Julian Assange (WIKILEAKS) ridica steagul revoltelor si in Balcani, punandu-se in fruntea luptei contra ”totalitarismului digital transnational”

5-04-2011 3 minute Sublinieri


Publicarea cablogramelor americane despre Bosnia-Herţegovina şi alte ţări din sud-estul Europei ar putea să provoace un “scenariu arab” în Balcani, spune Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Acesta este convins că acest lucru se va întâmpla, subliniind că telegramele de la Ambasada SUA din Bosnia-Herţegovina din ultimii şase ani vor fi publicate, conform radioului sârb B-92.

“Acest lucru este un model, în care odată ce aceste documente sunt publicate, va fi afectată întreaga regiune”, a declarat Assange agenţiei de presă “Sarajevo press”.

De asemenea, Assange susţine că Wikileaks a contribuit la revoluţiile din Tunisia şi Egipt.

Potrivit fondatorului Wikileaks, frecvenţa apariţiei documentelor secrete se va intensifica cu siguranţă în timp şi nu se va opri. El a adăugat că nu are nicio intenţie în a face un acord cu Statele Unite.

“Ei încearcă să ne reducă la tăcere şi ne cer să distrugem tot ceea ce am publicat, tot ce intenţionăm să publicam şi să reziliem orice contract cu sursele noastre din armata americană. Fireşte că am refuzat”, a subliniat Assange, adăugând că cetăţenii americani şi oameni din întreaga lume îl susţin şi susţin transparenţa şi adevărul.

“Intervenţia militară din Libia. Şi de ce nu şi în Bahrein?” “Şefii de stat şi de guvern folosesc în public un limbaj diferit de cel pe care îl folosesc în plan privat”. Acestea sunt câteva dintre răspunsurile pe care fondatorului siteului WikiLeaks, Julian Assange le-a dat jurnaliştilor revistei ‘L’Espresso’.

R: Domule Assange, Carne Ross, fondatorul organizaţiei Independent Diplomat, a scris pe reţeaua de socializare Twitter: “Am aflat din două surse de încredere de la Londra că WikiLeaks deţine sute de dosare cu dezvăluiri privind închisoarea Guantanamo, pe care nu le publică”. Deţineţi într-adevăr aceste documente? Când le vom putea vedea?

Julian Assange: Am promis surselor noastre că vom publica materialul în aşa fel încât să provoace un impact maxim. Nu stă în obiceiul nostru să păstrăm informaţiile în sertar, chiar dacă se poate întâmpla ca, uneori, atacurile împotriva noastră să ne încetinească activitatea.

R: Încotro credeţi că se va îndrepta umanitatea?

Julian Assange: Există două căi alternative pentru viitor, dar nu este încă clar care dintre cele două va fi aleasă de civilizaţie. Este de fapt şi motivul pentru care acest moment istoric este atât de important. Pe de-o parte, avem calea totalitarismului digital transnaţional, în care statul, agenţiile secrete private şi companiile petroliere se confundă una cu cealaltă şi monitorizarea noastră, a tuturor – adică politica “transparenţei celuilalt”, care-i permite celui aflat la putere să ştie totul despre cel care nu deţine puterea. De cealaltă parte, se află calea colapsului statelor ca naţiuni, ele devenind puteri regionale, apoi calea libertaţii digitale şi a pieţelor micilor producători de alimente bio, puterea monitorizată, adică o autoritate cu o mentalitate deschisă.

R: Ce părere aveţi despre Daniel Domscheit-Berg şi despre cartea sa? Credeţi că OpenLeaks poate influenţa în vreun fel Wikileaks?

Julian Assange: Nu este nimic altceva decât un şarlatan periculos şi răuvoitor, iar acest lucru se va putea vedea clar în timpul procesului.

R: Cum vedeţi războiul din Libia şi agresivitatea Franţei?

Julian Assange: Situaţia din Franţa constituie realmente o problemă. Dacă intervenţia este făcută într-adevăr în scopuri umanitare, atunci de ce nu s-a intervenit şi în Yemen sau în Bahrein? Populaţia din ţările în care s-a intervenit nici măcar nu a fost consultată. Războiul este un lucru serios. O acţiune militară într-o naţiune îndepărtată trebuie să fie justificată cu planuri şi intenţii clare.

(Preluare RADOR)

Nota noastra:

1. Despre sensul dezvaluirilor Wikileaks din tara noastra (care poate fi incadrata si ea la categoria Balcani) am scris deja, aratand efectul de tulburare in plus a apelor autohtone si de adapare a unei atitudini de revolta generalizata. Faptul ca Assange vine sa declare negru pe alb ca obiectivul scurgerilor Wikileaks este producerea revoltelor pe tipar arab confirma ceea ce era, de altfel, destul de previzibil. Evident, insa, ca cel putin la noi in tara nu ajung doar “dezvaluirile” Wikileaks pentru crearea unui efect; mai trebuie cumulati si multi alti factori. Esential este insa faptul (si aceasta-i menirea Wikileaks si a agentului pretins “rebel” Julian Assange) de a capta, prin intermediul internetului, potentialul de revolta (in special din categoriile tinere, caci ele sunt mai prezente in acest mediu) si de a -l canaliza spre o directie-capcana.

Dupa cum am vazut, marile ”dezvaluiri” ale Wikileaks sunt, in realitate, confirmari ale unor lucruri deja stiute de oricine incearca sa gandeasca dincolo de textele propagandistice ale perpetuatorilor agendei euro-atlantice. Nimic senzational, cu exceptia ambalajului. Adica a formei de lupta pentru libertate, de miscare pre-revolutionara cu caracter global, pe care a capatat-o acest instrument internautic.

2. O lupta anti-sistem care deja are o ideologie foarte clar conturata, dupa cum vedem din acest scurt interviu cu Assange, in care el se pune in fruntea miscarii de rezistenta fata de… totalitarismul digital transnational. O miscare ce se defineste, in schimb, printr-un soi de anarhism soft in care statele nationale nu se desfiinteaza, ci devin puteri regionale, si in care ”poporul” isi monitorizeaza elitele prin intermediul aceluiasi internet. Nu e prima oara cand Assange ia astfel de atitudini anti-sistem. Ne amintim ca tot el a declarat ca ”Internetul, in special Facebook, reprezinta una din cele mai importante mijloace aflate la dispozitia puterii de a spiona oamenii”. Interesant, nu?

Asadar, liderii anti-sistem prolifereaza. Semn ca e ceasul lor si ca trebuie sa fie cat mai multi, cat mai convingatori si potriviti pentru fiecare categorie sociala in parte. Assange, figura usor emo, care produce “demascari” bomba, bine dozate si controlate, pe calea aceluiasi Internet, si care s-a exhibat deunazi ca mare dansator in club, pe muzica house, este personajul numai potrivit pentru a castiga priza la masele de tineri imbecilizati de pe tot globul.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Julian Assange (WIKILEAKS) ridica steagul revoltelor si in Balcani, punandu-se in fruntea luptei contra ”totalitarismului digital transnational”

 1. Buna seara,

  este doar o impresie a mea sau planeaza asupra intregii planete o atmosfera extrem de apasatoare si incarcata de electricitate? Paienjenisul de stiri obsedante care ne inconjoara pregateste terenul pentru ceva spectaculos sau doar avem de-a face cu un efect al goanei companiilor media de a iesi din criza?

  Zilnic sau cel putin saptamanal o noua stire de mare senzatie face inconjurul globului. Un razboi aici, dincolo radiatii, dincolo descoperiri milenare in materie religioasa, pe un post tv reportaj cu un dement care il cheama pe Bunul Dumnezeu in instanta, pe un canal media virtual telegrame wikileaks… Toate pe fondul Postului Patimilor Mântuitorului creeaza o ciudata imagine de bazar, de grotesc, de ireal si desantzata dezlantuire de patimi.

  Am o senzatie acuta de irealitate cand deschid tv, cand imi intra o stire pe mail. Ma simt ca la spectacol, pot sa simt aceasta fascinatie de a urmari un subiect. In acelasi timp constat cum de la saptamana la alta devin eu insami nelinistita fara motiv, agresiva fara motiv.

  Sper sa ma insel dar mi-e foarte frica de o catastrofa planetara de genul unui razboi al tuturor contra tuturor.

  Iertati-ma pentru interventie daca vi se pare inoportuna, un post linistit si binecuvantat tuturor!

 2. @Maria:

  Nu ni se pare inoportuna, ci este acel sentiment ”firesc” (in sens de inevitabil) ce ne cuprinde atunci cand intram in rezonanta cu ce se intampla in jurul nostru. Deci aveti dreptate sa simtiti asa, chiar asta se intampla, asa este…

  Este bine insa sa nu ne lasam cuprinsi de aceasta stare de angoasa existentiala ce razbate din asezarea lumii, ci sa dobandim acea stare de obiectivitate, daca putem spune asa, a crestinului care este martorul lui Dumnezeu in haosul si iadul acestei lumi… E cazul sa ne aducem aminte de Scriptura, de Vechiul Testament, de proroci, si sa intelegem ca Dumnezeu este prezent, adica este alaturi de noi, impreuna cu noi, si in aceasta bezmetica fundatura in care se inghesuie omenirea, asa cum a fost mereu alaturi de poporul Sau atunci cand traversa perioade cumplite de robie, de cuceriri, de pustiiri…

 3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » APPLE SI ANDROID PUN IN SCENA UN BIG BROTHER LA NIVEL GLOBAL/ Din seria gura pacatosului: Facebook este cel mai puternic instrument de spionaj inventat vreodata/ DATELE PERSONALE ALE 77 MILIOANE UTILIZATORI PLAYSTATION, FURAT
 4. Pingback: CUVANTUL CITITORULUI despre jocul “la doua maini” pentru controlul internetului si despre LUMEA CA O SUPA CARE FIERBE. Si cateva completari… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: Arestarea lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, spune ceva (si) despre starea lamentabila a jurnalismului
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare