CATRE O NOUA CRIZA MONDIALA? Caderea bursei din CHINA afecteaza intreaga lume. PERSPECTIVA AUSTERITATII REDEVINE ACTUALA

25-08-2015 12 minute Sublinieri
Economistii neoliberali din Romania profita de moment pentru a critica, din nou, masurile de relaxare fiscala si de crestere a consumului intern. Romania trebuie sa ramana periferia cu deficite stricte controlate spre folosul Europei Occidentale

chinastock

Bursa din China a început săptămâna cu stângul. Investitorii au pierdut luni toate câştigurile realizate anul acesta. Declinul incontrolabil, cu 8,5% într-o singură zi, al bursei de la Shanghai a creat panică pe pieţele financiare din lume şi noi îngrijorări legate de a doua cea mai mare economie a lumii. “Este panică pe pieţe. Lucrurile încep să arate ca în timpul crizei financiare din Asia de la finalul anilor 1990″, sintetiza situaţia unul dintre directorii de cercetare ai unei bănci din Tokyo. Cum arată cel mai negru scenariu şi cum ar putea fi afectată România? Analiştii consultaţi de gândul cred că, dacă scăderile de pe burse vor continua timp de mai multe luni, se poate ajunge la un nou val de austeritate şi o scădere a consumului.

O nouă încetinire economică şi o nouă recesiune ar influenta şi economia României, care nu ar putea „evada” din strânsoarea unei noi faze nefaste în Europa. Este un argument în plus, spun analiştii, ca în România să nu se adopte măsuri de politica economică ce ar mări deficitul bugetar cu câteva procente din PIB, aluzie la măsurile de relaxarea fiscală anunţate de Guvern. „Nu numai că aşa ceva nu are sens economic, având în vedere că nu vizează investiţii, ci consumul, dar în circumstanţele actuale din economia mondială ne-am împuşca în picior singuri”, este de părere profesorul de economie Daniel Dăianu.

Valul scăderilor de pe piaţa chineză s-a propagat, printr-un efect de domino, şi pe marile burse din lume. Bursa din România, conectată cu bursele din Europa, a scăzut luni cu peste 8%, pe fondul unor vânzări mai mari de acţiuni ca de obicei. Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut  luni cu 10%, acţiunile BRD cu 5%, Fondul Proprietatea cu 6%, Petrom – cu 9%.

Investitorii care au acţiuni la companii listate la BVB au vrut să vândă din acţiuni, temându-se că scăderile pe pieţele europene vor continua şi se vor propaga şi pe piaţa românească.

Analiştii contactaţi de gândul susţin că o nouă încetinire economică în Europa reprezintă „un argument suplimentar forte” pentru ca să nu se adopte măsuri de politică economică ce ar mări deficitul bugetar cu câteva procente din PIB, aluzie la măsurile de relaxarea fiscală anunţate de Guvern odată cu Codul Fiscal. „Nu numai că aşa ceva nu are sens economic, având în vedere că nu vizează investiţii, ci consumul, dar în circumstanţele actuale din economia mondială ne-am împuşca în picior singuri”, este de părere profesorul de economie Daniel Dăianu.

Cum s-a ajuns la căderile de pe bursele asiatice şi, mai nou, şi pe bursele europene

Salvarea sistemelor financiare în SUA şi Europa a implicat intervenţii guvernamentale şi ale băncilor centrale, cu injecţii masive de lichiditate, care au trebuit să îşi găsească amplasamente, să fie „parcate” undeva, explică Daniel Dăianu.

“Mulţi bani au alimentat bursa americană şi burse europene, dar s-au scurs mii de miliarde şi către economii emergente, care aveau perspective de creştere economică considerabil mai bune. Semnul fragilităţii stării generale a fost dat de o modificare în retorica Fed-ului – banca centrală a SUA –  la finele verii lui 2013, când s-a sugerat că ar putea avea loc o suire de “normalizare” a dobânzii de politică monetară. Am văzut atunci ieşiri considerabile de bani din economii emergente şi volatilitate mare pe pieţele valutare. De când Fed-ul a dat semn că ar fi inevitabilă o  creştere a ratei de politică monetară în lunile ce vin au apărut noi trepidaţii pe pieţe fiind anticipate noi mişcări de fonduri către piaţa americană”, a explicat pentru gândul Daniel Dăianu. În opinia lui, aici gasim o explicaţie şi pentru întărirea dolarului SUA, dincolo de efectul programului de relaxare monetară al Băncii centrale Europene (BCE), care a depreciat euro faţă de dolarul SUA.

În ecuaţia descrisă succint mai sus, Dăianu spune că a apărut ceva inedit.

“China a avut surplusuri externe foarte mari şi a încercat o rebalansare a modelului de creştere economică internă prin incurajarea cererii interne. A şi fost îndemnată să schimbe modelul de creştere. Dar astfel au fost stimulate bule speculative. Deşi nu puţini aşteptau să aibă loc o încetinire a creşterii economice în China, chiar spargerea bulelor speculative, iureşul de pe bursele din China a surprins”, spune profesorul de economie Daniel Dăianu.

Autorităţile din China nu au reuşit să oprească căderi ale principalelor burse chineze. Devalorizarea, controlată totuşi, a monedei chineze face parte din eforturi ale Beijingului de a sprijini economia printr-o “devalorizare competitivă” , ceea ce alimentează războiul valutar nedeclarat ce are loc de câţiva ani pe pietele externe. Numeroase ţări încearcă să sprijine economia internă prin devalorizari ale monedelor proprii, care să încurajeze exporturi şi să descurajeze importuri.

Dacă teama cea mare era indusă de probabila mişcare a Fed-ului, acum turbulenţe mari pe pieţe se nasc din spargerea unor bule speculative în China, din devalorizarea yuan-ului, care a creat o vrie în ţările asiatice.

“În fapt, căderea la bursele din China poate însemna debutul unei ample mişcări corective pe pieţele bursiere internaţionale, inclusiv în SUA (şi acolo sunt cotaţii umflate); adică spargerea unei mari bule speculative pe burse. Dacă se va întampla aşa ceva, vom asista la marirea volatilităţii şi incertitudinii pe pieţe, la accentuarea inclinaţiei spre deţinere de lichiditate, iar o înghetare partială a pieţelor, care ar afecta mai ales economiile cu deficite mari, cu îndatorare externă îngrămădită pe termen scurt, fie publică, fie privată. Activitatea economică la nivel global ar încetini, ar putea avea loc o nouă recesiune în numeroase economii”, crede Dăianu.

Scenariul cel mai negru şi impactul asupra României

Într-o perioadă de relansare şi prin ponderea sa în economia globală, economia americană ar putea contrabalansa impulsuri negative care vin din Asia şi ar putea atenua  efectul la bursele din SUA. În plus, este posibil ca Fed-ul să opereze cu mare grijă în schimbarea macazului de politică monetară, pentru a nu tulbura pieţele si mai mult.

Ştirea mai puţin rea, remarcă Dăianu, este că economiile emergente din Europa centrală şi de răsarit sunt mai puţin expuse la mişcările de fonduri denominate în dolari. Expunerea lor este în principal pe euro, îndatorarea publică este relativ scazută faţă de media din UE (medie de 40% faţă de 90% din PIB) şi, cel mai important, au deficite bugetare şi de cont curent relativ mici, unele au chiar surplusuri externe.

“România face parte din acest mănunchi de economii după câţiva ani de ajustări dureroase, dar necesare. Găsim aici un argument suplimentar forte pentru ca să nu se adopte măsuri de politică economică care ar mări deficitul bugetar cu câteva procente din PIB. Nu numai că aşa ceva nu are sens economic având în vedere că nu vizează investiţii, ci consumul, dar în circumstanţele actuale din economia mondială ne-am împuşca în picior singuri. Avem o situaţie macroeconomică relativ bună, pe care trebuie să o protejam, nu să o fragilizam când vremurile în lume rămân extrem de complicate. Nu mai pun la socoteală problema imigraţiei care pare să copleşească guverne europene, terorismul, haosul din lumea arabă, tensiuni sociale si politice, conflictul din Ucraina, etc. Să tinem cu dinţii de ce am consolidat în ultimii ani”, atrage atenţia Daniel Dăianu.

În opinia lui, o nouă încetinire economică în Europa şi o nouă recesiune ar influenţa şi economia României.

Legăturile cu economiile din UE sunt organice şi intense; nu am putea evada din strânsoarea unei noi faze nefaste în Europa. Avem totusi un atu: nu mai avem deficite bugetare structurale şi deficite mari ca în anii 2008/2009. Este drept ca avem o datorie publică în jur de 40% din PIB (triplată fata de 2008), dar dacă nu vom adopta măsuri economice nechibzuite situaţia poate fi gestionată. Deficite bugetare mici sunt necesare şi din perspectiva capacităţii de a reacţiona la urgenţe; la bufferele BNR se adaugă cele de la MFP şi ceea ce este activul principal: o stare macroeconomică mult ameliorata”, mai arată profesorul de economie.

În plus, Dăianu este de părere că România trebuie să absoarbă cât mai multe fonduri europene în conditiile date, care să suplimenteze investiţiile din resurse proprii, publice şi private.

Valentin Ionescu, fost director general la BVB: În cel mai pesimist scenariu efectele economice vor fi un nou val de austeritate şi scăderea consumului

Valentin Ionescu, director al Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi fost director general al BVB, este de părere că, dacă şi piaţa de acţiuni din SUA se va contamina de scăderi pe termen mai lung, aceasta va conduce în final la o spirală a scăderilor în Europa şi Asia.

„Până în urmă cu câteva săptămâni, piaţa de acţiuni din SUA juca rolul de <<safe heaven>> către care se orientau capitalurile retrase de pe emergente şi din Europa. Dacă şi aceasta va fi contaminată de scăderi, va transmite şocuri <<de runda a doua>> către toate celelalte pieţe şi asta va crea o spirală a scăderilor în Europa şi Asia”,  a explicat pentru gândul Valentin Ionescu.

Fostul şef al BVB spune că scăderile burselor vin ca reacţie la mai multe elemente, între care turbulenţele pe pieţele financiare din China – căderea burselor şi devalorizarea yuan-ului – aşteptările de încetinire a creşterii, şi ca urmare şi a cererii de consum, importuri, în China. Aceasta a determinat scăderea preţurilor mărfurilor şi implicit scăderea burselor, pentru că în indici sunt şi companii mari de exploatare de zăcăminte minerale şi petrol. În plus, existau aşteptări de creştere a dobânzii de referinţă în SUA

Întrebat care ar fi cel mai negru scenariu – pe termen scurt si mediu şi cum ar putea fi afectată România în acest scenariu, Valentin Ionescu spune că acesta ar presupune o scădere de câteva luni a pieţelor, ceea ce ar determina o aversiune mare la risc din partea investitorilor faţă de toate pieţele şi plasamentele cu risc.

“Cel mai negru scenariu este o scădere îndelungată – câteva luni, poate 2015-2016 – a pieţelor, ceea ce va determina o aversiune mare la risc din partea investitorilor faţă de toate pieţele şi plasamentele cu risc. Nu se va mai discerne între economii şi pieţe cu fundamente macro stabile – cum e şi cazul României – şi se vor retrage capitaluri din toate zonele emergente şi de frontieră.

“Ca rezultat vor scadea investiţiile străine directe şi investiţiile de portofoliu, iar deficitul de cont curent şi deficitul guvernamental vor fi mai dificil de finanţat şi mai scump pentru aceste ţări. Efectele economice vor fi un nou val de austeritate şi scăderea consumului. Probabil o nouă alunecare spre deflaţie”, este de părere Valentin Ionescu.

Fostul şef de la BVB spune că banii care sunt retraşi din acţiuni nu este clar unde vor migra, având în vedere că obligaţiunile nu mai reprezintă o alternativă prea atractivă din cauza randamentelor mici oferite investitorilor.

“Partea cea mai proastă e ca acum nici obligaţiunile nu mai oferă o alternativă din cauza randamentelor foarte scăzute şi a preţurilor mari, e posibil un reversal şi pe aceste pieţe ceea ce ar provoca din nou pierderi investitorilor. Aşadar banii care se retrag din pieţele de acţiuni şi din investiţiile directe nu prea mai au unde să migreze. E un mare semn de întrebare către ce se vor duce”, a punctat Valentin Ionescu. […]/ integral pe gandul.info

Cu 1.9 mld. euro mai saraci dupa tavalugul de luni, investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se afla in mijlocul celei mai dificile perioade pe care pietele au traversat-o in ultimii ani, unii analisti aducandu-si aminte chiar de momentul zero al crizei din 2008-2009.

6,3% a pierdut in prima sedinta a saptamanii BET, cel mai important indice al pietei locale, castigurile din acest an fiind astfel sterse in totalitate. Scaderea este cea mai mare din ultimii 4 ani, sau, mai exact, de cand agentia S&P a retrogradat rating-ul SUA pentru prima data in istorie. Cum s-a simtit ‘in piata’ tavalugul?

“Pe burse sunt accente de panica, iar acest lucru permite orice scenariu in zilele urmatoare. Intr-o perioada ca aceasta in care nu stii ce se intampla de pe o zi pe alta, as sta cu o treime – pana la jumatate din bani pe cash”, a declarat Alin Brendea, directorul general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction. Pe pietele internationale analistii pareau chiar mai pesimisti, aproape nimeni neindraznind sa spere la o revenire pe termen scurt.

Toata lumea pare sa vanda, si este panica, nu putem sa mai vorbim de alegeri rationale, de reactii rationale. Nu va exista o revenire astazi.

“Sincer, nu am mai vazut atat de multa panica din primavara lui 2009, cand pietele au ajuns la minime ca urmare a crizei financiare”, a spus Jeffrey Saut, seful pe investitii al companiei financiare americane Raymond James, citat de MarketWatch. “Astazi (luni) toata lumea pare sa vanda, si este panica, nu putem sa mai vorbim de alegeri rationale, de reactii rationale. Nu va exista o revenire astazi. In a doua parte a zilei piata americana va mari presiunea la vanzare din Europa, si asta s-ar putea sa ne faca sa coboram chiar mai mult”, a mai adaugat Michael Woischneck, analist in cadrul administratorului german de investitii Lampe Asset Management, citat de Bloomberg.

Partea buna este ca, dupa asemenea scaderi, actiunile devin extrem de ieftine, atat in Romania cat si in piete dezvoltate. (…) Eu nu sunt chiar atat de pesimist, ma astept ca scaderile sa se opreasca.

In timpul zilei, scaderile pe indicele BET au depasit 8%, in vreme ce pe BET-FI, indicele care urmareste evolutia Fondul Proprietatea si a SIF-urilor, scaderile au ajuns chiar si la 10%. In cele din urma, BET-FI, a inchis ziua cu un minus de 6,6%. Numarul foarte mare de persoane care au vrut vineri sa isi vanda actiunile a facut ca la un moment site-ul BVB sa nu mai functioneze.

Suntem foarte multumiti si motivati de faptul ca varianta de desktop a website-ului nostru a reusit sa atraga un interes atat de ridicat din partea investitorilor si a potentialilor investitori, si acum ne readaptam intensiv masurile tehnice pentru a face fata mai bine, in viitor, unui astfel de interes ridicat”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

China si bancile centrale, vinovate pentru “Marea Cadere” de luni

13 din 18 mari burse europene au scazut cu peste 10% fata de maximele acestui an, potrivit unei statistici Bloomberg. La nivel global pietele au pierdut peste 5.000 de miliarde de dolari de cand autoritatile chineze au devalorizat yuanul pe 11 august, investitorii fiind ingrijorati de incetinirea peste asteptari a cresterii economiei Chinei.

In trimestrul al doilea din 2015, China a inregistrat o crestere a PIB de doar 7%, identica celei din T1, care, la acel moment, a fost cea mai redusa din ultimii sase ani. Piata imobiliara chineza se indreapta de asemenea spre scadere, dupa peste 10 ani in care preturile au urcat.

Pietele isi pierd increderea in bancile centrale, sau, mai exact, in faptul ca acestea pot sprijini la nesfarsit bursele, asa cum s-a intamplat in perioada de criza. Este o tema importanta care incepe sa circule

Temerile privind incetinirea cresterii economice in China, au fost factorul determinant al prabusirii burselor, insa o parte din brokeri atrag atentia si asupra rolului pe care bancile centrale l-au avut.

“Pietele isi pierd increderea in bancile centrale, sau, mai exact, in faptul ca acestea pot sprijini la nesfarsit bursele, asa cum s-a intamplat in perioada de criza. Este o tema importanta care incepe sa circule. Bineinteles insa ca luni au contat o serie intreaga de factori: temerile venite din China, faptul ca Beijing-ul nu a mai putut sa tina ‘in mana’ piata, dar si lichiditatea mai redusa specifica lunilor de vara”, spune Alin Brendea.

Shanghai Composite, a pierdut luni peste 8%, cea mai mare cadere inregistrata din Februarie 2007. In Europa, toate pietele din vest au inchis pe minus: in Germania DAX a pierdut 4,7%, in Franta CAC40 a scazut cu 5,3%, iar in Marea Britanie FTSE 100 a coborat cu 4,6%.

Mai are cineva curajul sa aplice “strategia Buffett” ?

Panica de luni a facut ca mai multe actiuni sa ajunga la preturi foarte scazute, mai ales luand in calcul indicatorii fundamentali ai acestora. Cand piata scade insa cu 6-8%, putini investitori mai au timp sa se gandeasca la celebrul sfat al lui Warren Buffett: Investitorii trebuie sa incerce sa fie fricosi cand altii sunt lacomi si sa fie lacomi cand altora le este frica.

“Partea buna este ca dupa asemenea scaderi actiunile devin extrem de ieftine, atat in Romania cat si in piete dezvoltate, precum Germania, unde poti sa cumperi titluri la PER 10-15. In 2011 am mai avut o cadere similara pe DAX, de 33% fata de maxime. Acum avem o cadere de circa 23% fata de maxime pe DAX. Eu nu sunt chiar atat de pesimist, ma astept ca scaderile sa se opreasca”, spune Dragos Manolescu, directorul de investitii al administratorului de fonduri OTP Asset Management.

Dupa prabusirea din 2008, cauzata de falimentul Lehman Brothers, Bursa de Valori Bucuresti a mai avut doua momente de panica in urmatorii 7 ani. Astfel, in vara lui 2011, BET a scazut cu circa 22%, dupa retrogradarea istorica a rating-ului SUA, pierderea fiind recuperata in urmatoarele cinci luni de zile. De asemenea, in 2012, BET a pierdut alte 20 de procente in doar o luna, pe care le-a recuperat 7 luni mai tarziu. Cat va dura de aceasta data cursa de recuperare? […]/ integral pe wall-street.ro

În timp ce liderii politici continuă cearta pe reducerea TVA şi majorările salariale, pieţele financiare din întreaga lume au intrat în vrie, investitorii intrând puţin în panică.

De mai bine de două luni, bursa din China scade continuu, iar eforturile autorităţilor de la Beijing de a opri acest tren rapid care se duce într-un zid au fost sortite până acum eşecului, în ciuda faptului că s-au pompat miliarde de dolari.

Timp de două luni China a fost puţin izolată de restul pieţelor bursiere mari.

De vineri însă această izolare a fost străpunsă, iar vânzările masive de acţiuni s-au extins pe celelalte burse din Asia, pe Europa şi SUA.

Frica tuturor nu este că pieţele se corectează după creşterile susţinute din ultimii ani, ci că principalele economii nu o duc aşa bine, iar perfuziile – tipărirea de bani – sunt pe terminate.

Economia chineză, unde se vărsau foarte multe produse din America şi Europa, nu mai poate să înghită atât de mult. Din acest motiv şi preţul materiilor prime a căzut.

De un an de zile America raportează rezultate economice destul de slabe, făcându-i chiar pe oficialii Băncii Centrale să se întrebe unde este creşterea de productivitate, pentru că ei nu o văd.

Problema care complică viaţa şefilor de la Fed: Creşte sau nu productivitatea la americani?

De câteva ori FED-ul – banca centrală americană – a fost pe punctul de a mări dobânda la dolar, care în acest moment este aproape de zero, dar s-a răzgândit în ultima clipă întrucât piaţa muncii nu are o creştere atât de consistentă, iar o parte din indicatorii economici arată cifre destul de slabe.

Cu toate că americanii nu au majorat rata dobânzii, principalele pieţe emergente din lume – Brazilia, Turcia, Africa de Sud etc. – au reacţionat negativ, Monedele naţionale au scăzut serios, din cauza faptului că aceste economii sunt puternic împrumutate în dolari.

Europa, care a fost ferită de turbulenţe prin programul BCE – de a printa bani nonstop, problema grecească fiind izolată – a intrat de joi – vineri în vrie, iar luni panica s-a extins mai mult, În momentul în care bursa din Germania, principala economie a Europei, pierde mai mult de 10% într-o săptămână, nu mai este de glumit.

De vineri dimineaţă, bursa de la Bucureşti este lovită în plin de panica de pe pieţele externe, scăderile fiind chiar mai mari, deoarece în momentul în care vrei să vinzi, nu prea găseşti cumpărători şi atunci un investitor este nevoit să dea în piaţă la preţul pe care-l găseşte, Când pieţele sunt în derivă, nu mai contează situaţia financiară a unei companii, Poate să aibă cele mai bune rezultate, să aducă cele mai bune randamente, investitorii tot vor vinde acţiuniile.

Ceea ce se întâmplă pe pieţele de acţiuni s-a transferat şi pe pieţele valutare şi monetare, La Bucureşti cursul a crescut peste 4,4 leu/euro, iar dacă BNR ar lăsa piaţa din mână, speculaţiile ar fi la ordinea zilei, iar cotaţiile ar zburda libere încoace şi încolo, Deşi pe piaţa monetară lichiditatea este din abundenţă, dobânzile la lei au început să crească, Chiar dacă o mişcare a ROBOR-ului la 3 luni, indicatorul de referinţă pentru împrumuturile în lei, de la 1,3% la 1,4% poate nu se vede aşa evident în costul unui credit, o menţinere a acestui trend de creştere ar răvăşi puţin piaţa, cel puţin prin prisma riscului de dobândă, care a înlocuit riscul valutar.

Dacă bursele externe vor scădea în continuare, pe fondul unor pieţe supraîncălzite şi al unor rezultate economice slabe, România nu are cum să rămână imună, În 2008 a mai spus cineva că suntem o oază în mijlocul furtunii, şi în numai trei luni am căzut în genunchi pentru că nu ne mai împrumuta nimeni.

În acest moment România traversează o perioadă economică bună, cu un cost de finaţare extern şi intern extrem de scăzut, Adică România are de unde să-şi finanţeze deficitele, iar statul să-şi rostogolească datoriile, Dar această situaţie se poate schimba peste noapte şi nu din cauza României.

Este de ajuns ca investitorii străini să se retragă de pe piaţa monetară şi valutară, bursa contând prea puţin în acestă ecuaţie, că dobânzile la lei pot să crească, iar cursul valutar să o ia din loc, Mai mult decât atât, dacă un străin vrea să vândă titluri de stat româneşti din portofoliu, nu prea are cine să le cumpere, decât la un discount mare, ceea ce ar face să sară în aer randamentului de tranzacţionare, În criză, deficitul bugetar a fost acoperit de băncile locale, ca parte a programului de împrumut, de 20 de miliarde de euro cu FMI şi Comisia Europeană, Având în vedere acest lucru, băncile locale s-au umplut de titluri de stat româneşti şi aproape că nu mai au loc de noi achiziţii.

Dacă piaţa valutară şi monetară se zgâlţâie puţin, cine cumpără titluri de stat româneşti, adică cine finanţează deficitul bugetar şi rostogolirea datoriei şi la ce preţ, pentru că România nu are resurse să-şi reducă soldul?

Paradoxal, cei mai mari susţinători ai reducerii TVA şi ai majorării salariilor bugetarilor sunt “şacalii” de pe pieţele financiare: de-abia aşteaptă să-şi dubleze câştigurile

Bufferul-ul de lichiditate de la Finanţe va fi cheltuit în două luni.

În aceste condiţii, cu pieţele financiare în furtună şi cu investitori gata să iasă din pieţele de frontieră, cum este România, pe fondul panicii, guvernul are nevoie de toate resursele financiare interne pentru a rezista, Nici nu se mai pune problema reducerii TVA de la 24% la 20% şi a majorărilor salariale anunţate.

Ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare se transmite instantaneu în economie şi în investiţii, Toată lumea va frâna, cu amintirea anilor 2009 – 2010 în faţa ochiilor, Companiile îşi vor proteja cash-ul, vor tăia orice fel de extindere, investiţie, majorări salariale interne şi noi angajări.

Băncile vor deveni din nou reticente, iar orice finanţare va fi acordată numai cu un colateral solid, Multinaţionalele pot oferi acest lucru, dar companiile româneşti nu, Pe acest fond, creşterea economică va încetini, iar statul nu va avea de unde să ia taxe şi impozite mai mari.

Dar până la urmă să sperăm că panica bursieră externă se va atenua, pentru că altfel nu va fi nicio reducere de TVA, nicio majorare salarială, nicio creştere economică.

Deci partidele politice nu vor mai avea pe ce să se bată. Să sperăm că nu se va ajunge în situaţia să se introducă alte taxe şi impozite.

 


Categorii

1. DIVERSE, China, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “CATRE O NOUA CRIZA MONDIALA? Caderea bursei din CHINA afecteaza intreaga lume. PERSPECTIVA AUSTERITATII REDEVINE ACTUALA

  1. Pentru mine, cel putin, este prima oara cand citesc in presa noastra despre aceasta “demolare controlata” (technical breakdown) a pietelor financiare de care se vorbeste in presa straina in mod insistent de vreo cateva zile incoace. Ingrijorator mi se pare nu doar scaderea continua a pretului la petrol (se estimeaza ca va ajunge curand sub 20$), ci si scaderea preturilor tuturor celorlalte bunuri, asta in conditiile in care somajul creste iar cerea scade si ea. Este un semn ca economia este bolnava acum. Cum va reactiona la injectiile Fed, e greu de estimat chiar si pentru specialisti. Pana una-alta, eu incerc sa pun deoparte putine alimente, in masura posibilitatilor reduse, mai ales ca toamna ne ingrijim de iarna ce va sa vina. Se pare insa ca vom avea o toamna lunga si fierbinte.

    http://www.capital.ro/final-de-epoca-opreste-america-drogul-banilor-ieftini.html

    http://www.capital.ro/deflatia-dincolo-de-semantice.html

    Doamne, ajuta!

  2. @carmen : Da… Insa cine discuta, cine informeaza si cine dezinformeaza este foarte greu de descoperit. Ce e sigur sunt faptele si planurile. Dupa cum arata acestea, caderea “economiei” va fi la fel de nepregatita si “surprinzatoare” ca evenimentul de la 11 septembrie 2001…
    In fapt, ea este scrisa in protocoale de multa vreme si doar Dumnezeu i-a amanat vremea, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale. Pentru ca este o “demolare controlata” cum bine ai zis. Vor sa fabrice un gigantic climat multi-cataclismic indus artificial cat mai curand, ca din cenusa ordinii vechi sa rasara triumfatoare noua ordine mondiala. Una dintre catastrofele induse calculat va fi si asta: colapsul economic – in fapt, ruina banului vechi si a sistemului bazat pe el, impreuna cu tot ce tine de asta (atasament, obisnuinta, infrastructura, etc.), pentru a putea fi acceptat banul nou, invizibil si electronic.

    Iar tot acest aspect economic este doar o fateta a acestui multi-cataclism fabricat ce-l pregateste oculta internationala. Toate sunt pregatite deja dinainte, dupa dialectica infernala: problema-reactie-solutie…

    Domnul sa ne pazeasca de ce nu ne stim noi pazi!

  3. Nu chiar atat de neprevazuta, economistul-profet Roubini vorbeste de ceva vreme despre criza ce va sa vina.

  4. Pai asta zic si eu… ca nu va fi ceva neprevazut stiind ca este planul lor, dar il vor promova ca pe ceva neprevazut si surprinzator… Ca de fiecare data…

  5. Realitate in SUA, probabilitate in Europa: Can You Imagine Empty Grocery Stores?
    http://investmentwatchblog.com/can-you-imagine-empty-grocery-stores/

  6. Pingback: Previziuni economice pentru 2016. SE PARIAZA DIN NOU PE CRIZA: “UN AN CATACLISMIC” cu epicentrul in CHINA/ Posibilele consecinte negative ale deciziei FED asupra economiei romanesti | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare