Bucuresti, sediul CELEI MAI MARI MOSCHEI DIN EUROPA. Proiectul va fi finantat de TURCIA. Pana la cladiri, semnalam un fenomen realmente nou: PROZELITISMUL ISLAMIC DIN ROMANIA

11-06-2015 3 minute Sublinieri
moschee

Desen: Adevarul/ Vali Ivan

Un centru cultural grandios se va ridica în inima Bucureştiului, pe o suprafaţă de 11.000 metri pătraţi. Edificiul va aparţine Muftiatului Cultural Musulman din România, care a primit terenul prin Hotărâre de Guvern, la finele lunii mai. „Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană. Faptul că terenul ne-a fost atribuit nouă, comunităţii musulmane, de către Guvern, vorbeşte de la sine despre respectul şi înţelegerea etnică din România“, afirmă muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor.

„Loc de învăţătură, nu de propagandă“

Terenul este situat pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, lângă Romexpo, şi are o valoare de inventar de 17,2 milioane lei. Activul s-a aflat în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, fiind acum trecut în cea a Secretariatulu de Stat pentru Culte. În locul unui complex rezidenţial la care visau samsarii imobiliari, aici va fi construit un centru cu identitate spirituală, care are un scop bine definit. Pe lângă moscheea pe care muftiatul o plănuieşte a fi cea mai mare dintr-o capitală europeană (exceptând Istanbulul), în centrul musulman vor funcţiona o bibliotecă ştiinţifică în care să se regăsească publicaţii autorizate, precum şi săli de curs în care imamii să predice învăţătura Coranului.

„Biblioteca va conţine cărţi ştiinţifice şi religioase, fără interpretări, scrise în mai multe limbi. Nu vor fi cărţi ideologice, cum s-a întâmplat, în care se vorbeşte foarte urât despre civilizaţia occidentală şi despre parteneri cum ar fi NATO. Nu este posibil aşa ceva! Muftiatul nu acceptă ca în limba ţării noastre să fie traduse asemenea cărţi. Pentru că niciuna dintre aceste entităţi criticate de propagandişti nu este împotriva Islamului. Cărţile din centrul nostru vor fi pentru cercetare, pentru studiu, pentru elevi şi studenţi, indiferent de naţie, care vor să cunoască adevărata valoare a Islamului. Vom elimina astfel tentaţia tinerilor de a merge la moschei neautorizate înfiinţate de tot felul de fundaţii, unde fac propagandă ideologii musulmani şcoliţi în instituţii fundamentaliste din alte state. Tinerii musulmani vor avea posibilitatea să îşi însuşească în mod corect învăţăturile Coranului. Islamul nu înseamnă prozelitism, Islamul este religia păcii“, explică muftiul Murat.

De ce Bucureşti?

Alegerea oraşului pentru fondarea acestui centru nu este întâmplătoare. Bucureştiul şi-a dublat aproape numărul de musulmani, în ultimii ani aici ajungând să trăiască aproape 10.000 persoane de această religie. Circa jumătate dintre ei sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. În Dobrogea, unde trăieşte majoritatea comunităţii musulmane (estimată per total la 70.000 persoane), nu există pericolul unor tulburări etnice, venite din interiorul ţării sau din afara ei. La Bucureşti, însă, s-au manifestat deja acţiuni ale unor elemente despre care Serviciile Secrete au cunoştinţă. În Capitală nu există decât 4 mici moschei, cum este cea din Piaţa Eroii Revoluţiei.

Pentru ajutorarea nevoiaşilor (o altă categorie socială vulnerabilă la derapajele religioase), în centrul musulman va funcţiona şi o cantină socială în care vor fi primite persoane aflate în dificultate, indiferent de religia pe care o au. Capacitatea aşezământului social va fi de 100 persoane, putând fi extinsă. Tot în centru vor fi amenajate spaţii de cazare pentru profesorii şi invitaţii din ţară şi de peste hotare.

Spaţiu al păcii

Muftiatul aşteaptă unde verde de la edilii Capitalei pentru a începe şantierul de pe Bulevardul Expoziţiei. „Era necesar în Bucureşti un asemenea proiect. Este un dar pentru comunitatea musulmană, care arată cât de mult însemnăm pentru România, ţara noastră. Sprijinul primit ca minoritate este o dovadă a democraţiei“, consideră liderul comunităţii.

Investiţia trebuie demarată în 3 ani pentru a păstra terenul atribuit în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani. Fondurile vor fi asigurate de statul turc, care va acoperi costurile estimate a ajunge la 3 milioane euro. „Sprijinul financiar al Turciei este nepreţuit şi facem un apel către ambasadele islamice să susţină activităţile derulate de Muftiatul Cultului Musulman. România este un spaţiu al păcii, iar musulmanii din România sunt buni cetăţeni români şi europeni“, asigură muftiul Iusuf Murat.

Istoria se repetă

Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, în zona peninsulară a oraşului, şi are o istorie extraordinară. Piatra de temelie a fost pusă la 24 iunie 1910, la dorinţa Regelui Carol I, în semn de preţuire pentru „loiala comunitate musulmană“. Lăcaşul de cult nu are doar valoare spirituală, ci şi tehnică: este prima construcţie din beton armat din România. La inaugurarea de la 31 mai 1913, la care au fost prezenţi  Regelui Carol I şi Regina Elisabeta, s-a petrecut un moment emblematic: moscheea a fost botezată „Carol I“, arătând recunoştinţa musulmanilor pentru domnitorul care le-a făcut un asemenea dar. Numele-simbol a fost păstrat până în zilele noastre.

Semnificaţia aparte

Un astfel de centru musulman există şi în alte capitale europene, cum ar fi Londra. Muftiatul atrage însă atenţia asupra particularităţii viitorului edificiu de la Bucureşti. „Moscheea în sine va fi cea mai mare dintr-o capitală a Europei, exceptând Istanbulul. Iar terenul pe care a fost construit centrul din Londra a fost cumpărat de comunitatea musulmană, pe când terenul din Bucureşti este dat comunităţii de către Guvern, ceea ce este un gest de o puternică semnificaţie“, arată muftiul Iusuf Murat.

Nota noastra:

Precizare din capul locului: nu suntem islamofobi si consideram drept un lucru firesc ca musulmanii de la noi sa aiba lacasurile si publicatiile lor.

Atragem insa atentia asupra unor lucruri, intrebandu-ne, neretoric, care o fi sensul acestor evolutii.

Prezenta musulmanilor in Romania e departe de a fi ceva nou – si nu ne referim aici la Dobrogea, ci, mai ales, la Bucuresti si alte centre urbane de imigratie islamica. Pentru prozelitism islamic, insa, chiar nu credem ca a mai existat precedent. De regula, aceasta comunitate musulmana se remarca tocmai prin discretia sa religioasa, consecinta si a specificului existentei sale pe aici, bazat in special pe motive economice si, probabil, pe o perceptie a provizoratului.

Prin prozelitism islamic intelegem o actiune de atragere la islam si de promovare explicita, deliberata si apologetica a mesajelor acestei religii. Asadar, nu doar prezenta religioasa musulmana, ci propaganda islamica. Desi timid, pot fi identificate inceputuri ale acestui proces si in Romania. Nu demult, intr-o statie de metrou centrala din capitala, tronau doua panouri publicitare cu citate din surele Coranului, puse pe o imagine casnica ce atenua perceptia de religie aspra, chiar brutala. Si mai recent, am putut observa ca, in cadrul targurilor de carte – fie din provincie, fie din capitala – exista standuri de literatura islamica apologetica – nu doar cu carti despre islam, sau care combateau stereotipii anti-musulmane, ci si cu carti anti-trinitare, care argumentau impotriva religiei crestine. Toate acele brosuri erau traduse de persoane cu nume romanesti si ele presupun existenta unei minime infrastructuri: fonduri, traducatori, filiere pentru editare, publicare, distributie. Sigur, la un nivel rudimentar, insa, totusi, existente.

In acest context, moscheea din Bucuresti parca ar capata alta conotatie. Precizam din nou: nu consideram musulmanii, ca atare, un pericol pentru noi. Insa nu putem sa nu observam niste ciudatenii…


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Proiectul de mega-moschee din Bucuresti

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

99 Commentarii la “Bucuresti, sediul CELEI MAI MARI MOSCHEI DIN EUROPA. Proiectul va fi finantat de TURCIA. Pana la cladiri, semnalam un fenomen realmente nou: PROZELITISMUL ISLAMIC DIN ROMANIA

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Ce se intampla acum cu Europa? Se vorbeste despre un proiect al unei mega moschei situata la Budapesta : https://www.youtube.com/watch?v=qRGyFrEAwBE iar Orban pare sa fie acord.
  http://hungarianfreepress.com/2015/05/30/will-budapest-get-its-first-mega-mosque

  De altfel, presa straina vorbeste despre tot soiul de moschei de mari dimensiuni in Europa, cu finantare de la diferite state arabe: http://www.discoverthenetworks.org/viewSubCategory.asp?id=1606
  o simpla cautare google – europe mega mosque – si te ingrozesti de ce citesti.
  http://tundratabloids.com/2015/05/its-iranian-new-grand-mosque-to-be-built-in-helsinki-paid-for-in-iran.html

  http://www.euro-islam.info/2014/11/18/near-completion-new-mega-mosque-de-westermoskee-amsterdam/

 2. 1) o insulta, si nu doar: pt Catedralei Mîntuirii Neamului se face scandal din orice, pt geamie sa fac donatii de teren… aici este un plan la care coruptii nostri isi dau concursul, fiind nu doar platiti !
  2) am inteles ca tatarii din Crimea nu se simt “bine” la ei acolo, de cind au votat pozitii anti-rusesti; or fi avind ei de gînd sa se deplaseze mai la sud, la incurajarea guvernului turc si cu permisiunea tradatorilor nostri ? Citisem aici ca a fost o demonstratie la Constanta a turco-tatarilor de pe la noi, unde o femeie spunea ca Dobrogea a devenit romaneasca doar din sec. XIX… a protestat cineva la nivel oficial ? deloc ! probabil ca oficialii nostri stiau ei de ce

 3. @enkidu:

  pune-o cel putin logic. Nu stiu cati vor avea de castigat, dar tu cu siguranta n-ai sa pierzi.

 4. Probabil se si testeaza reactia publica. Sper sa fie una pe masura.

 5. Am mai citit de curiozitate comentariile din subsolul stirii cu moscheea. Slava lui Dumnezeu, cu exceptia a 2-3 somnambuli, toata lumea e indignata.

  Bine, printre indignati sunt ce-i drept si unii care pun toata tarasenia in seama…popilor! ca doar nu Biserica e de vina pt tot? Inclusiv pt construirea unei moschei?? :))

 6. Eu cred ca aceasta moschee nu este altceva decat un “cal troian”. Asa cum bine a remarcat si admin in nota, este vorba de prozeletism islamic.

 7. Da, deci e vorba de islamizarea Europei, proces desrpe care am auzit acum vreo 10 ani ca s-ar pune la cale. Nu ne mai miram deci, de ceea ce am citit in profetii, cum ca musulmanii vor ajunge sa terorizeze pe crestini in Europa, sa violeze femei crestine, sa ucida barbati crestini, si totul sub protectia autoritatilor, cacivor avea maxima ingaduinta din partea acestora. Este un plan de distrugere a crestinismului in Europa, prin forta terorii.

 8. Mirela, poate ca asa e, dar nu trebuie musai sa se intample. Apocalipsa, sa nu uitam, va fi grea, dar ea reprezinta, pana la urma, sfarsitul Raului, al acelei lumi pe care i-am permis sa o paraziteze, nu a lumii in general (sa nu uitam: ‘cei blanzi vor mosteni pamantul’!). Dumnezeu isi va proteja alesii, si chiar si cei care vor muri vor muri crestineste. Important este, in fond, sa ne numaram printre acesti alesi. Si numarul lor sa fie cat mai mare. Si cu cat va fi mai mare acest numar, cu atat va fi Raul mai neputincios.

  Asta e lupta noastra de acum, pana la urma. Ca in orice lupta: daca te pregatesti din timp, identifici tacticile dusmanului, ii blochezi inaintarea, strangi cat mai multi ‘luptatori’ etc., de evitat nu vei evita lupta, dar pierderile vor fi mult mai mici si puterea lui mult mai redusa. Daca nu, asa e, va fi macel. Asta era sensul cuvantului Par. Porfirie (‘Apocalipsa a fost scrisa ca sa nu se intample’. Adica de intamplat se va intampla, dar nu e musai ca in dimensiunile date. De noi depinde, fiecare indreptare a noastra de acum influenteaza cumva acel viitor.

  Iar ‘armele’ noastre sunt cele duhovnicesti: bunatate, rugaciune, credinta si vigilenta. O cititoare a punctat minunat pe rubrica ‘acasa’: in vremurile noastre sfatul dat de Domnul Sf. Siluan este cel mai potrivit. ‘Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui.’! Nu pt ca n-ai voie sa deznadajduiesti, ci pt ca – asa cum a zis si Par. Rafail Noica, ‘NU E NEVOIE sa deznadajduiesti.’ (il citez pe el). Raul e rau, de-acum e si oficial instalat, dar sfarsitul pe el il asteapta, iar nici Dumnezeu nu doarme.

  Nu pt tine e de fapt mesajul :), dar m-am legat de observatia ta pt ca observ uneori cum – si pe buna dreptate, e omeneste asa – bantuie o resemnare printre multi dintre noi. Nu cred ca e cazul. Miza e totala, dar stim ce avem de facut.Si cred, iarasi, ca dezvoltarea permanenta a bunatatii, a faptelor bune si rugaciunea neintrerupta ne vor salva. Pt ca doar ele dezamorseaza raul. ‘Nu sabia si nici arma m-au salvat’, spune David, ci Harul lui Dumnezeu. Cu cat vom iubi mai mult, cu atat vom permite acestui Har sa ne acopere.

  Scuze de acest mesaj cu sonoritati pedagogice :), dar am simtit nevoia sa reamintesc aceste lucruri pt ca am vazut ca unii le uita sub impactul socului in fata intorsaturii pe care vedem de la zi la zi ca o iau lucrurile. Tocmai vorbea un cititor de o casuta la munte. E minunat sa o ai, dar de fapt si cu si fara casuta, Dumnezeu, Tainele si faptele noastre bune vor fi cele care ne vor salva. Eu asa cred.

 9. Aceasta moschee poate fi un cal troian,dar poate fi si un fel de “obtrusive test” dat societatii romanesti pentru a vedea ce se poate face ACUM si cum trebuiesc pregatite actiunile urmatoare.
  Este cel mai prompt raspuns-actiune la rezultatele surprinzatoare cu ora de religie in scoli .
  Nu mi-am pus problema daca sufar de islamofobie, insa n-am vrut si nu vreau sa am nimic de a face cu acesti oameni,fie buni,fie rai,noi veniti sau mai vechi, oameni cu studii sau fara studii.
  I-am cunoscut in orasul meu atat in anii studentiei cat si mai tarziu pe unde am umblat si mi-a fost de ajuns.Sunt oameni cu reactii grosolane, nu degeaba in Biblie sunt comparati cu “magarii salbatici”. Primarul Capitalei ar putea sa respinga aceasta propunere,insa ma indoiesc ca o va face, mai ales daca lumea n-are nici o reactie.

 10. Nu stiu ce rost ar avea sa le luam apararea unor oameni care nu au nici o impresie buna despre noi si au un trecut patat de cele mai mari atrocitati. Daca protestantii au facut ceva rau in evul mediu se pare ca acum nu mai fac … dar altii organizeaza acum executii publice. Cred ca o cautare cu aceasta tema ar arata o realitate de neimaginat astazi. Unor astfel de oameni li se da gratis un pamant iar pentru catedrala greu s-a obtinut ceva. Procesul de islamizare incepe si la noi, ei nu au venit pentru ca nivelul de trai e mic.
  Daca cineva ar fi facut acele fapte oribile ar fi categorisit ca extremist si plin de ura, dar acestia dupa ce au facut asemenea nenorociri sunt folositi ca ceva ce poate distruge fizic si spiritual pe altcineva mai ales pe cei ce sunt urmasi ai celor ce au primit cuvantul lui Dumnezeu.
  O colega casatorita cu un arab mi-a zis ca trebuie sa pastram o distanta fata de ea, pentru ca el e in stare de orice fapta necontrolata.
  Am si eu vecini arabi si sunt normali firesti cred ca nu ar trebui sa mai zicem ca isis sunt salbatici… daca astia sunt asa… Un vecin care a plecat era iranian persan medic si nu facea ce fac sunitii de la isis. Deci nu trebuie sa ne mai temem de nimeni…
  Sa dai pamant fara un schimb in capitala lor e un gest ciudat si nebunesc. Noi nu avem nici o reactie . desi azi se pot trimite petitii.
  Noi am aparat, inainte de 89 pe palestinieni si aveam relatii cu toate tarile arabe, relatii foarte bune, construiam acolo multe si ei ne stiu si toleranti si muncitori, eram buni la ce faceam. Ei nu muncesc si asteapta pe imigranti de aceea sunt asa primiti.
  Stiu ca in ortodoxie daca cineva este eretic i se spune asa, ba i se mai pot atribui si alte defecte si nu e un pacat Poate trebuie aratata adevarata fata a unora pentru ca exista tendinta curioasa de a li se lua apararea si de a fi prezentati ca toleranti etc Multi nu sunt chiar asa.
  Ceea ce era inainte de asa zisa primavara araba nu era dictatura, i se spune acum asa pentru a legitima rasturnarea acelor sisteme care se dezvoltau. Acum sunt distrusi ca in Irak prin haosul produs. Unii impotriva altora sunt starniti, iar victime devin si crestinii, care nu mai sunt aparati de sisteme oficiale. Conducatorii aveau o gandire politica diferita de cei de la diferite grupari extremiste. Nu ar putea un sistem in care exista conducatori sa persecute, dar acele grupari da si acum se pare ca sunt chiar astfel de grupari cum spunea cineva ca e in irak.
  Noi eram vazuti bine dar acum am fost obligati sa nu mai avem relatii cu nimeni si sa stam cu mana intinsa la strainii care vin sa ” investeasca” adica sa plece de aici cu multi bani…
  Amestecarea traditiilor este un scop si se face plin aducerea multor emigranti care sa se stabileasca si sa mai slabeasca din coeziunea unor tari, ba chiar sa atace intr-un anumit fel constiinta dreapta a celor care urmeaza linistiti Adevarul .

 11. Initiativa asta este atit de ciudata mai ales in contextul actual incit este imposibil sa nu te gindesti la ce-i mai rau.

  Am citit comentariile de aici si cred ca Doroteea si admin. au lansat niste presupuneri plauzibile pentru aceasta ciudatenie.

  Si ciudatenia este cu atit mai mare cu cit spijinul este acordat de statul roman. Datele problemei sint: statul roman si terorismul musulman. Adica in conditiile in care terorismul islamic a devenit o realitate acceptata oficial, tu vii si sprijini infiintarea unei moschei de care nimeni nu avea nevoie….nici macar musulmanii?!
  Si noi mai stim ca statul roman nu ia initiative mari si mai ales initiative ciudate fara aviz occidental.
  Pentru ca sa ne intelegem: comunitatea musulmana din Europa exista, se inmulteste si infloreste exclusiv din cauza unor decizii luate pe parcursul mai multor ani de catre lideri occidentali gen Tony Blair in 90, Valery GIscard D’estaing in 70, Adenauer in 60. Mai precis de catre fortele din spatele lor.

  S-a spus aici ca musulmanii de la noi au fost foarte discreti si benigni. Corect. Dar acestia sint veniti intr-un context diferit…contextul “ceausescu”. Este adevarat ca musulmanii din Dobrogea au fost dintotdeauna foarte non-intruzivi. DAR asta apartine unei lumi trecute. Unui context care nu mai exista. Contextul actual este acela in care se cauta cu insistenta si se si reuseste crearea unor probleme din nimic.

  Asa ca Moscheea asta poate sa fie semnalul a tot ceea ce s-a spus deja aici de catre ceialalti comentatori: crearea unui nou focar de instabilitate, posibilitatea prozelitismului, etc.

  Totusi, tinind cont de rolul jucat de occident in crearea fenomenului terirsmului islamic si de modul in care acesta este manipulat, eu cred ca este o incercare de a se mai crae inca un focar de instabilitate pe linia asta…..Insa, dupa cum se precipita evenimentele cred ca saminta asta va ramine in stadiu incipient….e doar una dintre multele altele

 12. Ar mai fi o intrebare de ce nu se suporta chiar ei, daca arati faptele lor de azi, exprimandu-ti “ingrijorarea” ti se spune nedrept ca ai avea ceva cu ei, desi nu faci decat sa aratii ceea ce chiar ei au filmat,
  De unde ura aceasta a arabiei saudite fata de iran? Da, unii sunt suniti altii siiti, asa isi spun ei. Acel isis e sponsorizat cam de arabia, fiind si ei suniti, iar tarile vecine irak siria sunt foarte ingrijorate.
  Oamenii pot spune ca nu au incredere vazand ce cartiere musulmane devenite bastioane sunt in alte capitale.
  Dar chiar unii dintre arabi musulmani i-ar bombarda acum pe ceilalti arabi musulmani… aia ce mai sunt … xenofobi sau mult mai rau decat atat. Se pare ca nu atau impreuna niciodata ci sunt tari intregi ori suniti ori ceilalti, oricum e o ura neampacate mergand pana la a nu se suporta deloc. Au declansat razboaie cum e cel dintre iran irac impinsi poate si de altii si or mai fi fost si altele. Acum iranul mai da asistenta irakului pentru pericolul isis. Iranul siit, isis suniti.
  De ce sa ii acuzi pe europeni ca se ingrijoreaza si nu i-ar primi, cand arabia saudita musulmana nu ca nu i-ar primi dar i-ar rade de pe suprafata pamantului pe musulmanii iranieni si poate si pe altii, nu stiu cum sunt impartite acele tari.
  Fata de noi au o impresie buna datorita politicii dinnainte de 89 pentru ca eram neutrii lfata de simpatiile si antipatiile unora si colaboram economic. Facultatea de la noi era buna si cautata fiind recunoscuta international.
  Oare de ce tip o fi acea geamie, poate ca pe teren neutru se inteleg cei din diferite tari. Ei intre ei nu se inteleg si asta e ceva mult mai grav decat suspiciunea unor europeni .

 13. Nu trebuie nici luati in brate, dar nici osanditi la gramada. Cred ca asta e un teritoriu pe care nu-l cunoastem indeajuns. Orice comparatie cu musulmanii din Dobrogea a oricarui grup de musulmani de prin alte parti nu se tine in picioare. Fiecare grup e definit si de mediul in care traieste, problemele cu care se confrunta etc. Ei la noi in Dobrogea nu au discriminat si nu au fost discriminati niciodata oficial si si-au vazut de treaba. Sunt complet integrati in viata pe care o duce cetateanul roman de rand. Mi-ar parea rau sa transforme cineva in mintile neinformate Catedrala si Moscheea in “surori”, sau dimpotriva sa foloseasca la invrajbirea dintre musulmani si crestini. In urma multelor razboaie cu turcii pe care ni le aminteste manualul de istorie, nu are cum sa nu-ti treaca un mic fior rece pe spate, mai ales cand te gandesti cate convertiri se pot face numai la cantina lor sociala.

 14. Din pacate vocea lui Neagu Djuvara pare a fi unica pe buna dreptate indignata, si nu doar intre intelectuali, ci in intreaga societate civila. Am mai gasit, in afara de dl. Djuvara, un singur protest:

  http://observator.ro/comunicate-de-presa-noua-dreapta-protesteaza-fata-de-ridicarea-unei-moschee-impozante-la-bucuresti-320990.html

  Cum ar mai putea apara din Ceruri Sf. Stefan cel Mare un astfel de popor?

 15. “Bravo” domnu’ Ponta! Mare realizare! Ați dovedit ca sunteți un “bun negociator”! 11000 m2 de teren in inima Bucurestiului pentru placa comemorativa dezvelita in urma cu ceva timp la Yedikule pe care scrie: “„În memoria domnitorului Constantin Brâncoveanu și a celor patru feciori ai săi, care au fost întemnițați în închisoarea Yedikule la începutul secolului al 18-lea departe de scumpa lor patrie, și întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român și turc”. Cel puțin dacă ar fi fost scris adevarul istoric tot mai era cum era! Vai de noi cu așa conducători!

 16. Eu din nota de fundamentare nu pricep logica asta: “Credincioşii musulmani din România sunt în număr de circa 67.300, dintre care marea majoritate trăiesc în judeţul Constanţa, o parte în judeţul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane, ca: Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc. ” daca astea sunt cifrele si datele…..de ce sa facem la Bucuresti constructia de ce nu acolo unde sunt majoritari de exmplu la Constanta, unde este nevoie probabil de o moschee?? Si a doua chestie, daca 67300 este numarul corect de ce s-ar construi cea mai cea moschee din Europa, ca sa vina in pelerinaj 200 de musulmani dobrogeni cu trenul de la Constanta lunar sau cum? Eu nu vad aici numarul musulmanilor din Bucuresti, romani si straini, probabil ca sunt cu totul alte cifre…..am vedea cui i se adreseaza constructia in realitate sau care este intentia reala. Plus ca matematica locala e…da “cu virgula”…….in prezent 67300 musulmani romani/77 moschei existente = 874 musulmani romani/1 moschee…..?!!!…e mult e putin??

 17. Stiu ‘din surse sigure’ ca lucarea a fost deja atribuita unui birou de arhitectura. Deci e pe bune. Si toata lumea tace si lasa sa se intample. In afara de Neagu Djuvara si Noua Dreapta nu am auzit nici un intelectual de marca, nici o asociatie civila, nici un ziar care sa faca tam-tam. O simpla stire, intre altele… Daca zice Biserica ceva, toti ii sar in cap cu libertatea religioasa. Aici insa nu e doar problema Bisericii, e o problema a populatiei, cu serioase conotatii sociale si politice in contextul international al momentului. Asta ca sa nu mai vorbim de istorie, identitate nationala si fleacuri de-astea. In plus, e o problema de raspundere juridica a decidentilor, data fiind lipsa evidenta de oportunitate a deciziei luate la nivel administrativ si donarea unui valoros bun imobil din domeniul public catre un stat strain. Grav, grav, grav…

  Problema noastra reala nu este lipsa solutiilor, ci ca nu ai cu cine.

 18. Comentariu 50 DOROTEEA:
  Multumesc ca l-ati exprimat.
  Doamne ajuta-ne.

 19. @PetruH

  Cu siguranță, moskeea se face pentru muslimii care sunt pregătiți să vină nu pentru cei care sunt stabiliți deja aici (comunitatea dobrogeană). Acum, unde sunt pregătiți aceștia, asta cel mai probabil guvernul turc să știe, aș paria pe Siria, Irak, știți zona. Câți sunt? Asta s-ar putea estima, totuși, având în vedere dimensiunea proiectului, nu?

 20. @Nicolaie

  Ne ajuta, frate, de asta putem fi siguri, ca doar nu S-a rastignit Domnul pe Cruce ca sa ne piarda, ci ca sa ne salveze!

  Ma gandesc ca tema asta a Apocalipsei ne pune insa, cred, tot mai stringent, in fata unor optiuni paradoxale: de-o parte Fericirile, de alta ‘celalalt.’ Nu e usor sa fii, deopotriva, bland, milos, iertator, curat cu inima, sa nu judeci si sa nu osandesti si, pe de alta, insetat fiind de dreptate, sa nu vezi raul si sa nu il condamni si sa nu i te opui cu fermitate.

  Cu toate astea, cred ca impacarea acestui paradox este acum marea, uriasa provocare in fata careia suntem ultimativ pusi acum noi, crestinii. Sub impactul socului precipitarii lucrurilor, cred ca lipsa de credinta si teama ne fac uneori sa uitam ca nu luptam cu niste oameni, oricat de rai ar fi ei(desi unii nu sunt propriu-zis rai, ci doar inselati, iar astia sarmanii sunt cei mai multi, si pt salvarea lor si a noastra amana Domnul sfarsitul), ci cu ‘stapaniile’ si duhurile. Iar acestea nu pt fi infrante prin logica si viziune, ci doar printr-un adanc de smerenie, printr-o mare iubire (a nu se citi ‘prostie’) de aproape si prin intelegerea faptului ca suntem chemati cu TOTII sa ne salvam si ca suntem, efectiv, genetic,FRATI! Si, de asemenea, printr-o mare, netarmurita incredere in dragostea si grija pe care ne-o poarta Domnul nostrui, Care ne-a atentionat ca stie ce se intampla pana si cu fiecare fir de par din capul nostru, si ca nu, nu e nevoie sa ne facem griji pentru ziua de maine!

  A intelege ‘semnele vremurilor’ nu inseamna a trai cu frica in san – la drept vorbind, cu sau fara vremuri, cu o moarte toti suntem datori – ci a ne preocupa cu sporita grija de MOMENTUL PREZENT, de TRAIREA IN DUH SI FAPTA A FIECAREI CLIPE, a valorifica cat mai mult timpul care ne-a fost dat pentru inmultirea dragostei, milei, curatiei, si pentru a ne umple candelele noastre cu uleiul faptelor bune. Cata vreme noi ne facem, partea noastra de ‘contract’, nu ma indoiesc ca Domnul Si-o va face pe-a Lui fata de noi. Pt ca Domnul nostru nu este mincinos, si exact de promisiunea Lui se teme Raul, de faptul ca, asa cum sta scris, sfarsitul lui si momentul socotelilor se apropie. De-aia se si zbate cu atata disperare si viteza, incercand sa acapareze Pamantul pe care, insa, il vor mosteni cei blanzi, nu el.

  De-aia ma gandesc uneori ca ar trebui sa ignoram pana la un punct jocurile astea ale politicienilor, pt ca riscam sa ne umplem de ura si teama. Cata vreme ne vedem impecabil si FERM si CURAJOS de obligatiile noastre (de familie, profesionale), si lasam incontrolabilul in grija Domnului, lucrurile vor merge in sensul bun si Crucea nu va fi mai mare decat o putem duce.

  Ii potentam prea mult cu grija si temerile noastre, asta e adevarul…cred,.

  (am profitat de comentariul tau ca sa ma mai racoresc un pic reflectand pe tema..)

 21. Buna ziua oameni buni. Eu traiesc in Romania de mult timp pot sa zic. Am multi prieteni si multi oameni buni, respectosi si cu bun simti in jurul meu. Nimeni nu ma stresat pana acum ca sunt Turc sau sunt musluman. Minoritatile traiesc foarte linistit in Romania. Niciodata nu ma judecat nimeni ce sunt. M-au judecat cum sunt. Parerea mea personala este ca nu este necesar sa fie inca o moschee in Bucuresti. Sunt suficiente pentru muslumanilor. Chiar intro tara Crestina nu trebuie sa fie o Mega Moschee. Minoritatile trebuie sa stie ca sunt Minoritati atat 🙂

 22. F. tare! 🙂 Chiar si musulmanii sunt uimiti!

  Niciodata cred ca n-a fost politica mai indescifrabila ca in zilele noastre. Deh, nici politica nu mai e ce-a fost… 😛

 23. Mai nou, B.O.R. e trasa de urechi ca nu a intervenit cu o declaratie cu privire la atacurile lui Base la adresa cultului musulman, asa zice Dana Grecu, adica care va sa zica, de ce ortodocsii nu iau apararea musulmanilor, colegi de … breasla ( ! )
  S-a uitat ca ortodocsii in trecut, dar si in prezent, au tot fost ucisi, torturati, decapitati de catre musulmani… 😯 😯

 24. Culmea e ca o declaratie pertinenta cu privire la subiect a facut-o…Traian Basescu! Din pacate aceasta declaratie este prezentata trunchiat (cu ‘(…)’ exact la argumentul esential), punandu-se acccentul pe o nefericita formulare care, desprinsa din context, sugereaza ca autorul ar avea ceva cu studentii musulmani. Din pacate aici nu pot fi de acord cu (altfel) extrem de simpaticul domn Badea care s-a grabit sa sara la gatul lui Base exact cand a emis si el ceva pertinent. Exprimarea a fost ceva de genul: ‘moschee, ok, dar de ce gigantica? Nu e in regula in contextul international actual.’ Pai da, cam are dreptate!!

 25. admin:

  da, am citit si eu. Parca am inteles ca nu era vorba insa de o moschee atat de mare. Bine, la cat de ipocriti sunt cu totii, intr-adevar nu m-ar mira sa minta sfruntat.

 26. http://www.gandul.info/puterea-gandului/marele-muftiu-prea-mic-pentru-o-confruntare-atat-de-dura-14574929

  Ca premier cu câteva mandate şi acum ca preşedinte, Erdoğan a transformat aripatele cuvinte de mai sus într-un crez. Neo-otomanismul său se hrăneşte spiritual de aici.

  Turcia îşi redefinise interesele geostrategice, graţie iscusitului Ahmet Davutoğlu (pe atunci ministru de Externe, azi premierul lui Erdoğan), când, în februarie 2014, cu ocazia vizitei la Ankara, preşedintele Traian Băsescu s-a repezit să-i raporteze premierului Turciei (în august urma să devină preşedinte) că s-au declanşat procedurile pentru alocarea terenului viitoarei moschei. Nimeni n-a tresărit la aflarea veştii că în Bucureşti va fi ridicată cea mai mare moschee din Europa. (Greu de crezut că ar putea fi cea mai mare, dacă s-ar construi, dar megalomania ctitorului Erdogan e cunoscută). Faptul că între timp s-a pensionat nu i-a adăugat cultură politică lui Traian Băsescu, poate doar un strop de înţelepciune, augmentată de dispreţul pentru Victor Ponta. Iată cum îi rade mustaţa premierului: ”Demult se discută problema unei moschei construită de statul turc la Bucureşti, dar niciodată nu s-a ajuns la un echilibru. Noi am vrut o biserică ortodoxă la Istanbul şi, la partitate, să se construiască o moschee la Bucureşti. Acum înţeleg că domnul Ponta a negociat o moschee şi o universitate, circa 6.000 de tineri să fie şcolarizaţi. N-aş zice că sunt cel mai neinformat om din România, să contrazică Ponta. Bucureştiul nu poate fi un astfel de centru de pregătire al tinerilor selectaţi din Islam. Am o informaţie şi am pus-o în dezbatere publică: la asta se va ajunge, asta e tendinţa ca, pe lângă cea mai mare moschee din Uniunea Europeană, să funcţionze şi o universitate. Am doar informaţia că se intenţionează dezvoltarea celei mai mari moschei din Europa”. De aici până la “ciocu’ mic, muftiule”, nu i-a mai trebuit lui Băsescu decât o zi: “Doi nesăbuiţi din fruntea statului român vor ca, la Bucureşti, să se construiască cea mai mare moschee din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate cu 6.000 de studenţi selectaţi de prin toată lumea arabă. Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri români eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic. Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorităţi. Ştii cumva de visul teroriştilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani si Europa Centrală?”.

  De sub lava acestui vulcan de şmecherii, aproximări, scenarii apocaliptice şi mitocănii, se iţeşte un adevăr. Pe care Traian Băsescu nu-l vedea în 2014, dar – mai bine prea târziu decât niciodată – îl vede astăzi: nu există nici un motiv, fie el confesional sau raţional, pentru care în Bucureşti să se ridice, din banii turcilor, o moschee supradimensionată.

  S-o luăm sistematic. E înduioşător cum fostul preşedinte al României încearcă să iasă basma curată, declarând: “Noi am vrut o biserică ortodoxă la Istanbul şi, la paritate, să se construiască o moschee la Bucureşti”. Cum adică “la paritate”? Urma să construim şi noi la Istanbul o catedrală ortodoxă românească? Ce zice Muftiul: “Avem un parteneriat de colaborare cu Departamentul Afacerilor Religioase din Ankara şi i-am rugat pe dumnealor să ne sprijine în realizarea acestui proiect”. Dumnealor, turcii. Şi nici vorbă de “paritate”.

  “Cea mai mare moschee din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate cu 6.000 de studenţi selectaţi de prin toată lumea arabă” – aici Băsescu colportează periculos. Cifra e abracadabrantă. Pentru 6.000 (şase mii) de studenţi e nevoie şi de un import masiv de profesori. Plus multe altele.

  Erdoğan le-a promis şi ungurilor cea mai mare moschee din Europa, la Budapesta. Iar Viktor, omologul lui Victor, a răspuns rece şi raţional: nu e încă o problemă oficială, dar curând va fi, fiindcă un mare număr de studenţi străini care învaţă la facultăţi din Ungaria sunt musulmani.

  Şi pe cubanezi (majoritar catolici) i-a îmbiat Erdogan cu o moschee. Preşedintele Raúl Castro a tăcut elegant.

  Erdoğan le-a promis şi grecilor o mega-moschee la Atena. “Prietenii” greci au răspuns politicos că o vor construi pe speze proprii, la momentul potrivit.

  (Eticheta musulmană nu acceptă cuvântul “nu”. Cum ei nu refuză pe nimeni pe faţă, nu acceptă să fie refuzaţi brutal. Tiparul comportamental care îi scoate mereu din încurcătură e inshallah – “dacă vrea Allah”).

  De ani de zile, Erdoğan construieşte moschei în Germania, Marea Britanie, Somalia, Rusia, Teritoriile Palestiniene. O va construi pe cea mai mare din Balcani la Tirana.

  Competitorul preşedintelui Erdoğan în materie de moschei, în Europa, în Americi, în Asia, Africa şi Australia, e regele Arabiei Saudite. Şi vine puternic din urmă emirul din Qatar.

  De la Profet încoace, între religie şi politică e o pojghiţă străvezie în islam – cine exportă una, o exportă şi pe cealaltă.

  Că musulmanii din Bucureşti au nevoie de un cimitir e în afara oricărei discuţii. Dacă au nevoie şi de o moschee (pe lângă ea, întodeauna, există o madrassa – o şcoală coranică), inshallah…

  Cearta pe geamie între politicienii ageamii a scos la iveală însă o realitate de-a dreptul înfricoşătoare, pe care nimeni nu pare dispus s-o observe, s-o înţeleagă şi s-o rezolve cât nu e prea târziu. Blajinul Mare Muftiu Iusuf Murat – care n-ar trebui sfătuit să facă “ciocu’ mic”, dimpotrivă – dezvăluie, printre rânduri, faptul că propria-i autoritate, precum şi legile în vigoare, nu pot opri proliferarea unor moschei de apartament, finanţate de organizaţii caritabile saudite, care diseminează islamul radical. “Atât vă spun, sunt musulmani care împărtăşesc ideile celor de la ISIS, nu sunt mulţi, sunt foarte puţini, îi ştiu, le cunosc ideile. Imamii mei acţionează foarte bine pe teren şi ţin, în permanenţă, legătura cu ei”. Dar, ne linişteşte Marele Muftiu, “autorităţile supraveghează situaţia”. Fosta autoritate Băsescu pare să nu cunoască “situaţia”, din moment ce scenariile sale au ca premisă doar o moschee care încă nu există, eludându-le pe celelalte câteva zeci aflate în ilegalitate. Nici autoritatea Ponta, care bate câmpii cu pioşenie, nu pare a fi la curent. Nici măcar autoritatea serenă Iohannis, care, joi seara, a onorat Cina de Iftar, vorbind despre “proiectul european şi angajamentul nord-atlantic”.

  Faptul că Marele Muftiu din România nu-şi controlează întreaga comunitatea e o veste la limita catastrofei.

 27. Islam islamistii fundamentalisti muzulmani aveti nevoie un moske giganta? mergeti acasa si construiti acolo. In tarile voastre crestini nu au nici un fel de drepturi, viata lor este inposibile, voi uriti crestini, uriti evrei, uriti democratia, uriti tot tot ce nu islamic.
  Un kalifat european si din nou o noua dictatura ROMANIA NU ARE NEVOIE! plecati va acasa.

 28. In Europa mai mult de 75% din muzulmani simpatizeaza cu IS. DECI O CATASTROFA ISLAMIZAREA ROMANIEI. ISLAM ESTE IMPORTIVA DEMOCRATIEI, ISLAM FACISME ,ISLAM RACISME, ISLAM = DICTATURA SI RAZBOI MOARTEA CIVILIZATIEI.

 29. @aurelia:

  Pai, uite, exista un musulman chiar aici care nu vrea moscheea asta. Sa nu generalizam si, mai ales, sa nu ne lasam amportati de isteria asta artificiala.

 30. Noi nu generalizam, dar cea ce stim deja mai mult de 30 de ani de cind ei au inceput sa vina la occident, ca ei nu vreau sa integreze in cultura noastra. Hai sa traiesti putin in Olanda sau Germania, sau Denemarca etc DEPOLARIZAREA, DISTRUGEREA viata comuna, DEZINTEGRAREA, URA, FEMEI TOTAL IN NEGRU IMBRACATI dar femeile si tineretii nostri sint acuzate si strigate “”CURVE”” deja pe o terasa aproape nu poti sa bei alcohol pt ca dobitocii vin si spun ca asta nu-i voie pt ca SHARIA ( legea lor muzulmani) nu-i lasa. Deci daca vreti sa traiti din nou int-o dictatura care 100x mai periculos decit comunismul atuci dai drumul si dai posibilitatea acestor oameni barbari sa-l i-a tara si libertatea voasta. Este mai bine sa citii mai mult despre EURABIA !

 31. @aurelia:

  O fi bine, dar e bine sa citim si sa ne punem la punct si gramatica si ortografia, ne iertati, va rugam. Daca ne-am tine de ale noastre, strainii nu ar reprezenta o problema.

 32. @admin, scuza eu traiesc 35 in Olanda de aceea atit de mult greseala. Aici poti sa vezi ce ne asteapta pe toti in Eu daca noi cultura noastra nu respectam In Hamburg Biserica Kapernaum a vindut biserica la muzulmani, crucea este luat si acolo sus este scris Allah,http://www.pi-news.net/2015/07/hamburg-auf-ehemaliger-kapernaum-kirche-prangt-jetzt-der-islamische-schriftzug-allah/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare