Carte despre “CUM DEVIN RAI OAMENII BUNI” – experimentul lui Philip Zimbardo (STANFORD)

4-12-2007 2 minute Sublinieri

 • Gandul:

Carte: Cum devin răi oamenii buni

Efectul Lucifer – cel mai controversat experiment cu oameni

In 1971, psihologul Philip Zimbardo, autorul cărţii lansate recent în SUA, a selectat un grup de 24 de studenţi la Stanford – tineri echilibraţi, inteligenţi, care nu au avut probleme cu drogurile şi nici cu legile. În şase zile, jumătate s-au transformat în bestii, aducând la disperare cealaltă jumătate.

Efectul Lucifer – cel mai controversat experiment cu oameni

Într-o dimineaţă de duminică, Poliţia din Palo Alto, California, a arestat un grup de studenţi sub acuzaţia de jaf armat şi tâlhărie. În realitate, singurul lucru pe care îl făcuseră tinerii fusese să răspundă unui anunţ dat de psihologul Philip Zimbardo, care realiza un experiment pentru a testa limitele umane. El vroia să descopere dacă oamenii buni, oamenii obişnuiţi, se pot transforma în oameni răi, sub presiunea circumstanţelor.

„Experimentul din Închisoarea Stanford” a avut loc în 1971 şi a devenit cel mai cunoscut şi cel mai controversat experiment psihologic. În curând, cartea „Efectul Lucifer. Cum devin răi oamenii buni“, a psihologului american Philip Zimbardo, apărută recent în SUA, va fi tradusă şi în limba română şi va apărea la editura Humanitas [Nemira]. Cartea face o paralelă între acest experiment şi abuzurile asupra prizonierilor din închisoarea americană Abu Ghraib, de lângă Bagdad.

Umileşte „prizonierii”, dă putere „gardienilor”

Psihologii au selectat 24 de tineri, echilibraţi, inteligenţi, fără probleme medicale, care nu au consumat niciodată droguri şi care nu au avut vreodată probleme cu legea. Voluntarii au fost împărţiţi, prin tragere la sorţi, în „gardieni” şi „prizonieri”, roluri pentru care au fost plătiţi cu 15 dolari pe zi. Am vrut să testăm efectele psihologice a ceea ce înseamnă să fii „prizonier” sau „gardian”. În acest scop, am simulat condiţii de închisoare în subsolul Universităţii Stanford şi apoi am notat efectele instituţionalizării asupra comportamentului tuturor celor închişi între patru pereţi”, a explicat Zimbardo. Autorul experimentului subli­niază că înainte de începerea experimentului, care trebuia să dureze două săptămâni, toţi voluntarii erau la fel din punct de vedere comportamental şi moral.

Când „puşcăria” a fost pre­gătită, au fost aduşi şi prizonierii care fuseseră ţinuţi iniţial în beciurile Poliţiei din Palo Alto. Voluntarilor nu li se explicase că vor fi arestaţi de către poliţia locală care i-a adus în acest fel de acasă şi acesta a fost un şoc real pentru ei. Pe toată durata arestului au fost percheziţionaţi din când în când după ce au fost complet dezbrăcaţi şi li s-a dat cu spray-uri împotriva puricilor şi păduchilor ca să fie umiliţi. Au primit un număr şi au fost îmbrăcaţi cu rochii în loc de uniforme pentru puşcăriaşi, deşi erau de genul masculin. Li s-a interzis să poarte lenjerie de corp, au fost tunşi la zero, au fost puşi în lanţuri şi au fost treziţi cu brutalitate în fiecare noapte la ora 2,30 în sunete de fluier.

Aveau voie să se plimbe doar pe holurile „închisorii”, legaţi la ochi, şi tot acolo au mâncat şi au făcut gimnastică. Celulele au avut gratii şi veceul a fost improvizat într-o încăpere extrem de îngustă şi întunecoasă la capătul holului. Nu existau ferestre şi nici ceasuri care să le permită să măsoare scurgerea timpului. În celule au fost puse microfoane cu ajutorul cărora au fost înregistrate în secret toate conversaţiile „prizonierilor”. Prin difuzoare se făceau din când în când anunţuri.

„Gardienilor” nu li s-au impus reguli stricte

Li s-a explicat doar că trebuie să aibă grijă să fie respectate legile şi să ceară respect din partea „prizonierilor”. Au fost îmbrăcaţi în uniforme kaki şi li s-au dat fluiere şi bastoane împrumutate de la poliţie. Spre surprinderea organizatorilor experimentului, „gardienii” au intrat destul de repede în rol, au inventat pedepse şi au folosit metode psihologice pentru a-i intimida pe „prizonieri”. Nici măcar după ce doi dintre „prizonieri” au renunţat la experiment pentru că nu au mai rezistat presiunilor fizice şi psihice, „gardienii” nu au renunţat să caute metode cu care să domine. În numai câteva zile, „gardienii” au devenit aproape sadici iar „prizonierii” au intrat în depresie. Lucrul acesta a şi dus la întreruperea experimentului după numai şase zile, în loc de două săptămâni, cât era programat.

Psihosociologul prof. Univ. Dr. Septimiu Chelcea scrie în recenzia pe care o face cărţii lui Philip Zimbardo:

Viziunea lui despre individ şi societate este tulburătoare: suntem posibili criminali şi trăim într-o eră a uciderii în masă. În ultima sută de ani, mai mult de 50 de milioane de oameni, civili şi militari, au fost ucişi sistematic prin hotărârile guvernelor”.

Răul constă din comportamentele intenţionate care urmăresc să producă suferinţă, abuzuri, înjosire, dezumanizare sau distrugerea fizică a unor persoane nevinovate – sau folosirea autorităţii şi puterii oferite de sistem pentru încurajarea sau acceptarea acestor practici” – Philip Zimbardo


Categorii

1. DIVERSE, Carti recomandate, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Studii psiho-sociologice

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Carte despre “CUM DEVIN RAI OAMENII BUNI” – experimentul lui Philip Zimbardo (STANFORD)

 1. Si totusi…, in inchisorile comuniste au fost oameni CRESTINI, care prin PUTEREA CREDINTEI, au rezistat tuturor TERORILOR si incercarilor comunistilor de a-i DEZUMANIZA!!

  Este o dovada in acest sens si filmul “BINECUVANTATA FII INCHISOARE!”!

  Oamenii CARE AU AVUT O BAZA DUHOVNICEASCA acumulata inainte de a fi arestati si inchisi AU PUS-O IN VALOARE!!

  Pe unele canale tv ni se arata diferiti indivizi care au reusit SA SUPRAVIETUIASCA fizic in anumite situatii LIMITA!

  Dar este posibil SA SUPRAVIETUIASCA MORAL SI DUHOVNICESC si anumiti oameni in situatii LIMITA, in situatii SATANICE si paraca RUPTE DIN IADUL CEL PLIN DE CHINURI SI TEROARE!

  Dar acesti oameni nu sunt multi pe pamant si fac parte DINTR-O SINGURA SEMINTIE din lume, si dintr-o SINGURA RASA si dintr-un SINGUR POPOR, si anume din SEMINTIA CRESTINILOR si DIN POPORUL BISERICII CELEI DREPTMARITOARE!!

  Da! Doar crestinii, SI NUMAI EI in decursul vremurilor nu s-au temut de chinuri NICI DE LEI si alte fiare, nici de sabie, nici de chinuri grele si care li se aplicau cu incetinitorul! Doar ei CRESTINII, si SFINTII NOSTRI INAINTASI MARTIRI au CANTAT si erau VESELI IN ARENA si RADEAU IN NAS MORTII SI DURERILOR, gandindus-se LA CE PRET AVEA MARTURIA LOR PENTRU HRISTOS si anume VESNICA MANTUIRE!

  ASA ca daca acesti tineri americani S-AU TRANSFORMAT IN BESTII, este pe de-o parte din cauza faptului CA NU AU FOST CRESTINI!!!, s-au daca au avut si ei un nume de crestin, totusi NU AU AVUT IN EI PUTEREA HARICA A ADEVARATULUI BOTEZ, care putere NUMAI BOTEZUL ORTODOX O ARE SI O DA CELOR CARE IL PRIMESC si-l… traiesc!
  In alte cuvinte spus, daca acesti tineri studenti, chipurile morali si de treaba si inteligenti, ar fi fost CRESTINI CREDINCIOSI CU ADEVARAT, eu cred ca pe de-o parte NU ACCEPTAU (cei care interpretau rolul de gardieni) SA-I FACA PE colegii lor sa sufere, iar pe de-alta parte cei care sufereau (adica cei care interpretau rolul de “prizonieri”) NU CADEAU IN DEZNADEJDE!!, ci S-AR FI RUGAT cu putere, IAR DOMNUL I-AR FI SCOS DIN ACEASTA ISPITIRE…”programata”!!

  S-ar putea ca cineva care citeste aceste randuri sa obiecteze si sa spuna: “bine, bine, dar ADEVARATII CARALEI, adevaratii SECURISTI, adevaratii TORTIONARI si…CHINUITORI din vremea regimului communist, care i-au chinuit si terorizat pe multi romani patrioti sau credinciosi in inchisorile comuniste, OARE NU AU FOST IN CEA MAI MARE PARTE A LOR, ORTODOCSI??, Oare nu au fost si ei BOTEZATI cu SINGURUL BOTEZ PLIN DE PUTERE…harica adevarata de pe pamant? Atunci, cum se face ca in ei PUTEREA BOTEZULUI Ortodox nu a lucrat impotriva raului pe care trebuiau sa-l faca si care le era poruncit sa-l faca??”

  O asemena obiectie o fac mai ales unii neoprotestantaii, care reproseaza ortodocsilor ca daca noi, ortodocsii spunem ca singurul botez adevarat este cel ortodox, atuncii de ce multi ortodocsi traiesc ca si paganii??

  Un raspuns intelept ni-l da SF. TIHON DE ZADONSK, in vol al 3-lea din Seria “DESPRE ADEVARATUL CRESTINISM”, care ne spune ca BOTEZUL ORTODOX inseamna IESIRE DIN EGIPTUL PACATULUI SI DIN ROBIA SI STAPANIREA DIAVOLULUI-FARAON, asa cum odonioara au iesit evreii din Egipt!

  Dar, adauga acest Sfant episcop TIHON, precum unii dintre evrei s-au rasculat impotriva lui MOISE (cei care au fost atatati si condusi de CORE, DATAN SI ABIROM), si au vrut sa sa INTOARCA la caldarile de carne ale Egiptului, tot asa toti crestinii ortodocsi care nu traiesc crestineste SE INTORC CU VIATA SI FAPTELE LOR IN EGIPTUL PACATELOR SI SUB STAPNIREA SI DOMNIA DIAVOLULUI-FARAON, si II LUCREAZA SI FAC IARASI VOIA LUI pe pamant, iar, adauga Sfantul, (iar noi citam din memorie), BOTEZUL NU LE FOLOSESTE LA NIMIC UNOR ASTFEL de oameni, care singuri au ales sa traiasca in pacat si in rautati!!

  Acum, concluzionand, daca tinerii care au fost testati S-AR FI PURTAT DUPA LUCRARILE FIIRII CELEI NOI a lui ADAM CEL NOU…l-ar fi pus pe ganduri pe acest psiholog SI I-AR FI DAT CONCEPTIILE si teoriile lui PESTE CAP!

  Dar ei nu s-au putut purta asa PENTRU CA IN EI NU ERA NICI O PUTERE DE IMPOTRIVIRE la aceea subtila ispita!

  Doar PUTEREA BUTUCULUI VITEI – HRISTOS, ne tine in Viata! si ne da CURAJ SI INDRAZNEALAin primejdiile si asupririle vietii venite de la vrajmasi nevazuti si de la slugile lor vazute!

  Domnul a spus in IOAN cap. 6, vers.57 “Precum M-a trimis pe MINE, TATAL Cel VIU si EU viez pentru TATAL, si cel ce MA MANACA PE MINE, VA TRAI PRIN MINE”!!!

  Si tot Domnul a spus “FARA MINE NU PUTETI FACE NIMIC”! (Ioan, cap.15, vers.5)!

  O ce s-ar mai fi mirat si uimit acest psiholog de ar fi testat niste crestini ORTODOCSI ADEVARATI, ar fi inteles ca el studia doar reactiile firii CELEI invechite de pacat adica A FIRII CELEI CAZUTE A LUI ADAM CEL VECHI, si ca totusi pe pamant si in lume EXISTA SI OAMENI CARE DACA L-AU DESCOPERIT CU ADEVARAT pe HRISTOS CEL ADEVARAT (si nu pe unul din Hristosii mincionosi pe care ii are si adora Occidentul) si daca au ALES SA FIE BUNI in viata lor DE DRAGUL LUI HRISTOS, MAI BINE MOR, DECAT…SA CADA DIN ACEASTA BUNATATE si sa devina diavoli si dobitoace!

  Poate o sa mai revenim cu o alta mica completare dar…concisa!

  DOAMNE AJUTA!

 2. Nu psihologul Philip Zimbardo a descoperit acest fenomen ci un sovietic, cu mult inainte.
  Numele lui e Makarenko si era psihiatru, directorul unei scoli de corectie in perioada stalinista. El a constatat schimbarea surprinzatoare a unui nou venit, foarte recalcitrant dupa numai o noapte petrecuta intre ceilalti elevi ai acelei scoli. Teoria pe care a nascut-o Makarenko dupa acest caz avea sa fie pusa in practica si la Pitesti in 1951 cu studentii si elevii legionari cu efecte infioratoare.
  Si nu a durat numai o saptamana ci aproape un an.

 3. Pingback: Război întru Cuvânt » Al. Soljenitin - cum devine fiinta umana rea si cum devine buna?
 4. Pingback: Război întru Cuvânt » VIRGIL MAXIM LA GHERLA – patimiri mucenicesti, ispite si proorocia despre soarta celor care se fac slugile satanei (aviz si celor de azi!)
 5. Pingback: Război întru Cuvânt » Cronica prigoanei: 50 de ani de la PROCESUL INTELECTUALILOR (I)
 6. Pingback: Război întru Cuvânt » Ioan Ianolide: RADACINI SI PORTRETE ALE FENOMENULUI REEDUCARII – IDEI SI PILDE VALABILE SI PENTRU ZILELE NOASTRE
 7. HRISTOS A INVIAT !!!!!!!

  Cel mai simplu de manipulat sunt oamenii care nu au pe Dumnezeu ! Acestia saracii, sunt foarte sensibili la absolut tot ce atenteaza la mindria lor, la personalitatea lor ! Diavolul ii transforma prin patimile lor. Ei sunt convinsi ca lor li se cuvine totul, li se cuvine respect, bogatie si alte lucruri trecatoare ale acestei lumi ! Ei isi lipesc inima de aceste lucruri trecatoare care au moarte nu viata ! Ei isi lipesc inima de moarte ! Insa cei care au pe Dumnezeu, aceia inteleg ca ei nimic nu au, nimic absolut nu le apartine din aceasta lume, totul apartine lui Dumnezeu ! Acestia sunt ajutati de catre Dumnezeu, prin credinta lor tare, sa se lepede de propriile patimi, sa-si curete sufletele, sa iasa din robia diavolului cel viclean. Acestia reusesc sa primeasca in inima lor adevarata Dragoste pentru aproapele, Mila pentru cei ce sufera. Acestia simt ca nici macar corpul lor nu le apartine, ci si acesta apartine lui Dumnezeu ! Acestia lepadindu-se de sine, ajutati fiind de Dumnezeu, iubesc sincer toate sufletele, fiindu-le sincer Mila de sufletele care au fost orbite si au ajuns inrobite de catre diavol ! Asadar, dragii mei, consecintele indepartarii omului de Dumnezeu sunt dezastruoase pentru sufletul omului ! Sa ne rugam dragii mei pentru toata omenirea pentru ca in aceste vremuri tulburi se afunda tot mai adinc in intunericul mortii, indepartindu-se de Lumina Lumii care este Hristos Dumnezeul cel Viu !

  DOAMNE MINTUIESTE TOATE SUFLETELE ! AMIN !

  Mircea

 8. Pingback: Război întru Cuvânt » TOLERANTA SI “CORECTITUDINEA POLITICA”
 9. Pingback: Război întru Cuvânt » Profetismul dostoievskian “la lucru” (2): “Spre asta ne indreptam…”
 10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UN SCUIPAT PE OBRAZUL UNUI POPOR. Despre ticaloasa propaganda a poporului betiv si nemuncitor si “efectul lucifer” la scara nationala
 11. Pingback: Război întru Cuvânt » Patriarhul Pavle al Serbiei: A FI OM SI PRINTRE NEOAMENI. “Cel mai im­portant e ca noi sa nu ajungem lupi”
 12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IMAGINEA ANARHIEI SI A VIOLENTEI COLECTIVE: cazul devastarilor si huliganismelor ce au cuprins orasul Vancouver dupa… un meci de hochei
 13. Pingback: In ce conditii sunt OAMENII DISPUSI SA-SI TORTUREZE SEMENII? (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: VASILE VOICULESCU (†26 aprilie 1963) despre SUFLETUL FARA IUBIRE. O distopie profetica exceptionala despre LOBOTOMIZAREA LUMII -
 15. Pingback: Film documentar: PSIHOPATUL CORPORATIST. De ce ne lasam condusi de psihopati si ce putem face in aceasta privinta? - Recomandari
 16. Pingback: CALAUL DIN NOI. Studiu psihologic despre “BANALITATEA RAULUI”. Oamenii obisnuiti pot executa crime nu neaparat din obedienta, ci ADERAND LA O CAUZA “SUPERIOARA” - Recomandari
 17. Pingback: DE LA PITESTI LA ABU GHRAIB via EXPERIMENTUL STANFORD. Despre conditiile in care oamenii normali devin TORTIONARII FEROCI ai semenilor lor. In plus: observatii critice fata de proiectul ”REEDUCAREA DE LA PITESTI” realizat de CNSAS - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare