Alegeri INDECISE in Serbia: Tadici si Nikolici aproape la egalitate

7-05-2012 1 minut Sublinieri

 

(…) Preşedintele în exerciţiu, proeuropeanul Boris Tadic şi naţionalistul populist Tomislav Nikolic se vor confrunta în cel de-al doilea tur al prezidenţialelor la 20 mai. Tadic a obţinut 26,8% dintre voturi, iar oponentul său 25,6% la primul tur, Tadici având prima şansă de câştig la turul al doilea. Partidele lor sunt la egalitate, cu circa 30% dintre voturi.

Tadici, care a condus Serbia – izolată politic şi economic în anii ’90 – spre Uniunea Europeană, a prezentat un “plan în cinci puncte“, având ca element de bază integrarea în UE şi dezvoltarea economică bazată în special pe agricultură. Serbia a obţinut în martie statutul de candidat pentru aderarea la UE. El a promis că, dacă va fi ales, Serbia va începe negocierile de aderare la blocul european înainte de sfârşitul lui 2012, cu obiectivul de a le încheia în cinci ani.

Nikolici a promis, la rândul său, să crească impozitele pentru săraci [bogati – n.n.] şi să redistribuie banii către cei defavorizaţi precum şi să atragă investiţii, în special pentru sectorul agricol şi industrial.

Totuşi, analiştii politici apreciază că partidele nu au prezentat decât “liste de dorinţe”. “Nimeni nu a prezentat măsuri concrete, capabile să permită crearea de locuri de muncă sau să atragă miliarde de euro din investiţii”, a declarat el. Economia sârbă ar urma să stagneze în 2012 în timp ce şomajul a crescut de la 14,7 la sută în 2008 la 24 la sută în prezent.

Potrivit analiştilor, sârbii nu mai acordă importanţă unor subiecte care li se păreau altădată cruciale, în special independenţa Kosovo, proclamată în 2008 şi pe care Belgradul refuză să o accepte.

Niciuna dintre cele două formaţiuni nu va putea forma singură o nouă majoritate, iar socialiştii actualului ministru de Interne, Iviţa Dacici, vor juca din nou rolul de “partid balama”, ca şi în alegerile din 2008. Potrivit analiştilor, partidul lui Dacici ar urma să îl susţină din nou pe cel al lui Tadici în formarea Guvernului.

Preşedintele în exerciţiu pro-european Boris Tadici şi naţionalistul populist Tomislav Nikolici se vor confrunta în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Serbia la 20 mai, conform estimărilor realizate de CESID, un orgamisn independent care a supravegheat scrutinul, transmite AFP. Boris Tadici a obţinut 26,8 la sută din voturi iar adversarul său 25,6 la sută, la finalul alegerilor generale susţinute duminică în acest stat din Balcani.

Nota noastra:

Conform B92: Serbian presidential election goes to runoff, sarbii Progresisti, formatiunea parlamentara de opozitie, a revendicat victoria in alegeri, avand 24,4% din voturile numarate in proportie de 48%. Formatiunea de guvernamant, Democratii, ar avea 22,8%.

Vezi si:

Intrebarea care se pune, legat de alegerile din Franta, Grecia si Serbia, este daca se vor modifica intr-un mod semnificativ raporturile de forte pe plan intern, cu consecinte si pe plan extern.

In estimarea Stratfor pentru anul 2012, problema alegerilor era vazuta ca nefiind decisiva pentru anul in curs, in sensul in care nu ar schimba tendinta de impunere a modelului austeritatii sustinute de Germania in UE. Posibil, desi votul socialist din Franta, nehotarat dar larg anti-austeritate in Grecia, indecis in Serbia, poate accelera procesul de entropie in care se afla ordinea europeana actuala. In plus, formatiunile politice etichetate de “extrema dreapta”, ca Frontul National din Franta, sau neo-nazistii din Grecia, ca si formatiunile comuniste din aceeasi tara, au obtinut scoruri electorale care se pot inscrie in aceeasi logica a unei radicalizari si unui posibil inceput daca nu de destramare, atunci de contestare mai vehementa a actualului aranjament european. Greu de crezut ca lucrurile vor ramane, pe termen mediu, in status quo.


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Alegeri INDECISE in Serbia: Tadici si Nikolici aproape la egalitate

  1. Pingback: CATRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SAU CATRE HAOS? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: SERBIA: Tomislav Nikolici (populist si pro-Rusia) castiga alegerile prezidentiale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare