CRIMEEA: REACTIA NATO/ PUTIN se “intelege” mai bine cu MERKEL/ Seful Fortelor Navale Ucrainene a trecut de partea RUSIEI/ Kerry ameninta Rusia cu “SPADA” SANCTIUNILOR ECONOMICE/ Pozitiile luate de China si Turcia/ ROMÂNIA – EXPUSA RISCULUI “pe termen mediu si lung”

3-03-2014 6 minute Sublinieri

sevastopol

 

 • Mediafax:

NATO cere Rusiei să îşi retragă forţele la bazele pe care le deţine în Ucraina şi vrea trimiterea de observatori. Alianţa SOMEAZĂ Rusia să înceteze operaţiunile militare: “Este ameninţată pacea Europei”

Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă “o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei”. NATO a decis organizarea unei reuniuni de urgenţă, duminică, la nivel de ambasadori, în contextul riscului izbucnirii unui război în Ucraina. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Rusiei să îşi retragă forţele în bazele pe care le deţine în Crimeea.

UPDATE 22:33 – NATO solicită trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina

NATO a îndemnat, duminică, Rusia şi Ucraina să găsească o “soluţie paşnică” la criza dintre cele două ţări şi a solicitat trimiterea unor observatori internaţionali, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. El a anunţat, totodată, că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să dialogheze cu Rusia în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

UPDATE 22:15 – Secretarul general al NATO cere Rusiei să îşi retragă forţele la bazele pe care le deţine în Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Rusiei, duminică, la Bruxelles să îşi retragă forţele în bazele pe care le deţine în Crimeea, relatează BBC News Online.

“Cerem Rusiei să calmeze tensiunile … să îşi retragă forţele în bazele sale şi să se abţină de la orice interferenţă în altă parte a Ucrainei”, a declarat Anders Fogh Rasmussen.

Ucraina este un “partener valoros” pentru NATO şi ar trebui să i se permită să îşi decidă singură viitorul, a adăugat el. Anterior, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă “o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei”. […]

Angela Merkel: Vladimir Putin acceptă un “grup de contact” pentru începerea unui dialog

Vladimir Putin acceptă un “grup de contact” pentru a “începe un dialog” în privinţa Ucrainei, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, duminică. 

“Preşedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de anchetă şi un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru începerea unui dialog politic”, potrivit unui comunicat al Guvernului german.

În cursul conversaţiei telefonice, care a avut loc duminică seara, cancelarul german i-a “reproşat preşedintelui rus că a încălcat dreptul internaţional prin intervenţia rusă, inacceptabilă, în Crimeea”, potrivit acestui comunicat.

Merkel i-a mai reproşat încălcarea Memorandumului de la Budapesta, adoptat în 1994, în care Rusia s-a angajat să respecte independenţa şi suveranitatea Ucrainei în fontierele existente. Cancelarul german i-a cerut din nou lui Putin să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit comunicatului.

 • Ziarul Financiar:

Şeful Forţelor Navale ucrainene, numit de proeuropeni, a trecut în subordinea autorităţilor proruse

Amiralul Denis Berezovski, comandantul Forţelor Navale ucrainene, numit în funcţie de Administraţia proeuropeană de la Kiev, a anunţat duminică seara că se supune ordinelor autorităţilor proruse din Crimeea, relatează AFP.

Amiralul Denis Berezovski a făcut acest anunţ în cursul unei conferinţe de presă organizate la sediul Statului Major al Flotei ruse din Sevastopol. Amiralul Berezovski a fost numit vineri la comanda Forţelor Navale ucrainene de către preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov.

“Promit supunere locuitorilor Republicii autonome Crimeea. (…). Promit să mă supun ordinelor comandamentului suprem al Republicii autonome Crimeea”, a declarat amiralul. Premierul prorus din Crimeea, Serghei Aksionov, a salutat un “eveniment istoric”. “Amiralul Berezovski se plasează astfel sub ordinele autorităţilor legitime ale Peninsulei Crimeea”, a spus Aksionov, a cărui legitimitate este contestată de autorităţile proeuropene de la Kiev.

Kerry: SUA sunt „pregătite să pună mâna pe spadă” pentru izolarea Rusiei

Secretarul de stat american John Kerry a declarat duminică că naţiunile G8 şi alte state sunt „pregătite să pună mâna pe spadă” („go to the hilt” – n.red.) pentru a izola Rusia, având la dispoziţie „o gamă largă de opţiuni”. “Sunt pregătiţi să implementeze sancţiuni, sunt pregătiţi să izoleze Rusia din punct de vedere economic, Rubla este deja în scădere. Rusia are probleme economice majore“, a spus Kerry, citat de Reuters.

În discurs, Kerry a mai vorbit şi despre interdicţii de vize, îngheţări de active, izolare comercială şi schimbări de investiţii ca măsuri posibile, adăugând: “Investitorii americani ar putea chiar să se gândească de două ori dacă vor să facă afaceri cu o ţară care se comportă într-o asemenea manieră.” “Sunt repercusiuni foarte grave care derivă de aici. Există o gamă largă de opţiuni disponibile, nu doar pentru Statele Unite ci şi pentru aliaţii noştri”, a adăugat oficialul. În plus, Kerry a cerut Congresului american să lucreze alături de administraţia prezidenţială la un pachet economic pentru ajutorarea Ucrainei.

UPDATE 21:18 – Germania, sceptică în privinţa excluderii Rusiei din G8

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a arătat sceptic, duminică, în privinţa unei eventuale excluderi a Rusiei din G8, pledând în favoarea calmării situaţiei în Ucraina.

“Formatul G8 este singurul în care noi, occidentalii, vorbim direct cu Rusia. Ar trebui, într-adevăr, să sacrificăm acest format?”, a declarat Steinmeier, într-o intervenţie la postul public german de televiziune ARD.

El a fost întrebat în legătură cu o eventuală excludere a Rusiei din G8, sugerată de secretarul de Stat american John Kerry.

“Şefii de guvern vor discuta între ei în această săptămână. Există o discuţie între şefii de guvern” pe această temă, a adăugat Steinmeier.

“Cred că trebuie să începem să ne aducem contribuţia la o detensionare a situaţiei din Ucraina”, a spus el.

“Dacă operaţiunile din Ucraina continuă, preşedintele Vladimir Putin ar putea să nu mai aibă niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea părăsi G8”, a atras atenţia John Kerry.

“Dacă Rusia vrea să mai fie membră a G8, trebuie să se comporte ca o ţară G8”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

“Ţările G8 şi altele sunt pregătite să meargă până la capăt pentru a izola Rusia din cauza invaziei militare în Crimeea”, a insistat secretarul de Stat american, ameninţând Rusia cu “sancţiuni şi izolare economică”.

Rusia urmează să organizeze în iunie, în staţiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre.

 • ZF

Care este poziţia Chinei în conflictul militar dintre Ucraina şi Rusia

Ministerul chinez de Externe îndeamnă toate părţile implicate în conflictul din Ucraina să respecte reglementările internaţionale şi să caute o soluţie pentru depăşirea crizei prin dialog şi negocieri, informează site-ul agenţiei China Nouă. “China este foarte preocupată de actuala situaţie din Ucraina”, a declarat Qin Gang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, referindu-se la riscurile unei intervenţii militare ruse.

China respectă principiul neintervenţiei în afacerile interne ale Ucrainei şi susţine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale acestei ţări, a precizat oficialul de la Bejing, îndemnând părţile implicate să iniţieze negocieri pentru depăşirea crizei şi pentru menţinerea păcii în regiune.

Şeful diplomaţiei de la Istanbul a arătat că integritatea teritorială a Ucrainei este foarte importantă pentru Turcia, mai ales că în zonă se află o importantă minoritate tătară. Turcia susţine că regiunea Crimeea trebuie să rămână a Ucrainei. Turcia acordă o mare importanţă integrităţii teritoriale şi stabilităţii Ucrainei, afirmă ministrul de Externe de la Ankara, Ahmet Davutoglu, subliniind că regiunea autonomă Crimeea trebuie să rămână parte a Ucrainei.

“Pentru Turcia, integritatea teritorială a Ucrainei, stabilitatea şi prosperitatea acestei ţări sunt esenţiale. Crimeea are o importanţă deosebită pentru Turcia, datorită prezenţei tătarilor în această regiune şi a patrimoniului cultural turc”, a afirmat Ahmet Davutoğlu. “Cea mai mare dorinţă a Turciei este stabilitatea Ucrainei”, a insistat Davutoğlu. “Turcia îndeamnă toţi liderii comunităţilor şi grupurilor etnice din Crimeea să unească eforturile pentru stabilitatea şi pacea regională”, a continuat şeful diplomaţiei turce.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei şi consideră că ţara vecină este agresată de forţele Federaţiei Ruse. El a mai spus că apariţia unui nou conflict îngheţat, în Crimeea, întregeşte lanţul de conflicte îngheţate din jurul Mării Negre, ceea ce poate fi o ameninţare la adresa securităţii ţării pe termen mediu.

Şeful statului a făcut o declaraţie de presă la Cotroceni precizând că doreşte să exprime poziţia oficială a României privind etapa la care s-a ajuns în evoluţiile din Ucraina.

Potrivit preşedintelui, România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei fără acordul acesteia şi în afara acordurilor internaţionale este o agresiune la adresa Ucrainei.

În momentul de faţă noi considerăm că Ucraina este agresată de forţele Federaţiei Ruse“, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că statele semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, din 1994, sunt obligate să demareze imediat un proces de negociere care să ducă la restabilirea legalităţii internaţionale, inclusiv prin încetarea oricărei acţiuni a Federaţiei Ruse pe terioriul Ucrainei şi a precizat că acest acord între Marea Britanie, SUA şi Federaţia Rusă reprezintă, în viziunea României, alături de o legislaţie în materie, garanţia pentru independenţa şi suvernanitatea Ucrainei.

România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina şi revenirea în limitele acordului de la Kiev şi Harkov, semnate între Ucraina şi Federaţia Rusă în 1997 şi 2010, şi care vizează staţionarea flotei ruse la Sevastopol, a mai spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că România susţine fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi cere cetăţenilor ucraineni de etnie română să continue să nu se angajeze în manifestări violente.

El a precizat că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei şi că Viktor Ianukovici şi-a pierdut legitimitatea prin părăsirea ţării sale într-un moment de criză şi ar trebui să îşi anunţe demisia. România consideră că prin măsurile luate de fostul preşedinte Ianukovici (forţele de ordine au tras în populaţie producând sute de victime, morţi şi răniţi, şi a părăsit teritoriul naţional în momente dificile) preşedintele şi-a pierdut legitimitatea dată de alegerile din 2010 şi trebuie să-şi anunţe imediat demisia, pentru a uşura găsirea unei soluţii la actualele tensiuni interne, dar şi la cele ruso-ucrainiene“, a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus despre poziţia oficială a ţării noastre cu privire la etapa la care s-a ajuns în evoluţiile din Ucraina, că situaţia din această ţară nu este o ameninţare directă şi imediată la securitatea României, la independenţa României şi la suverranitatea statului român asupra teritoriului naţional“.

România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno/Karabah, Abhazia, Osetia şi Trasnistria, este de natură a accentua instabilitatea regională şi implicit, apariţia unor tensiuni care pot duce inclusiv la conflicte armate“, a declarat preşedintele.

Şeful statului a adăugat că, din acest punct de vedere,România consideră că propria ei securitate este supusă riscului, pe termen mediu şi lung“.


Categorii

1. DIVERSE, America, Germania, Turcia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “CRIMEEA: REACTIA NATO/ PUTIN se “intelege” mai bine cu MERKEL/ Seful Fortelor Navale Ucrainene a trecut de partea RUSIEI/ Kerry ameninta Rusia cu “SPADA” SANCTIUNILOR ECONOMICE/ Pozitiile luate de China si Turcia/ ROMÂNIA – EXPUSA RISCULUI “pe termen mediu si lung”

 1. SUA s-au resemnat cu ideea că în 5-6 ani China, care a devenit prima economie mondială, va prelua controlul asupra zonei de vest a Pacificului care include Asia de sud-est. Datorită capacităţii Chinei de a introduce în dotare pe bandă rulantă avioane de generaţia a 4-a şi a 5-a şi a apariţiei flotei de portavioane chinezeşti.

  Şi că, de fapt, ruşii pun în operă sub ochii noştri, soluţia pentru neutralizarea definitivă a scutului antibalistic american la Deveselu. Soluţie care, datorită greşelii comise de americani la Kiev, o vedem că se materializează de la o zi la alta în întreg sudul Ucrainei (nu numai în Crimeea). Ori dacă n-ar fi existat Euromaidanul, ruşii nu aveau niciodată ocazia să-şi planteze, nestingheriţi de nimeni, antidotul la scutul de la Deveselu, chiar înainte ca scutul să devină operaţional. Şi nu numai atât…

  http://romanian.ruvr.ru/2014_03_02/Euromaidanul-o-eroare-a-SUA-la-fel-de-mare-ca-invazia-din-Golful-Porcilor-4997/

 2. Presa noastra titreaza in cuvinte mari si ingrijoratoare situatia din Ucraina. Rusii insa au tot repetat prin oficialii lor ca nu doresc un razboi cu fratii ucraineni. Dar nu prea sunt crezuti, si pe buna dreptate. Doamna Merkel discuta duminica la telefon cu Putin si trage concluzia ca interlocutorul ei traieste intr-o alta lume: “Chancellor Angela Merkel of Germany told Mr. Obama by telephone on Sunday that after speaking with Mr. Putin she was not sure he was in touch with reality, people briefed on the call said. “In another world,” she said.”
  http://www.nytimes.com/2014/03/03/world/europe/pressure-rising-as-obama-works-to-rein-in-russia.html?hp

  Sunt curioasa care este parerea lui Kerry, dar pana atunci ma gandesc la “confruntarile” dintre rusi si ucraineni pe care le-am vazut prin diverse inregistrari pe net, la faptul ca ucrainenii (o parte) si-au pus sperante in ajutorul Rusiei, la ceea ce reprezinta Kievul pentru sufletul rusilor si sper, da, sper din toata inima ca Dumnezeu sa dea gandul cel bun lui Putin…

  Pana atunci insa, un alt articol NYT care ma face sa sper ca spectrul razboiului va fi alungat si ca, daca s-ar fi vrut, lucrurile ar fi stat de mult altfel:
  http://www.nytimes.com/2014/03/03/world/europe/in-crimeas-phantom-war-armed-men-face-unseen-foe.html?hp

 3. Merkel i-a spus la tel. lui Obama ca Putin e pe alta lume??? Ce fel de stire e asta?? Cata credibilitate i se poate da?

 4. Carmen, scuze de reactie, dar m-a uimit total fraza: astfel de lucruri nu cred ca se spun in diplomatie, sau nu se spun asa, sau daca se spun nu transpira in presa. Nu cred ca Putin e un actor irational, inteleg de alfel ca Moscova a nuantat oficial intentiile sale in Ucraina.

  Dar ca situatia e albastra si ca prin ‘euromaidan’ SUA au fortat mult limitele – asta ma ingrijoreaza rau si pe mine. Era greu de crezut, zic si eu dupa umila mea parere, ca Rusia isi putea perimte sa stea cu mainile in san. Sunt stransi cu usa, provocati. Si asta e f. grav dupa mine. Parca se forteaza lucrurile…

 5. E ca un meci de box,dar de deznodamantul caruia depinde viitorul intregii omeniri.Sunt de acord ca americanii au fortat lucrurile,mai exact elitele dracesti care le conduc tara.Insa se observa si confruntarea a doua ideologii. Pe de o parte vestul creeaza popoarelor iluzia libertatii,o libertate care presupune libertinaj sexual,droguri si tot tacamul.Rusia experimenteaza o dictatura cu fata mai umana.Nu te linguseste,practica politica pumnului in masa.Chiar daca conducatorii nu au obiceiuri ortodoxe,Rusia respecta Biserica si Familia.La o privire inteleapta raul cel mai mic e Rusia.Fanariotii nostrii nu se streseaza,ca si in cazul dramei din Apuseni.Tara arde pe granita si presedintele spune ca suntem stat NATO si nu da nimeni peste noi.Oare?Suntem ca de obicei in barca in care nu trebuie.

 6. Si eu am aceeasi impresie, ca se face tot posibilul pentru a starni “ursul rusesc”, vorba unui analist. Nu la irationalitate face referire Merkel & co, ci la modul in care trupele rusesti au intrat in Crimeea, scenariu demn de secolul 20. De aici si concluzia din finalul articolului: “What we see here are distinctly 19th- and 20th-century decisions made by President Putin to address problems,” one of the officials said. What he needs to understand is that in terms of his economy, he lives in the 21st-century world, an interdependent world.”

 7. @doroteea, are atat de multa credibilitate cat a avut-o americanii si atunci cand “l-au capturat” pe Osama bin Laden si cand au fost facute publice niste fotografii cu un Osama bin Laden care nu prea semana cu adevaratul lider terorist. Bineinteles ca adevarul Osama bin Laden nu mai era de multa vreme in viata, tocmai din acest motiv cadavrul batranelului terorist a fost rapid aruncat in mare, “pentru a se evita transformarea mormantului acestuia in loc de pelerinaj”. Una peste alta, lichidarea “celui mai cautat om de pe Pamant” a mai oferit cateva puncte in plus la imaginea domnului Obama care la timpul respectiv(2011) tocmai ce isi anuntase candidatura pentru un nou mandat la Casa Alba. Propaganda si iar propaganda sau traiasca propaganda americana/europeana/ruso/chineza si nord coreeana! Doar limbajul/ambalajul e diferit. Continutul e acelasi peste tot.

 8. Si mai cred un lucru care poate parea fantezist multora: Putin s-a apropiat in ultimii ani de Biserica (cu toate iluziile lui pv centrul ortodoxiei care se afla in Rusia); nu se poate ca sa nu se fi schimbat “ceva” in inima lui. Mi-a ramas in minte cuvantul Mitropolitului Onufrie adresat lui Putin: ” Lord judged you lead a great country. Knowing you as an Orthodox Christian, I ask: stop human suffering, prevent separation of the Ukrainian state and our holy Church.

  Источник: http://www.pravmir.ru/mestoblyustitel-upc-mitropolit-onufrij-napravil-pismo-prezidentu-rf-v-putinu/#ixzz2utNfWbEn

 9. Eii, nu se putea chiar fara pic de emfaza militara :), si din pacate s-ar putea ca mijloacele militare sa nu ramana niciodata, dar niciodata o simpla amintire a sec. 20 – americanii stiu si ei f bine de ce… Sunt f rau calcati pe batatura, asta e clar, si decat sa taie direct gazele ucrainienilor, ma gandesc ca putina marsaluiala prin Crimeea e inca o varianta soft. Zic si eu, desi, repet, nu prea le am…

  Din pacate, insa, cum remarca si @cristi-q, nici alternativa ruseasca nu e o pajiste cu flori, iar faptul ca apara familia si Biserica este intr-adevar marele lor atu, dar – cum zice si Cristi_q – cam singurul.

  Faza e ca americanii profita intotdeauna de slabiciunea alternativelor de putere sustinute de Rusia. Guvernarea corupta a lui Yanukovici a permis ca scanteia declansata de ‘brichetele’ americane sa se se raspandeasca, in loc sa fie stinsa instantaneu, ca un chibrit aprins in ploaie. Ei stiu perfect ca toate primaverile astea arabe, portocalii, verzi cum or fi, functioneaza acolo unde nu exista alternative de putere viabile si unde deja caracatita de putere demult impamantenita, formata din lipitori autohtone gata sa slugareasca oricarui mare papusar, nu mai lasa sa razbata printre tentaculele ei nici cea mai firava tentativa de conducere sanatoasa si loiala poporului. Pe fondul asta lucreaza ei. De-aia raporturile dintre popor si putere trebuie, cred eu, sa se afla intr-o stare de permanenta vigilenta si la fiecare deviere a puterii, cat de mica, poporul sa reactioneze: ca sa nu se ajunga aici.

  Dar acum s-a ajuns, iar noi facem parte din tarile cu astfel de probleme. Din fercire ne-am ‘fript’ suficient cu experienta europeana si cea din ’89 si e de asteptat sa nu muscam momeala, suntem prea cinici si resemnati. Dar ca nu avem alternative si ca proprii conducatori ne vand dupa capul lor si ne servesc pe tava a la carte ca fel principal, desert, aperitiv – cum vrea clientul – asta e un fapt valabil. Si de-aia, pt ca s-a ajuns intr-un punct de la care solutie umana logica nu exista, cred ca trebuie sa punem genunchiul la rugaciune, cum zicea Par. Parvu, acum ca incepe marele post.

  Sa ne ajute Dumnezeu!

 10. @ioan:

  da, face parte din seria ‘Obama in blugi cu mana in sold si receptorul la ureche'(comandand, democratic si uman, o ‘pizza europeana’) 😛

 11. http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sapte-idei-gresite-despre-criza-din-ucraina-327667-pagina1.html#top_articol

  Nu am luat Iugoslavia decît după ce s-a făcut praf, şi la fel va fi şi cu estul. Spun eu asta că oamenii politici nu îşi pot permite să o spună. Dar ei trebuie să o pregătească.

 12. 1. Valentin Stan (inteligent si informat, chiar daca controversat) zice ca USA nu au interes direct in Ucraina.

  “NATO a INDEMNAT.. Rusia şi Ucraina să găsească o “soluţie paşnică” .. şi a SOLICITAT trimiterea unor observatori internaţionali” = adica NU a intreprins niciun demers DIRECT la nivel oficial pe langa Moscova. Latratul face parte din jocul de sunet si culoare.

  Se poate sesiza, mergand pe aceeasi logica, dezinteresul Chinei si atitudinea mult mai “prezenta” a altor state. Care suna pe ce canale pot, doar doar…

  2. T Basescu precizeaza , privind suveranitatea Ucrainei (Budapesta 1994),”că acest acord între Marea Britanie, SUA şi Federaţia Rusă”..si intr-un interviu TV isi exprima mirarea ca altii s-au interpus in Ucraina= adica Germania, Franta, Polonia.

  Exista asadar in sanul UE atitudini foarte diferite fata de CINE trebuie sa domine (economic inainte de toate) Ucraina. O sa vedem daca ciclul de dominatie germana se inchide sau duce la razboi.

 13. Nu va fi razboi..cel putin nu in Ucraina. Nu risca nimeni sa intervina militar pentru un guvern rezultat in urma unei lovituri de stat. Ucraina nu e membru Nato si sa intervii de capul tau iti trebuie sustinerea populatiei.
  De asta nu s-au hazardat nici in Siria si acolo ar fi avut suficiente “motive” plauzibile si cu impact emotional.

  Rusia, cel putin aparent, nu a facut decat sa isi protejeze baza iar restul au fost decizii ale Crimeii. Nu au purtat insemne oficiale comandourile. Iar armata Ucrainei nu cred ca ar rezista nici 24h in fata rusilor. Cred ca sunt multumiti cu turnura luata. Rusia pusa la colt , reluandu-si locul de bataus…America in postura ei favorita de arbitru moral si instanta morala aratand cu degetul spre crimele de LES MAJESTÉS la adresa democratiei comise de Rusia si Ucraina plangandu-si “onoarea nereperata”. Daca erau seriosi ar ripostat de mult malorusii. Doar fac parada cu mobilizarea lor generala ca sa nu para lipsiti de reactie si timorati. Una e sa te bati cu berkutul in piata si alta e sa dai nas in nas cu “your worst nightmare”. Ce-au trimis rusii sunt parasutisti. Trage-te de sireturi cu ei daca iti da mana.

  La noi a durat o gramada sa scapam de rusi si din tara si din serviciile secrete si nici macar nu aveam popularie rusa sau nu eram inruditi cu ei. Inchipuiti-va ce e in Ucraina, tara slava cu populatie rusa, rusofona, cu trecut comun si provenind din defunctul URSS. Cam cum cred ei ca vor scapa de Rusia? Cred ca au un nivel de penetrare a societatii ucrainene inimaginabil. Plus mafia. De asta cereau vesticii un aparat de stat reformat( a se citi scapat de influentele rusesti).

 14. Deci, daca o citesti pe Mungiu-Pippidi in articolul postat de admini, rezulta ca totul a fost PE BUNE, avem o strada puternica si autentica in Ucraina, nici o flama, nici o bricheta.

  Tot ea zice totusi: singurii care au interes in Ucraina sunt americanii, rusii si polonezii, nu UE.

  Ce sa zic, imi inchipui ca stie femmeia ce zice – dar chiar asa societate civila in Ucraina? Daca da, tot respectul! Singurul punct mai debil argumentat mi se pare asta: cum se poate ca o societate civila atat de viguroasa sa fie deopotriva atat de corupta? Nu stiu, poate ma lamureste si pe mine cineva (chiar nu ma pricep), sunt f curioasa cum e cu raportul asta intre muschii ‘strazii’ si administrare si guvernare…

 15. Pingback: Obama: Rusia se afla “DE PARTEA GRESITA A ISTORIEI”/ “Ultimatum” adresat fortelor navale UCRAINIENE – o provocare incredibila?/ POLONIA JOACA TARE/ Exercitii ale ARMATEI RUSE la KALININGRAD si MAREA BALTICA/ FMI vine sa ̶
 16. Revin si arat 😀 : pe Mungiu-Pippidi asta nici n-ar mai trebui s-o pomenim pe-aici, oricat de bine le-ar zice…

 17. @doroteea:

  Nu le zice bine, nu despre asta e vorba, ci le zice pe fata, cinic. Spune “ce nu pot spune politicienii”, adica faptul ca e necesara “spargerea” estului si fragmentarea sa pentru a fi transformat in teritoriu al imperiului euroatlantic. Era un citat ilustrativ prin cinismul sau direct, negativ: adica hai sa facem praf Estul ca sa-l integram in UE?! Asa ceva? In rest, articolul prezinta putin spre deloc interes, neavand nimic relevant sau nou pt noi, cu exceptia faptului ca autoarea se da rotunda pentru marile sale expeditii din Crimeea si pentru genialitatea-i nerecunoscuta de specialist infailibil. Speram acum sa fie clar.

  Aia cu societatea civila e o dumă – societatea civila sunt oamenii recrutati si platiti de ei, cum a fost cazul si la noi. E un termen care nu spune nimic in termeni de societate reala, ci doar in termeni de inginerii sociale, strategii de putere.

 18. Pingback: CRIZA DIN CRIMEEA. Inca o provocare: “ATAC RUS” … FARA ARME (!) asupra unor NAVE ucrainiene. Care este explicatia MANIPULARILOR recente? CE URMARESTE SUA SI CUM SE POATE TRECE DE LA RAZBOIUL “SOFT” LA CEL “HARD”?
 19. Pingback: Ministru eston: LUNETISTII CARE AU UCIS IN MAIDAN ERAU ANGAJATI DE PRO-EUROPENI/ Surse: nava americana in Marea Neagra/ Romania si Polonia: gazde ale unui EXERCITIU NATO? - Recomandari
 20. Pingback: George Friedman: CARE E MIZA RUSIEI IN UCRAINA?/ Analist rus: “DE CE VA FI RAZBOI?”/ Dan Dungaciu despre posibilitatea unui CONFLICT MILITAR in Ucraina/ ROMANIA: IN PRIMIE LINIE A OFENSIVEI OCCIDENTALE IMPOTRIVA RUSIEI/ In plus: ultimele evolu
 21. Pingback: Editorialistul roman de la “Vocea Rusiei” crede ca RAZBOIUL VA IZBUCNI INTRE 11 si 15 MARTIE/ MERCENARI AMERICANI in Ucraina? [VIDEO]/ DEBKA: Kerry l-a avertizat pe Lavrov ca anexarea Crimeei VA INCHIDE CAILE DIPLOMATICE dintre SUA si RUSIA -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare