AUTENTIFICARE BIOMETRICA pentru telefoane, calculatoare si conturi bancare sau SFARSITUL PAROLELOR in 2012? (video)

28-12-2011 1 minut Sublinieri

De cate ori nu avem probleme cand uitam parola si nu mai putem deschide telefonul, calculatorul sau contul bancar? Insa, iata ca previziunea lui Bill Gates de a scapa de chinuitoarele parole prinde contur prin introducerea treptata a recunoasterii caracteristicilor biometrice. In anul 2004, Bill Gates, fondatorul Microsoft, a prezis disparitia parolelor. In 2012, previziunea sa ar putea deveni realitate, informeaza Smart Planet. Cercetatorii lucreaza la o modalitate de a elimina durerile de cap, provocate de amintirea parolelor de tot felul sau cel putin de a inventa parole mult mai sigure. Principalul viciu al parolelor este ca oricat de lungi sau complicate ar fi, ele deschid aparatele noastre, doar cand introducem codurile corecte.

Dar metodele de autentificare din viitor nu vor mai permite oricarei persoane sa deschida usa cu cheia. Noile metode vor face ca accesul sa fie permis doar persoanei in cauza.

Mai multe cai au fost deja testate, folosind recunoasterea caracteristicilor biometrice. Prognozele IBM pentru 2012 sustin ca parolele vor disparea: “Datele biometrice – scanarea retinei, recunoasterea faciala si vocala – vor compune un software, care va construi un fel de parola ADN unica, pentru utilizarea online”.

Cu toate acestea, progresele posibile vin si cu anumite riscuri. “Cea mai grava problema legata de datele biometrice este ca, daca semnatura digitala biometrica este compromisa o singura data, ea nu va mai putea fi inlocuita”, a spus Tal Be’ery, cercetator IT la Imperva.

Evolutia schimbarii

Iata cateva dintre modalitatile prin care parolele au evoluat:

– bancile folosesc deja un sofware, care utilizeaza recunoasterea vocala, suplimentara folosirii PIN-ului

– Google promoveaza o metoda, care cuprinde doua etape, de utilizare atat a parolei, cat si a unui cod trimis pe telefonul personal

– smartphone-ul va folosi in curand recunoasterea biometrica, prin scanarea retinei

– mai multe banci din SUA cer clientilor sa se identifice nu doar cu ajutorul PIN-ului, ci si prin pronuntarea unei fraze scurte, unice pentru fiecare

– telefoanele mobile, care utilizeaza cel mai recent software Andoid, vor debloca accesul in aparat, numai dupa recunoasterea faciala a proprietarului.

Un profesor de la Universitatea Politehnica din New York, Nasir Memon cauta alte metode. Una dintre ele ar fi scrierea unui nume pe ecranul touchscreen al aparatului sau prin folosirea tuturor celor cinci degete ale mainii.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “AUTENTIFICARE BIOMETRICA pentru telefoane, calculatoare si conturi bancare sau SFARSITUL PAROLELOR in 2012? (video)

  1. Pingback: COMISIA EUROPEANA vrea extinderea PLATILOR ELECTRONICE prin card, smartphone si internet - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: AUTENTIFICAREA “INTELIGENTA”: biometrie si analiza comportamentala in locul “clasicelor” parole - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare