CRIMA FINANCIARA? Seful statisticii (fost om al FMI) din GRECIA – acuzat ca A UMFLAT DELIBERAT DEFICITUL BUGETAR!

28-11-2011 1 minut Sublinieri

Oficiali ai Greciei sunt acuzați că au umflat cifra deficitului bugetar din 2009. Agenția independentă de statistică de la Atena investighează acest caz. Procurorii au început să cheme la audieri. Se discută despre o crimă financiară. Conducerea Elstat, agenția de statistică independentă a Greciei, analizează ipoteza potrivit căreia situația economică gravă cu care se confruntă țara nu este chiar așa de problematică. Finanțele Greciei ar fi mințit cu privire la indicatorii macro economici, astfel încât cifrele să arate o economie mai slabă decât este în realitate. Șeful statisticii de la Atena, Andreas Georgiou, a fost chemat de procurori pe 12 decembrie, fiind acuzat de crimă financiară. În cazul în care se va dovedi că acesta a trădat interesele statului, va fi trimis la închisoare.

Andreas Georgiou, care a lucrat pentru Fondul Monetar Internațional timp de 20 de ani, a fost numit în 2010 de către Fond și Comisia Europeană să „facă curat “ în statistica grecească, după mulți ani de bâlbâieli ale Ministerului de Finanțe. „Sunt acuzat că nu am distorsionat în mod deliberat situațiile financiare. Ne-am dorit să fim o instituție bună și plictisitoare, care își face treaba. Din păcate, statistica grecească este o luptă”, a declarat pentru Financial Times, Georgiou.

Acuzațiile împotriva lui Georgiou au reapărut în contextul în care marți, miniștrii de finanțe din zona euro, vor decide dacă vor aproba o nouă tranșă de împrumut în valoare de 8 miliarde de euro pentru Atena. Banii ar urma să fie folosiți de statul grec pentru plata salariilor din sectorul public și a pensiilor pe luna decembrie. Acestea nu sunt însă primele zvonuri despre o posibilă minciună referitoare la deficitul Greciei. În ultimele 18 luni, această presupunere a creat și mai multe presiuni între Ministerul Finanțe de la Atena și creditorii internaționali.

Investigația precedă o dispută publică cu privire la deficitul Greciei din 2009. Sub conducerea lui Georgiou, cifrele au fost revizuite în sus, de la 13,4% la 15,8% din PIB, ceea ce a reprezentat atunci un record pentru întreaga zonă euro. La un nivel al PIB de 235 de miliarde de euro, în 2009, această eroare “fericită” de 2,4 puncte procentuale din PIB îi face pe greci mai bogaţi (sau mai puţin îndatoraţi) cu 5, 6 miliarde de euro.

La momentul respectiv, revizuirea în plus a fost acceptată de Institutul de Statistică European, Eurostat, fără niciun fel de discuții. Acum însă, procurorii își întemeiază acuzațiile ce planează asupra lui Georgiou pe declarațiile unui profesor în statistică cu experiență, Zoe Georganta, care susține că deficitul din 2009 a fost „umflat” de către Georgiou. Zoe Georganta a fost cooptat în cadrul boardului Elstat de către ministrul de finanțe, Evangelos Venizelos.

Institutul de statistică independent, Elstat, a fost creat în august 2010 cu scopul de a aduce statistica greacă la standardele zonei euro. Înainte, deficitul bugetar al țării era calculat de o comisie din care făceau parte membri ai Ministerului de Finanțe și ai Băncii Centrale, pe baza cifrelor furnizate de biroul guvernamental de statistică. Ministrul de Finanțe răspundea direct de acuratețea acestor calcule.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare