Cum a prezentat pr. Constantin Necula ortodoxia penticostalilor din Beius (VIDEO)

13-03-2012 2 minute Sublinieri


Am primit pe mail o mare parte din conferinta tinuta de pr. Constantin Necula la Beius, la invitatia penticostalilor condusi de Vladimir Pustan, lipsind, din cate ni s-a explicat, ultimul minut si partea cu intrebarile. O redam, dand astfel prilej tuturor cititorilor sa isi faca propria lor parere privind modul in care a predicat despre ortodoxie parintele Necula la Beius.

Exprimandu-ne ingrijorarile fata de ce se organiza la Beius, intr-o postare publicata inainte de eveniment, provocata de mesajul cu tenta manipulator-ecumenista de pe afisului organizatorilor, consideram ca este onest sa prezentam acum si ceea ce a predicat parintele, adaugand scurtele noastre observatii.

In primul rand, credem ca cel mai problematic ramane insusi cadrul in care s-a organizat conferinta. Vladimir Pustan nu a pierdut prilejul sa mai faca putina reclama cultului sau inaintea cuvantului invitatului, de pilda. Este foarte greu sa mergi pe terenul altuia, cand oamenii de acolo sunt dominati in mod clar de liderul lor, si sa faci misiune ortodoxa fiind introdus si girat de Pustan.

Dincolo de acest lucru, credem insa ca, fara a fi neaparat un exemplu de apologie ortodoxa, cum au exagerat unii encomiastic, conferinta in sine a parintelui Constantin Necula nici nu poate fi considerata drept concesie ecumenista sau relativista. Totusi, in ciuda asteptarilor celor mai multi dintre noi si, probabil, tocmai ca urmare a presiunii create pe Internet inainte de conferinta, pr. Necula chiar a vorbit despre succesiunea apostolica, despre Liturghie, despre Maica Domnului (povestind o minune), despre icoane, despre cum a participat la o minune a sfintilor martiri din vechile orase ale Turciei, a strecurat, pentru cine ar fi avut urechi de auzit in sala, ca a fi in Hristos nu inseamna a te aduna laolalta, a canta ceva si a te simti bine, ci a te impartasi de Insusi Trupul si Sangele Sau… si altele. Ba chiar a terminat conferinta citand dintr-o poezie a sfintilor inchisorilor, anume din cartea Poeti dupa gratii, mentionand cu glas tare inclusiv faptul ca e editata de Man. Petru Voda. Este remarcabil si ca a militat, mai pe la inceputul conferintei, pentru ora de religie “confesionala”, respingand (chiar cu indemnuri cam… contondente) ideea unei ore a istoriei religiilor.

Sigur, se poate observa faptul ca, totusi, nu e indeajuns sa spui despre ortodoxie ca e un mod de viata (chiar daca il citezi, prin asta, pe pr. Nicolae Steinhardt). Ortodoxia e chiar viata in sine, sau firea [adevarata] a omului, cum spunea Parintele Rafail Noica. In acest sens, s-ar mai putea adauga faptul ca nu a insistat sau nu a vorbit despre pericolul inselarii reprezentate de curentele “harismatice”, chiar daca le-a aratat, intr-un fel, ridiculozitatea sau gaunosenia, facand insa trimitere la curentele catolice de acest gen (episod probematic, de altfel. Ce cauta parintele ortodox Necula intr-un eveniment in care participa si o “episcopesa”?). Insa, in general, parintele a mers pe o abordare de tip pozitiv, adica nu pe una in care sa pui accentul pe inselarea in care se afla celalalt, sau pe pericolele reprezentate de astfel de devieri, ci mai mult pe ce ar insemna ortodoxia ca un “mai mult”, “mai frumos”, ca o plinatate a unei experiente pe care o cauta si ceilalti, desi a precizat, la un moment dat, ca vrea sa ii “deranjeze” pe ascultatori si sa ii puna pe ganduri.

Cu toata ironia aruncata, la inceput, din coltul gurii catre “bloggeri”, poate ca e bine ca mai exista cineva care sa-i mai traga de maneca pe conferentiarii nostri apologeti, foarte abili de felul lor, chiar daca vor sa apara uneori ca niste baieti de cartier veniti de pe maidan, care merg pe la adunari ale eterodocsilor sau fac “promo” vedetelor “harismatice”.

Ceea ce ramane insa, dincolo de toate, este, asa cum mentionam si in articolul initial, legitimarea, ca grupare crestina valabila, a inselarii promovate cu sarg de mare manipulator de Vladimir Pustan. Sigur ca nu e cazul sa se fi mers in mijlocul penticostalilor si sa li se spuna “ratacilor care sunteti voi rataciti, ori la ortodoxie ori la iad”, nimeni zdravan la cap nu ar pretinde asta, sigur ca poti cauta sa pleci de la ceea ce i-ar mana pe acei oameni de la spate catre Dumnezeu, dar nici nu trebuie subestimate astfel de prilejuri de sminteala in care cel mult poti fi considerat un reprezentant onorabil, chiar foarte talentat, al “confesiunii” ortodoxe. Si, atunci cand scopul este sa prezinti seducator ortodoxia, cand strategia este nu atat sa convingi, cat sa farmeci auditoriul, atunci iti poti pune problema daca astfel de ocazii chiar vor folosi pe cineva inspre mantuire. Stai si te intrebi daca nu ar fi mai cinstita o dezbatere polemica asumata, in care scopul nu e “sa ne cunoastem mai bine” si sa vedem care seduce mai frumos, ci una in care se confrunta, deschis (de o maniera similara misiunilor facute de pr. Daniil Sasoev in mediile neoprotestante), invataturile de credinta pentru a iesi la iveala, biruitoare, Adevarul si lumina ortodoxiei, nu priceperea omeneasca.


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Opinii, analize, Preot Constantin Necula, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

108 Commentarii la “Cum a prezentat pr. Constantin Necula ortodoxia penticostalilor din Beius (VIDEO)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

 1. Si tocmai in Duminica Ortodoxiei, cand ne cinstim sfintii, mucenicii, parintii care au patimit pentru Hristos si a caror grija a fost sa ne transmita noua invatatura curata, adevarul intreg, nestirbit si neadaptat la nici o conditie a vremii prin care a trecut, primit chiar de la apostoli…

 2. am cateva intrebari/remarci pt.pr(of)-(of) 2 in… sper ca macar in UNU, Necula-C-tin Valer:

  1.FIIND DUMINICA ORTODOXIEI, i-a dus lui Vladimir Pu(t)stan sectantul macar o ICOANA cu sfantul Vladimir, si sa-i zica ca seamana macar la o tirica din parcurs…http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-vladimir-120233.html
  SAU icoana VLADIMIRSKAIA
  http://stiri.lacasuriortodoxe.ro/tematic/icoane-duhovnicesti/3255-icoana-vladimir-si-una-din-sarbatorile-ei-procesiunea-cu-icoana-vladimirskaia-la-21-mai.html
  …nu mai zic de VLAD Tepes ORTODOXUL ca avea o metoda faina( cum se zice prin Ardeal, tulai mama)

  2.Le-a spus macar SECTANTILOR la misto cum i place IN SALILE ORTODOXE…( ma Bunilor, de ce nu va schimbati prenumele ortodoxe daca tot v-ati vandut? mergeti pana la capat cu GURU vostru, ca majoritatea aveti nume de sfinti, MARIA, VASILE, IOAN, GRIGORE, GHEORGHE, MAGDALENA, ANA, CRISTINA, iOANA, CRISTIAN, VLADIMIR etc)

  3. Iar aia CU CARTEA,cu marturisitorii din temnitele comuniste e JENIBILA, e praf in ochi pt.CIP-uiti cei care vad REALITATEA si nu A-D-E-V-A-R-U-L. Sper sa ma insel si in saptamanaiile viitoare sa-l vad alaturi de parintele Iustin Parvu ( ca are si el multi profitori si scelerati mintali langa Sfintia sa,[…])

  4. PANA LA indumnezeirea maidanului sa nu ajungem la MAIDANIZAREA LUI DUMNEZEU.

  5. Adevarata Evanghelie e la cine e SMERIT…LA PR(OF).DR.UNIV. NECULA intri smerit si iesi SMINTIT.(scapa cine poate, ptiu)

  6. Stiu sigur ca si-a pus ucenicii de aur, studenti la EL-CAPPO DI TUTTI -FRUTTI sa contreze pe aici. Oricum aici se face mai multa TEOLOGIE decat pe la Hermanstadt ( Sighi), DECI O SA IA NOTE DE TRECERE (nu la ciresari)

  7. SA NU mai facem comparatii deplasate INTRE CONSTANTINI , caci ca preotul Constantin Sarbu-martirul putem gira ca nu inghitea nimic fals, si era UN TITAN smerit.
  Sau SFANTUL CONSTANTIN?

  *** sa platim($$$$$) astia cu numele Constantin o taxa de poluare ca ne folosim de asa nume de Sfant gratis. Macar sa-l cinstim cu ICOANA MAICII SALE SI CU SFANTA CRUCE!

  AMIN!

 3. Arie era atat de patruns de convingerile sale eretice,incat nici dragostea si nici palma Sfantului Nicolae nu l-au putut trezi.Nu vorbim aici de fundamentalism ortodox,caci Sfintii Parinti au fost echilibrati si nu vreau sa vorbesc nici despre comentatori ecumenisti.Dar sincer credeam pana acum ca iubirismul fals predicat de unii din pastorii nostrii nu a prins decat la oamenii simplii.Citind comentariile ma infricosez…Din ce am mai citit un bun crestin refuza orice legatura cu ereticii,nu il primeste in casa,nu sta cu el la masa.Si noi ajungem sa credem ca propovaduim la ei acasa.Si uitam mereu ca ii schimbam pe cei din jurul nostru numai daca ne schimbam intai noi.Caci prima data noi nu stam in Adevar.

 4. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/03/14/evanghelia-mangaierii-sufletelor-predica-parintelui-aldea-despre-mijlocitorii-nostri-si-despre-cum-se-apara-dreapta-credinta-si-audio/

  …si aici atingem alta ratacire a zilelor noastre – doar ca apararea dreptei credinte se face in toate laturile vietii unui om. Nu poti sa spui: „Eu apar dreapta credinta in ceea ce priveste energiile necreate, dar o batjocoresc cand e vorba de desfranare. Eu apar dreapta credinta cand este vorba despre slujirea si rugaciunea cu cei de alta credinta, dar n-am nimic impotriva betiei”, pentru ca si aceasta tot erezie este. Si aici este o capcana in care diavolul a prins pe multi din zilele noastre, care socotesc ca, daca marturisesc credinta ortodoxa in ceea ce priveste o dogma sau alta, isi pot permite sa fie largi – ca sa zic asa – la inima cu ei insisi in ceea ce priveste alte pacate sau patimi. Cu ei, si cu altii, zicand ca aceea nu conteaza atat de mult cata vreme marturisesti dreapta credinta. Pai tocmai n-ai marturisit-o! Caci ce spune Hristos: „Din pricina voastra numele Meu este hulit intre neamuri”.Si iarasi spune: „Vai celui prin care vine sminteala!”

 5. @gigel chiazna: Comentarii realiste si punctuale. Multumim domnule Chiazna.
  Acest Necula, inca din primele minute de mare conferentiere, a fost zeflemist fata de bloggerii…culmea fratii lui ortodocsii, apoi era atat de emotionat sa isi povesteasca mandru toate cautarile sale, cum a umblat el ba la baptisti, ba la martori, ba la penticostali, a tinut sa precizeze ce varsta are, 42 si cum are scrise deja 44 de carti…mare om….mai tare decat Sfintii Parinti…Continua la fel de bucuros si asa in spirit pioneresc sau utecist(caci a facut precizarea ca a fost secretar utc – el si cu primu ministru) cum a avut sansa sa primeasca din mainile “fratilor” penticostali o biblie – care biblie cand nu e cea corecta? – si cum a invatat cantarea ? Care cantare intreb eu? Pe cea psaltica cumva? A invatat traditia muzicii bizantine de la penticostali sau de fapt s-a initiat in cantarile puerile, siropoase, fara consistenta, lamentabile de tip oastea domnului cu “Iisuse dulce”, “Blandul pastor” si altele de tipul asta….adaugand si chitara si alte zdranganeli aferente ereziei in care sed linistiti si plini de ei toti cei care au TRADAT ORTODOXIA???? Iertati , insa necula trebuia sa fi ramas mai bine acasa in Duminica Ortodoxiei dupa Sfanta Liturghie…si inca odata nimeni nu sesizeaza de la ce ierarhi a primit binecuvantarea sa mearga la cea adunare de eretici??? Iertati. Promit sa nu mai revin pe subiect, dar domnul GIGEL CHIAZNA ARE DREPTATE in comentariul dumnealui.

 6. @Stefan

  Intru umanitate nu putem fii toti frati, primii oameni nu au fost creati ca frati (Adam si Eva) si nici urmasii lor nu erau toti frati intre ei…

  Frati/surori suntem intru Hristos, caci prin Botez si Credinta avem sansa de a devenii Fii ai lui Dumnezeu,ca si EL, si de aceea ne putem apela “frate/sora”, intru aceasta relatie filiala cu Dumnezeu suntem frati/surori.
  Iar Singurul Dumnezeu este Sfanta Treime si singura Cale pe care putem deveni frati intru Dumnezeu este Dreapta credinta !

  De aceea in nicio circumstanta, nici macar dintr-o “iubire” gresit inteleasa fara doar si poate, nu putem fii “frati” cu ereticii sau paganii !

  Unde am ajuns ! De la sfintii capabili sa-si dea viata pentru credinta si care ii anatemizau pe eretici, la slujitorii Domnului de azi, care “glumeti”, ii numesc pe eretici frati :-(, vai si amar de noi !

  A te face tuturor toate era valabil atunci cand Apostolii au facut Evanghelizare pentru ca ei mergeau intre oameni care nu auzisera niciodata de Hristos, si atunci evident ca trebuia “sa se faca tuturor toate” pentru ca pornind de la ideile lor sa-i orienteze, sa le arate unde este ADEVARUL.

  Dar penticostalii/protestantii de orice fel, nu numai ca au auzit de Hristos si de jertfa Lui, dar si Il batjocoresc, considerandu-L un profet, Crucea nu o venereaza, pe Sfanta Fecioara o desconsidera, pe sfinti nu-i respecta, si atunci cum sa te faci lor toate ??? Pai ce ei sunt nestiutori ? Nu, ei stiu, dar resping ADEVARUL si il calca in picioare smintind oamenii !!Si sa le mai spui si “frati” ?

  Doamne iarta-ne !

 7. Parinte Mihail multumesc pentru precizare. E de ajutor.
  Doamne ajuta

 8. Eu as dori sa aflu mai multe detalii despre “Ileana CosanGeana”, am cautat pe internet si nu am gasit mare lucru. Nu am auzit niciodata de “Cosangeana” pana sa-l ascult pe pr. Necula.

 9. Magda,

  E “licenta” N.C.! O fi vrut sa spuna Co-Sangeana adica con-sangvina, dar cu grimasele lui smecheresti din coltul gurii, ne-a cam derutat!
  ….

  Unii dintre voi, de ce spuneti ca “a marturisit”?
  Ce a marturisit? Ca Ortodoxia este “un mod de viata”?

  ORTODOXIA este CREDINTA DREPTSLAVITOARE! Asa trebuia sa spuna, daca vroia sa marturiseasca!

  Nu s-a dus sa marturiseasca ci “sa depasim barierele confesionale”.

 10. @cristi_g,

  “Arie era atat de patruns de convingerile sale eretice,incat nici dragostea si nici palma Sfantului Nicolae nu l-au putut trezi.” – Spunea Cuv.Paisie Aghioritul ca Arie si-a dat seama ca greseste, ca nu e in Adevar, dar din orgoliu nu a vrut sa recunoasca si sa se pocaiasca de erezia lui.

  @Hrisanti,

  Dar penticostalii/protestantii de orice fel, nu numai ca au auzit de Hristos si de jertfa Lui, dar si Il batjocoresc, considerandu-L un profet, Crucea nu o venereaza, pe Sfanta Fecioara o desconsidera, pe sfinti nu-i respecta, si atunci cum sa te faci lor toate ??? Pai ce ei sunt nestiutori ? Nu, ei stiu, dar resping ADEVARUL si il calca in picioare smintind oamenii !!Si sa le mai spui si “frati” ?

  Totusi, stiam ca protestantii, penticostalii cred despre Hristos ca e Fiul lui Dumnezeu, altfel nu s-ar mai putea numi confesiuni crestine. Profet il cred islamistii. Protestantii critica Sf. Cruce, pe Sfinti si nu cred in sfintenia Maicii Domnului.
  E gresit ca pr. Necula s-a adresat cu “frate”, caci nu poti sa numesti asa pe cineva care nu cinsteste Crucea si pe Maica Domnului. Spunea Sf. Ioan Evanghelistul:

  “9. Oricine se abate si nu ramane in invatatura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce ramane in invatatura Lui, acela are si pe Tatal si pe Fiul.
  10. Daca cineva vine la voi si nu aduce invatatura aceasta, sa nu-l primiti in casa si sa nu-i ziceti: Bun venit!
  11. Caci cel ce-i zice: Bun venit! se face partas la faptele lui cele rele.”
  (Epistola 2 Ioan cap.1)

  Dar cel care ii zice “frate”… Insa sa presupunem ca a fost o concesie spre dialog, a fost o adresare ce s-a dorit a apropia pe interlocutor(i).

  Nici eu nu cred ca a fost bine ca tocmai in Duminica Ortodoxa a facut aceasta, pentru ca a smintit pe ortodocsi, mai ales ca suntem in Postul Mare. Sa fi vrut sa sarbatoreasca astfel Ortodoxia, pentru a castiga suflete pentru Hristos? Posibil, ramane de vazut rezultatul.

  In afara acestui context, nu gasesc rau a predica protestantilor Ortodoxia, dimpotriva. Unii critica aspru acest gest, pe motiv ca oricum nu va prinde samanta cuvantul parintelui deoarece ei cunosc Ortodoxia, si din mandrie si comoditate s-au desprins de ea si nu doresc sa se intoarca. Da, pentru acestia e f. greu sa fie convinsi de orice predica (“Dintre noi au iesit, dar nu erau de-ai nostri, caci de-ar fi fost de-ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci ca sa se arate ca nu sunt toti de-ai nostri, de aceea au iesit.“); ma gandesc totusi la cei care poate nu cunosc Ortodoxia, care s-au nascut in familii de penticostali si au fost indoctrinati, nestiind de fapt cu ce este cu adevarat Ortodoxia. Pentru aceia, e posibil sa nu fie totul pierdut, deoarece stim bine ca sunt si protestanti si penticostail care s-au convertit la Ortodoxie, asadar nu e ceva imposibil. Daca macar unul dintre ei vine la Ortodoxie, efortul nu a fost degeaba. Penticostalii au auzit de Hristos, dar nu toti cunosc Ortodoxia, de aceea a te face “toate tuturor”, precum Sf. Pavel, poate fi o idee buna, caci altfel e greu sa fii inteles.

  20. Cu iudeii am fost ca un iudeu, ca sa dobandesc pe iudei; cu cei de sub lege, ca unul de sub lege, desi eu nu sunt sub lege, ca sa dobandesc pe cei de sub lege;
  21. Cu cei ce n-au Legea, m-am facut ca unul fara lege, desi nu sunt fara Legea lui Dumnezeu, ci avand Legea lui Hristos, ca sa dobandesc pe cei ce n-au Legea;
  22. Cu cei slabi m-am facut slab, ca pe cei slabi sa-i dobandesc; tuturor toate m-am facut, ca, in orice chip, sa mantuiesc pe unii.
  23. Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca sa fiu partas la ea.

  (Inca n-am apucat sa ma uit pe filmare.)

 11. @Elena G.
  Da, am inteles ce a zis, voiam doar sa aflu mai multe detalii, daca stie cineva unde sa gasesc mai multe informatii despre originea basmelor cu ileana cosanzeana si fat frumos.

 12. Văd că sunt mulţi mari creştini pe aici, care judecă ei infailibil şi pe preot, şi pe ierarh. Oare chiar aveţi dreptate?
  Apoi, Gigel Ch., dacă tot l-ai citat pe păr. Arsenie Boca, sfântul Ardealului, atunci fă-o până la capăt: a zis că Sibiul va cădea ultimul. Aşa că atenţie!

 13. “Citind comentariile ma infricosez…”-subscriu,desi pe…verso… 😀

  “@beatrice:buna asta!… 😀 ” -a fost o ironie,in caz ca cineva a inteles altceva,desi nu cred(eam)…
  @admin
  “@Lucian:

  Daca ai urmarit mai atent ce am scris, nici nu am sustinut ca discursul sau a fost ecumenist si nici macar caldicel. Nu, a fost spectaculos, si nu un spectacol de factura proasta sau facila. Ne-am exprimat insa parerea ca aceasta strategie apologetica, avand in vedere cadrul in care e desfasurata, nu e cea mai potrivita. In acest sens, completam cu:

  @cristian:

  Exact genul asta de intalnire (al pr. Galeriu – noi exemplificam cu pr. martir Daniel Sasoev) il dadeam noi ca fiind mai potrivit pentru o misiune ortodoxa si exact asta NU a fost la intalnirea cu penticostalii a pr. Necula. Noua ni se par a fi doua moduri foarte deosebite, si ca duh, si ca motivatii, si ca efecte. Dincolo de faptul ca nu oricine are harisma parintelui Galeriu.”

  -Sint multumit cu punctarile astea(cam PREA invizibile pt. unii/majoritatea…),totusi,sa nu `plastifiem` in sabloane exemplele Pr.Galeriu si Sasoev pt. orice context…Apoi,lasind alte `istorii` de-o parte,pt. acest caz particular,Pr. Necula cu siguranta merita macar respect,ceea ce nu prea transpare din com.,daca nu altceva,nu vreau sa mai reamintesc pt. ce…Cine il ataca pt. ce am vazut in film,cine,aici,vede mai degraba birna in loc de pai,sa aiba demnitatea sa o dovedeasca prin contraexemplu.Practic,frate!Nu vorbe!Cine se…inghesuie?Eu cred ca stacheta este destul de ridicata.
  Ps:Ca tot zicea cineva,si am vrut sa mentionez si eu asta intr-un com. anterior,si eu am vazut in acea sala multe fetze `opace`,`muncite`,`aeriene` dar am vazut si oameni a caror chipuri pareau sincer puse pe ginduri de ce se petrecea acolo.Unul singur din acea adunare sa se-ntoarca si va fi o minune.Despre smintitii rezultati,no comment…

 14. @ovidiu:

  “Citind comentariile ma infricosez…”-subscriu,desi pe…verso… 😀

  Oare? Caci pare ca le-ai citit doar pe sarite, foarte selectiv si doar pe ultimele (trecand in hiper-diagonala si textul postarii). Altfel nu ne explicam… unde ai vazut fratia ta lipsa de respect. Acum trebuie sa il adulam, sa zicem numai de bine, sau sa nu mai zicem nimic pentru ca se condisera lipsa de respect? Probabil insa ca rotativa comentariilor la aceasta postare s-a invartit prea mult si ne zapaceste deja pe toti de cap de nu ne mai intelegem unul cu altul.

 15. admin:
  Frate,daca asta ai inteles…stii,ironia-i/ispita ca,poate fiecare-n parte ne-am putea acuza reciproc,in buna parte-si,se vede treaba:in van!-de aceleasi reprosuri,ca de exemplu:

  “Oare? Caci pare ca le-ai citit doar pe sarite, foarte selectiv si doar pe ultimele (trecand in hiper-diagonala si textul pstarii). Altfel nu ne explicam…”..

  .Iar acel citat se pare ca era valid cind era in directia initiala…Nu astept explicatii in acest sens,nu -i cazul…Dar de ce te-ai legat de-un pai ca sa intorci…tot carul?Poate erau alte lucruri mai “agatabile”…Nu cred ca-i cazul sa ne suparam de la atita.
  Te rog sa ma ierti si tu si toti cei care sau simtit lezati!
  Doamne,ajuta!

 16. @ovidiu:

  Of… Poate te exprimi si fratia ta mai… clar? Chiar am citit atent comentariile fratiei tale si asta am inteles: ca nu am fost echilibrati, ca nu am avut respect. Si la asta am si raspuns. Daca am inteles gresit, asta ne e capacitatea la dezlegat cimilituri, sa nu fie cu suparare. 🙂

 17. admin:
  ce-mi doresc eu mie,sa va dea insutit Dumnezeu voua si comentatorilor si cititorilor acestui site!Sau reciproca!! 😀

 18. @ovidiu

  🙂

  Totul e sa nu o dam dupa… cires(ari)! 😉

 19. Cum zicea cineva mai sus…ori fi prin partile astea multi cires(ari)dar,putintica incredere… 😉

 20. E o mare inselare si usor se prind in cursa si in mrejele ei cei slabi! Nu va inselati! Ca una ce am trecut prin acest gen de inselare in privinta unui la fel de “convins ortodox”, dar care nu se dadea inapoi de a se ruga cu protestantii, v- as recomanda sa nu va grabiti in a da verdicte- pro.
  Acesti ecumenisti, te pot prinde usor in cursa lor, cu discursurile lor extraordinare si foarte ortodoxe(asa incepe inselarea), ca mai apoi, sa- si strecoare subtil veninul. Sunt atat de experti, incat, daca nu esti cu adevarat un traitor al ortodoxiei, esti foarte usor de amagit. Aveti mare grija! Doar cu multa purtare de grija a lui Dumnezeu am reusit sa ies din inselare(de atunci, privind in urma, imi dau seama, ca asa precum paianjenul isi tese cu multa dibacie panza pentru “victimele sale” naive si acestea se prind foarte usor, asa am fost si eu). Asa si acesti ecumenisti, se folosesc de cuvant, pentru a prinde in cursa lor, precum paianjenul, de panza sa. Multi studenti erau pur si simplu fascinati de cuvantul sau, dar putini erau cei ce- si dadeau seama de insertiunile viclene ce le strecura cu multa dibacie. Sunt foarte priceputi!
  Nu am fost deacord nici o clipa cu participarea pr. Necula la aceasta(aceste) conferinte. Pacat! Mare pacat de dansul! Dumnezeu sa ne ierte pe toti!

 21. …si ce este mai important de subliniat, este insusi faptul ca, asa cum acesti frati admin au facut cunoscuta inselarea acestui preot(spre binele tuturor), asa si in cazul parintelui de care v- am vorbit, au facut cunoscuta intr- un articol, inselarea sa. Acesta a fost momentul in care am inceput sa fiu mai atenta si sa- mi dau seama de pericolul ce ma pastea. Dumnezeu sa va dea sanatate si mantuire, fratii mei intru Hrisos. De mare folos mi- a fost faptul ca v- am cunoscut. Va sunt recunoscatoare si va multumesc!

 22. Ma iertati ca insist…Mai precizez,daca se intreaba cumva cineva de unde vine incapatinarea mea,ca marturisesc ca pe cit i-am luat apararea in acest caz particular,pe atita ma dezic de multele,arhicunoscutele sale devieri…Dar poate ca tocmai de aia,nu puteam sa tac.Recunosc,inainte de acea intilnire eram atita de sigur de mine in privinta a ceea ce avea sa se-ntimple acolo…Dar,una-i una si alta-i alta…

 23. @ Ovidiu:

  E in regula asta, singura problema e sa incerci totusi sa faci ceva cu exprimarea, ca sa nu ne chinuim ultimii neuroni sa descifram de fiecare data tot felul de sarade si sa incepem un lant al slabiciunilor din replici agasa(n)te, care nu folosesc pe nimeni. Multumim!

 24. @admin
  Ceea ce se petrece in mod frecvent in viata noastra si de care, trebuie sa recunosc, eu una nu-mi dau seama prea des, este modul in care ne privim propria existenta si totodata felul in care ne raportam la ea.

  Ati spus si, pe buna dreptate, mai usor este a privi scama din ochii celuilat decat a vedea barna din fata ochilor tai. Daca insa dupa aceea te intorci si cauti in ograda ta, daca mai adaugi si un strop de sinceritate cu tine insuti, parca incepi sa vezi lucrurile ceva mai clar decat inainte.

  Si cum in tot raul este un bine nevazut, eu una cred ca trebuie sa multumesc parintelui Necula pentru ca altfel nu mi-as fi dat seama de cat sunt de legata de viata mea de toate zilele si de felul in care deseori fac eforturi impotriva firii insasi.

  Adica, prin ceea ce fac eu incerc sa integrez, sa asimilez, sa fac oarecare loc ortodoxiei in viata mea, cand de fapt trebuie sa procedez exact invers. Eu trebuie sa-mi schimb viata de asa maniera incat toate gandurile si toate faptele sa le subordonez ortodoxiei.

  Vazand efortul parintelui de a incerca sa adapteze ortodoxia si invataturile ei la modul de viata si felul de a gandi al protestantilor, am realizat ca si eu, cel putin, procedez in mod similar in viata mea. Incerc din rasputeri sa fac loc in propria-mi viata timpului pentru rugaciune, pentru un cuvant de intarire, pentru slujbele Bisericii, dar mi-e greu, din ce in ce mai greu cu timpul care parca se evapora iar puterile mele scad.

  Doar vazandu-l si auzindu-l pe parintele, mi-am dat seama ca lupt impotriva mea, a firescului, a legilor puse de Dumnezeu, am inversat prioritatile.

  Probabil ca atunci cand voi darui ortodoxiei nu doar sufletul ci si tot timpul pe care il am, toate preocuparile mele, probabil ca atunci voi avea vreme sa ma bucur de tot ceea ce acum am sentimentul ca fur timpului.

  Dumnezeu sa ne ajute!
  (parerea de dinainte nu mi-am schimbat-o cu nimic, dar daca fratiile voastre considerati ca spusele mele de acum smintesc, renuntati fara teama la ele!)

 25. Nepublicati:

  @ Constantin:

  Multumim! Dar te rugam mult sa te feresti sa mai ataci sau jignesti alti comentatori, cu alte opinii.

  @ Cristian:

  Nu te supara, dar deja impresia este ca ne invartim continuu in jurul cozii si nici macar nu citim atent argumentele celuilalt, reluand la infinit aceleasi idei…

  Inca de ieri am facut apel general, dar a fost inutil… Cum si pe noi ne oare deja capul de la discutia asta infinita, si cum am primit deja destule semnale de nemultumire si de la alti cititori, si cum deja cred ca s-a spus de zeci de ori fiecare opinie, indiferent de tabara, putem inchide aici comentariile la aceasta postare, macar o vreme, pentru a ne linisti cu totii putin. Oricum nu pare sa se mai aduca nimic nou si nici sa se imbunateasca dialogul in sens constructiv, dimpotriva. Si cu aceasta ocazie.. poate incercam sa ne mutam atentia si catre alte subiecte mai arzatoare. Ajunge o bata la un car de oale 🙂

  Iertati-ne!

 26. Inteleapta hotarare de a inchide subiectul! Daca inainte aveam dubii sa spun sau nu ceea ce cred, acum stiu ca nu e cazul!

  Doamne, ajuta!

 27. Pingback: Pr. Necula şi gândirea nemţească « Gigel Chiazna
 28. Pingback: “GATA PENTRU… INCEPUTUL LUMII” (emisiunea In premiera). Mesaje NEW AGE despre apocalipsa 2012 si neomilenarismul pr. Constantin Necula [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari

Comentariile sunt inchise.

Formular comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare