Criza puternica in Turcia, unde conducerea Armatei demisioneaza in urma divergentelor cu premierul islamist Erdogan

30-07-2011 4 minute Sublinieri

Şeful Statului Major al forţelor armate ale Turciei, generalul Isik Kosaner, a demisionat vineri alături de comandanţii infanteriei, marinei şi forţelor aeriene, motivaţia gestului lor fiind deocamdată neclară, dar se ştie că de câţiva ani există tensiuni între armată şi guvern, informează BBC.

Potrivit CNN, generalul Kosaner ar fi declarat că a demisionat pentru că a considerat “necesar”.

Totuşi, biroul premierului a anunţat că cei patru generali nu au demisionat, ci au trecut în rezervă, informează NewsIn. Generalul Kosaner s-ar fi întâlnit de câteva ori în ultimele zile cu premierul Recep Tayyip Erdogan. Generalul fusese numit în fruntea forţelor armate ale Turciei doar cu un an în urmă, iar guvernul se împotrivise alegerii iniţiale a armatei.

Iniţial, fusese propus ca şef al Statului Major generalul Hasan Igsiz, dar propunerea a fost blocată de guvern, pentru că numele militarului apăruse în legătură cu un presupus complot din 2003.

Presupusa conspiraţie ar fi fost pusă la cale la o bază din Istanbul, la puţin timp după ce partidul AK, de sorginte islamistă, venise la putere. Complotul ar fi presupus aruncarea în aer a unor moschei şi provocarea unor tensiuni cu Grecia, pentru a aduce haos politic în ţară şi a justifica o preluare a puterii de către armată. Armata susţine însă că erau doar scenarii de pregătire, pentru a preveni o eventualitate tulburare politică.

Armata turcă are o tradiţie în păstrarea caracterului laic al statului.

Demisia şefilor armatei turce intervine în condiţiile în care SUA discută cu Turcia despre posibilitatea amplasării unui radar din cadrul scutului antirachetă, o perspectivă pe care guvernul de Ankara, atent să menajeze vecinul iranian, nu ar agreea-o. Turcia, membră a NATO, a insistat la summitul de la Lisabona din 2010 să nu fie menţionat numele Iranului ca fiind o ameninţare specifică ce ar justifica amplasarea scutului antirachetă în Europa de Est.

Seful statului major turc precum si comandantii armatelor terestre, a aerului si marinei au demisionat vineri pe fondul divergentelor cu guvernul privind promovarea generalilor incarcerati pentru presupusa implicare in comploturi anti-guvernamentale, anunta AFP. Mai multe consultari au avut loc in ultimele zile intre seful statului major, generalul Isik Kosaner, si premierul Recep Tayyip Erdogan, inaintea reuniunii de la inceputul lunii august a Consiliului Militar Suprem (YAS) care decide promovarile in ierarhia militara.

42 de generali sunt incarcerati in prezent fiind acuzati de implicare in diverse comploturi care vizau rasturnarea guvernului Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, nascut dintr-o miscare islamista), aflat la putere din 2002. Armata dorea ca acesti militari sa poata beneficia de o promovare, desi se afla in inchisoare, in asteptarea procesului, in timp ce guvernului dorea ca acestia sa fie pensionati.

Agentia semioficiala Anatolia a precizat ca seful statului major si comandantii au cerut sa iasa la pensie. Decizia generalilor de a renunta la functii are un rol simbolic foarte important, in conditiile in care armata, garantul laicitatii statului, a pierdut foarte mult din forta incepand cu 2007, o data cu lansarea mai multor anchete asupra unor comploturi care vizau partidul guvernamental.

Preluarea puterii de catre AKP, in 2002, a starnit temeri legate de punerea sub semnul intrebarii a laicitatii statului. Generalul Kosaner fusese numit in acest post in 2010, pentru un mandat de trei ani. Anul trecut, bazandu-se pe ofensiva judiciara anti-complot, membri civili ai YAS, (in special prim ministrul) au busculat rutina promovarilor. Fara a merge pana la a-si impune deciziile militarilor, civilii au refuzat sa promoveze militari care au fost implicati in scandaluri complotiste, ceea ce a antrenat inclusiv o intarziere in numirea actualului sef de stat major.

Sa ne amintim profetiile Cuviosului Paisie Aghioritul:

Citat din cartea “Cuviosul Paisie Aghioritul – Marturii ale Inchinatorilor” de Nicolae Zurnazoglu, Ed. Evanghelismos , Bucuresti 2006:

pag 449: Un Monah aghiorit spune:

In vara anului 1991 am mers la chilia Panaguda impreuna cu niste colegi de-ai mei politisti. Acolo l-am intrebat pe Staretul Paisie despre diferite subiecte nationale si mai ales despre nenumaratele provocari ale turcilor.
Atunci el ne-a raspuns:

“Turcii ne vor lovi, dar Grecia nu va suferi prea mult. Nu va trece mult timp dupa atacul turcilor si rusii ii vor lovi pe turci si ii vor casapi. Asa cum rupi o foaie de hartie, tot astfel va fi sfasiata Turcia. O treime din turci vor fi ucisi, o treime se vor increstina si o treime va merge in adancurile Asiei.

Folosirea apelor EUFRATULUI de catre turci pentru irigatii va fi o preinstiintare ca a inceput pregatirea marelui razboi care va urma.

Dupa destramarea Turciei, Rusia va continua razboiul pana va ajunge in Golful Persic si isi va opri trupele langa Ierusalim.

Atunci puterile occidentale ii vor soma pe rusi ca sa-si retraga trupele si le vor da sase luni. Rusia insa nu isi va retrage trupele si atunci puterile occidentale vor incepe sa aduca trupe pentru a-i ataca pe rusi.

Razboiul care va izbucni va fi mondial si in cele din urma vor pierde rusii. Se va varsa mult sange.

Marile orase vor deveni ruine.

Dar noi grecii, nu vom participa la acest razboi.Toti din jurul nostru se vor sfasia unii pe altii, insa noi vom sta deoparte. ”

iar la pagina 448, scrie:

“Continuand discutia cu Staretul Paisie, l-am intrebat despre turci. Atunci el mi-a raspuns ca turcii isi au coliva pregatita.

A spus ca va veni o putere – nu mi-a precizat-o – care va ocupa Turcia. O treima din populatie va fi ucisa, o treime se va retrage in adancurile Asiei, iar cealalta treime se vor boteza crestini ortodocsi.

Inainte de acestea, ca va avea loc o ciocnire intre trupele turcesti si cele grecesti, dupa care turcii vor ocupa, temporar, doua insule grecesti. ”

Legaturi:

Nota noastra: De ce am preluat in extenso stirea referitoare la Turcia? Scandalul complotului liderilor armatei turcesti contine mai multe elemente care il fac sa fie deosebit de relevant pentru modul in care se face politica internationala si pentru profetiile mai noi despre viitorul razboi mondial. Asadar:

Detaliile complotului arata pana unde poate sa mearga o conspiratie. Atentate teroriste, avion deliberat planificat sa incalce spatiul aerian al unei tari cu care exista tensiuni vechi si explozive... toate sunt parte a unui plan deliberat de creare a tensiunii, haosului, terorii, cu scopul de a rasturna guvernul Erdogan, considerat prea conservator si islamist, desi doreste integrarea in UE si intretine aceleasi relatii strategice cu SUA, NATO si Israel ca si pana acum. E drept, Turcia, cu guvernul Erdogan, are totusi o anume alura care o face sa nu fie un simplu pion – intretine relatii bune si cu Rusia, reactioneaza dur la gesturile de aroganta ale Israelului, are retineri fata de situatia din Irak si Iran, creata de SUA & comp. Astfel de comploturi arata ca nu este de joaca, ci… de cosmar. Conspiratia impingea, practic, Turcia in buza unui conflict militar cu Grecia.

Important este de stiut si contextul istoric, aratat, partial, in articolul de mai sus. Ceea ce nu se arata si nu se spune este ca vechiul conflict intre armata, garant al laicitatii, si guvernele de orientare islamica, provine inca de pe timpul lui Kemal Ataturk, marele tiran mason care a supus Turcia unei masive operatii de inginerie sociala iluminista. Inca de atunci, pilonul principal, “garantul laicitatii”, era armata, ce poate fi considerata principal pion (masonic?) al cercurilor de interese euro-atlantice. Sa nu uitam nici asezarea geopolitica cheie a Turciei, stat vecin cu Irak si Iran, apropiat de Rusia si Israel, cu acces la stramtorile Bosforului… Asadar, un pion strategic de prim rang pentru ce se planuieste a se starni in Orientul Mijlociu. Exista, oare, posibilitatea ca guvernul islamic al lui Erdogan, sa nu fie intocmai agreat de euro-atlantici?

„Ruşii vor avea interese în Grecia şi după război vor dărui grecilor Oraşul” – Cuviosul Paisie AghioritulAtunci când gheronda Paisie a spus cuvintele de mai sus, nici un acord nu exista între Grecia şi Rusia în privinţa conductei „Burgas”.

Astăzi, Grecia serveşte interesele Rusiei, iar Rusia are toate motivele să protejeze Grecia pe care o străbate una din cele mai mari conducte de gaz natural ale ei.

Dacă îndrăzneşte America şi-i pune pe turci să ne atace, atunci Rusia, să fiţi siguri, va interveni de partea Greciei, pentru a-şi proteja interesele. Aşa se va plini şi profeţia Cuviosului Paisie.

Rusia va lua Constantinopolul şi strâmtorile Dardanele pentru a întrerupe aprovizionarea turcească, iar mai apoi va dărui grecilor Constantinopolul.

5.  „Grecia nu va suferi de pe urma războiului, dar va veni mare foamete pentru câteva luni. Să fiţi gata să o preîntâmpinaţi” – Cuviosul Paisie Aghioritul

Dacă izbucneşte război şi intervine Rusia, sigur se vor implica şi America, şi alte puteri. Grecia, după cuvintele Cuviosului Paisie, nu va suferi de pe urma războiului, dar datorită izolării internaţionale, va trece printr-o mare foamete. Dacă luăm în calcul şi actuala criză internaţională, se pare că foametea va fi dură.

Aceste lucruri sunt menţionate de profeţiile Sfântului Cosma Etolianul şi ale Cuviosului Paisie Aghioritul. Dacă facem comparaţie între actualele evoluţii ale problemelor noastre politice şi naţionale şi profeţiile Sfinţilor, realizăm că s-ar putea să ne aflăm în decursul desfăşurării acestora.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Inscenari, facaturi, Opinii, analize, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Criza puternica in Turcia, unde conducerea Armatei demisioneaza in urma divergentelor cu premierul islamist Erdogan

 1. Pai daca domnii generali si-au dat demisia cum mai ramane cu păstrarea caracterului laic al statului? , sau sa intelegem ca nu mai este la moda ca armata turca sa apere laicitatea statului. Chiar asa, cam usor s-au spalat pe maini de o asa mare responsabilitate lasand guvernului islamist mana libera in a acapara si aceasta ultima reduta a puterii in stat. Intr-adevar este o veste proasta pentru intreaga zona, mai ales ca turcii sunt suniţi si ar putea acum sa sprijine pe fata revolta majoritati sunite din Siria inpotriva conducerii şiită.

  Dupa cum arata lucrurile se pare ca a fost o actiune esuata de destabilizare a zonei balcanice si a orientului mislociu. Daca este adevarat ca Grecia era tinta unui complot, atunci lucrurile sunt foarte grave. Motivul pentru care armata turca sa intre intr-un conflic chiar temporar cu vecina sa de la vest ar fi fost legat de instalarea legii martiale. Un pretext foarte bun de a inlatura incomodul guvern islamist. Si totusi ceva nu a mers bine.

 2. @Gheorghita7:

  Cred ca a intrat intr-o alta faza, mai periculoasa, conflictul dintre armata si guvernul islamist. Pana acum se mai pastrau aparentele, pare-se, cu ”doar” acei generali care erau acuzati de complot. Acum intreaga conducere se solidarizeaza, practic, cu acei ”complotisti”… Iar aceasta o alta faza a conflictului, semnalata prin demisia acelor generali din Statul Major, nu inseamna abdicare de la propria agenda laica mostenita istoric. Guvernul islamist din Turcia nu e chiar asa islamic in alegerile sale, se vede din politica internationala pe care o duce. A sustinut si inca sustine regimul sirian (minoritar religios in Siria). Probabil se asteapta sau se lucreaza ca Turcia sa intre intr-o criza structurala, geopolitica sau interna, ca armata sa isi reintre in drepturi si sa rastoarne guvernul Erdogan. Ceea ce nu se mai poate face decat cu riscul unor mari tulburari in zona.

 3. The Project to Redefine Islam: Turkey as the New Model and “Calvinist Islam”

  Turkey in its present form is now being presented as the democratic model for the rebelling Arab masses to follow. It is true that Ankara has progressed since the days it used to ban Kurdish from being spoken in public, but Turkey is not a functional democracy and is very much a kleptocracy with fascist tendencies.

  The military still plays a huge role in the affairs of the state and government. The term “deep state,” which denotes a state run secretly from the top-down by unaccountable bodies and individuals, in fact originates from Turkey. Civil rights are still not respected in Turkey and candidates for public office have to be approved by the state apparatus and the groups controlling them, which try to filter out anyone that would go against the status quo in Turkey.

  Turkey is not being presented as a model for the Arabs due to its democratic qualifications. It is being presented as the political model for the Arabs, because of a project of political and socio-economic “bida” (innovation) involving the manipulation of Islam.

  Although very popular, the Turkish Justice and Development Party or JDP (Adalet ve Kalkinma Partisi or AKP) was allowed to come into power in 2002, without opposition by the Turkish military and the Turkish courts. Before this there was little tolerance for political Islam in Turkey. The JDP/AKP was founded in 2001 and the timing of their founding and their electoral win in 2002 was also tied to the objective of redrawing Southwest Asia and North Africa.

  This project to manipulate and redefine Islam seeks to subordinate Islam to dominant World Order capitalist interests through a new wave of “political Islamism”, such as the JDP/AKP. A new strand of Islam is thereby being fashioned through what has come to be called “Calvinist Islam” or a “Muslim version of the Protestant work ethic.” It is this model that is been nurtured in Turkey and now being presented to Egypt and the Arabs by Washington and Brussels.

  This “Calvinist Islam” also has no problem with the “reba” or interest system, which is prohibited under Islam. It is this system that is used to enslave individuals and societies with the chains of debt to global capitalism. It is in this context that the European Bank of Reconstruction and Development (EBRD) is calling for so-called “democratic reforms” in the Arab World.

  The ruling families of Sauda Arabia and the Arab petro-sheikhdoms are also partners in the enslavement of the Arab world through debt. In this regard Qatar and the Arab sheikhdoms of the Persian Gulf are in the process of creating a Middle East Development Bank that is intended to give loans to Arab countries to support their “transition towards democracy”. The democracy promotion mission of the Middle East Development Bank is ironic because the countries forming it are all staunch dictatorships.

  It is also this subordination of Islam to global capitalism that is causing internal friction in Iran. sursa: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25199

 4. Turkey: A Trojan Horse?

  Ankara has been portrayed as siding with the Libyan regime. In reality Ankara supports the Transitional Council and the NATO war against Libya. It has been claimed that Turkey has been advising Colonel Qaddafi and his regime, but this is misleading. Ankara has been playing the role of a negotiator and go-between, but it is not impartial.

  Turkey is administering or running the airport in Benghazi from which the U.S., British, French, NATO, and Qatar have given covert and illegal combat support assistance to the Transitional Council. [31] It was actually NATO that assigned Ankara the airport authority role via a NATO agreement with the Transitional Council. [32] Moreover, one of NATO’s operational headquarters for the war against Libya is located in Turkey and Ankara’s naval forces are participating in the naval operations and embargo against Libya. Turkey is also a de facto combatant through its combat support role in the war.

  NATO works on a consensus basis and if countries like Turkey and Germany were really against the war then they could have blocked NATO from getting involved in Libya.

  NATO as a whole is a military combatant in Libya and therefore all NATO members are by extension to be considered combatants. When General Carter Ham was asked by Senator Sessions if Turkey was obstructing the military campaign or blocking NATO attacks as was being claimed, he confirmed that Turkey was supportive of the war. [33] General Ham is the commander of U.S. Africa Command (AFRICOM) and the military flag officer that originally led the war against Libya until operations were transferred over to NATO.

  Before the NATO campaign against Libya, Ankara had been deepening its tied with Tripoli and had worked to establish a free-trade agreement between Turkey and Libya. Like its ties to Libya, the Turkish government has also been deepening its ties with Iran, Syria, Lebanon, Palestine (Hamas), Russia, and several former Soviet republics. This has been presented as part of the renaissance in Turkish foreign policy, which sometimes is labelled as neo-Ottomanism. This, however, appears to also be a means of bringing these players into the orbit of Washington and the European Union. In this regards Turkey could be seen as working as a Trojan horse that is integrating these players into the imperial network of Washington’s empire. Turkey’s role in Syria, Lebanon, and Gaza also appear to be part of a coordinated effort to cut them off from Iran.
  sursa: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=24746

 5. din ce in ce mai multe bucatele din puzzle-ul geopolitic actual completeaza imaginea unei lumi in fierbere, in sensul si spiritul profetiilor ortodoxe. Totusi inregistrez aceste vesti tulburatoare zi de zi, avertizata fiind de ceea ce trebuie sa asteaptam, si parca nu constientizez inca ce se intampla sub ochii nostri. Voi simititi la fel?

 6. @elena

  Absolut la fel..

  Sunt anesteziat pe rând fie de mulţimea păcatelor mele care m-au inundat, de acum şi acoperit pe de-antregul (după cum se poate lesne observa şi din duhul comentariilor pe care le postez în ultimul timp), fie de o nădejde pervertită în Hristos, mai mult un fel de indiferentism întrepătruns de predeterminism sau ceva de genul ăsta.. Poate cu mila Maicii noastre, o să gust şi eu un strop de trezvie şi de curată pocăinţă.. Sau smerenieee Oaauu.. that will be the day! 🙂
  Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

 7. usor siuliana analiza din standard…:) determinism simplist, predictibil, luat din pixu stratforului sau cine-o mai fi impunand trenduri de politica externa in zona asta…turcia face o politica externa geniala(ar merge si cu ghilimele) care-i va potenta exponential pozitia in zona, vinde iluzii scumpe si islamului militant, si rusiei si chinei si intr-o anumita masura si aliatilor “iudeo-crestini” in a caror hora joaca cu succes…abia atunci cand isi va depasi atributiunile si va dori sa fie autentic autonoma si puternica in spatiul orienului mijlociu, cand isi va incalca mandatul dat de israelieni si nato, lacomindu-se la halci mari din siria, iran, cand vor vrea sa influenteze libanul mai mult decat o fac acum, si vor pohti sa desfiinteze orice amintire a kurdistanului, cand vor agresa armenia si de ce nu, grecia…abia apoi va fi abandonata de catre leii satui coiotilor frustrati si hamesiti si rupti in tur, de la nord…sa-si faca si ei damblaua, adica sa se defuleze,…o vreme…

 8. Pingback: Arestarile continua in randurile armatei. DOSARUL ORGANIZATIEI KEMALISTE ERGENEKON SI COMPLOTUL ANTI-GUVERNAMENTAL DIN TURCIA
 9. Pingback: TURCIA VREA SANCTIUNI internationale impuse Israelului pentru ca nu si-a cerut scuze pentru raidul militar de anul trecut
 10. Pingback: CIPRU, SCANTEIE A RAZBOIULUI MONDIAL? Turcia, Grecia si Israel, angrenate intr-un posibil conflict asupra apelor teritoriale ale Ciprului
 11. Pingback: PROFETIILE CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL despre Turcia, Grecia, Cipru si CUM INCEPE RAZBOIUL MONDIAL
 12. Pingback: Presa din TURCIA despre anexarea NORDULUI GRECIEI, CIPRULUI si zonelor din SIRIA si IRAK. HARTA TURCIEI MARI sau NOUL IMPERIU OTOMAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: CAZUL ERGENEKON: condamnari pe viata pentru LIDERII KEMALISTI AI ARMATEI TURCIEI. Erdogan isi consolideaza “SULTANATUL” - Recomandari
 14. Pingback: LOVITURA DE STAT IN TURCIA. Lege martiala instaurata/ Erdogan cere populatiei sa iasa in strada | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare