PROGNOZE NEÎMPLINITE. Câteva exemple despre cât de greșite au fost estimările unor „experți” pandemici/ LEGEA SOCIALĂ A PANDEMIEI/ Reminder despre ISTERIA ÎN MASĂ din vremea gripei porcine/ MASCA OBLIGATORIE LA PARIS, dintr-o eroare de calcul
Alexandru Racu
Recurs la memorie
Pe data de 7 iulie au izbucnit la Belgrad proteste violente ca urmare a deciziei președintelui sârb de a reimpune carantina în capitala Serbiei. Drept urmare, Aleksandar Vucic a dat înapoi, renunțând la inițiativa sa. În aceeași zi, Serbia a avut 299 de cazuri de covid 19. Astăzi, pe fondul unei scăderi constante ce a avut loc în decursul ultimei luni, Serbia a avut 235 de cazuri. Evident, dacă datorită lipsei de reacție măsurile de carantină ar fi fost reimplementate, astăzi președintele sârb le-ar fi spus sârbilor cum decizia lui înțeleaptă a salvat de la moarte cel puțin vreo două sute de miii de sârbi.
Pe data de 15 iulie, peste 150 de medici și experți din SUA redactau o scrisoare deschisă adresată președintelui Trump și guvernatorilor statelor americane în care le cereau acestora să o ia de la capăt cu lockdownul și să impună practic aceleași interdicții care au fost impuse și în România în perioada stării de urgență. Pe data de 15 iulie, în SUA se înregistrau 72000 de noi cazuri. Alaltăieri, după o scădere constantă pe parcursul ultimei luni, se înregistrau 55000.
Pe data de 19 iulie, compania Avantera făcea “o analiză sumbră” (conform Digi 24) a situației epidemiologice, avertizând că “la mijlocul lunii august vom avea probabil între 42.447 şi 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 – 4.088 în terapie intensivă.” Cu această ocazie, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ne spunea că acest studiu trebuie luat în serios și că el se poate adeveri în măsura în care românii continuă să nu respecte regulile. Studiul a fost făcut pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență și ar fi interesant de știut cât a plătit statul român pentru această analiză “științifică”. Cert este că astăzi România are cam 33000 de cazuri active, deci cam cu un sfert mai puțin decât scenariul cel mai optimist, și 473 de cazuri la ATI, adică de aproape cinci ori mai puțin decât cel mai optimist scenariu avansat de Avantera.
În fine, prin comparație cu mijlocul lunii iulie, numărul cazurilor e astăzi de vreo șapte ori mai mare în țări precum Franța, Spania sau Belgia care, asemeni României, au impus restricții severe în primăvară.
Vom vedea ce va urma.
Dar e important să nu uităm ce ne-au spus “experții”.
Anghel Buturugă:
Legea Covidului
În urma unor observații constante a dezbaterilor din lumea științifică, dar și a celor de pe rețelele de socializare (căci în massmedia dezbatere nu e), am ajuns la concluzia că se poate emite o lege – cu caracter social, nu natural și nici medical – despre pandemii. Anume: dacă pentru a demonstra caracterul de pandemie al unei boli se folosesc tabele, cifre, demonstrații abstracte, proiecții, și autoritățile globale și naționale recurg la servicii profesoniste de comunicare, atunci înseamnă că nu asistăm la o pandemie.
Asumpție: pandemia există atunci când nu e necesar absolut niciun efort din partea niciunei autorități pentru a înspăimânta oamenii cu privire la o boală sau pentru a-i convinge că există.
Pandemia nu poate fi obiectul unei acțiuni de persuasiune. Ciuma nu avea nevoie de PR sau de presă. Nici tifosul exantematic, nici holera. Nici măcar gripa spaniolă. Acestea erau vizibile, evidente.
Porcii pandemiei. Reminder
Nu există doar „war pigs”, cum i-a imortalizat Black Sabbath pe lorzii războiului, ci și pandemic pigs. Cine sunt aceștia: toți cei care extrag profit și trăiesc de pe urma și pe seama crizelor puternice: război sau, în acest caz, pandemii.Sunt cei care își extrag puterea din frica noastră, care ne conving să ne comportăm antisocial și antiuman sau să dăm dovadă de complianță oarbă în numele unei amenințări decretate tot de ei.
În 2009, o isterie în masă, cum a denumit-o Der Spiegel, a cuprins lumea. Era vorba despre gripa porcină. OMS și massmedia, cu alte instituții strategice de profil (CDC) au hrănit de la bun început scenariul groazei. Când era clar că nimic nu era clar, că nu se știa cum se transmite și cât de periculos era virusul, ei deja făceau figura călăreților apocalipsului. Inclusiv din punct de vedere oficial, worst case scenario era varianta preferată, orice altă variantă care lua în calcul o formă mai ușoară a fiind aruncată la coș.
Pentru a ține isteria la cote înalte, OMS a umblat la criteriile de declarare a pandemiei (care trebuie să atingă anumite faze). Cele existente pur și simplu dădeau grav cu virgulă: pandemia porcină cădea la criteriul periculozității. Revizuirea criteriilor tehnice de declarare a fazei a șasea a pandemiei nu este nici astăzi regretată de arhitecții săi, care sunt convinși că au făcut o treabă bună.
Dar treaba lor nu era chiar așa lipsită de interese care n-au nimic de-a face cu binele public. Der Spiegel arată că partida farmaceutică avea un puternic interes ca OMS să declare, prin schimbarea criteriilor, faza a șasea a pandemiei.De la începutul crizei, reprezentanți ai industriei farmaceutice s-au întâlnit cu oficiali OMS pentru a discuta despre cum poate fi asigurat vaccinul și pentru țările în curs de dezvoltare (filantropi ca întotdeauna, nu? Și Gates e preocupat de aceeași chestiune, ca țările sărace să nu care cumva să rămână fără vaccin anti-covid).
„Faza a șasea a funcționat ca un buton care aprins toate alarmele casieriilor industriei, semnalizând un profit lipsit de riscuri. Asta pentru că multe contracte pentru vaccinuri fuseseră deja semnate”, explică Der Spiegel. Ulterior, conflictele de interese ale experților OMS și industriei farmaceutice au fost criticate în anchete și reportaje de presă precum cel citat aici.
Se pare însă că între timp am uitat. În doar un deceniu, conflictele de interese au dispărut, preferința clară a unor experți din instituții cheie pentru scenariile apocaliptice este neproblematizată, profiturile uriașe care sunt atrase în urma declarării oficiale a unei pandemii sunt ignorate cu grație.
Și nu doar că nu am învățat nimic din gripa porcină, ci chiar jucăm un scenariu mult mai grav. Ca și cum experții, industria farmaceutică, filantropii și toți acești porci ai pandemiei au înțeles că pot dubla miza fără niciun fel de opoziție.Iată că acum nu doar că pot declara, în ciuda datelor problematice și nedefinitive, o pandemie „ca gripa spaniolă” , și pot obține imunitate de la efectele secundare ale vaccinurilor anti-covid făcute pe repede înainte (și cu pre-contracte uriașe), dar pot decreta închiderea țărilor, orașelor, instituirea stărilor de urgență, suspendarea drepturilor și libertăților elementare, anularea vieții religioase și sociale. Pot face aproape tot ce vor, indiferent de cât de absurd este.
EVZ/ Adrian Pătrușcă:
Parizienii, obligați să poarte Mască dintr-o Eroare de Calcul
Cine își imaginează că doar în România sunt contestate statisticile și se fac erori de raportare se înșală.
Vineri, 14 august, Parisul și Gurile Ronului au fost catalogate „zone de circulație activă a virusului”, ca urmare a unor creșteri mari ale numărului de infectări.
Acest lucru nu a fost unul fără consecință: astfel, în capitala Franței, portul măștii a devenit obligatoriu în mai multe regiuni ale orașului cu aglomerații umane.
Totuși, Le Parisien publică un articol în care afirmă că cifrele pe baza cărora au fost luate aceste măsuri impopulare sunt greșite, în realitate, nivelul de infectare la Paris fiind unul semnificativ mai redus.
Motivul erorii: cazurile de persoane infectate, depistate cu ocazia realizării testelor pe aeroporturile Roissy și Orly au fost înregistrate, „în absența adresei cunoscute a acestor persoane”, în Paris, după cum a recunoscut Direcția de Sănătate Publică din Franța.
Potrivit socotelilor Direcției de Sănătate franceze, numărul de cazuri de persoane infectate, la Paris, ar fi de 62 la 100.000 de locuitori.
„Această rată include însă și persoanele depistate pe aeroporturile Roissy și Orly, unde călătorii depistați la sosire sunt imputați în prezent Departamentului 75 (Paris), în absența adresei cunoscute a acestor persoane. Incidența la Paris, exceptând aeroporturile, este estimată la 46,2 la 100.000 de locuitori”, scrie și Le Point.
Iar această rată se situează sub pragul de alertă de 50.
O a doua eroare de calcul provine din faptul că testele sunt înregistrate în locul în care se afla persoana în momentul în care i s-a efectuat testul.
„Pentru regiunile cu creșteri mari (ale ratei de incidență – n.r.), precum Île-de-France (în care se află Parisul – n.r.) o parte a acestei creșteri este imputabilă unei transmisii în zona de vacanțe”, recunoștea din nou Direcția de Sănătate Publică din Hexagon.
Or, Parisul este una dintre zonele turistice cele mai populate, ceea ce duce și la punerea pe seama capitalei, în mod greșit, a multe cazuri de persoane depistate pozitiv, dar care provin din ale regiuni ale Franței.
1 Commentariu la “PROGNOZE NEÎMPLINITE. Câteva exemple despre cât de greșite au fost estimările unor „experți” pandemici/ LEGEA SOCIALĂ A PANDEMIEI/ Reminder despre ISTERIA ÎN MASĂ din vremea gripei porcine/ MASCA OBLIGATORIE LA PARIS, dintr-o eroare de calcul”