BREXIT DONE. Marea Britanie a ieșit oficial din UNIUNEA EUROPEANĂ. Ultimul discurs al lui Nigel Farage în PE (Video): „Iubim Europa, urâm Uniunea Europeană. Sperăm ca acesta este începutul sfârșitului acestui proiect. EXISTĂ O BĂTĂLIE ASTĂZI ÎN EUROPA, AMERICA ȘI ÎNTREAGA LUME”

1-02-2020 5 minute Sublinieri

Sursă foto: Twitter

Cotidianul:

Ultima zi a Marii Britanii în Uniunea Europeană

Vineri este ultima zi în care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României, n. red.).Va urma o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relaţiile post-Brexit. Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit. Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.

Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident, care le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani.

Cei care nu locuiesc de atâția ani în Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască și să lucreze în țară pe o perioadă de până la cinci ani. Pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție, care se va încheie în decembrie 2020. Începând din 2021, românii care vin în Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize și permis de muncă.

Michel Barnier, negociatorul-şef european pe tema Brexit, a avertizat că există riscul unei întreruperi brutale a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. „Prima etapă este finalizată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situaţie de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conştientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privinţa relaţiilor comerciale”, a avertizat Michel Barnier, potrivit cotidianului Le Figaro.

Uniunea Europeană nu va permite Marii Britanii să beneficieze de avantajele pieţei unice europene după Brexit dacă Londra nu va respecta standardele comunitare, a avertizat recent David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. Uniunea Europeană nu va semna niciun acord comercial post-Brexit „prin care Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică europeană, dacă nu va respecta înaltele standarde sociale, ecologice şi drepturile în domeniul muncii”, a declarat David Sassoli într-un interviu acordat Funke Mediengruppe. Preşedintele Parlamentului European a subliniat că Uniunea Europeană intenţionează să menţină o cooperare apropiată cu Marea Britanie post-Brexit. Însă avantajele apartenenţei la UE„”nu pot exista din afara” Blocului comunitar, a atras atenţia el. David Sassoli s-a declarat convins că Parlamentul UE va ratifica proiectul de Acord Brexit, prin care sunt stabilite condiţiile retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Noi am făcut totul prin acest Acord pentru ca efectele negative să fie limitate cât mai mult. Însă retragerea Marii Britanii din UE este şi rămâne o decizie extrem de dureroasă”. Actuala generaţie credea că procesul integrării europene „ar fi putut continua”. Dar majoritatea alegătorilor britanici „au luat o altă decizie, iar noi o respectăm”, a subliniat David Sassoli.

În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis recent prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor. După scrutinul parlamentar britanic, Nicola Sturgeon a declarat că mandatul parlamentar primit de Partidul Naţional Scoţian (SNP) trebuie respectat. „Am transmis clar că mandatul SNP de a le oferi oamenilor o şansă trebuie respectat, la fel cum se aşteaptă şi el ca mandatul lui să fie respectat”, a afirmat Nicola Sturgeon. Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent.

Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul SNP, insistă ca Scoţia să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, iar rezultatul scrutinului parlamentar britanic arată că scoţienii împărtăşesc această dorinţă. Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei. (…)/ integral la sursă

ActiveNews:

Eurodeputații Partidului Brexit au părăsit Parlamentul European în sunet de cimpoi:„Dacă credeți în democrație, urmați-ne exemplul!”

În sunet de cimpoi și agitând drapelul britanic Union Jack, mai mulți eurodeputați britanici din Partidul Brexit au părăsit vineri definitiv Parlamentul European, într-o punere în scenă atent orchestrată, relatează AFP, citată de Agerpres.

În fața camerelor de filmat, deputații britanici, printre care Ann Widdecombe, Rupert Lowe și Claire Fox, au pozat în fața clădirii parlamentului, purtând un banner pe care scria „Brexodus Express”.

Liderul lor Nigel Farage și-a făcut bagajele încă de miercuri seară, după votul istoric prin care eurodeputații au aprobat acordul de retragere a Marii Britanii din UE, la trei ani și jumătate de la referendumul din 2016.

„Goodbye! Nu vom reveni”, a spus Ann Widdecombe, înainte ca mica delegație să urce în taxiuri, îndreptându-se spre gara de unde urmau să ia trenul Eurostar cu destinația Londra.

„Dacă credeți în democrație, urmați-ne exemplul”, a spus Rupert Lowe. ‘Ne readucem acasă suveranitatea. „Este ceea ce vrea poporul britanic”, a continuat el, declarându-se „încântat” să revină acasă.

Vineri este și ultima zi în care steagul britanic flutură la instituțiile Uniunii Europene.

Consecințele concrete ale acestui „divorț” pentru cetățeni și companii nu vor fi totuși imediate. Regulile comunitare vor continua să se aplice în timpul unei perioade de tranziție, prevăzută să se încheie la sfârșitul anului și în care Londra și Bruxellesul își vor negocia viitoarea relație, în principal comercială.

Parlamentul European a ratificat Acordul de ieșire a Regatului Unit din UE. Nigel Farage, fluturând steagul țării sale: Brexit-ul e începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană. E o victorie în bătălia istorică dusă împotriva globalismului

Parlamentul European a ratificat, miercuri seară la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează BBC.

Documentul a fost aprobat cu 621 voturi pentru, 49 voturi împotrivă și 13 abțineri, ceea ce înseamnă că este întrunită majoritatea simplă a voturilor exprimate (conform articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană). Câțiva eurodeputați britanici au spus că speră că Marea Britanie va reveni într-o zi, în timp ce euroscepticii, în frunte cu Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, și-au folosit discursurile finale pentru a ataca UE.

Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a declarat: „Sunt trist să văd ieșind o  țară care și-a dat de două ori sângele pentru a elibera Europa”.

Pe de altă parte, eurodeputatul conservator și un cunoscut eurosceptic, Daniel Hannan, a afirmat că opinia oamenilor din Marea Britanie s-a îndreptat împotriva blocului comunitar atunci când a devenit evidentă „aspirația UE de a deveni un cvasi-stat”.

Și liderul partidului Brexit, Nigel Farage, și-a folosit discursul final pentru a acuza UE, considerând-o „antidemocratică”. Politicianul britanic a făcut campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE încă din momentul în care a fost ales pentru prima dată în Parlamentul de la Bruxelles, în 1999.

„Vreau ca după Brexit să înceapă o dezbatere în Europa despre ce vrem de la Europa?” a spus Farage. El a susținut că „prietenia, comerțul, cooperarea și apropierea” dintre națiuni ar putea fi realizate fără „toate aceste instituții și toată această putere”. ”Vor o Europă a cooperării comerciale sau o Europă condusă de aceste instituții la Bruxelles? Cred că ieșirea Regatului Unit va marca cu adevărat începutul sfârșitului acestui proiect european”, a declarat politicianul.

Alături de colegii săi europarlamentari din Partidul Brexit, Farage a fluturat steagul Marii Britanii înainte de a ieși din sală.   Farage a mai spus că vede Brexit-ul ca pe o victorie în „bătălia istorică ce se duce în Occident” împotriva globalismului, însă microfonul i-a fost tăiat de la tribuna Parlamentului, oprindu-i aceste ultime declarații.

Pentru a intra în vigoare, acordul de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit mai trebuie să fie supus unui vot final (cu majoritate calificată) în Consiliu.

Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, la care a aderat în 1973, vineri 31 ianuarie la miezul nopții, ora Bruxellesului (23:00 GMT), atunci când drapelul acestei țări va fi retras de la instituțiile Uniunii Europene.

Transcrierea discursului:

“Deci, asta e…capitolul final! 47 de ani de experiment politic de care poporul britanic nu prea a fost fericit. Tatăl și mama mea au semnat pentru o piață comună, nu pentru o uniune politică, nu pentru un steag, președinte și acum pentru o armată comună. Pentru mine au fost 27 de ani de campanie și 20 de ani în acest parlament.

Cel mai important aspect este ceea ce se va întâmpla la ora 11, vinerea aceasta, pe 31 ianuarie 2020, punctul din care nu ne vom mai întoarce!

Optica mea asupra Europei s-a schimbat de când am aderat la UE. În 2005 am văzut cum Constituția europeană a fost respinsă de unii și alții la referendum, de francezi, de olandezi și v-am văzut pe dumneavoastră, toți din această instituție ignorandu-i total. V-ați întors la Tratatul de la Lisabona și ați stabilit că se poate trece peste referendum. Dar irlandezii au făcut un referendum unde au spus “nu” și au fost forțați să voteze din nou. Sunteți foarte buni in a face pe oameni să repete votul. Dar ceea ce am dovedit noi este că britanicii sunt prea mari pentru a fi forțați și mulțumim Cerului pentru asta. Din aceste cauze am devenit un oponent al întregului proiect european.

Ce vrem noi de la Europa?!? Dacă nu se promovează prietenia, cooperarea, reciprocitatea, nu avem nevoie de o comisie europeană, de o Curte europeană, nu ne dorim aceste instituții și toată această demonstrație de forță. IUBIM EUROPA DAR URĂM UNIUNEA EUROPEANĂ! Și sper că această ieșire să fie începutul sfârșitului acestui proiect.Este un proiect rău. Nu numai că e nedemocratic dar e antidemocratic. Oferă unor oameni putere fără responsabilitate. Există astăzi o bătălie în Europa, America și pretutindeni. Este cea a globalismului împotriva populismului (naționalismului n.m) Puteți înjosi populismul dar vă spun un lucru drăguț: devine foarte popular! Și are beneficii foarte mari: nu mai există contribuții financiare, nu mai există Curte Europeană de justiție, nu mai există o politică comună, nu ne mai spune nimeni ce să facem. Știu că vă vom lipsi și cu toate că nu agreați steagurile naționale, noi vă urăm “la revedere” (membrii britanici din parlamentul UE flutura steagurile Marii Britanii) și vom căuta în viitor să colaborăm cu voi că o (națiune) suverană!”


Categorii

1. DIVERSE, NIGEL FARAGE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “BREXIT DONE. Marea Britanie a ieșit oficial din UNIUNEA EUROPEANĂ. Ultimul discurs al lui Nigel Farage în PE (Video): „Iubim Europa, urâm Uniunea Europeană. Sperăm ca acesta este începutul sfârșitului acestui proiect. EXISTĂ O BĂTĂLIE ASTĂZI ÎN EUROPA, AMERICA ȘI ÎNTREAGA LUME”

  1. Englezii au fost ,candva,stapani a unnei parti din lume,si acum sunt stapani la ei acasa.Imi pare rau sa o spun,dar noi am fost slugi in toata istoria noastra si suntem slugi stapanilor nostri,autohtoni ,care stapani ,sunt slugi la ei acasa,CORPORATIILOR.Chiar daca se va destrama UE,noi vom iesi ultimii,fiindca dealde Iohanis nu vor mai pupa fotolii prezidentiale ,in veac ,INPOTRIVINDU-SE.DOAMNE AJUTA!

  2. Un mic/mare comentariu: Schimbarea domniilor bucuria nebunilor.

    Nu este neaparat nevoie ca sa fii in UE pentru a se continua cu diverse politici globaliste distructive. In afar UE se pot continua la fel de bine.
    Exemple mici si mari: Problema introducerii 5G – guvernul trecut ca si guvernul actual (ambele conservatoire si eurosceptice…cica) au ca prioritate introducerea 5G – peste tot sint panouri pe care scrie UK tara lui 5G. N-am auzit nici o dezbatere publica in care sa se vorbeasca de potentialele efecte negative asupra sanatatii….

    Brexitu-ul este folosit ca pretext pentru introducerea in gallop exponential robotizarea de tip AI prin diverse fabric care folosesc munca din Est-ul Europei- si nu, nu este pentru ca au ramas fara forta de munca pentru ca nu mai vin romani sa lucreze prin fabricile de sandwich-uri de exemplu. Este in excellent pretext pentru diverse industrii de a primi bani de la guvernul britanic pentru introducerea noilor tehnologii Ai.

    La care se adauga politica de emigratie prin care multii pakistanezi/musulmani continua sa intre in tara fara probleme, la care se adauga inevitabila crestere a populatiei musulmane cu toate problemele pe care le adduce – pina la urma UE de bine de rau era o sursa de forta de munca ne-musulmana, care (de bine- de rau, iarasi) nu contesta cultura locala ba chiar mai intareau spatial crestin construind biserici si manstiri.

    Cit despre toate celalte- politici LGBT si toata cohort de mizerii pe care o stim – tot aceleasi au ramas in loc.

    Probabil ca singurul lucru cu adevarat bun este ca, daca cumva, printr-o minune vine un guvern cit de cit mai patriot (mai nou patriotismul este numit derogatoriu populism)at putea sa ia niste masuri fara sa se mai incurce cu Bruxelles- ul.
    Sint Eurosceptica dar sint si BRexitsceptica- era bine daca faceau pasul asta muuult mai devreme. Si oricum….mari schimbari in bine nu sint

  3. @petra:

    Nu este neaparat nevoie ca sa fii in UE pentru a se continua cu diverse politici globaliste distructive. In afar UE se pot continua la fel de bine.

    Asta e clar…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare