BECURILE “ECONOMICE” cu mercur: periculoase si otravitoare (VIDEO)

16-05-2012 1 minut Sublinieri

Semnal de alarma tras de Asociatia Germana pentru Protectia Consumatorului. Becurile economice pot fi in casa noastra un musafir otravitor. Unele pot avea o cantitate de mercur mai mare de 5 miligrame cat prevede legea. Daca se sparg, aceste becuri elibereaza in atmosfera vapori periculosi care ne pot afecta organele vitale.
Cu sase becuri economice, de la trei firme diferite, reporterii Stirilor ProTV au incercat sa depisteze intr-un laborator specializat daca producatorii au depasit cantitatea admisa de mercur. Prezenta e clara, cantitatea exacta se constata in cateva zile.

Este acelasi lucru ca si cand ne-am fi intoxicat cu mercur”, spune Sorina Mitrea, sef laborator caracterizare materiale INCDIE ICPE-CA.

Reporterii merg inainte cu analizele si testeaza cu un microscop de ultima generatie si filamentul unuia dintre aceste becuri. Aici rezultatele ies pe loc: dupa cateva minute, computerul confirma prezenta periculosului mercur: 1% din compozitia filamentului. In limite normale, dar suficient pentru a ne face rau. Atentie ca ele sa nu fie sparte in preajma copiilor.

Din fericire, becurile testate nu depasesc cele 5 mg de mercur impuse de lege. Piata europeana este insa plina de produse care ajung sa aiba si 3 grame de mercur in lampa.

Pericolul real intervine in cazul concentratiei mult mai mari de mercur. Din pacate, pentru o incandescenta mai mare exista producatori care introduc pe piata becuri care contin de 600 de ori ai mult mercur fata de limita admisa.

Odata inhalate sau si mai rau ingerate, particulele de mercur pot duce la caderea masiva a parului si pot afecta sistemul respirator.

Indiferent de concentratia de mercur, atunci cand spargeti un bec economic trebuie sa va luati masuri de siguranta. Aerisiti camera cateva ore si strangeti cioburile cu manusi, nu cu aspiratorul, care poate imprastia particulele de mercur.


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “BECURILE “ECONOMICE” cu mercur: periculoase si otravitoare (VIDEO)

 1. Da. O chestie pe care o stiu inca de acum multi ani, din facultate, dar care, din pacate, nu prea este discutata in mass-media.

  In afara de cazul in care becul sta cumva intr-o lampa inchisa oarecum pe toate partile, gen “aplica”, exista un real pericol de intoxiare in cazul unei spargeri, MAI ALES pentru copii.

  Eu am ramas pe becurile cu filament, cat le-oi mai gasi prin magazine … (observ pe luna ce trece ca se gasesc din ce in ce mai greu, mai ales cele mai slabe, gen 40 sau 60 W).

 2. In mod normal becurile economice nu se sparg din senin, ci din cauza manipularii gresite. Astfel in timp ce le infiletati in fasung tineti de partea aceea de plastic si nu de partea tubului de sticla care este foarte fragila. (Manevra este obligatorie si pentru desfiletare). Chestia asta scrie si pe ambalajul becului.
  Eu le folosesc in combinatie cu becurile normale. Adica 2 sau 3 becuri economice si 1 normal cu filament de 60w pentru a nu fi o lumina suparatoare pentru ochi.

 3. Mai nou, au aparut becuri economice pe baza de led-uri, cu cate 10, 150 de led-uri..Se gasesc prin bazare pe la 30-50 lei..iar 3 din acestea intr-o casa sunt si economice (2-7w) si dau o lumina deosebita, plus ca nu sunt asa de poluante si tin peste 20.000 de ore de functionare.
  Merita luate..

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare