Actualizari/ CUTREMURUL SECOLULUI IN MEXIC, DE PESTE 8 GRADE, cu zeci de victime identificate/ URAGANUL “NUCLEAR” IRMA se apropie de FLORIDA. Situatie de criza din cauza penuriei si a evacuarilor partiale (VIDEO)

8-09-2017 7 minute Sublinieri

Imaginile filmate de oameni din Mexic arată forța cutremurului care a zguduit țara noaptea trecută. Mișcarea de pământ de peste 8 pe Richter a avut epicentrul la aproape 100 de km de coasta de sud-vest la o adâncime de 70 de km. Cutremurul a fost urmat și de mai multe replici puternice. Seismul s-a resimțit și în capitala Ciudad de Mexico, la o mie de kilometri distanță, unde oameni speriați au ieșit din case.

ACTUALIZARE Cel puţin 58 de oameni au murit în cutremurul care avut loc noaptea trecută în Mexic, arată un bilanţ de ultimă oră al autorităţilor. Cu o magnitudine de 8,2, seismul a fost cel mai mare din ultimul secol. Evaluarea totală a pagubelor şi a pierderilor de vieţi omeneşti va dura mai multe zile.

[…]

 • Digi24: 

Cutremur de 8,1 în Mexic. Cel puțin 6 morți. Este cel mai puternic seism din ultimii 30 de ani

ACTUALIZARE 23:30 Sunt 38 de morți în urma seismului, potrivit celui mai recent bilanț comunicat de autorități. Victimele s-au înregistrat în statele Tabasco, Oaxaca și Chiapas, precizează o televiziune de știri mexicană.


Seismul produs joi noapte, cu zece minute înainte de miezul nopții (ora locală), a fost atât de puternic, încât l-au simţit 90 de milioane de oameni din America Centrală. Magnitudinea de moment a seismului indicată inițial de institutul american de monitorizare geologică, USGS, a fost de 8, revizuită apoi în creștere, la 8,1. Adâncimea indicată inițial a fost de 33 de km, apoi a fost revizuită la 35 de km și în final stabilită la aproape 70 de km.

Seismologii mexicani au indicat chiar o magnitudine mai mare. S-a vorbit chiar de 8,4, apoi a rămas la 8,2.

Printre spitale şi hoteluri puse la pământ de cutremurul de joi echipele de intervenţie au găsit 33 de oameni morţi. Şi toată lumea se teme că vor fi mult mai mulţi.

Sudul Mexicului este o ruină. Preşedintele Enrique Peña Nieto spune că este cel mai puternic cutremur din ultimul secol. Şi într-adevăr, magnitudinea sa de moment, așa cum este măsurată de USGS, pare să o egaleze sau chiar să o depășească pe cea a cutremurului din 1985, un coșmar încă prezent în amintirea mexicanilor, care a curmat viețile a peste 5.000 de oameni. Cel din 1985 a avut o magnitudine de moment estimată la 8, dar s-a produs la o adâncime mult mai mică, 20 de kilometri, a durat foarte mult, câteva minute, și a avut două replici foarte puternice, de peste 7.

Cutremurul a lovit la ora locală 23.49 – 7.49 ora României. Mulţi oameni erau, fireşte, în casele lor. Dar şi străzile şi localurile erau încă animate. Brusc alarmele au început să sune, în timp ce pământul şi clădirile s-au zgălţâit din ce în ce mai puternic…

„Ăsta este unul mare… Maica Domnului, ăsta chiar este puternic, nu? Sunteţi bine? Liniştiţi-vă!” – este o voce care se aude pe o filmare surprinsă într-un restaurant.

„A fost groaznic, în viaţa mea nu am simţit ceva aşa de rău, mai întâi s-a simţit mai uşor, apoi casa a început să se zguduie din ce în ce mai tare, am fugit pe scări şi în timp ce coboram am simţit un şoc puternic, credeam că ne vom prăbuşi”, a povestit o femeie.

„Cheamă pompierii! Cheamă pompierii! Să nu se facă focul şi mai mare! Cheamă pompierii acum!” – este vocea care se aude pe o altă înregistrare, în care se vede cum seismul declanșază un scurtcircuit la firele de înaltă tensiune de pe o stradă.

Culmea este că pe 6 septembrie, cu o zi înainte, în capitala Mexico City s-au declanșat din greșeală mai multe alarme de cutremur, ceea a dus la evacuarea unor clădiri. Incidentul a făcut ca sistemul să fie verificat.

Statele Oaxaca şi Chiapas, de pe ţărmul Pacificului, aflate cel mai aproape de epicentrul sesismului, au fost cel mai serios afectate. Imaginile suprinse după seism arată sute de clădiri distruse aproape complet. Într-un oraş din statul Oaxaca, din Primărie nu a mai rămas decât o grămadă de moloz peste care flutură încă – ironie crudă a sorţii! -, drapelul mexican. Cutremurul a fost atât de puternic încât s-a resimţit la aproape o mie de kilometri depărtare, inclusiv în capitala Ciudad de Mexico, metropolă cu peste 20 de milioane de locuitori.

Cutremurul a fost trăit în direct și de televiziuni. Iată cum s-a comportat și ce a spus moderatorul unei emisiuni:

„Încercaţi să vă păstraţi calmul. Dacă sunteţi aproape de o ieşire, plecaţi ordonat! Oamenii au început să plece şi de aici. Voi pleca şi eu pentru că deja seismul se resimte puternic. Vom continua transmisiunea de afară. Totul se mişcă în jurul nostru. Totul se mişcă în studio. Vom continua emisiunea. Este vorba despre un cutremur foarte puternic, chiar şi aici în Ciudad de Mexico. (…) Am terminat de adus echipamentul. Suntem în faţa televiziunii. După cum vedeţi aproape toţi angajaţii au ieşit în stradă, aşa cum cere protocolul în caz de cutremur. Trebuie să se protejeze, să găsească un loc sigur. A fost un cutremur destul de puternic, cel puţin aşa l-am simţit noi, aici, în Ciudad de Mexico”.

Actualizare12.10. Șase persoane au murit în urma cutremurului din Mexic, potrivit unui nou bilanț. Două dintre victime sunt copii.

Actualizare 11.44. Enrique Pena Nieto, preşedintele Mexicului, a confirmat într-o declaraţie televizată că cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului care a lovit coasta mexicană în această dimineaţă şi susţine că se aşteaptă noi replici, dintre care una ar putea fi de peste 7 grade pe scara Richter.

Actualizare 11.05. 1,5 milioane de locuitori din partea de sud a Mexicului nu au curent electric, a anunțat președintele țării.

Actualizare 10.55. Pământul continuă să se cutremure în Mexic. Până acum s-au înregistrat 61 de replici, între care 11 cu magnitudini peste 4.

Actualizare 10.04. A fost detectat un tsunami în urma cutremurului. Valuri de 70 de centimetri se îndreaptă spre țărm. Este de așteptat ca valurile să ajungă la 2-3 metri când vor ajunge la țărm, în sudul Mexicului.

[…]

Este cel mai puternic cutremur de anul acesta și la această magnitudine este de așteptat să fie urmat de numeroase replici, undele puternice, care pot atinge magnitudinea 6.

Actualizare 8.50 Alerta de tsunami s-a extins și pentru insulele Fidji, Tokelau, Cook și Samoa Americană.

Actualizare 08.35. Potrivit institutului american de monitorizare geologică, USGS, o replică de magnitudine 5,7 s-a produs la circa o oră de la cutremurul inițial, care, potrivit unor surse, ar fi avut magnitudinea inițială chiar 8,2.

[…]

VIDEO. Cutremurul de 8,1 din Mexic, filmat într-o clădire cu 10 etaje

Un seism cu magnitudinea de 8,1 (8,4, potrivit unor estimări locale) a zguduit Mexicul şi odată cu el toată America Centrală. Confuzia, teama şi îngrijorarea domnesc pe străzi. Oamenii au ieşit din case în toiul nopţii. Pământul continuă să li se cutremure sub picioare. Patru replici cu magnitudini de peste 5 au avut loc în decurs de o oră şi jumătate.

 • Digi24:

„Uraganul nuclear”. Români în calea forțelor dezlănțuite ale naturii

Americanii sunt în așteptarea „uraganului nuclear”. Irma, ajuns uragan de categoria 4, este acum la aproximativ 700 de kilometri de statul american Florida, unde trăiesc și 35.000 de români. Evacuările sunt deja în plină desfășurare acolo. Guvernatorul a anunţat că toată lumea trebuie să plece. Printre cei care au părăsit deja Florida se află şi o familie de români, care a povestit pentru Digi24 care este situaţia acum în Florida şi ce măsuri au luat autorităţile americane.

Noi am plecat din Florida. Am plecat acum două seri. Am condus toată noaptea şi momentan suntem aproape de Texas. S-a mers bară la bară, de la 9 seara până la 5 dimineaţa. Lumea merge…fiecare unde are pe cineva, prieteni, rude sau pur şi simplu spre centru (departe de coastă, n.r.) ori la hotel. Cei care rămân, în general, (merg, n.r.) spre adăposturi. Deja au activat planurile de urgenţă. Pun la dispoziţie buget, utilaje. Pun la dispoziţie şi apă. S-a rămas şi fără apă. Aşa că toată lumea se mobilizază să facă viaţa oamenilor mai uşoară”, a declarat Iulia Rugu, o româncă din Florida.

ACTUALIZARE 22.50 NASA a dat publicității în urmă cu puțin timp imagini cu uraganele Irma și Jose, surprinse vineri de camerele de pe Stația Spațială Internațională de la o distanță de 400 de kilometri:

Americanii sunt în așteptarea „uraganului nuclear”

Un uragan „nuclear”, un uragan uriaș, un uragan mai mare decât întreg statul – astfel caracterizează autoritățile din Florida ciclonul Irma, o înspăimântătoare forță ce se apropie de americani, din calea căreia populația este sfătuită să fugă.

Uraganul Irma se îndreaptă spre Bahamas, Haiti şi Insulele Turks și Caicos, după ce a făcut de nelocuit câteva insule din Caraibe, iar de sâmbătă seară îşi va face simţită prezenţa şi în Florida, unde deja peste 100.000 de oameni au primit ordin de evacuare.

Criză de apă potabilă şi conserve. În Florida a fost decretată stare de necesitate încă de la începutul săptămânii. Imediat oamenii s-au grăbit spre centrele comerciale şi benzinării să îşi facă provizii de apă, alimente şi combustibil. Numai că stocurile magazinelor s-au epuizat rapid, iar acum cu greu se mai gasesc cele necesare.

„Sunt cozi mari la benzină şi sunt multe staţii care nu au benzină până seara. Noaptea alimentează şi ziua, toată ziua, se termină. Sunt cozi lungi pe la staţiile de benzină care mai au. Nu mai sunt nici conserve, de fapt. Nu e numai cu apa, şi cu sucurile şi conservele este o problemă, pentru că toată lumea încearcă să îşi facă provizii. Majoritatea caselor sunt pe curent şi dacă se ia curentul, în zonele în care o să se ia mult curentul, o săptămână, zece zile, îţi dai seama nu poţi să găteşti. Nu o să meargă nimic”, a explicat la Digi24 Simona Botezan, o româncă rezidentă în Florida.

Autorităţile lansează din oră în oră apeluri disperate către populaţie să îşi ia toate măsurile de precauţie şi să plece din zonele care se află în calea uraganului. Îi avertizează că în orele imediate trecerii uraganului, dacă rămân în calea urgiei, avor pune în pericol viaţa salvatorilor pe care îi vor chema în ajutor.

„Uitaţi-vă la dimensiunea acestei furtuni. Este uriaşă! Este mai mare decât tot statul nostru şi ar putea avea un impact major asupra populaţiei de pe ambele coaste”, a declarat Rick Scott, guvernatorul statului Florida.

Este o furtună foarte, foarte gravă. Aş numi-o un uragan nuclear. Puterea pe care o are acest uragan este atât de mare şi vreau ca oamenii să înţeleagă că nu este ceva prin care vrei să treci. Nu vrei să fii în casa ta, în apartamentul tău, să faci pe eroul şi să rămâi în Miami Beach. În ultimele zile le spun oamenilor, dacă au prieteni, familie, vă rog să părăsiţi Miami Beach. Am trimis o scrisoare către toţi turiştii pe care îi avem în hoteluri, care chiar dacă nu era obligatorie la momentul trimiterii, vă rugăm să vă scurtaţi vacanţa şi să părăsiţi Miami Beach, a declarat Philip Levine, primarul din Miami Beach.

Până acum, Autorităţile din Florida au emis peste o sută de mii de ordine de evacuare.

„Cu apa este o mare problemă pentru că aici, de câte ori plouă sau sunt inundaţii, apa nu mai este potabilă şi toată lumea încearcă să îşi facă stoc. Zona este extrem de populată. Şi chiar şi aici, la noi, noi suntem aproape de baza militară, de Air Force Mcbeal. Şi baza militară este evacuată, pentru că este inundabilă. Au mutat avioanele la New Orleans. Tot aşa, în bază sunt locuinţe, familiile care locuiesc acolo, au fost evacuate”, a povestit Simona Botezan.

Meteorologii estimează Irma, care a devastat deja mai multe insule din Caraibe, va ajunge în Florida sâmbătă seara, cu rafale de vânt ce pot depăşi 100 de kilometri pe oră: „Este uriaş (uraganul, n.r.). Este de-a dreptul uriaş. Valurile de pe plajă vor fi foarte înalte. Poţi rămâne blocat în propria casă, este înfricoşător”.

Prăpăd în Caraibe

Irma a lăsat prăpăd pe unde a trecut. Un bilanţ provizoriu vorbeşte despre cel puţin 11 morţi şi zeci de răniţi. Numărul victimelor ar putea fi însă mult mai mare. Multe localităţi sunt rupte de lume, inaccesibile, aşadar, pentru echipele de salvatori, nu există electricitate şi nici posibilitatea de a lua legătura cu cei din zonele afectate.

Ministerul român de Externe a anunțat joi seara că nouă români aflați în zonele afectate de uragan sunt în siguranță.

„Noaptea trecută a fost o experienţă oribilă pentru mine. Mama plângea şi fratele meu m-a trezit. Am fost speriată. Nu ştiam ce se va întâmpla cu mine”, a povestit o fetiță din Barbuda

„Oamenii alergau din casă în casă, vedeam maşini care zburau pe deasupra capetelor noastre, vedeam containere de 12 metri care zburau în stânga şi-n dreapta. Oamenii se legau de acoperişuri cu frânghii, ca să nu fie luaţi pe sus”, a relatat un martor ocular din Barbuda.

Antigua şi Barbuda, două insule cu peisaje superbe în Caraibe, par acum ieşite din infern. Uraganul Irma le-a lovit în plin.

„Ne-am spus: E un copil acolo, trebuie să mergem, să ieşim în furtună. Şi tocmai când ne pregăteam, a căzut acoperişul unităţii de pompieri, dar ştiam că aveam o misiune şi am făcut-o din toate puterile”, a povestit un pompier.

„Turnul de telecomunicaţii s-a rupt în două, pur şi simplu s-a rupt în două. Am avut şi situaţii în care containere au fost mutate şi la 100 de metri distanţă. Şi aeroportul este grav afectat, pentru că unul dintre aceste containere a fost luat pe sus de vânt şi a fost aruncat pe pistă, care este inoperabilă. Barbuda a resimţit din plin forţa uraganului Irma, cu rafale de peste 300 de kilometri pe oră, pe alocuri chiar mai puternice, ceea ce a dus la distrugerea de proprietăţi şi perturbarea completă a comunicaţiilor”, a declarat Gaston Browne, premierul insulelor Antigua și Barbuda.

La fel de afectate sunt şi insulele Saint Barts şi Saint Martin/ Sint Marteen. Pe ultima, practic nu mai există clădire neafectată de vijelie. Toate casele au ferestrele sparte şi acoperişurile smulse complet sau parţial de vânt. Multe drumuri au fost blocate de copacii rupţi.

„Pagubele sunt uriaşe, dar încă nu realizăm cât de mari sunt, deoarece comunicarea este foarte dificilă”, a spus Ronald Plasterk, ministrul olandez de interne. […]/ integral pe digi24.ro


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Actualizari/ CUTREMURUL SECOLULUI IN MEXIC, DE PESTE 8 GRADE, cu zeci de victime identificate/ URAGANUL “NUCLEAR” IRMA se apropie de FLORIDA. Situatie de criza din cauza penuriei si a evacuarilor partiale (VIDEO)

 1. Mesajul criptic al lui Trump catre americani:
  https://mobile.twitter.com/realDonaldTrump/status/906170854362447875?p=v

  In poza uraganului se pot distinge trei de 6: unul galben, unul verde si unul rosu, 666!

  Fiecare american primit in adaposturile FEMA primeste un numar!
  https://www.youtube.com/watch?v=57HvAbKD93s

 2. Pingback: INCA UN CUTREMUR PUTERNIC A LOVIT MEXICUL, la fix 32 de ani de precedentul dezastru. SUTE DE VICTIME si cladiri prabusite (imagini video si foto)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare