“CU DUMNEZEU INAINTE”. Emisiunea “In Premiera” cu NICOLAE CIURICA, unul din ultimii PARTIZANI ANTICOMUNISTI aflati inca in viata (VIDEO)

23-12-2013 4 minute Sublinieri

Se împlinesc 24 de ani de la Revoluție și încă ne mai întrebăm dacă aceasta este România pentru care au murit atâția oameni. Se pare că nu. Cel puțin asta crede Nicolae Ciurică, unul dintre primii români care au luptat cu arma în mână împotriva comunismului. Un regim pe care l-a considerat împotriva firii. Mai ales pentru că era opus ideii de Dumnezeu. Atât de tare a vrut să își scape țara de la rău, încât nu a ezitat niciodată să stea față în față cu moartea. Dar a fost salvat, spune el, de fiecare dată de o mână divină. Armele fie nu s-au descărcat, fie gloanțele au plecat spre el dar s-au oprit în Biblia pe care o purta asupra lui. Și astfel a ajuns, Nicolae Ciurică, la 80 de ani, probabil ultimul partizan în viață pentru a ne spune povestea unei generații așa cum nu a mai fost alta.

Uneori îți trebuie mai mult curaj să îți asumi o viță în chinuri decât să îți alegi moartea pentru a scăpa de ele. Nicolae Ciurică s-a încăpățânat să trăiască. Nici anii grei pe care i-a trăiat în munți, nici dușmanii care au vrut să îl omoare și nici temnițele nu l-au făcut să renunțe la dorința lui: să scape România de comunism și să ajungă la 80 de ani să ne ne spună o poveste despre curaj, dar mai ales despre patriotism.

“De fiecare dată m-a salvat Dumnezeu de la moarte”, povestește Nicolae cu ochii plini de mulțumire. A trăit istoria pe viu, a contribuit la ea, a schimbat-o și acum o lasă moștenire celor care vor să învețe din ea. Este spovedania unei generații așa cum nu a mai fost alta, o generație care și-a dat viața pentru libertatea noastră.

“Sunt anticomunist și așa o să fiu până voi muri și decât să fiu un comunist mai bine aș lua-o de la capăt! Îmi pare rău că am luptat atât, nu am izbutit nimic. Schimbarea care a venit nu este o schimbare cum ar fi cerut-o poporul român “. 

Și dacă nu am fi avut dragostea de țară, nu am fi avut astăzi pagini de istorie care să ne umple de cunoaștere și de mândrie pentru ceea ce au făcut predecesorii noștri.

Teregoveanul a devenit partizan la 18 ani şi a înfruntat sistemul comunist cu arma în mână. Nicolae Ciurică este unul dintre cei câţiva zeci de cărăşeni care au avut curajul să se revolte şi să semene teroare în rândul securiştilor.

Pentru Nicolae Ciurică, adevărata poveste de viaţă a început la vârsta de 18 ani, atunci când, împreună cu tatăl său, le-a dus de mâncare partizanilor din gruparea lui Uţă. Acela a fost primul contact pe care bărbatul l-a avut cu grupările din Munţii Banatului, după care a şi devenit omul de legătură al celor din munţi, cu comunitatea locală.

Bătrânul este ultimul partizan în viaţă din comuna Teregova, zonă recunoscută pentru mişcarea de rezistenţă anticomunistă din jurul anilor ‘50.

Viaţa de partizan

După ce le-a câştigat încrederea celor din grupul lui Uţă, chiar li s-a alăturat şi timp de patru ani a trăit în pădurile din munte, mai exact, până în 1950, atunci când a fost „vândut” Securităţii.

„Iarna, ne făceam adăpost în pământ, unde şi dormeam. Vara, de teamă ca securiştii să nu ne găsească, eram împărţiţi în grupuri: vreo şapte în total. În toţi acei ani, îmi amintesc că m-a mobilizat şi m-a motivat un sentiment de mândrie, că nu fac ceea ce mi se spune şi că încerc să îi ajut pe oameni să îşi obţină drepturile”,

a povestit Nicolae Ciurică, adăugând că, la fel ca toţi vecinii săi, se săturase să fie tracasat psihic de securiştii care mişunau zilnic prin sat şi le luau oamenilor agoniseala de o viaţă.

Partizanii atacau periodic secţiile de miliţie şi posturile de jandarmi de la vremea respectivă, ca să semene teroare în rândul securiştilor.

Revolte sângeroase

Bătăliile la care a participat Ciurică, cu arma în mână, au rămas în istorie.

„Chiar dacă lovitura de stat nu a avut şanse, pentru că Teregova era prea departe de capitala României, partizanii au dat o bătălie grozavă. Au fost momente dure de tot. Chiar au omorât două persoane din Teregova, despre care se spunea că erau comunişti şi ofereau informaţii sistemului. Le-au scos ochii. Reacţiile defensive ale partizanilor erau dure. Au atacat chiar şi o unitate de miliţie, după care s-au refugiat prin Luncaviţa. Contraatacul securiştilor însă, a fost mult mai dur şi, în cele din urmă, i-a nimicit pe cei care au încercat să le dea o lecţie”,

a spus istoricul Miodrag Milin, care a scris mai multe lucrări pe tema partizanilor din Banat.

În cei patru ani cât a stat în munţi, Nicolae Ciurică a trecut de şapte ambuscade care au avut loc între partizani şi miliţieni.

„Ei adunau date despre noi, urmăreau unde ne ascundem, după care dădeau câte un atac, să ne nimicească. Într-o seară, într-o ambuscadă, ne-au  încercuit. Aveam la mine desaga cu merinde şi Noul Testament. Un glonţ a trecut prin alimente şi prin carte, dar eu am scăpat cu viaţă”,

a povestit partizanul.

Îşi cereau drepturile

Partizanii încercau să oprească colectivizarea, dar şi să îi nimicească pe securiştii care terorizau oamenii. Pregăteau o lovitură de stat. „Nu ştiam ce şanse aveam să ne realizăm visul, dar dacă nu am fi încercat, nu am fi ştiut niciodată”, a povestit, mândru, Nicolae Ciurică. Însemnele partizanilor din Munţii Banatului erau tricolorul şi un ban de 100 cu Regele Mihai, iar toţi cei care aderau mişcării trebuia să depună un jurământ. Mişcarea partizană a fost independentă de cea legionară.

Arestat în comuna Sacu

În 1950, Nicolae Ciurică a fost arestat în comuna Sacu, din apropiere de Teregova.

„Trebuia să duc un bilet deputatului țărănist Ion Avram. El susținea grupul de partizani al lui Uță. Au apărut însă,  doi milițieni, care m-au ridicat. Am tras concluzia că am fost urmărit încă din Teregova. Mai târziu, am aflat că trădătoarea mea este Anastasia Benghia, o femeie la vreo 55 de ani, care ne aducea de mâncare. M-a vândut la 01 noiembrie 1950. Rând pe rând, am fost exterminați, împușcați, ori trimiși în închisoare. Eu am executat 10 ani, 3 luni și 8 zile de închisoare, dar în 1965, Dej [Ceausescu – n.n.] a dat un decret prin care a permis eliberarea tuturor deținuților politici”,

spune partizanul.

Chinuit în închisoare

„Am fost anchetat la Timișoara, unde am stat până în 1954. De la Popa Șapcă, am fost mutat la Baia Sprie, Oradea și Jilava. Stăteam câte 100 de persoane în aceeași celulă, dormeam pe jos, pe ciment. Când se întorcea unul, în cursul nopții, trebuia ca toate cele 100 de persoane să facă același lucru. De felul meu, am 95 de kg, însă când am ieșit din închisoare avem 38. Cred, totuși, că aș fi murit dacă în mina de la Baia Sprie aș fi muncit, însă am refuzat să fac asta. Stăteam, mă ascundeam, iar când mă prindeau că fug de exploatarea minieră, mă trimiteau zile în șir la carceră. Mâncarea era, de fapt, apă caldă. Mai primeam o dată la două zile arpacaș, ciorbă de morcovi sau de varză”,

spune Nicolae Ciurică, care la 33 de ani s-a eliberat din închisoare.

Nu a mai vrut nimeni să îl angajeze, dar a avut curajul să înceapă propria lui afacere.

„Am cunoscut în închisoare un tăbăcar care mi-a povestit totul despre această meserie, pe care am început și eu să o practic. Deși eram stângaci la început, în timp am prins experiență și am dezvoltat afacerea mea pe plan local. Oamenii veneau cu piela brută și plecau cu haina acasă. Mi-am angajat chiar și ucenici și, în timp, am câștigat foarte bine. A urmat o perioadă prosperă”,

spune zâmbind, de această dată, partizanul […].

 *


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Partizanii (eroii rezistentei in munti), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la ““CU DUMNEZEU INAINTE”. Emisiunea “In Premiera” cu NICOLAE CIURICA, unul din ultimii PARTIZANI ANTICOMUNISTI aflati inca in viata (VIDEO)

  1. Extraordinar film, cinste celor care au putut crea o asa capodopera, in timp ce altii vor sa nu se mai vorbeasca despre aceste momente. Asemenea fapte de eroism ar trebui mentionate in cartile de istorie. In Rusia sunt recunoscute meritele celor care au murit din cauza comunistilor criminali, au avut mai multa putere organizatiile care vor sa spuna adevarul. La noi persecutia psihologica continua si de la nivelurile oficiale nu se recunoaste nimic, ba mai rau, fostii tortionari sunt facuti scapati.
    Este clar, doar in imparatia lui Dumnezeu este dreptate aici nu. Liberul arbitru, si vointa libera pe care o are fiecare, poate fi folosita si spre rau si acei care fac aceasta, din ispita, pot avea mai multa putere de decizie intr-o tara.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare