DECLARAȚIA DE LA BARRINGTON capătă amploare. Mii de cercetători, medici și experți în sănătate, sute de mii de „laici” semnează APELUL ANTI-LOCKDOWN/ Declarația, cenzurată de REDDIT
Digi24:
Mii de experți din domeniul sănătății sunt împotriva politicilor de „lockdown”
Mii de oameni de știință și experți în domeniul sănătății s-au alăturat unei mișcări care capătă amploare pe plan internațional și care avertizează că politicile de „lockdown” (izolare și restrângere la minimum a activității, în încercarea de a limita pandemia – n.r.) riscă să aibă un impact devastator asupra sănătății fizice și psihice a cetățenilor, precum și a societății în ansamblu.
Aproape
6.000(sunt deja peste 8000 de practicieni medicali și peste 4000 de oameni de știință medicală – n.n.) de experți spun că această abordare să naștere unor „îngrijorări grave”, relatează BBC. Ei cer ca măsurile de protecție să se concentreze mai degrabă pe cei vulnerabili, în timp ce oamenii sănătoși să-și urmeze cursul normal al vieții.Totuși, această petiție intenațională nu întrunește consensul comunității științifice. Criticii ei spun că o abordare mai țintită ar face, dimpotrivă, mai dificilă protejarea oamenilor vulnerabili în ansamblu. În plus, riscul unor complicații pe termen lung din cauza coronavirusului i-ar putea pune și pe alții în zona de risc.
Ce semnale de alarmă trage „Declarația Barrington”
Mișcarea anti-lockdown, cunoscută sub numele „Great Barrington Declaration” (Marea Declarație Barrington), a pornit din Statele Unite, dar preia inclusiv argumente dintr-o scrisoare semnată de mai mulți medici din Marea Britanie.
66 de medici din Regat, inclusiv personalități din cadrul Asociației Medicale Britanice și din mediul universitar, i-au scris ministrului sănătății și i-au spus că atunci când se iau decizii politice nu se acordă suficientă atenție „consecințelor non-COVID”.
Declarația Barrington a fost semnată până acum de aproape 6.000 de oameni de știință și experți din întreaga lume, dar și de circa
50.000(sunt deja peste 100 000 n.n.)de alte persoane. Ei spun că menținerea unor politici de „lockdown” până când vom avea un vaccin ar provoca „neajunsuri ireparabile, iar categoriile cele mai defavorizate ale populației vor fi afectate în mod disproporționat”. Sunt menționate în acest sens o scădere a rate de vaccinare a copiilor și agravarea bolilor cardiovasculare și a cancerelor.Semnatarii mai spun că riscul de COVID este de 1.000 de ori mai mare în cazul celor bătrâni și cu comorbidități, în timp ce la copii e mai gravă gripa decât coronavirusul.
Ce măsuri sunt propuse
În declarație sunt recomandate și câteva măsuri pentru a-i proteja pe cei vulnerabili: testarea regulată a personalului din azilele de bătrâni și folosirea cât mai mult posibil a unor angajați care deja au căpătat imunitate; celor bătrâni să li se aducă acasă cumpărăturile și pe cât posibil să se întâlnească afară cu ceilalți membri ai familiei, și nu înăuntru. Măsurile simple de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor și statul acasă atunci când ești bolnav, ar trebui să fie regulă generală.
În schimb, tinerii care nu sunt în zona de risc ar trebui să fie lăsați să lucreze normal; școlile și universitățile ar trebui să rămână deschise pentru predarea față în față; evenimentele sportive și activitățile culturale să fie reluate, iar restaurantele redeschise. (…)/ integral pe digi24.ro
Declarația de la Barrington a fost tradusă în română de R3Media și poate fi citită integral aici:
În calitate de epidemiologi și oameni de știință din domeniul sănătății publice avem o îngrijorare serioasă față de consecințele vătămătoare din punct de vedere fizic și psihic ale politicilor Covid-19 predominante, și recomandăm o abordare pe care noi o numim Protecție Concentrată.
Provenind atât de la dreapta cât și de la stânga politică, cu origini diverse, ne-am dedicat carierele protejării oamenilor. Actualele politici de carantinare produc efecte devastatoare asupra sănătății publice atât pe termen lung cât și pe termen scurt asupra sănătății publice.Consecințele pentru a numi doar câteva includ: rate scăzute de vaccinare la copii, înrăutățirea stării bolnavilor de inimă, mai puține screeninguri pentru cancer, deteriorare stării psihice, ceea ce va conduce la o mortalitate în exces mai mare în anii următori, cei din clasa muncitoare și membrii mai tineri ai societății fiind cei mai afectați. A-i ține pe elevi departe de școală reprezintă o gravă nedreptate.
A menține aceste măsuri până când un vaccin va fi gata va produce un rău ireparabil, iar cei mai săraci vor fi loviți în mod disproporționat de aceste măsuri.
Din fericire, înțelegerea noastră a virusului este din ce în ce mai bună. Știm că vulnerabilitatea în fața unui deces provocat de Covid-19 este mii de ori mai mare pentru bătrâni și bolnavi decât pentru tineri. Într-adevăr, pentru copii, Covid-19 este mai puțin periculos decât multe alte boli comune, inclusiv gripa.
Pe măsură ce crește imunitatea în rândul populației, riscul de infecție pentru membrii societății, inclusiv pentru cei vulnerabili, scade. Știm că toate populațiile globului vor atinge în cele din urmă imunitatea de turmă – i.e. punctul de la care rata de noi infectări este stabilă – și că asta poate fi ajutată (dar nu este dependentă) de un vaccin. Scopul nostru ar trebui, deci, să fie de a minimiza mortalitatea și răul social până când atingem imunitatea de grup.
Cea mai înțelegătoare abordare de a echilibra riscurile și beneficiile când vrei să atingi imunitatea de grup, este de a le permite acelora care au un risc minim de deces să trăiască în condiții normale pentru a-și clădi imunitatea în fața virusului prin infecția naturală și de a-i proteja pe cei care au riscul cel mai mare. Numim asta Protecția Concentrată.
A adopta măsuri pentru a-i proteja pe cei vulnerabili ar trebui să fie obiectivul principal al răspunsurilor în fața Covid-19. Pentru a da un exemplu, casele de bătrâni ar trebui să folosească personal care a dobândit imunitate și să facă frecvent teste PCR ale celorlalți membri și ai vizitatorilor. Rotația cadrelor ar trebui minimizată. Pensionarii ar trebui să primească bunurile de consum și alte obiecte esențiale acasă. Când este posibil, ar trebui să întâlnească membrii familiei afară, mai degrabă decât în casă. O listă completă și detaliată de măsuri, incluzând regulile în privința caselor în care trăiesc mai multe generații, poate fi implementată și este în abilitatea și capacitatea experților din domeniul sănătății publice.
Cei care nu sunt vulnerabili ar trebui lăsați imediat să-și continue viața în mod normal.
Măsuri simple de igienă, precum spălatul mâinilor și a sta acasă când ești bolnav ar trebui practicate de toată lumea pentru a reduce pragul imunității de grup. Școlile și facultățile ar trebui deschise pentru predarea față în față. Activitățile extracuriculare, ca sportul, ar trebui reluate. Adulții tineri cu risc scăzut ar trebui să lucreze normal, mai degrabă decât de acasă. Restaurantele și alte afaceri ar trebui deschise. Artele, muzica, sportul și alte activități culturale trebuie să continue. Oamenii care au un risc mai mare pot participa dacă doresc, în timp ce societatea ca tot se bucură de protecția oferită celor vulnerabili de cei care au construit imunitatea de grup.
4 octombrie 2020
Semnează:
Dr. Martin Kulldorff este profesor de medicină la Harvard University, biostatistician și epidemiolog.
Dr. Sunetra Gupta este profesoară la Oxford University, epidemiolog cu expertiză în imunologie, dezvoltarea vaccinurilor și modelarea matematică a bolilor infecțioase.
Dr. Jay Bhattacharya este profesor la Stanford University Medical School, medic, epidemiolog, expert în politici de sănătate publică, cu o atenție pe bolile infecțioase și populații vulnerabile.
Declarația de la Barrington poate fi citită în original și semnată aici: https://gbdeclaration.org
Tipic pentru atmosfera de cenzurare a opiniilor sceptice față de lockdownism, Declarația a fost cenzurată pe Reddit.
2 Commentarii la “DECLARAȚIA DE LA BARRINGTON capătă amploare. Mii de cercetători, medici și experți în sănătate, sute de mii de „laici” semnează APELUL ANTI-LOCKDOWN/ Declarația, cenzurată de REDDIT”