APEL: Exprimati-va opinia in favoarea introducerii orei de religie la clasa pregatitoare! DATA LIMITA: 15 MARTIE

7-03-2012 3 minute Sublinieri

Proiectul orelor de religie pentru clasa pregatitoare este în faza de consultare publica

Va propunem sa trimiteti un e-mail la adresa clasapregatitoare@medu.edu.ro în care sa va exprimati opinia în favoarea introducerii orei de religie la clasa pregatitoare

Ora religie, clasa pregatitoare

sursa imagine: Basilica.ro

A izbucnit un nou atac împotriva religiei: bezbojnicii din toate ţările sunt indignaţi că în clasa pregătitoare va exista un curs de religie. În paralel, homosexualii de la ACCEPT au declanşat o campanie de propagandă în şcoli.

Nu văd nimic rău în predarea religiei în şcoli. Cursurile de religie sunt opţionale, părinţii care nu vor să îşi lase copii să cunoască astfel de detalii periculoase au această opţiune.

Ideea este că bezbojnicii cer oficial scoaterea cursului de religie din clasele pregătitoare (se folosesc şi de scandalul din jurul acestei poveşti). În mod clar, populaţia României este majoritar religioasă şi majoritar de confesiune ortodoxă. Eu unul nu sunt de acord ca o mână de oameni să scoată religia din şcoli prin gălăgie instrumentată mediatic.

Proiectul orelor de religie pentru clasa pregătitoare este în faza de consultare publică. Nu am nici o îndoială că tovarăşii bezbojnici au depus o serie de petiţii prin care cer eliminarea cursului de religie. Aşa că vă propun să trimiteţi un e-mail la adresa clasapregatitoare@medu.edu.ro în care să vă exprimaţi opinia în favoarea introducerii orei de religie la clasa pregătitoare. Puteţi face acest lucru până pe 15 martie 2012. Un e-mail se scrie în câteva minute, scoaterea orei de religie de la şcoala pregătitoare este pentru mulţi ani!

Anunţaţi cât mai mulţi oameni să trimită mesaje pentru păstrarea religiei în clasa pregătitoare!
Sursa: blogul lui George Damian, www.george-damian.ro

Programa şcolară pentru ora de religie la clasa pregătitoare a fost redactată de Comisia de lucru a Patriarhiei Române pentru elaborarea noilor programe la disciplina religie şi înaintată Sfântului Sinod pentru aprobare. În prezent, se lucrează şi la programele pentru clasele I-XII, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, şi copiii din clasa pregătitoare vor avea oră de religie. Cum clasa respectivă va funcţiona începând cu anul şcolar 2012-2013, era nevoie de o programă special concepută. Aceasta a primit aprobarea Sfântului Sinod, întrunit recent, iar acum proiectul acestei programe a fost trimis la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, spre aprobare. Comisia Patriarhiei Române lucrează şi la programele pentru disciplina religie la clasele I-XII, în condiţiile în care, conform art. 16, alin. 1 din noua lege a Educaţiei, un elev poate încheia parcursul şcolar în clasa a IX-a (‘învăţământul general obligatoriu este de 10 ani şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial’), ceea ce presupune o nouă viziune unitară asupra programelor la religie.

Ce schimbări vor aduce noile programe la disciplina religie ne-a spus pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-educaţional:

Obiectivele-cadru ale programei de până acum erau axate în special pe cunoaştere, se uza mult de un model de învăţare scolastic, bazat în principal pe multe date şi informaţii, ceea ce obliga elevul să memoreze foarte mult. De data aceasta încercăm să punem accentul, în procesul de învăţare, nu atât pe caracterul informativ, cât pe cel educaţional-formativ. Dorim să dezvoltăm cu precădere latura moral-religioasă a copiilor şi tinerilor, bazată pe tradiţiile autentice ale Bisericii şi ale neamului. Cu noua programă, profesorii au o libertate mai mare în organizarea orei de religie, care ar trebui să se desfăşoare nu numai la clasă, ci şi în alte contexte educaţional-formative, precum: în biserici, în muzee, în mijlocul naturii etc.‘.

Membrii Comisiei de elaborare a programei s-au folosit şi de experienţa altor sisteme şcolare din statele europene. ‘Am cercetat programele la disciplina religie atât din ţările ortodoxe, cât şi din ţările unde sunt majoritare alte culte – Franţa, Belgia, Germania. Cel mai mult ne-am inspirat din modelul grecesc. Am dorit ca noile programe să nu copieze cu precădere disciplinele teologice din seminariile şi liceele teologice, ci să se bazeze pe tradiţia vie şi autentică a Bisericii, de comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu semenii, în iubirea Preasfintei Treimi. Asta nu înseamă că temele propuse şi aprobate de Sfântul Sinod vor fi eliberate de orice conţinut teologic. Acesta va fi accesibil deopotrivă minţii şi sufletului copilului şi va fi îmbrăcat într-o haină nouă, potrivită vârstei şi înţelegerii lor. Suntem conştienţi de posibile dificultăţi pe care le vor întâmpina profesorii de religie în implementarea noilor programe, însă ne propunem ca în viitorul apropiat să organizăm întâlniri de formare cu profesorii care predau religia în şcoli, pentru înţelegerea şi aplicarea noului model pe care îl propune noua programă şcolară elaborată‘, ne-a mai declarat părintele consilier Constantin Pătuleanu.

Conţinuturi şi teme

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de diac. George Jambore, membru al comisiei amintite, conţinuturile învăţării la clasa pregătitoare sunt:

  • 1. Dumnezeu ne-a creat din iubire, după chipul Său – ‘Omul, cea mai importantă fiinţă de pe pământ’, ‘Sunt copilul lui Dumnezeu şi al părinţilor mei’, ‘Ce înseamnă să fii creştin’, ‘Cum vorbesc cu cei din jur’, ‘Ce simt faţă de ceilalţi’, ‘Cum mă comport ca un creştin’, ‘O zi din viaţa mea de creştin’;
  • 2. Dumnezeu ne-a creat pentru a ne ajuta unii pe alţii – ‘Familia mea’, ‘Sunt creştin şi la şcoală’, ‘Primii mei prieteni’, ‘Preotul în viaţa mea’, ‘Creştinii din biserica mea’, ‘Oamenii din lumea întreagă’;
  • 3. Dumnezeu este întotdeauna cu noi – ‘O lume frumoasă, dăruită de Dumnezeu omului’, ‘Iisus Hristos şi copiii’, ‘Maica Domnului, mama noastră din Cer’, ‘Îngerii, ocrotitori ai oamenilor’, ‘Sfinţii, prietenii lui Dumnezeu şi ai copiilor’;
  • 4. Naşterea Domnului, darul lui Dumnezeu pentru oameni – ‘Naşterea Pruncului Iisus, bucuria copiilor’, ‘Cum sărbătoresc Crăciunul’;
  • 5. Învierea Domnului, împlinirea darului lui Dumnezeu – ‘Bucuria copiilor la Florii şi la Paşti’, ‘Cum sărbătoresc Paştile’.

Temele majore propuse pentru clasele I-XII sunt următoarele: ‘Dumnezeu este cu noi prin descoperire şi iubire’ (clasa pregătitoare); ‘Omul este cu Dumnezeu prin credinţă şi rugăciune’ (clasa I); ‘Dumnezeu este iubire’ (clasa a II-a), ‘Dumnezeu este Viaţa’ (clasa a III-a), ‘Dumnezeu este Calea’ (clasa a IV-a), ‘Dumnezeu este Adevărul’ (clasa a V-a); ‘Dumnezeu este Lumina’ (clasa a VI-a); ‘Dumnezeu Tatăl-Creatorul şi lumea în Vechiul Testament’ (clasa a VII-a); ‘Iisus Hristos-Mântuitorul, Dumnezeu întrupat şi om desăvârşit’ (clasa a VIII-a); ‘Duhul Sfânt, Sfinţitorul Lumii prin Biserică’ (clasa a IX-a); ‘Creştinul – ucenic al lui Hristos şi fiu spiritual al Bisericii’ (clasa a X-a); ‘Creştinul – prietenul lui Iisus Hristos şi al tuturor sfinţilor’ (clasa a XI-a) şi ‘Creştinul – pelerin spre Împărăţia lui Dumnezeu’ (clasa a XII-a).

Membrii comisiei care elaborează programele şcolare la disciplina religie

Din Comisia de lucru a Patriarhei Române pentru elaborarea noilor programe la disciplina religie fac parte: Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal; pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal, Sectorul Teologic-educaţional; diac. George Jambore, inspector în cadrul Sectorulului Teologic-educaţional; Cătălin Pîslaru, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti; prof. univ. dr. Constantin Cucoş, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea ‘Al. I. Cuza’, Iaşi; pr. lect. dr. Dorin Opriş, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, Universitatea ‘1 Decembrie 1918’ din Alba Iulia; prof. dr. Monica Opriş, Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Mitropolit Simion Ştefan’ din Alba Iulia; cercetător ştiinţific dr. Irina Horga, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Bucureşti; pr. dr. Gheorghe Dogaru, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.


Categorii

Apeluri, George Damian, Homosexualitate, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “APEL: Exprimati-va opinia in favoarea introducerii orei de religie la clasa pregatitoare! DATA LIMITA: 15 MARTIE

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Imi exprim acordul fata de propunerea dvs.

  2. De acord cu introducerea orei de religie,

    Intr-o tara majoritar ortodoxa (cel putin numeric) este firesc ca ora de religie sa fie introdusa si la clasa pregatitoare…

  3. am trimis email la adresa indicată. să vedem ce va ieși

  4. O mica clarificare (ma gandeam sa scriu e-mailul, dar nu stiam cui sa-l adresez, cine le-ar putea citi, daca sunt asteptate/dorite parerile noastre etc.):

    La http://www.edu.ro/index.php/pressrel/16645 gasim toate lamuririle:

    ———————————————————————-
    Comunicate de presă Versiunea tipăribilă
    Ministerul Educaţiei lansează în dezbatere publică pachetul curricular destinat clasei pregătitoare
    29.02.2012

    Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat miercuri, 29 februarie, pe pagina web proprie, http://www.edu.ro, pachetul curricular destinat clasei pregătitoare. Acesta conţine programele şcolare pentru clasa pregătitoare, precum şi planul-cadru aferent primelor clase ale învăţământului primar.
    Documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel încât toţi cei interesaţi pot contribui cu propuneri constructive, trimise la adresa de e-mail clasapregatitoare@medu.edu.ro sau, în scris, pe adresa MECTS (str. General Berthelot nr. 28-30, Bucureşti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi primite începând de joi, 1 martie 2012, timp de două săptămâni.

    BIROUL DE PRESĂ
    ———————————————————————-

    E si un link acolo unde se pot descarca toate informatiile, nu numai pentru religie (documentul nr. 3), ci si pentru alte domenii:
    1_Comunicare in limba romana.pdf
    2_Educatie pentru societate.pdf
    3_Religie.pdf
    4_Matematica si explorarea mediului.pdf
    6_Muzica si miscare.pdf
    7_TIC.pdf
    8_Educatie fizica si sport.pdf
    9_Consiliere.pdf
    Arte vizuale si lucru manual_27feb.2012.pdf

  5. Scriu ca profesor de 21 ani in USA. In scoala in care functionez, de cativa ani nici nu se mai recita Pledge of Alegiance, desi este o scoala publica, si nimeni nu a fost vreodata obligat sa se ridice in picioare, sa isi puna mana pe piept si sa repete ‘pledge’. Nici macar reflexe ‘civilizate’ de a te ridica in picioare si a asculta respectuos cuvintele in baza carora se bucura de privilegii pe care le traiesc. Lamentabil!!! Se vad accentuat probleme de comportament civil,etic, social, etc. ca o concluzie de deliberata ignorare a unei re-amintiri zilnice de istorie si civism.
    Sub nici o forma nu trebuie sa se renunte la orele de religie!!! Trebuie insa sa se prevada si o optiune de curs ‘electiv’ de istoria religiilor, care sa poata fi predat mai putin catehetic ortodox, si mai mult ca cultura antropologica.
    Eu mi-as inscrie copilul in primul electiv, si in mod cert nu in a doua optiune, unde ii se va explica ca toate religiile sunt derizorii si ei trebuie sa se ‘rainbow’ pe chestiuni de absenta dogmatica si toleranta homosexuala. Alegerea o lasat-o Bunul Dumnezeu fiecaruia, si eu nu vreau sa ma fac judecatorul nimanui, dar nici sa las pe altii sa se faca judecatori si manipulatori a vietii mele sau a copilului meu!

  6. Am facut religie din clasa a V-a si pana in clasa a XII-a avand ca profesori atat preoti cat si asistenti sociali si, in afara faptului ca am invatat foarte multe lucruri utile, simt ca informatiile primite m-au format sufleteste, adaugand “caramizi” solide peste ceea ce bunica mea m-a invatat in primii 6-7 ani de acasa. Imi aduc aminte blandetea dascalilor si linistea pe care o resimteam dupa fiecare ora, cu toate ca am fost un copil destul de zvapaiat. Este o initiativa foarte buna care contribuie masiv la inradacinarea credintei in sufletul unui copil si aceasta credinta intiparita in primii ani il ajuta foarte mult si in viata de adult, oricate meandre are de strabatut, aceste prime impresii vor servi aproape intotdeauna ca reper. Si chiar daca adolescentii, mai ales prin liceu, incep sa aiba derapaje morale, pana la urma ceea ce s-a cladit prin orele de religie (alaturi de mersul la biserica si respectarea preceptelor ortodoxe in viata de zi cu zi) tot isi spune cuvantul si sustine supravietuirea duhovniceasca intr-o lume care parca se apropie pe zi ce trece de sfarsit.

    Sunt constienta ca exprim bolovanos lucruri poate evidente pentru multi cititori de aici, insa experienta personala as vrea sa fie un argument in plus in sprijinul initiativei laudabile de a introduce ora de religie in programe cat mai de timpuriu… ba chiar, cu cat mai timpuriu, cu atat mai bine. Daca studiul unei limbi straine de la o varsta frageda structureaza frumos creierul unui copil si ii dezvolta inteligenta si abilitatile de comunicare, cu mult mai pretioasa este structurarea lui morala prin ore de religie.

  7. Aceste repetate şi iar şi iar reluate acţiuni antireligie spun limpede că nu se acceptă ceia ce Dumnezeu ne cere şi ne oferă. A-l iubi pe El şi pe aproapele ca pe noi înşine înseamnă a te manifesta ca om cu adevărat. A respinge aceasta înseamnă a ieşi din omenesc. Cele zece porunci spun foarte limpede că putem să fim orice altceva dar oameni nu, dacă nici măcar nu le acceptăm. Dumnezeu face parte din fiinţa noastră, parte de care ne lepădăm aproape în orice clipă şi gând şi faptă.

  8. De acord cu introducerea orei de religie. Si ar trebui sa se vorbeasca mai mult copiilor despre Dumnezeu, pentru lucrurile negative se promoveaza la tot pasul.

  9. am trimis si eu un email de sustinere

  10. Eu cred ca ora de religie apartine neamului nostru care este Crestin Ortodox prin excelenta si in majoritate. In nici un caz nu cred ca are sens ca minoritatile sa decida existenta orei de religie, mai ales ca traim intr-o democratie (macar teoretic). Deci, nici nu ar avea importanta ce argumente ar aduce persoane din minoritate impotriva orei de religie; ei ar trebui sa respecte drepturile democratice si nationale, si eventual sa nu participe ei insisi.
    Daca unele persoane din minoritate doresc sa-si faca o ora personala de alte religii, istorie a religiilor, etc., sunt libere sa o faca. Le recomand acest act constructiv, decat sa-si distruga “oponentii”; evident, vorbesc doar catre cei care cred ca trebuie sa distruga ora de religie pentru a-si impune propriile convingeri (dar asa ceva nu este nici un lucru democratic, nici rational, ci pur si simplu un act de agresivitate si lipsa de respect).

  11. Trist mod de gandire fara educatia religioasa. Mi se pare foarte necesara in clasele primare, dar consider ca trebuie pastrate si in liceu sau facultate, macar o data pe luna. Mai importanti sunt profesorii care predau aceste ore, cred ca trebuie sa fie si buni duhovnici…

  12. sustin introducerea orei de religie care este necesara la o varsta frageda.

  13. am trimis email la adresa indicata. poate cineva ne va lua in seama. sper

  14. Sustin introducerea orei de religie.

  15. este prima caramida,sustin din toata inima si cu toata convingerea introducerea orei de religie la clasa pregatitoare.

  16. Bunul Dumnezeu sa randuiasca acest program crestinesc ,care atat sufletele noastre au foarte mare nevoie ca ,de ”AER”,dar si viata aceasta trecatoare ,pt. a fi o societate sanatoasa si cu trup si cu sufletul . Este momentul ca ,toate mamele sa nu fie nepasatoare chiar si tatii ,si sa intervina cu totii impreuna pt. introducerea orei lui DUMNEZEU .Multi dintre noi , din pacate , l/am uitat pe DUMNEZEU si credem ca ,noi facem totul ,fara ajutorul lui …? .Ne intrebam totusi f. multi ,de ce nu avem oameni iubitori de tara si acest popor ,in CAPUL TARii ,dar oare cati dintre ”Ei”,sant de buna credinta ,s/au cati dintre ei merg in CASA DOMNULUI …?. DUMNEZEU A SPUS/O CU GURA LUI ; FARA DE MINE NIMIC NU PUTETI FACE . DE CE NU INTELEGEM SI DE CE UITAM , LIPSA DE ORA LUI DUMNEZEU SI CASA LUI.DOMNUL SA NE AJUTE !

  17. Si eu am trimis mail, exprimandu-mi sustinerea. Doamne, ajuta!

  18. Celor care doresc sa faca cele bune, si nu cred in Dumnezeu, le recomand pe de o parte, sa-i cerceteze pe cei care merg la biserica, daca au facut inchisoare, si pe de alta parte, sa-i intrebe pe cei care sunt in inchisoare, daca mergeau la biserica. (Doar sa existe sinceritate)
    Sa ne mai intrebam oare, daca e bine sa se propovaduiasca dragostea in scoli?
    Toti oamenii, avem nevoie de iubire!
    Daca-L mai indepartam si din randul acelora care inca nu au auzit de Dumnezeu, unde va ajunge societatea?
    Dumnezeu este Dragoste! Cine nu-L doreste, este in afara Dragostei!

  19. Ar fi un lucru f.f.f…..bun.Poate am reusi sa devina macar ei buni.
    Daca privim tinerii nostri,unde respectul,frica de Dumnezeu la majoritatea este inexistent.Religia nu invata lucruri rele ,din contra,ar creste in dragoste,iubire,curatenie sufleteasca si trupeasca.

  20. Clasa pregatitoare fara ora de religie, este asemenea casei zidite pe nisip.
    Are o enorma importanta!

  21. este foarte importanta!!

  22. Romania este un stat laic; majoritatea crestina, sau crestin-ortodoxa, nu poate sa isi impuna doctrina; ora de religie poate exista cu o programa adecvata, de istorie a religiilor, acceptata de toate cultele, crestine sau nu…

    Acesta ar fi primul semn de daruire a iubirii cu care Dumnezeu ne-a inzestrat!

    Alunecarea spre o doctrina sau alta ar face rau dezvoltarii libere si armonioase a copiilor…

    Insistenta pentru o anumita religie se cheama egoism, iar egoismul este opusul iubirii!

  23. @Puiu:

    Romania e un stat laic, nu secularist. Tocmai de aceea, se poate preda religia in scoli, pentru ca, nefiind secularist, nu a interzis Bisericii prezenta publica, asa cum s-a intamplat pe timpul comunistilor.

    Intr-un stat laic, Biserica e prezenta in viata publica si nu numai, ea participa la viata “cetatii” pentru simplul motiv ca… face parte din societate. A o extirpa din viata publica, din functiile publice, ar insemna a extirpa din societate o buna parte din ea. Abia aici, asadar, ar fi o discriminare, cand am scoate religia din scoala, avand in vedere ca ora nu este impusa/obligatorie, ci depinde de ceea ce decid parintii ca vor sa invete copilul lor. Asta daca discutam principial. Daca discutam pe baza optiunilor reale ale oamenilor, dupa cum arata studiile de sondare a opiniei publice, majoritatea covarsitoare a romanilor vrea religie in scoli si o vrea in forma pe care o propune Biserica, nu in forma relativista a istoriei religiilor.

    Nu este egoism sa vrei ca propriul copil sa invete credinta parintilor sai. Este egoism cand vrei sa interzici altor parinti aceasta libertate in numele doctrine “laicismului”.

  24. Da , sint pentru introducerea religiei in scoala
    Copii trebuie sa stie depre Dumnezeu , ca la tv invata toate prostiile
    de asemeni propun ca in scaola -facultai: copii , elevi
    studenti sa invete : ADEVARATA ISTORIE A ROMANIEI SI UNIVERSALA
    ADEVARATA LITERATURA A ROMANIE
    ADEVARATA GEOGRAFIE

    Doamne Ajuta
    Maria

  25. nu sunt de acord cu desfintarea orelor de religie

  26. Da, este o propunere buna ca elevii sa aiba ore de religie la clasa pregatitoare!

    De asemenea, sunt de acord cu ce spune Maria. Elevii trebuie sa cunoasca bine limba si literatura romana, trebuie sa cunoasca istoria romanilor si a Romaniei.

    Nu stiu daca e o idee buna clasa pregatitoare in sine, adica nu sunt prea mici copiii? Nu mai exista gradinita, unde sa aiba activitati educative (sa cante, sa deseneze, sa faca gimnastica) si sa invete sa fie disciplinati in clasa, dar sa se si joace, cum ar trebui la varsta lor?

  27. de acord pt introducere(de mici trebuie invatate aceste taine)de cat sa le fie rau celor mici, mai bine sa le fie bine.

  28. este necesara introducerea religiei si la clasa pregatitoare!
    asa cum ne ingrijim de trupul copiilor nostri, cu multa grija si dragoste, tot asa trebuie sa avem grija si de sufletul lor! este binevenita aceasta ora de religie mai ales in ziua de azi cand parintii au tot mai multe griji si uneori uita sa mai comunice si cu cei mici.
    cei mici au nevoie de ceva mai mult pentru suflet decat modernele desene animate din ce in ce mai violente sau jocurile pe computer.

  29. sunt de acord cu religia in clasa pregatitoare,sunt ortodox nu ateu!

  30. Sunt de acord cu religia in clasa pregatitoare!

  31. Nu pot intelege si nici accepta ca,intr-o tara cu o populatie preponderent crestin-ortodaxa, predarea valorilor morale propovaduite de aceasta sa fie puse sub semnul unui VOT. Dreapta credinta ne-a format si dezvoltat de-a lungul istoriei ca natie si consolideaza identitatea noastra ca POPOR. Si daca aceste valori fundamentale nu vor fi insuflate copiilor de la cele mai fragede varste, vom deveni ca o frunza in vant in valtoarea antihristica care se manifesta deja, riscand ca organismele subordonate FIAREI (vezi UE, NEW AGE s.a.)sa-si impuna VOINTA cu mai multa usurinta si in Romania. HAIDETI SA NE TREZIM, PENTRU CA DEJA ESTE FOARTE TARZIU!!!!!!!!

  32. Sunt de acord cu ora de religie in clasa pregatitoare,Religia este foarte importanta chiar daca cei de la conducere nu cred asta . De aceea SUSTIN RAMANEREA OREI DE RELIGIE LA CLASA PREGATOTOARE.

  33. Da religiei in clasa pregatitoare.
    nu stiu daca sunt copiii prea mici pt a incepe scoala la 6 ani. multi dintre noi au mers la sc la 6 ani si pt asta nu am patit nimic. Daca sunt copii ai altor culte nju e nici o problema, vor aduce note de la cultul respectiv, nu ii obliga nimeni sa frecventeze orele de religie ortodoxa.
    Doamne ajuta!

  34. “Da” religiei in clasa pregatitoare.

    Doamne Ajuta!

  35. Imi exprim opinia in favoarea facultativitatii acestei “materii”. Sa ramana la latitudinea fiecarui parinte sau copil daca doreste sa invete aceasta bucatica din cultura noastra stramosasca. Nu e cultura sau cultul tututor, deci mi se pare absurd sa le fie bagat pe gat. Iisus nu s-a bagat pe gatul nimanui si la fel si mantuirea e facultativa sau doar pt cine crede in ea 🙂

  36. Da sunceasta de acord cu ora de religie la cls pregatitoare. Aceasta este cea mai importanta materie. Este o piatra de temelie din casa sufletului nostru iar copilul trebuie sa primeasca o educatie religioasa inca din frageda prumcie. Fara Dumnezeu nu putem face nimic! Doamne ajuta!

  37. laudabila initiativa si total de acord cu propunerea

  38. Ok si eu sunt de acord cu continuitatea acestor ore de religie pentru ca in aceasta tara doar atat ne-a mai ramas increderea in MAICUTA noastra MARIA si fiul ei IISUS HRISTOS

  39. Sustin ora de religie pentru clasa pregatitoare!

  40. DA – ora de religie la clasele pregatitoare.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare