Ambasadorul Frantei: “România este un paradis agricol care se poate transforma intr-un infern”

11-02-2014 1 minut Sublinieri

Rafturi supermarket(GP)

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, marţi, că a iniţiat discuţii între marile lanţuri de distribuţie franceze şi producătorii din agricultură, după ce şi-a dat seama că este o aberaţie ca românii să cumpere mere importate din Polonia, în condiţiile în care România e un paradis agricol

“La iniţiativa mea, în martie anul trecut, au fost organizate mai multe reuniuni cu marile lanţuri de magazine franceze prezente în România, cu Ministerul Agriculturii şi cu reprezentanţi din agricultură şi, respectiv, din sectorul bio. De ce? Pentru că mi-am dat seama, ca şi consumatorii români, de unele aberaţii. După cum aţi auzit deseori, şi premierul Victor Ponta a spus-o astăzi (în discursul de deschidere al Forumului Franţa – Europa Centrală şi de Sud-Est – n.r.) România este un paradis agricol care se poate transforma într-un infern dacă nu sunt reorganizate lucrurile şi, în special, filierele scurte”, a declarat Philippe Gustin, citat de Mediafax.

Ambasadorul francez a explicat că a lansat discuţiile pentru ca în supermarketuri să poată fi cumpărate mere româneşti.

“Cum se poate accepta ca merele cumpărate din supermarketuri să fie importate din Polonia? Pornind de la acest exemplu al mărului, am lansat discuţii între producători şi marile lanţuri de distribuţie cu obiectivul ca mâine (în curând – n.r.) să găsim în aceste lanţuri de magazine mere din România”, a spus Gustin.

Diplomatul francez a subliniat că pentru a se ajunge aici este nevoie de “o reorganizare completă a filierei, pentru că lanţurile de distribuţie au nevoie de continuitate”.Merele se consumă aproape tot anul, trebuie să existe o uniformitatre a calităţii, iar asta presupune spaţii frigorifice de depozitare care să permită livrarea în permanenţă către marii distribuitori, adică o reorganizare a ceea ce numim noi filiere scurte”, a declarat Gustin.

Ambasadorul francez a mai spus că este mulţumit de faptul că au răspuns invitaţiei sale nu doar marii distribuitori francezi, ci şi cei germani, cu care a avut un dineu în acest sens în urmă cu 15 zile.

“Dacă vom ajunge la rezultate în cazul merelor, vom putea proceda la fel şi în alte sectoare”, a conchis Philippe Gustin.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Ambasadorul Frantei: “România este un paradis agricol care se poate transforma intr-un infern”

 1. Cand se-ntampla si un lucru normal in biata noastra tara, te-ntrebi unde-i hiba.

  Cum de scapa un posibil “bine”, unul la un infinit de crime impotriva tarii si a oamenilor ei?

 2. ” România este un paradis agricol care se poate transforma într-un infern dacă nu sunt reorganizate lucrurile şi, în special, filierele scurte”, a declarat Philippe Gustin, citat de Mediafax.

  Ce să mai comentezi când citești astfel de declarații, venite din partea cui…?
  Somn ușor în continuare, MInister al Agriculturii!
  Somn ușor dregători vremelnici ai țării!

 3. Un reportaj excelent, elocvent, cu punctul bine plasat pe i, care parcurge intr-o singura privire incisiva dezordinea din mentalitati si parcelarea sociala, pornind de la un simplu si tragic subiect (agricultura romaneasca) – scris de un francez.

  Un semnal ascutit de alarma – tras de un (alt) francez.

  Intr-adevar, zic si eu ca si @Ioan R: no comment.

  Nu stiu, ce putem face noi, orasenii? sa cumparam doar din piata, nu? Sa nu mai cumparam nici un aliment din supermarket. Sa nu vindem cu nici un chip terenurile de la tara. Gresesc? Alte sugestii?

 4. Merele romanesti sunt stropite si ras-stropite.
  Manualul recomanda stropirea de 14 ori! intr-un an al unui arbore mar.

  Ca sa aiba “lantul de magazine” continuitate in aprovizonare, mai ales cand nu e sezon, vor trebui sa puna si mai multe chimicale in ele.

  Ca e mar polonez, ca e mar romanesc… e cam acelasi lucru.

  Nimeni nu-i controleaza pe tarani. Si chiar de i-ar controla, n-au ce le face, din moment ce marul s-ar strica de nu ar fi stropit de atatea si atatea ori.

  Daca cineva stie cum sa pastreze pana in februarie, martie mere sanatoase fara a fi stropite… sa spuna.

  Doamne ajuta!

 5. Chiar si cu ingrasaminte, trebuiesc produse in Romania, ca altfel scrie faliment pe tara asta daca nu mai suntem in stare sa producem nimic si traim din imprumuturi.
  Cand vor cumpara franco-germanii pamanturi vom avea si agricultura, acesta este AMARNICUL adevar si se pare ca politicienii romani sunt cei mai incompetenti din U.E si Europa.

 6. Mi-a scapat acest articol la vremea lui.

  De acord cu Ioan R: trebuie sa vina ambasadorul Frantei ca sa se preocupe de soarta agriculturii romanesti? Ministerul Agriculturii ce utilitate are? Vreau sa zic, in afara de faptul ca are o curte mare unde mai nou organizeaza targuri cu produse agricole…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare