update: Ucraina si-a MOBILIZAT TRUPELE/ Putin a primit MANDAT DE INTERVENTIE MILITARA IN CRIMEEA/ CONFRUNTARE DURA INTRE RUSIA SI SUA PENTRU CRIMEEA. Washington vrea “MISIUNE INTERNATIONALA” in peninsula, PENTAGONUL nu va interveni militar “DEOCAMDATA”

1-03-2014 16 minute Sublinieri

DUPA CE A REUSIT CUCERIREA PUTERII IN UCRAINA, SUA CAUTA SA LIMITEZE OPTIUNILE DE (RE)ACTIUNE ALE RUSIEI DIN PENINSULA CRIMEEA/ REPLICA LUI PUTIN

Actualizarea situatiei cu noi stiri – mai jos

UKRAINE-CRISIS-CRIMEA

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o “declaraţie de război” şi avertizând că există riscul unui “dezastru”. Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN. Ucraina a decis închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare.

UPDATE 16:59 – Organizaţia extremistă ucraineană Sectorul Dreapta ameninţă că va riposta intervenţiei ruse

Organizaţia ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreapta, implicată în violenţele de la manifestaţiile proeuropene din Kiev, îşi mobilizează militanţii pentru a răspunde intervenţiei militare ruse în Crimeea, anunţă liderul mişcării extremiste, Dmitro Iaroş, citat de Kyiv Post.

Dmitro Iaroş a precizat că Sectorul Dreapta îşi va coordona acţiunile cu Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională.

“Le vom garanta securitatea tuturor civililor din Crimeea”, a spus Iaroş într-o conferinţă de presă. El a lansat un apel pentru recrutarea de voluntari civili în miliţiile organizaţiei ultranaţionaliste.

Iaroş a precizat că organizaţia Sectorul Dreapta a creat un cartier general pentru coordonarea acţiunilor militare ale militanţilor. “Principala sarcină a brigăzilor noastre este securizarea regiunilor care suferă de pe urma intervenţiei militare ruse”, a explicat liderul ultranaţionalist.

UPDATE 15:07 – Ucraina interzice zborul avioanelor militare în spaţiul său aerian

Ucraina a decis închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, informează site-ul publicaţiei Kyiv Post.

Ordinul a fost dat de preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov. În plus, securitatea a fost sporită la toate aeroporturile, cu excepţia celor din Crimeea, aflate sub controlul unor miliţii proruse.

UPDATE 14:18 – Trupe ruse au înconjurat trei baze militare ucrainene din Crimeea

Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN.

Potrivit surselor citate de CNN, militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă. Sute de indivizi înarmaţi au înconjurat baze militare din zona Privolnoie, în regiunea Crimeea. Indivizii, presupuşi militari ruşi, au sosit cu 13 transportoare blindate având numere de înmatriculare ruse. În faţa unităţilor militare este şi un tanc rusesc.

În acest context, premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o “declaraţie de război” şi avertizând că există riscul unui “dezastru”. “Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina”, a spus Arseni Iaţeniuk. “Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina”, a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor militare ruse.

UPDATE 13:00 – Ucraina cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii

Noua Administraţie interimară proeuropeană de la Kiev va cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii Ucrainei, anunţă surse oficiale citate de BBC News online. În plus, Ucraina cere trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru evaluarea situaţiei din Crimeea, precum şi asistenţă pentru protejarea obiectivelor nucleare. […]

CRIZA DIN CRIMEEA: Peninsula se află, practic, sub controlul Rusiei. În zonă, sunt 15.000 de militari ruşi, potrivit unor surse. Ucraina a început MOBILIZAREA trupelor

Administraţia interimară proeuropeană de la Kiev a început mobilizarea trupelor, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în contextul semnalelor privind o intervenţie militară rusă în regiunea autonomă prorusă Crimeea, informează CNN. Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea, chiar dacă semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfăşuraţi pe teren şi de pe vehiculele acestora.

UPDATE 12:00 – Crimeea se află, practic, sub controlul Rusiei, deşi militarii prezenţi nu pot fi identificaţi

Principalele elemente de infrastructură şi administrare – drumuri, aeroporturi şi instituţii – din regiunea autonomă ucraineană Crimeea se află practic sub controlul unor militari care cel mai probabil sunt ruşi, deşi semnele oficiale de identificare lipsesc de pe uniforme.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea, chiar dacă semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfăşuraţi pe teren şi de pe vehiculele acestora.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. Acestora li se alătură membri ai miliţiilor proruse care au ocupat de joi seara Parlamentul şi Guvernul din Simferopol. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională a decis plasarea armatei în stare de alertă şi mobilizarea trupelor, afirmă preşedintele instituţiei, Andrei Parubi. Preşedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului său american, Barack Obama, că Rusia îşi rezervă dreptul de a “proteja interesele sale şi populaţia rusofonă” în caz de “violenţe” în estul Ucrainei şi în Crimeea.

UPDATE 11:15 – Două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea – surse ucrainene

Două nave militare ruse dotate cu echipamente antisubmarin sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea, afirmă surse militare ucrainene, explicând că prezenţa navelor încalcă acordul privind Flota rusă de la Marea Neagră. Flota rusă de la Marea Neagră este staţionată în portul ucrainean Sevastopol, dar nu se ştie dacă navele observate aparţin acestei flote. Aproximativ 15.000 de militari ruşi sunt în prezent în Peninsula Crimeea, susţine un reprezentant al misiunii Ucrainei la Naţiunile Unite, fără a oferi detalii despre modul în care serviciile ucrainene au ajuns la această cifră, relatează CNN.

Nu se ştie dacă cei 15.000 de militari sunt de la bazele ruse din Crimeea. […]

Polonia anunţă că se simte AMENINŢATĂ şi solicită o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic

Polonia a solicitat sâmbătă seară convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, motivând că se simte ameninţată de o eventuală intervenţie a Rusiei în Ucraina, a anunţat preşedintele Bronislaw Komorowski. “Polonia a solicitat NATO convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, în virtutea articolului IV al Tratatului de la Washington (…), deoarece ne simţim ameninţaţi de o eventuală intervenţie militară rusă în teritoriul Ucrainei”, a declarat Komorowski, citat de site-ul oficial al Preşedinţiei Poloniei. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la “normalizarea” situaţiei. […]

Putin a discutat cu Obama la telefon, timp de 90 de minute, despre situaţia din Ucraina

Rusia îşi rezervă dreptul de a “proteja interesele sale şi populaţia rusofonă” în caz de “violenţe” în estul Ucrainei şi în Crimeea, i-a spus preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său american, Barack Obama, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Vladimir Putin a evocat “ameninţarea reală care există la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ruşi din teritoriul Ucrainei”, dar şi “faptele infracţionale ale ultranaţionaliştilor sprijiniţi de actuala autoritate de la Kiev, anunţă un comunicat al Kremlinului.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au purtat o conversaţie la telefon, sâmbătă, pe tema crizei din Ucraina, potrivit unui oficial american.

Această conversaţie telefonică a avut loc în contextul unei reuniuni de urgenţă a echipei de securitate naţională a preşedintelui american, cu scopul de a examina opţiunile politice menite să conducă la soluţionarea crizei din Ucraina.

În cursul conversaţiei telefonice, care a durat 90 de minute, preşedintele american l-a îndemnat pe omologul său rus să-şi retragă forţele din Crimeea şi l-a avertizat în privinţa unei izolări a Rusiei pe scena internaţională, dacă va insista să intervină în Ucraina.

Obama i-a spus lui Putin că a încălcat legislaţia internaţională mobilizând trupe în Ucraina şi i-a solicitat să discute paşnic cu autorităţile de la Kiev pe marginea îngrijorărilor sale privind situaţia populaţiei rusofone din această ţară, a anunţat Casa Albă.

Mişcările de trupe ruse în Ucraina constituie o “încălcare clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ceea ce este o abatere de la legislaţia internaţională”, i-a declarat Obama lui Putin, potrivit administraţiei americane.

“Statele Unite condamnă intervenţia rusă în teritoriul ucrainean”, anunţă Casa Albă.

În plus, “Statele Unite îndeamnă Rusia să reducă tensiunile prin retragerea forţelor sale de la bazele din Crimeea şi să se abţină de la orice amestec, oriunde, în Ucraina”, anunţă aceeaşi sursă.

Washingtonul a afirmat că “recunoaşte legăturile istrocie şi culturale solide dintre Rusia şi Ucraina” şi a cerut lansarea unui dialog între cele două părţi, “cu o asistenţă internaţională, dacă se impune”.

“Statele Unite sunt pregătite să participe” la acest dialog, potrivit Casei Albe.

În cele din urmă, Obama “a spus clar că o continuare a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia va avea consecinţe negative asupra locului Rusiei în cadrul comunităţii internaţionale”, a anunţat administraţia americană.

“În orele şi zilele următoare, Statele Unite vor purta consultări de urgenţă cu aliaţii şi partenerii lor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU” şi alte organisme internaţionale, potrivit aceleiaşi surse.

În acest interval de timp, “Statele Unite vor suspenda participarea lor la întâlnirile de pregătire a summitului G8“, prevăzut pentru iunie la Soci, în Rusia, a precizat Executivul american, confirmând o posibilitate evocată vineri de către un oficial de rang înalt de la Washington.

“Continuarea încălcării legislaţiei internaţionale de către Rusia va conduce la o mai mare izolare politică şi economică”, a avertizat Casa Albă.

Pe de altă parte, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a afirmat sâmbătă seară, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, că “a venit timpul ca Rusia pună capăt intervenţiei sale” în Ucraina.

“Acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă suveranitatea (acestei ţări) şi ameninţă pacea”, a adăugat ea, solicitând trimiterea unor “observatori internaţionali” în Crimeea. […]

Obama a convocat echipa sa de securitate naţională pentru o reuniune pe tema crizei din Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a convocat sâmbătă după-amiază, la Washington, echipa sa de securitate naţională pentru a examina opţiunile politice menite să conducă la soluţionarea crizei din Ucraina, a anunţat un oficial al Casei Albe, citat de AFP. Membri ai echipei de securitate naţională a preşedintelui american, între care generalul Martin Dempsey, au fost văzuţi intrând la Casa Albă, în timp ce Consiliul Federaţiei Ruse, Camera superioară a Parlamentului, a aprobat solicitarea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru o eventuală intervenţie militară în Ucraina. Pe de altă parte, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a purtat o discuţie la telefon cu omologul său rus, Serghei Şoigu. “Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, a vorbit cu omologul său rus în această dimineaţă”, a declarat pentru AFP un oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. Hagel s-a deplasat ulterior la Casa Albă pentru a participa la reuniunea de criză a echipei de seuritate a preşedintelui Barack Obama.

 

Vladimir Putin a cerut acordul Parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

“Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, informează un comunicat al Kremlinului.

Preşedintele Consiliului Federaţiei a declarat că Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei.

“Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea”, a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. “Decizia îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin”, a precizat Matvienko, citată de AFP.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea şi calmul” în această provincie prorusă.

Tot sâmbătă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, “prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

Duma de Stat îi cere lui Putin să protejeze, “prin toate mijloacele”, populaţia din Crimeea. Putin a cerut acordul Parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina

Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, îi cere preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, “prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situată în sudul Ucrainei.

UPDATE 16:01 Vladimir Putin a cerut acordul Parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

UPDATE 14:30 Senatul Rusiei: Moscova ar putea trimite militari în Crimeea pentru protejarea intereselor ruse

Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei, anunţă preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, citat de AFP.

“Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea”, a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. “Decizia îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin”, a precizat Matvienko.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea şi calmul” în această provincie prorusă. Cu puţin timp în urmă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, “prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

“Deputaţii îi cer preşedintelui să ia măsuri pentru stabilizarea situaţiei şi pentru protejarea populaţiei de situaţia arbitrară şi de violenţele din Crimeea”, a declarat Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat. “Astăzi, am aflat cu îngrijorare că există tentative ale unor grupuri armate de a pătrunde în diferite instituţii, în special de a lua cu asalt sediul Ministerului de Interne din Crimeea”, a continuat oficialul rus.

Moscova acuză Kievul că a trimis persoane înarmate, în cursul nopţii, pentru a prelua controlul asupra Ministerului de Interne din Crimeea. Rusia avertizase că nu va ignora solicitarea de asistenţă formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unui comunicat al Kremlinului.

“Rusia nu va ignora această solicitare”, a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Rusiei, citat de RIA Novosti. Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea şi calmul” în această provincie prorusă.

Consiliul Federaţiei Ruse solicită retragerea ambasadorului rus din SUA

Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului Rusiei, îi cere preşedintelui Vladimir Putin retragerea ambasadorului rus din Statele Unite, pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina. “Preşedintele SUA, Barack Obama, a depăşit o linie roşie şi a umilit poporul rus declarând vineri că o intervenţie militară în Ucraina ar genera costuri”, a declarat, potrivit AFP, Iuri Vorobev, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. Vineri, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea “costuri”, fiind “profund destabilizatoare” pentru regiune.

Vitali Kliciko, unul din liderii fostei opoziţii din Ucraina, a adresat sâmbătă un apel Parlamentului să decreteze “mobilizare generală” împotriva a ceea ce el a numit “agresiunea rusă” în Ucraina.

“Parlamentul trebuie să solicite comandantului-şef al armatei să declare mobilizare generală după iniţierea agresiunii ruse împotriva Ucrainei“, a declarat Vitali Kliciko într-un comunicat. El mai solicită organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Acţiunea lui survine în contextul în care Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului federal rus) a aprobat recurgerea la forţă în Ucraina, la cererea formulată de Vladimir Putin.

  • Gandul: 

CRIZA DIN UCRAINA. Kievul acuză Rusia că a trimis 6.000 de militari în Crimeea. Persoane înarmate, în jurul Parlamentului. Putin avertizează că ”nu va ignora” cererea de asistenţă a proruşilor. LIVE

La doar câteva ore după ce preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis un avertisment dur Rusiei, susţinând că orice intervenţie militară în Ucraina nu va rămâne fără ”costuri”, Kremlinul a anunţat că nu poate ignora solicitarea autorităţilor din Crimeea de a restabili ”pacea şi calmul”. Statele Unite şi UE s-au declarat profund îngrijoraţi de evoluţia evenimentelor din Ucraina. Kievul care încă de ieri a denunţat ”o invazie” militară a Rusiei, estimează acum că aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea. Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.

Între timp, zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol, informează AFP. Potrivit Reuters, militari ruşi păzesc principalele instituţii din regiune. Deasemenea, ar fi preluat controlul asupra a trei aeroporturi. Rusia ia în calcul şi măsuri economice împotriva Ucrainei, Gazprom anunţând că va anula tarifele preferenţiale la gaze.

Rusia avertizează că nu va ignora solicitarea de asistenţă formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea. Anunţul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă al Kremlinului la doar câteva ore după ce Barack Obama avertizase Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea ”un cost”.Potrivit AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea şi calmul” în această provincie prorusă. “Rusia nu va ignora această solicitare”, a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Rusiei, citat de RIA Novosti.

UPDATE 21:53 Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleg Turcinov, a plasat armata în stare de alertă, pe fondul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, iar măsurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite, informează AFP.

Turcinov a făcut acest anunţ după o reuniune de urgenţă a Consiliului pentru securitatea naţională.

UPDATE 21:28 Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a îndemnat Rusia, sâmbătă, să renunţe la planul unei intervenţii militare în Ucraina şi să respecte reglementările internaţionale. “Regret decizia Rusiei de a utiliza forţele armate în Ucraina”, a declarat Ashton. “Moscova trebuie să îşi promoveze punctele de vedere prin mijloace paşnice”, a subliniat demnitarul UE.

UPDATE 19:36 Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, pe fondul ameninţărilor cu o intervenţie militară rusă, relatează AFP. Reuniunea este programată luni la ora 13.00 (14.00, ora României), la Bruxelles.

UPDATE 18:37 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, declară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP. “Aprobarea unei eventuale intervenţii militare în Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federaţiei. Dar preşedintele este cel care decide. Deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens”, a afirmat Dmitri Peskov. CITEŞTE ŞTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 18:18 Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va întruni în reuniune de urgenţă, sâmbătă seara, pe tema situaţiei din Ucraina, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, afirmă surse oficiale citate de AFP.

UPDATE 18:08 Administraţia Barack Obama analizează “posibilele costuri” pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenţie militară în Ucraina, avertizează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de NBC News. “Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri“, a declarat oficialul de la Casa Albă.CITEŞTE AICI ŞTIREA INTEGRALĂ

UPDATE 17:45 Preşedintele Traian Băsescu susţine că orice diferend între administraţia regională din Crimeea şi Kiev ”nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei”. ”România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei”, se arată într-un comunicat.

”România este preocupată de respectarea deplină a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene”, se mai arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale.

UPDATE 17:37 MAE român: ”În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România urmăreşte activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile care pot altera parametrii statalităţii ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii”CITEŞTE ŞTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 17:26 Comandanţii armatei ucrainene şi şefii serviciilor de securitate au fost convocaţi, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgenţă în contextul în care Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Crimeea, informează CNN.

UPDATE 17:26 Comandanţii armatei ucrainene şi şefii serviciilor de securitate au fost convocaţi, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgenţă în contextul în care Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Crimeea, informează CNN.

UPDATE 17:02 Potrivit Russia Today, comisia pentru politică externă a camerei superioare a parlamentului a recomandat aprobarea cererii de intervenţie militară în Ucraina.

UPDATE 16:50 Parlamentul de la Moscova ar fi aprobat, în unanimitate, cererea lui Putin pentru o intervenţie militară în Crimeea, potrivit The Guardian.

UPDATE 15:53 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cere  trimiterea de trupe în Crimeea. El a cerut Parlamentului să autorizeze intervenţia forţelor armate în teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei din această ţară, se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de Le figaro.

UPDATE 15:31 Zeci de persoane au fost rănite în Harkov, în estul Ucrainei, în timpul manifestaţiilor pro-ruse care au degenerat prin luarea cu asalt a sediului guvernului regional.  S-a aruncat cu pietre, gaze lacrimogene şi s-au auzit focuri de armă. Potrivit Interfax, câteva mii de persoane participă la o manifestaţie pro-rusă la Odessa, unii dintre participanţi fiind înarmaţi cu bâte.

UPDATE 15:16 Ucraina acuză Rusia că refuză dialogul. Kievul a cerut consultări cu Moscova, reclamând desfăşurarea de trupe în Crimeea, potrivit Reuters. “Suntem foarte îngrijoraţi că Rusia a refuzat să participe la discuţii”, a declarat ministrul ucrainean de externe.

UPDATE 15:09 Preşedintele interimar ar Ucrainei a semnat un decret prin care contestă legitimitatea noului premier din Crimeea, Serghei Aksionov ,,a cărui numire s-a făcut” cu încălcarea legilor Ucrainei.

UPDATE 14:31 Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei, anunţă preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, citat de AFP.

UPDATE 14:19 Cartierul general al Pazei de Coastă ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi înarmaţi care susţin că sunt militari ruşi.

UPDATE 13:36 Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, îi cere preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea ”de tiranie şi violenţă” a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situată în sudul Ucrainei.

donetkUPDATE 13:31 Noul premier a Crimeei, Serghei Aksionov, a admis că soldaţi ruşi ai flotei staţionate în Sevastopol păzesc clădiri oficiale din regiune. El a precizat că aceştia colaborează cu forţele de ordine locale, transmite Le figaro.

UPDATE 13:21 Peste 10.000 de persoane s-au adunat protestează la Doneţk, fieful fostului preşedinte Viktor Ianukovici,  faţă de noile autorităţi proeuropene instalate la Kiev. Organizatorii mitingului au declarat că susţin “aspiraţiile regiunii Crimeea de a deveni parte a Rusiei.”

UPDATE 13:04 În Crimeea au loc manifestaţii pentru susţinerea intervenţiei trupelor ruseşti. O fotografie din timpul mitingului prorus a fost postată pe twitter de jurnalistul britanic James Mates.

UPDATE 12:58Soldaţii ruşi ar fi preluat controlul asupra trei aeroporturi din Crimeea, potrivit unor surse militare ucrainene, citate de Le Figaro. De asemenea traficul pe aeroportul Simféropol a fost suspendat. 

UPDATE 12:44 Potrivit Reuters, care citează Interfax, trupe ruseşti păzesc principalele instituţii din Crimeea, informaţie confirmată de noul premier al regiunii autonome.

UPDATE 12:38 Noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii UKRAINE-CRIMEAautonome proruse, informează BBC. Iniţial, Parlamentul din Crimeea stabilise plebiscitul pe 25 mai.

UPDATE 12:04 Zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol, informează AFP. Două mitraliere au fost instalate pentru apărarea sediului Parlamentului regional. Clădirea Parlamentului regiunii Crimeea se află de două zile sub controlul unui grup de comando prorus.

UPDATE 12:00Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul. 

SUA, profund îngrijorate

Vineri seară, Barack Obama s-a declarat ”profund îngrijorat” de mişcările de trupe ruseşti în Crimeea. ”Orice intervenţie militară în Ucraina va avea un cost. Orice încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucraina ar crea destabilizare”, a spus preşedintele SUA. El a adăugat că o intervenţie militară a Rusiei nu ar servi intereselor poporului ucrainean, Europei şi Rusiei.

Mai mult, preşedintele SUA ar putea ar putea renunţa să participe la summitul G8 care va avea loc în iunie la Soci, în Rusia, dacă forţele armate ruse vor fi prezente în Ucraina, a declarat  un oficial de rang înalt american pentru AFP. El explicat că participarea lui Obama la summitul G8 de la Soci, programat în iunie, ar putea fi anulată. De asemenea, oficialul american a sugerat că oficialii unor ţări europene ar putea la rândul lor boicota acest summit. […]

Washingtonul solicită o mediere internaţională în criza din Crimeea

Misiunea va avea ca obiectiv “să înceapă (discuţiile în vederea) reducerii tensiunilor şi să faciliteze dialogul paşnic şi productiv între toate părţile ucrainene”, a adăugat ea la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. Statele Unite solicită trimiterea de urgenţă a unei “misiuni internaţionale de mediere” în Crimeea şi îndeamnă Rusia să-şi retragă forţele militare din regiune, a declarat vineri ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, citată de AFP.

Misiunea va avea ca obiectiv “să înceapă (discuţiile în vederea) reducerii tensiunilor şi să faciliteze dialogul paşnic şi productiv între toate părţile ucrainene”, a adăugat ea la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. Misiunea va trebuie să fie “independentă şi credibilă” şi să servească la asigurarea “integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a precizat Samantha Power.

crimeea-4Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a precizat că un principiu al Rusiei este de “a nu accepta medierile impuse”. Intrebată în legătură cu formatul unei eventuale misiuni, Samantha Power a enumerat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi emisarul secretarului general al ONU Ban Ki-moon, Robert Serry, care se află în prezent la Kiev. Statele Unite, a adăugat Power, sunt “foarte îngrijorate în legătură cu informaţiile despre o mobilizare rusă în Crimeea” şi “solicită Rusiei să-şi retragă forţele militare care au fost masate” pentru ca ucrainenii să decidă singuri calea pe care o vor urma.

Ea a refuzat totuşi să spună dacă această mobilizare poate fi considerată o agresiune, aşa acum afirmă autorităţile de la Kiev. Statele Unite, a mai declarat Power, “vor condamna orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, pe care toate ţările trebuie să le respecte”.

“Cea mai bună modalitate prin care populaţia din Crimeea ar putea să-şi atingă obiectivele este de a lucra paşnic în cadrul sistemului politic care funcţionează în prezent”, a adăugat ea. “În acest scop, Statele Unite solicită crearea de urgenţă a unei misiuni internaţionale de mediere în Crimeea”, a afirmat ambasadoarea americană la ONU. Întrebat în legătură cu consolidarea prezenţei militare ruse, Ciurkin a amintit că Rusia are un acord cu Ucraina privind prezenţa navală rusă la Sevastopol. “Noi acţionăm conform acestui acord”, a afirmat el, apreciind că “este total inacceptabil” să se evoce o agresiune.

Este vorba despre prima reuniune a Consiliului de Miniştri consacrată crizei din Ucraina. Reuniunea a fost convocată la solicitarea Ucrainei, de către Lituania, care a asigurat în februarie preşedinţia Consiliului.

Potrivit ambasadorului britanic Mark Lyall Grant, Consiliul “se va reuni cu regularitate pentru a discuta pe tema Ucrainei în cazul în care criza va continua”. Totodată, el a precizat că medierea propusă de Washington “nu va necesita aprobarea Consiliului”. În schimb, o eventuală deplasare a lui Serry în Crimeea alături de oficiali ai OSCE va “necesita un mandat al Consiliului de Securitate“, în opinia sa.

În cadrul reuniunii, a subliniat el, “niciun membru al Consiliului nu a pus la îndoială importanţa prezervării integrităţii teritoriale, unităţii şi suveranităţii Ucrainei”.

  • Mediafax: 

Pentagonul evaluează situaţia din Ucraina. Deocamdată nu există planul unei intervenţii militare – CNN

Statele Unite vor intensifica activităţile pentru colectarea de informaţii, iar comandanţii militari evaluează situaţia din Ucraina pentru a stabili modalităţi de reacţie, însă deocamdată nu este analizată posibilitatea unei intervenţii militare, afirmă un oficial american de rang înalt citat de CNN. 

“Lista priorităţilor include activităţi suplimentare de spionaj. În acest moment, nu este avută în vedere o intervenţie militară. Obiectivul este să fim în interiorul procesului decizional rus, să avem informaţii în timp real despre acţiunile şi intenţiile Rusiei”, explică un oficial din cadrul Administraţiei de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Generalul Philip Breedlove, şeful comandamentului european al Statelor Unite, are un rol esenţial în acest efort. “El evaluează situaţia (…) şi se asigură că este pregătit; el îi oferă preşedintelui opţiunile”, precizează oficialul citat.

Serviciile de spionaj americane încearcă să afle apartenenţa indivizilor înarmaţi care patrulează în regiunea autonomă ucraineană Crimeea, în contextul în care Kievul susţine că Rusia a trimis 6.000 de militari în această zonă prorusă. Serviciile secrete americane au confirmat că în Crimeea au loc activităţi aeriene ruse, subliniind că ar putea fi şi forţe terestre. […]

TENSIUNE în Crimeea – Arseni Iaţeniuk: Ucraina refuză să reacţioneze “prin forţă” la provocările Rusiei

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a dat asigurări sâmbătă că Ucraina refuză să răspundă “prin forţă” provocărilor Rusiei, care ar fi mobilizat militari pe teritoriul regiunii autonome Crimeea.

“Prezenţa inadecvată a militarilor ruşi în Crimeea este o provocare, dar tentativele de a face Ucraina să reacţioneze prin forţă au eşuat”, a declarat Iaţeniuk. Kievul denunţă o “invazie rusă” în Peninsula Crimeea, o regiune rusofonă din sudul Ucrainei.

Gazprom avertizează că va anula tarifele preferenţiale la gaze acordate Ucrainei

Compania rusă Gazprom a comunicat sâmbătă că ar putea anula reducerile la tarifele la gaze de care beneficiază Ucraina, în contextul în care Kievul a acumulat restanţe de 1,55 miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro), informează site-ul agenţiei ruse RIA Novosti.

“Chiar dacă relaţiile cu Ucraina rămân bune, iar acordurile privind tranzitul gazelor sunt respectate, plăţile trebuie respectate”, a declarat Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom.

“În acest moment, Ucraina are restanţe la gaze de 1,549 miliarde de dolari”, a precizat reprezentantul Gazprom. Rusia a acordat Ucrainei tarife preferenţiale la gaze în contextul în care Administraţia Viktor Ianukovici renunţase în noiembrie 2013 la semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Însă avertismentul Gazprom ar putea fi o formă de presiune economică asupra noilor autorităţi proeuropene instalate la Kiev.

ukraine-0228-horizontal-gallery


Categorii

Al treilea razboi mondial, America, Polonia, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “update: Ucraina si-a MOBILIZAT TRUPELE/ Putin a primit MANDAT DE INTERVENTIE MILITARA IN CRIMEEA/ CONFRUNTARE DURA INTRE RUSIA SI SUA PENTRU CRIMEEA. Washington vrea “MISIUNE INTERNATIONALA” in peninsula, PENTAGONUL nu va interveni militar “DEOCAMDATA”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. “Putin a discutat cu Obama la telefon timp de 90 de minute, despre situaţia din Ucraina”. Nu 86 de minute, nu 93 de minute. 90 de minute in cap! Si iata cum americanii ne ofera si o poza din timpul filmarilor, pardon, din timpul convorbirii: http://i.imgur.com/twpOOY8.jpg. Deci avem un Obama imbracat ‘casual’, stand la discutii cu Putin, cu o mana in sold. Pe bune?
    Scenariul asta incepe tot mai mult sa semene cu alea din filmele de categoria B si cred ca acest film “Ucraina/Crimeea” ar putea concura lejer la “Zmeura de Aur 2014”, ca tot s-au decernat premiile Oscar in urma cu cateva ore. Eventual sa le dea cate o zmeura si acestor doi mari actori politici, Obama si Putin. Absolut penibil!

  2. f. clara analiza postata de @victor(39), si eu cred ca ar merita tradusa.

  3. Cate ceva despre interesele si posibilul rol al Poloniei in Ucraina.

    The idea to break up Yugoslavia and create a block of eastern European countries, with a sizable Roman Catholic population (including Ukraine), as a counter balance against Germany and Russia, and breakup of Russia into toothless states, comes from an old Polish plan named Intermarium and Promethean respectively. Hitler hijacked the plan, following WW2, the CIA, MI6 and Vatican reorganized it into a fascist anti-communist block. The plan never went away after the collapse of communism.

    Detalii tematice si istorice aici:

    http://serbianna.com/analysis/archives/2574 The Ukraine Crisis – It’s the Intermarium Plan Again

  4. Pingback: Obama: Rusia se afla “DE PARTEA GRESITA A ISTORIEI”/ “Ultimatum” adresat fortelor navale UCRAINIENE – o provocare incredibila?/ POLONIA JOACA TARE/ Exercitii ale ARMATEI RUSE la KALININGRAD si MAREA BALTICA/ FMI vine sa ̶
  5. @Alin-7:
    Foarte interesant. Acum cateva zile, rasfoind presa rusa, am intalnit un articol intr-un ziar destul de cunoscut, Ucrainskaia Pravda, caruia nu i-am dat prea mult credit datorita mesajului demn de romanele sf: biserica catolica din Malta se roaga pentru prabusirea Ucrainei!?

    http://ukrpravda.ua/news/na-maydane-maltiyskiy-orden-molitsya-o-razvale-ukrainy

    Este vorba despre o asa numita rugaciune prin care se poate obtine victoria spirituala in Ucraina, rugaciune tiparita intr-o brosura ce a fost distribuita pe Euromaidan in primele zile ale lui februarie 2014. Se spune in brosura ca aceasta rugaciune a fost folosita si de catre papa Ioan-Paul II, ducand la destramarea URSS fara varsare de sange.

    Rugaciunea revolutionara(?). Cinci pasi spre a obtine victoria spirituala in Ucraina.Una dintre aceste etape presupune iertarea si rugaciunea pentru dusmani.

    Ce interes are Ordinul de Malta in destramarea Ucrainei (sau mai corect spus: viitorul european al Ucrainei), este lesne de inteles stiind ca marea majoritate a ucrainenilor sunt ortodocsi.

    Un interviu in care lovitura de stat din Ucraina este privita dintr-o alta perspectiva – cea ortodoxa: http://vz.ru/politics/2014/2/27/674555.html

  6. @admin:
    Am avut multe retineri in a face publica aceasta informatie si de aceea va rog, daca credeti ca este smintitor comentariul meu, nu-l treceti la moderare; in viziunea mea, a cantarit mult faptul ca articolul cu pricina l-am intalnit in ziarul Adevarul, iar persoana intervievata, Olga Chetverikova, este conferentiar universitar, specializat in istoria si politica Vaticanului:
    https://translate.google.ro/translate?hl=en&sl=ru&tl=ro&u=http%3A%2F%2Freosh.ru%2Fauthor%2Fchetverikova

    si interviul de mai-sus: https://translate.google.ro/translate?hl=en&sl=ru&tl=ro&u=http%3A%2F%2Freosh.ru%2Fauthor%2Fchetverikova

    Va multumesc.

  7. Pingback: CRIZA DIN CRIMEEA. Inca o provocare: “ATAC RUS” … FARA ARME (!) asupra unor NAVE ucrainene. Care este explicatia MANIPULARILOR recente? CE URMARESTE SUA SI CUM SE POATE TRECE DE LA RAZBOIUL “SOFT” LA CEL “HARD”? -
  8. Pingback: Ministru eston: LUNETISTII CARE AU UCIS IN MAIDAN ERAU ANGAJATI DE PRO-EUROPENI/ Tulburari si ciocniri DONETSK [video]/ SSurse: nava americana in Marea Neagra/ Romania si Polonia: gazde ale unui EXERCITIU NATO? - Recomandari
  9. Pingback: George Friedman: CARE E MIZA RUSIEI IN UCRAINA?/ Analist rus: “DE CE VA FI RAZBOI?”/ Dan Dungaciu despre posibilitatea unui CONFLICT MILITAR in Ucraina/ ROMANIA: IN PRIMA LINIE A OFENSIVEI OCCIDENTALE IMPOTRIVA RUSIEI/ Buget de RAZBOI la…
  10. Pingback: Editorialistul roman de la “Vocea Rusiei” crede ca RAZBOIUL VA IZBUCNI INTRE 11 si 15 MARTIE/ MERCENARI AMERICANI in Ucraina? [VIDEO]/ DEBKA: Kerry l-a avertizat pe Lavrov ca anexarea Crimeei VA INCHIDE CAILE DIPLOMATICE dintre SUA si RUSIA -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare