Bucuresti, sediul CELEI MAI MARI MOSCHEI DIN EUROPA. Proiectul va fi finantat de TURCIA. Pana la cladiri, semnalam un fenomen realmente nou: PROZELITISMUL ISLAMIC DIN ROMANIA

11-06-2015 3 minute Sublinieri
moschee

Desen: Adevarul/ Vali Ivan

Un centru cultural grandios se va ridica în inima Bucureştiului, pe o suprafaţă de 11.000 metri pătraţi. Edificiul va aparţine Muftiatului Cultural Musulman din România, care a primit terenul prin Hotărâre de Guvern, la finele lunii mai. „Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană. Faptul că terenul ne-a fost atribuit nouă, comunităţii musulmane, de către Guvern, vorbeşte de la sine despre respectul şi înţelegerea etnică din România“, afirmă muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor.

„Loc de învăţătură, nu de propagandă“

Terenul este situat pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, lângă Romexpo, şi are o valoare de inventar de 17,2 milioane lei. Activul s-a aflat în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, fiind acum trecut în cea a Secretariatulu de Stat pentru Culte. În locul unui complex rezidenţial la care visau samsarii imobiliari, aici va fi construit un centru cu identitate spirituală, care are un scop bine definit. Pe lângă moscheea pe care muftiatul o plănuieşte a fi cea mai mare dintr-o capitală europeană (exceptând Istanbulul), în centrul musulman vor funcţiona o bibliotecă ştiinţifică în care să se regăsească publicaţii autorizate, precum şi săli de curs în care imamii să predice învăţătura Coranului.

„Biblioteca va conţine cărţi ştiinţifice şi religioase, fără interpretări, scrise în mai multe limbi. Nu vor fi cărţi ideologice, cum s-a întâmplat, în care se vorbeşte foarte urât despre civilizaţia occidentală şi despre parteneri cum ar fi NATO. Nu este posibil aşa ceva! Muftiatul nu acceptă ca în limba ţării noastre să fie traduse asemenea cărţi. Pentru că niciuna dintre aceste entităţi criticate de propagandişti nu este împotriva Islamului. Cărţile din centrul nostru vor fi pentru cercetare, pentru studiu, pentru elevi şi studenţi, indiferent de naţie, care vor să cunoască adevărata valoare a Islamului. Vom elimina astfel tentaţia tinerilor de a merge la moschei neautorizate înfiinţate de tot felul de fundaţii, unde fac propagandă ideologii musulmani şcoliţi în instituţii fundamentaliste din alte state. Tinerii musulmani vor avea posibilitatea să îşi însuşească în mod corect învăţăturile Coranului. Islamul nu înseamnă prozelitism, Islamul este religia păcii“, explică muftiul Murat.

De ce Bucureşti?

Alegerea oraşului pentru fondarea acestui centru nu este întâmplătoare. Bucureştiul şi-a dublat aproape numărul de musulmani, în ultimii ani aici ajungând să trăiască aproape 10.000 persoane de această religie. Circa jumătate dintre ei sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. În Dobrogea, unde trăieşte majoritatea comunităţii musulmane (estimată per total la 70.000 persoane), nu există pericolul unor tulburări etnice, venite din interiorul ţării sau din afara ei. La Bucureşti, însă, s-au manifestat deja acţiuni ale unor elemente despre care Serviciile Secrete au cunoştinţă. În Capitală nu există decât 4 mici moschei, cum este cea din Piaţa Eroii Revoluţiei.

Pentru ajutorarea nevoiaşilor (o altă categorie socială vulnerabilă la derapajele religioase), în centrul musulman va funcţiona şi o cantină socială în care vor fi primite persoane aflate în dificultate, indiferent de religia pe care o au. Capacitatea aşezământului social va fi de 100 persoane, putând fi extinsă. Tot în centru vor fi amenajate spaţii de cazare pentru profesorii şi invitaţii din ţară şi de peste hotare.

Spaţiu al păcii

Muftiatul aşteaptă unde verde de la edilii Capitalei pentru a începe şantierul de pe Bulevardul Expoziţiei. „Era necesar în Bucureşti un asemenea proiect. Este un dar pentru comunitatea musulmană, care arată cât de mult însemnăm pentru România, ţara noastră. Sprijinul primit ca minoritate este o dovadă a democraţiei“, consideră liderul comunităţii.

Investiţia trebuie demarată în 3 ani pentru a păstra terenul atribuit în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani. Fondurile vor fi asigurate de statul turc, care va acoperi costurile estimate a ajunge la 3 milioane euro. „Sprijinul financiar al Turciei este nepreţuit şi facem un apel către ambasadele islamice să susţină activităţile derulate de Muftiatul Cultului Musulman. România este un spaţiu al păcii, iar musulmanii din România sunt buni cetăţeni români şi europeni“, asigură muftiul Iusuf Murat.

Istoria se repetă

Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, în zona peninsulară a oraşului, şi are o istorie extraordinară. Piatra de temelie a fost pusă la 24 iunie 1910, la dorinţa Regelui Carol I, în semn de preţuire pentru „loiala comunitate musulmană“. Lăcaşul de cult nu are doar valoare spirituală, ci şi tehnică: este prima construcţie din beton armat din România. La inaugurarea de la 31 mai 1913, la care au fost prezenţi  Regelui Carol I şi Regina Elisabeta, s-a petrecut un moment emblematic: moscheea a fost botezată „Carol I“, arătând recunoştinţa musulmanilor pentru domnitorul care le-a făcut un asemenea dar. Numele-simbol a fost păstrat până în zilele noastre.

Semnificaţia aparte

Un astfel de centru musulman există şi în alte capitale europene, cum ar fi Londra. Muftiatul atrage însă atenţia asupra particularităţii viitorului edificiu de la Bucureşti. „Moscheea în sine va fi cea mai mare dintr-o capitală a Europei, exceptând Istanbulul. Iar terenul pe care a fost construit centrul din Londra a fost cumpărat de comunitatea musulmană, pe când terenul din Bucureşti este dat comunităţii de către Guvern, ceea ce este un gest de o puternică semnificaţie“, arată muftiul Iusuf Murat.

Nota noastra:

Precizare din capul locului: nu suntem islamofobi si consideram drept un lucru firesc ca musulmanii de la noi sa aiba lacasurile si publicatiile lor.

Atragem insa atentia asupra unor lucruri, intrebandu-ne, neretoric, care o fi sensul acestor evolutii.

Prezenta musulmanilor in Romania e departe de a fi ceva nou – si nu ne referim aici la Dobrogea, ci, mai ales, la Bucuresti si alte centre urbane de imigratie islamica. Pentru prozelitism islamic, insa, chiar nu credem ca a mai existat precedent. De regula, aceasta comunitate musulmana se remarca tocmai prin discretia sa religioasa, consecinta si a specificului existentei sale pe aici, bazat in special pe motive economice si, probabil, pe o perceptie a provizoratului.

Prin prozelitism islamic intelegem o actiune de atragere la islam si de promovare explicita, deliberata si apologetica a mesajelor acestei religii. Asadar, nu doar prezenta religioasa musulmana, ci propaganda islamica. Desi timid, pot fi identificate inceputuri ale acestui proces si in Romania. Nu demult, intr-o statie de metrou centrala din capitala, tronau doua panouri publicitare cu citate din surele Coranului, puse pe o imagine casnica ce atenua perceptia de religie aspra, chiar brutala. Si mai recent, am putut observa ca, in cadrul targurilor de carte – fie din provincie, fie din capitala – exista standuri de literatura islamica apologetica – nu doar cu carti despre islam, sau care combateau stereotipii anti-musulmane, ci si cu carti anti-trinitare, care argumentau impotriva religiei crestine. Toate acele brosuri erau traduse de persoane cu nume romanesti si ele presupun existenta unei minime infrastructuri: fonduri, traducatori, filiere pentru editare, publicare, distributie. Sigur, la un nivel rudimentar, insa, totusi, existente.

In acest context, moscheea din Bucuresti parca ar capata alta conotatie. Precizam din nou: nu consideram musulmanii, ca atare, un pericol pentru noi. Insa nu putem sa nu observam niste ciudatenii…


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Proiectul de mega-moschee din Bucuresti

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

99 Commentarii la “Bucuresti, sediul CELEI MAI MARI MOSCHEI DIN EUROPA. Proiectul va fi finantat de TURCIA. Pana la cladiri, semnalam un fenomen realmente nou: PROZELITISMUL ISLAMIC DIN ROMANIA

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

 1. O fi bine, o fi rau, nu stiu, dar de cateva zile a inceput o campanie de strangere de fonduri, campanie numita “ia cadou un coran” si se adreseaza nu doar oamenilor ci si institutiilor.
  http://www.hediyemkuranolsun.com/

 2. Ceea ce ma surprinde la acest proiect este faptul ca el se doreste a fi implementat initial in Balcani si Asia Centrala http://www.hediyemkuranolsun.com/Home/Proje

 3. Romanii nostri, conform sondajuli Antena 3, sunt de acord cu construirea unei moschei 8-O. Iar construirea Catedralei ortodoxe ( din bani publici- dar asta este un amanunt) este respinsa de mare majoritate… Ţară de apostaţi…

 4. In conditiile existentei atentatelor de azi, si a faptului ca teroristii provin exclusiv din randurile musulmanilor (care au declarat ca pe teritoriul unde este o moschee construita, acela este considerat teritoriul lor unde sa isi raspandeasca credinta), sa iti doresti un centru musulman este curata nebunie. Sa promovezi si/sau sa iti doresti construirea unui templu pagan (moschee sau altceva), ca si ortodox botezat, arata departarea de credinta si de Dumnezeu, deschiderea spre orice fel de compromis, de aprobarea in viitor a lui Antihrist nici nu mai vorbesc… Este foarte rusinos. Oare cum se potriveste asta cu majoritatea celor care au fost pentru ora de religie (majoritatea crestini ortodocsi)?

 5. Nu credeam ca romanii sa ajunga sa-si vanda si credinta.24% da, 76% nu, in schimb 57% da pentru moschee.Rusine poporului roman.sa mai zica cineva ca nu-si merita soarta.Sper sa se faca Catedrala Mantuirii Neamului, care nu este numai din bani publici. Cu atat mai mult este nevoie de ea cu cat doar 24% sunt crestini adevarati, restul ce fel de crestini sunt?

 6. De unde sondajele astea?

  Am ‘votat’ si eu intr-un sondaj on-line. Nouazecisiceva la suta votasera ca nu sunt de acord. :-??

 7. Putini participanti dom-le , putini… si numa’ cativa preoti.

  Si uite cum scrie la noi ortodocsii in pomelnicul de la sfarsitul Psaltirii, la rugaciunile pt Sf Biserica:
  “Stinge navala paganilor, porinirile ereticilor degrab le sfarama, le dezradacineaza si intru nimic le intoarce, cu puterea Sfantului Tau Duh”.

  Oare nu in toate psaltirile bucurestenilor – pt ca protestul s-a organizat in Piata Universitatii din Buc – scrie aceasta rugaciune???
  Domnul sa stinga “navala paganilor, pornirile ereticilor”… pt ca-L rugam noi frumos DE ACASA cand citim Psaltirea.

  Noi, bucurestenii cel putin, chiar daca puteam face SI NOI ceva concret printr-un protest la obiect, totusi cerem sa faca numai El -Domnul- desi stim bine cum ca, in cele in care ne putem ajuta singuri, trebuie a nu ne lenevi, ci sa facem SI NOI, pe langa rugaciune, tot ce-i omeneste posibil… Exemple: interventia omului medic in boli; exemplul regelui Iezechia -daca nu ma insel asupra numelui regelui- care pt rana ce o avea la fata, dupa ce i-a fost prelungita viata de catre Dumnezeu pt faptele sale bune- a primit raspuns prin inger ca sa-si faca o cataplasma din ceva plante, nu sa astepte SI PT ACEEA tot minune dumnezeiasca.

  Asadar, chiar daca am putea face si noi ceva concret pt a opri construirea mega-moscheii (batjocura la adresa Sfintei Treimi, a Mantuitorului!) , nu, noi o lasam si pe acesta “de lucrat” numa’ prin rugaciune…

  Domnul sa ne lumineze si sa ne intareasca!

 8. Da, asa e, Ioan R.. Uimitor de putini participanti. Si spre rusinea mea nici eu nu am ajuns, din pricini care lumeste probabil ca au sens, dar ma tem ca duhovniceste nu. Am ratat o buna ocazie de a mai obtine si eu o nota buna Sus in Ceruri. Dar cei care au fost nu au ratat-o. Cred ca fiecare suflet care a fost acolo a fost notat de ingeri si a primit un dar!

  Nu cred insa ca e totul pierdut. Pur si simplu cred ca aceasta forma de protest nu e specifica acestui neam, pasnic si timorat.

 9. Pingback: PROTOCOLUL PENTRU CONSTRUIREA MOSCHEII A FOST SEMNAT. Cum explica premierul Ponta decizia (Video) | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: PS AMBROZIE “recidiveaza” in PREDICA DE LA HRAMUL MANASTIRII PUTNA, prin critici dure fata de conducatorii nevolnici, fata de proiectul MOSCHEII din BUCURESTI si fata de LEGEA CARE-I CONDAMNA PE SFINTII INCHISORILOR: “Nu se poate sa se s
 11. In imediata vecinatate a moscheei din Bd. Expozitiei intelegem ca se va construi un mare templu masonic, acesta urmand sa aiba si un restaurant in incinta. Ce atmosfera va fi la rugaciunile din timpul ramadanului, cand dinspre masoni vor razbate izuri de carnati de porc incinsi pe gratar?!…

 12. Finanteaza Turcia! Mai bine ar retroceda catedrala Sfanta Sofia ortodoxilor, ca n-au fost in stare s-o intretina nici ca muzeu, nici ca moschee!

 13. Pingback: Patriarhia dezaproba protestul impotriva moscheii, considerandul “actiune provocatoare” | Cuvântul Ortodox
 14. Pingback: Dupa artificierul secui, jihadistul oltean. ADOLESCENT DE 17 ANI DIN CRAIOVA, ARESTAT DE DIICOT PENTRU PROPAGANDA IN FAVOAREA ISIS | Cuvântul Ortodox
 15. Pingback: Vizita lui Iohannis la Ankara. ERDOGAN ANUNTA PUBLIC ”DEZVOLTAREA” PROIECTULUI MOSCHEII DIN BUCURESTI. In plus, presedintele României a criticat RUSIA in presa turceasca/ Erdogan socheaza: unul din TERORISTII din Bruxelles fusese EXPULZAT recent, iar
 16. Pingback: MEGA-MOSCHEEA nu se mai construieste. Motivul oficial: nu ar mai exista finantare. In 2015, Muftiul Murat declara ca finantarea ar fi asigurata de TURCIA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare