CULMEA NEOCOLONIALISMULUI: Ajutoare de stat de 67 MILIOANE EURO pentru marile CORPORATII IT! IBM, Deutsche Bank, Dell, Microsoft – “bietii” intreprinzatori stipendiati din banii romanilor-cersetori…

23-01-2014 3 minute Sublinieri

dominatie

IBM, Endava, DB Global Technology (Deutsche Bank), Dell, SCC Services, Telecom Global Services Center si Microsoft au primit in 2013 acorduri de finantare in baza schemei de ajutor de stat in proiecte IT care creeaza minim 200 de locuri de munca, conform datelor Guvernului. Valoarea totala a acestor proiecte de investitii depaseste 160,5 milioane euro, ajutorul de stat pe care il vor primi este de 67 milioane de euro, 3.151 de locuri de munca urmand sa fie create in cel mult 3 ani de la finalizarea investitiilor.

Guvernul a aprobat ajutoare de stat in valoare de peste 215,4 milioane euro in 2013 in baza a trei scheme de ajutor administrate in prezent de Ministerul de Finante, a anuntat joi institutia.

Printre principalii beneficiari de ajutor de stat in care au primit acorduri de finantare in anul 2013, in baza schemelor administrate de Ministerul Finantelor Publice, se afla companii cu capital strain de renume international precum: Daimler, IBM, Microsoft, Dell, Delphi, Continental Anvelope etc. dar si companii cu capital romanesc precum Adeplast etc. Principalele proiecte finantate cu ajutor de stat si finalizate in anul 2013 sunt cele ale companiilor Pirelli, Dacia-Renault, Rombat, Contitech (parte a grupului Continental) etc.“, se arata in comunicatul Ministerului de Finante.

Ministerul de Finante administreaza in prezent trei scheme de ajutor de stat, reglementate prin:

– H.G. nr.1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile
– H.G. nr.753/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor
– H.G. nr.797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin utilizarea tehnologiilor noi si crearea de locuri de munca.

Schema de ajutor de stat reglementata prin Hotararea de Guvern din iulie 2012 vizeaza investitiile care promoveaza utilizarea tehnologiilor noi (ITC) si crearea a cel putin 200 de locuri de munca. Locurile de munca trebuie create in cel mult 3 ani de la data finalizarii investitiei, iar firma are obligatia de a mentine posturile create cel putin 5 ani de la data efectuarii primei plati a ajutorului de stat aferent fiecarui loc de munca creat.

Guvernul a publicat pe site-ul sau lista companiilor care au primit in 2013 acorduri de finantare in baza acestei scheme de ajutor de stat, precum si detalii despre proiectele de investitii si locurile de munca pe care si-au asumat ca le vor crea.

Iata mai jos aceste proiecte, in functie de numarul de locuri de munca ce urmeaza sa fie create:

1. IBM a primit acordul de finantare in data de 05.07.2013. Proiectul, in valoare de 51,2 milioane de euro, vizeaza ‘extinderea activitatii IBM ROMANIA prin realizarea unei investitii initiale constand in achizitia de echipamente si crearea de noi locuri de munca’. Proiectul va fi implementat in localitatile Bucuresti si Brasov, IBM asumandu-si crearea a 900 de locuri de munca. Valoarea ajutorului de stat pentru acest proiect este de 21 milioane de euro.
2. Endava Romania a primit acordul de finantare in data de 14.06.2013. Valoarea totala a proiectului de investitii este de 20,7 milioane de euro si vizeaza activitati de realizare a softului la comanda ‘Dezvoltare regionala Endava 1000+’. Proiectul este implementat in Bucuresti, Iasi si Cluj, iar compania si-a asumat crearea a 500 de locuri de munca. Valoarea ajutorului de stat este de 9,5 milioane de euro.
3. DB Global Technology (Deutsche Bank) a primit acordul de finantare in data de 20.12.2013. Proiectul, in valoare de 39,24 milioane de euro, vizeaza “Centrul de tehnologie din Europa de Est al Deutsche Bank AG” si crearea a 500 de locuri de munca. Proiectul va fi implementat in Bucuresti, iar valoarea ajutorului de stat este de 15,69 milioane de euro.
4. Dell a primit acordul de finantare in data de 20.12.2013. Proiectul, in valoare de 21,09 milioane de euro, vizeaza “extinderea activitatii curente prin investitii in tehnologii noi si crearea de noi locuri de munca” si crearea a 455 de locuri de munca. Proiectul va fi implementat in Bucuresti, iar valoarea ajutorului de stat este de 8,43 milioane de euro.
5. SCC Services a aprimit acordul de finantare in data de 17.10.2013. Proiectul are o valoare totala de 7,74 milioane de euro si vizeaza “extinderea si diversificarea activitatii SC SCC SERVICES ROMANIA prin realizarea unei investitii initiale constand in achizitia de echipamente si crearea de noi locuri de munca’. Proiectul va fi implementat la Bacau, compania asumandu-si crearea a 376 de locuri de munca.
6. TELECOM GLOBAL SERVICES CENTER a primit acordul de finantare in data de 02.09.2013. Proiectul, denumit Umanis, este o investitie greenfiled, care va fi implementata in Bucuresti si va crea 220 de locuri de munca. Valoarea totala a proiectului este de 8,6 milioane de euro, iar valoarea ajutorului de stat este de 3,44 milioane de euro.
7. Microsoft a primit acordul de finantare in data de 05.07. 2013. Proiectul, in valoare de 11,91 milioane de euro, vizeaza “extinderea si diversificarea Diviziei de Suport si Servicii pentru clienti si parteneri a Microsoft Romania’ si crearea a 200 de locuri de munca. Proiectul va fi implementat in Bucuresti si Timisoara. Valoarea ajutorului de stat pentru acest proiect este de 5,06 milioane de euro.

Nota noastra:

Ajutoarele de stat in economie nu sunt o treaba usoara pentru o tara membra UE, mai ales pentru una cu statutul Romaniei. E foarte dificil sa acorzi ajutor financiar companiilor nationale, alea pe care Comisia si FMI le au in vizor pentru a fi privatizate. In cazul Oltchim, de pilda, guvernul a cautat tot felul de scheme justificative fata de FMI si CE pentru a putea da niste bani de salarii si pentru a nu inchide definitiv si destina fierului vechi combinatul.

Iata insa ca banii romanilor, altfel cersetorii Europei care isterizeaza cancelariile “lumii bune”, sunt foarte buni si, dupa toate aparentele, foarte usor de acordat ca ajutor de stat unor “bieti” intreprinzatori ca Microsoft, Dell sau Deutsche Bank! Numai daca alaturam numele acestor giganti ai corporatiilor cu notiunea de “ajutor de stat” si punem in context, adica ne gandim la isteria anti-cheltuieli publice, anti-finantare companii nationale, la regimul de taxe la care este supus intreprinzatorul autohton, rezulta o nepotrivire sfidatoare, batjocoritoare.

Dar este doar inca o dovada a regimului periferic, neocolonial, pe care il are tara noastra, care pentru 200 locuri de munca (doua sute!) plateste de-i iese pe nas corporatiilor hraparete, care sunt nimic altceva decat niste jigănii ciorditoare.


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “CULMEA NEOCOLONIALISMULUI: Ajutoare de stat de 67 MILIOANE EURO pentru marile CORPORATII IT! IBM, Deutsche Bank, Dell, Microsoft – “bietii” intreprinzatori stipendiati din banii romanilor-cersetori…

 1. http://economie.hotnews.ro/stiri-it-16467978-ajutoarele-stat-nedreptate-colectiva.htm

  Stirea mi se pare emblematica pentru ilustrarea modului in care un guvern socialist gandeste, actioneaza si comunica.

  Primul instinct este sa apreciezi cum statul ajuta la crearea a trei mii de locuri de munca. Ne va fi tuturor mai bine, nu? Gresit. Ne va fi tuturor mai rau, cu exceptia catorva oameni.

  Cine pierde din aceasta afacere? Cu exceptia lor, toate firmele de IT din Romania!

 2. “Aici nu ne putem plânge de investitorii străini, este clar. Sectorul privat este competitiv. (..) Marea problemă este sectorul de stat, fie că vorbim de marile companii de transport feroviar, fie că vorbim de operatorii de energie sau producătorii de gaze”, a spus Băsescu.

  El a afirmat că, în acest context, cuvântul de ordine care trebuie folosit este “restructurarea”.

  http://www.romaniatv.net/traian-basescu-nu-putem-fi-competitivi-pana-cand-sectorul-de-stat-nu-se-diminueaza_122268.html

 3. Milioane de euro donatii catre corporatii – poate ar trebui pornita o campanie nationala de ajutorare a bietelor corporatii care nu mai pot de dragul locurilor de munca pentru bastinasi.
  Ca dragostea lor tine numa pana la prima palitura de criza interna – cand vor purcede la reduceri considerabie de costuri, concedieri si desigur relocari in alte tari mai “calde” – asta deja e un fapt arhicunoscut.
  Cazul Nokia este inca proaspat in memoria colectiva.

  Altfel, avem tineri inteligenti si pusi pe treaba care nu is sprijiniti de statul roman nici c-o palma dupa ceafa a.i. sa dezvolte afaceri serioase in plan local.

  Ionatan Lavric şi Vlad Pavel, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava, au dezvoltat un sistem sofisticat de monitorizare a securităţii unei clădiri. Cei doi au fost deja contactaţi de o firmă de specialitate pentru implementarea softului inventat de ei în două spitale din Iaşi.

  http://adevarul.ro/locale/suceava/doi-liceeni-revolutioneaza-sistemele-securitate-inventia-800-lei-uimit-specialistii-domeniu-1_52e2903dc7b855ff56c3c1e4/index.html

  Asta dupa ce mai deunazi se anunta cum un startup romanesc (infiintat in 2008 aici si stramutat apoi peste hotare) se vandu pe vreo 15-20 milioane de verzisori.

  uberVU, companie de analiza social-media fondata in 2008 de trei romani, a fost achiztionata de canadienii de la HootSuite pentru o suma cuprinsa intre 15 si 20 milioane dolari, scrie TechCrunch. HootSuite este o paltforma prin care companiile isi gestioneaza prezenta pe site-urile social media, iar achizitia ii permite sa furnizeze clientilor mai multe date si sa lanseze servicii premium prin care sa-si creasca profitul. uber are in portofoliu servicii prin care companiile pot afla in tim,p real ce se scrie despre ele pe mai multe retele sociale.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-it-16464342-ubervu-companiae-analiza-social-media-fondata-romani-fost-cumparata-peste-15-milioane-dolari-canadienii-hootsuite.htm

  Dar nu, in loc ca statul sa ajute startupurile locale ale tinerilor antreprenori bastinasi – care sa creasca in plan local si sa contureze o piata a muncii sanatoasa si o economie de productie pe masura – aista varsa ajutoare de zeci si zeci de milioane catre corporatii orientate catre profit rapid si piata de servicii.

  Oricum ai lua-o, din stanga sau din dreapta, de sus sau de jos, actiunile guvernelor locale cu greu pot fi intelese. Doar daca…

 4. Cata nesimtire!

 5. S-a indoit cineva asupra intentiilor investitorilor chinezi?
  Strategia economico-comerciala a guvernului actual va avea drept consecinta distrugerea agriculturii prin industrializarea sectorului zootehnic si evident, distrugera solului, poluarea panzei freatice.
  Copiii romanilor vor manca pulpe chinezesti cu hormoni si antibiotice, dupa ce timp de doua decenii au mancat pulpe americane cu hormoni si antibiotice.
  Din nefericire, politicienii responsabili pentru semnarea contractelor comerciale cu chinezii, nu vor da socoteala in fata justitiei, fiind favorizati de reglementarile internationale recente, in materie de comert.

  “Claudiu Franc, presedintele Ropac si al Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine din Romania, avertizeaza ca exista riscul ca fermele locale sa ajunga foarte usor pe mana investitorilor chinezi, care au inceput deja sa prospecteze piata locala, iar romanii sa fie nevoiti sa cumpere alimente. Presedintele Ropac sustine ca asiaticii nu sunt interesati, in general, sa incheie parteneriate, ci ei ’’vor să cumpere fermele cu totul, după care vor aduce muncitori chinezi, iar noi o să ajungem să cumpărăm mâncare”. România a semnat un protocol cu autoritatile chineze in urma caruia va exporta in urmatorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Baltata romaneasca in China, care le vor aduce fermierilor romani venituri mai mari de o jumatate de miliard de euro. Chinezii au mai anuntat ca vor sa importe cateva milioane de porci, precum si ovine.”

 6. Pingback: AMERICA NE VA BECHTELI* DIN NOU? Speculatii despre ambitioasa tinta “A SASEA TARA DIN EUROPA” stabilita de Ambasadorul SUA si ideea “ECHILIBRARII” activitatii DNA | Cuvântul Ortodox
 7. Pingback: Discrepanta de tara bananiera: 70% dintre salariatii români castiga SUB PRAGUL SALARIULUI MEDIU/ Cei mai mari investitori straini – CAPSUNARII/ ”Sustenabilitate” si ”productivitate” – tezele neoliberale ale CRESTERII PROFITURILOR CAPI
 8. Pingback: TTIP. Desi Germania si Franta resping la nivel oficial PARTENERIATUL TRANSATLANTIC, negociatorul-sef al UE declara ca LIBERALIZAREA COMERTULUI dintre SUA si UE merge mai departe/ ADEVARATII ASISTATI SOCIAL: GUVERNUL CIOLOS FINANTEAZA MULTINATIONALELE | Cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare