URAGANUL IRMA – cea mai puternica furtuna inregistrata vreodata in ATLANTIC (Video)

7-09-2017 1 minut Sublinieri

Puternicul uragan Irma – care este cam cât Franţa de mare – a lovit în noaptea de marţi spre miercuri Insula Barbuda, în Caraibe, a anunţat Centrul american al uraganelor (NHC), şi se îndrepta către insulele franceze Saint-Barthélémy et Saint-Martin, plasate în alertă cod „violet”, care interzice populaţiei să iasă, relatează AFP, citată de News.ro.

Ochiul ciclonului a trecut peste Barbuda miercuri, către ora locală 2:00 (9:00, ora României), însoţit de rafale de vânt ce au atins viteza de 295 de kilometri pe oră, a precizat centrul.

Uraganul, care poate să provoace furtuni maritime, se îndrepta în continuare către nord-vest, spre Insulele Virgine şi Porto Rico.

Pe Insula Antigua, situată în apropiere, Kazia evocă scene „foarte spectaculoase”„Mă rog la Dumnezeu. Toate se întâmplă cu un motiv”.

La Pigotts, o femeie refugiată într-o şcoală s-a instalat într-o sală albă împreună cu familia. „Sunt oameni în toate sălile de clasă”, spune ea.

Irma – un uragan de categoria 5, maximum pe scara intensităţii uraganelor – se deplasează cu viteza de 24 de kilometri pe oră, iar ochiul ciclonului urma să treacă miercuri dimineaţa peste Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, plasate în alertă cod „violet” în noaptea de marţi spre miercuri.

Acest nivel de alertă impune izolarea totală a populaţiei.

„Serviciile de salvare şi de intervenţie nu pot să-şi desfăşoare misiunea obişnuită”, precizează prefectura St-Barth şi St-Martin.

Uraganul „este deja un uragan istoric” şi „de o intensitate fără precedent la Oceanul Atlantic”, potrivit Météo-France.

El este deja mai puternic decât uraganele Luis (1995, în St-Martin), Hugo (1989, soldat cu 15 morţi în Guadeloupe) şi Harvey, care a devastat recent Texasul şi Luoisiana, omorând 42 de oameni şi provocând paguve materiale estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

Uraganul Irma a lovit Antilele la intensitate maximă. Asta înseamnă o viteză a vântului de 300 de kilometri pe oră şi ploi torenţiale. Destinaţii exotice precum Republica Dominicană ori Puerto Rico sunt în calea furtunii. Meteorologii cred că uraganul, unul dintre cele mai violente formate vreodată în Atlantic, se va abate şi asupra statului american Florida. Autorităţile de acolo au dat deja ordine de evacuare obligatorie pentru zonele din sudul statului, care ar putea fi inundate. Şi Marina americană mută 5.000 de militari dintr-o bază aflată pe traseul furtunii.

Florida ar urma să simtă forţa Irmei abia în weekend, dar autorităţile se pregătesc de pe acum.

Rick Scott, guvernatorul statui Florida: Uraganul Irma este periculos şi potenţial letal. Este o furtună de categoria 5, cu o viteză a vântului de 300 de kilometri pe oră. Valul provocat de furtună va merge kilometri întregi pe uscat. Poate acoperi şi case.

În zona insulară din Florida au fost emise deja ordine de evacuare obligatorii. Ca să grăbească procedurile, cei care trebuie să plece din case nu vor mai plăti taxele de pod şi pentru autostrăzi. În zonele de risc, şcolile vor fi închise de mâine. În Miami, unele magazine au început deja să rămână fără apă şi alimente.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “URAGANUL IRMA – cea mai puternica furtuna inregistrata vreodata in ATLANTIC (Video)

  1. In vremurile din urma, din cauza inmultirii pacatelor natura se va razvratri, ne avertizeaza Sfintii Parinti.

  2. Pingback: CUTREMUR DE 8 GRADE IN MEXIC/ Uraganul "nuclear" IRMA se apropie de FLORIDA. Situatie de criza din cauza penuriei si a evacuarilor partiale (VIDEO)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare