca ea nu s a dezis de crestinism, din contra, aminteste repetat ca el e ingredientul principal care face incompatibile cele 2 culturi.

    Mie femeia asta nu mi se pare defel un demagog sau o alternativa oarecare in show-ul politic, ci chiar ‘the real thing’, un lider autentic, lucid, puternic, capabil de dedicatie si sacrificiu. Din pacate obisnuinta de a fi pusi in fata unor prefabricate, a unor actori de mana a doua, ii face pe multi se pare (..oare? de fapt tot stau sa ma intreb…) sa nu mai recunoasca un armasar pur sange intr o herghelie de martoage, si sa se indoiasca de orice, chiar si atunci cand semnele sunt evidente si argumentele inatacabile.

    Si de fapt ASTA ma ingrijoreaza cel mai tare, aceasta orbire – pana si la francezi care, stii cred mai bine ca mine, ca nu sunt chiar niste naivi! – poate mult mai mult decat rezultatul alegerilor.

  4. @Doroteea

    Si ce te face sa crezi ca este un lider puternic ? Nu stiu de tine,dar eu inca merg pe principiul “barbatii sa conduca in politica” .

    “Chestiunea simbolurilor religioase este un punct discutabil al programului ei, dar din perspectiva noastra, nu a lor.”

    Pai de aia ii si antipatizez .Franta poate fi draguta doar din prisma trecutului ei crestin autentic(macar pana pe la 1100) si pentru satele alea frumusule.Comparandu-i cu englezii in privinta exterminarii in stil vetotestamentar a bastinasilor din alte tari…ies totusi pe plus .
    Dintre toti europenii din vest ii simpatizez cel mai mult pe nemti (cu toata ca de multe ori ii detest;am rude,deci stiu bine;eu insumi am si sange nemtesc).Exista si niste motive spirituale…intr-o oarecare masura.
    Multiculturalisti sau nu,UK s-a confruntat putin(spre deloc) cu atentate teroriste pe la ei pe acasa.Oricum,parca si UK e destul de laica.Nu e Franta campioana “laicitatii” (mai degraba campioana penibilului) .

  5. Doroteea,

    E adevarat, Marine Le Pen este o candidata curajoasa. E tot la fel de adevarat ca principiul laicitatii in Franta se vrea o reduta impotriva islamizarii fortate. Totusi, desi in ultimii 5 ani sub holandouille, ani in care s-a reincercat impunerea unei “morale laice”, Franta gazduieste oricum in sinul ei o imensa moscheie. Marea Moscheie este de altfel chemata savoteze cu macro(n)ul. Un individ care nu mai poate el de radacinile profunde ale francezilor catolici!
    Aici parerile noastre sint oarecum diferite. Vreau sa spun ca pozitia Le Pen e intre ciocan si nicovala. Daca ea lupta autentic pentru Franta, atunci nu poate ignora acel electorat care si-a pastrat credinta si ar trebui sa-i transmita un mesaj puternic. Tocmai acel electorat pe care conta Fillon si de care acesta s-a lepadat ca de uciga-l toaca, indemnindu-l sa-si dea votul lui mac(r)on.
    In ciuda acestiu bemol, am aflat ca Marine este impotriva legii “mariage pour tous”, deci o va abroga cu siguranta, la fel si GPA (gestation par autrui). Gurile rele spun ca macroul ar fi de fapt homosexual si i-l atribuie ca partener pe Mathieu Gallet, directorul general al postului Radio France.
    Pina la urma, s-ar putea sa avem o surpriza de aceleasi proportii ca in alegerile USA. Si n-ar fi rau deloc. Nu e prima oara cind sondajele micinoase dau cistigator pe cine trebuie, iar poporul voteaza pe dos.

  6. Ce este interesant e ca partidul lui Macron se numeste “En marche!”. Suna cam ciudat, nu?

    Acuma, cautand nintel la etimologia cuvantului “evreu”, acesta este inrudit cu verbul “a trece”/”a merge”. Mai mult chiar: adaptarea poruncilor din Thora la viata sociala este numita de rabini “a merge”… alors, en marche!

    Si sa nu vi se para alegerea lui Macron in Franta n-ar avea nici o influenta asupra Romaniei! Daca nu ma insel, chiar Romania a avut o contributie substantiala in aceste alegeri din Franta, prin demonstratiile #Rezist! Subiectul lor a fost pus pe masa mass-mediei in Franta si a contribuit puternic ca Francois Fillon, candidatul de dreapta, sa fie puternic declasat. Deci “La revedere!” partidelor istorice de stanga si de dreapta, alternative la putere. “Bunvenit!” mondializarii, sistemului sau, pe de alta parte, extremismului…

    Hîc, eu cu cine votez?

  7. @Gica

    Asta e asa… haluci(no) gen(a).

    En marche are o explicatie mult, mult mai simpla. E din aceeasi familie cu “miscarile” pe care au tot incercat sa le nasca securistii nostri pe aici, pe la noi, acea Alba ca Zapada care sa fie, pe de o parte, nepangarita de “politica”, pentru a capitaliza sentimentul antipolitic al maselor si, pe de alta parte, sa fie dinamica, “tinereasca”, in action, pentru ca asa e generatia asta de acum, e cu engagement, cum e pe Facebook sau pe twitter. En marche, ca sa dea senzatia de asalt, de marsul asupra Romei (Parisului) – asta e filmul.

  8. @ admin

    Ceea ce spui, chiar asta incercam intr-un fel sa spun desi nu am dezvoltat. De altfel, in reportajul care l-am dat ca link, se spune mai departe ca acest concept de “marcher” este “o necesitate fundamentala pentru iudaism de a sti ceea ce spune textul din Tora pentru fiecare generatie, si fiecare loc“. Tradus: pentru generatia tanara, dezamagita de programele vechilor partide, scoatem in fata niste juveti care sa inflameze masele, chiar daca vin de nicaieri, n-au experienta politica – dar ce mai conteaza, sa fie acolo, praf in ochi, de un an sau doi. La romani, asa cum s-a mai zis, incercam cu un Nica Dan, pe la francezi, un filozof trecut prin banca, ceva mai cu mot, si uite ca pana la urma merge. Dar…toate-s vechi si noua toate, tu te-ntreaba si socoate!

  9. @Gica contra
    Explicatia denumirii “En marche!” este mai simpla, si usor de inteles de catre francezi, care au un imn national revolutionar: se deschide sezonul la revolutii!
    Macron, marchons
    Aux armes, citoyens !
    Formez vos bataillons !
    Marchons, marchons !

  10. Macroul este feminist convins, iar feministele vor fi, din nou, varful de lance al revolutiei in Franta, cum de altfel au fost si la revolutia rusa, de 8 martie.

    «I am a feminist» a lancé fièrement Emmanuel Macron, le 2 décembre 2016, au Women’s Forum for the Economy & Society. Tout en ajoutant que l’essentiel pour lui était surtout, plutôt que de se dire féministe, d’être reconnu comme tel par les femmes (voir la vidéo ci-dessous, à partir de 32’40).
    Dans son programme, le candidat d’En marche! dit vouloir publier la liste des entreprises qui ne respectent pas l’égalité salariale entre les femmes et les hommes.
    http://www.slate.fr/story/142610/feminisme-macron

    Feminism in France has its origins in the French Revolution.
    Although various feminist movements emerged during the Revolution, most politicians followed Rousseau’s theories as outlined in Emile, which confined women to the roles of mother and spouse. The philosopher Condorcet was a notable exception who advocated equal rights for both sexes.
    The Société fraternelle de l’un et l’autre sexe (“Fraternal Society of Both Sexes”) was founded in 1790.
    In February 1793, Pauline Léon and Claire Lacombe created the exclusively-female Société des républicaines révolutionnaires (Society of Revolutionary Republicans—the final e in républicaines explicitly denoting Republican Women)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Feminism_in_France

    Women during the French Revolution started to break free from the chains of motherhood, which were initially tied to them by men.
    http://his-101.weebly.com/tan-presillyn.html

  11. @ M

    Da, inca un argument in plus care te duce cu gandul la Revolutia franceza (1879), de cand a fost adoptat imnul francez national, si la tot contextul si urmarile acestei revolutii. Adica nimic imbucurator. Pe linie revolutionara se cade din lac in put.

    Dar asta nu inseamna ca varianta Le Pen e o alternativa. De altfel ea a fost votata in proportii infioratoare la tara si nu in orasele unde se intampla atentate! Bine, si in regiunea Pas de Calais, spre exemplu, unde au fost ravagii in campurile de refugiati. Dar, in general de oamenii mai simpli care mai cred ca isi vor recupera tara, ca vor fi si ei bagati in seama de politicienii ce adeseori ii uita in programele lor.

  12. @mina

    mda. Sinistru… Un om de ceara ghidat de o telecomanda. Si tot mai multi din astia…
    Si, ce e si mai trist, si mai grav: prea multi dintre noi inca nu stiu sa ii distinga de ceilalti. Nu am invatat sa ii amusinam. Muscam momeala.

  13. Cum ar putea sa para Macrou un lider charismatic e cv care efectiv ma depaseste…

    Se pare insa ca cei care il vad asa sunt, de fapt, aceeasi plamada:
    https://youtu.be/XSJt0cpNOjI

    Deci aceste fiinte zambitoare si goale, descinse parca din muzeul Tussaud si puse in miscare prin nustiuce mecanism misterios, nu stiu cum se face ca sunt tot mai numeroase si strang randurile.
    Repet: ca la carma Frantei va fi o alta marioneta (ca in cazul tuturor tarilor occidentale de fapt, cu diferenta – notabila, ce i drept – ca poporul francez inca mai are identitate culturala, sange in vene si creier in cap si nu inghite galustile degenerarii sexuale si genetice ca vecinii ‘gloriosi’ de peste Rin sau Canal) e una. Dar ca acest ins poate fi privit ca eligibil in functia de presedinte al unei tari de catre un om – nu genial, nu intelectual, nu educat etc., ci pur si simplu…n o r m a l! – asta e cu totul altceva, si anume ceva ce, nu stiu altii, dar eu una pur si simplu nu pot digera mental, informational (desi am vz si auzit destule la viata mea, ca toti de altfel care traim in aceste vremuri poate nu mai dramatice ca altele dar cu siguranta mai..ciudatele).

    Parca e o vraja! exact ca episodul #rezist si dementa aia din iarna cu ordonanta, in care o mare de oameni contesta un act normativ pe motiv de ora a adoptarii, si nu de continut. Si aceasta aberatie a fost reiterata sus si tare, repetat, sistematic, zile de a randul, din tot soiul de guri (dintre care nu putine cu pretentii intelectuale indreptatite altfel!), fara ca nimeni dintre ei sa nu sesizeze nonsensul primar, funciar, al situatiei.

    Asa si aici. Nu stiu, ori suntem vrajiti, ori multi dintre noi sunt altceva! Eu – si o spun fara exagerari retorice! – nu pot gasi o explicatie alternativa.

    (exact acum tr sa ‘fug’, off… Daciana, o sa revin cu un rasp la postarea ta – de fapt cu o intrebare)

  14. @Doroteea
    “Nu stiu, ori suntem vrajiti, ori multi dintre noi sunt altceva!”

    Cam asta este rezultatul daca majoritatea timpului alearga pentru trup, iar sufletul… in suflet le toarna altii ce vor ei, prin cultura sau non-cultura televizualului.

    Un citat din REVRAJIREA LUMII, de Virgiliu Gheorghe: “Vizionarea TV ii determina pe oameni sa se raporteze la televiziune ca la o instanta de ordin religios. Televiziunea instituie in societatea mediatica o realitate asimilabila templului din religiile idolatre”

    Oricare ar fi membrii care o compun, oricum ar fi modul lor de viaţă, ocupaţiile lor, caracterul lor sau inteligenţa lor, faptul că acestea au fost transformate într-o mulţime îi pune în posesia unui fel de spirit colectiv ceea ce îi face să simtă, gândească şi să acţioneze într-un mod foarte diferit de cel al unui individ aflat într-o stare de izolare.
    Individul care face parte din mulţime dobândeşte un sentiment de putere invincibila care îi permite să cedeze instinctelor şi pe care singur le-ar fi ţinut sub control. El va fi mai puţin dispus să se verifice pornind de la premisa că o mulţime fiind anonimă şi în consecinţă iresponsabilă, sentimentul de responsabilitate care controlează întotdeauna indivizii dispare în întregime. A doua cauza este contagiunea mentală, un fenomen care este uşor să i se stabilească prezenta dar nu este uşor de explicat. Într-o mulţime fiecare sentiment şi acţiune sunt contagioase, în aşa măsură încât un individ îşi sacrifica uşor interesul său personal în favoarea celui colectiv. O a treia cauză şi de departe cea mai importantă, determina caracteristicile speciale ale indivizilor unui grup care sunt destul de contrare de cele ale individului izolat. Prin diferite procese un individ poate fi adus într-o astfel de condiţie încât să îşi piardă în întregime personalitatea sa conştientă, el se supune tuturor sugestiilor operatorului care l-a deposedat de aceasta şi comite acte în contradicţie totală cu caracterul şi obiceiurile sale.

    Observaţiile atente par să dovedească că un individ aruncat pentru o perioadă de timp într-o mulţime, în curând se afla într-o condiţie specială, fie ca urmare a influenţei magnetice emanate de mulţime fie într-o condiţie care seamănă mai mult stării de fascinaţie în care individul hipnotizat se afla în mâinile hipnotizatorului. Activiatea creierului fiind paralizată în cazul subiectului hipnotizat, acesta din urmă devine sclavul tuturor activităţilor sale inconştiente pe care hipnotizatorul le direcţionează după bunul său plac. Personalitatea conştientă a dispărut în întregime; voinţa şi discernământul sunt pierdute. Toate sentimentele şi gândurile sunt orientate în direcţia determinată de hipnotizator. El nu mai este conştient de propriile sale fapte. În cazul său ca şi în cel al subiectului hipnotizat, în timp ce anumite facultăţi sunt distruse, altele pot fi aduse la un grad ridicat de exaltare. Sub influenţa unei sugestii el va întreprinde realizarea anumitor acţiuni cu o irezistibilă impetuozitate. Aceasta impetuozitate este cu atât mai irezistibilă în cazul mulţimilor decât în cea a subiecţilor hipnotizaţi din faptul că sugestia este aceeaşi pentru toţi indivizii din mulţime, câştigând în putere prin reciprocitate. Individualităţile din mulţime care ar putea poseda o personalitate suficient de puternică pentru a rezista la sugestie sunt prea puţine ca număr pentru a lupta împotriva curentului. În plus prin simplu fapt că el face parte dintr-o mulţime organizată, un om coboară mai multe trepte pe scara civilizaţiei. Izolat el poate fi un individ cultivat, într-o mulţime el este barbar – o creatură care acţionează din instinct.
    https://infiniteladder.wordpress.com/2010/04/14/mintea-multimilor/

  15. Papa Le Pen:

    https://www.youtube.com/watch?v=8FI63ZWRcHA

    F. instructiv si amuzant:) Se pare ca stilul asta direct, logic, neofticos si jovial este o virtute de familie!

  16. @Doroteea

    Nu e nicio vraja, e reactie emotionala. Tefeleii is genu sentimental-emotiv. Senzatii, sentimente, emotii. Usor de excitat si manipulat, in ciuda inteligentei peste medie.

    Pe de alta parte, unii dintre noi sunt intr’adevar altceva.
    [uite, spre exemplu, M. un orc un pic mai sofisticat, trimis cu misie la subsol de stapanii din Mordor]
    Nu sunt multi, doar un procent sub 10%, orci, tefelei, sauroni, etc…numarul e suficient insa pentru ceea ce trebuie mesterit in agora.

    @kinderu

    reptiliene, mi-a parvenit acum ceva vreme o informare cum ca te mutasi pe blogurile puscariasilor. Deci chestia asta mi se pare mai nasoala ca ciocanitul in perete al nord coreenilor de alaturi.

  17. stati asa, ca-i ridica imunitatea lu’ Marine si se rezolva totul! 🙂

  18. @alin
    Ești copil

  19. @Alin…

    Pai n-ai inteles (am indus probabil in eroare cu clipul ala..): o carisma care tine loc de proiect politic, asta pot sa inteleg. Dar CE CARISMA??, asta e nedumerirea mea! Adica pe bune, nu ca sugestie indirecta. CE CARISMA??? Nu ca n-are, e anti-carisma pe 2 picioare!! De-aia zic: e extrem de derutant… (ce se intampla, nu Macrou)

    10%,..? Zici tu? Cam optimist dupa mine, dar… cine stie.. Imi dau seama ca sunt o minoritate, totusi nu cred ca doar 10% .

    Acum cu tflistii fii amabil si explica-mi si mie: cum se impaca nivelul inalt de inteligenta (culmea, si eu suspectez ceva pe aici si tocmai de-aia incerc sa inteleg) cu acest inegalabil #rezistentalaargument (pt ca, da, sunt nemaipomenit de rezistenti la argument!). Asta ar confirma mai degraba partea ailalta, ca stau mai bine cu EQul decat cu IQul. Impresia mea este ca istetimea asta in sarcasme (dovedita din plin in iarna din Pta Victoriei) este un fel de fata intunecata a EQului, iar procesarea efectiv rudimentara a informatiei confirma nivelul poate nu scazut, dar clar necizelat al IQului (explicabil, cand cresti cu PC si TV proceseaza altii pt tine, nu?).

    Revenind la Macrou, ramane intrebarea: ce coarda atinge asta, ca nu inteleg? Pana si la Hollande inteleg, fata aia de burghez cumsecade poate avea ceva convingator. Iohannis – zero carisma, dar reprezentant al nostalgiei mioritice pt rigoarea teutona (intr-o tara in care excesul de fantezie a degenerat demult in haos social, obtuzitatea nemteasca, placida si lipsita de nuante, poate fi resimtita de unii ca o gura de aer racoros intr-o sauna incinsa; pot intelege si asta). Dar Macrou? Ce reprezinta el? Ce simbolistica activeaza? Nu pot deloc sa-mi dau seama. Pt mine, el este, vorba lui Kafka, “reprezentantul propriului gol launtric”. Un vid. Si faptul ca acest vid izbuteste sa fascineze – ASTA ma sperie, si de-aia zic de ‘altceva’. Un vid nu poate atrage decat un alt vid. Nu prea multi naivi, nu prea multi nerozi – nu asta e problema, asta a fost de cand lumea. Ci prea multe ‘viduri’ – aici e noutatea care mie, cel putin, imi da fiori. Unde gresesc, ce imi scapa?

  20. Trecuram la orci .
    Te pomenești ca dl M este … Azog profanatorul ..

  21. @Doroteea
    “Pana si la Hollande inteleg, fata aia de burghez cumsecade poate avea ceva convingator.”
    ROFL
    Te inteleg ca dintre toti clownii scosi la rampa iti place olandezul zburator!
    Sigur ca este un cabotin fata de Fernandel, dar dintre toate incercarile lui de a fi penibil, cel mai mult mi-a placut faza asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=6Qosx4z_Z2U

  22. @Alin | 7×70
    M este de la Moria, acolo este “subsolul”, nu la Mordor!
    Tolkien, nu este accesibil chiar oricui. Nu mai fuma iarba si incearca sa mai citesti, ca la videouri multi se uita, putin pricep ceva!

  23. @Petru, @Alin…

    Ei, sa nu exageram… Mai degraba Grima the Wormtongue 🙂

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%ADma_Wormtongue

    (M draga, zic astia ca in tinerete ai fost baiat bun, ce s a intamplat intre timp asa rau de nu te mai poti regasi decat in rolul de ‘saboteur’??)

  24. @Doroteea

    Macroul, in ciuda numelui, nu e un peste a la francais ci e un fel de saorma centrista cu de toate, servit rapid si infulecat la fel de o societate infometata decade la rand cu ajutorul produselor procesate industrial si care a uitat care sunt principiile unei hrane sanatoase.
    Si pentru ca, iata, ce surpriza, ne e foame. Foame de altceva decat mancarea gatita clasique de partidele traditionale despre care propaganda ne-a educat ca e profund corupta si atat de not cool…iar salata Le Pen ne pute de vreme ce a fost cultivata in gradina lu tac’su.

    Acum, va invit, joli madam, sa mergeti la o coada in Dricstor, la ceas de seara, o sa fiti suprinsa de hoardele de tefelei care se arunca la infulecat. Sau, la o pizzerie cu staif, unde curg comenzile online.
    Credeti ca isi mai pune cineva intrebari despre conditiile in care e produsa acea “mancare”, despre ingredientele folosite, despre modul de preparare? Se mai uita cineva la eticheta? Pai si sa vrei, nu poti, pentru ca eticheta nu mai exista.
    In conclusion, cand ti-e foame si n-ai timp, inghiti ce ti se ofera, foamea trece si poti sa continui sa zambesti fericit in timp ce butonezi la smarfon sau computer.
    Vorbim aici de o generatie educata in universitati dupa noile principii si compilata prin tot felul de programe in care propaganda pentru “valorile” umaniste, europene, globaliste a cam afectat serios capacitatea mintii de a procesa informatia asa cum trebuie, de a dezvolta spirit critic sanatos si, in cele din urma, de a-si folosi functia rationala a acesteia in sensul sau firesc.

    Toate ingredientele sanatoase in dezvotarea personala au fost inlocuite cu credinta ferma intemeiata pe ideea fixa ca “eu stiu” si stiu mai bine decat restul maselor stirbe si needucate. Acesta e adevaratul fundamentalism al superficialului.
    Socrate, saracul, ar crapa inima in el la o asa vedenie si mai ca ar cere sa i se dea cucuta nu inainte de apusul soarelui ci inca inainte de derularea procesului. Probabil nu ar mai zice niciun alt cuvant in afara de a repeta continuu gnothi seauton, doar, doar, le-o intra in cap tefeleilor.

    Altfel, ca tot am ajuns la atenianul asta mic si cu totul insignifiant in ziua de azi…sa trecem de la filosofie la duhovnicie, unde, trebuie sa recunosc, nu ma pricep. Dar nu renunt, imi tot pun intrebari.
    Prin urmare, la nivel duhovnicesc, nu cred e foarte greu de explicat (ba chiar si psihologic mi se pare la fel de usor).
    Ce e mintea? Unde e locul sau firesc? Cum sa mai ajunga mintea in inima cand sufera de imprastiere iar inima este roasa de patimi?
    Ce este ratiunea si care este functia sa fireasca? La ce nivel se afla partea emotional-sentimentala? Cum sa cauti mai la adanc cand te-ai impotmolit in acesta mlastina emotionala a Facebookului?
    Cautati raspunsurile la aceste intrebari pe sectiunea cealalta a acestui site si o sa va lamuriti de ce cineva cu coeficientul de inteligenta la nivel peste medie produce roade ce raman la nivelul piciorului broastei.
    Nu e locul aici si acum pentru o analiza serioasa, in plus, nu cred ca v-ar servi mai bine decat a conduce propria mneavoastra vanatoare pe /acasa.

    @kinderu

    multumesc pentru compliment.
    pesemne inca te lupti cu reptilianul din tine daca mai esti capabil sa te tarasti ranit aci la subsol si sa ma vezi asa cum sunt.

    sau, poate, nu e nicicum vorba despre mine ci esti aci, iara, din nou, ca un strigat de ajutor dinlauntrul reptilei ce te stapaneste si te cara prin locuri mlastinoase si intunecoase pe unde misuna tot felul de pesti rapitori care vor sa iti faca felul.
    pe aceasta cale, fac un apel la admin sa te puna pe un pomelnic foarte scurt care sa fie publicat o vreme in dreptul butonului TRIMITE al formularului de comentarii.

    @literaM

    pentru ca tot vorbeam de butonul cu pricina, tie ar trebui sa ti-l scoata cu totul, sa ramaie numai pomelnicul.
    altfel, esti confuz cand trebuie sa-ti ostenesti neuronul singuratec dincolo de a trage rafale de link-uri astfel incat sa intri intr-o conversatie simpla cu un copil, ca mine.

    foarte pe scurt, pentru ca mi-e foame si se raceste pizza: faptul ca ai ales litera M (probabil cam la atat se limiteaza gradul matale de libertate in ceea ce priveste misia la subsol; dar si aci dovedesti o limitare crunta, esti un fel de link catre linkuri, o baterie intr-o portavoce) nu are nicio legatura cu Mordorul unde-ti vietuiesc stapanii.
    E mai mult o intamplare, un capriciu al sortilor.

    Secondo, se vede treaba ca unora le e suficient sa vada un video ca sa inteleaga ce este Mordorul de unde iti parvin ordinele si cum acesta nu are nici in clin nici in maneca cu subsolul de aici.
    In timp ce altora nu le foloseste nici cititul unor serii de caramizi tolkienice care probabil i-ar educa mai mult daca le-ar cadea pe picior. “To the very least”, ca sa citez un tefelist, ar intelege ca exista o forta gravitationala careia nimeni nu i se poate sustrage si, asemeni lui Newton, in timp ce se ineca cu marul, ar exclama: Evrika! 😉

    La final, nici nu pot sa imi inchipui cum cineva, orc(ine), ar fi putut trage o paralela intre acest subsol si Mordor. In umila mea opinie, motiv de ban instant si permanent.

    Dar, socratique cum ma stiti, iertator pana la apusul soarelui si dincolo de el, le-as propune adminilor sa va tempereze pasiunile si sa va ofere posibilitatea de a descoperi iubirea platonica a subsolului.
    Poate, in acest timp, il descoperiti pe Aristotel si va sistematizati Platonul.

    Sunt sigur ca va fi un timp pe care il veti trai drept al putreziciunii dar va asigur, la capatul sau, va fi bine. Sau, daca sunteti temerar, la capataiul sau.
    Pentru ca, nu-i asa, si operele aristoteliene au putrezit vreme indelungata in subsoluri, asteptand sa fie, intr-o zi, descoperite. Si au fost!

    Vedeti ce destin maret aveti datorita putregaiului ce va cuprinde dar pe care – inca – refuzati sa vi-l asumati?

  25. @Doroteea
    Tu si cu Alin, care si-a luat doctoratul cu inmultirea lui 7×70, surprindeti intotdeauna “esenta lucrurilor” si transpuneti in cuvinte adevaruri dincolo de perceptia muritorilor de rand.
    Mie nu-mi ramane dacat sa sabotez aceste demersuri inalte, civilizatoare si ziditoare ale voastre, ca sa fiti nevoiti sa va aratati intreaga “stralucire”.

  26. Adevărul de bază: Toți conducătorii și partidele politice sunt impuse cu forța (prin servicii și războaie).
    De aceea și oferta culturală și politică este atât de „apetisantă”. Dacă nu vrei, tre să repecți până dincolo de toleranță dreptul omului politic. Mai mult ca oricând, azi avem parte nu doar de bâta celor răi, ci și de filozofia dindărătul lor, altfel e greu să mai avem parte de ceva. Culmea e că nici nătărăii nu prea vor mai încăpea în această lume în curând. Zic și eu.

  27. “Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii.”

    Amin.

  28. Revenind la campanie, Macroul a intrat prost pe ultima turnanta; in plus Lepenia (care intre timp a luat distanta si de Frontul National al tatanelui, miscare buna menita sa atraga ceva voturi de la cei ingrijorati de aspectul asta) i-a tras presul de sub picioare cu o miscare ce arata nu numai ca stie sa exploateze miscarile adversarului in favoarea ei dar si ca are e echipa de campanie pe masura, cu rapiditate in gandire, capabila de miscari tactice surprinzatoare.

    vezi, pentru detalii savuroase https://www.yahoo.com/news/french-frontrunner-macron-heads-le-pen-country-110126281.html

    in romana: https://www.dcnews.ro/alegeri-fran-a-le-pen-lovitura-pentru-macron_541080.html

    Emmanuel Macron și-a anunțat vizita la uzină, dar Marine Le Pen, a surprins și s-a deplasat să discute cu muncitorii, tocmai când Emmanuel Macron discuta în oraș cu liderii sindicali ai angajaților.

    În haosul creat la Amiens (oraș din nodul Franței) de un protestul desfășurat în fața uzinei Whirlpool, care urmează să fie relocată în Polonia, centristul și pro-europeanul Emmanuel Macron a avut parte de o primire ostilă din partea angajaților care strigau ‘Marine președinte’.

    Ecartul incepe sa scada in urma startului excelent luat de Lepenia:
    https://www.yahoo.com/news/macron-campaign-french-presidency-off-slower-start-le-024201740.html

    A daily Opinionway poll saw Macron’s predicted score dipping to 59 percent for the first time since mid-March. An Elabe survey showed one out of two people considered Le Pen’s last-leg campaign had begun well, while only 43 percent said the same of Macron’s.

    In plus, si asta ii mutarea cu cele mai mari implicatii in aceasta cursa de urmarire, conservatorii au dat un semnal clar ce spune NU hotarat Macroului:

    „Manif pour Tous” rupe cu regula neimplicării politice, acuzându-l pe Macron că este continuatorul politicii lui Hollande distrugere a familiei.

    Manif pour Tous este o organizație din Franța care pledează pentru valorile tradiționale, asemănătoare Coaliției pentru Familie din România.

    Ea s-a format ca replică socială la legea căsătoriilor homosexuale, numită „Mariage pour Tous” („Căsătorie pentru Toți”). De-a lungul ultimilor ani, Manif pour Tous a reușit să scoată în stradă sute de mii de oameni fiecare din protestele sale.

    Miercuri, grupul s-a mobilizat pe rețelele de socializare împotriva lui Emmanuel Macron, candidatul Stângii și al Sistemului în alegerile prezidențiale. Acțiunea poartă titulatura „Macron c’est non”, ceea ce înseamnă aproximativ „Nu, Macron!”

    Fără a exclude posibilitatea unui vot pentru Marine Le Pen, Manif pour Tous nu a dat totuși un consemn în favoarea acesteia, sensul acțiunii fiind doar împotriva lui Macron.

    vezi http://www.evz.ro/franta-manif-pour-tous-se-mobilizeaza-impotriva-lui-macron.html

  29. @Alin…

    Multumesc pt raspuns, apreciez disponibilitatatea (mai ales ca judecand dupa ora, ar parea ca nu am mai atentat ca in alte dati la linistea somnului vostru de noapte 😉 ), dar ati subestimat (ca de obicei, vai) subtilitatea interogatiilor mele (2 in una, la o atenta lectura). 1. Pt distinctia dintre IQ si discernamant nu e nevoie chiar de excursuri prelungite la rubrica „acasa” (noi, procurorii, invatam nuantele astea inca din anul I de facultate la lectia despre ‘capacitatea juridica’). Neimpacate, in mintea mea, erau nu IQ-ul TFL si alegerea lui Macrou, ci acelasi IQ in contrast cu opacitatea generala la argument, la dezbaterea de idei. Dar, in fine, ok, accept ca ar putea merge explicatia la o adica: faptul ca emotiile sunt mai puternice decat ratiunea nu inseamna ca cea din urma nu exista, ci ca, pur si simplu, lipseste exercitiul utilizarii ei mai robuste si la momentele oportune.

    Bun. Dar ramane partea a doua, peste care ati trecut grozav de superficial! 🙂 Farmecului inefabil al unei saorme suculente de Dristor/Calif chiar si eu, vai, ii cedez uneori prea usor, nemaivorbind ca s-ar putea nici sa nu fie chiar asa toxica (…imi amagesc eu dibaci constiinta…). Dar ca Macrou ar putea fi asemanat unei irezistibile dar otravite saorme – asta nu pot sa accept nici cu pretul condamnarii la 1 an de abstinenta de la saorma!

    Macrou o fi in fond o toxina fatala, dar APARENT e un pilaf anost, fara gust si fara culoare, preparat in pripa la cantina unui spital social. Si AICI se ascunde adevarata enigma: cum a ajuns searbadul pilaf dietetic sa provoace entuziasmul similar starnit de ispititoarea saorma?? Aud?

  30. @M

    eu nu ma gandeam ca ma sabotezi pe mine si stralucirea mea, ci insusi site ul CO. Aia cu Grima era o gluma, o tachinare chiar amicala. Motivele acestei asemanari le am explicat pe larg intr o postare anterioara. Personal (vb in numele meu) nu te suspectez de rea credinta si nici de misiuni obscure. Mie una chiar imi esti simpatic cu stilul asta neipocrit, onest ciomagios, ca sa zic asa… Credeam sa ti zic drept ca e reciproc valabil si de aicea tachinarile… In fine… Dar ca exista ceva in postarile tale care da impresia f acuta de trolling (prin volum si stil) – asta ai putut insa constata si tu ca nu e doar impresia mea.

    Chiar, o curiozitate: tu iti percepi mesajele ca fiind agresive?

  31. Doroteea,

    Pot sa raspund si eu la cum a ajuns searbadul pilaf sa provoace acelasi entuziasm ca o ispititoare saorma? (a-propos, nu-mi place saorma, prefer un kebab, la o adica) Simplu. Cu aditivi. Multe E-Uri. In continuitate cu EU presedinte a lui caramel mou. Artifices care se vor transforma in artifesses, vorba raposatului San-A. Daca macroul se va vedea presedinte, nu va mai avea nici un stres sa-si afirme sfidator preferintele din dormitor.
    Ma bucur ca La Manif Pour Tous reactioneaza.
    Numai absenteismul la vot il va scoate cistigator pe… pe… ala. Si nu-i sigur, numai daca ne uitam la comentariile de pe yahoo.fr.

  32. @Doroteea
    Pai tu esti muza mea, care ma inspira in permanenta, sarea si piperul care transforma pilaful searbad in ceva comestibil. Astept intotdeauna cu nerabdare condimentele tale.

  33. @Daciana

    Numai absenteismul la vot il va scoate cistigator pe… pe… ala. Si nu-i sigur, numai daca ne uitam la comentariile de pe yahoo.fr.

    De fapt, cred ca e cam invers data fiind configuratia clasamentului.
    Absenteismul o favorizeaza pe Lepenia care are o baza electorala clara, stabila, dar cu sanse mici de expansiune (in 2012 a fost tot in zona lui 20%, parca 17% si ceva).

    Voturi extra nu poate lua decat o particica din zona Meleshonului, sa zicem, si ceva nemultumiti din tabara Filonului (dar departe de orice comparatie cu Statele unde Trump a primit cadou o gramada de Bernie Sandersi dupa ce a iesit la iveala modul in care clintonii i-au tras clapa saracului Bernie).
    Dar aceste bonusuri sunt (cf. estimarilor) doar o minoritate a votantilor Meleshon + Filon. Majoritatea acestora nu vor merge catre Lepenia.

    Si atunci, ca sa aiba sanse, ar trebui ca acestia sa absenteze.
    In plus, cred ca exista si un procent semnificativ de nehotarati, pe care o sa caute fie sa ii capaciteze pentru un vot pro, fie sa ii demoralizeze ca sa stea acasa.

    Pentru ceva mai multe dedesubturi legate de catindati, vedeti si articolele lui don Pepe pe care le-am atasat la finele acestui comentariu.

    @Doroteea

    Neimpacate, in mintea mea, erau nu IQ-ul TFL si alegerea lui Macrou, ci acelasi IQ in contrast cu opacitatea generala la argument, la dezbaterea de idei. Dar, in fine, ok, accept ca ar putea merge explicatia la o adica: faptul ca emotiile sunt mai puternice decat ratiunea nu inseamna ca cea din urma nu exista, ci ca, pur si simplu, lipseste exercitiul utilizarii ei mai robuste si la momentele oportune.

    Cred ca am raspuns, totusi. Poate nu foarte clar. Reiau pasajul:

    Vorbim aici de o generatie educata in universitati dupa noile principii si compilata prin tot felul de programe in care propaganda pentru “valorile” umaniste, europene, globaliste a cam afectat serios capacitatea mintii de a procesa informatia asa cum trebuie, de a dezvolta spirit critic sanatos si, in cele din urma, de a-si folosi functia rationala a acesteia in sensul sau firesc.

    Toate ingredientele sanatoase in dezvotarea personala au fost inlocuite cu credinta ferma intemeiata pe ideea fixa ca “eu stiu” si stiu mai bine decat restul maselor stirbe si needucate. Acesta e adevaratul fundamentalism al superficialului.

    In concluzie:
    – educatia (in spatiul institutional si in afara lui),
    – expunerea prelungita la propaganda si la narativa politic corecta, carne de tun in razboaiele culturale
    – excitarea neuronala continua si dresura pavloviana a reactiilor emotional-sentimentale
    – navigarea la suprafata lucrurilor sub presiunea timpului, imprastierea, utilizarea in exces a tehnologiei si promovarea acesteia drept panaceu
    – atrofierea capacitatii de analiza in profunzime (a lucrurilor, evenimentelor) si a spiritului critic
    – relativizarea moralei
    etc

    Last but not least, mandria. Patima asta de capatai, atunci cand o ia omul complet pe aratura, il poate face sa creada ca este detinatorul sfantului graal, un atoatestietot care poate face orice, un mic dumnezeu; mai devreme sau mai tarziu, dictator sau despot, ajunge sa isi impuna cu orice pret punctul de vedere in cercul sau social, personal sau in satul global (vezi, ca exemplu extrem, asa zisele “elite”, din zona hightech in special, de la Gates la Bezos sau Musk).

    Acestia, care cunosc toate si tot, numai pe ei insisi nu, sunt adevaratii fundamentalisti.

    Batalia, in ziua de azi, nu-mi pare a fi intre populisti si globalisti (ca batalia stanga – dreapta e deja de domeniul trecutului) ci intre acesti fundamentalisti-extremisti si cei care au mai pastrat macar o bruma de echilibru, conservatori-traditionalisti.

    —————-

    Revenind la oitele noastre pariziene, doua articole, courtesy of don Pepe (un fel de inainte & dupa primul tur al alegerilor din FR):

    inainte: http://www.atimes.com/article/play-france-prepares-tear-political-playbook/

    dupa: http://www.atimes.com/article/emmanuel-clinton-vs-marine-letrump/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare