Articolul saptamanii: CE NU ARATA SCANDALUL Spyfiles (WIKILEAKS): MIZA “RETELEI MONDIALE” nu este supravegherea, ci CONTROLUL POPULATIEI

3-12-2011 2 minute Sublinieri

Dosarele de spionaj tehnologic publicate săptămâna asta de WikiLeaks, Spyfiles, sunt un mare fâs. Ele ar putea fi interesante doar pentru cei care şi-au imaginat până acum că serviciile de informaţii n-au acces deplin la datele legate de telefoanele şi calculatoarele noastre, fie că e vorba de apeluri, emailuri sau poziţia noastră geografică. Eu n-am fost şi nu sunt atât de naiv.

Documentele Spyfiles (broşuri, prezentări PowerPoint, etc.) arată că există companii specializate în spionajul tehnologic ce îşi vând serviciile unor guverne. Serviciile de informaţii pot intercepta telefoane şi avea acces deplin la calculatoarele conectate la internet, fără ca utilizatorii să bănuiască nimic. Mai mult, întâmplător sau nu, cu o zi înainte de publicarea noilor dosare WikiLeaks, un programator din Statele Unite ale Americii a demonstrat că un software numit Carrier IQ, instalat pe ascuns în multe dintre telefoanele Blackberry şi cele bazate pe sistemul de operare Android (creat de compania Google), înregistrează toate acţiunile utilizatorilor şi le adună într-o imensă bază de date.

Vedem aşadar că tot ce facem este înregistrat: ce şi când vorbim, unde mergem, etc.

Spyfiles

Mai mult, divulgăm noi înşine date despre vieţile noastre, prin intermediul reţelelor de socializare: ce cărţi citim, ce muzică ascultăm, unde ieşim în oraş sau unde facem jogging în fiecare dimineaţă. La scară mică, la nivel de individ, informaţiile astea sunt lipsite de importanţă şi valoare.La scară largă, la nivel de populaţii, situaţia se schimbă radical, dar văd că Julian Assange nu a punctat asta.

Cercetătorul Albert-Laszlo Barabasi, specializat în teoria grafurilor şi în prezicerea sistemelor complexe, pe care revista “Popular Science” l-a denumit drept omul care ar putea conduce lumea”, a realizat în 2006 un experiment foarte interesant. A analizat în primă fază datele legate de antenele pe care abonaţii unui operator de telefonie mobilă le foloseau atunci când dădeau telefoane, astfel că a putut stabili coordonatele lor geografice în momentul apelurilor. Ulterior, a “cartografiat” traseele a 50.000 de abonaţi şi, folosind teoria grafurilor, a reuşit să prezică poziţia geografică a fiecăruia dintre ei, în orice moment, pe o rază de 2,5 kilometri pătraţi şi cu o precizie de 93%.

În cadrul aceluiaşi proiect, cercetătorul a creat un algoritm de identificare a clienţilor în cazul cărora probabilitatea de a se muta la un alt operator telecom era foarte mare, bazându-se doar pe apelurile pe care aceştia le efectuau şi primeau şi pe modul în care îşi plăteau facturile. Albert-Laszlo Barabasi este convins că serviciile de informaţii folosesc teoriile sale pentru a ţine sub observaţie reţelele teroriste. Abilitatea de a identifica persoanele care se pregătesc să comită atentate sau să se revolte este evident extrem de valoroasă.

Barabasi nu se mulţumeşte însă cu prezicerea sistemelor complexe, ci vrea să le şi controleze. Aici intră în scenă puzderia de informaţii de mai sus, aparent banale la nivel de individ, dar extreme de utile la nivelul unei societăţi întregi. Cu cât ai la dispoziţie mai multe date despre un sistem complex, cu atât mai uşor îţi este să-i prezici evoluţia şi chiar să-l controlezi.


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Era Big Brother, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Articolul saptamanii: CE NU ARATA SCANDALUL Spyfiles (WIKILEAKS): MIZA “RETELEI MONDIALE” nu este supravegherea, ci CONTROLUL POPULATIEI

 1. Spune autorul: “La scară mică, la nivel de individ, informaţiile astea sunt lipsite de importanţă şi valoare. La scară largă, la nivel de populaţii, situaţia se schimbă radical, dar văd că Julian Assange nu a punctat asta.”

  Aici ii scapa un lucru esential: CONTROL global (la nivel de populatii) nu este posibil fara o SUPRAVEGHERE individuala (a acelor indivizi care sunt “elemente perturbatoare” in cadrul populatiei generale – procentual, un numar foarte mic dar suficient pentru destabilizarea intregului sistem).

  Astfel incat, informatiile acestea sunt cruciale atat pentru a controla (si manipula) populatii si mase mari de oameni dar si pentru a supraveghea un numar redus de indivizi din cadrul acelor populatii. E principiul (simplificat la maxim) pe care este cladit orice sistem totalitar/dictatorial, ma mir ca autorului ii scapa atat de usor acest amanunt.

  As incheia (usor amuzat) punctand inca o data ca supravegherea individuala este o parte constituenta a oricarui sistem de control global – si inca o parte de o importanta cruciala. Prin urmare, nu putem vorbi de control fara a vorbi de supraveghere individuala (sau in absenta acesteia). Pe cand de supraveghere individuala putem vorbi si in absenta controlului general. Vezi seviciile de politie/securitate etc.

  Tranzitia de la un sistem “democratic”, de la “serve and protect-ul” politiei (‘mericane) catre un sistem totalitar se face tocmai cand balansul inclina tot mai mult catre componenta de control. De multe ori in ultima vreme (imposibil sa nu fi observat asta de cand cu razboiul impotriva teroristului de serviciu) se propaga ideea necesitatii unui control global ca panaceu al esecului supravegherii individuale…insa balanta nu se poate inclina fara restrangerea libertatilor, fara impunerea de restrictii individuale sau generale etc etc…

  …cand acestea se vor transforma in legi si pachete de legi din ce in ce mai inchegate si interconectate (odata ce mentalul colectiv va fi “pregatit” sa le accepte in totalitate dupa ce s-a depasit perioada de “fiert broasca”) atunci aparitia la suprafata a sistemelor totalitare (ce lucreaza acum in “umbra” si “restrictionate” de drepturile omului, legi si chiar de principii/valori universal valabile) va fi numai o chestiune de timp.

 2. Pingback: Teoria CONTROLULUI TOTAL al lucrurilor si oamenilor, creata de un ”roman”?
 3. Alin-7,

  Cred ca autorul articolului nu greseste cand spune “La scară mică, la nivel de individ, informaţiile astea sunt lipsite de importanţă şi valoare”.

  Ce vre sa spuna e ca daca as putea supraveghea “la sange”, in cele mai mici detalii, dar un numar restrans de persoane, rezultatul ar fi egal cu zero. Nu as avea ce face cu informatiile respective. Ele capata importanta doar intr-un cadru mult mai general, cand am date despre populatii intregi, sau mai bine zis despre comportamentul indivizilor apartinand unor populatii.

  Numai atunci pot face o clasificare, imi pot da seama care indivizi sunt “elemente perturbatoare”, ce efect au acestia asupra celorlalti etc.

  *

  Asa cum punctezi, nu putem vorbi despre control general fara o supraveghere individuala. Dar cred ca o supraveghere individuala prea amanuntita, nu are sens daca nu se urmareste scopul controlului general. Supravegherea de dragul protejarii populatiei impotriva teroristilor mi se pare o gluma. Resursele aruncate in joc sunt prea mari pentru a putea crede ca se vrea (sau ca s-a vrut vreodata) numai o “simpla” supraveghere.

 4. Pingback: ONU pregateste propriul tratat de CONTROLARE SI CENZURARE A INTERNETULUI, la initiativa Rusiei si Chinei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: Scandal urias in SUA legat de SPIONAREA de catre FBI a utilizatorilor GOOGLE, FACEBOOK si SKYPE. "Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: MAJORITATEA AMERICANILOR - FERICITA CA E SUPRAVEGHEATA ORWELLIAN! Isterizarea securitara prin "TEROAREA TERORISMULUI" a dat rezultate: sclavii cer si mai multa sclavie si isi arunca intimitatea la cosul istoriei - Razboi întru Cuvânt - Recoman
 7. Pingback: “Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului: “ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI -
 8. Pingback: MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFAGRATII MONDIALE? - Recomandari
 9. Pingback: STATUL NEOLIBERAL SI INGINERIA SOCIALA DIGITALA: cum sunt supravegheate, analizate si administrate interactiunile umane cotidiene prin INTERNET si ALGORITMI. Proiectul IARPA: ANTICIPAREA SI PREVENIREA POSIBILELOR REVOLTE prin analizarea BIG DATA - Recoman
 10. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare