Bucurestiul, “CENTRUL VIETII MASONICE MONDIALE”. “Masoneria romana a reusit sa devina cea mai puternica din Estul European”

11-05-2014 4 minute Sublinieri

Ierarhia_Masonerie

Într-o lume în care nimic nu este întâmplător, într-o lume globalizată (cu tot ceea ce poate însemna asta, în bine şi în rău) organizarea sătămâna viitoare, la Bucureşti, a celei de-a XIII-a Conferinţe Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare reprezintă nu numai un eveniment interesant în sine, ci are o simbolistică aparte.

Focalizează asupra României un interes global şi arată că, cel puţin pe acest palier, suntem consideraţi a fi în elita mondială şi, prin aceasta, se transmite un semnal cert faţă de atenţia cu care este privită ţara noastră în ce priveşte locul său în lanţul masonic mondial şi relevanţa creşterii şi consolidării prezenţei masonice.

Important dacă ne gândim că, într-o perioadă de timp relativ foarte scurtă, masoneria română a reuşit să devină cea mai puternică şi bine consolidată oraganizaţie în estul european, cu mulţi oameni tineri, ceea ce o deosebeşte radical de alte organizaţii similare din lume, marcate de o medie de vârstă destul de ridicată şi care încearcă acum să se inspire din modelul românesc pentru a-şi reîmprospăta rândurile cu energii tinere. Doar atât? Ar fi important, dar nu şi suficient. Căci ceea ce a interesat şi a fost considerat drept deosebit şi demn de atenţie în demersul masonic românesc a fost îmbinarea constantă între activitatea masonică propriu-zisă (cea care nu este secretă, ci discretă, conform definiţiei organizaţiei) şi deschiderea spre societate, cea care-i oferă necesara credibilitate şi coerenţă.

Bursele acordate unor studenţi eminenţi români care învaţă la prestigioase universităţi din întreaga lume precum şi premiile substanţiale pentru excelenţă acordate unor personalităţi de renume ale vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti, program derulat împreună cu Academia Română, sunt doar două dintre exemplele posibile care, pe lângă recunoaştere naţională, au făcut ca Radu Bălănescu, Marele Maestru al MLNR să fie considerat drept una dintre personalităţile masonice cele mai valoroase ale tineri generaţii, în cazul său fiind posibilă obţinerea uneia dintre cel mai înalte poziţii în elita organizaţiei mondiale.

Este, însă, evident că acest eveniment trebuie plasat în contextul mai larg al evenimentelor internaţionale, cele care se precipită acum atât de rapid. Dar şi în acela al unei tensionări din ce în ce mai tangibile a relaţiilor internaţionale, foarte aproape de a vedea acum naşterea unei noi Cortine de Fier, cu toate consecinţele sale nefaste. Şi exact în acest moment, într-o ţară aflată la contactul între giganţi se va derula un eveniment care aduce împreună peste 300 de invitaţi străini din toate ţările lumii, reprezentând 106 Mari Loji Regulare de pe toate continentele, într-un climat de normalitate, într-o discuţie despre elementul fundamental pe care masoneria se încăpăţânează să-l proclame ca cel mai important dintre toate demersurile societale: alegerea unui om bun şi transformarea lui în ceva şi mai bun, deschizând calea spre un nou tip de comportament individual cu o privire înţeleaptă asupra lumii.

Vorbe? Simple vorbe? Dacă este aşa, atunci chiar ne pierdem orice speranţă că vom putea opri cumva dezagregarea valorică, spirituală şi nu numai, a lumii în care trăim. Masoneria este departe să fie singura soluţie. Nici singurul drum care poate fi urmat. Dar este, în principal, o pledoarie reală pentru o lume (desigur ideală, dar nimeni nu poate fi învinuit că mai crede încă într-un ideal) în care principiul normalităţii să fie regula, nu excepţia.

Aici cred că este elementul adăugat, de importanţă generală, pe care-l poate reprezenta Conferinţa de la Bucureşti: mai pot încă exista expresii de normalitate în această lume şi, iată, există posibilităţi reale de dialog la nivelul societăţii civile. Dincolo de patimele politicului şi de intoleranţele adesea extreme ale confruntărilor religioase, dialogul în acest format a pus şi va pune alături oameni care vin din ţări separate de orizonturi şi determinări politice dintre cele mai diferite, cu credinţe religioase altfel, câteodată, profund antinomice sau conflictuale… Şi faptul că, acum, acest dialog urmează să se se construiască în România, este ceva deosebit de important. Cu mult mai mult decât pentru viaţa masonică internă şi internaţională.

Suntem într-un moment în mod oficial definit drept cea mai mare ameninţare de securitate în Europa de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial încoace. Singura speranţă posibilă este calea dialogului sau a restaurării dialogului. Nu masoneria va organiza sau va favoriza un asemenea dialog, îşi interzice, prin statut, orice discuţie politică sau religioasă. Poate, în schimb, să arate că dialogul este posibil în format multilateral, organizat chiar într-o ţară în proximitatea imediată a celei mai fierbinţi zone a planetei din acest moment.

Se afirmă acum, din nou, capacitatea şi apetenţa României ca, în cele mai diverse formule, să poată fi punte de dialog. Arată că România îşi asumă rolul de punte între civilizaţii şi credinţe, facilitată de poziţia sa geostrategică – acum din nou foarte importantă  – dar şi, în aceeaşi măsură, de tradiţia sa de loc în care se întrepătrund spiritualităţile orientală şi occidentală. România este acum pe ultimul aliniament estic al construcţiei spaţiului euroatlantic dar şi, în acelaşi timp, este şi primul punct de contact al Eurasiei cu Europa. România are posibilitatea de a-şi valorifica diplomatic, şi numai, această poziţie excepţională, poate deveni extraordinar de valoarasă dacă se poate impune ca mediator de contacte.

Bucureştiul a mai jucat acest rol, deloc uşor şi niciodată lipsit de primejdii. Numai că, asumându-l, poate deveni actor credibil în situaţii-limită. Ca acestea spre care ne îndreptăm cu mare viteză. Bucureştiul va fi gazda unei manifestări dedicate dialogului internaţional şi dedicat clădirii de punţi pentru înţelepciunea umană. Un exemplu care, de ce nu, ar trebui extins spre zonele celelalte unde am certitudinea că, în aceste zile, se caută mediatori credibili şi cu experienţă reală a zonei de conflict. Şi, dacă am auzit bine, se caută şi o Capitală în care să fie organizate negocierile finale, poate alta decât Geneva. Şi atunci de ce diplomaţia românească să nu profite de oportunitatea enormă pe care o crează criza?

Oricând, asta transmite şi masoneria, spiritul dialogului ar trebui preferat confruntărilor destructive. Trebuie, însă, să ai voinţa şi înţeleciunea de a-l folosi la timp, cu oamenii potriviţi, lăsând la o parte luptele Fanarului, intrând în marile jocuri. Intrând, în fine, în normalitatea pe care o merităm.

Nota noastra:

Trecand de faptul ca masoneria este, pentru ortodocsi, anatema (vezi si o dovedire pe larg aici), nu este absolut bizar ca, desi masoneria romana se lauda ca e cea mai puternica din Estul Europei si ca Bucurestiul e centrul masoneriei mondiale prin evenimentul de saptamana viitoare, parca niciodata nu am avut un statut, ca tara, mai periferic si romanii nu au fost tratati ca cetateni de second hand mai mult ca in prezent? Sa intelegem, cumva, de aici, ca raportul dintre statutul tarii noastre si al romanilor e invers proportional cu statutul masoneriei romane in cadrul celei mondiale?

Am si vazut, de altfel, cam cum arata o lume administrata de masoni:

 

Si ce conceptii propaga oamenii sai:

Nu e prima oara cand se organizeaza un astfel de eveniment:

Avand in vedere aceste lucruri, ne putem ingrijora cu indeajuns de mult temei asupra semnificatiei reale a “importantei geostrategice” pe care vrea masoneria mondiala sa ne-o acorde in contextul crizei din Ucraina…


Categorii

1. DIVERSE, Masonerie, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Bucurestiul, “CENTRUL VIETII MASONICE MONDIALE”. “Masoneria romana a reusit sa devina cea mai puternica din Estul European”

 1. Vazand si recitind articolul despre “prezenta” consistenta a Masoneriei in guvernull francez, mi-a revenit in minte o “chestiune” care in trecut ma preocupa ca si “dilema”, mai ales in studentie, cand studiam dreptul si teoriile despre stat si drept…

  Si anume: De la Revolutia Franceza si pana astazi NI SE SPUNE mereu ca statul este “SEPARAT” de Biserica!
  Ciudat este faptul ca NICIODATA nu s-a spus ca statul trebuie sa fie “separat” si de MASONERIE!
  Daca vreun ministru al nostru sau politician ar indrazni sa isi inceapa orice fel de “cuvantare” publica in Guvern sau de la Tribuna Parlamentului cu “SEMNUL CRUCI” si cu cuvintele: “In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh”, toata lumea ar sari pe el si ar spune “statul este SEPARAT de Biserica…chestiile acestea cu SEMNUL Crucii se fac doar in Biserica si de catre “popi” si alti crestini “habotnici” sau bigoti…”
  Dar daca politicienii nostri fac “gesturi discrete” masonice si folosesc cuvinte si expresii “criptate” masonice in “speach-urile” lor sau saluturi masonice in intalnirile lor, sau daca afiseaza (sau chiar isi “decoreaza” interiorul birourilorlor cu simboluri masonice, cum este chiar biroul presedintial al lui OBAMA la Casa Alba), embleme masonice, atunci NIMENI nu are nimic cu astfel de oameni. Tuturor li se par “ok” si “in regula” astfel de “conduite”.

  Asadar, reintocandu-ma la ideea cu care am inceput acest comentariu, nu pot sa inteleg sau probabil (spun si eu ca Presedintele Basescu “nu sunt suficient de inteligent…”) nu sunt inca suficient de cot ca sa realizez, cum se face ca:
  “Statul TREBUIE sa fie separat (ca principiu…) de Biserica si implicit de “imixtiunea” Crestinismului in viata lui statala…”, dar in acelasi timp STATUL NU ESTE “separat” de Masonerie si de “principiile” masonice si “preceptele” masonice in viata lui REALA de zi cu zi! Si oare de ce NIMENI (si am in vedere mai cu seama societatea si viata politica romaneasca…)nu interzice aceasa “separare” intre Masonerie si Stat…?!
  Daca Biserica “NU” ARE CE CAUTA in viata statului, atunci CE CAUTA Masoneria in viata statului ?! Oare CE DREPT (mai mare) are MASONERIA fata de Biserica, sa existe ea in viata statului si sa INFLUENTEZE viata statului IAR Biserica SA nu fie prezenta in viata politica a statului?!

  Si mai am o nedumerie: Daca vrei ca cetatean sa intri in politica si sa faci “politica” (cat de cat cinstita si cu scop nobil pentru binele “deh” al “POLISULUI”…) trebuie oare si mod neaparat ca SA “te separi” si “delimitezi” si “rupi” si “sfasii” si “sectionezi” INTERIOR si launtric si la nivel mental si de contiinta si de viziune despre lume si viata de BISERICA al carui membru esti, si cu botezul careia esti botezat, si de calitatea ta de “crestin” si “SA ITI IMPROPRIEZI” preceptele masonice si mai mult decat atat, sa le “altoiesti” pe gandirea ta de cetatean si politician, ca sa poti sa faci “politica” performanta si de calitate …?
  Sau numai daca esti mason poti sa fi si politician si demnitar de stat?

  Oare calitatea si viziunea de mason si respectiv cea de crestin ortodox SE EXCLUD si se “anuleaza” una pe alta, sau pot “coexista” fara ca nici una dintre ele sa nu sufere vreo slutire si deformare si pierdere a PURITATII sale din pricina celeilate?
  Poti oare cu o “jumatate” de minte sa gandesti in viata ta ca mason, iar cu cealalta ca si crestin?
  Poti sa ai inima impartita in doua si cu jumatate sa iubesti ordinea mondiala masonica, iar cu cealalta doar BISERICA lui Hristos?
  Si mi-am dat totusi in raspuns: “Cei care sunt ai lui Hristos, trebuie sa ii fie FIDELI doar LUI, fiindca EL ii vrea cu GELOZIE doar pentru EL”! (Ep. a 2-a catre Corinteni, cap.11, vers.2)

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 2. “Sa intelegem, cumva, de aici, ca raportul dintre statutul tarii noastre si al romanilor e invers proportional cu statutul masoneriei romane in cadrul celei mondiale?”
  Exact la aceasta mă gândeam când parcurgeam textul articolului din Adevărul!!! Exact aşa este: mai multă masonerie, mai multă durere în Ţară.
  Şi tot “Adevărul” parcă este cel care dă în BOR ori de câte ori are ocazia- în fapt îşi creează singur ocaziile- şi iată că acum ridică în slăvi masoneria.
  Tare slabă conducerea BOR, dacă nu va avea o reacţie bazată pe Hotărârea Sf Sinod, tot al BOR(!) din 1937, ref la Francmasonerie, cu ocazia acestei conferinţe mondiale de la Bucureşti. Dacă vom tăcea noi, vor vorbi pietrele!

 3. @cristian,
  pietrle au crapat cand a fost rastignit Domnul nostru si nu mai vorbesc.Acum, doar sf. Liturghie mai vorbeste.Atat.DOAMNE AJUTA!

 4. Dupa ce si PNTCD si-a ales ca sigla un (singur) ochi, e clara directia si tupeul actual din politica.
  @Vela Gheorghe
  Gesturi criptate fac si hotii de buzunare, dar sunt greu de saltat doar dupa gesturi si argou.

 5. @ Ileana:

  Nu si-a ales acum, este semnul electoral traditional al PNT-ului interbelic.

 6. Habar n-aveam, dar cred ca tot acolo bate. Am vazut zilele astea un afis electoral si mi-a sarit in ochi. Cand intri in Timisoara dinspre Sannicolau Mare, pe un stalp la prima intersectie, e emblema celor de la Lions si ma gandeam ca o fi un “trend” acum.

 7. Pingback: MASONERIA MONDIALA LA BUCURESTI. Secretarul masoneriei pe plan mondial va fi un roman - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare