Crestinii din Irak sunt ai nimanui/ PATRIARHUL MOSCOVEI: Tragedia Siriei si a Irakului s-a transformat intr-o IMENSA TRAGEDIE A CRESTINILOR. Mitropolitul Ilarion acuza Occidentul pentru “ACORDUL TACIT” fata de GENOCIDUL CRESTINILOR din Orientul Mijlociu

2-11-2014 3 minute Sublinieri

christiansattackediniraq

Eliminarea minorităţii creştine din Siria poate duce la dispariţia totală a creştinilor în tot Orientul Mijlociu, ceea ce va însemna o catastrofă civilizaţională, a atras atenţia patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres.

‘Tragedia Siriei, tragedia Irakului s-au transformat într-o imensă tragedie pentru populaţiile creştine. Şi nu numai creştinii suferă, ci şi musulmanii. Dar, întrucât populaţia creştină este minoritară în aceste ţări, eliminarea ei poate duce la dispariţia totală a prezenţei creştine în Orientul Mijlociu, ceea ce va însemna o catastrofă civilizaţională’, a afirmat patriarhul rus în cadrul unei întâlniri cu marele muftiu al Siriei, Ahmad Badreddin Hassoun.

Creştinii din Siria, a adăugat patriarhul Kirill, ‘nu au fost importaţi de undeva, ei provin din aceste locuri, unde este casa lor’. Pacea în Siria, a mai afirmat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost distrusă din cauza ‘amestecului unor forţe externe’. ‘Fonduri importante au fost deblocate pentru răsturnarea guvernului legitim sirian şi în această luptă au fost susţinuţi toţi cei care au dorit să lupte împotriva guvernului (sirian), inclusiv forţele cele mai radicale şi crude’. Ajutorul extern, a continuat patriarhul rus, a permis grupărilor distructive să devină ‘o forţă foarte periculoasă, cunoscută ca Statul Islamic, care distruge viaţa oamenilor în Siria şi în Irak şi care reprezintă o ameninţare reală pentru pacea în această regiune’.

În urmă cu câteva zile, mitropolitul Ilarion, şeful Departamentului pentru relaţii externe din cadrul Patriarhiei ruse, declara, cu prilejul unei vizite la Moscova a patriarhului Bisericii Copte, Teodor al II-lea, că ”în unele ţări din Orientul Mijlociu are loc un genocid al creştinilor, cu acordul tacit şi, poate, chiar cu aprobarea puterilor occidentale”.

În acelaşi timp, mitropolitul Ilarion a acuzat ţările occidentale de aplicarea unor standarde duble în Orientul Mijlociu. ”Standardele duble sunt caracteristice pentru acţiunile ţărilor occidentale. Acestea proclamă idealurile democraţiei şi, în numele acestor idealuri, puterile occidentale se amestecă în situaţia ţărilor din Orientul Mijlociu, răsturnând regimurile existente acolo, dar după aceea nimeni nu mai are grijă de ceea ce se va întâmpla mai departe, de soarta creştinilor din aceste ţări”, afirma reprezentantul Patriarhiei ruse, potrivit pravoslavie.ru.

Parintele Andrei Halemba conduce Sectia Orientul Mijlociu a Bisericii de Caritate Catolice Internationale. La inceputul acestei luni, el a vizitat crestinii stramutati din Irak: “Este cel mai ingrozitor lucru pe care l-am experimentat vreodata.” – a spus el.

Mai au vreo speranta crestinii din Erbil?

Este o situatie foarte dificila. Fara indoiala, aici este vorba despre genocid. Genocidul are loc nu doar atunci cand oamenii sunt ucisi dar, si cand sufletul unui popor este nimicit. Asta se intampla acum in Irak. Acesta este cel mai dureros lucru pe care l-am vazut vreodata. Am vazut oameni care sunt profund indurerati. Pe timpul diferitelor crize din lume, am vazut de multe ori oameni care au pierdut totul. Dar, in Irak exista crestini care au fost nevoiti sa paraseasca totul si sa se mute de trei sau patru ori. Ei nu mai pot vedea nici o luminita la capatul tunelului.

Toate aceste lucruri sunt traumatizante. In mod normal, in astfel de situatii, femeile sunt cele care incearca sa-si pastreze speranta si sa pastreze unitatea familiei. Dar, in Kurdistan, am vazut femei care s-au inchis in ele insele, pierzand orice speranta. Lacrimile lor au secat. Nu am mai vazut acest lucru nicaieri in alta parte. Barbatii, in schimb tind sa devina agresivi. Acest lucru se intampla pentru ca ei nu-si mai pot indeplini rolul lor de sustinatori si protectori ai familiilor lor. In momentul acesta, ei trebuie sa cerseasca pentru orice si nu au nici o perspectiva.

Aveti impresia ca oamenii crestini vor sa paraseasca Irakul?

Cand un om isi pierde orice speranta, ajunge sa-si paraseasca patria. Majoritatea crestinilor nu doresc sa se intoarca la casele lor. Lucru acesta nu este un semn bun pentru viitorul Irakului. Crestinii simt ca in Irak au fost tradati si abandonati, prin urmare vor sa plece. Militarii kurzi care ar fi trebuit sa apere zonele de crestini impotriva atacurilor ISIS, i-au asigurat pe crestini ca sunt in siguranta. Apoi, brusc, ISIS a invadat orasele si satele crestine. De multe ori crestinii nu reuseau sa-si ia cu ei nici macar un schimb de haine.

Cand vezi ca nu ai pe nimeni care sa te ajute ramai cu un sentiment de descurajare. Acest lucru le aminteste crestinilor de masacrele din epoca Imperiului Otoman, de acum 100 de ani cand sute si sute de mii de crestini au fost ucisi.

Potrivit rapoartelor Bisericii, mai mult de 120.000 de crestini nu au un adapost asupra capului si sunt blocati in Irakul Kurd. Primesc ei oare ajutorul de care au nevoie?

Crestinii nu sunt ajutati, nici de guvernul irakian central, nici de guvernul regional kurd. Deci, ei se simt cetateni marginalizati, minoritate. Si acesta nu reprezinta cel mai descurajant lucru pentru ei. Crestinii, sunt lasati in general sa se descurce cum pot pe cont propriu. Bineinteles, exista un ajutor din afara. Dar, crestinii pot beneficia de acesta doar prin eforturi proprii. Exista eroi adevarati in vecinii iubitori ai Irakului. Episcopi, preoti si membri ai ordinelor religioase, dar si laici, au depus o munca sustinuta, in numele fratilor lor, femei si barbati.

Care este cea mai mare provocare umanitara din momentul de fata?

O provocare uriasa este iarna care se apropie. In Kurdistan poate fi extrem de frig si poate sa ninga. Au inceput deja ploile. Exista mai multe eforturi in derulare pentru a muta oamenii din corturi in camere acoperite. Dar, in opinia mea, cea mai mare provocare este mentalitatea oamenilor. Au decis ei deja sa intoarca spatele Irakului si Orientului Mijlociu pentru totdeauna? Aici trebuie sa intervenim si sa le redam oamenilor speranta.

Cum?

Mai presus de orice, oamenii trebuie sa creada din nou in viitorul tarii lor vechi si frumoase. Deci, comunitatea internationala trebuie sa depuna eforturi pentru a se asigura ca guvernul de la Bagdad devine mai puternic si cuprinde toate grupurile etnice si religioase din tara. Doar in acest fel mai poate fi invinsa gruparea ISIS.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de L.F. 

hilarion


Categorii

Irak, Martiri si jertfe in zilele noastre/ Biserica rastignita, Mitropolitul Ilarion, Patriarhul Kirill, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Siria, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Crestinii din Irak sunt ai nimanui/ PATRIARHUL MOSCOVEI: Tragedia Siriei si a Irakului s-a transformat intr-o IMENSA TRAGEDIE A CRESTINILOR. Mitropolitul Ilarion acuza Occidentul pentru “ACORDUL TACIT” fata de GENOCIDUL CRESTINILOR din Orientul Mijlociu

 1. “Si-apoi,n-a zis El odata lumii,parca s-o dezmierde:
  “Cel ce vrea sa-si scape viata de la moarte,si-o va pierde,
  Pe cand cel ce si-o va pierde,in credinta-i tare foarte,-
  Va scapa-o!”,-vrand s-arate viata dincolo de moarte?…

  Si Iisus acum e singur,caci pe cand se ruga Domnul,
  Pe cei trei lasati de veghe,i-a cuprins indata somnul…
  Singur ca-n pustietate,precum om pe lume nu-i;
  Doar cu Dumnezeu in Ceruri si …cu lacrimile Lui…

  Si s-arata Lui un Inger,intarindu-L pe cand plange,
  De pe fruntea Lui sudoarea picurand in stropi de sange…
  Parasit de orice suflet,El se roaga-n calde soapte,
  Pentru sufletele toate adormite-n larga noapte…
  …………………………………………..
  Doarme-ntreg Ierusalimul,precum doarmetot pamantul,
  Cand se roaga numai Fiul catre Dumnezeu Preasfantul,
  Fiind El ca si carmaciul ce-are-n maini intreaga soarta
  A corabiei ce-n noapte peste mari adanci o poarta,
  Lunecand cu-ndemanare pe-ale mortii,largi abise,
  Pe cand toti al Lui tovarasi dorm adanc si fara vise…”

  Vasile Militaru

 2. Patriarhia Moscovei? Hm. Poate gresesc, dar n-am auzit sa-i ceara lui Putin sa nu intre in Ucraina sau sa inceteze razboiul impotriva fratilor ortodocsi de acolo.

 3. @Dan:

  Nu, nu a cerut, insa asta nu o face sa fie mai putin patriarhie si nici nu elimina problema reala din Orientul Mijlociu…

 4. Concurs intre sovietici si americani pe tema vitezei feroviare. Sovieticii se duc în America, americanii anunţa că trenurile lor vin din două în două minute. Într-adevăr, la fiecare două minute vine câte un tren. Americanii se duc la Moscova, sovieticii anunţă că la ei trenurile vin din minut în minut, ceea ce nu se întâmplă. Americanii, mândri: “E clar, noi am câştigat”. Sovieticii raspund: “Voi vorbiti, voi care omorati negri?”

 5. Pingback: Cuplu de crestini LINSAT in PAKISTAN/ Printul Charles despre TRAGEDIA crestinilor din Orientul Mijlociu [video] - Recomandari
 6. Pingback: Marturie despre martiriul a patru copii decapitati de jihadistii ISIS pentru ca au refuzat sa treaca la islam. “NOI IL IUBIM PE IISUS” [video] - Recomandari
 7. Pingback: NU, PENTRU DRAGOSTEA LUI IISUS! Ce ne spune noua martiriul celor patru copii crestini ucisi de jihadisti pentru ca au refuzat sa se converteasca la islamism? - Recomandari
 8. Pingback: CRESTINOFOBIA GLOBALA: CRESTINISMUL, CEA MAI PERSECUTATA RELIGIE/ Laicizare fanatica in Franta: se discuta SCHIMBAREA DENUMIRILOR CRESTINE ale localitatilor | Cuvântul Ortodox
 9. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
 10. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, PARCA PACEA S-A LUAT DE PE PAMANT, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. Sa fim UNITI in fata potrivnicului!” (audio) | Cuvântul Ortod
 11. Terrorism is Satanism
  Metropolitan Hilarion’s (Alfeyev) address to the Russian Duma
  “War has been declared on Russia. It has been declared by a criminal terror grouping which names itself ‘Islamic State’ and which has been notorious for its monstrous evil deeds throughout the world. They are Satanists because they do the will of the Devil, bringing to people grief, death and destruction.”
  http://www.pravoslavie.ru/english/88049.htm

 12. Pingback: PATRIARHUL RUSIEI LA BUCUREȘTI. Vizită istorică a PF Kirill, cu semnificații diplomatice și duhovnicești, sub semnul CINSTIRII SFINȚILOR și MĂRTURISITORILOR CREDINȚEI SUB COMUNISM: "Valorile Ortodoxiei sunt COMUNE pentru români și ruși.
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare