Propaganda Hollywood pentru SADO-MASOCHISM. “Cincizeci de umbre ale lui Grey” sau ipocrizia lumii care “gandeste liber”: ABUZUL SI UMILIREA FEMEII SUNT “ROMANTISM”

13-02-2015 14 minute Sublinieri

fifty-shades-of-grey-charakterplakat-christian-grey

 • CulturaVietii:

Filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” („Fifty Shades of Grey”) pe înțelesul parinților (I)

Nota: Filmul  „Cincizeci de umbre ale lui Grey / Fifty Shades of Grey”, a primit in Romania ratingul N15, adica nerecomandat sub 15 ani. In alte state, precum SUA, Canada, Marea Britanie,  tinerii sub 18 ani au accesul interzis la acest film. Dr. Miriam Grossman, cunoscut medic psihiatru pentru copii, adolescenți și adulți din SUA, lanseaza pe site-ul sau, www.MiriamGrossmanMD.com, o noua campanie ce include o serie de articole  despre protejarea adolescenților și tinerilor de pericolele psihologice care se insinueaza cu acest film. Cartea și filmul au devenit populare, deși promoveaza sado-masochismul. Filmul va fi lansat in toata lumea cu o zi inainte de Ziua Indragostiților.

Autor: dr. Miriam Grossman, medic psihiatru pentru copii si adolescenți

Partea I

Se pare ca producatorii filmului, „Universal Studios”, vor sa ne faca sa asociem dragostea cu durerea și umilința. Aceasta este lumea in care traim… Puteți respinge aceasta subcultura, impartașind ideile prezentate aici tuturor celor pe care-i cunoașteți.

Ca psihiatru de copii și adolescenți, ma aflu intr-o poziție unica. Tinerii vin mereu in biroul meu, se așaza in fața mea și-și deschid inimile. Dupa care incep sa curga secretele: am fost drogata și violata. Ma culc cu logodnica prietenului meu cel mai bun. Prietena mea a avut un avort. Vreau sa mor.

Mi-am petrecut ultimii treizeci de ani din viața mea profesionala, ascultandu-i pe ei, și multe alte povești, așa ca am o experiența despre viața adolescenților și adulților tineri. Problema lor cea mai mare? Relația romantica. Exista o mulțime de lucruri prin care ei pot s-o descopere, dar par extrem de pierduți. Ce vreau, și cum primesc? Cum sa fac fața presiunii de grup și cum sa navighez intr-o cultura a sexului liber? Exista consecințe ale sexului liber sau sexul este doar distracție? Ce este normal? Ce nu e normal?

Rețineți, aceștia sunt copii care in mare parte se descurca bine in alte domenii. Au succes la școala și cu prietenii. Unii dintre ei sunt muzicieni și sportivi desavarșiți. Dar romantismul? Aici se simt ei in afara lucrurilor și apar o mulțime de lacrimi, apare furia și regretul.

Ma intreb de multe ori: eu știu ca acești copii au parinți responsabili, iubitori. Unde sunt ei?

Mame și tați, tutori și bunici, va indemn: nu conteaza cat de ciudat este, trebuie sa vorbiți cu copiii voștri despre intimitate – ceea ce este și ceea ce nu este aceasta in realitate. Nu ma refer doar la adolescenți, dar, de asemenea și la adolescenții mai mari, spre adulți, sau la cei care ies cu adolescenți.

E o ocazie perfecta. „Cadoul” care ne vine de la Hollywood pentru noi de Ziua Indragostiților este filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” („Fifty Shades of Grey”). Avand o campanie de mai multe milioane de dolari și o coloana sonora de Beyonce, copilul dvs e pe cale sa fie bombardat cu un mesaj periculos și fals despre romantism.

„Cincizeci de umbre ale lui Grey” o invața pe fiica dvs. ca durerea și umilința sunt erotice, iar pe fiul dvs., ca fetele doresc sa se imprieteneasca cu un tip care sa le controleze, sa le intimideze și sa le amenințe. Pe scurt, filmul portretizeaza abuzul emoțional și fizic ca fiind excitant pentru barbați și femei.

Dvs. știți ca acestea sunt minciuni sfruntate, dar copiii dvs. nu știu și nu sunt siguri. Daca lumea ar fi fost un loc mai bun, ei n-ar fi auzit niciodata de astfel de lucruri ingrozitoare. Dar aceasta este lumea in care traim.

Vestea buna este ca puteți transforma acest lucru in avantajul dvs. Nu va ingroziți de toata reclama deșanțata, ci luați-o ca pe o șansa de a va conecta cu copilul dvs. și de a-l ajuta intr-un mod extraordinar. Fiecare  panou publicitar și fiecare clip audio este o oportunitate, o șansa de a-l avertiza pe copilul dvs. ca este manipulat. E o rampa de lansare pentru discuții despre relațiile tulburi – cum sa le recunoști și sa le eviți.

In cele ce urmeaza, va voi explica cum sa folosiți acest film pentru a va proteja copiii. Va voi descrie pericolele acestui film pentru fiii și fiicele dvs., și va voi furniza sfaturi despre cum sa vorbiți cu ei. O scrisoare de la mine pentru copilul dvs., pe care o puteți folosi dupa cum doriți, va fi, de asemenea,  disponibila. Veți vedea, impreuna cu familia dvs. și nu numai, ca veți supraviețui isteriei din jurul valorii acestui film, sunt sigura ca veți reuși!

Doua sugestii, pentru inceput:

1. Aflați mai multe despre subiectul și principalele personaje ale filmului, Christian si Anastasia – acest lucru va va oferi credibilitate. Faceți acest lucru prin citirea unui sinopsis, a unei analize, cum ar fi cea de pe Wikipedia. Daca doriți mai mult decat atat, exista o prezentare a filmului lunga și detaliata pe site-ul thebookspoiler(avertisment: limbaj obscen).

2. Identificați oportunitațile unui timp adecvat intre patru ochi și neintrerupt cu copilul dvs. Poate in mașina sau in timp ce lucrați impreuna in bucatarie sau in garaj. Daca asta nu se intampla, luați in considerare „momirea”: E ceva foarte important despre care vreau sa-ți vorbesc. Daca oprești telefonul timp de 15 minute, timp in care vorbim, iți dau cinci dolari. Nu e deloc anormal sa faci acest lucru.

Scopul meu este aceasta: de Ziua Indragostiților, veți spune: mulțumesc, „Universal Pictures”. Am tot amanat sa vorbesc cu copilul meu despre acest subiect dificil. Dar „Cincizeci de umbre…” este un film extrem, a intrecut toate limitele, incat am fost nevoita sa iau inițiativa. Și sunt atat de incantata ca am facut acest lucru … pentru ca am avut una dintre cele mai importante conversații din viața noastra.

Partea a 2-a.  „Cincizeci de umbre ale lui Grey”, pe ințelesul parinților – pericolul pentru fiica dvs.

Pe scurt, filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” o prezinta pe Ana, studenta fara experiența in dragoste. Ea intra intr-o relație intunecata cu un om cu probleme, il scapa de demonii lui interiori, se casatorește cu el și fac plimbari in apus de soare.

Excluzand pornografia hard, cred ca Hollywood-ul nu a facut niciodata un film așa de periculos pentru tinere.

Iata primul dintre cele doua concepte centrale care dauneaza fiicei dvs.:

1. Ana a consimțit sa fie umilita și abuzata, lasandu-se impresia ca acest lucru e normal.

Nu, umilirea și abuzul nu sunt OK. Consimțirea la abuz și umilința reprezinta o decizie ingrozitoare, auto-distructiva.

De ce Ana, sau oricine altcineva, ar fi de acord sa fie abuzata? Poate a vrut sa-i faca pe plac  agresorului ei? Poate a crezut ca merita sa fie pedepsita? Sau poate ca a auzit ca unii oameni se bucura [de aceste practici], iar ea e curioasa?

Indiferent la ce s-ar gandi, nu e sanatos din punct de vedere emoțional. O femeie sanatoasa din punct de vedere psihic evita durerea. Ea cauta o relație de susținere, sigura și de incredere. Ea vrea sa se simta ocrotita și apreciata. Daca exista vreun indiciu de pericol, ea fuge.

Mulți oameni bine intenționați susțin ca Ana și Christian ajung sa hotarasca ce lucruri funcționeaza in viața lor personala și, daca alegerea este bine gandita și consimțita in mod liber, atunci e OK. Acest lucru include sado-masochismul, care a fost promovat tinerilor de organizații „de renume”, cum ar fi Columbia University și Planned Parenthood. Pentru exemplificare: goaskalice.columbia.edu/my-boyfriend-wants-me-hit-him și www.mrctv.org/videos/planned-parenthood-northern-new-england-promotes-video-bdsm

Gandirea lor se reflecta intr-o postare recenta pe blogul meu:

Nu sunt de acord cu calomnierea de catre dvs. a seriei de carți… niciodata Anastasia nu este forțata sa faca ceva. Ea alege liber ceea ce se intampla cu ea in intreaga poveste. Sunt atat de multe variații in spectrul lucrurilor cu care oamenii se simt confortabili in relația lor.Doar pentru ca o varianta il face pe cineva incomod, nu inseamna ca ea e greșita”.

Sa verificam acest raționament. Ce ar fi sa-l aplicam altor decizii personale?

Dupa propria sa alegere, Anastasia a trecut pe o dieta de tip Cheezwhiz (o crema de branza) și jeleuri. Nimeni nu facea presiuni asupra ei ca sa aleaga alte diete. Deci, decizia a fost potrivita pentru ea. Intr-o zi, Christian a innebunit de durere din cauza foametei la nivel mondial și a decis sa se sinucida prin prabușirea cu elicopterul privat in Seattle Harbor. Era o alegere buna pentru ca asta ii dadea un anume confort nu l-a forțat nimeni sa o ia”.

Sunt exemple prostești, știu, dar ele demonstreaza o logica eronata. Sigur, oamenii au libera alegere. Dar aceasta nu inseamna ca de fiecare data cand iși exercita libera alegere, deciziile lor sunt bune pentru ei, din punct de vedere etic sau chiar rațional.

Decizia de a consimți la orice forma de abuz este una auto-distructiva – punct. Puterea toxica a filmului „Cincizeci de umbre ale lui Grey” consta in capacitatea sa de a planta indoiala in fiica dvs., facand-o sa traga concluzia ca nu e nimic clar: ce e bine, ce e rau. Scopul este ca fiica dvs. sa creada totul, chiar și acest lucru, și acest scop este nuanțat.

Iata cum funcționeaza: relația inițiala dintre Ana si Christian este intunecata. Exista urmarire, abuz emoțional și violența. Cu timpul el se deschide. Ana afla ca el a avut o viața grea și cam atat. Undeva, in adancul sau, Christian este un baiat bun. El ii cumpara o mașina și se asigura ca ea mananca bine. Lucrurile nu sunt atat de intunecoase, pana la urma. Exista puțina lumina intre cei doi. Incepe sa ne para rau pentru Christian. De ce trebuie s-o lege pe Ana și sa o faca sa țipe? Ei bine, nu e vina lui. In final, exista o cerere in casatorie, o nunta, un copil sau doi. E intuneric, dar exista și multa lumina. „Cincizeci de umbre ale lui Grey” – acum ințelegeți?

Dar anume acolo se afla pericolul. Exista diferențe mari intre intuneric și lumina, intre sanatos și nesanatos. Iar „Cincizeci de umbre ale lui Grey” estompeaza distincția. Acest lucru o face pe fiica dvs. sa se intrebe, ce e sanatos intr-o relație? Ce e rau? Sunt atat de multe nuanțe de gri… Nu ești sigur de ceea ce e bine și ceea ce e rau.

Dar pentru ca siguranța fiicei dvs. e in pericol, nu exista loc pentru confuzie sau indoiala. Vreți ca fiica dvs. sa fie suta la suta sigura, atunci spuneți-i: o relație intima,care include violența, consensuala sau nu, este zdruncinata din punct de vedere emoțional. E o relație bolnava.

Acest lucru trebuie spus clar, e diferența dintre alb și negru. Nu exista nuanțe de gri aici. Nici macar una singura.

Partea a 3-a: Filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” pe ințelesul parinților: alte pericole pentru fiica dvs.

In articolul meu anterior, partea a 2-a, am susținut ca abuzul emoțional sau fizic nu este niciodata normal intr-o relație intima, chiar cu acordul ambelor parți. Unii oameni susțin ca, daca permisiunea de a fi ranit este facuta in mod liber, atunci e o alegere sanatoasa, de necontestat. Am demonstrat ca acest raționament este eronat.

In partea a 3-a a acestui „ghid de supraviețuire”, ofer exemple de idei periculoase, promovate de film. (Presupun ca parinții cunosc cat de cat subiectul filmului. Daca nu, el poate fi gasit aici.)

In primul rand, tema centrala a poveștii e urmatoarea: o femeie buna (Anastasia) il poate scapa pe un om cu probleme (Christian) de demonii sai interiori. Christian are demoni in toata regula. Trauma, abandon, abuz – pe toate le-a avut, una dupa alta. Și toate acele ore petrecute cu medicii terapeuți nu l-au ajutat nici un pic, susține el.

Acolo unde medicii nu au reușit, reușește tanara și fara experiența Ana. Cu ea alaturi, Christian se transforma intr-un soț și un tata iubitor. Astfel, in cele din urma, Ana e recompensata ca a ales un om a carui viața interioara era praf. E posibil acest lucru?

Orice e posibil, dar anumite lucruri sunt foarte puțin probabile, precum acesta: in lumea noastra reala, este imprudent sa te aștepți ca oamenii sa se schimbe, și inca intr-un mod radical. In lumea reala, Ana ar plati pentru decizia ei.

Fiica dvs. are nevoie sa auda un mesaj diferit: e ințelept sa aleaga un om bazat pe ceea ce este acum, nu cine iși inchipuie ea ca ar putea fi. Daca ea este atrasa de ideea de a salva suflete in suferința, poate sa se gandeasca sa devina asistent social.

Mai departe: e falsa ideea ca, avand in vedere exercitarea voinței sale libere, Ana a facut o alegere bine gandita, informata, cu privire la Christian. Argumentul lor e urmatorul: ea a ajuns sa-l cunoasca și a considerat argumentele pro și contra in legatura cu cerințele lui. A citit despre sado-masochism pe internet și a analizat contractul cu regulile lui. Prin urmare, a intrat in relație intr-un mod prudent, deliberat.

Total greșit. Viziunea Anei despre Christian era neclara deoarece foarte curand dupa intalnire, au inceput sa aiba relații sexuale. Știința sugereaza ca intimitatea lor a depașit sentimentele de atașament și incredere, inainte ca ea sa știe daca el le merita. Cand Ana e cu Christian, hormonii ii spun creierului ei: ești cu cineva in care ai incredere. Poți sa te relaxezi. Va puteți lega [unul de altul].

Acest lucru a avut loc inainte de discuțiile lungi, de cercetari și de analizarea documentelor. In momentul in care a ajuns aici, era conectata emoțional la el. O alegere imparțiala era puțin probabil sa existe.

Neuroștiința demonstreaza, de asemenea, ca amintirile emoționale sunt codificate mai profund decat cele neutre. Primul contact sexual – al Anei cu Christian – e o experiența puternic emoționala, care e mult prea probabil sa-i influențeze impresia despre el.

Un alt obstacol pentru Ana: ea nu a marturisit nimanui mai in varsta și mai ințelept ca ea, inainte de a se implica in relație. Christian s-a asigurat ca acest lucru nu se va intampla, insistand ca Ana sa semneze un acord de confidențialitate chiar de la inceput. Corect, ea a trebuit sa intre intr-un acord legal, care o impiedica sa spuna cuiva ca el era un sado-masochist inrait. Cu puțin alcool la bord, Ana a fost de acord.

Sexul, alcoolul și manipularea – nu pot fi ingredientele unei decizii bine gandite. E periculos sa le faci pe tinerele femei sa creada acest lucru.

Asigurați-va ca fiicele dvs. ințeleg puterea intimitații. Fara ca o fata sa știe, puterea intimitații promoveaza sentimente de atașament și incredere. Prima ei experiența sexuala nu se poate uita vreodata; acele amintiri pot aparea la suprafața cand sunt cel mai puțin binevenite.

Am auzit fete, spunandu-mi: mi-am gasit sufletul meu pereche, il iubesc din toata inima, dar cand suntem impreuna, dintr-o data ma gandesc la altcineva. Ce pot face?

Le spun ca au nevoie de timp. Faceți-va noi amintiri, le spun, care le vor inlocui pe cele vechi.

Le spun aceasta, dar daca vor reuși, nu știu…

Filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” („Fifty Shades of Grey”) pe înțelesul parinților (II)

Partea a 4-a: „Cincizeci de umbre ale lui Grey”, pe ințelesul parinților – pericole pentru fiul dvs.

Scopul acestui ghid pentru parinți in legatura cu filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” este de a oferi perspective și instrumente de care parinții au nevoie pentru a-i proteja pe copiii lor de la ideea ca violența și umilirea pot fi erotice. Partea 1 conține informații introductive. In partea a 2 și partea 3, m-am concentrat pe efectele negative pe care le poate avea filmul asupra tinerelor.

Acum imi concentrez atenția asupra tinerilor – adolescenți, adulți tineri și adolescenți tineri care inca stau cu copiii mai mari. Pe masura ce premiera filmului se apropie, campania de publicitate masiva a Universal Studio va ajunge la fiul dvs in timp ce el sta la coada la magazinul alimentar sau iși verifica e-mail lui. Trebuie sa vorbiți cu el despre ideile deformate ale filmului, inainte ca tanarul sa inceapa sa asocieze romantismul cu catușele.

In primul rand, sa spunem lucrurilor pe nume. „Cincizeci de umbre ale lui Grey” este pornografie. Natura distructiva a pornografiei asupra minții și inimii este bine documentata. Exista suficiente informații pe acest site fenomenal pentru mai multe discuții deschise cu copiii dvs.

E puțin probabil, cred, ca fiul dvs. sa vada, de fapt, filmul, cu excepția cazului in care vrea sa faca pe plac prietenei lui. Dar daca nu ați reușit sa-l țineți la adapost de lumea noastra complet cu susul in jos, el va auzi despre „Cincizeci de umbre”, și acesta poate avea un impact semnificativ asupra sa.

Un tanar mi-a scris:

Impreuna cu prietenii mei am vazut un mare entuziasm in jurul acestei carți, de neinchipuit. Prietenele noastre erau aproape obsedate de ea, așa ca am vrut sa aflu, ce mare scofala mai e aici?

Am descoperit ca aceasta carte nu este chiar deloc bine scrisa. Atracția sa este fantezia sexuala. Acest lucru in sine a fost dificil pentru unii dintre noi – e ceva in neregula cu mine ca imi sunt prezentate fantezii despre alte scenarii [și eu nu le pot accepta]?

Dar e mult mai rau. Care este fantezia? Ca o femeie sa fie complet controlata și intimidata de un barbat care o leaga și o umilește.

Cum? Asta viseaza o femeie? Și cartea s-a vandut in 100 de milioane de exemplare? Ce ar trebui sa fac – sa recreez aceasta scena? Vreau sa o plac, dar ce se intampla daca nu vreau sa fac asta?

Toata viața mea am fost invațat sa fiu sensibil, grijuliu și respectuos. Adica, femeile insista mereu ca asta e ceea ce-și doresc de la un barbat. Sunt total șocat și confuz.

Nu doriți ca fiul dvs. sa fie nedumerit cu privire la o astfel de problema importanta. El trebuie sa știe absolut clar ca abuzul unui partener intim nu este niciodata normal, in nici un caz. Altfel, ar putea plati un preț mare. Doar un singur incident i-ar putea distruge viața și i-ar spulbera visele. Gandiți-va la ceea ce i s-a intamplat jurnalistului canadian Jian Ghomeshi.

In mod ideal, o discuție despre un subiect sensibil, cum ar fi acesta, se duce intre un tata sau un tutore și fiul sau. Dar viața este rareori ideala. Așa ca mama sau alt adult iubitor poate, de asemenea, sa inceapa discuția.

Trebuie doar sa-i vorbiți direct: Asculta, nu te lasa pacalit de toate minciunile din jurul filmului „Cincizeci de umbre ale lui Grey” și de prezentarea frumos ambalata a sado-masochismului. O femeie sanatoasa din punct de vedere emoțional nu vrea sa fie biciuita! Vrea sa fie prețuita, nu controlata. Protejata, nu urmarita. Ea vrea un inel și o data a nunții, nu catușe.

Dvs. știți care este adevarul, dar tanarul nu poate fi sigur. El poate intreba: Daca așa stau lucrurile, de ce sunt fetele innebunite dupa acest film?

Ii puteți explica: Unele fete (cu siguranța nu toate) sunt innebunite dupa „Cincizeci de umbre ale lui Grey”, din cauza caracterului complet fals al lui Christian Grey. Ințelegi, autoarea s-a concentrat pe un singur lucru: sa faca o mulțime de bani. Se pare ca nu o deranjeaza ca ideile din cartea ei pot dauna tinerilor ca tine și le distruge visele. Ochii ei erau ațintiți asupra portofelului – ea a vrut ca oamenii sa-i cumpere cartea (iar studiourile de film vor ca tu sa cumperi un bilet).

Nu poți face o mulțime de bani scriind o poveste de dragoste despre o fata frumoasa și un tip abuziv, fara calitați de salvator. Astfel, ca autoarea a amestecat ingenios unele calitați bune intr-un caracter urat. Ea a adaugat puțina lumina, ceva adevar, la intunericul și minciunile ei. Și, poftim, iata-l pe domnul Grey.

Adevarul este ca o femeie e atrasa de masculinitatea sanatoasa. Și este o minciuna faptul ca o femeie dorește ca un barbat sa o controleze și sa abuzeze de ea.

Autoarea convinge mulți cititori ca personajul Christian are o masculinitate sanatoasa. De exemplu, el este ambițios, este un om realizat, hotarat sa o caștige pe Ana. Nimic nu arata ca el e un om slab. Christian o invita pe Ana in oraș, o protejeaza de temerile pe care le are. Se pare ca o prețuiește. Ii cumpara o mașina. Cand Ana este beata și vomita, el ii ține parul. Ce tip draguț. De fapt, un tip draguț care simte nevoia atat de des sa o incatușeze pe Ana la piciorul patului, și s-o bata cu o curea.

Repet, o femeie sanatoasa psihic nu vrea sa fie batuta. O femeie sanatoasa vrea ca barbatul ei sa fie hotarat, sa aiba ambiție, putere și capacitatea de a o proteja. Din diverse motive, aceste calitați sunt greu de gasit in aceste zile. Cand Ana le descopera la Christian Grey, e incantata. Intr-un moment de credulitate, ea da banii, cumpara cartea și vede filmul.

Astfel, pericolul filmului consta in invaluirea dlui Grey in adevar și minciuna, lumina și intuneric. Totul e in titlu – „Cincizeci de umbre ale lui Grey” – ați ințeles? Unele lucruri in viața sunt nuanțate, nu sunt alb-negru. Dar in acest caz, trebuie sa fie clara diferența dintre alb și negru. Nu te implica niciodata intr-o relație care include abuzul emoțional sau fizic.

Asta este. Daca puteți transmite fiului dvs. aceasta ințelegere, iar el o interiorizeaza intr-adevar și știe ce inseamna – e o realizare. Felicitari!

Cateva alte lucruri de menționat: O fata (sau un baiat) se poate apropia de fiul/fiica ta, avand o relație sado-masochista in minte: „Hai sa vedem despre ce e vorba. Poate o sa-ți placa. El/ea ar trebui sa fuga de asta ca de diavol. (Chiar daca ea consimte, a doua zi el ar putea fi arestat.) O fata poate spune: O parte din mine accepta ideea. Fiul dvs. ar trebui sa știe ca este o parte nesanatoasa a ei. Ar fi mai ințelept sa abandoneze acea parte a ei, sa n-o stimuleze.

Explicati-i inconsecvența dintre ceea ce multe femei tinere spun ca iși doresc la un barbat și alegerile pe care le fac in cele din urma. Instabilitatea nu este problema lui, e a ei, dar poate duce zdrobirea inimii lui și la alte dificultați, cum ar fi o sarcina sau boli cu transmitere sexuala. Este mai ințelept sa aștepte pe cineva care știe exact cine este și ce vrea.

In concluzie, amestecul de cavalerism și abuz in ficțiunea despre domnul Grey este periculos pentru baieții noștri. Avem deja o epidemie de neincredere și neințelegere intre sexe. Iar „Cincizeci de umbre ale lui Grey” toarna și mai mult gaz pe foc. Educați-va fiii astfel incat sa fie pregatiți pentru ceea ce vine.

Partea a 5-a. „Cincizeci de umbre ale lui Grey” pe ințelesul parinților – Cum sa vorbești cu copilul tau despre sado-masochism

Mama, cine e domnul Grey? Tata, ce inseamna aceste catușe?

Parinți, pregatiți-va pentru intrebari. Pe masura ce se apropie premiera filmului „Cincizeci de umbre ale lui Greu”, pe 13 februarie, se desfașoara o campanie agresiva de marketing care dorește sa prezinte violența sexuala drept romantism.

Nu subestimați impactul filmului, care se vinde din greu, asupra copiilor dvs. Chiar daca nu vad filmul, ei absorb mesajul toxic, și au nevoie de ințelepciunea și de indrumarea dvs.

[…]

E misiunea dvs., ca parinte, sa țineți copilul departe de rau, și luați-va aceasta misiune in serios. De exemplu, ați vorbit cu fiica dvs. despre pericolul mancarii de tip fast food și al țigarilor, precum și despre violența in școala.

Acum vreți sa o avertizați despre ideile periculoase. Adresați-va in mod direct: Ai auzitdespre filmul, numit „Cincizeci de umbre ale lui Grey”? Ce ai știi despre el?

Ați aflat despre film de la oameni de incredere, și sunteți preocupați de impactul pe care il poate avea asupra fetei, chiar daca ea nu-l vede. Desigur, nu ești de acord cu o mulțime de filme, dar s-a intamplat sa aflați ca acesta este ingrozitor, ca depașește orice inchipuire. Deci, trebuie sa-l discutați cu fiica dvs. timp de cateva minute.

De la bun inceput: acest film inseamna pornografie. Natura distructiva a pornografiei asupra minții și inimii este bine documentata. (Exista suficiente informații pe acest site fenomenal pentru mai multe discuții deschise cu copilul dvs.)

Filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey” este despre un barbat, Christian Grey, foarte confuz despre ceea ce inseamna dragoste. In mintea lui, iubirea este amestecata cu sentimente negative, cum ar fi frica și durere. Dl Grey nu este in masura sa aiba o relație normala; el se poate bucura doar de femeile care il lasa sa le faca rau.

Suna ciudat, puteți sa-i sa spuneți, pentru ca este ciudat. Ați dori ca ea sa nu trebuiasca sa știe despre toate astea, dar, din nefericire, ea afla.

Christian o intalnește pe Ana, care e tanara și imatura. Ea e amorezata de Christian și ii permite sa o trateze ingrozitor. Pana la sfarșitul poveștii, ei se casatoresc și au o familie. Suntem lasați sa credem ca dragostea Anei l-a schimbat pe acest om.

Fiica dvs. nu are nevoie sa știe mai multe detalii. Ea are nevoie sa-i confirmați lucrurile intunecate, oribile. O parte din procesul de creștere este ca copilul sa recunoasca ceea ce nu vrea sa știe, apoi sa se indeparteze și sa se distanțeze de aceste lucruri.

Acest film este periculos, deoarece ar putea sa o faca pe fiica dvs. sa se gandeasca la faptul ca:

1. Abuzul este uneori OK, chiar romantic.

2. Cu dragoste și sprijin, o persoana abuziva se va schimba.

Or, dvs. vreți ca ea sa știe ca abuzul fizic sau emoțional nu sunt niciodata in regula, chiar daca cineva consimte. Nu e loc pentru confuzie sau indoiala aici. Vreți sa fie limpede pentru ea, suta la suta acest lucru.

O relație care include violența este dezechilibrata. Persoanele implicate au probleme emoționale. O femeie sanatoasa din punct de vedere psihic evita durerea. Ea cauta o relație care este sigura, de susținere și de incredere. Ea vrea sa se simta ocrotita și apreciata. Daca exista vreun indiciu de pericol, ea fuge.

E greșit ca o relație intima sa fie un „proiect”, in care ea spera sa salveze un om de sine insuși. In general, oamenii nu se schimba.

Cand Ana a fost de acord sa fie abuzata, ea a luat o decizie teribila, auto-distructiva. Numai intr-o ficțiune o astfel de „poveste de dragoste” ar sfarși fericit. In lumea reala, Ana ar plati pentru alegerea nefericita a unui asemenea partener.

Știți ca fiica dvs. este inteligenta. Dar știți, de asemenea, ca și mințile cele mai stralucite pot fi manipulate. Ideile pot fi plantate ușor. Indoielile pot fi plantate ușor. Asta e ceea ce face Hollywood-ul cel mai bine!

Aveți aceste staruri de cinema, muzica de Beyonce, și mai multe milioane de dolari de la Hollywood, care spun aceasta poveste ca pe un basm. Nu este un basm. [In viața reala], oamenii ca Christian Grey ajung la inchisoare. Fetele precum Anastasia sfarșesc prin a fi batute sau omorate.

Este de la sine ințeles ca fiica dvs. nu ar trebui sa vada acest film. Dar dvs. ii veți spune mai mult decat atat – ea ar trebui sa fie capabila sa recunoasca și sa respinga categoric ideile periculoase pe care le promoveaza acest film.

Un ultim lucru, parinți, despre anxietatea pe care ați putea sa o aveți in legatura cu discutarea acestor aspecte cu fiul sau fiica dvs. Ar putea fi un lucru bun. Copilul dvs. va ințelege ca aceasta este o chestiune importanta. Și, mai important, ea sau el va crede urmatoarele: „Mama imi explica toate aceste lucruri, chiar daca ii este greu. Inseamna ca ma iubește cu adevarat”.

Exista mai multe lucruri care s-ar putea spune aici, dar cred ca ne lungim prea mult. Sper ca sugestiile mele din acest ghid pentru parinți va vor ajuta sa va conectați cu copilul dvs. și sa aveți discuții semnificative. Va rog sa-mi spuneți cum merg lucrurile in familia dvs. Ați fost capabil sa utilizați „Cincizeci de umbre ale lui Grey” in avantajul dvs.? Mi-ar placea sa aud [vești] despre modul in care adulții protejeaza tinerii.


Categorii

1. DIVERSE, Cultura desfraului, Pornografie, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “Propaganda Hollywood pentru SADO-MASOCHISM. “Cincizeci de umbre ale lui Grey” sau ipocrizia lumii care “gandeste liber”: ABUZUL SI UMILIREA FEMEII SUNT “ROMANTISM”

 1. As vrea sa va vorbesc tot din perspectiva psihiatrului de copii si adolescenti. As spune ca 95% din copiii care imi intra in cabinet au in spate cel putin o poveste nefericita a experimentarii intimitatii. Pina acum li s-a implantat prin toate mijloacele ideea ca “sexul = dragoste” si ca orice gest de atentie din partea unui adolescent de sex opus are o incarcatura afectiva ce implica posibilitatea de a fi indragostit(a). Asa incat imoralitatea si pacatul au devenit mai intai tolerabile si apoi valori. Toate aceste experi(m)ente se termina cu traume psihice majore-dezamagire, deznadejde, devalorizare, pierderea stimei de sine,pierderea increderii in sine si in ceilalti, incapacitatea de a cladi o familie adevarata ,pina la patologie vera ,severa, depresii severe cu tentative suicidare si constructii vicioase de personalitate. Acest film vine cu o noua idee. Una mai periculoasa. Deci pina acum s-a obtinut acceptarea ideei ca intimitatea, sexualitatea este doar o functie care furnizeaza placere si ca poate fi folosita la fel de firesc ca un salut, in scopul cunoasterii si experimentarii de noi situatii si persoane noi. Sexualitatea a fost dezbracata de pudoare, valoare si scop.Acum se vrea a se obtine pervertirea ei si acceptarea pervertirii ca firesc. Acum “perversiunile = dragoste” .Acum acceptarea si practicarea perversiunilor pot duce la o relatie si viata de succes.Asta e ideea pe care o planteaza in subconstient.

 2. Pe cand o lege pro, in care sa-ti bati nevasta de cate ori nu-ti satisface nebunia,fara sa porti de grija ca vei fi arestat pt.abuz,viol,violenta domestica?Oare portile iadului sunt in America?Comparativ,cine sunt mai pagani,paganii sau”cestinii americani”?L-am vazut pe Obama facandu-si selfi si strambandu-se in oglinda si ca el sunt toti conducatorii lumii in care traim,adica au dat in mintea copiilor,crezandu-se infailibili.In ei s-au adunat toate pacatele lumii de aceea aproba si legifereaza ori ce patima-pacat, ca virtute.Sa ne rugam pt.ei cat mai e timp caci,de fapt,ne rugam pt.noi.Oare ce urmeaza?.DOAMNE AJUTA!

 3. @Poline
  ati remarcat foarte corect ca, dupa ce intimitatea a fost transformata intr-un act de consum, se doreste trecerea la urmatoarea etapa: transformarea abuzului si perversiunilor in norma sociala.
  Asta este cu adevarat demonic. Daca vom ajunge sa primim astfel de idei ca societate, lumea se va transforma intr-un iad generalizat. Din pacate nu suntem departe de acest punct.
  E bine ca se ia atitudine, mai ales din partea unor persoane cu pregatire in domeniul psihiatriei, dar nu este suficient: publicitatea care se face filmului eclipseaza aceste puncte de vedere intelepte.
  Cel mai rau este ca multa lume nici macar nu-si mai pune problema ce idei promoveaza aceste productii, idei care se doresc induse la nivel de mental colectiv; acestea sunt inghitite pe “nemestecate” de publicul larg si otrava lucreaza pervers odata ce ajunge in sufletul nostru.
  Totusi, ma intreb cum de Consiliul Nationala de Cinematografie prin Comisia de rating a filmelor a dat un indicator atat de permisiv ( N15) acestui film in conditiile in care in SUA, Anglia si Canada filmul este interzis minorilor? Cine are interes sa ne perverteasca copiii si adolescentii ?

 4. In Franta filmul este permis peste 12 ani!! (aflam pe imdb)
  majoritatea tarilor au permis filmul peste 16, peste18, In Singapore este permis peste 21.
  Romanii sunt printre cei mai permisivi din pacate.

 5. Dl Grey e un fel de DSK caruia-i placea si lui sa umileasca femeile altele decat CAMERISTA. In prezent e cercetat pt PROXENETISM si risca 20-30 de ani de inchisoare. De obicei femeile sunt masochiste pt BANI majoritatea iar altele sunt Indragostite si Ademenite. Cand se trezesc la realitate e prea tarziu.

 6. Asa cum un drogat sau un betiv isi lauda viciul si ar vrea ca toti din jurul lor sa fie drogati sau betivi ca sa aiba tovarasi de desfrau ,la fel niste PERVERSI vor ca toti oamenii sa fie ca ei , mai ales adolescentii care sunt usor de ademenit.Ce mare FILOSOFIE? Orice vicios isi apara cu inflacarare VICIUL si vrea ca toti sa fie la fel ca el.Iata de ce trebuie dat”PORCULUI peste RAT”.Altfel toti ANORMALII lumiivor dicta la celor NORMALI.

 7. As mai avea o interpretare.>Dl Grey e Demonul dintr-o boala psihica precum DEPRESIA sau Schizofrenia care-si bate joc in diverse moduri de mintea si sufletul celui bolnav. Diferenta intre un Depresiv si Schizofrenic fata de Anastasia e ca ei nu sunt de acord cu suferinta pe care o indura si lupta impotriva ei incercand sa o inlature. Anastasia e tanara ademenita de un tip bolnav, care poate fi si omarata in bataie de partener.Ea e tipa care NU stie cand sa spuna NU.Adica e tipa fraiera, orbita de dragoste.Asa ca fetelor spuneti NU ca ala din Reclama cu ORBIT!

 8. Benedict Cumberbatch are şanse la Oscar cu interpretarea lui Alan Turing, genialul matematician britanic cu rol fundamental în deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial după ce sparge codul Enigma, reuşită ce permite Aliaţilor să afle planurile de război naziste. Într-una dintre cele mai dureroase răsturnări de imagine ale istoriei, în 1952 lui Turing îi va fi intentat proces pentru vina de a fi homosexual, o nedreptate cu bătaie lungă pentru restul vieţii sale.

  http://www.cinemagia.ro/filme/the-imitation-game-590276/
  “Alan Turing, matematicianul și precursorul informaticii, nu a fost condamnat la ocnă, precum Oscar Wilde, pentru faptul că era homosexual, Turing a scăpat doar cu o castrare chimică, însă moartea i s-a tras, ca și lui Oscar Wilde, tot din pricina oprobriului public, a hulei și tratamentului înjositor.
  Turing, omul care a salvat Anglia și imperiul ei în al Doilea Război Mondial, spărgând codul pe baza căruia se duceau comunicațiile criptate ale armatei germane, și care a inventat acea Turing Machine, algoritmul complex aflat la baza computerelor moderne, a fost umilit și persecutat după război, în Anglia lui Churchill pe care o salvase, pentru faptul că era homosexual..[..]
  Un film despre homosexualitate care ar fi mai mult decât binevenit azi, în condițiile actuale de degradare a toleranței, dar în care în mod surprinzător homosexualitatea personajului principal e spusă doar din vârful buzelor și niciodată jucată și arătată.”
  https://cabalinkabul.wordpress.com/2015/01/21/the-imitation-game-2014-turing-fara-asigurare-sau-esecul-homosexualitatii-extradiegetice/

 9. @Anarhistul

  D-le/frate comentator care scrieti cu nick-name-ul de “ANARHISTUL”…avem tot respectul fata de ideile dvs…pe care le-ati exprimat aici…Dar va adresez o cerere prieteneasca, daca vreti, o rugaminte frateasca, si anume: SCHIMBATI- VA “nick-name-ul” cu care scrieti…ca sa fie in armonie deplina cu PASNICA viziune Ortodoxa pe care o exprima si promoveaza lumii acest Site…!
  De va pica grele spusele mele…atunci ignorati-le!

 10. Traducerea filmului din limba engleza in limba romana este total eronat. “Cincizeci de umbre ale lui Grey”. Cum poate cineva care pretinde ca stie limba engleza sa traduca mot a mot ? “Shades of grey” este o expresie:

  shades of grey
  › the fact of it not being clear in a situation what is right and wrong:
  The film presents a straightforward choice between good and evil, with no shades of grey.

  deci traducere corecta: 50 de circumstante neclare intre bine si rau. Mesajul filmului incurajeaza a alege intre bine si rau inversand valorile adica poti sa alegi ce e bine si ce e rau pentru ca de fapt ce e rau si ce bine? Adica filmul vrea sa reprogameze felul de gandire al tinerilor cu mesajul pe care il transmite adica e bine sa si iubesti si asa cum vezi in acest film, nu e rau pentru ca raul cat si binele sunt concepte relative. O nebunie. Film realizat cu ajutorul CIA-ului si laboratoareleor de stiinte sociale.

 11. O alta traducere corecta a titluluii: PS: grey inseamna gri (culoarea gri)

  Think of “black” as bad, and “white” as good.

  So depending on how much “black” you mix with “white”, you will get “different shades of grey” = different mixtures of good and bad.

  Deci titlul tradus corect se poate numi: ” 50 different mixtures of good and bad” adica
  “50 de amalgame intre bine si rau”.

 12. Tot imi bat capu cu traducerea ca sa fie cat mai pe inteles. Am uitat sa traduc in romaneste titlul din elgleza deci:

  50 Shades of Grey se traduce ca “50 de nuante de gri”. Adica vrea sa spuna prin numarul 50 ca sunt multe nunate si combinatii de culori intre negru si alb si ca nu este nimic definit. Adica mi-e mai usor sa zic in engleza:

  “50 Shades of Grey”= means when some-one thinks that something is neither one thing or another, or in an argument where there are complex layers and it isn’t possible to make a commitment to one side or another.

  admin poate pui tu toate 3 comentariile intr-unul singur. multumesc

 13. Citind pentru prima data aici, despre filmul asta, m-am dus sa-l caut pe IMDB. Filmul are o cota de 3.8, adica este extrem de slab cotat. Cu evaluarea asta a publicului, filmul inseamna ca e prost si fara priza, nici poveste de vreun succes pe piata. Daca “laboratoarele” atata pot, inseamna ca e bine. Cred ca nu merita atata atentie.

 14. @ Vela Gheorghe:Eu nu sunt Dalai-Lama si nici Budha. Adica nu prea sunt pasnic.Pe acest blog am cautat sa fiu mai linistit decat pe altele.

 15. @cititorul din SUA:

  Da, intr-adevar, filmul e cotat f prost pe imdb, nu ma asteptam la cata reclama i s-a facut. Insa asta conteaza pentru cinefilii pasionati, nu pentru consumatorii de productii Hollywood.

 16. 50 de fete ale raului. Alegeti una care sa vi se potriveasca …
  I spatele usilor inchise aceste pacate s-au savarsit de cand lumea. Noutatea pe care filmul o transmite subliminal, asa cum s-a mai spus, este ideea ca aceste comportamente deviante, care erau supuse oprobiului public si pedepsei legii, sunt de fapt o alternativa constructiva, o alta optiune la fel de buna ca si cea acceptata de societate, adica la fel de valabila ca si varianta morala.
  Din recenziile facute acestui film, reiese ca firul rosu al actiunii se refera la violenta, la agresiue, la umilire, la posesie, prin influenta pe care o persoana o exercita asupra altei persoane prin santaj, minciuna, si forta.
  Violenta nu iseamna numai perversiuni, ci inseamna si viol, si batai, si santaj emotional, care nu de putine ori duc chiar la crima.
  Aceste anomalii care se petrec in cuplu, departe de ochii lumii, devin subiect de dezbatere publica doar cand se mai produce cate o crima. Si atunci subiectul e repede ingropat, pentru ca cine se poate amesteca in intimitatea unei familii, familie care este de cele mai multe ori doar o relatie de concubinaj.

 17. @VELA GHEORGHE,
  numele nu este intamplator,nici chiar cel de cod pe care,de data asta, si-l alege insasi persoana.De obicei reflecta firea omului.Am spus de obicei,dar nu intotodeauna.Sufletul cand este creat de Dumnezeu Cuvantul,prin chemare la existenta:”sa fie Gheorghe”,acel cuvant divin ,scanteie,”ZAMISLESTE”sufletul.NUMELE fiecrui pui de om,pe care il va pune parintii sai,Dumnezeu il stie dinnainte de-a fi lumea. Acel cuvant-scanteie divina ne inrudeste cu Dumnezeu Tatal,prin Fiul care a zis”SA FIE”.Scanteia dumnezeiasca se afla in mijlocul sufletului nostru si-n VESNICIE.DOAMNE AJUTA!

 18. 50 de umbre…
  Umbrele… în centrul atenției, promotoare ale civilizației şi culturii mondiale….
  Cultul sexului…
  ,,Deştepții” moderni nu mai au puterea de a-şi învinge simțurile şi de a ieşi de sub robia şi din puterea lor.
  Sunt atât de slabi, de orbi şi de mici… încât nu mai pot ieşi de sub puterea propriilor simțuri şi organe. Nu mai pot ieşi de sub puterea păcatului şi din robia simțurilor dar nici din setea trufaşă a celebrității.
  Şi dacă nu pot ajunge la adevărate valori, declară valori non-valorile, pentru că nu cere decât interpretare ,,deşteaptă”. Sub puterea viciului sunt toți. Deci… susținători nenumărați şi aplaudaci siguri şi îndârjiți.
  Viciul şi păcatul nu pot fi valori şi nu sunt valori. Ca să ajungi la valori trebuie sa ai măcar puterea să ieşi de sub puterea şi de sub influența acestora, să le poți măcar vedea şi admira, dacă nu le poți împropria.
  Viciul te cucereşte el pe tine nu tu pe el. Ori să te apuci să-i închini opere literare, cinematografice, muzicale… înseamnă să treci la cultul viciului, la închinarea la viciu…
  O, sărmanii de noi… am ajuns să fim intoleranți cu valorile adevărate pentru a impune cu duşmănie maximă, cu răutate agresivă toleranța şi tolerarea păcatului, a viciilor… .
  Dacă am dobândit capacitatea de diseca orice, la nivel de… nano, dar nu avem puterea de a ieşi de sub robia viciului, căutăm valori în… scârne, le găsim, le glorificăm şi le împropriem.
  Viciu rămâne viciu şi degradantul făpturii umane, oricât de artistic şi de ,,deştept” i-am interpreta ,,frumusețile” şi trăirile.
  Curvia, perversiunile, narcomania, beția puterii, a celebrității, cultul starletelor şi starurilor… nu le mai înşirui pe toate, fac ravagii în omenesc şi în umanitate.
  Trăim (fără Dumnezeu), cultul, şi civilizația păcatului.
  ,,Când se ridică sus, oamenii de nimic…” spune Scriptura, iată ce cultivăm.

 19. Adult Toys are All the Buzz at Wal-Mart and CVS
  Only a couple years ago, anyone in search of adult novelties had to brave the local porn store or hop online and hope the packaging was discreet. But times have changed – and quickly.

  Today, you’re just as likely to find a vibrator at your local drug store, local mall or Wal-Mart. And they’re likely to become even more prevalent in the years to come.
  “Cincizeci de tonuri de gri” a normalizat masturbarea femeilor si a dus la o explozie a vanzarilor de vibratoare, care acum pot fi cumparate din supermarket!

  Sex toys have been a growth segment in the adult industry for several years now, with sales topping $15 billion .

  “50 Shades of Grey has busted it wide open in terms of mainstream accepted sexuality,” says Scott Taylor, founder of New Sensations and NS Novelties. “People just get a little more comfortable, and a little more comfortable, and before you know it, we’ve got vibrators at Wal-Mart. … E.L. James, bless her heart, she has made a lot of money for us.”
  http://www.cnbc.com/id/100388809#.

 20. Referitor la titlu. Autoarea a vrut sa faca un joc de cuvinte intre semnificatia expresiei “shades of grey” si numele protagonistului masculin, Christian Grey, intruchiparea raului care poate imbraca forme dintre cele mai diverse si mai inselatoare.

 21. Salutari tuturor persoanelor care au scris pe acest blog. Desi e prima data cand fac acest lucru, consider ca prezenta mea pe acest blog va fi eficienta . Mesajul adresat publicului cititor ( parinti+copii) este unul foarte bine organizat. Generatia tanara ar trebui ,in urma vizionarii filmului ,sa constientizeze pericolul acordat mintii. Desi scenele crunte pun semne de intrebare , fiecare fata/baiat ar trebuie sa perceapa adevaratul mesaj. Prima data cand am auzit numele filmului,mi-a trezit interesul si pe urma am urmarit trailer-ul. Mi s-a parut foarte interesant ( sunt adolescenta- fiecarui adolescent ii poate starni interesul ,acest film , nu ma judecati-sunt tanara si mereu caut senzatii noi ) -revenind la subiect si citind acest articol, consider ca am facut bine urmarind atat filmul,cat si propunerea dumneavostra cu privire la mesajul negativ. pentru mine ,durerea nu inseamna iubire , iar naiviatatea trebuie evitata pe cat posibil . eu ca fata nu as admite sa fiu lovita de prieten/prietena , sa fiu pusa sub dominare. dupa titlu putem desprinde o unda de lumina,in intelegerea mesajului- 50 de umbre-umbra poate fi o prevestire rea sau buna.. depinde- grey=gri ( adica nici alb ,nici negru) nici bun, nici rau -neutru mai bine zis ,Titlu=umbre rele-calitati rele /calitati bune (umbre bune-albe ) . e interesant de analizat. oricum,eu ca tanara de 17 ani am analizat continutul filmului ,iar acum nu mai reprezinta un pericol pentru mine. sper doar ca si cei mai multi tineri ai generatiei acesteia sa valorifice corespuzator mesajul transmis .
  Va multumesc pentru atentie si scuza-ti eventualele neplaceri!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare