Alegeri in Polonia: conservatorii lui Kaczynski au pierdut teren, miscare anticlericala cu primul deputat transexual din lume, in Parlament

11-10-2011 4 minute Sublinieri

O victorie istorică, notau ieri jur­na­liştii europeni, făcând referire la v­o­tu­rile pe care le-a primit partidul lui Donald Tusk, Platforma Civică (de centru-dreapta), aflat la guvernare. “Polonezii, care n-au simţit, practic, criza economică, au recompensat coaliţia la putere“, notează şi Rador.

După numărarea a 93% dintre sufragii, partidul premierului a reuşit să obţină 39% din preferinţele electoratului (cu trei procente mai mult faţă de cum reieşea din sondajele preelectorale), în timp ce Partidul Dreptate şi Justiţie (conservator), al li­derului Opoziţiei, Jaroslaw Kaczynski, a adunat numai 30% din voturile exprimate. De altfel, Jaroslaw Kacz­yn­ski, care este fratele geamăn al pre­şedintelui defunct al Poloniei Lech Kaczynski, şi-a recunoscut ieri după-amiază înfrângerea, potrivit BBC.

Platforma Civică devine astfel primul partid polonez care a câştigat două mandate consecutive după răsturnarea regimului comunist în toamna lui 1989. Donald Tusk, în vârstă de 54 de ani, a câştigat, în urmă cu patru ani, puterea de la gemenii Kaczynski, devenind premier în urma alegerilor anticipate.

Ce urmează zilele acestea? – Platforma lui Tusk va avea 206 locuri dintre cele 460 ale Camerei Inferioare ale Parlamentului. Aliatul coaliţiei de la guvernare, Partidul Poporului, va primi 30 de locuri, după ce a câştigat 8,6% din voturi. Partidul lui Kaczynski va avea 157 de locuri. A doua surpriză a scrutinului de duminică a reprezentat-o rezultatul obţinut de formaţiunea anticlericală Ruch Palikota, care a primit 9,94% din voturi. Formaţiunea este condusă de un om de afaceri prosper, care vrea o separare clară a Bisericii de Stat şi care nu s-a ferit să iasă în faţă cu teme ca legalizarea avorturilor, a căsătoriilor între homosexuali şi a marijuanei. Partidul Social-Demo­crat nu a reuşit să adune decât 8,19% din sufragii. Premierul polonez urmează să reînnoiască alianţa cu partenerul actual – Partidul Poporului – şi să-şi formeze Guvernul, iar în două săptămâni să primească votul de încredere al Parlamentului.

Aflat la putere din 2007, Tusk a reuşit să administreze bine economia poloneză în pofida persistenţei unei rate a şomajului de peste 11%, notează Agenţia France Presse, citată de Mediafax. Realitatea e că Polonia este singura ţară din UE care şi-a păstrat creşterea economică în 2009 şi care, anul acesta, va avea o creştere economică de 14%. Ea se pregăteşte să adopte euro, dar fără a se grăbi să fixeze o dată. În fapt, Tusk a condiţionat intrarea Poloniei în zona monedei unice europene de o reglementare durabilă a crizei datoriilor.

Sexul şi goliciunea, teme de foc

O candidată din partea social-democraţilor a ales să se despoaie pe internet pentru a atrage electoratul de partea sa. Într-o înregistrare video de 40 de secunde, Katarzyna Lenart (23 de ani) îşi scoate hainele una după alta, iar când ajunge la sutien, pe ecran apare inscripţia “Cenzurat”, urmată de sloganul: “Vrei mai mult? Votează pentru SLD. Noi suntem singurii care putem oferi mai mult”.

De corpul său este mândră şi Anna Grodzka, care, la cei 57 de ani, are toate şansele să devină singurul deputat transexual din lume, nota ieri AFP. Anna se află pe primul loc pe lista mişcării anticlericale Ruch Palikota la Cracovia (sud), iar Robert Biedron, homosexual şi responsabil de campania împotriva homofobiei, a fost cap de listă la Gdynia (nord).

Anna Grodzka este primul politician transsexual care a castigat un loc in Parlamentul polonez. Aceasta a declarat ca doreste sa ii ajute pe polonezi sa inteleaga mai bine problemele cu care se confrunta persoanele care si-au schimbat sexul, titreaza Reuters.

Grodzka, in varsta de 57 de ani, face parte din noul partid de stanga Ruch Palikota, partid al carui succes a luat prin surprindere scena politica poloneza dupa ce a adunat 10% dintre voturi in alegerile parlamentare de duminica.  “Misiunea mea este de a familiariza oamenii cu transsexualitatea”, a declarat Grodzka pentru postul de televiziune Polsat News.

“Cand am luat aceasta decizie, stiam la ce sa ma astept”, a adaugat aceasta referindu-se la prejudiciile cu care s-a confruntat inainte si in timpul campaniei, intr-o tara cu o puternica traditie romano-catolica. Grodzka a terminat procesul de schimbare de sex in urma cu un an, bucurandu-se de ajutorul organizatiei Trans-Fuzja, ce se concentreaza pe schimbarile de sex. In alegeri, Anna Grodzka a castigat 18 000 de voturi intr-unul dintre districtele Cracoviei.Am decis sa candidez din partea miscarii Palikota deoarece vreau ca vocea celor exclusi si discriminati de sistemul politic polonez sa fie auzita”, a scris aceasta pe blog.

Se pare că Donald Tusk va deveni primul prim-ministru din istoria post-comunistă a Poloniei care va câştiga un al doilea mandat. Presa poloneză salută victoria partidului său, aflat la conducere, Platforma Civică, dar avertizează în privinţa viitorului dificil.

Cu 93% din voturi numărate după alegerile generale din 9 octombrie, partidul de centru dreapta Platforma Civică (PO) este în mod ferm la conducere, cu 39,19% dintre voturi, în faţa partidului popular Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jarosław Kaczynski, cu 29,88%. În mod surprinzător, cea de-a treia putere în Sejm (parlamentul polonez) va fi aripa de stânga, anticlericală, pro-gay, Mişcarea Palikot (RP) care a obţinut 10,01% din voturi. Pe locul patru se află Partidul Poporului Polonez (PSL, mot-à-mot Partidul Ţărănist Polonez) cu 8,36%. Cu doar 8,25%, Alianţa Democratică de Stânga a avut un rezultat slab. Dacă aceste rezultate se menţin, Polonia ar putea avea parte încă patru ani de coaliţia PO-PSL.

De aceea Gazeta Wyborcza scrie

Nu a fost un triumf, a fost o victorie […] încă o dată, cei care au modernizat şi deschis Polonia, au câştigat. […] Polonezii au respins nebunia PiS şi au avut încredere în Platforma Civică. Ei cred că acesta se va ridica la nivelul provocării timpurilor dificile care vin. Este o responsabilitate enormă.

 

Pentru cotidianul conservator Rzeczpospolita, succesul Platformei Civice este datorat parţial excentricităţilor liderului opoziţiei Jarosław Kaczynski, care în perioada premergătoare alegerilor, a remarcat în mod opac faptul că alegerea Angelei Merkel drept cancelar al Germaniei “nu a fost o pură coincidenţă”, ceea ce pentru publicul polonez a însemnat că poliţia politică a Germaniei de Est, Stasi, a adus-o la putere. Liderul PiS a fost de asemenea reticent în privinţa organizării unei dezbateri publice cu premierul Tusk.

PiS nu a reuşit să îndepărteze eticheta de a fi un partid radical şi imprevizibil, [de aceea] alegătorii au ajuns în mod clar la concluzia că, în ciuda tuturor fluctuaţiilor sale şi a slăbiciunilor, PO va garanta stabilitatea. Votanţii au ajuns la concluzia că standardele de viaţă în general au crescut, sau, comparativ cu alte ţări europene, au scăzut doar puţin. Dar mai întâi de toate, au votat aşa pentru că Tusk nu e Jarosław Kaczynski.

Între timp, cotidianul economic Dziennik Gazeta Prawna speră ca Donald Tusk va termina ceea ce a început şi nu va veni cu “scuze” pentru tăieri viitoare din sectorul public.

Nu au niciun alibi. PO este primul partid din 1989 care se menţine la putere. Nu se poate pretinde că preşedintele se înşeală, opoziţia este prea stresantă, şi că e nevoie de reforme pentru că situaţia politică este nesigură. Se poate schimba şi stabiliza o ţară în 8 ani. Va depinde de curajul lui Tusk dacă îl vom respecta peste patru ani.

 

Analistul politic Aleksander Smolar secondează cotidianul economic subliniind într-un interviu pentru Gazeta Wyborcza că –

…simplul fapt că un partid a câştigat alegerile nu poate fi interpretat ca un succes istoric. Este doar o şansă, un cec în alb eliberat de o mare parte a societăţii poloneze pe numele lui Tusk şi al PO.

Cea mai mare surpriză a alegerilor de duminică a fost de departe un rezultat excelent obţinut de recent formata Mişcare Palikot. “Am putea să-i spunem un miracol dacă am lăsa deoparte faptul că nu credem în Dumnezeu”, a glumit purtătorul de cuvânt al RP, Robert Leszczyński, după anunţarea estimărilor primelor rezultate. Janusz Palikot, fondatorul mişcării şi fost membru al PO, a reuşit să mobilizeze activişti gay (primul transexual va intra în Sejm [parlamentul polonez] pe listele partidului), ai doctrinei feministe şi pe toţi cei cărora nu le place actuala politică.

În timp ce avertizează că programul Palikot este “laconic în mod dureros” în timp ce echipa sa este plină de “un amestec ciudat de oameni”, Gazeta Wyborcza notează că

Mulţi oameni supăraţi sau dezgustaţi de tradiţionalismul stupid, intoleranţa şi obiceiurile patriarhale, şi-au găsit în ea un purtător de cuvânt. A mai fost sprijinită şi de cei care nu mai au încredere în politicieni şi caută o speranţă pentru o viaţă mai bună.


Categorii

1. DIVERSE, Polonia, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Alegeri in Polonia: conservatorii lui Kaczynski au pierdut teren, miscare anticlericala cu primul deputat transexual din lume, in Parlament

  1. “….îşi scoate hainele una după alta, iar când ajunge la sutien, pe ecran apare inscripţia “Cenzurat”, urmată de sloganul: “Vrei mai mult? Votează pentru SLD. Noi suntem singurii care putem oferi mai mult”.

    Si din mai mult in mai mult,tot dezbrancand asa dai de…coarne,oferta finala ?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare