Ciudatele afirmații ale primatului bisericii ucrainene EPIFANIE: „Dacă o biserică locală pune în discuție decizia Patriarhiei Ecumenice, ÎȘI PERICLITEAZĂ PROPRIA AUTOCEFALIE”

6-12-2019 58 secunde Sublinieri

sursa foto: spzh.news

Primatul ex-schismatic al noii structuri ecleziastice din Ucraina creată de Patriarhia Ecumenică, Epifanie, a declarat, în cadrul unui interviu acordat BBC Ucraina preluat de spzh.news, că bisericile locale nu ar trebui să discute decizia de a acorda autocefalia luată de Patriarhia Ecumenică, deoarece „istoric, patriarhul ecumenic are dreptul de a lua astfel de decizii.”

„Celelalte biserici ar trebui doar să recunoască acest act pe care l-a înfăptuit Patriarhul Ecumenic, fără a-l discuta. Pentru că dacă una sau mai multe biserici locale contestă decizia Patriarhului Ecumenic, atunci își periclitează propria autocefalie. Astfel, Patriarhul Ecumenic comunică cu ceilalți întâistătători, reprezentanții săi transmit o poziție clară și conving celelalte biserici că ar trebui să sprijine decizia Constantinopolului”, a afirmat Epifanie.

Ex-schismaticul lider religios de la Kiev s-a arătat încrezător că vor urma și alte biserici locale care să recunoască autocefalia structurii ecleziastice creată de Fanar, arătând că deja au existat conslujiri cu unii reprezentanți ai bisericilor din Cehia și Slovacia, Cipru și Bulgaria. Epifanie a denumit această situație drept „recunoaștere hibridă”, în condițiile în care unele din bisericile amintite au avut, totuși, o poziție destul de clară de nerecunoaștere la nivel oficial până acum.

Este vizibilă schimbarea de atitudine a lui Epifanie prin îndemnul adresat celorlalte biserici autocefale de a lua act pur și simplu de decizia Patriarhului Ecumenic. Ceea ce, inițial, era considerată o situație ce ține de voința exprimată de Sinoadele bisericilor, a devenit, în percepția sa, hrănită, probabil, de viziunea Fanarului și de modul în care Biserica Greacă a decis să se poziționeze pe acest subiect, o simplă formalitate. Nu este clar în ce măsură ar aprecia ceilalți întâistătători o asemenea atitudine, ce seamănă tot mai mult cu o forțare a mâinii.

 


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Ucraina

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Ciudatele afirmații ale primatului bisericii ucrainene EPIFANIE: „Dacă o biserică locală pune în discuție decizia Patriarhiei Ecumenice, ÎȘI PERICLITEAZĂ PROPRIA AUTOCEFALIE”

  1. Eu am o nelamurire: de ce ii numiti ex-schismatici?
    Asta ar insemna ca acum sunt in regula. Ca au fost, dar nu mai sunt schismatici.
    Inteleg eu gresit, sau termenul pe care il folositi dvs nu este cel mai potrivit.
    Intreb pt ca vreau sa ma lamuresc, nu cu duh de cearta.

  2. @cititor

    Nu e cea mai buna formulare. Pentru noi sunt schismatici, insa am vrut sa marcam cumva statutul lor – FORMAL – creat prin vointa unilaterala a Fanarului.

  3. Admin,
    Multumesc! Acum am inteles.
    Multa suferinta pentru cei din Ucraina si mare sminteala pentru altii (ca mine) …
    Vai de cel care va sminti pe unul dintre cei mici si slabi.

  4. Să ne rugăm sincer, ca acest experiment din țara vecină, să nu se extindă şi la noi. Avem un teritoriu care seamănă foarte mult din nişte puncte de vedere, cu cel ucrainean şi sămânța de vrajbă e deja încolțită , zona duhovnicească e deja afectată de ghiveciul ecumenist , nu suntem foarte departe de ei, doar că la noi, cred că de această dată, se va face totul , soft…

  5. Citesc si ma minunez: ia uite ce preocupari au inaltii… Cum sa se afuriseasca, cum sa se impuna in fata celuilalt, sa isi fure parohiile si eparhiile… la ce sa ne mai asteptam atunci din partea poporului? Tocmai ce am citit ingrozit ce a postat fratele Romil la alt topic. Si, da, am auzit si eu ca sunt adevarate toate acestea si ca se practica. Stiu de avocati care mergeau la vrajitoare ca sa castige procesele, dar cred ca asta am mai amintit candva aici.

    Spunea Naivul tot la acel topic ca lumea veche era mai pregatita sa il primeasca pe Hristos, dar eu nu cred. Lumea veche il mai avea pe Hristos cu ea, deci de ce sa il mai primeasca? Abia acum mi se pare mai nimerit ca lumea este pregatita, chiar daca nu Il mai asteapta si in mod cert nu Il mai vrea. Cand sa vina stapanul sa isi ia via inapoi, daca nu atunci cand slugile s-au facut talhari, iar lucratorii furi? Mie mi se pare ca lumea este chiar din ce in ce mai pregatita…

  6. @Titus L ,
    De acord , 100%!!!!!
    DOAR …că toate se întâmplă ŞI din cauza noastră , a celor “credincioşi” , din cauza căldicimii noastre. Daca necredincioşi au fost tot timpul şi în toate vremurile , căldicei ca-n vremea nostră , n-au fost niciodată :-(((((

  7. @Titus L
    Păi da, din cele spuse de părintele Ilarion Dan am putut înțelege că politicul l-a ucis pe Domnul nostru Iisus Hristos și, mai ales motivul pentru care a făcut acest lucru, faptul că Domnul Iisus Hristos n-a venit în lume pentru a fi un rege/împărat/conducător lumesc, ci pentru a ne asigura Viața Veșnică împreună cu El. Este cu atât mai cutremurător că noi mai avem nădejdi/așteptări de la politic… Bunul Dumnezeu să-l lumineze și să-l păzească în continuare pe părintele Ilarion Dan, de toate ispitele și încercările din această lume, fiindcă pentru mine, cele relatate de sfinția sa în linkul pe care l-am postat la alt toppic, dar pe care îl voi posta și mai jos, au făcut lumină în ceea ce privește rostul implicării sau neimplicării în politică.
    Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina și se dorește a fi și în țara noastră și în lumea întreagă, este urmarea implicării și a intervenției INADMISIBILE a politicului în viața Bisericii. Inadmisibil pentru că Biserica nu dorește să fie implicată în politică și atunci nu văd de ce politicul își permite să se amestece în viața Bisericii.
    Iar declarația primatului Epifanie sună a șantaj și amenințare la adresa celorlalte Biserici ortodoxe autocefale.
    Bunul Dumnezeu să-l lumineze și să-l aducă la sentimente mai bune.

    https://youtu.be/uwF12i1XYvo

    Bine știind că nimic nu-i întâmplător în viața aceasta, cred că nu este întâmplător nici faptul că Bunul Dumnezeu a rânduit prin cele aduse nouă la cunoștință de către părintele Ilarion Dan, în linkul de mai sus, să putem face distincția între cele de folos pe Calea mântuirii și cele prin care vrăjmașul mântuirii noastre încearcă să ne ducă în eroare.
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  8. Ei, Romile, politicul… Politicul asta e asa cum il fac oamenii, caci de la oameni izvoraste. Cum era voba aceea: cum e turcul, si pistolul (negru, adica).

  9. @Titus L
    Desigur, oamenii “face” politicul cum “zice” unii bucureșteni (am avut colegi de armată din București…), doar că oamenii care “face” politicul “n-are” nevoie de Hristos, ci ei “promite” raiul pe pământ… Iar noi toți cei care dorim să fim părtași Domnului în Împărăția Cerurilor, le stăm în cale, în calea făuririi acestei utopii, pentru că noi mărturisim, pe bună dreptate, că ei doar ne amăgesc. Ei lucrează doar cu promisiuni, asemenea lui Aghiuță (mai are vreun popor un nume atât de sugestiv duhovnicește pentru necuratul decât noi românii ?)… Și știi frăția ta că ei nu pot face nimic fără ajutorul acestuia ? Ei nu ne-ar putea amăgi atât de ușor dacă nu ar avea ajutorul lui Aghiuță, ai căror slugi s-au făcut de bunăvoie… Sau poate că frăția ta ai uitat că sub oblăduirea lui Băsescu (căruia lumea îi mai spune și chiorul, tocmai pentru că un semn distinctiv al celor care-i slujesc lui Aghiuță este faptul că tot timpul când menesc ceva sub influența lui Aghiuță, țin un ochi închis) s-a legalizat vrăjitoria (și) în România ? Câte semnale de alarmă a tras în acea vreme părintele Mihai Valică în Biserică, la predicile de la Sfânta Liturghie, dar creștinii nu aveau reacție…Din această cauză (plus influența hipnotizatoare a televizorului, despre care eu amintesc mereu), plus haloweenul, poporul, care în cea mai mare parte este de un creștinism formal, este ca și cum ar fi sedat, este fără vlagă, fără să bănuiască ceva. Să ne aducem aminte de Referendumul pentru definirea căsătoriei de anul trecut și de recentele alegeri prezidențiale. Nu spunea și vrednicul de pomenire Părinte Dionisie Ignat că (și) “Europa este desăvârșit după Satana” ??? Am mers odată, mai demult, prin 2009-2010, la părintele duhovnic și i-am spus că mă simt mereu obosit și parcă aș tot dormi mereu, probabil că sunt bolnav. Era cam prin perioada de după legalizarea vrajitoriei… “Nu ești bolnav, ești ispitit.”, mi-a răspuns părintele. Slavă Domnului că m-a diagnosticat corect !!! Dar nu toți dreptcredincioșii știu de ce suferă, aia-i baiul dragul meu…Deoarece nu știm care ni-i boala, ne dăm cu părerea, cu presupusul și nu reușim să facem aproape nimic pentru mântuirea noastră și cu atât mai puțin pentru a celorlalți… Și bineînțeles, cu asemenea creștini slabi, dintr-o țară majoritar ortodoxă, am ajuns o populație care s-a abandonat majoritar politicului, până acolo încât doarme în papucii statului la propriu, nu la figurat…
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  10. @Romil:
    Nu inteleg de ce impingi discutia pe un fagas putin off-topic. Mi-e clar ca ai o nemultumire, o framantare si imi pare rau pentru asta. Dar eu nu pot sa iti spun altceva decat cea ce consider eu: nu cred ca altii ne pot amagi pentru ca au pe Aghiuta – cum spui – langa ei, ci pentru ca noi nu il avem pe Dumnezeu langa noi – in sensul ca noi nu suntem alaturi de El. Cum zice psalmistul, Dumnezeu este luminarea mea si mantuiorul meu, de cine ma voi teme? Dumnezeu este aparatorul vietii mele, de cine ma voi infricosa? Eu ma intreb, oare asa il gasim, cu adevarat, noi pe Dumnezeu fiind? Nu cred ca sunt multi; eu nu reusesc sa ma numar printre acestia.

  11. @Titus L
    Păi cred că același lucru l-am spus și eu, că Aghiuță n-ar izbuti nimic, dacă noi am fi adevărați dreptcredincioși. Nu știu dacă este un “fagas putin off-toppic”, pentru că ce este astăzi în Ucraina se dorește a fi mâine la noi.
    Asta este ceea ce mă frământă și mă doare, pentru că văd în jur indiferență (nu mă refer la frăția ta) față de Jertfa Mântuitorului și implicarea oarbă în politicul care, din păcate, tocmai asta vrea, să scoată din inimile noastre credința în Domnul Iisus Hristos.

    “Eu ma intreb, oare, așa il gasim, cu adevarat, noi pe Dumnezeu fiind? Nu cred ca sunt multi; eu nu reusesc sa ma numar printre acestia.”
    N-am prea înțeles ce ai vrut să spui ?
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  12. Romil
    Se refera ca multi il cautam cu mintea , iar cu inima suntem departe de EL . Se refera ca el – Titus- nu se numara printre cei care au taria sa creada cu inima cuvintele psalmistului – Dumnezeu este luminarea mea si mantuiorul meu, de cine ma voi teme? Dumnezeu este aparatorul vietii mele, de cine ma voi infricosa?
    Da el – Titus – nu deznadajduieste ( Din tineretile mele / Vrajmasul ma ispiteste ….)

  13. @petru,
    :-))))))))))))) !!!!! Aşa ceva , mai rar , bibicule ! Să poți explica ce spune , printre rânduri , altcineva , pe care nu-l cunoşti !! E , pur şi simplu OAUUUUUU ! Bravo ! Mulțumesc ! Chiar m-ai bine-dispus!

  14. @petru
    Nu degeaba a rânduit Bunul Dumnezeu să răspunzi frăția ta la nedumerirea mea legată de textul fratelui @Titus L. Pentru că nici eu nu mă număr printre cei care-L au pe domnul Iisus Hristos în inima lor, dar exact așa cum a remarcat, în sfânta lui simplitate, Sfântul apostol Petru, :”Unde ne vom duce de la Tine, căci (doar) Tu ai cuvintele Vieții Veșnice ???”, așa mă întreb și eu… Așa i-a răspuns Sfântul apostol Petru Mântuitorului, în numele celor doisprezece apostoli, atunci când Mântuitorul i-a întrebat :” Nu cumva și voi vreți să vă duceți de la Mine ?”

    Păi nu este altă posibilitate de a moșteni Viața Veșnică, decât “vâslind împreună în corabia Bisericii, pentru a (putea) ajunge la limanul mult dorit”. Mai are altcineva “cuvintele Vieții Veșnice” înafară de Domnul Iisus Hristos ??? Este foarte clar că nu !!! Deci și eu de el trebuie să mă țin, de poala hainei Lui, ca și femeia care avea scurgerea de sânge de doisprezece ani. Apropo, mulțimile îl îmbulzeau, iar Mântuitorul a întrebat :”Cine s-a atins de Mine ?” Tot Sfântul apostol Petru i-a răspuns :”Mulțimile te îmbulzesc și Tu mai întrebi, cine s-a atins de Mine ?” Deseori m-am întrebat, oare nu cumva mulți dintre cei care Îl îmbulzeau, Îl îmbulzeau doar dintr-o oarecare curiozitate și nu neapărat pentru că aveau nevoie de ajutorul Lui și poate nici nu aveau destulă credință ??? Pentru că Sfânta Evanghelie ne relatează doar despre vindecarea femeii cu scurgerea de sânge, căreia Mântuitorul i-a spus “Îndrăznește fiică, credința ta te-a mântuit. Mergi în pace.” Iar Mântuitorul, Care se grăbea spre casa lui Iair, a fost luat în râs atunci când a spus că:”(Fiica lui Iair) n-a murit, ci doarme”… De aceea Mântuitorul a scos mulțimile afară și abia apoi a înviat-o pe fiica lui Iair. A permis să fie prezenți doar Petru, Iacob și Ioan dintre apostoli, precum și părinții fetei.

    Cel puțin, eu știu despre mine că sunt mai puțin sensibil la durerea celorlalți și de aceea cred că Bunul Dumnezeu a îngăduit să trăiesc într-o comunitate pestriță de ortodocși, catolici, atei, protestanți și pocăiți. Plus unii care se ocupă cu lucruri necurate (din toate cele cinci categorii amintite mai sus). Preotul duhovnic pe care l-am avut aici, Bunul Dumnezeu să-l odihnească cu drepții, i-a păstorit 44 de ani !!! Se ruga pentru toți, fără excepție, deși știa de cei care umblau (și) cu lucruri necurate. Am înțeles și am avut foarte multe de învățat de la el. A fost un exemplu viu de trăire a ortodoxiei, chiar dacă a avut neputințele lui, nu neapărat doar din vina lui. A acceptat ca valid botezul catolic, pentru că așa a hotărât Sinodul BOR, a mai primit (sub presiunea primarului catolic) în Biserică câteodată pe “popa” catolic la unele sărbători ortodoxe, după cum a văzut că procedează unii ierarhi ai BOR. Însă pot să înțeleg că i-a fost deosebit de greu. Doar cineva care trăiește un timp mai îndelungat într-o asemenea comunitate, poate înțelege cât de cât, asemenea lucruri. Câtă dreptate avea Părintele Gheorghe Calciu, veșnică fie-i pomenirea, că nimeni nu are dreptul, nu are căderea de a judeca pe cei care au suferit în temnițele comuniste și au căzut în anumite situații limită…
    Deci nu-l poți judeca nici pe aproapele tău, atât timp cât tu nu poți să te cunoști nici măcar pe tine însuți.
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  15. @Fane
    Cu plăcere !
    🙂

  16. Pingback: Criză puternică în MUNTENEGRU, unde guvernul a decis „naționalizarea” bunurilor BISERICII ORTODOXE locale, dependente de Serbia/ Patriarhul Ecumenic Bartolomeu susține Patriarhia Serbiei. Cum vede „ecumenicul” dialogul ortodox-catolic
  17. Pingback: RASPUNSURILE MITROPOLITULUI NEOFIT din Morfou (Cipru) despre RECUNOASTEREA BISERICII SCHISMATICE UCRAINENE si ce sa faca credinciosii din Bisericile care au legitimat pe EPIFANIE al KIEVULUI. “Ce v-a spus Efrem, aceasta sa faceti! SA ASTEPTATI, SA NU VA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare