BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT A FOST ÎNCHISĂ ÎN SEMN DE PROTEST. “Prea mult este prea mult. Ïncetaţi să mai persecutaţi bisericile!” – Liderii religioși denunță “tentativa de slăbire a prezenţei creştine la Ierusalim” (VIDEO)

26-02-2018 2 minute Sublinieri

„Biserica Sfântului Mormânt” de la Ierusalim a fost închisă, în cadrul unei dispute cu autorităţile israeliene. Demersul fără precedent a fost provocat de taxele impuse de municipalitate asupra proprietăţilor bisericii din oraşul sfânt.

“Noi, capii Bisericilor care administrează Sfântul Mormânt şi statu-quoul lăcaşurilor sfinte din Ierusalim – Patriarhatul greco-ortodox, Sfântul Scaun şi Patriarhatul Armean – urmărim cu mare preocupare campania sistematică împotriva bisericilor şi comunităţilor creştine pe Pământul Sfânt”, au subliniat liderii religioşi.

Jerusalem Post notează că în acest fel „liderii bisericii protestează faţă de tentativa de slăbire a prezenţei creştine la Ierusalim” şi îl citează pe custodele cheilor Bisericii Sfântului Mormânt, care susţine decizia preoţilor şi le cere autorităţilor să revină asupra intenţiei de impozitare a lăcaşului: „Acum este perioada Paştelui”, când „zeci de mii de oameni vin aici la biserică”, iar „închiderea porţilor este o lovitură severă pentru toţi cei care au economisit bani ca să vină aici şi să petreacă aici sărbătorile”, a spus Adeeb Jawad Joudeh al-Husseini, citat de Jerusalem Post.

Prea mult este prea mult. Ïncetaţi să mai persecutaţi bisericile, scrie pe afişele derulate în jurul Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim. Aici este locul unde, conform tradiţiei creştine a fost crucificat, a murit şi a reînviat Iisus Hristos. Un proiect de lege vizează expropierea bisericilor creştine de pe anumite terenuri şi taxarea bisericilor care, de secole, sunt scutite de impozitele imobiliare. În faţa uşilor închise ale locului sfânt, patriarhul ortodox grec Teofil al III-lea a anunţat solemn închiderea bisericii: “În semn de protest, am decis să luăm această măsură fără precedent şi să închidem biserica Sfântului Mormânt. Suntem uniţi şi fermi pentru a ne proteja drepturile şi proprietăţile.”

La conferinţa de presă au participat şi reprezentanţi ai Patriarhatului greco-ortodox, Sfântul Scaun şi Patriarhatul Armean. Ei susţin că are loc o campanie împotriva bisericilor şi comunităţilor creştine care există în Israel pentru a diminua prezenţa creştină în Ierusalim. Biserica Sfântului Mormânt se află în interiorul fortificaţiilor oraşului vechi al Ierusalimului. Ea se află în Est, partea palestiniană a oraşului sfânt pe care Israel o ocupă de 50 de ani iar anexarea ei este considerată ilegală de comunitatea internaţională.

Încă din secolul al IV-lea, biserica a fost un important loc de pelerinaj, iar partea care este administrată de ortodocşi este în grija Bisericii Ortodoxe din Ierusalim. De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi este aprinderea Sfintei Lumini chiar în această biserică, la mormântul lui Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare de dinainte de Paşti. Este o decizie excepţională, spune Wajeeh Nuseibeh, gardianul locului sfânt: «Sperăm că totul va fi rezolvat de către municipalitate şi că totul va reveni la normal pentru a permite pelerinilor să viziteze sfânta biserică».

Biserica Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos va rămâne închisă deocamdată. Este posibil ca şi alte locuri sfinte creştine să fie nevoite să îşi închidă porţile. O comisie ministerială israeliană trebuia să examineze proiectul de lege duminică dar discuţiile au fost amânate pentru o săptămână. Sute de mii de oameni vin aici anual în pelerinaj. Biserica Sfântului Mormânt, supranumită şi Biserica Sfintei Învieri de către creştinii răsăriteni, este o biserică creştină care acum se află în interiorul fortificaţiilor Oraşului Vechi al Ierusalimului. Pământul pe care este construită biserica este cinstit de mulţi creştini ca fiind Golgota, unde Iisus Hristos a fost răstignit, după cum atestă Noul Testament. De asemenea, include locul unde Iisus a fost înmormântat. Încă din secolul al IV-lea, biserica a fost un important loc de pelerinaj, iar partea care este administrată de ortodocşi este în grija Bisericii Ortodoxe din Ierusalim.


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Teofil al Ierusalimului

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT A FOST ÎNCHISĂ ÎN SEMN DE PROTEST. “Prea mult este prea mult. Ïncetaţi să mai persecutaţi bisericile!” – Liderii religioși denunță “tentativa de slăbire a prezenţei creştine la Ierusalim” (VIDEO)

  1. Bunul Dumnezeu să-i lumineze și pe cei din conducerea statului Israel să ia decizii înţelepte, pentru că singurul motiv pentru care-i îngăduie Domnul acolo este pentru faptul că au dat acordul comunităților ortodoxe și celorlalte confesiuni de a se deplasa și de a se închina la locurile sfinte. Dacă-și doresc îngăduinţa Domnului, trebuie să aibă la rândul lor îngăduinţă fată de semenii lor. Și asta nu se poate negocia, fiindcă judecata este “fără milă pentru cei ce nu cunosc mila !”…

  2. Autoritatile din Ierusalim nu si-or fi facut socoteala cati bani pierd daca nu vor mai veni milioane de pelerini la locurile sfinte? Sau si-or fi zis ca Ierusalimul nu poate deveni noua capitala a Israelului cata vreme ramane un centru de pelerinaj crestin?

  3. Pe langa aspectele lumesti, aceasta decizie mi se pare inca un semn cu o puternica incarcatura apocaliptica, asa cum au fost destule in ultima vreme legate de Ierusalim. Locul in care a inceput mantuirea noastra este si locul unde toate vor converge in mod dureros la final. Sa fim atenti la ce evenimente se vor intampla acolo in viitorul apropiat pt ca lucrurile par sa fie din ce in ce mai convulsionate in ceea ce priveste Israelul.

  4. Ieri, municipalitatea ar fi suspendat actiunile de colectare fortata a taxelor din ultimele saptamani, numind un grup de dialog cu reprezentantii Bisericilor care, se pare ca vor lucra impreuna pt. o eventuala intelegere cu primaria. Cum va suna aceasta intelegere, ramane de vazut, pt. ca intr-o declaratie comuna anterioara, undeva pe la mijlocul lui februarie, s-ar fi referit la imposibilitatea continuarii lucrarilor Bisericii Mondiale. N-ar fi deloc exclus ca aceste presiuni israeliene sa contribuie la o brusca constientizare a nevoii de unitate crestina. Pana una-alta, usile Sfantului Mormant raman inchise fara o oferta concreta a municipalitatii israeliene.

  5. In presa greaca circula o profetie a Sfantului Cosma Etolianul care spune ca nazuinta grecilor se va implini atunci cand se vor aduna doua veri si doi crini impreuna. Sfantul Paisie, intrebat fiind, ar fi raspuns ca nazuinta cea mare nu se refera la teritorii pierdute de catre Grecia, ci la recastigarea Sfintei Sofia. Cele doua veri ar simboliza schimbarile climatice, o vara extinsa, vremuri bune, iar cei doi crini, doua sarbatori pascale impreuna, adica Buna Vestire si Pastele. Kyriopascha https://ro.orthodoxwiki.org/Kyriopascha
    , asa cum este supranumita suprapunerea praznicului Imparatesc al Bunei Vestiri cu sarbatoarea Pastelui, ar aduce dupa sine schimbari importante: anul 1991 – destramarea URSS-ului, anul 1912 – incep razboaiele balcanice, anul 1821 cu toate consecintele sale. Conform vechiului calendar, anul acesta Buna Vestire cade pe data de 7 aprilie, in Sambata Mare.
    Oricum ar fi, faptul ca vin vremuri interesante, nu este un lucru nou pt. nimeni.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare