Croatia: REFERENDUM pentru definirea constitutionala a CASATORIEI CA UNIUNE INTRE BARBAT SI FEMEIE/ SUA adopta alte legi PRO-HOMOSEXUALITATE

9-11-2013 2 minute Sublinieri

croatia

Croația va organiza pe 1 decembrie un referendum împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, în pofida opoziţiei militanţilor pentru drepturile homosexualilor, potrivit AFP.

Parlamentul croat a organizat acest vot la cererea unei organizaţii conservatoare denumite “În numele familiei”, care a strâns printr-o petiţie 700.000 de semnături din partea cetăţenilor care vor ca în Constituţie căsătoria să fie definită ca “o uniune între un bărbat şi o femeie” pentru că actuala Constituţie nu dispune de nicio definiţia a căsătoriei.

O sută patru deputaţi din totalul de 151 ai Parlamentului au votat în favoarea referendumului, iar 13 au votat împotrivă. Cinci deputaţi s-au abţinut.

Căsătoria între persoanele de acelaşi sex nu este autorizată în Croaţia, dar mişcările conservatoare afirmă că vor să blocheze o astfel de eventualitate, după anunţul Guvernului privind o nouă legislaţie în materie, care vizează autorizarea parteneriatului înregistrat.

Nu este vorba despre discriminare sau de dorinţa de a priva pe cineva de drepturile sale, ci se pune problema doar de a se asigura că ceea ce există (…), ceea ce este ancorat în societatea croată nu se schimbă, a declarat în faţa deputaţilor Zeljko Reiner, de la Uniunea Democrată Croată (HDZ, opoziţie).

Apărătorii drepturilor omului şi militanţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali) afirmă că un astfel de referendum este “discriminator”.Ei au cerut Curţii Constituţionale să îşi dea avizul în legătură cu legalitatea sa.

Este vorba fără îndoială de o întrebare care aduce atingere drepturilor omului. Un astfel de subiect nu poate face obiectul unui referendum“, asigură Sanja Juras, figură centrală a militanţilor pentru drepturile homosexualilor.

În 2003, Croaţia a acordat cuplurilor de acelaşi sex aceleaşi drepturi cu ale cuplurilor heterosexuale ce trăiesc în uniune liberă. Potrivit legii croate, reuşita unui referendum nu depinde de nivelul de participare şi rezultatul va fi validat indiferent de câţi cetăţeni merg la urne.

Drepturile homosexualilor reprezintă în continuare o temă foarte sensibilă în această ţară în care Biserica Catolică deţine un rol extrem de influent. Potrivit unui sondaj recent, aproximativ 54% dintre croaţi susţin organizarea unui referendum, faţă de 30% care se opun. “Suntem o ţară conservatoare şi vocea majorităţii trebuie ascultată“, insistă Marija Jankovici, o catolică practicantă în vârstă de 40 de ani.

Senatul american a adoptat joi un proiect de lege istoric, care interzice firmelor să angajeze sau să concedieze o persoană pe baza identităţii sau orientării sexuale, însă textul urmează să fie supus şi aprobării Camerei Reprezentanţilor.

La un decendiu de la prima încercare nereuşită de adoptare a unui asemenea text, “Employment Non-Discrimination Act” (ENDA) a fost adoptat cu 64 de voturi la 32 în Camera superioară majoritar democrată, bucurându-se de o susţinere puternică din partea ambelor partide.

“Senatul s-a exprimat clar în favoarea încetării discriminării la locul de muncă”, a declarat senatorul democrat Jeff Merkley, un apărător al textului. “Sper ca şi Camera să procedeze la fel”, a adăugat el.

Administraţia democrată a preşedintelui Barack Obama a reacţionat imediat după vot, exprimându-şi satisfacţia faţă de adoptarea acestui text, care vizează să “pună capăt nedreptăţii care-i afectează pe concetăţenii noştri americani cărora le este refuzat un loc de muncă sau care sunt concediaţi doar pentru că sunt gay, lesbiene, bisexuali sau transsexuali” (LGBT).

Casa Albă îndeamnă, în acest comunicat, Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, să “supună la vot acest text şi să îl trimită Biroului (preşedintelui Obama) pentru a deveni lege” cât mai rapid.

În timp ce apărătorii ENDA prezintă acest proiect ca pe una dintre legislaţiile în domeniul drepturilor civice cele mai importante din ultimii ani, opozanţii conservatori îl percep ca pe un “pumnal” înfipt în inima libertăţii religioase.

Opoziţia republicanilor s-a diminuat considerabil începând de săptămâna trecută, după ce textul a fost supus unei serii de amendamente vizând protejarea grupurilor religioase.

Însă această legislaţie riscă să fie blocată în Camera Reprezentanţilor, al cărei preşedinte, John Boehner, a apreciat că poate dăuna firmelor.

Chiar dacă majoritatea americanilor consideră că o asemenea discriminare pe baza identităţii sau orientării sexuale este ilegală, aproximativ 20 de state americane – în care munesc aproape 76 de milioane de americani – aplică această discriminare angajaţilor gay, lesbiene, bisexuali sau transsexuali.


Categorii

1. DIVERSE, America, Homosexualitate, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Croatia: REFERENDUM pentru definirea constitutionala a CASATORIEI CA UNIUNE INTRE BARBAT SI FEMEIE/ SUA adopta alte legi PRO-HOMOSEXUALITATE

  1. Pingback: Croatia revizuieste prin REFERENDUM Constitutia pentru a interzice CASATORIILE HOMOSEXUALE - Recomandari
  2. Pingback: CASATORII HOMOSEXUALE in inca cinci state americane/ ”EDUCATIE” SEXUALA despre perversiuni si homosexualitate la …GRADINITA! - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare