update: Ucraina si-a MOBILIZAT TRUPELE/ Putin a primit MANDAT DE INTERVENTIE MILITARA IN CRIMEEA/ CONFRUNTARE DURA INTRE RUSIA SI SUA PENTRU CRIMEEA. Washington vrea “MISIUNE INTERNATIONALA” in peninsula, PENTAGONUL nu va interveni militar “DEOCAMDATA”

1-03-2014 16 minute Sublinieri

DUPA CE A REUSIT CUCERIREA PUTERII IN UCRAINA, SUA CAUTA SA LIMITEZE OPTIUNILE DE (RE)ACTIUNE ALE RUSIEI DIN PENINSULA CRIMEEA/ REPLICA LUI PUTIN

Actualizarea situatiei cu noi stiri – mai jos

UKRAINE-CRISIS-CRIMEA

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o “declaraţie de război” şi avertizând că există riscul unui “dezastru”. Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN. Ucraina a decis închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare.

UPDATE 16:59 – Organizaţia extremistă ucraineană Sectorul Dreapta ameninţă că va riposta intervenţiei ruse

Organizaţia ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreapta, implicată în violenţele de la manifestaţiile proeuropene din Kiev, îşi mobilizează militanţii pentru a răspunde intervenţiei militare ruse în Crimeea, anunţă liderul mişcării extremiste, Dmitro Iaroş, citat de Kyiv Post.

Dmitro Iaroş a precizat că Sectorul Dreapta îşi va coordona acţiunile cu Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională.

“Le vom garanta securitatea tuturor civililor din Crimeea”, a spus Iaroş într-o conferinţă de presă. El a lansat un apel pentru recrutarea de voluntari civili în miliţiile organizaţiei ultranaţionaliste.

Iaroş a precizat că organizaţia Sectorul Dreapta a creat un cartier general pentru coordonarea acţiunilor militare ale militanţilor. “Principala sarcină a brigăzilor noastre este securizarea regiunilor care suferă de pe urma intervenţiei militare ruse”, a explicat liderul ultranaţionalist.

UPDATE 15:07 – Ucraina interzice zborul avioanelor militare în spaţiul său aerian

Ucraina a decis închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, informează site-ul publicaţiei Kyiv Post.

Ordinul a fost dat de preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov. În plus, securitatea a fost sporită la toate aeroporturile, cu excepţia celor din Crimeea, aflate sub controlul unor miliţii proruse.

UPDATE 14:18 – Trupe ruse au înconjurat trei baze militare ucrainene din Crimeea

Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN.

Potrivit surselor citate de CNN, militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă. Sute de indivizi înarmaţi au înconjurat baze militare din zona Privolnoie, în regiunea Crimeea. Indivizii, presupuşi militari ruşi, au sosit cu 13 transportoare blindate având numere de înmatriculare ruse. În faţa unităţilor militare este şi un tanc rusesc.

În acest context, premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o “declaraţie de război” şi avertizând că există riscul unui “dezastru”. “Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina”, a spus Arseni Iaţeniuk. “Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina”, a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor militare ruse.

UPDATE 13:00 – Ucraina cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii

Noua Administraţie interimară proeuropeană de la Kiev va cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii Ucrainei, anunţă surse oficiale citate de BBC News online. În plus, Ucraina cere trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru evaluarea situaţiei din Crimeea, precum şi asistenţă pentru protejarea obiectivelor nucleare. […]

CRIZA DIN CRIMEEA: Peninsula se află, practic, sub controlul Rusiei. În zonă, sunt 15.000 de militari ruşi, potrivit unor surse. Ucraina a început MOBILIZAREA trupelor

Administraţia interimară proeuropeană de la Kiev a început mobilizarea trupelor, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în contextul semnalelor privind o intervenţie militară rusă în regiunea autonomă prorusă Crimeea, informează CNN. Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea, chiar dacă semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfăşuraţi pe teren şi de pe vehiculele acestora.

UPDATE 12:00 – Crimeea se află, practic, sub controlul Rusiei, deşi militarii prezenţi nu pot fi identificaţi

Principalele elemente de infrastructură şi administrare – drumuri, aeroporturi şi instituţii – din regiunea autonomă ucraineană Crimeea se află practic sub controlul unor militari care cel mai probabil sunt ruşi, deşi semnele oficiale de identificare lipsesc de pe uniforme.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea, chiar dacă semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfăşuraţi pe teren şi de pe vehiculele acestora.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. Acestora li se alătură membri ai miliţiilor proruse care au ocupat de joi seara Parlamentul şi Guvernul din Simferopol. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională a decis plasarea armatei în stare de alertă şi mobilizarea trupelor, afirmă preşedintele instituţiei, Andrei Parubi. Preşedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului său american, Barack Obama, că Rusia îşi rezervă dreptul de a “proteja interesele sale şi populaţia rusofonă” în caz de “violenţe” în estul Ucrainei şi în Crimeea.

UPDATE 11:15 – Două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea – surse ucrainene

Două nave militare ruse dotate cu echipamente antisubmarin sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea, afirmă surse militare ucrainene, explicând că prezenţa navelor încalcă acordul privind Flota rusă de la Marea Neagră. Flota rusă de la Marea Neagră este staţionată în portul ucrainean Sevastopol, dar nu se ştie dacă navele observate aparţin acestei flote. Aproximativ 15.000 de militari ruşi sunt în prezent în Peninsula Crimeea, susţine un reprezentant al misiunii Ucrainei la Naţiunile Unite, fără a oferi detalii despre modul în care serviciile ucrainene au ajuns la această cifră, relatează CNN.

Nu se ştie dacă cei 15.000 de militari sunt de la bazele ruse din Crimeea. […]

Polonia anunţă că se simte AMENINŢATĂ şi solicită o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic

Polonia a solicitat sâmbătă seară convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, motivând că se simte ameninţată de o eventuală intervenţie a Rusiei în Ucraina, a anunţat preşedintele Bronislaw Komorowski. “Polonia a solicitat NATO convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, în virtutea articolului IV al Tratatului de la Washington (…), deoarece ne simţim ameninţaţi de o eventuală intervenţie militară rusă în teritoriul Ucrainei”, a declarat Komorowski, citat de site-ul oficial al Preşedinţiei Poloniei. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la “normalizarea” situaţiei. […]

Putin a discutat cu Obama la telefon, timp de 90 de minute, despre situaţia din Ucraina

Rusia îşi rezervă dreptul de a “proteja interesele sale şi populaţia rusofonă” în caz de “violenţe” în estul Ucrainei şi în Crimeea, i-a spus preşedintele rus, Vladimir Putin, omologului său american, Barack Obama, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Vladimir Putin a evocat “ameninţarea reală care există la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor ruşi din teritoriul Ucrainei”, dar şi “faptele infracţionale ale ultranaţionaliştilor sprijiniţi de actuala autoritate de la Kiev, anunţă un comunicat al Kremlinului.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au purtat o conversaţie la telefon, sâmbătă, pe tema crizei din Ucraina, potrivit unui oficial american.

Această conversaţie telefonică a avut loc în contextul unei reuniuni de urgenţă a echipei de securitate naţională a preşedintelui american, cu scopul de a examina opţiunile politice menite să conducă la soluţionarea crizei din Ucraina.

În cursul conversaţiei telefonice, care a durat 90 de minute, preşedintele american l-a îndemnat pe omologul său rus să-şi retragă forţele din Crimeea şi l-a avertizat în privinţa unei izolări a Rusiei pe scena internaţională, dacă va insista să intervină în Ucraina.

Obama i-a spus lui Putin că a încălcat legislaţia internaţională mobilizând trupe în Ucraina şi i-a solicitat să discute paşnic cu autorităţile de la Kiev pe marginea îngrijorărilor sale privind situaţia populaţiei rusofone din această ţară, a anunţat Casa Albă.

Mişcările de trupe ruse în Ucraina constituie o “încălcare clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ceea ce este o abatere de la legislaţia internaţională”, i-a declarat Obama lui Putin, potrivit administraţiei americane.

“Statele Unite condamnă intervenţia rusă în teritoriul ucrainean”, anunţă Casa Albă.

În plus, “Statele Unite îndeamnă Rusia să reducă tensiunile prin retragerea forţelor sale de la bazele din Crimeea şi să se abţină de la orice amestec, oriunde, în Ucraina”, anunţă aceeaşi sursă.

Washingtonul a afirmat că “recunoaşte legăturile istrocie şi culturale solide dintre Rusia şi Ucraina” şi a cerut lansarea unui dialog între cele două părţi, “cu o asistenţă internaţională, dacă se impune”.

“Statele Unite sunt pregătite să participe” la acest dialog, potrivit Casei Albe.

În cele din urmă, Obama “a spus clar că o continuare a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia va avea consecinţe negative asupra locului Rusiei în cadrul comunităţii internaţionale”, a anunţat administraţia americană.

“În orele şi zilele următoare, Statele Unite vor purta consultări de urgenţă cu aliaţii şi partenerii lor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU” şi alte organisme internaţionale, potrivit aceleiaşi surse.

În acest interval de timp, “Statele Unite vor suspenda participarea lor la întâlnirile de pregătire a summitului G8“, prevăzut pentru iunie la Soci, în Rusia, a precizat Executivul american, confirmând o posibilitate evocată vineri de către un oficial de rang înalt de la Washington.

“Continuarea încălcării legislaţiei internaţionale de către Rusia va conduce la o mai mare izolare politică şi economică”, a avertizat Casa Albă.

Pe de altă parte, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a afirmat sâmbătă seară, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, că “a venit timpul ca Rusia pună capăt intervenţiei sale” în Ucraina.

“Acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă suveranitatea (acestei ţări) şi ameninţă pacea”, a adăugat ea, solicitând trimiterea unor “observatori internaţionali” în Crimeea. […]

Obama a convocat echipa sa de securitate naţională pentru o reuniune pe tema crizei din Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a convocat sâmbătă după-amiază, la Washington, echipa sa de securitate naţională pentru a examina opţiunile politice menite să conducă la soluţionarea crizei din Ucraina, a anunţat un oficial al Casei Albe, citat de AFP. Membri ai echipei de securitate naţională a preşedintelui american, între care generalul Martin Dempsey, au fost văzuţi intrând la Casa Albă, în timp ce Consiliul Federaţiei Ruse, Camera superioară a Parlamentului, a aprobat solicitarea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru o eventuală intervenţie militară în Ucraina. Pe de altă parte, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a purtat o discuţie la telefon cu omologul său rus, Serghei Şoigu. “Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, a vorbit cu omologul său rus în această dimineaţă”, a declarat pentru AFP un oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. Hagel s-a deplasat ulterior la Casa Albă pentru a participa la reuniunea de criză a echipei de seuritate a preşedintelui Barack Obama.

 

Vladimir Putin a cerut acordul Parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

“Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, informează un comunicat al Kremlinului.

Preşedintele Consiliului Federaţiei a declarat că Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei.

“Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea”, a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. “Decizia îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin”, a precizat Matvienko, citată de AFP.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea şi calmul” în această provincie prorusă.

Tot sâmbătă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, “prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

Duma de Stat îi cere lui Putin să protejeze, “prin toate mijloacele”, populaţia din Crimeea. Putin a cerut acordul Parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina

Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, îi cere preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, “prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situată în sudul Ucrainei.

UPDATE 16:01 Vladimir Putin a cerut acordul Parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

UPDATE 14:30 Senatul Rusiei: Moscova ar putea trimite militari în Crimeea pentru protejarea intereselor ruse

Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei, anunţă preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, citat de AFP.

“Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea”, a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. “Decizia îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin”, a precizat Matvienko.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea şi calmul” în această provincie prorusă. Cu puţin timp în urmă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, “prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

“Deputaţii îi cer preşedintelui să ia măsuri pentru stabilizarea situaţiei şi pentru protejarea populaţiei de situaţia arbitrară şi de violenţele din Crimeea”, a declarat Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat. “Astăzi, am aflat cu îngrijorare că există tentative ale unor grupuri armate de a pătrunde în diferite instituţii, în special de a lua cu asalt sediul Ministerului de Interne din Crimeea”, a continuat oficialul rus.

Moscova acuză Kievul că a trimis persoane înarmate, în cursul nopţii, pentru a prelua controlul asupra Ministerului de Interne din Crimeea. Rusia avertizase că nu va ignora solicitarea de asistenţă formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unui comunicat al Kremlinului.

“Rusia nu va ignora această solicitare”, a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Rusiei, citat de RIA Novosti. Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea şi calmul” în această provincie prorusă.

Consiliul Federaţiei Ruse solicită retragerea ambasadorului rus din SUA

Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului Rusiei, îi cere preşedintelui Vladimir Putin retragerea ambasadorului rus din Statele Unite, pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina. “Preşedintele SUA, Barack Obama, a depăşit o linie roşie şi a umilit poporul rus declarând vineri că o intervenţie militară în Ucraina ar genera costuri”, a declarat, potrivit AFP, Iuri Vorobev, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. Vineri, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea “costuri”, fiind “profund destabilizatoare” pentru regiune.

Vitali Kliciko, unul din liderii fostei opoziţii din Ucraina, a adresat sâmbătă un apel Parlamentului să decreteze “mobilizare generală” împotriva a ceea ce el a numit “agresiunea rusă” în Ucraina.

“Parlamentul trebuie să solicite comandantului-şef al armatei să declare mobilizare generală după iniţierea agresiunii ruse împotriva Ucrainei“, a declarat Vitali Kliciko într-un comunicat. El mai solicită organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Acţiunea lui survine în contextul în care Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului federal rus) a aprobat recurgerea la forţă în Ucraina, la cererea formulată de Vladimir Putin.

 • Gandul: 

CRIZA DIN UCRAINA. Kievul acuză Rusia că a trimis 6.000 de militari în Crimeea. Persoane înarmate, în jurul Parlamentului. Putin avertizează că ”nu va ignora” cererea de asistenţă a proruşilor. LIVE

La doar câteva ore după ce preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis un avertisment dur Rusiei, susţinând că orice intervenţie militară în Ucraina nu va rămâne fără ”costuri”, Kremlinul a anunţat că nu poate ignora solicitarea autorităţilor din Crimeea de a restabili ”pacea şi calmul”. Statele Unite şi UE s-au declarat profund îngrijoraţi de evoluţia evenimentelor din Ucraina. Kievul care încă de ieri a denunţat ”o invazie” militară a Rusiei, estimează acum că aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea. Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.

Între timp, zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol, informează AFP. Potrivit Reuters, militari ruşi păzesc principalele instituţii din regiune. Deasemenea, ar fi preluat controlul asupra a trei aeroporturi. Rusia ia în calcul şi măsuri economice împotriva Ucrainei, Gazprom anunţând că va anula tarifele preferenţiale la gaze.

Rusia avertizează că nu va ignora solicitarea de asistenţă formulată de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea. Anunţul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă al Kremlinului la doar câteva ore după ce Barack Obama avertizase Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea ”un cost”.Potrivit AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească “pacea şi calmul” în această provincie prorusă. “Rusia nu va ignora această solicitare”, a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Rusiei, citat de RIA Novosti.

UPDATE 21:53 Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleg Turcinov, a plasat armata în stare de alertă, pe fondul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, iar măsurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite, informează AFP.

Turcinov a făcut acest anunţ după o reuniune de urgenţă a Consiliului pentru securitatea naţională.

UPDATE 21:28 Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a îndemnat Rusia, sâmbătă, să renunţe la planul unei intervenţii militare în Ucraina şi să respecte reglementările internaţionale. “Regret decizia Rusiei de a utiliza forţele armate în Ucraina”, a declarat Ashton. “Moscova trebuie să îşi promoveze punctele de vedere prin mijloace paşnice”, a subliniat demnitarul UE.

UPDATE 19:36 Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni luni pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, pe fondul ameninţărilor cu o intervenţie militară rusă, relatează AFP. Reuniunea este programată luni la ora 13.00 (14.00, ora României), la Bruxelles.

UPDATE 18:37 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, declară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP. “Aprobarea unei eventuale intervenţii militare în Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federaţiei. Dar preşedintele este cel care decide. Deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens”, a afirmat Dmitri Peskov. CITEŞTE ŞTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 18:18 Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va întruni în reuniune de urgenţă, sâmbătă seara, pe tema situaţiei din Ucraina, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, afirmă surse oficiale citate de AFP.

UPDATE 18:08 Administraţia Barack Obama analizează “posibilele costuri” pe care le-ar avea pentru Rusia o intervenţie militară în Ucraina, avertizează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de NBC News. “Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri“, a declarat oficialul de la Casa Albă.CITEŞTE AICI ŞTIREA INTEGRALĂ

UPDATE 17:45 Preşedintele Traian Băsescu susţine că orice diferend între administraţia regională din Crimeea şi Kiev ”nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei”. ”România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei”, se arată într-un comunicat.

”România este preocupată de respectarea deplină a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene”, se mai arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale.

UPDATE 17:37 MAE român: ”În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România urmăreşte activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile care pot altera parametrii statalităţii ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii”CITEŞTE ŞTIREA INTEGRALĂ AICI

UPDATE 17:26 Comandanţii armatei ucrainene şi şefii serviciilor de securitate au fost convocaţi, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgenţă în contextul în care Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Crimeea, informează CNN.

UPDATE 17:26 Comandanţii armatei ucrainene şi şefii serviciilor de securitate au fost convocaţi, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgenţă în contextul în care Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Crimeea, informează CNN.

UPDATE 17:02 Potrivit Russia Today, comisia pentru politică externă a camerei superioare a parlamentului a recomandat aprobarea cererii de intervenţie militară în Ucraina.

UPDATE 16:50 Parlamentul de la Moscova ar fi aprobat, în unanimitate, cererea lui Putin pentru o intervenţie militară în Crimeea, potrivit The Guardian.

UPDATE 15:53 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cere  trimiterea de trupe în Crimeea. El a cerut Parlamentului să autorizeze intervenţia forţelor armate în teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei din această ţară, se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de Le figaro.

UPDATE 15:31 Zeci de persoane au fost rănite în Harkov, în estul Ucrainei, în timpul manifestaţiilor pro-ruse care au degenerat prin luarea cu asalt a sediului guvernului regional.  S-a aruncat cu pietre, gaze lacrimogene şi s-au auzit focuri de armă. Potrivit Interfax, câteva mii de persoane participă la o manifestaţie pro-rusă la Odessa, unii dintre participanţi fiind înarmaţi cu bâte.

UPDATE 15:16 Ucraina acuză Rusia că refuză dialogul. Kievul a cerut consultări cu Moscova, reclamând desfăşurarea de trupe în Crimeea, potrivit Reuters. “Suntem foarte îngrijoraţi că Rusia a refuzat să participe la discuţii”, a declarat ministrul ucrainean de externe.

UPDATE 15:09 Preşedintele interimar ar Ucrainei a semnat un decret prin care contestă legitimitatea noului premier din Crimeea, Serghei Aksionov ,,a cărui numire s-a făcut” cu încălcarea legilor Ucrainei.

UPDATE 14:31 Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei, anunţă preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, citat de AFP.

UPDATE 14:19 Cartierul general al Pazei de Coastă ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi înarmaţi care susţin că sunt militari ruşi.

UPDATE 13:36 Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, îi cere preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea ”de tiranie şi violenţă” a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situată în sudul Ucrainei.

donetkUPDATE 13:31 Noul premier a Crimeei, Serghei Aksionov, a admis că soldaţi ruşi ai flotei staţionate în Sevastopol păzesc clădiri oficiale din regiune. El a precizat că aceştia colaborează cu forţele de ordine locale, transmite Le figaro.

UPDATE 13:21 Peste 10.000 de persoane s-au adunat protestează la Doneţk, fieful fostului preşedinte Viktor Ianukovici,  faţă de noile autorităţi proeuropene instalate la Kiev. Organizatorii mitingului au declarat că susţin “aspiraţiile regiunii Crimeea de a deveni parte a Rusiei.”

UPDATE 13:04 În Crimeea au loc manifestaţii pentru susţinerea intervenţiei trupelor ruseşti. O fotografie din timpul mitingului prorus a fost postată pe twitter de jurnalistul britanic James Mates.

UPDATE 12:58Soldaţii ruşi ar fi preluat controlul asupra trei aeroporturi din Crimeea, potrivit unor surse militare ucrainene, citate de Le Figaro. De asemenea traficul pe aeroportul Simféropol a fost suspendat. 

UPDATE 12:44 Potrivit Reuters, care citează Interfax, trupe ruseşti păzesc principalele instituţii din Crimeea, informaţie confirmată de noul premier al regiunii autonome.

UPDATE 12:38 Noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii UKRAINE-CRIMEAautonome proruse, informează BBC. Iniţial, Parlamentul din Crimeea stabilise plebiscitul pe 25 mai.

UPDATE 12:04 Zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol, informează AFP. Două mitraliere au fost instalate pentru apărarea sediului Parlamentului regional. Clădirea Parlamentului regiunii Crimeea se află de două zile sub controlul unui grup de comando prorus.

UPDATE 12:00Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul. 

SUA, profund îngrijorate

Vineri seară, Barack Obama s-a declarat ”profund îngrijorat” de mişcările de trupe ruseşti în Crimeea. ”Orice intervenţie militară în Ucraina va avea un cost. Orice încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucraina ar crea destabilizare”, a spus preşedintele SUA. El a adăugat că o intervenţie militară a Rusiei nu ar servi intereselor poporului ucrainean, Europei şi Rusiei.

Mai mult, preşedintele SUA ar putea ar putea renunţa să participe la summitul G8 care va avea loc în iunie la Soci, în Rusia, dacă forţele armate ruse vor fi prezente în Ucraina, a declarat  un oficial de rang înalt american pentru AFP. El explicat că participarea lui Obama la summitul G8 de la Soci, programat în iunie, ar putea fi anulată. De asemenea, oficialul american a sugerat că oficialii unor ţări europene ar putea la rândul lor boicota acest summit. […]

Washingtonul solicită o mediere internaţională în criza din Crimeea

Misiunea va avea ca obiectiv “să înceapă (discuţiile în vederea) reducerii tensiunilor şi să faciliteze dialogul paşnic şi productiv între toate părţile ucrainene”, a adăugat ea la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. Statele Unite solicită trimiterea de urgenţă a unei “misiuni internaţionale de mediere” în Crimeea şi îndeamnă Rusia să-şi retragă forţele militare din regiune, a declarat vineri ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, citată de AFP.

Misiunea va avea ca obiectiv “să înceapă (discuţiile în vederea) reducerii tensiunilor şi să faciliteze dialogul paşnic şi productiv între toate părţile ucrainene”, a adăugat ea la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. Misiunea va trebuie să fie “independentă şi credibilă” şi să servească la asigurarea “integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a precizat Samantha Power.

crimeea-4Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a precizat că un principiu al Rusiei este de “a nu accepta medierile impuse”. Intrebată în legătură cu formatul unei eventuale misiuni, Samantha Power a enumerat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi emisarul secretarului general al ONU Ban Ki-moon, Robert Serry, care se află în prezent la Kiev. Statele Unite, a adăugat Power, sunt “foarte îngrijorate în legătură cu informaţiile despre o mobilizare rusă în Crimeea” şi “solicită Rusiei să-şi retragă forţele militare care au fost masate” pentru ca ucrainenii să decidă singuri calea pe care o vor urma.

Ea a refuzat totuşi să spună dacă această mobilizare poate fi considerată o agresiune, aşa acum afirmă autorităţile de la Kiev. Statele Unite, a mai declarat Power, “vor condamna orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, pe care toate ţările trebuie să le respecte”.

“Cea mai bună modalitate prin care populaţia din Crimeea ar putea să-şi atingă obiectivele este de a lucra paşnic în cadrul sistemului politic care funcţionează în prezent”, a adăugat ea. “În acest scop, Statele Unite solicită crearea de urgenţă a unei misiuni internaţionale de mediere în Crimeea”, a afirmat ambasadoarea americană la ONU. Întrebat în legătură cu consolidarea prezenţei militare ruse, Ciurkin a amintit că Rusia are un acord cu Ucraina privind prezenţa navală rusă la Sevastopol. “Noi acţionăm conform acestui acord”, a afirmat el, apreciind că “este total inacceptabil” să se evoce o agresiune.

Este vorba despre prima reuniune a Consiliului de Miniştri consacrată crizei din Ucraina. Reuniunea a fost convocată la solicitarea Ucrainei, de către Lituania, care a asigurat în februarie preşedinţia Consiliului.

Potrivit ambasadorului britanic Mark Lyall Grant, Consiliul “se va reuni cu regularitate pentru a discuta pe tema Ucrainei în cazul în care criza va continua”. Totodată, el a precizat că medierea propusă de Washington “nu va necesita aprobarea Consiliului”. În schimb, o eventuală deplasare a lui Serry în Crimeea alături de oficiali ai OSCE va “necesita un mandat al Consiliului de Securitate“, în opinia sa.

În cadrul reuniunii, a subliniat el, “niciun membru al Consiliului nu a pus la îndoială importanţa prezervării integrităţii teritoriale, unităţii şi suveranităţii Ucrainei”.

 • Mediafax: 

Pentagonul evaluează situaţia din Ucraina. Deocamdată nu există planul unei intervenţii militare – CNN

Statele Unite vor intensifica activităţile pentru colectarea de informaţii, iar comandanţii militari evaluează situaţia din Ucraina pentru a stabili modalităţi de reacţie, însă deocamdată nu este analizată posibilitatea unei intervenţii militare, afirmă un oficial american de rang înalt citat de CNN. 

“Lista priorităţilor include activităţi suplimentare de spionaj. În acest moment, nu este avută în vedere o intervenţie militară. Obiectivul este să fim în interiorul procesului decizional rus, să avem informaţii în timp real despre acţiunile şi intenţiile Rusiei”, explică un oficial din cadrul Administraţiei de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Generalul Philip Breedlove, şeful comandamentului european al Statelor Unite, are un rol esenţial în acest efort. “El evaluează situaţia (…) şi se asigură că este pregătit; el îi oferă preşedintelui opţiunile”, precizează oficialul citat.

Serviciile de spionaj americane încearcă să afle apartenenţa indivizilor înarmaţi care patrulează în regiunea autonomă ucraineană Crimeea, în contextul în care Kievul susţine că Rusia a trimis 6.000 de militari în această zonă prorusă. Serviciile secrete americane au confirmat că în Crimeea au loc activităţi aeriene ruse, subliniind că ar putea fi şi forţe terestre. […]

TENSIUNE în Crimeea – Arseni Iaţeniuk: Ucraina refuză să reacţioneze “prin forţă” la provocările Rusiei

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a dat asigurări sâmbătă că Ucraina refuză să răspundă “prin forţă” provocărilor Rusiei, care ar fi mobilizat militari pe teritoriul regiunii autonome Crimeea.

“Prezenţa inadecvată a militarilor ruşi în Crimeea este o provocare, dar tentativele de a face Ucraina să reacţioneze prin forţă au eşuat”, a declarat Iaţeniuk. Kievul denunţă o “invazie rusă” în Peninsula Crimeea, o regiune rusofonă din sudul Ucrainei.

Gazprom avertizează că va anula tarifele preferenţiale la gaze acordate Ucrainei

Compania rusă Gazprom a comunicat sâmbătă că ar putea anula reducerile la tarifele la gaze de care beneficiază Ucraina, în contextul în care Kievul a acumulat restanţe de 1,55 miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro), informează site-ul agenţiei ruse RIA Novosti.

“Chiar dacă relaţiile cu Ucraina rămân bune, iar acordurile privind tranzitul gazelor sunt respectate, plăţile trebuie respectate”, a declarat Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom.

“În acest moment, Ucraina are restanţe la gaze de 1,549 miliarde de dolari”, a precizat reprezentantul Gazprom. Rusia a acordat Ucrainei tarife preferenţiale la gaze în contextul în care Administraţia Viktor Ianukovici renunţase în noiembrie 2013 la semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Însă avertismentul Gazprom ar putea fi o formă de presiune economică asupra noilor autorităţi proeuropene instalate la Kiev.

ukraine-0228-horizontal-gallery


Categorii

Al treilea razboi mondial, America, Polonia, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “update: Ucraina si-a MOBILIZAT TRUPELE/ Putin a primit MANDAT DE INTERVENTIE MILITARA IN CRIMEEA/ CONFRUNTARE DURA INTRE RUSIA SI SUA PENTRU CRIMEEA. Washington vrea “MISIUNE INTERNATIONALA” in peninsula, PENTAGONUL nu va interveni militar “DEOCAMDATA”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Pingback: update 3: ESCALADAREA SITUATIEI: Obama avertizeaza Rusia, Turcinov cere lui Putin sa inceteze imediat “AGRESIUNEA NEDISIMULATA”/ Ucraina acuza Rusia de ”INVAZIE ARMATA”/ TOATE PRIVIRILE SPRE CRIMEEA. Parlamentul local a demis guvernul regi
 2. -Barack Obama s-a declarat”profund ingrijorat”….Mare este ipocrizia americana.Crezandu-se stapani ai lumii,s-au intins pe prea multe fronturi si,ca orice elasic intins,se vor rupe.Si-au adunat ura intregii planete.Sa-i fereasca Dumnezeu de ce va urma,caci poporul nu-i de vina.DOAMNE AJUTA.

 3. Pingback: update 3: ESCALADAREA SITUATIEI: Obama avertizeaza Rusia, Turcinov cere lui Putin sa inceteze imediat “AGRESIUNEA”/ Ucraina acuza Rusia de ”INVAZIE ARMATA”/ TOATE PRIVIRILE SPRE CRIMEEA. Parlamentul local a demis guvernul regiunii si a fix
 4. Rusia va fi obligata in curand sa lupte pe mai multe fronturi. Caucazul islamist va exploda si el curand. Iata de ce SUA flirteaza de ceva vreme cu extremistii islamisti.

 5. Rusia e impinsa la razboi de Naț-o.Insă rușii vor lovi unde vor isi visează mai mult si unde nu se așteapță Imperialii: la Bosfor.
  Vor veni pe neasteptate in ajutorul siriacilor.Ii vor face tocaniță pe turcaleți si vor amenința de foarte aproape Țara Marelui Frate iudeu.Abia atunci se vor dumiri si se vor incorda imperialii de peste balta atlantică;abia atunci vor ataca Rusia din vest,prin razbunatorii teutonici și din Răsărit prin cruzii gălbejiți ”fără-de-Cruce”.
  ”Bataia celor cinci imparati de la Bizant” va pune capat istoriei agresiunilor rusesti si va deschide drumul ”ințeleptului lumii ăsteia” spre tronul mondial,
  E vremea spanacului, voba sfăntului Paisie Aghioritul.

 6. apropos de scenarii:cel al filmului acesta,este demn de luat in calcul pt.un crestinhttp://www.cinemarx.ro/filme/Papillon-Papillon-6923.html

 7. “La ce să ne aşteptăm în continuare? Contre politico-diplomatice, declaraţii pe ton grav, blocarea reciprocă a dosarelor internaţionale (Siria, Iran, Egipt, negocierile israeliano-palestiniene, extinderea Uniunii Europene etc., de toate se va alege praful prin ingerinţa Moscovei), manevre militare pe zonele limitrofe, gesturi simbolice, îngreunarea schimburilor comerciale, maşinaţiuni ruseşti în fostele republici sovietice. Toate acestea vor dura, spun adepţii şcolii realiste, până la stabilirea unei noi balanţe de putere.”

  http://www.timpul.md/articol/ucraina-a-pierdut-crimeea–occidentul-nu-o-va-apara-militar-incepe-al-doilea-razboi-rece-55945.html

 8. Respect Rusia! Daca as fi rus m-as fi simtit amenintat…uitati-va cum Occidentul da impresia unei retorici istorice a Barbarosei incercuind si hartuind ursul rusesc pravoslavnic. E si normal ca Rusia sa se apere.
  Slava Rossyia!

  PS: Declaratia lui Basescu este o provocare. Corect era sa ca noi romanii sa fim neutri, dar cum Basescu e sluga americanilor care apropo nici azi n-au numit ambasador la Washington ceea ce arata bataia de joc si ignoranta americanilor.

 9. “Faptul că Rusia nu se pregăteşte de o invazie militară sau de un război deschis în Crimeea este confirmat şi de serviciile de spionaj ale SUA, conform Daily Beast (site asociat cu Newsweek). Americanii spuneau vineri că, din informaţiile din teren, nu se confirmă faptul că ruşii se pregătesc de un atac militar.
  Alte două argumente împotriva unui război declanşat de Rusia în Ucraina sunt aduse în Foreign Affairs de Kimberly Marten, profesoară de ştiinţe politice la Columbia University: gazul rusesc care curge spre Occident prin Ucraina şi faptul că Putin nu îşi permite o ciocnire frontală cu armata ucraineană, o forţă considerabilă în regiune, care colaborează frecvent cu NATO.”
  http://www.gandul.info/international/criza-din-crimeea-care-este-riscul-unui-razboi-in-ucraina-si-cum-se-repeta-istoria-georgiei-si-transnistriei-analiza-gandul-12172700

 10. @Bogdan:

  Respect Rusia! Daca as fi rus

  Pai, nu esti. Slava sa dam doar Domnului, nu imperiilor.

 11. spor in rugaciune si mila Domnului peste noi toti. post bine-cuvantat…

 12. E adevărat că Ucraina,are o armată destul de puternică,dar depinde cu ce o comparăm;cu Armata Română,sau cu cea rusă?Dacă e să o comparăm cu cea rusă sigur nu mai e puternică;rusii au ajuns la avioane SU-50,ucrainienii au rămas la su-27,si acelea nemodernizate;rusii au tancuri t90,ucrainienii au cel mult tancul Oplot;rusii sunt pe primul loc in lume la exportul de avioane militare,ca unităti,iar ca valoare pe locul 2;tot pe locul 2 sunt si in general,la exportul de armament.Nu poti compara armata rusă,decât cu cea americană,atât.SUA,au ajuns in opinia mea,la apogeu,iar acum îsi cântă cântecul de lebădă;nu poti să impui lumii ,,valorile,,tale,ale Sodomei si Gomorei,fără să astepti ceea ce meriti;pedeapsa divină;nu poti să trimiti ambasadorii în fruntea paradelor gay,să distrugii prunicii prin adoptiile din familiile gay;nu poti sărăcii lumea prin tot felul de inginerii financiare si prin institutiile financiare pe care,prin statut,SUA,le controlează;nu poti să folosesti bombe nucleare,cu napalm,cu uaniu sărăcit impotriva civililor,fără să te astepti,cândva,la o pedeapsă;nu poti să declansezi revolutii,incepand cu cea americană de la 1774,ce franceză,bolsevică-toate revolutiile lumii au fost sustinute de anumite organizatii americane.După toate aceste ,SUA,trebiue să-si astepte pedeapsa.

 13. Cred ca pericolul cel mare ar fi ca Ucraina sa semene din ce in ce mai mult cu Siria.Rusia si partea de est a Ucrainei in rolul armatei si guvernului sirian,maidanezii impreuna cu Nato,CIA si Ucraina de vest,in rolul “luptatorilor pentru libertate “,adica a islamistilor.Polonia,in rolul Turciei.Arabia Saudita, reprezentata de cei 3000 de mujahedini iranieni ( sic ) care au intirziat sa vina, pentru vizitarea Crimeii.

  Nu cred ca SUA indraznesc un razboi cu Rusia,cit timp nu si-au instalat scuturile anti racheta.Pe partea armelor nucleare si a performantelor rachetelor balistice si de orice fel,rusii stau mai bine . (plus Rogozin,ca deterent )

  Nici armata ucrainiana ( poate cu ceva exceptii ) nu cred ca vor lupta impotriva rusilor,de partea unor fanatici diletanti,care au preluat puterea prin forta,de la un guvern democratic ales.Sau sa fie carne de tun pentru Nato.

  Pe de alta parte,daca rusii nu dau dovada de fermitate,nimeni nu ar mai avea curajul sa lupte impotriva dictaturii SUA-Nato,stiind ca cine este impotriva lor,ajunge in inchisori,judecati in tribunale corupte sau ucisi pur si simplu.Guvernele,armatele,politiile,cetatenii nonviolenti… ar capitula pur si simplu de a le mai opune vreo rezistenta.

  ….

  Pentru cei care nu stiu,SUA au invadat statul suveran Grenada,in anul 1983,motivind apararea a citorva sute de cetateni americani,aflati in capitala acelei tari.Parca au si o doctrina in acest sens,de aparare a cetatenilor sai,oriunde s-ar afla pe glob.

  @ admin

  Slava de care spune Bogdan este in sensul de cinste Rusiei,nu in sens religios,al credintei noastre.Si chiar este de apreciat oricine care se opune unei dictaturi globale atit de nocive si frumos de atragatoare,precum o planta carnivora.

  http://www.haaretz.com/news/world/1.577114

  http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2014/02/27/washingtons-man-yatsenyuk-setting-ukraine-up-for-ruin/

 14. Poate ar trebui sa ne rugam in mod special pt. linistirea “tulburatilor”, mai ales ca incepe Postul …sau poate tocmai pt. ca se intra in post se intetesc acum tulburarile natioanle, internationale si, cu siguranta, si cele personale. Nu simtiti ca exista in lume, in momentul de fata, un mare potential “razboinic”? ca omenirea are parca “chef de bataie”? si ca se astepta doar cateva scantei?

 15. “Intoarce Sfanta Rusie ,Ucraina si tara noastra , Romania , pe calea de Domnul daruita a credintei nevatamate,ca sa se umple de tamiia rugaciunilor si sa infloreasca precum crinul;ca sa traim in bunacuviinta si curatenie,paziti fiind de Tine fiind de ispitirile lui antihrist,de venirea altor neamuri,de razboiul cel dintre noi(…),ca spre Tine nadajduim dupa cuvantul Tau:Eu sint cu voi si nimeni impotriva voastra” si “Bucura-te , ca gonesti hoardele dracesti de la Sfanta Rusie”.Am citat din Acatistul Maicii Domnului Eu sint cu voi si nimeni impotriva voastra.

 16. Armata rusa a desavarsit ocuparea integrala a Crimeii, fara sa fie nevoie sa traga un foc de arma.
  Urmeaza restul Ucrainei. Nu va fi niciun razboi, fiindca armata ucraineana va defecta in cateva zile.

 17. http://www.ziare.com/international/ucraina/nastase-e-mic-copil-pe-langa-iulia-timosenko-interviu-cu-autorul-cartii-nascut-in-urss-1285035

  Sa clarificam un lucru: pe Maidan sunt multe forte, diverse si marea parte a oamenilor sunt sinceri si corecti in ceea ce cred si fac. Insa a nu vedea puterea si modul de a actiona al grupurilor radicale de dreapta inseamna sa nu intelegi nimic din ce se intampla acolo. Aceste forte, si sunt destule, au fost motorul violentelor venite dinspre protestatari.

  Puterea, la randul ei, a dus si ea violentele la cote dramatice si trebuie sa raspunda pentru asta. Insa aceste forte au trupe paramilitare bine organizate si inarmate. Exista foarte mult rasism, antisemitism, fundamentalism religios.

  (…) De ce tine UE la Ucraina, riscand sa intre in coliziune puternica cu Rusia?

  Eu incep sa am tot mai mari indoieli legate de faptul ca UE stie ce face. SUA da, stie bine ce face si cum face. Nu-mi place stilul ei, dar respect modul in care joaca: e un “dusman” redutabil pentru Europa si Rusia. UE, care e altceva decat Europa, este insa o structura care are politicieni tot mai slabi, provinciali si rupti total de realitate si de electorat.

  De ce joaca UE asa? Pentru ca diverse grupuri isi construiesc diverse proiecte pe care le introduc prin diverse mecanisme de lobby. In acest caz, “aripa estica”, sau mai degraba cea poloneza, si-a impus proiectul cu “Parteneriatul Estic” ca sa construiasca o zona tampon cu Rusia.

  Acest lucru a facut ca nimeni sa nu tina cont de interesul concret, punctual si de structura economica, sociala, etnica a tarilor in cauza. Nimeni nu s-a gandit serios la efecte. Are Maidanul legatura cu ce face Rusia? Dar cu ce face UE? Sincer, in acest moment, cred ca la capitolul echilibrul geopolitic solutia “calea finlandeza” este cea mai buna.

  Sunt tot mai multi care o propun. Ce inseamna asta? Numele vine de la experienta Rusiei/URSS cu Finlanda, fost teritoriu al Imperiului. In cazul dat: o colaborare intre UE si Rusia care sa-i garanteze integritatea teritoriala Ucrainei, miscarea in ambele directii, colaborarea economica cu ambele blocuri, interzicerea colaborarii cu orice bloc militar.

  Cu toate ca asta ar insemna o dominare economica a Rusiei sub umbrela politica a UE. Asta ar aduce echilibrul necesar pentru o tara framantata de atatea probleme. Problema cea mare este insa alta: ce facem cu echilibrul social si economic distrus?

 18. @carmen,
  daca analizez situatia ultimilor proteste din din tara noastra,s-a urmarit cu ajutorul presei, sa se transmita acelasi mesaj;-manifestantii au devenit violenti,sau;-legionarii produc tulburari ca in anii 30,etc..
  S-a dovedit si stim deja ca a fost o viclenie, o inscenare si un pretex pentru arestarea celor incomozi,atat in prezent, cat si in trecut.
  In ceea ce priveste rasismul,antisemitismul si fundamentalismul religios,tot presa noastra ne-a oferit suficiente ocazii, in care constatam ca suntem acuzati de rasism,antisemitism si fundamentalism religios.-o Gogoasa maaare,pe care o plmba de colo, colo,cautand amatori sa o inghita.
  Acum au ajuns cu ea si in Ucraina.
  UE stie ce face ,ca si Basescu si toti ceileti presedinti de state.
  Toti o apa, si-un pamant.

 19. @Bogdan, este Ucraina un stat suveran? Este! -http://en.wikipedia.org/wiki/Declaration_of_State_Sovereignty_of_Ukraine.
  In acest caz, cum poti da slava unui imperiu care invadeaza un stat suveran?

 20. Nu se vor bate Rusia şi SUA pentru Ucraina, în veci! Este o manevră disperată a lui Putin de a obţine ceva din criza ucraineană, să vedem dacă îi va reuşi sau nu. Armata ucraineană are în mînă mutarea care poate destabiliza totul: deschiderea focului împotriva unităţilor ruse. Se pare că nu o va face.
  99% dintre cei care îşi dau cu părerea despre criza ucraineană habar nu au despre ce vorbesc, expun clişee sau aberaţii.
  Probabil că Putin nu va lovi decisiv, se va retrage cu coada între picioare dar, în viitor, va utiliza arma economică împotriva Ucrainei – Gazpromul. S-ar putea ca în 3 – 4 ani ucrainenii să se ceară singuri în Eurasia lui Vladimir.
  Restul sentimentalismelor mic burgheze ori pseudo pravoslavnice nu îşi au locul în ecuaţia reală! Moscova nu crede în lacrimi!

 21. @Tache:

  Asta cu Putin disperat e o imagine facuta de mass-media euroatlantica. Putin nu are de ce sa fie disperat, el nu are de ce sa loveasca decisiv, pentru simplul motiv ca Rusia este DEJA in Crimeea, inclusiv prin tratat incheiat cu Ucraina. Ei au deja trupe armate acolo si baza militara. Si, in opinia noastra, nici nu are vreun interes in a rupe Crimeea de statul Ucrainiean, ci sa creeze o alta Transnistrie, adica o zona sub control rusesc din interiorul unei tari ce s-ar vrea inclusa in UE si NATO. Or, cu trupe rusesti in Ucraina, aceasta nu va fi niciodata introdusa in UE si NATO (http://www.contributors.ro/editorial/ucraina-a-pierdut-crimeea-occidentul-nu-o-va-apara-militar-incepe-al-doilea-razboi-rece/ ).

  Cei care ar trebui sa loveasca decisiv ar fi noua putere de la Kiev si americanii. Dar… e greu de crezut ca vor ataca trupele rusesti din Crimeea.

 22. Mi se pare foarte corecta paralela facuta de Dungaciu intre Crimeea si Transnistria. Doar ca nu cred ca e nevoie de o infruntare militara intre fortele ucrainene si cele rusesti pentru a se ajunge la enclavizarea Crimeei (si a eventualelor teritorii aferente), caci trupele ruse sunt deja acolo, nu au nevoie de nici un alt pretext. Din tonul comunicatelor Washingtonului cred ca se poate deduce ca SUA si-au atins obiectivele in Ucraina si ca acum incearca o temporizare, pare ca ruperea Ucrainei a fost un risc asumat (ceea ce, cu tristete, se cam banuia). Ceea ce, sigur, ne face sa ni se ridice parul in cap vazand de ce sunt in stare si ce sunt dispusi sa riste – pana la destabilizarea intregii regiuni si chiar un conflict de amploare cu Rusia – pentru beneficiile lor. Sigur, intrebarea evidenta e: care sunt acele beneficii care justifica astfel de sfidari directe si sacrificii ce pot deveni enorme… Revenind la situatia din teren, un conflict direct Ucraina-Rusia poate scapa oricand de sub control, e clar ca SUA au calcat linia rosie in relatia cu rusii (granita a fost integrarea Ro, Bul si tarilor baltice in NATO si UE, s-a vazut cum au reactionat in cazul Georgiei), orice se poate intampla. “Raul cel mai mic” va fi stapanirea de facto a Rusiei pe ce probabil putem numi coridorul Crimeea-Transnistria. Acum sunt mult mai usor de inteles miscarile rusesti de intarire a contingentelor din Transnistria, cel mai probabil se stia cat de departe vor merge SUA in Ucraina. Spre deosebire de Dungaciu, eu cred ca un conflict armat Ucraina-Rusia nu va duce doar la transnistrizarea Crimeei, ci se poate ajunge foarte usor la conflict direct SUA-Rusia. Doamne, fereste! Cred ca totul e sa se evite acest conflict, nedorit de Rusia si probabil (deocamdata?) de evitat si pentru americani. SUA au castigat conducerea estului Ucrainei si lupta de imagine (chipurile, vointa libera a populatiei), Rusia stie ca poate “crimeiza” Ucraina, mai mult decat poate “transnistriza” R Moldova, adica sa exercite o influenta puternica, in acelasi timp pastrand beneficiile – noi teritorii sub control direct.

  Alte consecinte colaterale: readucerea la ordine a UE, care practic a fost anihilata ca actor regional si international; puternica lovitura data Germaniei, care impartea cu Rusia puterea, banii si influenta in regiune; greutate mult sporita Poloniei, care e o piesa-cheie in jocul americanilor de acum, garant si nas al Ucrainei pro-atlantiste (ceea ce noi n-am reusit la fel de bine sa fim pentru R Moldova).

  Despre noi…asa cum Germania a fost fortata sa renunte la orgoliul sau (de vazut daca va accepta situatia asta prea multa vreme..), la fel cum am facut in cazul Kosovo, vom trece printr-o alta “re-educare” la nivel de natiuni, ne va fi foarte greu sa gasim o pozitie in care sa ramanem demni, sa nu trebuiasca sa ne luam randul la scuipat pe Rusia (deja Basescu nu se dezminte). Pana acum am ratat acea pozitie si cum n-avem patrioti la conducere, nu prea avem cum avea asteptari. Daca nu se ajunge la conflict deschis Ucraina-Rusia, unirea cu R Moldova devine extrem de posibila in acest context (va deveni evident ca Transnistria nu are cum sa reintre in alcatuirea de facto a R Moldova, deci situatia va trebui acceptata ca atare, ca si in cazul Ucrainei), desi va fi interpretata de Rusia ca un puternic afront atlantist, doar ca trebuie sa aiba cine s-o faca. Pe termen, mediu, insa, dincolo de acest avantaj posibil pentru noi, se merge spre conflict si anarhie in regiune, din care facem si noi parte

 23. @marian:

  De acord.

 24. http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/extremistii-ucraineni-ameninta-ca-vor-riposta-interventiei-ruse-327611.html

  Organizaţia ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreapta, implicată în violenţele de la manifestaţiile proeuropene din Kiev, îşi mobilizează militanţii pentru a răspunde intervenţiei militare ruse în Crimeea, anunţă liderul mişcării extremiste, Dmitro Iaroş, citat de Kyiv Post, conform Mediafax.

  Dmitro Iaroş a precizat că Sectorul Dreapta îşi va coordona acţiunile cu Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională.

 25. Probabil ca cel mai usor s-ar incheia aceasta stare tensionata daca Ucraina ar renunta de bunavoie la Crimeea, asa cum R. Moldova ar tebui sa renunte de bunavoie la teritoriul de pe malul stang al Nistrului:
  “(…) Şi totuşi există o soluţie, care depinde numai de o voinţă politică puternică şi curajoasă a liderilor de la Chişinău. Aceasta ar consta în renunţarea, în mod unilateral, de către Republica Moldova la Transnistria. Care ar fi argumentele unei astfel de decizii? Iată-le:
  – această fâşie de pământ nu a aparţinut niciodată Moldovei feudale, a cărei graniţă de Est s-a aflat întotdeauna pe Nistru, iar sistemul de fortificaţii (cetăţi) al acesteia pe malul drept al fluviului; (…)”

  http://limbaromana.md/index.php?go=articole&n=1100

 26. http://romanian.ruvr.ru/news/2014_03_02/John-Kerry-Rusia-va-fi-izolata-economic-9454/

  ” „Nu puteţi acţiona în secolul al XXI-lea folosind metodele din secolul al XIX-lea, invadând o altă ţară pe motive inventate”, a spus Kerry într-un interviu acordat canalul CBS.”

  Asa ceva mai rar.SUA,care au atacat Irakul pe motive inventate,dezaprobati de ONU,1 milion de morti si schiloditi,o tara in care vestul este ocupat de jihadisti Al Qaeda care si-au infiintat propriul stat, o imensa tragedie umana…si ei vorbesc cum vorbesc.Dar cite tari nu au atacat pe motive inventate,daca nu cumva chiar toate ?

  Lumea aceasta o sa ajunga ca Un zbor deasupra unui cuib de cuci!

  http://romanian.ruvr.ru/news/2014_03_02/NATO-vede-in-actiunile-Rusiei-un-pericol-la-adresa-Europei-5498/

  Americanii vor sa-i scoata pe rusi din G8,incepe izolarea economica si politica…bine ar fi ca parintele Savatie sa se roage si pentru Rusia si popoarele ortodoxe care nu vor sa intre in Nato si UE.

  Vesti mai bune,parte a armatei ucrainiene trece de partea rusilor.

  Peste toate,Ucraina nu are un guvern legitim,democratic,ci impus prin varsare de singe si prin intrigile Nato.Ceea ce spun si multi ucrainieni din estul tarii.Dupa parerea mea,raul major in Ucraina nu este al rusilor,nici pe departe.Nu poti sa demolezi conducerea unei tari,pe motiv ca nu-ti convine o decizie politica luata la un moment dat.Urmau alegeri presidentiale si parlamentare,puteau in mod democratic sa-si aleaga conducatorii pro vest.Nu se poate decreta anarhia ca metoda democratica,iar alegerea premierului nelegitim yatz Arseny Yatensiuk sa se faca exact conform dorintei americane,exprimata de Victoria Nuland in timpul rebeliunii.

  Ce bine ar fi daca tancurile ar avea lasouri in loc de proiectile,si astfel doar sa-i imobilizeze pe cei care sint belicosi.Ce bine ar fi daca Nato s-ar desfiinta…

 27. In plina criza, Ucraina nu apeleaza la trupe, ci la oligarhi, scrie New York Times. Guvernul interimar apeleaza la oamenii de afaceri extrem de bogati pe care ii numeste guvernatori in provinciile estice. Doi dintre cei numiti duminica sunt miliardari.

  Strategia, atribuita Iuliei Timosenko, se bazeaza pe faptul ca oligarhii au o mare influenta in est, asupra etnicilor rusi.
  http://www.ziare.com/international/ucraina/razboi-la-granita-cu-romania-rusia-ataca-ucraina-kievul-cere-ajutor-live-1285545

  http://www.nytimes.com/2014/03/03/world/europe/ukraine-turns-to-its-oligarchs-for-political-help.html?hp&_r=0

 28. Pingback: CRIMEEA: REACTIA NATO/ PUTIN se “intelege” mai bine cu MERKEL/ Seful Fortelor Navale ale Ucrainei a trecut de partea RUSIEI/ Kerry ameninta Rusia cu “SPADA” SANCTIUNILOR ECONOMICE/ Pozitiile luate de China si Turcia/ Romania –
 29. Cata ipocrizie din parte sua/ue/nato! Cata ipocrizie si la polonia! Vad ca nimeni nu cere retragerea trupelor sua/ue/nato din… cam de peste tot in lume. Nimeni nu zice nimic de mortii din Siria, Egipt, Libia, etc, de cei 500.000 copii ucisi in Irak! Pardon, de cei din urma a zis cineva ceva, si anume ca “was worth it”!(scelerata albright)

 30. Germania nu vrea sa ramana chiar deoparte http://www.kyivpost.com/content/ukraine/kremlin-putin-discusses-crimea-with-merkel-says-russias-measures-in-line-with-extraordinary-situation-338137.html

  Deja vad ca in media occidentale, incl BBC, se vorbeste despre Crimeea ca fiind cedata Rusiei, puterile occidentale cel mai probabil acceptand aceasta, discutia ramane despre ce se va intampla cu restul estului Ucrainei. Exista, insa, o tensiune care nu e clar cum se va disipa.

  Ma uit acum la cei intervievati la Kiev care mai deunazi demonstrau pentru “libertate” si acum s-au trezit debusolati ca au primit cu totul altceva, trist..e nevoie de mult discernamant, e o lectie si pentru noi, cred

 31. Am urmarit astazi toata dimineata posturile de stiri americane si canadiene.

  Din partea Canadei s-a propus interzicerea vizelor rusilor pe teritoriul Canadei si intreruperea relatiilor economice cu Rusia. Au inceput deasemenea sa aiba loc in diferite orase ale Canadei manifestatii pro “guvernului” de le Kiev si anti Putin:

  http://globalnews.ca/news/1181706/pro-ukraine-demonstrations-in-toronto-ottawa-pm-condemns-russia/

  Din partea SUA, Brezinski si Albright au propus izolarea economica a Rusiei si excluderea ei din cadrul G8. S-a mai vorbit si despre inghetarea unor conturi bancare rusesti.

  Tot la CNN a aparut si Klitcho care a cerut Marii Britanii si SUA ca guvernul de la Kiev sa fie oficial recunoscut, mai apoi cerand si ajutorul trupelor NATO pentru un eventual razboi impotriva Rusiei. Klitcho a spus CNN-ului ca acum este vorba despre lupta Ucrainei pentru independenta fata de “invazia” Rusiei in Crimeea.

  Deasemenea, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a sugerat Rusiei pe un ton amenenintator sa se retraga din Crimeea:

  http://www.euronews.com/2014/03/02/nato-warns-russia-to-cease-and-desist-in-ukraine/

  Si o veste buna care vine din Israel:

  Hundreds of thousands of ultra-Orthodox Jews took to Jerusalem’s streets for a mass prayer vigil on Sunday in protest at plans to conscript their young men for Israeli military service.

  In the morning, one ultra-Orthodox newspaper headline had read: “We survived the Pharaoh, Haman and Antiochus…we will also survive Netanyahu, Bennett and Lapid.”

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/10671162/Israels-ultra-Orthodox-Jews-in-mass-anti-draft-protest.html

  Libertatea noastra sau ce a mai ramas din ea este acum garantata doar de rezitenta rusilor impotriva iudeo-americanilor, cine inca crede altfel poate deja sa se indrepte de buna voie si nesilit inca de nimeni spre Guantanamo Bay care, apropo, este sinonim cu UE sau SUA.

 32. Rusia incepe sa dea cartile pe fata. Dragi admini, va rog sa cititi integral acest articol si daca poate fi tradus si postat aici s-ar face un mare bine:

  http://voiceofrussia.com/2014_03_02/Obama-the-hypocrite-in-chief-threatens-Russia-3316/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare