PELERINAJUL SFINTEI PARASCHEVA ANULAT, CREDINCIOSII LEGITIMATI DE JANDARMI – atmosfera anticrestina mai rea decat in vremea comunismului!/ Județul SUCEAVA – ACCESUL LA BISERICI ȘI MĂNĂSTIRI INTERZIS celor care nu sunt din localitate/ Expert OSCE în libertate religioasă: “O intruziune în viața liturgică a Bisericii unde Statul nu are căderea să intre sub nicio formă”

8-10-2020 4 minute Sublinieri
Sursă foto: cont Facebook pr. Constantin Sturzu

Doxologia:

Racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană

Miercuri, 7 octombrie 2020, părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului Comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a anunţat că racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în data de 8 octombrie.

„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie,ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis părintele Constantin Sturzu.

Anunţul a fost făcut în contextul noilor hotărâri ale Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă prin care se interzice prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.

Ieri, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor a emis un comunicat de presă în care a subliniat faptul că „nu se poate ușor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.”

Pr. Constantin Sturzu:

Printr-o decizie nedreaptă și discriminatorie, pelerinilor li s-a interzis să mai vină la Iași anul acesta.

Astăzi, începând cu ora 06.00, ar fi trebuit să fie scoasă racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și așezată pe baldachinul ce se împodobea cu flori în fiecare an.

Nemaifiind pelerini – de dimineață au fost doar câțiva închinători -, racla a rămas în Catedrală. Imaginile sunt mai mult decât edificatoare.

Un comentariu pe Facebook la anunțul pr. Sturzu

R3Media:

EXCLUSIVITATE Prof. Cătălin Raiu, expert OSCE în libertatea religioasă, despre interdicția de a atinge racla cu moaștele Sf.Parascheva: O intruziune în viața liturgică a Bisericii unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis, astăzi, printre altele că pelerinii care vor veni la Sfânta Parascheva să nu aibă voie să atingă racla cu moaștele, informează un comunicat de presă.

De asemenea, CJSU Iași a mai stabilit ca Arhiepiscopia Iașilor un perimetru delimitat, unde credincioșii vor avea acces doar după verificarea buletinului de identitate de către forțele de ordine. Aceasta vine după decizia CNSU de a interzice pelerinilor din țară participarea la Sf. Parascheva și Sf. Dimitrie.

Arhiepiscopia Iașilor și-a exprimat deja „mâhnirea” pentru această hotărâre a autorităților.

Tot CJSU a hotărât că masca de protecție trebuie purtată, obligatoriu, inclusiv de copii, de la vârsta de 5 ani în sus, după cum precizează comunicatul.

În acest sens, R3Media a cerut o opinie din partea profesorului Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE.

Acesta a spus că în conformitate cu legea, spațiul bisericii este unul privat, iar statul trebuie să opereze ținând cont de acest detaliu. Prof. Raiu spune că prevederea conform căreia credincioșii nu au voie să atingă racla cu sfintele moaște reprezintă „o intruziune în viața liturgică a Bisericii, unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă.”

„ Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta – Această prevedere este o intruziune în viața liturgică a Bisericii, unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă.

Spațiul bisericii este un spațiu privat, conform Legii nr. 489/2006 a libertății religioase. În acest context, statul trebuie să opereze restricții în interiorul bisericii cu maximă prudență, ghidat de principiul neutralității religioase și ținând cont că este un spațiu al manifestării intime al conștiinței persoanelor. aș face o paralelă cu familia: statul interzice familiei să abuzeze copilul, dar nu poate să le spună părinților cât să-i dea să mănânce, unde să se joace, ce cărți să citească etc. Acestea aspecte țin de responsabilitatea privată a familiei, căreia îi revine sarcina educației copilului în conformitate cu propriile valori. La fel, Biserica are propria responsabilitate privată față de membrii săi. Biserica a demonstrat că este responsabilă în ceea ce privește implementarea măsurilor sanitare, ar trebui să se țină cont de aceste precedente.

Statul nu poate interveni în aspectele ce țin de cultul bisericii sau mai rău, în dogmă.A-i spune bisericii că nu are voie să lase credincioșii atingă racla cu moaștele sfinte reprezintă o suprareglementare inutilă și disproporționată față de alte evenimente care implică un număr mare de oameni (petreceri pe litoral, mitinguri electorale, mersul la supermarket etc.). Biserica trebuie lăsată ca singură să-și demonstreze responsabilitatea socială față de proprii membri, iar statul nu are căderea de a interveni selectiv și arbitrar”, a declarat prof. Raiu, în exclusivitate pentru R3Media.

***

Monitorul de Suceava:

La slujbele religioase de la bisericile din judeţ vor putea participa doar localnicii

La slujbele religioase de la bisericile din judeţul Suceava vor putea participa doar persoanele din localităţile în care se află unităţile de cult. Prefectul judeţului, Alexandru Moldovan, a spus că potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, toate administrațiile publice locale vor aduce de îndată la cunoștință parohiilor de pe raza administrativ-teritorială de competență despre permiterea organizării sărbătorilor religioase numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară aceste activităţi. Astfel, la slujbele religioase nu vor putea participa persoanele sau pelerinii din alte localități. Măsura a fost luată pentru a preveni creşterea numărului de cazuri de coronavirus din judeţul Suceava.

Alexandru Moldovan a mai spus că în cel mai scurt timp Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din Bălcăuți, Calafindești, Fântâna Mare, Frătăuții Vechi, Fundu Moldovei, Grănicești, Ipotești, Pojorâta, Siret, Șcheia și Todirești trebuie să se întrunească în cadrul unor ședințe extraordinare pentru a stabili propuneri sau hotărâri privind măsurile suplimentare pentru diminuarea impactului riscului generat de pandemia de COVID-19, particularizate pentru fiecare dintre cele 11 localități în parte. Aceste propuneri vor fi transmise Comitetului Județean pentru Situații de urgență până cel târziu vineri, 9 octombrie, la ora 9:00.

(…) Alexandru Moldovan a spus că potrivit unei analizei realizate de către Direcția de Sănătate Publică Suceava, în ultimele 14 zile în județul Suceava s-au înregistrat 614 cazuri noi, adică o medie de aproximativ 40 de cazuri noi pe zi. El a arătată că aceste cifre arată o evoluție relativ constantă, fără a se înregistra o creștere accelerată. De precizat că în cadrul ședinței, directorul DSP Suceava, doctorul Dinu Sădean, a anunțat că în județ există un singur focar de coronavirus, la un centru rezidențial din orașul Siret, unde sunt 14 cazuri, focar care urmează să se închidă joi, 8 octombrie.

În același timp, prefectul județului a solicitat intensificarea acțiunilor de verificare a respectării măsurilor dispuse în context Covid-19 la obiectivele care prin profilul de activitate generează un aflux sporit de persoaneși implicit riscul nerespectării măsurilor de distanțare fizică și cu privire la măsurile de protecție individuală.

Nu în ultimul rând, în contextul evoluţiei actuale a pandemiei la nivel național, dar și a creșterii la nivelul județului de cazuri de persoane confirmate pozitiv Covid-19 în ultimele 24 ore, Alexandru Moldovan a solicitat instituțiilor cu atribuții intensificarea acțiunilor preventive și de control, el subliniind faptul că necesitatea protejării sănătății publice are prioritate, atunci când intră în conflict cu alte drepturi./ integral pe monitorulsv.ro


Categorii

1. DIVERSE, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Parintele Constantin Sturzu, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PELERINAJUL SFINTEI PARASCHEVA ANULAT, CREDINCIOSII LEGITIMATI DE JANDARMI – atmosfera anticrestina mai rea decat in vremea comunismului!/ Județul SUCEAVA – ACCESUL LA BISERICI ȘI MĂNĂSTIRI INTERZIS celor care nu sunt din localitate/ Expert OSCE în libertate religioasă: “O intruziune în viața liturgică a Bisericii unde Statul nu are căderea să intre sub nicio formă”

  1. Pingback: “Iată, casa voastră vi se lasă pustie…” | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: Mesajul IPS TEOFAN despre blocarea pelerinajului la Sfânta Parascheva: TOTUL ARE O LIMITĂ PESTE CARE DACĂ SE TRECE, NU E BINE PENTRU NIMENI. Chemare la pocăință și post aspru
  3. Pingback: Reacții față de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva. PS MACARIE DRĂGOI denunță „SECHESTRAREA” abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei. „Boala nu se combate cu metode polițienești”/ IPS TEODOSIE: „Cel mai mare pelerinaj es
  4. Pingback: Care sunt SEMNIFICAȚIILE ATACULUI asupra Sărbătorii SFINTEI PARASCHEVA? “Vă lovim în reperele voastre identitare, care v-au ajutat să rezistați de-a lungul secolelor!” – ÎNTREBĂRI IMPORTANTE CARE TREBUIE SĂ DEA DE GÂNDIT ORIC
  5. Pingback: PS MACARIE: “Într-un mod profund nedrept, autorităţile AU INTERZIS PELERINAJUL LA MOAȘTELE SFINTEI PARASCHEVA fără a ne arăta cu ce este mai riscant pelerinajul decât alegerile”/ ÎPS TEODOSIE: “Cu credință și cu rugăciune vo
  6. Pingback: PS IUSTIN, Episcopul Maramureșului și PS IGNATIE, Episcopul Hușilor - atitudini dure față de ACTUL ABUZIV AL "IZOLĂRII LA DOMICILIU" AL SFINTEI PARASCHEVA. "Iaşiul a devenit pentru câteva zile un adevărat pustiu al Carantaniei, und
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare