BISERICA – TAPUL ISPASITOR AL INCENDIULUI DIN “COLECTIV”? Patriarhul, linsat mediatic intr-o CAMPANIE ANTIECLEZIALA HALUCINANTA care deturneaza complet tragedia din club. PF DANIEL: “Cand Biserica nu e dorita in spatiul public, noi ne retragem in spatiul liturgic, ca in timpul prigoanelor vechi. O MARE PARTE DIN OSTILITATE E COMANDATA”

3-11-2015 20 minute Sublinieri

“Daca te duci, zice ca de ce vin preotii, daca nu vin, de ce nu vin. Asta este atitudinea ostila fata de biserica, notati!” (VIDEO)


Patriarhul Daniel dupa Colectiv: O MARE PARTE DIN OSTILITATEA FATA DE BISERICA ORTODOXA E COMANDATA!


Patriarhul la iesirea de la slujba… de medialert

 • Basilica:

Slujbe de pomenire pentru decedaţi şi rugăciuni pentru sănătatea pacienţilor, la solicitarea familiilor acestora

În legătură cu discuțiile din spațiul public referitoare la o slujbă de pomenire la Clubul Colectiv din Bucureşti pentru victimele trecute la Domnul în urma incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, precizăm:

Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat o slujbă de pomenire în fața Clubului Colectiv în cele trei zile de la tragedie. În schimb, familiile acestora au solicitat oficierea de slujbe de pomenire ale decedaţilor la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni (situată la 100 metri de club; strada Cuza Vodă nr. 77-79, Sector 4, Bucureşti), precum şi la alte biserici din București unde sunt depuși decedaţi (bisericile Vatra Luminoasă, Iancu Nou Bălăneanu, Delea Veche, etc.). Astfel, o slujbă de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv are loc la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni şi în această seară de luni, 02 noiembrie 2015, de la ora 18:00.

Precizăm că în spitalele din Bucureşti, preoţii de caritate din Capitală se roagă pentru toţi pacienţii în capele, iar, la solicitarea rudelor pacienţilor, asigură acestora asistenţă religioasă şi consiliere spirituală personală (în unele cazuri a fost refuzată prezenţa preotului lângă pacient).

Prin urmare, Biserica respectă convingerea religioasă a fiecărei familii îndoliate sau îndurerate.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

rugaciune preoti spital pt victime 03

Biserica se roagă pentru persoanele afectate de incendiul de la Clubul Colectiv

În Capela cu hramul Adormirea Maicii Domnului din incinta Spitalului Universitar din București Părintele Marius Ciprian Dinu, coordonator al preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, împreună cu mai mulți preoți de caritate din Capitală, a oficiat luni, 02 noiembrie 2015, începând cu orele 15:00, Taina Sfântului Maslu, pentru victimele accidentului de la clubul Colectiv. La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cele 30 de persoane trecute la Domnul în urma incendiului de vineri seară.

„Toţi preoţii de caritate sunt prezenţi în spitalele unde au fost internate victime ale incendiului. A fost oficiată Taina Sfântului Maslu în fiecare din aceste spitale. De asemenea, a fost oficiată Taina Sfintei Spovedanii şi a fost administrată Sfânta Împărtăşanie acolo unde a fost posibil, în special la Spitalul de Arşi”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Marius Dinu.

Biserica îşi face lucrarea ei cu modestie, cu semerenie, fără să trâmbiţeze foarte mult acest lucru

Sâmbătă dimineaţa am aflat şi eu (n.ed. despre accident). De atunci am venit la spital, am trecut pe la paturile bolnavilor, am luat de la personalul medical cu care colaborez de foarte mulţi ani, numele tuturor celor care au trecut prin accident şi sunt în suferinţă pentru a-i pomeni în rugăciune, la Biserică. I-am pomenit şi ieri, duminică, la Sfânta Liturghie. În toate bisericile au fost pomeniţi atât cei vii care se află în suferinţă, cât şi cei care au trecut la Domnul. Dar Biserica nu prea face caz de binele pe care îl săvârşeşte pentru că este o poruncă a Mântuitorului care spune: «Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta». Astfel, Biserica îşi face lucrarea ei cu modestie, cu semerenie, fără să trâmbiţeze foarte mult acest lucru, a spus pr. Marian Sava de la Biserica Adormirea Maicii Domnului, Spitalul Universitar de Urgență – Bucureşti.

În acest răstimp preoții din unitățile spitalicești bucureștene, unde au fost aduse victime ale accidentului de vineri 30 octombrie 2015, au fost alături de bolnavi, uneori chiar și în sălile de operație.

De asemenea, mâine, 3 noiembrie 2015, de la orele 15:00, va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu în Capela Sfântul Ierarh Nicolae a Spitalului Universitar de Urgență Elias.

Taina Sfântului Maslu, oficiată săptămânal în spitalele bucureștene, se va săvârși mai des în această perioadă, pentru vindecarea sufletească și trupească a pacienților și pentru alinarea suferinței și întărirea sufletească a familiilor încercate și a prietenilor acestora.

DSC_4565a5_w750_h350_q100

Patriarhul României a oficiat o slujbă de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv

Astăzi 3 noiembrie 2015, de la ora 11.00, în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat o slujbă de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv din seara de 30 octombrie 2015 în ziua înmormântării acestora. La slujba de pomenire au participat preoţi din Administraţia patriarhală şi de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi credincioşi.

Pe site-ul www.trinitastv.ro este postată înregistrarea video a slujbei de pomenire a victimelor din Clubul Colectiv oficiată la Catedrala patriarhală şi mesajul de compasiune şi solidaritate rostit cu acest prilej de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este postat pe site-ul www.basilica.ro

Claudiu Petre a fost înmormântat

Claudiu Petre, eroul de la Clubul „Colectiv”, a fost înmormântat marți, 03 noiembrie 2015. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la Biserica Sfântul Dumitru – Parc Rahova 1 din Capitală.  

La funeralii a fost prezent și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care, la final, a vorbit despre sacrificiul tânărului bucureștean:

„Claudiu Petre a fost un mare jertfitor de sine, un suflet nobil și plin de iubire față de semeni. El a fost onorat și de Președintele României post-mortem, declarându-l erou. Mântuitorul Iisus Hristos ne spune că nimeni nu are o dragoste mai mare decât aceea de a-și pune sufletul său sau viața sa pentru semenii săi. Aceasta este dragostea supremă sau dragostea jertfelnică. Nimeni nu are o iubire mai mare decât a se dărui pe sine total pentru a salva sau a ajuta pe alții. În necazul acesta vedem că tânărul George Claudiu a avut această iubire jertfelnică până la capăt căutând să salveze pe alții și și-a dat propria viață ca jertfă. De aceea, pomenirea sa este făcută cu multă, dar și cu multă cinstire pentru jertfelnicia sa”.  

Claudiu Petre a fost înhumat la Cimitirul Tudor Vladimirescu din București. El a primit, post-mortem, din partea Președintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler. Aceeași distincție i-a fost acordată și lui Adrian Rugină, „în semn de apreciere pentru curajul, altruismul și dăruirea de care cei doi au dat dovadă în timpul tragicului eveniment, unde au salvat mai multe vieți cu prețul sacrificiului suprem”, după cum se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Slujbă de înmormântare pentru Maria Ion

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat marţi, 03 noiembrie 2015, la biserica parohiei Delea Veche, unde a oficiat un Trisaghion pentru Maria Ion, trecută la cele veşnice în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt familiei îndoliate în care a îndemnat la rugăciune şi ajutorare reciprocă.

„Cel mai de preţ lucru este acum, pe lângă rugăciunea pentru cel decedat, şi consolarea celui rămas în durere, în doliu. De aceea, noi am venit aici ca să ne rugăm pentru odihna sufletului roabei lui Dumnezeu Maria, mamă a cinci copii, şi această durere este durerea întregii comunităţi, nu doar a familiei. Pentru că în Biserică noi vedem o familie a familiilor, familia spirituală a familiilor conjugale şi a tuturor celor care aici în Biserică se roagă nu numai pentru cei vii, ci şi pentru cei mutaţi la Domnul. Ne rugăm ca aceşti copii care au rămas să se întărească sufleteşte şi trebuie să îi ajutăm. Nu putem suplini lipsa părinţilor întru totul, dar printr-o prezenţă milostivă, părintească şi frăţească şi printr-o ajutorare eficientă şi nu doar în aceste zile, ci tot timpul în anii următori, încercăm oarecum să le aducem aminte că iubirea mamei se manifestă prin mâinile celor care simt cât de mare este durerea celor îndoliaţi”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a oferit familiei îndoliate un ajutor material.

În continuare, a fost oficiată slujba de înmormântare de către un sobor de preoţi şi diaconi.

***

Doamna Maria Ion lucra ca femeie de serviciu la clubul bucureștean. În noaptea tragediei, o colegă a rugat-o să meargă în locul ei la serviciu. Din păcate, Maria nu s-a mai întors de la club. Ea era văduvă și mamă a cinci copii care au rămas orfani după incidentul de vineri.

Slujbă de pomenire la Clubul Colectiv din Capitală

La Clubul Colectiv din Capitală a fost oficiată, în această dimineață (03 noiembrie 2015), o slujbă de pomenire pentru cei trecuți la Domnul în tragicul accident de vineri seara. Slujba a fost săvârşită de preoţii: Viorel Petcu, Augustin Moţoc şi Dobre Emil.   „Am săvârşit o slujbă de pomenire pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv şi am aprins o lumânare la locul unde a avut loc nefericitul eveniment”, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Augustin Moţoc.   După cum aflăm de la Consilierul Eparhial din cadrul Sectorului Cimitire, Monumente şi Servicii Funerare al Arhiepiscopia Bucureştilor, părintele Costinel Ailioaiei, Arhiepiscopia Bucureştilor se va implica financiar şi pastoral-misionar în ajutorarea familiilor îndoliate.   La slujbă au participat sute de oameni care au venit să-i comemoreze pe cei trecuţi la cele veşnice și să se roage pentru cei aflați în spitale.

Biserica Ortodoxă Română a reacţionat după ce a fost acuzată că niciun preot nu a venit la clubul Colectiv să se roage pentru victimele tragediei. Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a precizat, luni, că preoţii au fost alături de familiile aflate în suferinţă. Mai mult, Patriarhul Daniel s-a rugat la Sfânta Liturghie, acolo unde “rugaciunea este mai eficientă” şi că acesta nu a mers la locul tragediei pentru că nu a căutat să facă nişte “jocuri de imagine”.

Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a declarat, la România TV, că preoţii nu puteau merge “neinvitaţi” la locul tragediei, la clubul Colectiv, unde era o “manifestaţie de stradă”. Cu toate acestea, părintele susţine că mai mulţi preoţi au fost alături de oamenii aflaţi în suferinţă pe patul de spital. 

Duminică, la Sfânta Liturghie au fost introduse rugăciuni speciale pentru vindecarea celor care suferă pe patul de spital şi a celor care au murit. O slujbă de pomenire se oficiază în biserică la Sfânta Liturghie, la casa familiei în necaz, la mormântul celui care a trecut la Domnul sau la o troiţă. Aceasta se face la solicitarea familiilor celor răniţi. Biserica propune, dar nu impune. În spitale, preoţii de spital sunt în activitate permanentă de sâmbătă. În după-amiaza şi seara zilei de duminică, preoţii noştri au fost împreună cu familiile celor care sufereau pe patul de spital. În faţa clubului au fost participanţi la acel miting. Dacă unul dintre cei prezenţi acolo ar fi mers 50 de metri la prima biserică, un preot ar fi venit şi acolo. Acolo nu putea să vină un preot neinvitat. Biserica se duce la enoriaşii care suferă, nu la manifestaţia de stradă. Preoţii au fost alături de familiile celor care erau în suferinţă. Familiile celor decedaţi au mulţumit preoţilor noştri pentru implicare, a declarat preotul Constantin Stoica.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al BOR a precizat că Patriarhul Daniel s-a rugat la Sfânta Liturghie atât pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă, cât şi pentru cei răniţi. Acolo, “rugăciunea este mai eficientă”, nefiind importante acum nişte “jocuri de imagine”.

Şi sâmbătă şi duminică la Sfânta Liturghie, Părintele Patriarh Daniel s-a rugat şi pentru adormiţi şi pentru cei de pe patul de spital. E mai important ca el să fie la Sfânta Liturghie, acolo e rugăciunea mai eficientă. Nu sunt importante acum, când vorbim de compasiune, jocurile de imagine. Biserica e acolo unde trebuie să fie. Părintele Patriarh alege să se roage în taină şi să viziteze discret pacienţii, atunci când pacienţii o să ajungă în saloanele obişnuite. E felul de a fi al Patriarhului”, a declarat Constantin Stoica.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a precizat, la Europa FM, că au fost preoţi prezenţi la locul tragediei, dar cu discreţia necesară şi că informațiile apărute pe Internet nu fac nimic altceva decât să denigreze imaginea Bisericii.

“Cele 30 de familii care şi-au pierdut un membru vor primi un ajutor financiar din partea Patriarhiei Române şi din partea Episcopiei Bucureşti. Fiecare parohie din Bucureşti, dar şi cele din ţară unde vor ajunge cei decedaţi în urma incendiului vor primi asistenţă spirituală-socială. În primul rând au fost acolo preoţii de la mănăstirea Radu Vodă care se află cel mai aproape de locul tragediei. Acest lucru se face cu discreţia necesară”, a declarat Constantin Stoica, la Europa FM.

[…] Mai mult, părintele Constantin Stoica a precizat că mai mulţi preoţi vor merge de joi la Centrul de Hematologie pentru a dona sânge.

***

Patriarhul Daniel a participat marţi la slujba de înmormântare a femeii de serviciu care se afla la muncă în clubul Colectiv în seara tragediei. La finalul slujbei, Preafericitul a avut o reacţie nervoasă din cauza întrebărilor jurnaliştilor, cărora le-a reproşat o „atitudine ostilă” faţă de Biserică.

“Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă. (…) Să vină lumea la biserică, nu la club. Asta este rânduiala Bisericii. Nu mai judecăm pe nimeni. Să ne rugăm pentru ei”, a spus Patriarhul după slujba de înmormântare.

Acesta a declarat că preoţii  au mers marţi la club Colectiv şi că Biserica a sprijinit familia femeii de serviciu cu o sumă acordată fiecărui copil.

În plus, el a ţinut să precizeze că preoţii ortodocşi nu îşi doresc “să facă spectacol” şi că prelaţii îşi fac datoria aşa cum cer religia şi obiceiurile. “Noi ne facem datoria după tradiţia şi rânduiala noastră. Nu învaţă Biserica să rupă liniştea şi tăcerea celor care trebuiau să se reculeagă. Astăzi au fost preoţi acolo şi au făcut slujbă. Nu vrem să se considere că facem spectacol”, a adăugat Patriarhul. (CRISTINA ANDREI)

… “Gata, hai, gata … nuuu, nu mai judecam acuma, am spus sa nu mai judecam pe nimeni, numai sa ne rugam pentru ei“, a fost prima reactie a inaltului prelat, intrebat cum vede criticile legate de absenta bisericii din spatiul public in ceea ce priveste tragedia din clubul Colectiv.

Patriarhul Daniel a plecat spre masina sa, inconjurat de preoti si de ziaristi, comentand:

“Daca te duci, zice ca de ce vin preotii, daca nu vin, de ce nu vin. Asta este atitudinea ostila fata de biserica, notati. Nu invatati dvs Biserica ce rol are ea. Invatati mai bine ce e credinta ortodoxa. Asta este”.

Spre deosebire de Mercedesul negru cu care se deplasa de obicei, Patriarhul Daniel a venit la inmormantarea de marti cu un van Volkswagen.

Biserica Ortodoxa a respectat reculegerea in tacere, iar cand Biserica nu-i dorita in spatiul public si i se arata ostilitate si ura atunci se retrage in spatiul liturgic, a declarat PF Daniel, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victime, adaugand ca nu toata lumea a dorit slujbe cu preoti, transmite Mediafax.

“Avem nevoie de rugaciune mai multa, de calm, pentru ca exista acum un fel de tulburare care nu bucura sufletele celor trecuti la Domnul. Pentru ca sa se odihneasca in pace, noi pe pamant trebuie sa ne rugam in pace, nu in tulburare si in agitatie. Dar se vede ca traim in agitatie mai mult decat in pacea interioara, si atunci noi ajutam cu rugaciunea, dar si cu fapta buna”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Inaltul ierarh a declarat ca BOR a decis sa imparta ajutoare financiare, alimente si alte bunuri familiilor victimelor, dupa nevoi, adaugand ca unele familii mai instarite nu au primit ajutorul financiar spunand ca au nevoie doar de rugaciune.

“Altii, cum au fost acesti cinci copii ai doamnei Maria Ion (n.r. – angajata localului, vaduva, mama a cinci copii, care si-a pierdut viata in incendiul din Colectiv), la care am fost mai de dimineata, sunt foarte necajiti si saraci si atunci le oferim aceste ajutoare, acum, dar si in fiecare luna, pentru cei care au nevoie de acest ajutor”, a mai spus PF Daniel.

Intrebat despre cati bani este vorba, Intaistatatorul BOR a spus ca vor fi dati in functie de nevoile fiecaruia.

“Concret, o sa ajutam cu bani, dupa cum este nevoie, dupa ancheta sociala la fiecare caz. Televiziunile sunt interesate numai de sume, pe noi ne intereseaza persoana. Pentru ca sunt persoane foarte sarace si persoane mai instarite si nu dam tuturor aceeasi suma, pentru ca nevoile sunt diferite”, a mai spus Patriarhul BOR.

PF Daniel a explicat ca ajutoarele financiare vor fi date dupa o ancheta sociala facuta asupra starii fiecarei familii, in functie de numarul de copii, de salariati, de “cat sunt de instariti oamenii”.

“Daca sunt someri, familii sarace, atunci acestora trebuie sa dam ajutor mai mult, si nu doar un ajutor, cum e in cazul copiilor. Copiilor acestora, care sunt minori, trebuie sa le dam cate o bursa in fiecare luna, nu doar o data, acum, si pe urma ii uitam. Avem deja o colecta de bani, am dus acolo sume. Ajutam fara sa intram in detalii. Trebuie pastrata si o anumita decenta si un anumit respect pentru persoane”, a spus Patriarhul.

Intrebat daca stie ca Arhiepiscopul Romano Catolic, IPS Ioan Robu, s-a rugat, luni, la locul tragediei, PF Daniel a raspuns afirmativ.

“El s-a rugat… A trecut perioada de doliu national. Noi nu ne-am dus pentru trei motive. Mai intai, ca este spatiu public, nu e spatiu bisericesc si i-am lasat pe oameni, in tacere, sa se reculeaga. Unii chiar au spus ca nu e nevoie aici de spectacol sau de slujbe, ci de reculegere in tacere. Azi dimineata, insa, dupa ce a trecut doliul national si a ajuns ziua inmormantarii celor decedati au fost preoti acolo de dimineata, au facut o rugaciune. Si acum, noi, in Biserica, si apoi la cimitir. Locul in care noi pomenim nu sunt strazile sau locul unde a murit cineva, ci biserica sau cimitirul, la mormant. Acolo este prezenta persoanei in modul cel mai intens, a spus PF Daniel.

Patriarhul a spus ca nu toata lumea a dorit slujbe.

“Am respectat reculegerea. Nu toata lumea a dorit slujbe cu preoti si, cand Biserica nu-i dorita in spatiul public, in care i se arata ostilitate si ura, atunci noi ne retragem in spatiul liturgic al nostru. ca in timpul prigoanelor vechi, deci cand biserica nu este dorita in spatiul public, nu vrem sa deranjam, sa ne impunem. De aceea, nu am vrut sa deranjam marsul tacerii cu slujbe preotesti. Ar fi fost deranjati ca de la inceputul marsului tacerii au avut lozinci potrivnice bisericii si atunci nu dorim sa-i suparam si mai mult cu prezenta preotilor”, a mai spus Patriarhul BOR.

Marti, la Catedrala Patriarhala, din Bucuresti, a fost oficiata o slujba de pomenire pentru cei 32 de tineri care au murit in urma incendiului din clubul Colectiv.

Cu o zi in urma, Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a mers la clubul Colectiv, a aprins o lumanare si s-a rugat, spunand apoi ca i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a intamplat si ca ar trebui sa ne fie rusine tuturor, inclusiv Guvernului, institutiilor statului, bisericilor.

Numarul persoanelor care au decedat in incendiul din clubul Colectiv a ajuns la 32, dupa ce marti dimineata o alta tanara, in varsta de 28 de ani, a murit la Spitalul “Sfantul Pantelimon”. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, peste 50 fiind in stare critica sau grava.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, a declarat, marti, presei, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victime, ca preotii prinsi cerand bani unor persoane sarace la inmormantari sunt sanctionati, el adaugand ca astfel de cazuri negative pot exista peste tot.

“Deci daca si in cazul asta (n.r. – cazul femeii de serviciu care lucra la negru in Clubul Colectiv si care a murit in incendiu) ar mai fi cerut cineva bani inseamna ca am fi cu totul in afara misiunii preotesti. Este hotararea Sfantului Sinod ca in cazuri din acestea de mare durere si intristare, si moarte groaznica, si familii sarace este interzisa cererea de bani. In cazul acesta trebuie sa ajutam, nu sa luam bani de la familii sarace, ci sa le oferim noi”, a spus PF Daniel, potrivit Mediafax.

Patriarhul Daniel a afirmat ca daca se intampla astfel de cazuri in care preotii sa ceara bani pentru inmormantarea unor saraci atunci preotii vinovati sunt sanctionati, fiind avertizati sau transferati in alte locuri.

“Pai, daca se intampla un astfel de caz, cum se intampla si la dumneavoastra sute de cazuri, pentru ca toate institutiile au si cazuri negative, nu sunt toate pozitive, cei vinovati sunt sanctionati. Noi nu facem acum ancheta, dar cand sunt cazuri s-a facut ancheta si au fost unii avertizati, altii transferati in alte locuri”, a spus PF Daniel.

Referindu-se la acuzatiile din ultimele zile ca in Romania ar fi mult mai multe biserici decat spitale, Patriarhul BOR a spus ca numarul tuturor unitatilor medicale din tara este mai mare.

“S-a spus ca sunt 18.000 de biserici si 400 si ceva de spitale. Pai sunt peste 20.000 de unitati medicale in tara, cu tot cu cabinete, si asa mai departe. Deci este intotdeauna o ostilitate fata de biserica, foarte greu de inteles. S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca o mare parte din aceasta ostilitate este comandata si numai fata de biserica majoritara, nu fata de toate cultele. Dumneavoastra faceti ancheta si veti vedea”, a mai spus PF Daniel.

Patriarhul BOR a facut aceste declaratii, marti, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victimele accidentului, o femeie de 38 de ani, vaduva, cu cinci copii si cu un tata paralizat.

Un sobor de preoți ortodocși a oficiat o slujbă în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie de la Clubul Colectiv din București care a făcut 32 de morți și peste 100 de răniți dintre care câteva zeci sunt în stare gravă. Biserica Ortodoxă Română a fost criticată în mass media pentru reacția la această tragedie.

În fața clădirii fostei fabrici Pionierul de pe strada Tăbăcărilor e un adevărat covor roșu de candele în memoria victimelor, iar în spatele lor sunt nenumărate buchete de flori și mesaje de condoleanțe, unul chiar din partea comunității irakienilor din Capitală.

Mai multe zeci de persoane s-au adunat în preajmă pentru a se reculege. Piațeta din fața clădirii e plină de polițiști, iar presa e prezentă în forță.

Un sobor de trei preoți cărora li s-a alăturat și un credincios laic face o slujbă pentru morții din 30 octombrie, la trei zile după incendiul devastator.

La doar câteva minute după terminarea slujbei, unul dintre preoți, Augustin Motoc, de la administrația cimitirelor, a fost înconjurat de jurnaliști care l-au supus unui tir de întrebări, care părea adresat mai degrabă ierarhilor Bisericii Ortodoxe, decât acestui modest slujbaș bisericesc care era vizibil stânjenit de postura în care se afla.

Acești oameni, pe care i-am pomenit și aici, au fost pomeniți în biserici. Trebuie să mai aveți în vedere că în spitale sunt prezenți preoți care consiliază pe răniții internați acolo. Preoții noștri din biserici sunt alături de cei care suferă în spitale și de familiile lor“, a explicat preotul Motoc.

Baraj de întrebări

Jurnaliștii au vrut să știe de ce a trebuit să treacă trei zile pentru ca să apară la locul tragediei și clerici ortodocși, contrastând-o cu atitudina primatului romano-catolic, arhiepiscopul Ioan Robu, care a venit în ziua precedentă și a spus o rugăciune la locul tragediei.

Noi, preoții de la Administrația Cimitirelor am fost anunțați ieri că trebuie să venim aici să oficiem o slujbă. Dacă se face o slujbă trebuie oficiată de un sobor așa cum am făcut azi. Noi nu putem să venim fiecare când consideră pentru că se creează dezordine. Noi am fost desemnați pentru că facem parte din Administrația Cimitirelor și cum muli dintre cei decedați vor fi înmormântați în cimitirele noastre, iar noi vom continua rânduiala slujbelor și pe viitor, pomenirile de la soroace.” a mai spus preotul Motoc.

De ce a trebuit să așteptați o invitație ca să veniți aici, a fost întrebat preotul. “Nu a fost o invitație“, a răspuns el. Reprezentantul patriarhiei a spus că nu ați venit pentru că nu ați fost invitați, a insistat o jurnalistă. “Nu știu, n-am văzut declarația lui a încheiat ezitant preotul Motoc. 

La nu prea mare distanță de locul tragediei de la Colectiv, în fața magazinului Unirea, doi tineri, un băiat și o fată dansează pe ritmuri de muzică rap, invitând trecătorii să doneze bani pentru cei afectați.

Ne-am gândit că și noi am fi putut fi în situația lor, de aceea dorim să-i ajutăm. Nu cunoaștem niciuna dintre victime dar am vrut să facem un gest nobil spune tânăra dansatoare.

facebook:

“În încercarea de a vedea în ce măsură subiectele și perspectivele abordate pe Facebook s-au cristalizat de la sine sau reprezintă o “agenda setting”, am luat la puricat trei dintre cele mai importante site-uri de știri, ca trafic și notorietate.

M-a interesat cu precădere maniera în care lucrătorii respectivelor publicații tratează instituțiile potențial responsabile pentru tragedia din Colectiv în cadrul unui demers jurnalistic de bună credință, menit să afle adevărul și să stabilească, fie și într-o primă și informală instanță, vinovații.

Am dat scroll pe articolele publicate în ultimele 24-48 de ore. Iată rezultatele (doar cele legate de tragedie).

HOTNEWS:

Despre patronii Colectiv: trei negative, una neutră (declarația unuia dintre patroni).

Despre autoritățile locale (Primăria Generală, Primăria Sector 4, alte autorități): una negativă, una neutră (declarație).

Despre autoritățile centrale (Guvern, Parlament): două negative și două neutre (declarații).

Despre BOR: trei negative și una neutră.

GÂNDUL:

Despre patroni: una negativă.
Despre autoritățile locale: una neutră.
Despre autoritățile centrale: trei negative și una neutră.
Despre BOR: una negativă și una neutră.
Despre Klaus Johannis: una pozitivă.
Despre Biserica Romano-Catolică: una pozitivă.

ADEVĂRUL (mai bogat în opinii):

Despre patroni: una neutră (declarație) și una neutru-pozitivă (portretul de artist al unuia dintre patroni).
Despre autoritățile locale: două negative.
Despre autoritățile centrale: una negativă.
Despre BOR: zece negative.

Adunăm și iată ce obținem în clasamentul vinovăției pentru moartea a peste 30 de oameni într-un club:

Patronii Colectiv: 4 negative, una neutră, una neutru-pozitivă.
Autoritățile locale: 6 negative, 2 neutre.
Autoritățile centrale: 6 negative, 3 neutre.
BOR: 14 negative, 2 neutre.

Deci din două una. Ori se încearcă impunerea BOR ca țap ispășitor (Piedone, Ponta, Oprea cred că-și freacă mânuțele de bucurie) ori jurnaliștii români sunt atât de credincioși încât își pun mai multă nădejde în Biserică decât în instituțiile statului sau în patronii cârciumilor unde-și ascut creioanele după program.” (autor: Brad Florescu via Ninel Ganea)

Nu cred ca este ierarh sau preot în această țară, sau de oriunde, care să nu fi fost mișcat de ceea ce s-a întâmplat la “Pionierul”. Preoții – și eu – avem familii, copii și am privit la televizor cu multă emoție și părere de rău tragedia de la “Colectiv.”

Și totuși Andreea Esca a început știrile cu o mică răutate întrebând reporterul de pe teren; “unde sunt preoții ? … ai văzut vreun preot pe acolo?” Ca să nu fim ipocriți, dacă doamna Andreea Esca este atât de preocupată de importanța misiunii preoților o întreb și eu respectuos; “când și-a împărtășit copilul ultima data?”

[…]

Am văzut la TV în această zi o doamnă care chema Patriarhul “să vină să facă slujbă ! Eu nu merg la biserică – spunea – dar să bată clopotele, de ce nu bat clopotele ?” Aveam impresia că cineva încerca să acuze Biserica de ce se întâmpla acolo.

Îmi amintesc că în anul 1990 la primul “Paște – liber” chiar în noaptea de Înviere “știrile” de seară se întrerupeau din când în când și cânta o interpretă aproape dezbrăcată. A fost un mare scandal de presă – acum 25 de ani – că “așa ceva” s-a dat pe postul TV.

Ce vedem acum ? În noaptea de Înviere, la știri, este un reportaj de două minute într-o biserică unde ne sunt prezentate două, trei femei în vârstă și apoi reportaj de 20 de minute în cluburile din capitală. Dansatoare – iepurași cu codiță și o domnișoară care țipă din toți rărunchii că... “e coool !” Unde să meargă tânărul în urma acestui reportaj, la biserică sau în club ?

În educația tinerilor Biserica e subminată de televiziune.

Ce spune un preot la ora de religie la școală ? Tinerii să nu fure, să nu se drogheze, să aibă o relație sănătoasă și serioasă între ei, să-L respecte pe Dumnezeu – sau tradiția – să-și iubească părinții, prietenii și să fie corecți și demni în viață, respectând cele 10 porunci care dacă ar fi ținute în litera și spiritul lor nu am mai avea nevoie de nici un cod penal. Și ce primește Biserica ? Să scoatem popii din școală cu religia lor cu tot !!!

În școli intrăm “pe gâtul” celor care nu ne înțeleg, popii au mașini de lux, iau zeci de milioane la cununii și înmormântări, au biserici poleite cu aur sau argint (apropo, dacă găsiți o biserică în această țară poleită cu aur eu mă arunc de pe ea) sunt hoți, pungași, primim milioane de la stat și toate nenorocirile din țara asta se întâmplă din cauza Bisericii care e depășită. Construim biserici pe spinarea tuturor. Instituție parazitară… ce mai !!!

Dar și eu plătesc casa de sănătate, impozit, șomaj, curent electric, utilități, reparații curente (nu mai vorbesc de cele capitale) la biserică etc… Și de unde ?

“Cerșim” la cei care ne intră în biserică și pentru a primi bani de la autorități ne “căciulim” de zeci de ori la Primărie sau Consiliul Județean, pentru că în biserica mea nu intră numai credincioșii mei ci și votanții lor. De aia cerem bani la autorități că biserica nu e a preotului ci a comunității. Dar e liber să se “căciulească” la autorități pentru bani și directorul școlii… și doctorul… și cine o mai vrea ! De ce nu o fac ? Nu e treaba Bisericii. Eu nu m-am gândit să plec “dincolo” când a trebuit să repar biserica (veche din 1649).

Tinerilor, căutați binecuvântarea lui Dumnezeu peste voi și gândiți-vă că atunci când vă împărtășiți Îl duceți pe Mântuitorul Hristos musafir la voi acasă. Iar dacă veți veni la Casa lui Dumnezeu care este Biserica strămoșilor noștri și Dumnezeu va avea grijă de casa, viața și familiile voastre. Uitați-vă la cei care vin la biserică și observați binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lor. Nu luați în seamă sărbătorile din import, ci țineți-le pe acelea care le-au cinstit bunicii voștri și voievozii neamului nostru despre care citim în istorie cu admirație și respect.

Vă propun să ne ducem cu gândul la tinerii de la “Colectiv” care au plecat dintre noi citind versurile lui Ducu Bertzi – “Floare de colț”: Vis de-argint și de petale / Cuibul tău e sus pe creste / Raza ta-mi coboară-n cale / Mai presus ca-ntr-o poveste. / Floare ninsă-n vârf de stâncă / Mai presus de nor și stele / Cine oare să te-ajungă ? / Numai dorurile mele.

În încheiere pun și eu o întrebare la care fiecare să-și răspundă în gând; “Dacă – Doamne ferește – s-ar fi întâmplat o tragedie ca la “Colectiv” în pelerinajul de acum câteva zile de la Sfântul Dumitru ? Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi spus de popi și moaște.” Ar mai fi întrebat doamna Andreea Esca “unde sunt preoții ? Ai văzut vreun preot pe acolo ?” Sau s-ar fi mulțumit cu ceea ce vede ?

 • Rostonline

Claudiu Tarziu: „Revoluţia” începe cu Biserica?

Teribilul accident de la Clubul „Colectiv” din capitală, soldat cu 31 de morţi, pînă la această oră, şi încă 130 de răniţi grav, a răscolit lumea românească atît de tare, încît atmosfera a devenit una de război civil. După un „marş al tăcerii”, la care s-au adunat mii de bucureşteni pentru a-i comemora pe cei pieriţi în flăcări şi pentru a-şi manifesta revolta faţă de autorităţile vinovate, s-a declanşat un atac concentrat şi concertat asupra Bisericii. Adepţii lui Barabas vor capul Nazarineanului ca arvună pentru cel al Cezarului. Rămîne altora sarcina de a analiza resorturile psihologice ale acestui deziderat. Eu doar constat că aceleaşi acuzaţii inventate (ca, de pildă, aceea privind sutele de milioane de euro care ar fi date anual Bisericii Ortodoxe Române din bugetul statului – o acuzaţie pentru care sînt scoşi oamenii la miting), pe care le auzim de ani şi ani de la ateii militanţi, dar nu numai,  sînt reluate acum cu furia căutării unui ţap ispăşitor.

Deşi Biserica a dat zilele astea numeroase dovezi de ajutor concret în cazul care a stîrnit răzmeriţa naţională, tot ce spune sau face este răstălmăcit, mistificat, negat, minimalizat… Oameni care se pretind credincioşi îşi (re)descoperă vocaţia unui anticlericalism extrem. Orice opinie care are referinţe spirituale este văzută ca o blasfemie şi o declaraţie de război. Radicalismul se manifestă în numele toleranţei şi al dragostei. Nedreptatea – în numele justiţiei sociale. Orbirea ideologică – în numele lucidităţii. Ura – în numele empatiei şi al spiritului civic. Totul sub ochii uluiţi ai unei ierarhii bisericeşti care încearcă din răsputeri să răspundă revendicărilor sociale ale celor care nu calcă în biserici, dar consideră de datoria Bisericii să dea, să facă, să dreagă…

În acest ceas, cred că e necesar să ne amintim un îndemn al vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania: „Biserica trebuie să dea tot mai multe semnale de alarmă şi faţă de poluarea spiritului”. Dar pentru asta, trebuie să ne curăţim inima şi să ţinem ochii duhovniceşti deschişi, ca să nu cădem în înşelare.

Liviu Daniel: Biserica şi demonii din noi

Îndepărtarea de Dumnezeu lasă un gol care produce efecte imediate. Pentru că suntem dependenţi de El, înstrăinarea aduce frică, deznădejde, disperare, depresie. Pentru a nu fi sfâşiat de fiare, Cain a trebuit să poarte o pecete. Animalele l-au recunoscut de răzvrătit, dar mila Domnului l-a acoperit prin acel semn. Războiul împotriva Lui este un război împotriva firescului, împotriva naturii. Împietrirea şi întunecarea minţii sunt şi ele efecte nefaste ale acestei despărţiri.

Ne tot lovim în presa centrală de atacuri la Biserică. Fie c-avem de-a face cu tragedii gen Colectiv, fie că se petrec evenimente pozitive, culturale sau duhovniceşti, creştinii şi Biserica sunt scoşi ţapi ispăşitori ori luaţi la mişto. În loc să le fie frică de diavol, unora le este de Dumnezeu.

Aşa se face că mai nimeni nu scapă vreo vorbă despre imensele sume de la Stat irosite sau deturnate, dar acuză puţinul Bisericii. Pentru situaţia din Sănătate Biserica e de vină. La fel şi pentru că nu sunt şcoli. Dacă se face educaţie, nu-i bine să fie religioasă, dacă se-ntâmplă necazuri, a lipsit morala. Şi aşa mai departe.

La marşul în memoria victimelor ”colective” a fost afişat un banner ”vrem spitale nu biserici”, de parcă banii de la Minister au fost păpaţi de Biserică.

Nu scapă nemenţionate nici numărul de şcoli, dar este Biserica vinovată pentru exodul oamenilor afară?

Că moştenirea comunistă este încă prezentă şi în Biserica noastra românească, sau faptul că unele lucruri s-ar putea face mult mai bine, e altă poveste.

Nu pot să nu remarc faptul că oameni cu pretenţii umaniste, care se consideră corecţi şi pretind corectitudine, sunt primii care pică examenul, dând în ridicol. Una, Mirela Voicu, îi reproşează ”Cearşafului Alb” (Patriarhului) că nu s-a implicat în nici un fel vizavi de Colectiv. N-a coborât printre ambulanţe să scoata trupuri de-acolo, n-a luat o bucată de carton să disipeze fumul, n-a împărţit nici măcar iconiţe (SIC!!) prin spitale. Vădit marcaţi de eveniment, oameni care ar fi acuzat Biserica de invadare a spaţiului public (spitale) acum spun că n-au aprins lumânări şi n-au împărţit iconiţe. De parcă Patriarhul ar trebui să aibă linie dublă de la salvare sau pompieri ca să se afişeze în astfel de evenimente. Dacă totuşi ar face-o, atunci, uite popa, vrea publicitate. Dacă ar fi în negru – jegosul, dacă e în alb – cearşaf alb. Dacă are Dacie – leneşul, cu Mercedes – popa. Oameni frustraţi, care, în disperarea, deznădejdea, frica şi întunecarea lor îşi varsă nervii pe la colţuri de ziare, deşi ar trebui să se simte măcar un pic stingheriţi când vomită în faţa mulţimii.

Priviţi imaginile de mai jos (preluate de pe rock4you.ro). Sunt câteva din timpul unui concert de anul trecut din Colectiv.

wataincolectiv2

wataincolectiv3

Cine şi-ar lăsa copiii să participe la acest soi de manifestări ”artistice” poate invoca responsabilitatea? Sau, adulţi fiind, îl pot acuza pe Patriarh că nu le-a sărit în ajutor? Cum spunea cineva chiar pe-aici: dacă tu o viaţă întreagă nu te-ai făcut candelă, crezi că au preţ şi-un milion de lumânări? Clubul acesta a primit mai multe trupe sataniste să concerteze. Toţi cei care au luat parte la ele au venerat, chiar dacă inconştient, pe diavol. Locul n-avea pic de sfinţenie. Şi-atunci, dacă Dumnezeu a lipsit, a venit satana. Aceste rânduri nu se vor cinice. E doar realitatea fraţilor, chiar dacă deranjează. Poate dacă dl. Codrescu ar fi însoţit articolul său de aceste imagini, n-ar mai fi apărut aşa mulţi cârcotaşi. Unde-a fost Dumnezeu când s-a întâmplat tragedia din Colectiv? Cât mai departe! A fost alungat de aura locului şi de mesajele de răzvrătire din versurile formaţiilor care au dat pe-acolo. În acel loc s-a sălăşluit răul şi va rămâne rău famat şi după închiderea clubului!

Pe de altă parte, se remarcă şi din aceste poze că s-a folosit foc din belşug în acest loc antifonat cu burete inflamabil şi nu s-a întâmplat nimic. De ce tocmai acum? Cum diavolul este duh şi mai are şi o existenţă ignorată de mulţi, oamenii vor căuta pe cineva care poate fi tras la răspundere. Cauza, spun eu, trebuie căutată în altă parte. Nu e târziu, încă, pentru unii. Alţii, mă tem, ca ard şi-acuma. Să nădăjduim în mila lui Dumnezeu că va întoarce din moarte pe cei ce acum ocupă paturile, arşi.

În ce priveşte spitalele, ActiveNews are veşti:
Statele Unite ale Americii: 1 spital la 62 de lăcașuri de cult (5.586 la 350.000) și 56.000 de locuitori,
Suedia: 1 spital la 41 lăcașuri de cult (92 de spitale la 4.000) și 106.000 de locuitori,
România: 1 spital la 40 lăcașuri de cult (453 la 18 436) și 43.000 de locuitori.

Şi încă: bugetul Ministerului Sănătății peste 2015 este 6,8 MILIARDE de lei, iar bugetul tuturor cultelor, în aceeași perioadă este 320 de milioane de lei.

EDITARE ULTERIOARĂ: încă un articol penibil în Cotidianul, semnat Ion Spânu. Şi acesta deplânge lipsa patriarhului de la locul accidentului. Oamenii ăştia sfidează orice logică elementară.

O fotografie Mediafax arată un mesaj nu tocmai întâmplător alături de celelalte lumânări: 666 in the dark side we trust (credem în partea întunecată) ceea ce îmi alimentează, cel puţin mie, ideea unui jertfelnic acolo. Ar fi interesant de ştiut dacă locul acela a fost vreodata pustiu şi frecventat de satanişti până să fie amenajat în vreo formă sau alta. Oricum, sunt prea multe care se potrivesc cap la cap!

Sute de bucuresteni au aprins candele, sambata 31 Octombrie 2015, la intrarea in Club Colectiv din Capitala. 27 de tineri au decedat vineri noapte in incendiul ce a izbucnit in timpul unui concert de muzica heavy metal, la care participau peste 300 de spectatori. Andreea Alexandru/Mediafax Foto

Sute de bucuresteni au aprins candele, sambata 31 Octombrie 2015, la intrarea in Club Colectiv din Capitala. 27 de tineri au decedat vineri noapte in incendiul ce a izbucnit in timpul unui concert de muzica heavy metal, la care participau peste 300 de spectatori. Andreea Alexandru/Mediafax Foto


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Pagini Ortodoxe, Patriarhul Daniel, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

107 Commentarii la “BISERICA – TAPUL ISPASITOR AL INCENDIULUI DIN “COLECTIV”? Patriarhul, linsat mediatic intr-o CAMPANIE ANTIECLEZIALA HALUCINANTA care deturneaza complet tragedia din club. PF DANIEL: “Cand Biserica nu e dorita in spatiul public, noi ne retragem in spatiul liturgic, ca in timpul prigoanelor vechi. O MARE PARTE DIN OSTILITATE E COMANDATA”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. @admin2

  “Sigur” ca nu-mi spunea nimic, multumesc… Si scuze ca am deranjat lumea raspunzandu-i Doroteei la un comentariu mai vechi. Intamplator, citeam comentariile la rand.

 2. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20554584-iohannis-reactie-mitingul-urias-cere-asteapta-buna-dreptate-cineva-asume-raspunderea-politica.htm

  De ce nu (si) dumneata?

  Multi spun ca sunt impresionati ca au iesit atat de multi intr-o prima seara. “E bine pentru o seara test. E abia inceputul”

  23.43 Multimea a ajuns din nou la Universitate si a ocupat carosabilul din rond si de la KM 0. Se striga “E doar inceputul, vrem demisia”. Lumea se aplauda pentru efort

 3. Nu vad ce i-ar mai putea salva pe Victor Ponta si Gabriel Oprea. Daca se agata de functii, PSD va intra in campania electorala distrus de mitingurile gigantice din Capitala, spulberat si patat cu sange. Liviu Dragnea are ocazia sa forteze debarcarea lui Victor Ponta din Guvern. PNL nu poate spera la guvernare, cu liderii sai de azi, majoritatea compromisi, la fel de huliti de cetateni. Ponta si Oprea au parte de un sfarsit binemeritat: alungati de popor.

  Numarul mortilor rezultati din incendiul de la Clubul Colectiv a urcat la 32. Fiecare deces in plus va infierbanta si mai rau publicul iar riscul sa apara noi victime in perioada urmatoare exista deoarece multi raniti sunt in stare critica. In mod normal, maine sau cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii ar trebui sa asistam la caderea Guvernului Ponta.

  Este primul miting la care am participat intins pe mai bine de sase ore. A inceput la ora 18.00, s-au strans rapid cateva mii de oameni in Piata Universitatii. Coloana s-a umflat in foarte scurt timp iar intr-o ora au ajuns in Piata Victoriei peste 15.000 de oameni. Cateva ore mai tarziu, numarul celor plecati in mars spre ministerul de interne, Parlament, primaria lui Piedone a ajuns la cifre impresionante, peste 30.000. Aceasta indica un grad ridicat de revolta, resurse mari ca protestul sa ia amploare in urmatoarele zile si sa contamineze alte orase din tara.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20554517-live-comment-pentru-sange-copii-vrem-corupti-puscarii.htm

 4. Pe digi24, opinii exprimate:

  Valeriu Turcan, despre contestarea Halloweenului – asemenea extremisme ar trebui interzise;

  Claudiu Pandaru, din Piata:

  relatare pozitiva despre un preot romano-catolic, venit pe bicicleta, creand reactii pozitive in randul oamenilor, negative fata de BOR: “parca le parea rau oamenilor ca BOR nu a avut o pozitie onesta (?!), deschisa”

  de ce e contestata BOR: “Biserica face parte si ea din acest sistem”

  deci: “oamenii cer sa se schimbe sistemul, nu neaparat ceva punctual”!

 5. E destul de clar. Cele mai mari agentii de presa din lume scriu despre protestul de la Bucuresti si noteaza ca multimea cere demisia premierului Victor Ponta. In acelasi timp Iohannis incurajeaza protestatarii susţinând că „acest sentiment de revoltă” nu poate fi ignorat de politicieni. Presedintelui i se pare normal sa cada guvernul pentru ca au ars niste tineri intr-un club.
  http://www.gandul.info/stiri/iohannis-despre-proteste-politicienii-nu-pot-ignora-acest-sentiment-de-revolta-14873018

 6. Rezistența Urbană \ Facebook

  PROTESTUL DE AZI A FOST DETURNAT POLITIC. Da, ne asumăm ce zicem. Citiți aici și nu vă lăsați manipulați în stradă.

  Încă de la Universitate, era plin de oameni ai partidelor, pe care îi știm din 2012 și 2013, care scandau bălării de genul “Ciuma roșie”, “Jos comuniștii”, etc. Se îmbulzeau în fața camerelor de luat vederi, să propage mesajele-temă. Protestul anunțat azi era unul în primul rând anti-Piedone și autoritățile de la sectorul 4 care au permis funcționarea ilegală a clubului Colectiv. De la ei a pornit. Nu de la Oprea. Nu de la Bănicioiu. Nu de la Ponta. Nu de la Arafat. Protestul de azi s-a transformat într-o ciorbă generală din care s-a înțeles că vrem să demisioneze TOȚI. Toată planeta!

  Când s-a plecat de la Universitate, urmând o logică elementară, ar fi trebuit să se meargă via Piața Unirii – dealul Patriarhiei direct la Primăria Sectorului 4 și poate apoi la fabrica Pionierul, la clubul Colectiv. S-a pornit în direcția opusă, pe traseul Romană – Victoriei (Guvern), apoi Parlament – Primăria Sectorului 4. Ce era mai important a fost lăsat la urmă. Mult timp nu s-a știut dacă se va ajunge acolo.

  La Piața Victoriei s-a stat 45 de minute și mai bine. Nimeni nu știa nimic, se scandau local, pe grupulețe, foarte multe sloganuri antiguvernamentale de ziceai că suntem între cele 2 tururi ale prezidențialelor din 2014. Foarte puțin legat de situația actuală. Îmbrânceli cu jandarmii și impresia că acolo se va termina seara. Intoxicări că Jandarmeria va interveni în forță.

  Pe Calea Victoriei, arteră moartă din punct de vedere al activării la proteste (e locuită extrem de puțin), s-a strigat din rărunchi “Ieșiți din casă dacă vă pasă” între grădina Academiei Române și imobilul părăsit al Cazinoului Victoria. Mesaj transmis.

  La MAI, Piața Revoluției, cei de la portavoce au încercat să refacă un moment din 2013 – toată lumea să stea pe vine și să țină moment de reculegere pentru morții lui ’89. Ok, dar avem morții lui 2015, extrem de recenți. Apoi, s-a transformat totul în protest exclusiv anti-Oprea, s-a scandat iar despre coloana oficială, etc. Total nelegat de tragedia de la Colectiv.

  În fruntea coloanei de manifestanți părea că e plin de gradați. Dintre toți s-a remarcat un tip pe la 60 de ani cu o goarnă roșie în mână, extrem de energic, care dădea ordine în stânga și-n dreapta. L-am văzut la cele mai multe proteste. Urla și decidea când se oprește coloana și pe unde să o luăm. Când a decis a treia oară traseul, către Parlament, l-am întrebat de ce acolo și de ce decide el asta, cine îi permite asta. M-a înjurat și m-a amenințat, ba chiar a instigat la violență împotriva mea.

  La Parlament, pustiu. Un spațiu pustiu. Niște temerari au sărit gardul și au țopăit pe peluză, fiind dați afară de jandarmi. Excelent. Mai ales că Parlamentul nu are nicio conexiune directă cu incendiul de pe 30.10.2015. Dar, nu contează, demisia!

  La Primăria Sectorului 4, galeriile au preluat repertoriul și au avut scandări specifice, pe lângă “Piedone, demisia!”, “Ieși afară javră ordinară!” și “Ne-am săturat!”. Puhoaiele de lume umpleau Piața Regina Maria (rond Coșbuc) și b-dul Libertății. Un slogan amuzant: “Piedone de Crăciun, este porcul cel mai bun!”

  Infiltrații de la partide au direcționat revolta legitimă a oamenilor spre alte scopuri decât cele declarate ale protestului de azi. Păcat. Este extraordinar că peste 25.000 de oameni revoltați de situația actuală au ieșit pe străzile Bucureștiului azi, dar protestul de azi trebuia să fie un început direcționat spre vinovații direcți identificați de opinia publică: administratorii sectorului 4. Palierul administrativ local e mai important ca administrația guvernamentală centrală, în această etapă. Primarul Piedone, șeful de la poliția locală sector 4 (de care nu a vorbit nimeni azi) și ISU trebuiau să fie punctele de atenție. Apoi, la alte manifestații, ne ocupăm și de alții. Dar Piedone e încă în funcție și nu a fost audiat la Parchet, deși a mințit și a încălcat legea.

  Ne întrebăm cât la sută din energiile de azi și de zilele astea astea au fost canalizate pentru a schimba ceva pe bune, un stil de viață, un mod de a gândi, modul în care ne raportăm la autorități și la lege, și câte au fost canalizate de către oameni foarte iscusiți pentru a da jos principala competiție electorală (PSD+UNPR) pentru alegerile care vin întru frecarea palmelor lui Blaga & Gorghiu (marele PNL) și Macovei.

  ‪#‎colectiv‬ ‪#‎solidaritate‬ ‪#‎coruptiaucide‬

 7. Acum am ajuns si eu acasa. Nu, nu am fost la “revolutie” 🙂
  Legat de toata agitatia asta, parerea mea este ca o sa se dezamorseze petarda. De cativa ani in coace in fiecare toamna avem acest spectacol mediatic trasmis de prin piete, spectacol la care am luat si eu parte prin 2012-2013. Doar ca genul asta de proteste care se desfasoara in functie de programul de mers al Metrorex nu pot fi numite revolutii iar cei 20-30k de oameni raportati la 18mil de locuitori nu reprezinta mai nimic. Cel mai probabil in zilele urmatoare vor fi sacrificate cateva capete, se va mai protesta o perioada si apoi totul va reveni la normal. Nu cred sa fie diferit acest pattern fata de anii trecuti. Iar Patriarhul sa stea linistit pentru ca are sustinerea sutelor de mii de romani care iau parte la Sfanta Liturgie duminica de duminica.

 8. Mi-a placut ce-a spus Patriarhul. Le-a spus-o si cu televiziunile platite de forte din exterior sau de forte oculte.

 9. In conditiile astea, ajungi sa crezi ca si groapa (parca 3 la numar au fost) in care a cazut bietul politist – Dumnezeu sa-l ierte!, il astepta tot pe Oprea & Ponta & comp…

 10. E tare multa simbolistica aici. Cineva a avut curiozitatea sa caute clubul cu pricina pe harta. Iata ce se vede din satelit: http://ziarulnational.md/foto-ce-a-aparut-pe-acoperisul-clubului-colectiv-inainte-de-incendiu/

  De ce fabrica Pionierul? Probabil pt. ca pionierul reprezinta exponentul unei noi stari sociale, un deschizator de drumuri care, foarte interesant, implineste anul acesta 70 de ani de la infiintare – pionierii Romaniei.

  N-ar trebui neglijat nici contextul in care a aparut aceasta tragedie: in ajunul unei sarbatotori pe care Biserica nu o recunoaste si pe care o combate. Un motiv excelent de a lovi in Biserica, in valorile ei si de a imprastia turma deja dezorientata de multe atacuri laterale fara prea mare efect.

 11. Am remarcat un comentariu cred al Doroteei in care spunea cu cata fermitate rezista Patriarhul in fata atacurilor mediatice oculte de oricefel.Este de laudat atitudinea pacifista a acestuia in vremurile astea foarte tulburi.

 12. @Florin M

  Florin, mie una mi se pare normal sa identifici vinovatii si abia apoi sa ceri pedepsirea lor.Nu poti repara o minciuna sau un rau cu alta minciuna sau alt rau.

  Sigur ca exista coruptie si autorizatiile se dau de multe ori pe criterii nelegale, dar pana una alta, aici se pare ca in club au fost invitati – in mod expres! – mult mai multi oameni decat capacitatea clubului.

  Al doilea: si daca nu ar fi vorba numai de asta (de numarul persoanelor din club), trebuie vazut CINE a semnat autotrizatia respectiva. Pt ca ma indoiesc ca Piedone semneaza autorizatiile de la pompieri.

  Ce vreau sa spun aici este ca in momentul in care invinuim „sistemul”, asa, generic, primii care trag foloase sunt adevaratii vinovati care astfel se disimuleaza perfect in spatele vinei colective. Ori daca, din contra, urmarim cu tenacitate toate firele si vedem unde duc, identificam persoanele efectiv si direct raspunzatoare si le pedepsim, atunci, treptat, sistemul de la sine se regleaza sau, daca refuza sa o faca, se destabilizeaza.

  Nu exista „sistem”, exista oameni vinovati care trebuie identificati pana la unul si pedepsiti. Persoana X care a semnat autorizatia, persoana y care a permis sa intre 400 de oameni in club, persoana z care a spalat buretele de substanta ignifuga sau care a dat ordinul sa se faca asta, persoana w care si-a asumat la registru raspunderea pt un local cu o capacitate de numai 80 de persoane, persoana ț care a organizat spectacolul samd.

  Ori EXACT aceste persoane jubileaza cand vad o multime mare de oameni iesiti in strada care vaneaza alti vinovati decat cei DIRECT implicati. Asta e si motivul pt care nu izbutim sa scapam de acest sistem corupt, pt ca de fiecare data vina se dilueaza. E mai simplu sa strigi „jos Piedone” decat sa faci o ancheta sau sa insisti in comnicarea detaliilor anchetei.

  Mie, de exemplu, mi se pare ca energia multimii ar trebui sa se indrepte catre JUSTITIE. Ei (multimea) ar trebui sa insiste – daca tot au chef de iesit in strada – sa se faca dreptate si sa fie identificati vinovatii. Eu as cere o lista de nume, fiecare cu vina lui. Si as sta la Parchet, nu la Guvern, daca tot vrem sa exercitam o presiune colectiva. Pt ca pana la urma justitia e de vina ca lucrurile merg cum merg in tara asta si nu exista totusi vinovati. Justitia e cheia, acolo se sfarsesc toate. De exemplu, mi se pare inadmisibil cazul baietelului omorat de caini. Acolo era o tona de semne de intrebare. Noi am inghitit ca pelicanii explicatia oficiala, nu ne-am pus nici o intrebare si…gata…s-a sfarsit povestea. Dar justitia ce a pazit? Sa ai un astfel de caz si nici o poveste credibila nu mi se pare normal.

  In speta, primii vinovati mi se par in primul rand patronii.Nimeni nu pomeneste de ei. In loc sa aud multimea strigand la parchet sa se faca dreptate si sa se stie daca a a fost omor calificat – toate datele acolo duc – ei s-au dus si au strigat jos Piedone. Ce vina are Piedone daca un club primeste mai multi oameni decat poate primi, ca nu mi-e clar? Piedone sa raspunda pt faptele lui, sa raspunda si aici daca intr-adevar are vreo vina, dar e asburd sa ceri demisia primarului pt ca un club din sectorul lui nu respecta legea!

  Or, confuzia asta mentala generalizata este foarte bine exploatata de clasa politica. Iata cum repede-repede Iohannis a sesizat oportunitatea (sper sa fie doar atat…) si a deturnat toata povestea impotriva lui…Ponta! Nu ca Ponta ar fi fara pata, dar fiecare cu vina lui, asta e ideea. Altfel totul devine absurd si manipulator, asa cum a spus si Daniela cateva comentarii mai sus.

  In fine, cel putin asa vad eu lucrurile.

  Daca tot vrem sa cautam vinovati, personal cred ca Presa si Justitia sunt de departe cele mai incompetente si corupte institutii din aceasta tara. Presa mistifica lucrurile si manipuleaza populatia iar justitia salveaza vinovatii. De-aia functioneaza „sistemul”. Daca cele doua si-ar face treaba, am avea o alta Romanie.

 13. Tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui.
  Fratilor, oricum sunt ierarhi sau preotii, Biserica sa o aparam !

 14. Patriarhul a reacționat creștinește, normal. Cui nu-i convine, de bună seamă că este anticreștin. Că nu prea are mijloace să se facă auzit în masă este f f adevărat. Prea multă monedă bate pe Basilica. Cred că ar face bine dacă ar mai apărea pe la alte televiziuni și sunt sigur că are puterea și înțelepciunea de a-i pune la punct pe mulți. Iar cei care l-ar auzi, ar fi convinși de logica și dreptatea sa. Restul la rivoluție, în stradă, căci alte griji nu mai are…

 15. Apropo de „justitie”

  http://www.gandul.info/tragedia-din-clubul-colectiv/cate-persoane-au-fost-audiate-in-cazul-incendiului-de-la-colectiv-nitu-s-a-stabilit-ca-modalitate-de-vinovatie-de-savarsire-a-faptei-culpa-si-nu-intentia-14871620

  Deci, s-a stabilit. Si inca foarte repede: CULPA

  Desi, citez

  „Şeful Clinii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat luni seară că Universitatea Politehnica a făcut o evaluare a compoziţiei aerului din Colectiv, ce a relevat “o combinăţie de otrăvuri cum greu şi-ar fi imaginat cineva că există”, respectiv de monoxid şi dioxid de carbon, monoxid şi dioxid de azot, acid cianhidric, acid clorhidric, toluen şi xilen.
  Totodată, cei spitalizaţi au o evoluţie imprevizibilă, nemaiîntâlnită, şi în cazurile în care arsurile nu sunt foarte extinse, potrivit medicului.”

  (sursa: http://www.gandul.info/tragedia-din-clubul-colectiv/medici-intoxicatie-si-arsuri-nemaiintalnite-la-ranitii-din-colectiv-din-cauza-otravurilor-din-aer-14871636 )

  Inca sunt o multime de intrebari in aer legate de cine a permis intrarea in club, cine a semnat autorizatiile si multe altele, si totusi deja stim ca e vorba de CULPA, NU de intentie.

  Despre asta discutam aici de fapt. In timp ce lumea urla „jos ala” si „jos ala”, „justitia” isi face, pe tacute, treaba si acopera vinovatii.

  Cat despre consecintele macabre ale halloweenului si legaturile cu concertele sataniste…nici pis. Daca spui ceva de asta, se cheama ca faci „declaratii halucinante”, exact cum observa @admin mai sus. Orice declaratie de bun simt in tara asta e „halucinanta”. Si orice idee halucinanta e „de bun simt”.

 16. Piedone parca era prezent printre optiunile bucurestenilor la scaunul de primar general. Modelul asta, cu demisia de onoare, se poate sa fie importat, deoarece se taie un cap si se pune altul in loc. Functionarii din spatele hartiilor raman pe pozitii, cu buzunarele vesnic gaurite.

 17. Safra Catz, una dintre cele mai puternice femei din lume, CEO Oracle, a venit la Bucureşti să fie alături de familiile îndoliate şi de victimele tragediei de la clubul Colectiv.

  Angajaţii multinaţionalei susţin că în urma tragediei din Colectiv trei colegi de-ai lor şi-au pierdut viaţa, iar alţi şapte au fost răniţi.

  http://www.cotidianul.ro/sefa-cea-mare-de-la-oracle-alaturi-de-victimele-de-la-colectiv-270775/

 18. Am fost foarte revoltata de turnura pe care a dat-o evenimentelor turbaciunea asta numita media, atacul absolut nejustificat, pt ca patriarhia a facut ce trebuia, crestineste, dupa care mi-am dat seama ca e o palma binemeritata pe care Dumnezeu o ingaduie pentru excesul de zel in cochetarea cu puterea secularizata si cu deciziile ei care ii umilesc pe sfintii si mucenicii nostri. Ar fi timpul sa se inteleaga odata ca daca te faci frate cu dracu NU treci puntea !!! Doamne iarta-ne si lumineaza-ne pe toti !

 19. @ 61…etc
  Tare mult as vrea sa o intreb pe oricare dintre aceste “cele mai puternice femei din lume” , super-femei, super-CEO, super- nu_stiu_mai_ce, daca a coborat vreodata in sufletul ei si sa se intrebe daca e cu adevarat fericita sau macar multumita de “performantele” ei , care din pacate, nu fac altecva decat sa mai impinga putin omenirea la vale…

 20. Aproape orice am spune si am vorbi acum exista riscul de a o face cu patima si pacat. Totusi, au trecut ceva zile de la incendiul din club si lucrurile incep sa capete contur. Chiar daca m-a mancat mana sa scriu si eu ceva am zis ca mai bine sa mai stau un pic, dar dupa ce l-am vazut pe parintele patriarh ieri spunand ca Biserica nu vrea sa deranjeze, m-am simtit eu deranjat.

  @admin: te rog, daca consideri ca ce am sa spun va crea tulburare si mai mare, nu lasa sa treaca postare si te rog sa ma ierti.

  Cum asa, Biserica nu vrea sa deranjeze? Capul ei a deranjat pe multi cat a fost in lume si inca deranjeaza pe multi, ceea ce ne arata ca El este inca prezent. Iisus Hristos a spus ca Imparatia sa nu este din aceasta lume, dar nu a spus ca nu este in aceasta lume. Dimpotriva, si-a trimiis apostolii in lume, tocmai ca sa deranjeze. Sa ia lumea din mainile celui care astazi vrea sa si-o ia inapoi.
  In Imparatia Lui Dumnezeu Hristos este Imparatul iar preotii si noi suntem slugile sale. Iar noi suntem aici, nu in alta parte, deci noi reprezentam Imparatia Lui Dumnezeu in lume, aici. Si fiecare atom sau boson Higgs este materie sau energie creata de Dumnezeu si tot ce este ale Sale sunt. Deci noi, ca slugi ai Domnului trebuie sa mergem sa cerem inapoi via in numele lui Iisus Hristos. Deranjand.

  Aveau pe undeva dreptate cei (sau mai degraba cele) care strigau “unde sunt preotii?”. Da, dar nu doar preotii, ci asa cum spune imnul Romaniei, preoti cu crucea in frunte, caci oastea e crestina, asa trebuia sa se mearga acolo. Preoti cu enoriasi impreuna sa merga inca acolo cantand “Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand” si in mars pe versurile “Mantuieste Doamne poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta, Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste si cu Crucea Ta pazeste pe poporul tau”. Si sa se inceapa cu o slujba de alungare a duhurilor rele.

  A vazut toata lumea ca acolo cei care au murit nu au murit facandu-si cruce ci cu totul alte semne faceau ei. Sa mearga preotii si cu noi enoriasii impreuna sa ne luam ce-i al Domnului inapoi, sa stergem mizeria aia de insemn satanic de acolo. cum credeti ca isi vor gasi sufletele celor morti acolo linistea, cand ei vazand iadul au murit. Iadul acela trebuie calcat in picioare, chair si la modul propriu. Asa ca Biserica sa-si revendice ce-i al ei, caci Iisus Hristos e in lume pana la sfarsitu veacurilor si noi trebuie sa aparam Imparatia Lui. Care e aici, dar din Ceruri.

  Doamne ajuta si iarta-i pe cei morti in greseala din nestiinta!

 21. http://stirileprotv.ro/stiri/incendiu-in-colectiv/tragedia-din-colectiv-liviu-dragnea-victor-ponta-a-decis-sa-si-depuna-mandatul.html

  Liviu Dragnea: Victor Ponta a decis sa-si depuna mandatul

  Update ora 10:10 “PSD nu are foarte multe variante de premier. O varianta ar fi Valeriu Zgonea, o alta ar fi Vasile Dancu, un exponent al Grupului de la Cluj. Decizia va apartine presedintelui Klaus Iohannis dupa o discutie cu partidele” a relatat Marius Tian, corespodent PRO TV.
  Update ora 10:10 “Ponta a luat decizia dupa discutii cu colegii din partid. A fost o discutie destul de tensionata. PSD-istii au vrut sa-si depuna mandatele cu totii, o demisie colectiva, in eventualitatea incare premierul nu ar fi fost de acord sa faca pasul inapoi.” a relatat Iulia Garbecea, corespodent PRO TV.
  Update ora 10:00 Premierul Victor Ponta isi va da demisia din functie, a anuntat miercuri la Parlament presedintele PSD, Liviu Dragnea.

 22. @ Titus
  O idee buna si frumoasa. Ar fi foarte de folos ca in fiecare sambata pana la 40 de zile, asa cum e regula, sa se faca pomenire cu cler si credinciosi acolo.

 23. Parintele D. Staniloaie:
  “A fi cu lumea nu inseamna a te identifica cu lumea. A fi aproape de lume nu înseamna a o mangaia in caderea ei, ci a-i spune adevarul si a te ruga pentru ea”

  @ Corina (comentariul nr 20)
  Prezenta domnului Robu la clubul Colectiv este o palma pt ecumenistii ortodocsi… Iaca cat respecta sensibilitatile, viziunea, “colegilor” ortodocsi! Sa le fie invatare de minte. Eu asa simt, ca Patriarhului nu i-a cazut bine.

 24. Citez dintr-un articol al lui Cristoiu:

  „Rața mecanică nu s-a dezmințit. (…)

  Stabilirea cauzelor și prin asta a Răspunderilor se impune cu necesitate a fi un procedeu corect.

  Altfel riscăm ca și acest moment de Trezire națională să treacă fără a lăsa în urma lui nici un rezultat în planul unei perfecționări a societății românești.

  A spune că de vină e Corupția înseamnă mai întîi a recunoaște că toate asalturile Binomului din ultimii zece ani au fost complet inutile.

  Corupția a continuat să se manifeste.

  Nu-i exclus ca supraviețuirea clubului Colectiv să fi fost și urmarea unor șpăgi, cu valoare de bacșiș, date de patroni celor responsabili cu autorizarea hardughiei.

  Nu cred însă că în acest caz Răspunzătoare e corupția. (…)

  Datele arată că acest club funcționa de doi ani de zile.

  Evenimentul zilei a arătat, într-o bună documentare, că din septembrie 2013, de cînd a primit autorizație de funcționare ca bar cu 80 de locuri, clubul Colectiv a organizat 180 de evenimente la care s-au înghesuit deseori cîte 850 de persoane într-un spațiu conceput pentru doar 80.

  Doi ani de zile mii de cetățeni români au trecut prin ceea ce ei numesc acum speluncă, bombă ordinară.

  Cîți dintre ei au sesizat autoritățile că e ceva în neregulă? Cîți dintre ei s-au dus la patroni și i-au luat de piept pentru condițiile insalubre?

  Nici unul!

  Presa a dezvăluit că singura plîngere de pînă acum a unui client, adresată Protecției consumatorului, a fost în legătură cu prețul unei băuturi.

  Nimic despre numărul uriaș de persoane îngrămădite pe un spațiu restrîns.

  Nimic despre folosirea așa ziselor evenimente pentru a obține profit din vînzarea de băutură la suprapeț.

  Comunicatul arată că una dintre cauze stă în folosirea efectelor pirotehnice într-un spațiu închis.

  Cîți dintre cei din sală au protestat la folosirea primul val de artificii?

  Cîți au strigat:

  Bă, sînteți nebuni, vreți să murim ca niște șobolani aici?

  Nici unul!

  Una dintre schițele satirice ale lui Jaroslav Hasek poartă titlul Bravul soldat Svejk învață să umble cu fulmicotonul.

  Textul- publicat separat de celebrul roman- îl suprinde pe Svejk trăgînd din lulea și cîntînd cît îl ține gura lîngă butoaiele cu explozibil de la Arsenal.

  Cauza principală a Tragediei a fost depistată de presa noastră în absența controalelor din partea Autorităților, în superficialitatea cu care se dau autorizațiile de funcționare.

  Ce ne arată Comunicatul Parchetului?

  Că patronii au folosit la amenajarea Clubului materiale ușor inflamabile.

  Patronii – se presupune- nu sunt idioți ca Svejk.

  Prin urmare, oameni normali, ar fi fost de așteptat ca măcar unul dintre ei să spună, cînd s-a decis folosirea materialelor inflamabile:

  Și dacă își aprinde unul dintre clienți o țigară lîngă stîlp?

  Pentru a-și pune această întrebare era nevoie de controlul autorităților?

  Era nevoie ca el să fie minim responsabil.

  La spectacol s-a apelat la efecte pirotehnice.

  Văzînd spațiul închis, aglomerația, n-ar fi fost normal ca unul dintre organizatori să se întrebe cu voce tare:

  Și dacă artificiile cad în părul unei tinere de lîngă scenă?

  Pentru a-și pune această întrebare, era nevoie de intervenția pompierilor?

  Nu. Era nevoie de minima sa responsabilitate.

  De ce notez asta?

  Pentru că așa cum se întîmplă de fiecare dată cînd e o tragedie românii se grăbesc să arunce vina pe alții: politicieni, conducători.

  Nimeni dintre români nu e dispus să se uite și la el și să se întrebe asupra propriei vini.

  Pentru că dincolo de șpagă, de indolența Autorităților, de lăcomia patronilor, una dintre cauze, dacă nu chiar cea mai importantă e iresponsabilitatea de care dau dovadă mulți români ca simpli cetățeni.

  Pot declanșa autoritățile mii, zeci de mii de controale.

  Pot da Guvernanții legi cu duiumul.

  Nimeni și nimic nu poate ține locul responsabilități fiecăruia dintre noi.

  După Tragedie s- a declanșat campania Șo pe cluburi!

  Prin închiderea imensei majorități a acestor localuri, probabil că o Tragedie produsă de un club de noapte nu se va mai repeta.

  Da, dar nu putem exclude posibilitatea ca un ins să se urce beat la volanul unui autocar și să provoace o nouă Tragedie.

  Sau posibilitatea ca un ins să-și aprindă o țigare într-o stație de benzină.

  Poate opri cineva un român să fie altfel decît Bravul soldat Svejk la Arsenal?!”

 25. Nu puteam sa nu intru din cand in cand pe net sa vad ce se mai intampla, dar atata viclenie si ipocrizie, atata rautate si nestiinta, ma stoarce de puteri. S-a strigat ” unde sunt preotii” de cei care nu dau doi bani pe preoti, dar urla sa vina preotii sa faca rugaciuni ca sa mearga in rai cei ce au murit, ca de fapt asta e ideea, nu ? Adica toata viata nu ne pasa de nimic, de Hristos si de invatatura Lui nu vrem sa auzim de la preotii pe care ii ponegrim, da daca se intampla ceva tragic ne apuca groaza de moarte si de iad, si atunci sa vina preotii! Sunteti siguri ca n-au strigat ‘sa vina popii” ? Citind toate grozaviile si elucubratiile de pe net, inclusiv ale unor preoti rataciti, simti ca interferezi atat de mult cu duhul rau, incat ti se face lehamite si te cuprinde o oboseala nesfarsita. Am citit chiar “salvati haloweenul de ortodocsi!” Pana acolo s-a ajuns ? Doamne, nu ne lasa pe noi !!!
  Si mi-am adus aminte cuvintele parintelui Paisie Aghioritul : sa fim, cat mai putem, cu Hristos , fratilor !!

 26. DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU, PENTRU RUGACIUNILE PREACURATEI MAICII TALE SI ALE TUTUROR SFINTILOR TAI, MILUIESTE-NE SI NE MANTUIESTE PE NOI! AMIN.

 27. @ Mariana:

  Nu au fost chemati acolo preotii, nu s-a cerut “sa vina”, ci s-a URLAT, in multe cazuri la instigarea reporterilor si apoi multiplicat prin contagiune, “De ce nu au venit? unde sunt? de ce nu au batut clopotele?”. Multi recunoscand ca ei NU SE DUC LA BISERICA. Si nici nu era nevoie sa spuna, ca se vedea prea bine…

 28. Pingback: “REVOLUTIA” ANTI-SISTEM A… SISTEMULUI (ABIA) A INCEPUT, exploatand socio-politic cu maximum cinism tragedia de la Colectiv. VICTOR PONTA SILIT SA DEMISIONEZE: “Nu mă bat cu oamenii” | Cuvântul Ortodox
 29. @Titus L.

  Iti dau dreptate, Titus. E corect ce spui.

 30. @ Ileana:

  Sursele sunt necredibile si pana nu apar altele credibile ne luam rezerve fata de acest tip de “stiri” care apar exclusiv in siteuri de scandal. E vremea cand diversiunile apar ca ciupercile dupa ploaie.

 31. @Ileana, @admin

  stirea a fost deja difuzata de mai multe surse. Ramane de vazut ce semnificatie are..

 32. @ doroteea:

  Unde sunt acele surse?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare