David Cameron anunta ca Marea Britanie NU VA FACE PARTE DIN ZONA EURO si ca ar putea IESI din UNIUNEA EUROPEANA. Reactia eurofililor: premierul britanic SE JOACA CU FOCUL!

24-01-2013 7 minute Sublinieri

  • Hotnews: 

UPDATE David Cameron, discursul despre Uniunea Europeana: Fara o reforma a UE, Marea Britanie se indreapta catre iesire/ Vom organiza un referendum pana in 2017

Premierul Marii Britanii, David Cameron, si-a sustinut discursul despre relatia dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana in care a anuntat organizarea pana la finalul anului 2017 a unui referendum privind iesirea sau ramanerea in Uniunea Europeana, care ar avea loc dupa alegerile generale, in cazul in care conservatorii ies invingatori. Cameron anunta ca vrea o renegociere a relatiei Marii Britanii cu UE, inainte de a le cere oamenilor sa voteze in referndum daca vor sa ramana sau sa iasa din Uniune, potrivit BBC. In mult-asteptatul discurs-cheie, premierul britanic a afirmat ca referendumul va reprezenta o decizie asupra destinului Marii Britanii. Principalele declaratii:

  • Vreau ca Uniunea Europeana sa fie un succes si vreau o relatie intre Marea Britanie si UE care sa ne mentina inauntrul ei
  • Parlamentele nationale trebuie sa ramana adevarata sursa de legitimitate democratica
  • Suntem o familie de natiuni democratice a carei fundatie este o piata unica mai degraba decat o moneda unica; noi cei din afara euro recunoastem ca cei din zona euro vor fi nevoiti sa faca schimbari instututionale mari. 
  • UK nu va adopta moneda unica si nu va face parte din zona euro
  • Sa le cerem cetatenilor britanici sa continue sa accepte o intelegere europeana asupra careia au avut o putere limitata de alegere este o cale prin care ne vom asigura ca, atunci cand se va pune intrebarea, este foarte probabil ca britanicii sa respinga UE
  • Le spun cetatenilor britanici: va fi decizia voastra.
  • Ar fi gresit sa intrebam oamenii daca sa ramanem sau sa plecam inainte de a avea ocazia sa reglemantam relatia
  • Daca UK paraseste UE, este un drum doar dus, nu si intors
  • Cameron isi incheie discursul: “In urmatoarele saptamani, luni si ani, nu voi inceta sa lupt pana cand dezbaterea nu va fi castigata. Pentru viitorul tarii mele. Pentru succesul Uniunii Europene. Si pentru prosperitatea generatiilor viitoare”. 

Cum au reactionat politicienii britanici:

  • Liderul laburist Ed Miliband a anuntat chiar inainte de discurs ca premierul se va dovedi slab, “condus de partidul sau nu de interesul economic national”.
  • Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic UKIP: Referendumul ar trebui sa aiba loc pana in 2015. “Daca este un simplu referendum “In/Out” (Inauntru/Afara), am putea sa il avem pana in alegerile generale. Daca ar fi promis asta, as fi aplaudat. “
  • Lordul Mandelson (laburist): “Am avut un discurs schizofrenic. Pe de o parte, spune ca vrea o Europa noua si imbunatatita. Pe de alta parte, spune ca apartenenta Marii Britanii la UE este o foaie de hartie alba care trebuie complet renegociata. Este o abordare care nu va gasi un raspuns pozitiv de la partenerii nostri europeni”. 
  • Fostul lider liberal-democrat, lordul Ashdown: Discursul plaseaza UK pe un drum cu sens unic afara din UE.

Angela Merkel despre discursul lui Cameron: Suntem pregatiti sa discutam dorintele britanicilor, insa si alte tari au dorinte

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat pregatita sa discute “dorintele britanice” referitoare la Uniunea Europeana, exprimate miercuri in discursul-cheie sustinut de premierul David Cameron, insa a precizat ca trebuie sa se gaseasca un compromis echilibrat, intrucat si alte tari au dorinte, potrivit AFP. 

“Suntem bineinteles pregatiti sa discutam dorintele britanice (…) insa nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca si alte tari au dorinte si ca trebuie sa gasim un compromis echilibrat”, a declarat Angela Merkel, raspunzand unei intrebari in timpul unei conferinte de presa. “Mai avem timp si, dupa parerea mea, ceea ce se afla pe primul loc pe ordinea de zi este gasirea unui plan bugetar pe termen mediu, pentru ca acesta conditioneaza cresterea in Europa si este si in interesul Marii Britanii ca economia noastra sa redemareze”, a mai spus cancelarul.

In cursul diminetii, ministrul afacerilor externe Guido Westerwelle a declarat ca tara sa vrea ca Marea Britanie sa ramana “un membru activ si constructiv al Uniunii Europene”. “In fata globalizarii, noi, ca europeni, suntem toti in aceeasi barca,” a mai spus el.

  • Jurnalul: 

Ministrul francez de externe: “Dacă Marea Britanie părăseşte UE, îi întindem covorul roşu”

Anunţul premierului David Cameron, conform căruia se va supune la vot, prin referendum, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a generat reacţii usturătoare din partea oficialilor europeni, ministrul francez de externe mergând atât de departe încât să spună că britanicilor li se va întinde “covorul roşu” dacă vor să plece.

“Dacă Marea Britanie vrea să părăsească Uniunea Europeană, vom întinde covorul roşu”, a afirmat ministrul Laurent Fabius, adăugând că anunţul lui Cameron pare mai degrabă o cacialma. Fabius a folosit termenul de “covor roşu” şi ca răspuns faţă de aceeaşi sintagmă folosită de Cameron, care afirmase, mai înainte, că francezilor înstrăiţi care fug de taxele mari din ţara lor, Marea Britanie le întinde covorul roşu. Ministrul a mai afirmat că această situaţie este ca şi cum Marea Britanie s-a alăturat unui club de fotbal şi apoi, dintr-o dată, spune “să jucăm rugby”.

“A alege doar lucrurile care îţi convin nu este o opţiune”, a spus şi ministrul german de externe, Guido Westerwelle. De asemenea, doi oficiali guvernamentali francezi l-au acuzat pe Cameron că tratează Uniunea Europeană ca pe un meniu “a la carte” din care britanicii au considerat că pot alege ce vor.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, instituţie care, alături de Comisia Europeană, a fost calul de bătaie al criticilor lui Cameron privind procesul “sclerozat” de luare a deciziilor, a fost vizibil furios. Marea Britanie arată cu degetul, “dar este principala responsabilă pentru toate întârzierile din Uniunea Europeană“, a spus Schulz. “El nu vrea schimbări decât în interesul Marii Britanii, iar acest lucru nu este corect”, a adăugat Schultz.

Guy Verhofstadt, fost premier belgian şi în prezent liderul liberalilor din Parlamentul European, a spus că prim-ministrul britanic “se joacă cu focul” încercând să renegocieze apartenenţa Marii Britanii la UE şi să o supună la vot. “Discursul său a fost plin de contradicţii, arătând ignoranţă privind modul în care funcţionează UE”, a spus Verhofstadt. El, dar şi alţii, au afirmat că “nu se pune problema” de a garanta Marii Britanii opţiunea de a se sustrage de la toate regulile şi reglementările europene comune, adăugând că acest lucru ar risca să precipite o destrămare a Uniunii Europene şi a pieţei sale interne.

Marea Britanie a fost de asemenea atenţionată de Casa Albă şi de o serie de oameni de afaceri că şi-ar pierde influenţa globală dacă ar părăsi UE.  “În contextul istoric mai larg, Uniunea Europeană este un succes enorm, iar o Uniune Europeană cu Marea Britanie este mult mai puternică şi importantă decât una fără“, a spus Joseph Nye, fost oficial al Departamentului american al apărării şi profesor la Harvard.

Însă reacţiile la extrem de aşteptatul discurs al lui Cameron nu au fost în totalitate negative. Ministrul afacerilor europene din Finlanda, Alex Stubb, a spus că nu crede că David Cameron vrea să părăsească UE. “Vrea încheierea acestei discuţii şi clarificarea poziţiei Marii Britanii în UE o dată pentru totdeauna. În acest sens, îi respect opinia“, a afirmat el.  Premierul ceh Petr Necas, al cărui guvern a fost singurul, în afară de cel britanic, care nu a semnat pactul fiscal al UE, a declarat într-o conferinţă de presă că împărtăşeşte cu Regatul Unit opinia că Uniunea Europeană “ar trebui să fie mai flexibilă, mai deschisă şi să facă tot posibilul pentru a câştiga o încredere mai mare printre cetăţeni”. 

Marea Britanie amenință cu ieșirea din UE

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană dacă autorităţile UE nu vor accepta modificarea formulei de participare a Regatului în Uniune. Despre aceasta se menţionează în discursul premierului David Cameron, pe care acesta urmează să-l susţină astăzi, în Olanda.

În luările de poziţie anterioare, Cameron a sugerat că îşi doreşte ca Marea Britanie să joace un rol mai important şi mai activ în cadrul UE, transmite The Telegraph.
“Dacă status-quo se va păstra, există pericolul ca proiectul european să se prăbuşească. Ignorarea problemelor existente îi va obliga pe britanici să se mişte în direcţia părăsirii UE”, spune șeful executivului britanic.

„Nimeni nu îşi doreşte asta. Doresc succese Europei unite şi tind spre un asemenea format de relaţii, care ne va permite să ne menţinem în UE. În acest mod, pentru păstrarea Marii Britanii în UE însăşi Uniunea trebuie să se schimbe”, a concluzionat oficialul de la Londra.

După săptămâni de speculaţii, premierul Marii Britanii a rostit, în sfârşit, discursul crucial pe tema viitorului ţării în cadrul Uniunii Europene. David Cameron a promis că va renegocia un nou acord cu UE, după care îl va supune unui referendum, înainte de sfârşitul anului 2017. Din punctul de vedere al presei britanice, discursul ridică mari semne de întrebare privind viitorul.

“Nu există nimic inevitabil în legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, istoria va consemna în mod corect că David Cameron a trasat naţiunii această direcţie”scrie editorialistul Financial Times, Philip Stephens, după discursul rostit de premierul britanic la Londra pe 23 ianuarie.

Nu acesta a fost scopul primului-ministru în momentul rostirii discursului amânat pe tema locului Marii Britanii în Europa. Chiar dacă a promis o renegociere dură a condiţiilor apartenenţei Marii Britanii la UE, urmată de un referendum privind locul ţării în UE, organizat în viitoarea legislatură în cazul în care conservatorii vor câştiga alegerile generale din 2015, Cameron susţine totuşi rămânerea în UE. Este vorba, mai degrabă decât de afirmarea unei poziţii naţionale îndrăzneţe, de o manevră politică la limită – un discurs calculat pentru a menţine unitatea unui Partid Conservator din ce în ce mai fragmentat şi mai eurosceptic.

“Marea Britanie va organiza un referendum”,titrează Daily Express, dedicând prima pagină victoriei campaniei sale pentru organizarea unui plebiscit.Editorialistul Patrick O’Flynn notează că David Cameron a anunţat intenţia de a pleda pentru un vot în favoarea rămânerii ţării în cadrul UE înainte de a şti ce concesii poate obţine prin negociere. Editorialistul crede că

domnul Cameron are şansa de a rămâne în istorie ca pionier al unei noi ere, prin afirmarea raţionamentului conform căruia Marea Britanie ar avea un viitor mai bun în afara UE ca naţiune participantă pe cont propriu la schimburile comerciale la nivel global. Dat fiind că tendinţele economice globale pe termen lung par să defavorizeze Europa în contextul în care alte regiuni ale economiei mondiale au creşteri economice mai rapide, eu aştept cu încredere ca premierul să adopte poziţia acestui ziar şi cititorilor acestuia în momentul organizării referendumului. Mulţi din Westminster ar spune că aşa ceva este de neconceput. Dar, în urmă cu doi ani, tot ei spuneau că un referendum pe tema apartenenţei la UE era de neconceput. Şi iată unde suntem acum.

Decizia de încredinţare în mâinile poporului a apartenenţei la UE reprezintă “un mare risc, dar o manevră curajoasă”scrie Tom Newton Dunn, editorialistul pentru afaceri politice al ziarului The Sun, comparând situaţia cu punerea“unui pistol încărcat la tâmplele liderilor UE şi a le spune: daţi Marii Britanii înapoi ceea ce vrea sau ar putea pleca”. Descriind viitoarele negocieri la care va participa primul-ministru drept “un joc de pocher cu Bruxelles prin inducerea în eroare a adversarului şi pentru cea mai mare miză”, Tom Newton Dunn continuă:

Logo – The Sun, Londra

succesul sau eşecul acestui demers au potenţialul de a defini mandatul premierului britanic. Primul-ministru se face vinovat de una dintre acuzaţiile pe care el însuşi le-a formulat: şi el a încercat să ignore clivajul din ce în ce mai mare din Marea Britanie privind relaţia cu Europa, în speranţa că diviziunile pur şi simplu vor dispărea. Dar nu au dispărut, iar premierul încearcă astăzi să transforme acel eşec în virtute. Măcar acum, Cameron abordează direct această problemă, iar pentru această atitudine merită laude.

Potrivit corespondentului BBC pe probleme politice , Iain Watson, decizia de organizare a referendumului privind apartenenţa ţării la UE va face deliciul multor eurosceptici din partidul lui Cameron şi va uni conservatorii înaintea alegerilor din 2015, dar procesul de renegociere a statutului ţării în UE va genera noi clivaje.

Logo – BBC News, Londra

Ceea ce primul-ministru nu a spus astăzi este ce va face dacă negocierile nu vor oferi ceea ce doreşte de fapt el. Laburiştii şi liberal-democraţii îl acuză pe David Cameron de crearea unei situaţii incerte pentru mediile de afaceri, dar el le-a adresat şi lor această provocare. Oare îşi pot permite să îl lase să fie singurul lider al unui partid major care să le ofere alegătorilor posibilitatea de a se pronunţa în legătură cu apartenenţa la UE după viitoarele alegeri?

Blogul “Blighty” al revistei The Economist notează că orice renegociere a termenilor apartenenţei Marii Britanii la UE va comporta doar modificări“mici, dar va avea un preţ diplomatic mare”.

Logo – The Economist, Londra

Westminster depune eforturi pentru a înţelege proiectul politic vast care este pe cale să prindă viaţă. Pentru Marea Britanie, relaţia cu Uniunea Europeană este una bazată pe tranzacţii. Pentru statele aflate în centrul UE, roţile care conduc la compromis sunt unse cu uleiul unui destin comun. De aici, nedumerirea vecinilor Marii Britanii. Conceptul de solicitări directe, aproape unilaterale, este atât de îndepărtat de agendele politice de la Paris, Berlin şi Bruxelles pe cât este posibil să fie. Însă, acelaşi concept se află în centrul planului lui David Cameron de a menţine Marea Britanie în UE. De aceea, nu prea este surprinzător faptul că planul britanic pare să se clatine.

James Kirkup, editorialist pe probleme politice la The Daily Telegraph, apreciază că discursul lui Cameron a readus în atenţia proiectului european principiul economic şi al interesului pe pieţele financiare, care ar putea fi primit bine în Olanda, Suedia, Finlanda. Cu toate acestea, alţii “nu vor reacţiona bine la ceea ce vor percepe drept o tentativă de şantaj din partea unui lider prea slab din punct de vedere politic pentru a opune rezistenţă în propriul partid”. James Kirkup adaugă:

The Daily Telegraph, Londra

David Cameron va obţine acordul său renegociat doar dacă restul Europei va accepta aşa ceva. Deci, da, este important modul în care acest discurs este perceput în restul Uniunii Europene, în special în Germania. Şi, într-adevăr, această situaţie va determina destinul politic al domnului Cameron: cu cât va face mai multe progrese în renegocierea termenilor rămânerii în UE, cu atât va trage mai mult după el partidul spre poziţia proeuropeană, în 2017. Este rândul tău, Angela!

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “David Cameron anunta ca Marea Britanie NU VA FACE PARTE DIN ZONA EURO si ca ar putea IESI din UNIUNEA EUROPEANA. Reactia eurofililor: premierul britanic SE JOACA CU FOCUL!

  1. Sfarsitul lui 2017!? peste 5 ani?! Pare a fi cacealma…

  2. Bla, Bla, Bla…..Cameron joaca la santaj. Palierele de putere superioare de acolo nu-si doresc iesirea din UE DAR amenintarea cu referendumul,de care le este atit de teama celor de la Bruxelles, este o modalitate de a obtine conditii mai favorabile adica recistigarea puterii de decizie in domenii esentiale….pentru propaganda britanica si cistigarea opiniei publice britanice: interzicerea accesului liber la piata de munca UK a cetatenilor UE, in principal mult-vizatii romani si bulgari. De fapt, “primejdia” care vine din partea acestora este o gogorita muult umflata, ca de obicei, de presa britanica si politicieni. Nu romanii si bulgarii formeaza majoritatea imigrantilor si nu ei creaza probleme majore(chiar daca-i calculam si pe tigani). Marea lor problema vine de la imigrantii non-europeni. Dar asta este un fel de secret al lui Polichinelle: toti il stiu sau il simt dar nimeni nu il discuta.

  3. Pingback: Marea Britanie: lectiile despre Uniunea Europeana, SCOASE DIN PROGRAMA SCOLARA - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare