CORECTITUDINEA POLITICA IN ACTIUNE: sarbatoarea Sfantului Martin din Germania, transformata in “sarbatoarea soarelui, lunii si stelelor” pentru a nu ofensa pe cei de alte religii…

13-11-2013 2 minute Sublinieri

sf-martin

Separarea religiei de stat în democraţie nu presupune excluderea din spaţiul public a unor sărbători în care se amestecă elementele laice şi religioase, excludere revendicată de doctrinarii hipercorectitudinii politice.

O nouă dezbatere, printre cele multe de care Germania are parte în ultima vreme, dezvăluie transformarea’ în anumite cazuri, din teama de a nu leza sensibilităţile unor minorităţi într-o societate multiculturală, a excesului de toleranţă în dogmă.

Totul a pornit de la tradiţionala sărbătoare a Sfîntului Martin a cărui legendă este expresia generozităţii şi iubirii aproapelui. In secolul al IV-lea, în apropierea oraşului Amiens staţiona o legiune romană. Unul din cavaleri, convertit la creştinism, aflat pe drum într-o noapte geroasă este întîmpinat de un cerşetor tremurînd de frig. Acesta apelează la mărinimia nobilului călăreţ care, înduioşat, ia spada şi îşi taie mantia, dîndu-i o jumătate sărmanului drumeţ, fără a mai zăbovi nici o clipă spre a primi mulţumiri. După serviciul militar, Martin devine monah, în anul 372 episcopul oraşului Tours iar după moarte este sanctificat.

De mai bine de un mileniu şi jumătate, creştinii celebrează memoria generosului cavaler pe 11 noiembrie, data la care se încheiau în mod tradiţional muncile agricole, la care recolta era deja rînduită în cămări şi hambare iar credincioşii intrau în cele 40 de zile ale Postului Crăciunului. Generozitate, solidaritate şi nevoie de lumină sunt cele cîteva constante care şi azi se regăsesc în ritualurile Sărbătorii Sfîntului Martin. Cîntînd, purtînd în mîini agăţate de un băţ mici lampioane colorate, în care pîlpîie lumînări, alaiuri de copii şi adulţi însoţiţi de un Sfînt Martin călare, traversează străzile oraşului, primind în dar de la gazde şi trecători, fructe şi dulciuri. Zilele închinate darnicului cavaler roman sanctificat culminează cu un foc mare aprins într-un parc sau pe o pajişte şi cu un ospăţ în familie ori cu prietenii la care iau parte şi mici şi mari.

Iată însă că şefului partidului Stîngii din cel mai dens populat şi cosmopolit land al Germaniei, Renania de Nord Westfalia, i-a trecut prin minte să elimine numele Sfîntului Martin din denumirea sărbătorii creştine, spre a „proteja sensibilitatea locuitorilor de alte confesiuni” din pomenitul land şi din Germania. Noua denumire ar suna astfel: sărbătoarea soarelui, a stelelor şi a lunii, citată fiind una din sintagmele cîntecelului intonat de copii.

Rüdiger Seigel, acesta fiind numele „reformatorului”, crede că figura centrală a tradiţionalei sărbători, Sfîntul Martin, nu ar mai corespunde „spiritului vremii”, ba mai mult că la grădiniţe şi în clasele primare, această sărbătoare le-ar impune cu de-a sila copiilor musulmani, credinţa creştină. Ideea deconfesionalizării tradiţiei, doar cu totul izolat îmbrăţişată de unii părinţi şi educatori, a stîrnit un val de proteste în forumurile din internet şi a reactualizat amintiri neplăcute celor care au avut parte de binefacerile socialismului real existent. Cînd Moş Crăciun fusese rebotezat în Moş Gerilă, cînd Sărbătoarea Naşterii Domnului era oficiată pe furiş cu mare risc, sau cînd ceremoniile legate de celebrarea Sfîntului Martin fuseseră degradate la un simplu festival al luminii.

De mirare este că în timp ce doctrinarii hipercorectitudinii politice încercau să facă prozeliţi, ştergînd numele Sfîntului din denumirea sărbătorii, reprezentanţi ai comunităţii credincioşilor musulmani pledau pentru menţinerea tradiţiei tale quale.

Iniţiativa liderului Stîngii nu i-a împiedicat pe edilii din Köln să aprobe peste 230 de alaiuri de Sfîntul Martin. Doar la Bad Homburg, unde părinţii copiilor unei grădiniţe au îmbrăţişat ideea lui Rüdiger Seigel, poliţia a trebuit să flancheze alaiul spre a-l feri de protestele drept credincioşilor creştini dar şi a unor extremişti de dreapta. Fiindcă, potrivit zicalei unde dai şi unde crapă, iniţiativa liderului partidului Stîngii, a dat apă la morile extremei drepte. Cum de altfel şi era de aşteptat într-o Europă dispusă să-şi renege de bună voie şi nesilită decît de autoimpusele imperative ale corectitudinii politice, propriile tradiţii iudeo-creştine.

Bonn: Sankt Martin - Umzug


Categorii

1. DIVERSE, Corectitudine politica/ Marxism cultural, Germania, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “CORECTITUDINEA POLITICA IN ACTIUNE: sarbatoarea Sfantului Martin din Germania, transformata in “sarbatoarea soarelui, lunii si stelelor” pentru a nu ofensa pe cei de alte religii…

 1. Tot ce fac ei este coerent. se vede limpede. In spatele grijii pemtru “sensibilitatea celor de alte religii” se ascunde ura feroce a acestor masoni, care sunt stapaniti si locuiti de diavolul, impotriva Domnului Iisus Hristos si a tot ce tine de crestinism.

 2. Poate ca peste ceva timp vom vedea cum propun interzicerea sunetului clopotelor, eliminarea crucilor de pe biserici, scoaterea acestora de pe coroanele regale ale monarhiilor europene. Reeducare de tip Pitesti, fara tortura.

 3. Din prima epistola a Sf. Apostol Pavel catre Tesaloniceni versetele 14 si 15:

  … 14 Căci, fraţilor, voi aţi călcat pe urmele bisericilor lui Dumnezeu, care sunt în Hristos Iisus, în Iudeea; pentru că şi voi aţi suferit din partea celor de un neam cu voi aceleaşi rele pe care le-au suferit ele din partea iudeilor.
  15 Iudeii aceştia au omorât pe Domnul Iisus şi pe proroci, pe noi ne-au prigonit, nu plac lui Dumnezeu şi sunt vrăjmaşi tuturor oamenilor, …

 4. Pingback: TOLERANTA – NOUA REEDUCARE | Cuvântul Ortodox
 5. Pingback: Istoricul francez JEAN SEVILLA despre TERORISMUL INTELECTUAL, NEGAREA IDENTITATII CRESTINE A EUROPEI si impunerea CASATORIILOR HOMOSEXUALE (interviu pentru Luca Niculescu la Digi 24 – VIDEO) | Cuvântul Ortodox
 6. Pingback: Aberatiile laicismului si multiculturalitatii: CATEVA SCOLI DIN ITALIA ANULEAZA SARBATORIREA CRACIUNULUI | Cuvântul Ortodox
 7. Pingback: In unele tari musulmane, CRACIUNUL este INTERZIS. In cele ”civilizate”, este SUPRIMAT corect politic si inlocuit cu ”Placerile iernii”… | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare