Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decat cea normala la reactorul 2 de la Fukushima. Se revine apoi si se retracteaza, la presiunea Guvernului, dupa ce populatia intrase in panica…

27-03-2011 3 minute Sublinieri

CRIZA NUCLEARA E DEPARTE DE A SE SFARSI, DECLARA SEFUL AIEA

Un nivel al radioactivităţii foarte ridicat, de zece milioane de ori mai mare decât cel normal, a fost descoperit duminică într-o cantitate de apă scursă din reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima, determinând personalul să amâne operaţiunile de pompare, a anunţat operatorul, citat de AFP. Muncitorii care încercau să împiedice topirea meizului au fost evacuaţi, transmite BBC. Nivelul măsurat în eşantioane din această apă, găsită în subsolul sălii turbinei situată în spatele reactorului, este de 1.000 de milisievert pe oră, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al societăţii Tokyo Electric Power (TEPCO).

“Această cifră este de zece milioane de ori mai mare decât nivelul radioactivităţii apei care se găseşte în general într-un reactor în stare bună“, a explicat el. Purtătorul de cuvânt a adăugat că acest lucru înseamnă că combustibilul din miezul reactorului a suferit probabil avarii în cursul unui debut de fisiune, survenit imediat după seismul urmat de un tsunami la 11 martie.

“Am detectat în eşantioane de apă niveluri ridicate de cesiu şi alte substanţe care nu se găsesc în general în apa reactorului. Există o probabilitate foarte mare ca barele de combustibil să fi fost avariate”, a precizat el.

Niveluri ale radioactivităţii de câteva sute de milisievert pe oră au fost deja detectate în jurul reactoarelor avariate ale centralei, impunând evacuarea temporară a muncitorilor. Trei muncitori, încălţaţi numai cu cizme de cauciuc, au fost contaminaţi joi de o acumulare de apă puternic radioactivă, în timpul unei intervenţii la turbina situată în spatele reactorului 3, unde nivelul radiaţiilor era de 180 de milisievert pe oră. Doi au fost spitalizaţi din cauza arsurilor suferite la picioare.

Aproximativ 500 de tehnicieni, pompieri şi militari lucrează zi şi noapte la Fukushima Daiichi pentru a reduce temperatura reactoarelor şi pentru a încerca să restabilească circuitele de răcire ale centralei şi a evita astfel o catastrofă nucleară majoră. Ei folosesc tunuri de apă, pompe electrice şi o pompă de beton echipată cu un braţ articulat de 50 de metri, capabil să refacă nivelul bazinelor de combustibil iradiat situate deasupra reactoarelor.

Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro

TEPCO a convocat de urgenţă o conferinţă de presă, după ce numărul de “zece milioanea fost preluat de presa japoneză şi cea internaţională, alimentând psihoza referitoare la centrala avariată.

În schimb, anunţul privind nivelul măsurat de “1.000 de milisievert pe oră” în apa descoperită în subsolul sălii turbinei este exact, a dat asigurări compania.

Vicepreşedintele TEPCO, Sakae Muto, a explicat că elemente radioactive au fost confundate în cursul analizei asupra eşantioanelor prelevate din apă, relatează agenţia de presă Jiji.

“S-a produs o confuzie între iod 134 şi cobalt 56“, a declarat Muto, citat de Jiji. Noi analize vor fi realizate cât mai rapid, a adăugat el.

Noile precizări ale TEPCO au intervenit după ce Comisia privind Siguranţa Nucleară din Japonia, un organism guvernamental, a cerut companiei să revizuiască aceste calcule.

Nota noastra:

Abia acest anunt de retractare ingrijoreaza mai tare, pentru ca nu face decat sa confirme suspiciunile puternice despre incercarile guveernului Japoniei – si nu numai – de a musamaliza gravitatea catastrofei, pentru “a nu alimenta psihoza”. Este, pur si simplu, imposibil de crezut ca, la acest nivel si la o asemenea miza, sa se produca astfel de “confuzii” intre iod si cobalt, care sa conduca la rezultate flagrant gresite, care sa si fie comunicate opiniei publice… Si daca am presupune ca s-a intamplat asta, prin absurd, oamenii aceia ar fi pe veci compromisi profesional si pasibili de grele pedepse. Sa fim seriosi… E o insulta grea la adresa unei minime inteligente… Foarte relevant gasim a fi ca TEPCO a revenit “de urgenta” cu aceste precizari dupa ce “un organism guvernamental japonez i-a cerut sa revizuiasca aceste calcule”, care produsesera “psihoza”, de la difuzarea lor in presa… Si, iata, s-au revizuit!

Noi insa ramanem la parerea ca stirea initiala este mult mai probabil sa fie cea corecta si sa dea masura mai adecvata a dimensiunilor acestei catastrofe…


  • Realitatea.net:

Nivelul radiaţiilor în apa mării de la Fukushima a crescut

Criza nucleară din Japonia este departe de a se sfârşi, avertizează şeful AIEA

Emanaţiile radioactive continuă în atmosferă şi în apa mării la uzina Fukushima Daiichi, avariată în urma cutremurului din 11 martie, care a fost urmat de un tsunami devastator. Sistemele de răcire ale reactoarelor nu au mai funcţionat şi de atunci autorităţile se luptă să răcească reactoarele. Din cauza supraîncălzirii, acestea au generat însă mai multe explozii, iar situaţia exactă a avariilor încă nu se cunoaşte. Autorităţile încă nu pot spune dacă miezul reactoarelor şi combustibilul uzat sunt acum acoperite cu apa necesară pentru a fi răcite, ceea ce ar putea fi considerat un semn de încheiere a crizei.

Şeful AIEA, japonezul Yukiya Amano, a avut grijă să nu critice răspunsul autorităţilor nipone în aceste circumstanţe extraordinare, notează New York Times. “Mai trebuie depuse eforturi pentru a încheia criza declanşată de accident”, s-a limitat el să spună într-un interviu telefonic acordat de la Viena. La mai bine de două săptămâni de la cutremur, Amano avertizează că situaţia de urgenţă nucleară ar putea să mai dureze câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, date fiind avariile serioase care s-au produs la uzină.

Îngrijorările sale au fost confirmate duminică de oficialii niponi, care au anunţat că nivelul radiaţiilor în apa scursă de la unul din reactoare este de 10 milioane de ori mai mare decât nivelul normal, ceea ce sugerează că există o scurgere de la barele de combustibil nuclear – fie din cauza unei avarii la sistemul de conducte sau la camera de presiune de sub bare, fie chiar din cauza unei fisuri la recipientul în care se află barele de combustibil. Testele au depistat şi niveluri ridicate de cesiu radioactiv, o substanţă cu o durată de înjumătăţire mai mare.

Amano a declarat că, din punctul său de vedere, cea mai mare îngrijorare este legată de posibilitatea ca barele de combustibil uzat să stea expuse, din cauza scăderii nivelului apei în bazinele de stocare. Oficialul nu este sigur că eforturile de a împrăştia apă de mare în bazine – pentru a împiedica barele să se aprindă şi să elibereze şi mai mult material radioactiv – au avut succes. Sistemele de răcire continuă să fie avariate, prin urmare temperatura va creşte în continuare, a subliniat Amano.

El a mai spus că este îngrijorat mai ales de bazinul de la reactorul 4, care conţine întregul miez al reactorului. Acesta fusese mutat acolo cu puţin timp înainte de producerea dezastrului şi este deosebit de radioactiv. Amano consideră că autorităţile nipone nu ascund informaţii, dar a recunoscut că recenta sa deplasare în Japonia a avut drept scop să se asigure că premierul Naoto Kan se angajează să dea dovadă de “transparenţă deplină”.

Specialişti chinezi în siguranţă nucleară au anunţat astăzi că au detectat, pentru prima dată, mici cantităţi de iod 131, substanţă radioactivă degajată de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima. Substanța a fost detectată în provincia de nord-est Heilongjiang, la frontiera cu Rusia.

Potrivit Comitetului de Coordonare Naţională pentru Urgenţe Nucleare din China, este vorba de niveluri foarte scăzute – de aproape o mie de ori mai mici decât media – şi “‘inofensive”, prin urmare “nu sunt necesare măsuri de protecţie”, transmite Agerpres.


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Fukushima (criza nucleara)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decat cea normala la reactorul 2 de la Fukushima. Se revine apoi si se retracteaza, la presiunea Guvernului, dupa ce populatia intrase in panica…

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FUKUSHIMA, TACERI VINOVATE. Ultimele evolutii ale crizei nucleare: plutoniu in sol, apa radioactiva scursa in mare
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FUKUSHIMA – O LUPTA CA SI PIERDUTA? Miezul reactorului 2 – topit. Cel mai inalt nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Le Monde: Amenintarea nucleara va dura decenii
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FUKUSHIMA – O LUPTA CA SI PIERDUTA? Miezul reactorului 2 – topit. Cel mai inalt nivel al radiatiilor inregistrat de la declansarea catastrofei. Le Monde: Amenintarea nucleara va dura decenii
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » TEPCO ANUNTA RADIATII DE PESTE 7.5 MILIOANE DE ORI MAI MULT DECAT LIMITA NORMALA IN APELE DE LANGA FUKUSHIMA. Sa ne asteptam iar la retractari? Radiatiile se fac resimtite in continuare in China si SUA
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » JAPONIA: inca un cutremur zguduie arhipelagul nipon. Nelinisti in tarile vecine cu privire la scurgerile de apa radioactiva de la Fukushima
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » GUVERNUL JAPONEZ RECUNOASTE CA A TINUT SECRETE INFORMATIILE DESPRE NIVELUL RADIATIILOR DE LA FUKUSHIMA, ”PENTRU A NU PROVOCA PANICA”…
  7. Pingback: Dezastrul de la Fukushima este “UN RAZBOI NUCLEAR FARA RAZBOI” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: FUKUSHIMA: dezastrul nuclear a dus la aparitia FLUTURILOR MUTANTI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare