Decorarea lui OCTAV BJOZA – contestata vehement de Tismaneanu si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului. FARISEII ANTICOMUNISMULUI DE PROPAGANDA SI MAROTA LEGIONARISMULUI

26-12-2014 10 minute Sublinieri

“Părinții au deținut monopolul Comunismului. Copiii dețin monopolul Anticomunismului”

bjoza

Gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a stârnit nemulţumirea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA România. A fost prima distincţie acordată de Klaus Iohannis în calitate de şef al statului. Ceremonia a avut loc luni, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni.

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA România s-a declarat dezamăgit de iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis.

„MCA România ia act, cu dezamăgire, de decizia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului.

Condamnarea atrocităţilor comise de dictatura comunistă este o datorie a fiecărui om politic din România. Sistemul criminal comunist l-a aruncat în închisoare pe domnul Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, i-a distrus viaţa, i-a persecutat familia şi i-a refuzat drepturile universale ale oricărei fiinţe umane. Aceste crime comise de regimul comunist nu anulează crimele comise de legionarii impotriva evreilor din România. Faptul că, în România post-comunistă, domnul Bjoza a ales să împărtăşească idealurile Mişcării Legionare, să omagieze ideile şi credinţele acestei mişcări politico-religioase criminale, este profund regretabil.

Preşedintele României însă, prin puterea în încrederea cu care a fost investit, are obligaţia a trasa linia fină dintre eroul anti-comunist şi participantul activ la activităţi omagiere a unei Mişcări criminale antisemite. Decorarea unui sustinator, declarat, al Mişcării Legionare, cu Ordinul Naţional «Steaua României» poate fi interpretată ca o omagiere adusă, de Administraţia Prezidenţială, acelei mişcări naţionaliste, fasciste, criminale.

Fără condamnarea explicită a Mişcării Legionare, fără delimitarea clară a Administratiei Prezidenţiale de ideile Mişcării Legionare propovăduite activ, îmbrăţişate, omagiate şi dată drept exemplu de către domnul Bjoza, Preşedintele României, pentru noi, a semnat un dezamăgitor act de populism“, consideră Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA România.

Reacţia lui Octav Bjoza: „Sunt împotriva oricăror extremisme“

Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, s-a declarat uimit de opinia MCA România. „Este revoltător! Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată antisemit. În temniţă am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptător anticomunişti acolo, nu făceam deosebire care este legionar, ţărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică. Sunt împotriva oricăror extremisme, fie de stânga, fie de dreapta“, precizează Bjoza.

Liderul Deţinuţilor Politici arată că niciodată nu s-a asociat vreunei mişcări de acest gen. „Când sunt comemoraţi luptătorii anticomunişti, noi suntem cu ale noastre, legionarii cu ale lor. Probabil se referă la comemorarea de la mănăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Eu fiind din Braşov am participat la ceremonial, ei au avut drapel, a fost treaba lor. Irascibilitatea nu ajută nimănui. Lucrurile trebuie discutate cu calm şi fără patimă. Am susţinut întotdeauna că unii dintre legionari au avut părţi bune. Faptele rele trebuie judecate separat, înfierate, astfel încât să nu se mai repete“, este de părere Bjoza.

Aceeaşi părere a avut-o Octav Bjoza şi despre trecutul legionar al părintelui Arsenie Papacioc, pe care l-a cunoscut. Deşi a suferit atât de mult în puşcăriile comuniste, Bjoza (76 ani) crede în iertare.

„Nu trebuie judecaţi toţi în bloc, în masă. Aşa cum nu judecăm nici toţi membrii PCR, care au fost 4-5 milioane. Păcătoşii – tâlhari, femei uşoare – care s-au întors către Dumnezeu sunt iertaţi, dar unui fost legionar sau a altora care au făcut parte dintr-o mişcare extremistă, deşi n-au comis crime, nu le este permisă întoarcerea către Dumnezeu. În schimb, criminalilor care ne-au trimis în puşcării le este permis să se plimbe ca la ei acasă prin Parlament. Sunt de acord ca legionarii care au comis crime să fie pedepsiţi. Dar, repet, nu trebuie toţi judecaţi în bloc. Martirii din puşcăriile comuniste sunt, în continuare, nerecunoscuţi. Printre ei au fost mulţi preoţi a căror putere spirituală treceau de zidurile celulelor închisorii, dându-ţi forţă psihică. Totuşi, eroii noştri nu sunt beatificaţi sau martirizaţi, aşa cum se întâmplă la alte naţiuni“, arată liderul deţinuţilor politici.

Octav Bjoza se întreabă totuşi ceva: „Parlamentul României a fost mereu îmbâcsit de criminali, s-a sesizat cineva? Ofiţerii de Securitate sunt marii patroni de azi. Copiii lor sunt peste tot, în funcţii-cheie. De ce doar pentru copiii lor se poate, iar pentru ai noştri nu?“

Declaraţiile de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis explicase la ceremonia de la 22 decembrie de ce a ţinut să acorde această primă distincţie, în a doua zi de la instalarea sa la Cotroceni. „Prin acest moment vreau să marchez începutul unui nou capitol în istoria noastră recentă, un preşedinte care pune în valoare înainte de toate modelele din societate, iar foştii deţinuţi politici reprezintă cu siguranţă repere de moralitate pentru tânăra generaţie. La vârsta de 20 de ani, domnul Bjoza a fost arestat şi întemniţat de către Securitate şi a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat să suporte supliciul anilor de detenţie şi să cutreiere nu mai puţin de 14 locuri de detenţie. Până în 1989 a fost persecutat continuu de autorităţile comuniste, dar acest lucru nu l-a împiedicat nicidecum să militeze după Revoluţie pentru idealurile de libertate şi democraţie“, a precizat Iohannis.

În cuvântul său de mulţumire, Octav Bjoza declarase: „Pentru noi, cei loviţi de represiunea comunistă în modul cel mai direct, este foarte important că v-aţi gândit să ne acordaţi o distincţie atât de înaltă. În acest fel, lupta şi suferinţa noastră au căpătat o recunoaştere deosebită, având şi semnificaţia unui act simbolic de condamnare a comunismului din România. Nu putem decât să salutăm faptul că v-aţi gândit la înfiinţarea în capitala României, singura capitală din lumea comunistă europeană care nu are încă un muzeu al crimelor comunismului, v-aţi gândit să fie înfiinţat. Sperăm să mai fim în viaţă atunci, măcar ultimii dintre noi, atunci când acest muzeu va fi realizat.

Aveţi aici pe laterală 17 colegi de suferinţă. Ei însumează 300 de ani de condamnare, din care 115 au fost şi efectuaţi. Aveţi aici – mă refer la cei tineri din stânga mea – adevărate jaloane în ale moralei, dar care societatea românească a ultimilor 25 de ani nu a vrut să ţină cont. Este trist, dar adevărat. Dacă în această ţară mai există undeva ultimele fărâme în ale moralei, ele trebuie căutate undeva între zidurile Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. Acolo este «km 0» al moralei româneşti, atâta câtă mai există şi dacă mai există“.

Pe site-ul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România este consemnat că Octav Bjoza s-a născut la 11 august 1938, în municipiul Iaşi, fiul lui Ioan şi al Georgetei, de naţionalitate română şi religie ortodoxă. Din anii 1941-42 se stabileşte cu familia în zona Braşov, tatăl fiind CFR-ist. Este absolvent al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov (1956). În anii 1957-58 a fost student al Facultăţii de Geografie-Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. La finele anului I, după ultimul examen, pe 25 iunie 1958, a fost exmatriculat şi arestat de Securitatea din Iaşi. Între anii 1956-1958 a făcut parte împreună cu alţi 14 elevi, studenţi şi muncitori din organizaţia anticomunistă „Garda Tineretului Român” din Braşov, care avea drept scop „înlăturarea regimului democrat popular din ţara noastră pe calea violenţei”. A fost judecat de către Tribunalul Militar Braşov la data de 10 octombrie 1958 şi condamnat la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii, pentru delictul crimă de uneltire împotriva ordinii sociale.


Tismaneanu despre decorarea lui Octav Bjoza by medialert

Emanoil Mihăilescu despre scandalul decorarii… by medialert

Oamenii fostului preşedinte Traian Băsescu au pus tunurile pe noul şef al statului, Klaus Iohannis, încă de la început de mandat.

Iată reacţia lui Vladimir Tismăneanu, după ce politologul a scirs un articol despre consilierii preşedintelui Iohannis.

Reacţiile la articolul meu despre unii dintre consilierii domnului Klaus Iohannis (Dan Mihalache şi Andrei Muraru) sunt siderante. Tema Muraru devine tot mai exasperantă pentru unii. Faptul ca am îndrăznit să spun că s-a comis o eroare prin decorarea cuiva care îşi mărturiseşte public admiraţia pentru <moralitatea> Gărzii de Fier a produs o mini-explozie de indignare. Când am spus că în Germania de azi o asemenea decorare ar duce la demisii, lucrurile au ajuns la paroxism. 

Clocotesc de revoltă şi se sufocă de furie personaje din zone aparent incompatibile. Neo-legionari, fundamentalişti ortodoxişti, neo-leninişti, dughinişti, ex-protocronişti, ba chiar şi un fost disident (Dorin Tudoran, fostul consilier, în 2004, al partidulului voiculescian, încântat nu doar să mă insulte a mia oară, e în fond singura sa expertiză, se pare, ci să publice pe forumul blogului său intervenţii huliganic antisemite), se înfrăţesc spre a mă afurisi. Sunt <mercenar>, <burghezo-tismănean> şi câte altele.(…) Aceste atacuri, la ora actuală, par să-i unifice pe C. Rogozanu, Vasile Ernu, I. Capsali, Zoe Petre, Dorin Tudoran, Andrei Muraru, Ovidiu Hurduzeu, A. Racu, M. Platon şi alţi <prieteni> ai statului de drept. Codul genetic mă recomandă în chip fatal ca torţionar.

(…) Oricum, asemenea isterii nu-l favorizează pe cel care promite linişte şi pace, concordie şi armonie, fie şi în bizara coabitare cu pontocraţia. Nici pe consilierul care i-a făcut imensul deserviciu de a-i propune domnului Iohannis ca, în prima zi a preşedinţiei sale, să decoreze un simpatizant legionar. Mă refer la gafeurul de profesie Andrei Muraru. Mă întreb dacă măcar acum acest arivist cu instincte autocrate înţelege ce rău i-a facut celui pe care pretinde că-l consiliază“, spune politologul Vladimir Tismăneanu, potrivit evz.ro.

Declaraţia a fost prezentată şi comentată, joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

În prima zi de mandat, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza, ca un semn de preţuire pentru toţi foştii deţinuţi politic.

Octav Bjoza spunea încă din 2009 că nu este şi nici nu a fost legionar. Doar că la 19 ani, aruncat în temniţele comuniste, a avut şansa de a-i cunoaşte pe unii dintre ei. Şi recunoştea că în anii petrecuţi în închisoare a ajuns să îi cunoască.

Emanoil Mihăilescu, fost deţinut politic, spune că oamenii lui Traian Băsescu au fost deranjaţi de gestului preşedintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe un alt fost deţinut politic, Octav Bjoza.

Emanoil Mihăilescu a stat în închisorile comuniste timp de cinci ani.

Nu-mi aduc aminte ca vreun alt președinte postdecembrist să fi fost bombardat cu atâtea sfaturi, recomandări și semnale de alarmă câte îi sunt transmise dlui Klaus Iohannis.

Nici nu apucase să ia calea Palatului Cotroceni că  președintelui ales i se întocmiseră deja liste cu ce trebuie să facă; să nu facă; pe cine să nu ia în echipa sa etc.

Înaintea primului tur, “consilieri” voluntari (postelectorali) se întrebau amuzați și spre amuzamentul “opiniei publice”: “Cine este, totuși, dl Iohannis?”

Își răspundeau de unii singuri: “Un Relu Fenechiu cu nume german.” Adică, un viitor pușcăriaș.

După turul întâi, când s-au prăbușit sub succesul unui fabulos 4.6%, s-au reorientat strategic, declarându-se sinceri pro-Iohanniști.

După alegeri, au început bombardamentul – fără noi, candidatul Klaus Iohannis nu câștiga alegerile. Așteptăm acces, decorații, portofolii etc.

Acum au trecut – după un tipic ce ține de genetica gherilelor de intimidare – la amenințări:

Sincer, pentru așa ceva (situația creată azi cu această decorare a unui admirator al “moralității” legionare) într-o țară normală, ca Germania, un președinte și-ar fi pierdut pierde (sic!) funcția în cîteva zile.”

Așadar, la numai o zi după ce dl Traian Băsescu (un Henric al V-lea, în viziunea cronicarului său personal – aici) nu mai este președintele țării, România a devenit o țară anormală.

Atât de “trainică” a fost stabilitatea dată țării de fostul președinte?

Profitând de o asemenea viteză aprope supersonică, nu m-aș mira ca la Washington să fi ajuns deja o reclamație extrem de vehementă.

S-a mai întâmplat. Scrisorica știe drumul.

Deci: președintele Iohannis l-a decorat pe dl Octav Bjoza în calitate de președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România “pentru sacrificiul şi curajul de care el şi oameni ca el au dat dovadă în vremea dictaturii şi pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului”.

În timp ce un parașutat al Moscovei teroriza studenții din București prin cursuri obligatorii și contondente de marxism-leninism, dl Bjoza era “bursier” al unor universități din ivy league-ul concentraționar românesc – Codlea, Gherla, Galați, Brăila, Văcărești, Jilava, Strâmba, Stoienești, Salcia, Bacul 4 și Periprava.

Vina care i-a adus o pedeapsă la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică și confiscarea totală a averii (pedeapsă redusă ulterior la 4 ani de temniță grea): “între anii 1956-1958 a făcut parte, împreună cu alți 14 elevi, studenți și muncitori din organizașia anticomunistă “Garda Tineretului Român” din Brașov, care avea drept scop” “înlăturarea regimului democrat popular din țara noastră pe calea violenței”.

Regim “democrat” instaurat – cum le explica studenților în “prelegerile” sale parașutatul internaționalist al Moscovei – “prin mijloace pașnice” și “ca urmare a voinței poporului român.”

Aflăm că dl Bjoza nu a fost membru al mișcării legionare, dar în detenție a cunoscut mulți deținuți legionari și mărturisește că a rămas marcat de comportamentul unora dintre ei:

“Nu sunt legionar, nu am fost și e prea târziu să mai devin, dar norocul meu a fost ca la vârsta de 19 ani să fiu educat în temnițele comuniste de unii dintre ei. Mi-au marcat tot restul vieții, de la ei am învățat pentru totdeauna că nimic, fiule, nu se poate realiza fără morală, nici în familie, nici în economie, nici în politica, nici în țară.”

În chip rollerian, subiectul admirației dlui Bjoza (conduita morală dovedită în pușcării de unii dintre deținuții legionari) este substituit de procurorul autosesizat cu lipsa de morală din ideologia și acțiunile Legiunii. După care se cere intervenția Institului “Wiesel”, IICCMER etc.

De ce? Pentru că “Ambele institute au ca misiune confruntarea onestă cu trecutul traumatic. Deci lupta împotriva mistificărilor, a minciunilor propagandistice, a nostalgiilor comuniste și fasciste.”

Avem de-a face cu o mistificare, dar ea nu a fost săvârșită de dl Octav Bjoza, ci de cel care-l demască. În numele cui și a ce?

Cumva în numele unei propagande potrivit căreia numai deținuți politici comuniști s-au putut comporta în pușcărie de o manieră demnă de respect, în timp ce deținuți de alte culori politice nu ar fi fost capabili de așa ceva?

Am fost ba torturați, ba inoculați cu acest “adevăr”, de la prima generație de procurori produsă în laboratoarele moscovite până, hăt, târziu.

Azi, în “reprezentanți ai societății civile” s-a trezit brusc o vigilență debordantă, aflată într-un sabatic de zece ani – exact cât perioada mandatelor președintelui Traian Băsescu.

Când acesta din urmă l-a decorat pe fostul ministru de interne ceaușist, dl Gheorghe Homoștean (aflat pe lista neagră din Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Studierea Dictaturii Comuniste în România), unii dintre vigilenții de astăzi n-au scos o vorbă timp de trei săptămâni (aici). Ba, unul dintre ei umbla cu fofârlica “Proștilor… Homoștean ăsta nu e Homoștean ăla”.

Ba era. Iată un link aici.

Pentru vigilentul procuror de azi, înțelegerea arătată legionarilor de subalternul său Mihail Neamțu era de înțeles, dar respectul unui fost întemnițat politic pentru comportamentul din pușcărie al unor deținuți legionari este inacceptabil.

Pentru vigilentul de azi nu era nicio problemă că Mihail Neamțu recita o poezie de Radu Gyr (poet și ideolog legionar) nu la un cenaclu literar, ci la o întrunire politică, dar tăria unui om de a mărturisi că a cunoscut în pușcării legionari cu un comportament demn de respect constituie un pericol nuclear la adresa statului de drept din România.

Scrie procurorul Știe-Tot: “Nu credeți oare că ar fi fost potrivită, în acest an centenar Corneliu Coposu, decorarea sa postumă? N-a făcut-o Traian Băsescu, din câte știu. Păcat. Dar o putea face acum Klaus Iohannis.”

Cum altfel – președintele Iohannis, aflat la Cotroceni doar de o zi, e vinovat și pentru ce nu a făcut, vreme de 12 luni, Președintele Henric al V-lea, care, potrivit tot lui Știe-Tot, a făcut totul și încă foarte bine. Logică de lux!

Decât să-l fi proslăvit și în acest an pe Traian Băsescu în kilometri de vorbărie indigestă, Procurorul Știe-Tot ar fi putut să-i sugereze președintelui decorarea postumă a lui Corneliu Coposu.

N-a făcut-o. Concluzie — mare porc Andrei Muraru ăsta!

***

Părinții au deținut monopolul Comunismului. Copiii dețin monopolul Anticomunismului.

În tot acest timp, “monopolul” deținut de ceilalți este să treacă prin viață, cu căciula-n palme și cu frica-n sân – nu care cumva să-i supere pe acești latifundiari ai unei impertinențe lovite de elefantiasis.

De fapt, atacul  la președintele Iohannis (aici) are o explicație mult mai simplă și plictisitor de cunoscută: “E șocant ce a făcut la instigarea consilierului Muraru.”/…/”Dar dacă aceasta e poziția d-lui Bjoza, și se pare că așa stau lucrurile, dl Muraru i-a făcut un imens deserviciu noului președinte al României.“/…/”Nu este limpede că din prima zi a noii administrații Iohannis, consilierul pentru relațiile cu societatea civilă a gafat în chip șocant?”

Domnule președinte, tot nu înțelegeți mesajul? Ce Dumnezeu – e foarte simplu: dați-l afară pe consilierul Andrei Muraru și decorați-l pe Vladimir Tismăneanu. Eroul din urmă are o puternică alergie la consilierul dumneavoastră și poate sfârși din pricina unui masiv atac de astmă.

Procedând astfel, veți fi divinizat de mandarini ai societății civile, iar decoratul vă va oferi aceleași servicii de calitate asigurate predecesorului dumneavoastră – președintele Henric al V-lea.

*


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Octav Bjoza, Tradarea intelectualilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “Decorarea lui OCTAV BJOZA – contestata vehement de Tismaneanu si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului. FARISEII ANTICOMUNISMULUI DE PROPAGANDA SI MAROTA LEGIONARISMULUI

 1. Noi romanii crestin ortodocsi suntem vinovati ca nu le spunem NU! Parintii lor au venit pe tancurile sovietice, noi ne plecam cand ne fac extremisti!

 2. Extremist e tismaneanu, un extremist de stanga de doi bani.

 3. Bine era sa fie decorati la Cotroceni si luptatori pentru Adevarul despre Revolutie, tot simbolic, de exemplu bucuresteanul Teodor Maries, clujeanul Victor Lungu si timisoreanul Marius Mioc, documentele eliberate de CEDO meritând toata atentia opiniei publice: http://mariusmioc.wordpress.com/2014/12/18/cercetarile-parchetului-in-dosarul-revolutiei-75-brasov-zonele-consiliul-judetean-harmanului-toamnei-spitalul-judetean-calea-bucuresti/
  De observat iesirea totusi pe usa din dos a Istoriei/Literaturii, precum Constantinescu, si a lui Basescu, din cauza esecului, uitat dar eliminatoriu, pe Revolutie si Mineriada, desi s-a rastit ca Hamlet in septembrie 2009 cam catre oamenii de justitie: http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/basescu-catre-kovesi—nu-ma-confundati-cu-un-ziarist-caruia-ii-faceti-o-declaratie—video–164436

 4. faptul ca Tismaneanu este ‘omul cu raportul’ asupra dictaturii comuniste spune mult despre nonsensul si cabotinismul vremurilor pe care le traieste aceasta biata tara…

  Cel putin acum si-a aratat coltii.

  E un gest admirabil cu care si-a inceput mandatul noul presedinte, tr sa recunosc. Daca e doar praf in ochi si forma de seductie a unei anumit segment electoral sau autentic mesaj al schimbarii…asta ramane de vazut. Cu o floare nu se face primavara. 🙂

 5. Ar face bine Iohannis sa il decoreze post-mortem pe tatal lui Tismaneanu pentru meritele deosebite de revolutionar de dupa razboi. Ma rog, si pe fiul acestuia, pentru rolul de ideolog al nerusinarii in Romanaia de dupa 1990.

 6. Tismăneanu…
  Important este dacă acest individ va fi luat în seamă de Iohanis.
  Un preşedinte dacă se sperie de lătrăturile “câinilor de pază”, ce păzesc alteceva decât ce trebuie păzit în țara şi-n poporul ce i-a încredințat mandatul, atunci va fi vai de țară şi de popor.
  Pentru Tismăneanu şi acoliții…, valori sunt doar acelea (şi doar aceia) pe care le trâmbițează şi le impun ei, restul… desființat, aruncat la gunoi.
  Iacă cine a fost desemnat (de…) să condamne comunismul.
  Antisemitismul şi doar atât ?
  Holocaustul şi doar atât ?
  Evreii doar ?
  Numai evreii şi antisemitismul ?
  Crimele comunismului… temnițele, tortura… exterminarea elitelor României (facute cu concursul şi pariciparea comuniştilor evrei), contestate ?
  Condamnat gestul preşedintelui ?
  Cine sunt de fapt şi ce reprezintă aceşti indivizi şi organizații ? Ce-i legitimează şi cine le dă putere să facă ce fac ?
  Să fii desemnat şi împuternicit de stat să condamni comunismul şi să te ridici şi să-ți condamni preşedintele pentru că a decorat victimele comunismului…
  Doamneeee…, iacă cine joacă România pe degete şi iată de ce poporul s-a dezgustat de tot ce reprezintă, autoritate, putere, politică şi stat.

 7. Exact (@e.vi). Iata adevarata fata a celor chemati sa condamne abuzurile comunismului.

  Ce amuzant este cand cad mastile si apar lupii turbati de sub blanita de oaie!! Si ce amuzant este cand afli UNDE erau ascunsi. La vedere!!

  Ca Tismaneanu era un ins contestat si dubios, asta nu e o noutate. Dar cand il vezi in mod efectiv cum se zvarcoleste cand asista la recunoasterea oficiala a eroilor anti-comunisti…wow, merita: este foarte-foarte nostim!

 8. Aceasta decorare a lui Octav Bjoza a fost cred un test dat societatii romanesti de catre oamenii din umbra a lui Iohannis, pentru a se vedea cum vor reactiona romanii la recunoasterea oficiala a meritelor adevaratilor luptatori anticomunisti. Reactie nu a existat. A fost si un avertisment cum ca astfel de „greseli” nu se vor mai repeta, si ca, in definitiv, tot ceea ce e national si romanesc face rau altora, deci trebuie starpit.
  Tot ceea ce va spune Tismaneanu (Tisminețki) in numele celor pe care-i reprezinta va fi luat bineinteles in seama, ca si pana acum, ca doar si Basescu tot la el a apelat ca fiind persoana cea mai indicata pentru a scrie eseul de condamnare a comunismului.

 9. La ce te puteai aştepta de la Tismăneanu? Să fie un semn că o măturică îl aşteptă după uşă?
  Un punct bun pentru Klaus.

 10. Va rog, daca poate cineva sa-mi explice: hotararea definitiva a unui tribunal international poate fi “stearsa”, revocata, anulata sau nerespectata de un ONG sau de vre-o ordonanta sau lege a guvernului sau de parlamentul Romaniei?

  Din ceea ce stiu eu, miscarea legionara a fost judecata in procesul de la Nuremberg si a fost declarata nevinovata.

  Deci, cum poate institutul Elie Wiesel sau vre-un reprezentant al statului roman sa incalce o lege internationala si mai ales, sa nu respecte un adevar dovedit intr-un proces international?

 11. @sluga:

  Sigur a fost vorba de un proces in sensul juridic al termenului la Nurenberg?

 12. @ Admin

  Nu stiu exact, dar parca asa imi spune mintea mea proasta. S-ar putea sa ma insel?

 13. @Sluga:

  Aici nu e vorba de cum interpretam, ci de fapt. Nu stim detalii, insa trebuie vazut daca ML a fost, atunci, implicata intr-un proces ca atare, juridic recunoscut la Nurenberg, sau a fost implicata in alte proceduri.

 14. “Tribunalul de la Nürnberg, format din judecatori ai tarilor invingatoare in cel de-al doilea razboi mondial (americani, rusi, englezi, francezi), inca din perioada de instructie a procesului, a eliminat orice acuza (crima de razboi, genocid, antisemitism, xenofobie) dorite a fi puse in seama Miscarii Legionare. „Bogatele” dosare masluite de comunisti, ca si de evrei, au cazut rand pe rand in fata adevarului.”

  “Odată cu exonerarea noastră de orice culpă, Comisia Instructorie de la Nürnberg a scos din cauză şi entităţile pe care le reprezenta Mişcarea Legionară: Guvernul Naţional şi Armata Naţională. Aceste entităţi nu sunt culpabile nici de „crima de război”, nici de „genocid”, nu sunt nici „fasciste”, nici „naziste”, nici ,,colaboraţioniste”.

  După cum este bine ştiut, instrucţia e secretă şi nici nu se publică actele şi deciziile ei. S-au publicat, însă, darea în judecată şi sentinţa de condamnare de către Tribunalul Internaţional de la Nürnberg, a altor organizaţii. Astfel, în afară de partidele Fascist şi Naţional-Socialist, de SA şi, mai ales, de SS, au fost condamnate pentru „crime război“ şi „contra umanităţii“, pentru „fascism“, „nazism“ şi „colaboraţionism“, mai toate mişcările naţionaliste din Europa: „Rex“ a lui Leon Degrelle, „Ustaşa“ croată, „Crucile cu săgeţi“ – maghiară, „Hlinka“ – Garda slovacă etc.

  Numai Mişcarea Legionară şi mişcarea „Strajnicii“ – bulgară (după modelul legionar), a profesorului CANTARGIEF, au rămas în afară de asemenea condamnări.

  “După aproape 4 luni, pe la jumătatea lunii Februarie 1946, V. Iasinschi, gen. Platon Chirnoagă si comandorul Băilă au fost anuntati să se prezinte în ziua următoare cu bagajele la C.T.C., fiindcă vor fi internati la Glassenbach.

  14. În noaptea de 15 Iulie 1946 a sosit de la Nürnberg la Glassenbach un ofiter american cu 400 de formulare ale Comisiei Instructorii de pe lângă Tribunalul International. Între aceste 400 de formulare se găseau si cele destinate nouă, Misiunea Guver­nului National, cu persoane atasate: V. Iasinschi, gen. Platon Chirnoagă si comandorul Băilă. Rostul acestor formulare de la Nürnberg era să stabilească identitatea acelora în sarcina cărora nu se găsiseră vini pedepsibile si nici nu apartineau organizatiilor cul­pabile colectiv de „crime de război”, “crime contra umanitătii“ sau „colaborationism“.

  15. În Aprilie 1947 am fost eliberati: Misiunea Diplomatică Consulară si comandorul Băilă, iar o lună mai târziu, si ceilalti: V. Iasinschi si gen. Platon Chirnoagă.

  16. O dată cu exonerarea noastră de orice culpă, Comisia Instructorie de la Nürnberg a scos din cauză si entitătile pe care le reprezenta Miscarea Legionară: Guvernul National si Armata Na­tională. Aceste entităti nu sunt culpabile nici de „crimă de război”, nici de „genocid”, nu sunt nici „fasciste”, nici „naziste”, nici ,,co­laborationiste”.
  Sursa: https://bucovinaprofunda.wordpress.com/2013/11/02/pozitia-politica-a-miscarii-legionare-in-vederile-tribunalului-international-de-la-nurnberg-documente-memoriu-prezentat-autoritatilor-americane-de-ocupatie-in-austria-de-mihail/

 15. @Sluga:

  Da, pare ca e vorba de o ancheta preliminara, nu de un proces. Un fel de NUP.

 16. Sluga netrebnica@

  Pai si atunci DACA asa stau IN REALITATE lucrurile de unde si pana unde Institutul “ELLIE WIESSEL” tot INCULPA si GASESTE ca fiind vinovata de…”crime” MISCAREA LEGIONARA, cand nici un TRIBUNAL INTERNATIONAL nu a condamnat-o pentru asa ceva…?
  Inseamna ca toate acuzatiile sunt NASCOCIRI…!

  Dar s-ar putea ca “UN NOU Tribunal International” asemanator celui de La Nurnberg sa fie constituit in viitorul apropiat pentru JUDECAREA VINOVATILOR de CRIMELE IMPOTRIVA UMANITATII care s-au comis si in 2009 si anul trecut in Fasia Gaza impotriva popullatiei civile palestiniene…!

  Asta este cel mai deranjant si anume acesti membri ai Institutului “Ellie Wiessel” care sunt conationali cu CRIMINALII care au comis GENOCIDUL din Gaza, TOCMAI EI se gasesc sa ii acuze pe alti oameni, apartinanad altor popoare si natiuni de CRIME, cand AR TREBUI SA TACA MARC si nici macar sa nu ridice ochii din pamant de rusine…

  Sa fii conational cu niste CRIMINALI de razboi, care au UCIS sute si mii de copii nevinovati SUB OCHII PRESEI INTERNATIONALE si ai O.N.U si sa mai ai indrazneala sa ii acuzi pe alti oameni de …crime petrecute in al doilea razboi mondial…cu trei sfert de veac inainte…INSESAMNA CULMEA TUPEULUI si a nesimtirii…

  Rusine!, RUSINE! si iar RUSINE! asta trebuie sa I SE REPETE mereu ISRAELULUI…si acestor oameni de etnie israelita…RUSINE ISRAEL!, caci AI UCIS, AI UCIS, AI UCIS…(asa cum au spus (daca nu ma insel chiar ELLIE WIESSEl a spus pe asta pe vremea cand era presedinte Ion Iliescu…undeva in Nordul Romaniei…daca nu ma insel la BAIA MARE…) copii nevinovati si oameni nevinovati…in cel mai bestial hal…SFIDAND si INCALCAND Legile Internationale si DISPRETUIND O intreaga Opinie Publica Mondiala…

  Adica, atunci cand vine vorba despre DECORAREA lui Octavian BJOZA care numai ca a afirmat ca SIMPATIZEAZA Miscarea Legionara, cei de la Institutul “Ellie Wiessel” sar in sus de o schiopa, DAR pe de-alta parte cand acesti domni AU ASISTAT ca toti ceilalti pamanteni la MASACRAREA populatiei civile din GAZA…S-AU FACUT CA PLOUA…
  Halal…oameni…HALAL fiinte umane care NU MERITA nici un respect…fiindca ei nu respecta pe nimeni…si mai ales DREPTUL LA VIATA al altor oameni!

  Da! Cu asta trebuie sa li se dea peste nas…UNDE ESTE HOTARAREA DE CONDAMNARE A MISCARII LEGIONARE…?
  CARE INSTANTA INTERNATIONALA A DAT-O?
  Cand a dat-o?
  Si unde a fost inregistrata…? In care MAPA si Registru de Documente Juridice Internationale…?

  Iar daca o astfel de HOTARARE JUDECATOREASCA INTERNATIONALA….NU EXISTA…atunci “CIOCU MIC” sa-l faca acesti batjocoritori de la Institutul amintit…
  DESTUL cu batjorirea ISTORIEI si MEMORIEI Romanilor…
  Caci si romanii au o limita de rabdare si suportare…
  Si inca ceva de unde si-a luat dreptul de a fi…Institutie…acest organism denumit “institut”…CA NU-I AL STATULUI ROMAN…?
  Cum si-a obtinut personalitatea juridica…tot as ii poate fi si RETREASA…FIINDCA LEZEAZA VALORI ale neamului romanesc…si isi bate joc de DEMNITATEA natiunii romane…!
  A INSULTA, OFENSA, ACUZA si BATJOCORI o natiune…insemna sa II INCALCI VALORILE sale…!
  Nu-i departe timpul cand acest institut VA RASPUNDE in fata legii si a poporului roman pentru MANJIREA cinstei sale…!

  P.S. Nu sunt legionar si nici simpatizant al Legiionarilor…ci sunt unul din ROMANII batjocoriti de Institutul ELLIE WIESEL…si consider ca este datoria mea de cetatean sa imi exprim INDIGNAREA…fata de INSULTA si OFENSA care ii este adusa poporului din care fac parte de catre membrii acestui…”institut”.

 17. @vela:

  Adica, atunci cand vine vorba despre DECORAREA lui Octavian BJOZA care numai ca a afirmat ca SIMPATIZEAZA Miscarea Legionara, cei de la Institutul “Ellie Wiessel” sar in sus de o schiopa

  A zis ceva IEW despre decorarea lui Bjoza? Ca noi n-am observat. Au zis cei de la fantomaticul Centrul de Monitorizare blabla.

  Memoria Holocaustului e legitima in sine, adica evreii au tot dreptul sa-si cinsteasca victimele din al doilea razboi mondial si sa cultive memoria istorica. Problema este cand acest lucru e instrumentat politic, transformat intr-un mijloc de presiune, santaj, sau de obtinere a unui fel de imunitate (vezi exemplul crimelor asupra palestinienilor). Iar aici, in ciuda aparentei unitati etnice, lucrurile sunt mai nuantate. Exista evrei, inclusiv supravietuitori sau urmasi ai supravietuitorilor din lagarele naziste, care nu agreeaza instrumentalizarea holocaustului sau unele actiuni agresive ale IEW.

 18. “Memoria Holocaustului e legitima in sine, adica evreii au tot dreptul sa-si cinsteasca victimele din al doilea razboi mondial si sa cultive memoria istorica.”
  Sunt de acord cu cele de mai sus, dar….
  nici un popor nu are dreptul sa oblige pe alte popoare sa cinsteasca victimele strainilor(celor de alt neam). Fiecare popor are dreptul sa cinsteasca martirii(victimele, mucenicii) din neamul sau; daca cinsteste vivtimele din alte neamuri o face prin libera alegere nu prin legi impuse de neamuri straine care sa-l oblige sa cinsteasca victimele din neamuri straine si interzic cinstirea mucenicilor din neamul propriu. Ortodocsii cinstesc mucenicii Bisericii lui Iisus Hristos (una soborniceasca si apostoleasca)de orice neam sunt. Noi romanii suntem obligati prin lege sa educam copii nostri ca sa cinsteasca evreii morti in al doile razboi mondial si ni se interzice sa cinstim(sa educam pe copii nostri in scoala sa cinsteasca) pe Sfintii Inchisorilor.
  Este cineva mai informat decit mine care poate sa spuna care este cauza acestei stari din Romania? Da, pentru pacatele noastre; insa vreau sa stiu care este mecanismul institutional care a generat si intretine aceasta stare.

  Doamne ajuta sa ne curatim si apoi sa ne luminam ca sa putem iesi din aceasta stare.
  Amin.

 19. @Nicolaie:

  de acord cu tine in principiu. E greu sa stii aici insa ‘who’s who’ – adica cine e de fapt in spatele celor care ne ‘interzic’ sa cinstim proprii mucenici. La drept vorbind nimeni nu interzice nimic, sunt doar forte care se opun sistematic demersurilor in acest sens, iar aceste forte au uneori chipuri, sunt identificabile. Alteori ‘chipul’ nu e decat o interfata, cum se intampla de obicei in astfel de situatii, si trebuie sa scotocesti mai adanc daca vrei sa afli CINE are, in fond, o problema cu asta. Oricum, anchetele de acest gen mi se par mai putin utile. Mai important este, cred, sa acordam noi cinstirea cuvenita si sa reactionam atunci cand este contestata, indiferent de sursa contestarii.

  Ca tentativa de raspuns la intrebarea ta, cred ca o pista de cautare ar putea fi asta:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Holocaust_denial#Laws_against_Holocaust_denial

 20. Multumesc pentru sursa wiki(vrajitoare?….stiti cine sunt persoanele care redacteaza/cenzureaza textele de pe wiki? Eu stiu si mai stiu de la una din ele(prieten) ca se intilnesc periodic in diverse locuri din lume.).
  “La drept vorbind nimeni nu interzice nimic,”
  aceasta afirmatie nu este conform cu(contrazice)
  “Holocaust denial is explicitly or implicitly illegal in 16 countries: Austria, Belgium, Czech Republic, France, Germany, Hungary, Israel, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Poland, Portugal, Slovakia, Switzerland, and Romania”
  Daca sa faci ceva este declarat ilegal, atunci pentru mine inseamna ca mi se interzice prin lege sa fac acel ceva(negarea faptului ca Sfintii Inchisorilor au facut holocaust in Romania).

 21. @Nicolaie:

  Sigur ca nu tot ce scrie wikipedia trebuie luat de bun, dar nici nu cred ca, en revanche, trebuie respins totul in bloc. Wikipedia are avantajul de a indica locul de pornire acolo unde esti complet in ceata.

 22. Pingback: O necesitate morala: ZI NATIONALA DE COMEMORARE A VICTIMELOR COMUNISMULUI | Cuvântul Ortodox
 23. Pingback: OCTAV BJOZA amenintat cu moartea de un “ofiter revoltat”. In tara amenintata de hackerii jihadisti anti-manele, zeci de SMS-uri si de apeluri telefonice violente nu au fost considerate probe! | Cuvântul Ortodox
 24. […]
  “Niște parlamentari s-au substituit fraudulos istoricilor și au hotărât să falsifice istoria României și să considere Mișcarea Legionară o organizație fascistă, ceea ce nu e adevărat.
  Deputatul pesedist Ciprian Nica, fost delator la Securitatea comunistă, racolat din liceu să-și toarne colegii cu indicativul Bratosin și-a mințit colegii citind trunchiat dintr-un Dicționar explicativ al limbii române editat de Academia Română, că Mișcarea Legionară ar fi fascistă.
  Comunistul de factură securistă Ciprian Nica a susținut în Comisia juridică un amendament la legea pentru modificarea Ordonanței 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și al promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii prin care „mișcarea legionară este considerată o organizație fascistă care a activat în perioada 1927 – 1941 sub denumirea de Legiunea „Arhanghelului Mihail”, Garda de Fier și Partidul Totul pentru Țară, conform publicației Curentul.
  Colegii din comisia juridică, care s-au născut la școala PCR și a lui Ion Iliescu au votat amendamentul fără să gândească, după ce și-au alocat pensii nesimțite prin lege. Dacă acest amendament va trece în plen, prigoana dictatorială bolșevică a anilor 50 va reveni în România în cel mai abject mod.
  Sigur că falsificatorii comuniști ai istoriei din parlament nu au dreptate. Ei se substituie istoricilor la o comandă futilă venită din afară și din partea Institutului Elie Wiesel, care încă e coordonat, din păcate, de fiul unui fost bolșevic marxist care a instaurat cu tancul sovietic comunismul în România.”
  […]
  “La presiunea opiniei publice, care îi consideră pe Sfinții Închisorilor adevărați sfinți populari, BOR e obligată să-i canonizeze, cu atât mai mult cu cât există exemplu Bisericii Ortodoxe Ruse, care a canonizat după 1990 aproape 3000 de martiri ruși morți în gulagul sovietic.
  Prin acest amendament votat în comisia juridică a Camerei Deputaților se speră că se va reuși blocarea canonizării Sfinților Închisorilor, deoarece majoritatea acestora au fost legionari.
  Începutul unui demers juridic bisericesc public de recunoaștere a mucenicilor din închisori ca sfinți ar intra sub incidența legii, deci a Ordonanței nr. 31/20001 modificate, ce prevede în plină ”democrație” ani grei de pușcărie pentru cei care gândesc liber și iubesc valorile, tradițiile și pe cei care ne-au redat demnitatea ca popor: Sfinții Închisorilor.
  E clar că modificarea stupidă a Ordonanței nr. 31/2002 făcută din pix și fără cunoașterea istoriei și a legislației internaționale va avea darul să ofere neamului românesc o nouă generație de mucenici și martiri români întru Hristos și onor popor român.”

  Articol integral: http://www.napocanews.ro/2015/06/de-ce-au-avizat-falsificatorii-istoriei-din-parlament-legea-anti-legionara-ce-incalca-dreptul-international.html

 25. Pingback: PROTESTUL PRESEDINTELUI AFDPR, OCTAV BJOZA: “Consider că noi trebuie să avem curajul de a prelua tot ce a fost bun de la fiecare, fie ei liberali, ţărănişti, legionari, cuzişti sau de nici o culoare politică, dar şi de a dezbate tot ceea ce
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare