CRESTINII PERSECUTATI DIN IRAK – emisiunea 60 MINUTES (Video si Transcript)

26-03-2015 5 minute Sublinieri

Persecutarea crestinilor din Irak de catre Statul Islamic from Gheorghe Filip on Vimeo.

Crestinii irakieni persecutati de ISIS
CBS NEWS – 60 minutes

Mai mult de 125 000 de crestini irakieni au fost fortati sa fuga din tara in care au trait aproape 2000 de ani din pricina violentei si amenintarilor Statului Islamic

Va prezentam transcriptul emisiunii “Crestinii din Irak” difuzata pe 22 martie 2015. Corespondent Lara Logan. Produs de Max McClellan, Jeff Newton si Richard Butler.

In putini locuri de pe pamant exista crestinatate la fel de veche ca in Irak. Crestinii de acolo isi au radacinile in secolele apostolice. Insa astazi, existenta lor este amenintata de gruparea terorista ce-si zice siesi Statul Islamic. Mai mult de 125 000 de crestini – barbati, femei si copii – au fost fortati sa-si paraseasca locuintele in ultimele 10 luni.

Statul Islamic – sau ISIS -, a dat navala vara trecuta in cel de-al doilea oras ca marime al Irakului, Mosul si a preluat controlul. De acolo, s-a intins in satele si orasele din vecinatate, in zona numita Campiile Ninivei, o regiune vasta locuita de crestini inca din primul secol de dupa Hristos. Mult din ce a durat 2000 de ani sa se construiasca a fost pierdut in cateva luni.

Pe o parte a muntelui, priveghind asupra Campiilor Ninivei ale Mesopotamiei antice, este Manastirea Sfantului Matei, una dintre cele mai vechi din lume. Vocile monahilor ei se aud aici inca din secolul al patrulea, inaltand rugaciuni vesnic neschimbate.

Lara Logan (LL): Slujiti in limba aramaica?
Parintele Iosef Ibrahim (PII): Da.
LL: Adica limba lui Iisus.
PII: Da.
LL: Sunteti printre ultimii oameni de pe planeta vorbitori ai acestei limbi?
PII: Asa credem, deoarece am pastrat aceasta limba prin intermediul rugaciunilor.

Rugaciuni de-a lungul secolelor de persecutie. Parintele Iosef Ibrahim este unul dintre cei doar sapte monahi ramasi aici. Ne-a povestit ca manastirea a fost infiintata in anul 363 si a supravietuit imperiilor Persan si Otoman, invadatorilor mongoli si cuceritorilor kurzi. Astazi, este amenintata de Statul Islamic, ai carui luptatori au ajuns la portile manastirii la scurt timp dupa invadarea Mosulului. Soldatii kurzi i-au impins inapoi pana in satul aflat la doar 6,5 km distanta, unde se inalta inca stindardul ISIS.

LL: De ce va temeti cel mai mult?
PII: De viitorul necunoscut.
LL: De viitorul necunoscut?
PII: Da.
LL: Ce credeti ca se va intampla?
PII: Nu stim sigur, dar ne asteptam la ce e mai rau.

“Ne iau totul, dar pe Dumnezeu nu ni-L pot lua din inima, nu au cum.”

Drumul de la Manastirea Sf. Matei duce catre linia intai a frontului, la doar 10 km de marginea Mosulului. Toate orasele si satele dintre aceasta regiune si orasul ocupat se afla in mainile ISIS. Si ni se spune ca acum, pentru prima oara in aproape 2000 de ani, nu a mai ramas niciun crestin in Mosul.

Arhiepiscopul Nicodim Sharaf (ANS):

Ne iau totul, dar pe Dumnezeu nu-L pot lua din inima noastra, nu au cum.

Nicodim Sharaf este Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe (Monofizite – nota Cuvantul Ortodox) Siriace din Mosul, unul dintre cei circa 10 000 de crestini care au fugit din oras. L-am gasit traind ca refugiat in capitala kurda, Erbil. Ne spune ca luptatorii ISIS erau deja in Mosul cand a scapat.

ANS:

Nu am avut timp sa iau nimic. Mi s-a spus ca am la dispozitie 5 minute sa plec. Am luat doar 5 carti foarte vechi.

Printre ele, un manuscris aramaic, scris in urma cu 500 de ani. Ne spune ca a lasat in urma sute de manuscrise mai vechi decat acesta – relicve crestine ce nu vor mai fi probabil recuperate niciodata.

ANS:

Cred ca ei ard toate cartile. Si avem carti din primul secol al crestinatatii. Cand imi amintesc aceasta, nu pot… (plange) de la inceputul crestinatatii, aceasta este prima oara cand nu ne putem ruga in bisericile noastre.

Urmarind eradicarea crestinatatii din peisaj, Statul Islamic nu permite simbolurile crestine. Tocmai a publicat fotografii care arata profanarea bisericii manastirii Mar Gorgis, din nordul Mosulului.

Si nimic nu este sfant. ISIS a demolat o moschee la doar o luna dupa ce a preluat controlul – loc sfant atat pentru crestini cat si pentru musulmani, deoarece se crede ca aici ar fi ingropat Profetul Iona al Vechiului Testament.

La fel cum nazistii marcau proprietatile evreiesti, casele crestinilor din Mosul au fost insemnate cu un simbol rosu. Este litera arabica N – de la Nasara -, un termeni vechi islamic pentru crestini. Cand ISIS il pune pe casa ta, ori te convertesti la islam, ori platesti o taxa, ori intampini sabia.

Issah Al Qurain (IAQ) este unul dintre zecile de mii care au trebuit sa aleaga. Era acasa cu familia in satul crestin in care locuise toata viata, cand au sosit luptatorii ISIS cautandu-l. Mai intai i-au luat toti banii, apoi sotia si copiii.

LL: Iti spuneau sa te convertesti?
IAQ: Da, sa ma convertesc. La inceput, am refuzat. Le-am spus ca sunt crestin si am religia mea, la fel cum ei o au pe a lor. Dar ei mi-au spus ca daca nu o voi face, ma vor omori si imi vor lua sotia si copiii.

A acceptat si a fost dus la Mosul sa se converteasca, unde a fost reunit cu familia. Curand, luptatorii ISIS l-au intrebat de fiica lui cea mica, iar asta l-a infricosat mai mult decat orice.

IAQ:

Mi-au zis ca in islam, legea Sharia spune ca fetele in varsta de 10 ani trebuie sa se marite. Imediat ce au plecat, eu si sotia am inchis usa. Ne-am uitat unul la altul si ea a inceput sa planga si sa se roage. Eram atat de speriati ca ne vor lua fiica.

Au scapat in spatele unui taxi. Issah spune ca au trecut prin 3 puncte de control ale ISIS si au calatorit mai mult de 4 ore pe strazi laturalnice pana la Erbil unde, ca si Arh. Sharaf, locuiesc acum ca refugiati.

Inainte de criza, in Erbil locuiau in jur de 30 000 de crestini, majoritatea catolici caldeeni, care isi tin propriile traditii antice dar recunosc autoritatea papei. Bashar Warda (ABW) este arhiepiscopul acestei dioceze. Ne spune ca acum congregatia a crescut cu mai mult de 60 000 de refugiati, deoarece Kurdistanul, regiunea semi-autonoma din nordul Irakului, a devenit un loc de refugiu pentru crestinii fugiti din calea ISIS.

LL: Aceasta este una dintre cele mai vechi comunitati crestine din lume, nu-i asa? Veche de mii de ani.
ABW: De 2000 de ani, da.
LL: Cand te uiti la ea astazi, ce poti spune despre aceasta comunitate?
ABW: Dispare, moare.

Arh. Warda afirma ca crestinii din Irak se simteau, in mod ironic, mai in siguranta sub Saddam Hussein. Democratia a adus un nou val de persecutii si a provocat un exod in masa al cresinilor. Cand SUA s-au retras complet in 2011, situatia a devenit si mai rea deoarece noii conducatori ai Irakului erau incapabili de a guverna fara ajutor.

ABW: Cred ca era nevoie de sprijinul fortat al americanilor. Nu poti pur si simplu parasi o astfel de tara spunand: “Ei bine, v-am eliberat. Nu putem sa va facem treaba si plecam. Este tara voastra, stapaniti-o.”

LL: Deci, din punctul dvs de vedere, plecarea din 2011 a fost la fel de paguboasa pentru Irak precum invazia americanilor din 2003?
ABW: Da. Nu invinovatesc pe nimeni, dar asta este realitatea. Nu pentru asta ati venit in 2003. Sacrificarea celor 4000 de soldati americani nu trebuia sa conduca aici.

Crestinismul a luat nastere in Irak in satele si orasele din Campia Ninivei, precum acesta, Tel Isqof, aflat la 36 km nord de Mosul. Crestinii au trait aici si s-au plimbat pe aceste strazi pentru mai mult de un mileniu. Insa astazi, nu mai e niciunul – toti au plecat. Alungati de frica. Si unul dintre cele mai izbitoare lucruri pe care le observi este linistea.

Toate drumurile sunt pustii. Case si proprietati abandonate. Unele distruse. Tel Isqof a fost intotdeauna un refugiu pentru crestinii irakieni, pana in luna august a anului trecut, cand a sosit ISIS si 7000 de crestini au fugit. Trei saptamani mai tarziu, soldatii kurzi i-au impins pe teroristi afara din oras.

Insa Parintele Rony Hana (PRH) spune ca ISIS a insuflat o asemenea frica incat oamenii nu se mai intorc. Si el se teme, insa se intoarce timp de cateva ore in fiecare dimineata pentru a verifica biserica, despre care spune ca a fost folosita de catre soldatii ISIS drept baza de operatiuni. Ne spune chiar cum unul dintre teroristi l-a sunat pe telefonul mobil pentru a-l intreba cum se foloseste generatorul bisericii.

LL: Chiar au facut aceasta? Si le-ati zis?
PRH: I-am ghidat cum sa ajunga la el si le-am explicat cum sa-l porneasca. Ultimul lucru pe care l-am transmis a fost rugamintea de a avea grija de biserica, la care ei au inchis telefonul.

Arh. Sharaf crede ca epurarea crestinilor din aceasta regiune ar trebui sa starneasca mult mai multa nemultumire vecinilor si prietenilor sai musulmani.

ANS: Faceti-va auziti. Bineinteles, exista si oameni buni in islam. Nu toti musulmanii sunt rai. Sunt convins. Insa unde sunt acestia? Unde le este vocea? Nimic. Putini. Putini.

LL: Avand in vedere tot ce li s-a intamplat crestinilor de aici, ce s-a pierdut?
ANS: Ne-au pierdut demnitatea. Imi pare rau sa zic aceasta, dar nu mai avem demnitate in tara noastra, in pamantul nostru.

Aproape toti pe care i-am intalnit saluta atacurile aeriene americane, insa afirma ca nu e nici pe departe de ajuns. Recuperarea Mosulului – oras de 1,5 milioane de locuitori -, este considerat la scara larga drept un prospect dificil. Arhiepiscopul Warda crede ca armata irakiana nu poate face asta singura si atata timp cat orasul ramane in mainile ISIS – numit de catre el cu numele arab, Da’esh -, crestinii nu se vor intoarce acasa.

ABW: Pentru mine, Da’esh inseamna cancer. Este o boala. Asa ca trebuie cateodata sa iei masuri grele, masuri nefericite pentru a trata acest cancer.
LL: Deci doriti sa vedeti o ofensiva militara majora de recuperare a Mosulului?
ABW: Da, pentru a readuce Irakul la normal.
LL: Si prin readucerea Irakului la normal, intelegeti restaurarea granitei dintre Irak si Siria?
ABW: Da.
LL: Eliminarea Da’esh, a Statului Islamic?
ABW: Exact.
LL: Prin infrangere militara?
ABW: Doamne ajuta!

Comunitatea crestina a creat in graba militii care sa le pazeasca satele si casele abandonate de-a lungul frontului, si primesc putin ajutor. Am fost surprinsi sa ne intalnim cu americanul Brett Feltron, un veteran crestin al razboiului din Irak, care a venit – pe propria cheltuiala -, din Detroit pentru a antrena voluntarii crestini. Si pe acest om, Khamis, care a venit din Australia pentru a apara pamantul unde s-a nascut.

LL: Ce credeti ca vrea sa faca Statul Islamic cu crestinii de aici?
Khamis: Sa-i nimiceasca. Sa nu mai ramana niciun loc care sa poarte nume crestin.

Crestinii din orasul de frontiera Qosh traiesc in umbra Statului Islamic. Sub amenintare constanta, militia sta de straja in timp ce-si sarbatoreste credinta… si tine traditiile vechi de 2 milenii.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de B.D.

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Irak, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Transcrieri-Redactari

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “CRESTINII PERSECUTATI DIN IRAK – emisiunea 60 MINUTES (Video si Transcript)

  1. Astea da necazuri.
    Sa privim la necazurile mari ale celor de o credinta, ca sa dam multumire cuvenita pentru necazurile mici in care ne aflam noi..

  2. Oficial SRI: In România sunt foarte multi adepti ai Statului Islamic, pericolul e maxim

    Pentru prima dată, Serviciul Român de Informaţii a dezvăluit, pentru DIGI24, că şi la noi sunt adepţi ai ISIS. În ultima perioadă au fost descurajate acţiuni de propagandă. Şi există străini rezidenţi în România care s-au alăturat Statului Islamic. Șeful Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii vorbește pentru prima dată despre vulnerabilităţile României în faţa pericolului terorist:

    „Răspunsul meu trebuie să liniştească, dar trebuie să fie corect şi obiectiv. Nu suntem feriţi total de posibilitatea unui atac terorist în România, evident. Mergem pe nişte premise. Sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste, care aderă dincolo de ideologie şi încearcă să sprijine aceste organizaţii teroriste”, a spus el.

    „Ţara noastră este în retorica acestei organizaţii, nominalizată ca teritoriu ce trebuie cucerit, inclus în aşa-zisul Califat. România este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadişti către teatrele de operaţii, dar nu este exclus să fie şi rută de întoarcere pentru ei”, spune oficialul SRI.

    http://www.ziuanews.ro/stiri/oficial-sri-in-romania-sunt-foarte-multi-adepti-ai-statului-islamic-pericolul-e-maxim-178650

  3. Pingback: CRESTINOFOBIA GLOBALA: CRESTINISMUL, CEA MAI PERSECUTATA RELIGIE/ Laicizare fanatica in Franta: se discuta SCHIMBAREA DENUMIRILOR CRESTINE ale localitatilor | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: DE CE AU ABANDONAT MARILE PUTERI PE CRESTINII DIN ORIENTUL APROPIAT? | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: RAPORT PRIVIND INCALCAREA LIBERTATILOR ORTODOCSILOR DIN EUROPA. Despre violentele anti-ortodoxe din Ucraina si campaniile de defaimare duse impotriva BISERICILOR ORTODOXE/ Cel mai violent an anti-crestin din istoria moderna | Cuvântul Ortodox
  6. Trebuie neaparat ca orice crestin si orice persoana cu omenie si constiinta sa trateze cu toata seriozitatea aceste cazuri.Invatatura sfintelor evanghelii ne arata foarte luminat ca,la judecata divina,atitudinea fata de oamenii lui Hristos incercati de mari nevoi,este criteriu de departajare(oameni care pot avea acces la binecuvantarile lui Dumnezeu si cei asemanati cu
    pomii fara roada buni de aruncat in foc).
    Va rog sa ne punem putin in pielea acestor oameni:cum e sa fii in fata mortii,inchisorii,maltratarii?Cum e sa-ti vezi copiii sau parintii in asemenea situatii?
    Chiar stiinta psihologiei ne arata marele rol al bunatatii si actelor de caritate in fericirea si echilibrul psihic al omului.
    Conform stiri.resursecrestine.ro/prizonieri pentru hristos,www.prisoneralert.com,www.resursecrestine.ro,care arata situatia foarte grava a multor condamnati pentru credinta,se se arata marele rol al rugaciunii si al incurajarii prin scrisori.Se specifica imbunatatirea situatiei multora dintre ei,datorita scrisorilor.Mai suntem sfatuiti sa scriem la ambasadele tarilor respective,cerand eliberarea acestora.(Atentie la Siria,dupa unele pareri straduintele n-ar duce nici pe departe la rezultatul dorit,doar sprijinul financiar si moral ar ajuta,fiind vorba de grupari teroriste).

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare