Papa Francisc si cybermisticismul: “INTERNETUL E UN DAR DE LA DUMNEZEU”, “CATOLICII TREBUIE SA FIE CETATENI AI EREI DIGITALE”
Papa Francisc i-a îndemnat pe catolici să fie “cetăţeni digitali” constructivi, folosind Internetul, pe care l-a calificat drept un “dar de la Dumnezeu”, ca modalitate de consolidare a solidarităţii, într-un “dialog autentic” pentru ajutarea celorlalţi şi pentru evitarea excluziunii.
Suveranul Pontif a făcut public primul său mesaj pe reţelele sociale, transmis tradiţional în fiecare an cu ocazia Sfântului Francisc de Sale, ocrotitorul jurnaliştilor, intitulat “comunicarea în folosul unei autentice culturi a întâlnirii”.
În acest mesaj, prezentat de AFP şi de cotidianul catolic Avvenire, Papa Francisc afirmă că “Internetul poate oferi posibilităţi de întâlnire şi solidaritate între toţi oamenii şi că acesta reprezintă un lucru bun, un dar de la Dumnezeu”.
De asemenea, conform AFP, Suveranul Pontif a atras atenţia asupra riscului excluziunii, dezorientării, închiderii şi ignoranţei, care pot fi favorizate de Internet.
“Mărturisirea evanghelică creştină nu se face printr-un bombardament cu mesaje religioase, ci prin voinţa de a ne oferi altora, prin disponibilitatea de a ne implica răbdător şi respectuos în problemele şi în remedierea dubiilor altora”, a subliniat Francisc, citat de Avvenire.
Totodată, Francisc a pledat pentru un dialog adevărat între credincioşi şi necredincioşi. “Dialogul nu înseamnă renunţarea la propriile idei şi tradiţii, ci doar la pretenţia că acestea sunt unice şi absolute”, a menţionat Papa Francisc, afirmaţie care, potrivit AFP, riscă să atragă criticile catolicilor tradiţionalişti, care l-au acuzat recent de relativism pe Suveranul Pontif.
La fel ca predecesorul său Benedict al XVI-lea, Papa Francisc i-a îndemnat pe internauţi “să redescopere liniştea şi calmul” în această lume agitată.
Suveranul Pontif a lansat primul său mesaj despre comunicaţiile sociale, emis în mod tradiţional în fiecare an în ziua Sfântului Francisc de Sales, ocrotitorul ziariştilor. În mesaj, Papa Francisc le-a recomandat catolicilor să fie “cetăţeni ai erei digitale” constructivi, folosind internetul, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Legat de fenomenul reţelelor sociale, Suveranul Pontif a atras atenţia şi asupra pericolelor acestuia. Papa Francisc spus că “internetul poate oferi oamenilor mai multe ocazii să se întâlnească şi să îşi manifeste solidaritatea, iar acesta este un lucru bun, un dar al lui Dumnezeu”.
Biserica trebuie să îşi manifeste angajamentul în domeniul internetului, aminteşte Francisc, el însuşi urmărit de peste 10 milioane de internauţi pe Twitter, ‘pentru a aduce răniţilor’, pe cale digitală, ‘uleiul şi vinul’. ‘Comuniunea noastră să fie ulei parfumat pentru durere şi vinul cel bun pentru bucurie’, a arătat papa, inspirându-se din Evanghelie.
Francisc a insistat în mesaj pe excluderea, dezorientarea, nepăsarea faţă de celălalt, care se pot manifesta pe internet.
Nota noastra:
Nu se putea ca, dupa ce se implicase asiduu in campania pro-viata nevoindu-se cu doua mesaje pe twitter de sustinere a marsurilor din Franta si SUA, Papa Francisc sa nu recupereze terenul pierdut cu inca o lovitura de impact pe frontul “liberal”. De aceasta data, pe tema internetului.
Coborand parca, direct din cele mai utopice si transumaniste doctrine despre rolul salvationist al internetului in lumea de astazi, Papa cere catolicilor sa fie “buni cetateni” ai acestei “ere digitale” care ni se deschide in fata. Astfel, a vorbit despre “comuniune”, “comunitate” si “autentica intalnire cu celelalalt”, toate facute posibile de acest dar al lui Dumnezeu, internetul! Si noi care credeam ca internetul este o mare provocare care tocmai ca goleste de substanta comunicarea, virtualizeaza si dez-intrupeaza contactul personal cu celalalt, modifica radical perceptiile si interactiunile umane pana intr-acolo incat ne putem astepta ca noile generatii, atat de roase de bolile digitale, sa fie cu adevarat “omul nou” pentru “noua lume”!
Si, pentru a duce pe cele mai inalte culmi ale cybermisticismului elanul sau, Papa Francisc ne indeamna sa fim buni samarineni virtuali ai celor cazuti prin talharii digitali. Pana la urma, poate ne va indemna sa ne si impartasim de Dumnezeu tot pe internet, nu? De vreme ce e atata “autenticitate” acolo…
De ce promoveaza atat de intens Papa Francisc internetul? Pentru ca un mediu surogat, ce are valentele sale comunicationale reale dar limitele si riscurile si mai reale, este un mediu perfect pentru tipul de lider religios surogat ce este el insusi.
… si e foarte importanta lapidara afirmatie despre dialog: “Dialogul nu înseamnă renunţarea la propriile idei şi tradiţii, ci doar la pretenţia că acestea sunt unice şi absolute”. Nu, nu asta inseamna dialog, nu e nicio pretentie sa fii constient ca Hristos, de pilda, asa cum l-ai primit prin traditia autentica a Bisericii, este unic si absolut. E vorba de fidelitate, nu de pretentie aici. Nu e nevoie sa IMPUI sau sa ÎMPUI capul altora cu aceste Adevaruri, insa, pentru un crestin fidel, pana la urma de orice fel, afirmatia Papei chiar nu poate fi citita decat in cheie radical-relativista.
- ASA PAPA – ASA CONSILIER: Papa Francisc si-a adus drept consiliera o tanara care pozeaza sexy si creeaza scandaluri la Vatican…
- INTRONIZAREA PAPEI FRANCISC si noile elemente ale mitologiei de PR care consacra “Bergoglio style”, provocator de delir colectiv (FOTO, VIDEO)
***
- PARINTELE SAVATIE LA SOPHIA despre “desteptaciune”, (i)responsabilitatea cuvintelor, provocarile de pe internet si stricarea dragostei: “SUNTEM IN FAZA DE BUIMACEALA. VOR CA TOTI SA DEVENIM OBRAZNICI SI MANDRI” (video)
- Parintele Savatie Bastovoi: TRAIM INTR-O MARE PESTERA DIGITALA
- Social Media SCHIMBA MINTEA OMULUI, pregatindu-l pentru participarea la MAREA SCAMATORIE [infografic]
- Noi boli digitale: INSOMNIA electronica, diminuarea EMPATIEI si incapacitatea distingerii intre BINE si RAU, SMOGUL INFORMATIONAL si CYBERUTOPISMUL (STUDII)
- VIATA PE INTERNET SAU “ZOMBIFICAREA” OMULUI
- CUM NE MODIFICA INTERNETUL MINTEA SI CUM AFECTEAZA PERFORMANTELE SCOLARE [si Video]
- AMPUTAREA AFECTIVA: consecinta folosirii excesive a calculatorului si mobilului
- FACEBOOK SI DEZINTEGRAREA UMANULUI
- INTERNETUL ALIENEAZA
*
Acest papa este un agent de frunte al instaurarii Noii Ordini Mondiale. Parerea mea este ca de fapt e francmason si satanist. Este pus acolo ca sa distruga biserica din interior. va amesteca minciuna si adevarul, va distruge tot ce mai ramasese nedistrus din catolicism dar ni-l vor impune si noua.
Multi spun ca el poate fi profetul mincinos din apocalipsa.
@ Pungescu:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/02/28/parintele-elpidios-profetie-viitorul-papa-demisia-papei-benedict-alungat-profetul-mincinos/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/03/20/talcuirea-apocalipsei-noul-papa-profetul-mincinos-demisia-benedict-fiara-desfranata-vatican-bancheri-pecete-prigoana-sfarsitul-lumii-arhimandritul
>Acest papa este un agent de frunte al instaurarii Noii Ordini Mondiale.
Ma tem ca e mult mai grav: este foarte amenintat/santajat si se straduieste sa impace capra cu varza; cam cum a fost la noi cand Sf Sinod a fost fortat sa nu aplice Canoanele cu IPS Corneanu si cu PS Sofronie…
Posibil ca Ratzinger sa fi demisionat ca sa nu apostazieze… Inital parea bine intentinat (dpdv catolic), provenind din fosta inchizitie – cosmetizata si reformata acu 100 si de ani.
Nimeni nu ne-a spus ce presiuni s-au facut asupra ierarhilor in cazul Corneanu. Cred ca de aici vine primejdia majora. E bine sa urmarim cu atentie ce se intampla la catolici.
Acest om, s’a ratăcit pe sine şi-şi justifică public rătăcirea pentru a cosolida rătăcirea celor care-l cred şi-l urmează.
Nimeni nu poate fi desăvârşit dintre oameni. Ca om doar Domnul Iisus a fost desăvârşit, pentru că era Dumnezeu şi om.
Nimeni nu este cu desăvârşire bun, dar nici rău desăvâtşit nu poate fi.
Omul (fără Domnul Iisus) judecă binele prin sine, nu prin Adevărul lui Dumnezeu.
Prin urmare, BINE şi BUN, (într’o astfel de judecată), este tot ce “îndulceşte”, (satisface şi “împlineşte”), pe om ca trup şi ca duh.
Bunul şi binele ce ni le-a arătat şi oferit Dumnezeu prin scriptură şi prin însăşi Fiul său, nu “îndulcesc” şi nu satisfac trupul şi duhul omului, prin simţămintele pervetite de cădre, ci doar prin credinţă, prin lepădare de sine.
Acest om este lipsit de înţelepciunea divină, pentru că nu are frică de Dumnezeu (care este începutul înţelepciunii).
Dacă ar avea frică de Dumnezeu, ar înţelege că internetul este cea mai puternică exprimare a patimii nesupunerii omului faţă de legile lui Dumnezeu.
Internetul nu este libertate dumnezeiască ci demonică.
Nu este libertate spre plus infinit ci spre minus infinit.
Voi fi osândit imediat dacă voi spune că internetul are (totuşi) cenzură şi că nu este libertate totală.
Internetul ARE cenzura libertăţii (pe care o slujeşte).
Are cezura patimilor care l’au creat.
Internetul este fuga demonică de supunere. Fuga de cezura de orice fel. Abuzul cenzurii stăpânirilor, care nu mai separă binele de rău ci interesele stăpânitorilor (care sunt tot mai împotriva lui Dumnezeu şi a omului), a făcut de nebiruit puterea justificatoare a internetului. Omenirea nu poate nici cum ( şi nici od ată), evolua (în bine), fără cenzurăFirea omului impune cenzura.
Sunt şi bune şi rele ce trebuiesc ascunse, gestionate sub cheie … (sub legi), pentru ca viaţa socială să decurgă normal.
Evoluţia de la copil la adult cere cenzură. Problemele fiecărei persoane, famili instituţii, ori stat cer legi şi cenzură.
Internetul le face însă tot mai slabe şi mai nefolsitoare.
Iternetul a dechis iadul nesupunerii copiilor faţă de părinţi.., porţile tartarului obsecnităţiilor, a infracţiunilor, a legnturilor primejdioase , a iadului socializării (şi internaţionalizării), patimilor, a păgânizării, a răzvrătirii şi violenţei, a manipulării (ascunse) a maselor… iadul virtualităţii şi virtualizării, a însingurării de semeni şi de Dumnezeu.
Vor zice mulţi :
-Deajuns fanaticule ! Internetul are multe părţi bune şi fără el astăzi nu ar fi cu putinţă unele lucruri. (Inclusiv ceia ce tocmai faci).
Revin la ce am spusa din început.
Nu există bine desăvârşit (la omul căzut), nici rău desăvârsit.
Binele fără Dumnezeu nu este bine.
Acest om (ca să revin la afirmaţia papei), susţinând internetul, suţine.împătimirea nu despătimirea, susţine un scop nemântuitor.
Cele spuse de mine le vede şi înţelege orice creştin, (cu atât mai mult un om ce are atâta răspundere înaintea lui Dumnezeu şi a semenilor săi).
Are însă interes să o facă.
Toate acţiunile şi convingerile acestui pontif sunt umanizatoare nu îndumnezitoare. Toate coboară la om nu îanlţă pe om la Dumnezeu. Coboară divinul la măsura umanului şi umanismului, nu înalţă umanul redobândirea relaţiei de dragoste dintre om şi Dumnezeu, coboară evanghelia de la fiţi desăvârşţi precum Tatăl vosru cel din ceruri desăvârşit este la fiţi omenoşi ître voi şi umanişti precum “tatăl vostru” om este. A auzit cineva vre-un apel la desăvârşire la despătimire din această latură, eu nu aud şi nu văd decât apel la umanitarism, la social (şi cultural), bunele relaţii (pământeşti) dintre semeni. Sfântul Ioan Iacob Românul, vorbeşte limpede despre înşelarea veacului din urmă care va face din evanghelie trat umanitar desăvârşit.
Nu poate fi înşelare mai lesne şi nu poate fi ceva mai potrivit pentru aa specula, manipula şi stăpâni masa cea mai mare şi mai sensibilă la omesc şi umanitar.
Maine sau poimaine o sa ne zica “infailibilul” ca si cipurile pe mana sau pe frunte sant bune… Ca trebuie sa-ti hranesti copiii, familia.
Dumnezeu sa ne pazeasca in acest sfarsit de Apocalipsa.
@nicolaie mirean,
ai dreptate.Prea putine lucrari sunt bune pe internet si mai putini sunt cei ce se folosesc de aceste informtii cu adevarat folositoare.In rest…..gunoi,lest ce duce omenirea in “intunericul cel din afara…”
DOAMNE AJUTA.
Adaug, fara sa comentez, ca Papa Francisc este un rasfatat al presei de aici, de peste Ocean. Mereu in atentie, mereu pe citat, are vizibilitate de star media. Am sentimentul unui deja vu, dupa nu foarte indepartata experienta cu Barak Obama.
Deasemenea, imi provoaca neplacere sa ii privesc chipul, fara sa pot spune exact de ce. Este posibil sa fie doar proiectia unei antipatii.
Cu gandul la urmatorul mesaj al Papei Francisc despre dialog “A dialoga nu înseamnă să renunţi la propriile idei şi tradiţii, ci să renunţi la pretenţia că sunt unice şi absolute.” (am postat mesajul intetral la adresa http://www.staupenet.ro/papa-francisc-despre-internet.html ), va recomand sa cititi si ce spun alte persoane despre internet: http://www.staupenet.ro/ce-este-internetul
p.s. daca imi veti trimite un raspuns la intrebarea “Ce este internetul pentru tine?” (cu mentionarea in clar a autorului) il voi publica cu placere in cadrul proiectului, alaturi de celelalte raspunsuri.
@Tudor:
Da, ne miram sa fi fost chiar asa lipsit de “nuante” mesajul Papei. Textul integral arata ca a fost mult mai subtil, insa, din pacate, cu aceeasi finalitate ca cele punctate in comentariul nostru de mai sus. In schimb, ceea ce nu e deloc subtil e propozitia relativista. In fine…
Parerea noastra ne-am exprimat-o aici, initial in revista Familia Ortodoxa:
Cyber-utopismul – încă un mod de a vrăji lumea?
Unul din cele mai grave efecte ale Internetului mi se pare faptul ca el contribuie la depersonalizarea oamenilor, a relatiilor umane, la schimbarea perceptei si raporturilor fata de aproapele. Adica realizeaza exact opusul fata de ceea ce suntem chemati sa fim, de a ajunge la asemanare cu Dumnezeu.
Acestea fiind zise, daca tot Internetul permite oamenilor sa se descarce…
Eu mi-am cunoscut nevasta pe net. Un an de zile am vorbit pana am vazut-o in carne si oase. Cred ca internetul e ca si cutitul: poti sa tai gatul cuiva sau paine. Sfantul Ioan Hrisostomul daduse exemplul asta, parca. Pot sa ma uit la “Razbointrucuvant ” sau la porneturi. Eu aleg.
enkidu,
au fost doi oameni şi o interdicţie, (ÎNAINTE DE CĂDERE)… Ştim ce s’ales.
Acum după cădere (şi evololuţie), câţi folosesc “cuţitul” doar pentru pâine ?
Nu am spus acestea spre a-ţi anula spusa.
Omul (şi creaţia sa), DOAR a cunoscut binele şi răul, dar nu este în stare (prin sine), să separe binele de rău, (şi să biruie prin sine răul).
Creaţia omului este asemenea omului care (din ale lui Dumnezeu),a creat-o. Dar firea omului înclină spre rău.
Nu putem numi bun (dar nici rău), ce este amestec.
Iertare.
Mie mi se pare ca Internetul ajunge sa fie, printre altele, un rau necesar.
Esti pe net, deci existi! – cam asa a devenit lumea de astazi. Daca dispari de pe net, nu-i nimic, ca nu se intereseaza nimeni de tine, si in plus exista stiri mult mai importante decat banalitatile din viata ta. Incetul cu incetul omul devine masina si existenta lui nu se mai poate concepe fara vre-un dispozitiv electronic.
Chair daca citesti numai articole duhovnicesti pe net, poti sa ajungi la un moment dat sa iti hranesti sufletul ca si cum te-ai uita la telenovele. Adica stai intr-o lume frumoasa, cu scrieri care ajung la inima insa, cand te intorci in jurul tau, te lovesti de o alta realitate. Si asa poti sa ajungi destul de usor la depresie, caci discrepanta este foarte mare. Urmarea este ca ai tendinta sa revii tot in acea lume frumoasa pe care ti-o poate oferi internetul, si asa se creaza dependenta si se ajunge la insingurare.
Si daca stam sa ne gandim cum mai stau lucrurile, vazand si cum s-a intamplat in cazul accidentului de avion din Apuseni, tot mai repede poate sa-ti sara in ajutor un om care isi cauta vaca in porumb, decat unul care sta cu toata tehnologia in fata. Problema mea este ca eu nu cunosc nici un om care sta la coada vacii (nu ca mi-as dori asta) dar imi pare rau pentru ceilalti care se desensibilizeaza, si pentru mine…
Înşelarea şi autoînşelarea noastră este tot mai subtilă şi mai greu de descoperit, pentru că nu suntem oameni de ce e da, Da şi nu, Nu. Domnul ne-a prevenit că ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este. Observ cum de la zi la zi trecem de la Da şi Nu la fărmiţarea lor. Fărâmiţăm albul şi negru, binele şi răul atât de mult şi aşa le smestecăm încât din negru devine gri şi din alb asemeni iar mai departe… din acest amestec este gicit şi filozofie speculativă în a arăta fără greşeală care-i albul şi care-i negrul, ce mai este Da şi Ce mai este Nu.
Oamenii simplii au rămas la marile contaste. Se tem de nuanţe, pentru că nepreocupaţi de lucru cu ele se tem să nu le încurce. Nu au îndrăzneala de a arta cuiva ceva griu ca fiind alb. Se tem să susţină aceasta cu înverşunarea cu care o facem noi, care deşi vedem că este gri de necontestat, ceia ce nu înseamnă nici alb nici negru, nici Da, nici Nu, rămânem pe gri, pentru că ne bizuim că ştim cât este alb şi cât este negru, (şi care este albul şi negru din amestec). Aici este.înşelarea “deşteptăciunii” veacului nostru. Rămânem (ca să zic aşa) pe gri. Pe amestecul acesta pe care îl respinge Domnul Iisus, motivaţi de agerimea minţii şi iscisinţ
şi iscusinţa în a explica cât este Da şi cât Nu în acest amestec. Dar griul rămâne gri.
Iertaţi îndrazneala.
Am spus şi aici aceasta, pentru că foarte mulţi din cei din jurul meu, la orice aş spune, vin cu nuanţe, care, deşi sunt zdrobitor de adevărate, nu sunt de folos, diluiază, amestecă, stinge, încurcă şi în final face zadarnică toată truda.
Nu ştiu dacă m’am făcut înţeles, în cele spuse.
Este un act de mândrie în îndrăzneala mea şi-mi cer iertare de la frăţiile voastre şi de la Dumnezeu.
Revenind mai indeaproape la tema articolului, nu cred ca e greu de vazut cat de aberant poate fi conceptul ca internetul este “un dar de la Dumnezeu”. Astfel te face sa te intrebi cum de nu l-au primit Apostolii la Cincizecime si cum de s-a putut ca atatia sfinti care au fost pana acuma sa nu fi primit un asa dar?! Cum de i-o fi vaduvit pe ei Dumnezeu si in schimb de un asemenea “dar” divin poate beneficia orice utilizator care se conecteaza in retea. Ca este Dumnezeu atat de bun de face sa rasara soarele si peste buni si peste rai e una, dar ca mai si imparte Internetul printre daruri, asta e alta gaselnita diavoleasca…
Asta cu darul de la Dumnezeu n-aţi înţeles-o voi bine: este vorba că este un dar de la dumnezeul lui Francisc I. Şi având dumnezeul acesta nevoie de adepţi cât mai mulţi, Francisc îi îndeamnă să se lase prostiţi de internet cât mai mult pe cât mai mulţi.
Adevărul este, după cum spunea păr Galeriu, că sufletul oricărui lucru este sensul pt care a fost făcut. Aşadar, dacă internetul a fost făcut plasă de prins oamenii pt un dumnezeu-idol, atunci este un lucru malign. Dacă ne folosim de el cu discernământ, care de astă dată vine de la Dumnezeul cel Adevărat, atunci nu putem răni pe nimeni şi este un lucru benign. În orice caz, mi se pare, că cu cât eşti mai departe de internet, de telefon mobil, de televiziune şi chiar de autoturism, cu atât poţi fi mai aproape de fericire. Pt un creştin deci, singurul instrument de a cântări binele şi răul de pe internet este discernământul propriu sau/şi al duhovnicului.
În rest am mare admiraţie faţă de capacitatea acestui iezuit alb (sau papă negru dacă vreţi) de a se menţine în atenţia a sute de milioane de oameni cel puţin, ca un personaj pozitiv!
http://www.antena3.ro/externe/semn-rau-la-vatican-porumbeii-pacii-eliberati-de-papa-au-fost-atacati-brutal-de-alte-inaripate-241877.html
PAPA FRANCISC. Porumbeii albi eliberaţi de PAPA FRANCISC cu ajutorul unor copii în piaţa Sf. Petru din Vatican au fost atacaţi de ciori şi pescăruşi, potrivit The Guardian.
http://www.realitatea.net/semne-sumbre-porumbeii-pacii-eliberati-de-papa-francisc-au-fost-atacati-de-ciori_1366454.html
cel mai penibil papa de pana acum…a batut recordul de debitat aberatii pe unitatea de timp, cred ca nici catolicii lui nu mai au incredere in el