DEMITIZAREA ASASINARII LUI OSAMA BIN LADEN? Seful Al Qaeda ar fi fost prizonier inca din 2006. “TEATRU POLITIC PUS IN SCENA DE CIA”

13-05-2015 4 minute Sublinieri

obama_situation_ro_1885495b

Un jurnalist laureat al Premiului Pulitzer susține că relatările administrației de la Washington despre moartea lui Osama bin Laden, fostul lider al-Qaeda, sunt pline de minciuni menite să sporească șansele lui Barack Obama la alegerile prezidențiale din 2012.

Jurnalistul de investigație Seymour Hersh a publicat un amplu material în London Review of Books încercând să demonstreze că Washingtonul a mințit în legătură cu organizarea și modul în care a decurs raidul trupelor speciale în urma căruia Osama bin Laden a fost lichidat. Materialul lui Hersh se bazează în mare parte pe declarațiile unei singure persoane – un fost oficial din serviciile secrete americane, care a vorbit sub protecţia anonimatului.

Bin Laden, prins în 2006

Sursa citată de Seymour Hersh arată ca bin Laden era prizonier de mulți ani în momentul în care a fost eliminat de trupele americane de elită, în noaptea de 1 spre 2 mai 2011. Fusese prins de serviciile secrete din Pakistan încă din 2006 și era deținut într-o zonă rezidențială din Abbottabad în care locuiau mulți ofițeri de rang înalt din armata pakistaneză. Bin Laden era folosit de Islabamad pentru a controla al-Qaeda și mişcarea talibană din țară.

În al doilea rând, nu este deloc adevărat că locația respectivă a fost descoperită de spionajul american în urma unor ample operațiuni care au implicat urmărirea curierilor liderului al-Qaeda, așa cum au susținut autoritățile de la Casa Albă. Locaţia a fost dezvăluită agenților CIA de către un important ofițer de informații pakistanez, în schimbul a 25 de milioane de dolari. După ce au aflat unde este deținut bin Laden, cei din CIA au început să reducă finanțările ”la negru” oferite serviciilor pakisteneze și au început să-i amenințe pe liderii militari pakistanezi cu divulgarea locației respective, totul pentru a se asigura de cooperarea serviciilor de la Islamabad, spune sursa lui Hersh.

Un ”invalid” ciuruit de trupele SEAL

Așa se face că raidul pentru lichidarea lui bin Laden nu a fost deloc o operațiune secretă a CIA și doar a CIA, cum a susținut Washingtonul. Ea a fost îndelung negociată și discutată cu serviciile pakistaneze. Acestea din urmă au primit ordinul să întrerupă electricitatea în întreaga zonă cu câteva ore înainte de raid și au ordonant agenților să părăsească zona, pentru a da mână liberă trupelor speciale americane.

Bin Laden era ”invalid” și nu a existat niciun schimb de focuri, susține sursa. Nici vorbă de luptele menționate de oficialii SUA la acea vreme, însă existența unei lupte ere importantă pentru a spori șansele electorale ale lui Barack Obama (prezentat ulterior într-o cameră de comandă la Casa Albă privind în direct la operațiune). Singurele gloanțe care au fost trase au fost cele care l-au ucis pe liderul al-Qaeda, lipsit de orice apărare. Sursa lui Hersh infirmă varianta oficială cum că bin Laden a fost ucis cu două focuri de armă, susținând că acesta a fost ciuruit de trupele SEAL, ajungându-se chiar ca bucăți din trupul acestuia să cadă apoi din elicopter.

Trupul lui bin Laden nu a fost aruncat în mare, cum susține varianta oficială. Sursa lui Hersh arată că acesta a fost îngropat undeva în Afganistan. Fostul agent american mai susține că fotografiile care prezintă trupul intact al lui bin Laden nu sunt reale – trupul era de fapt ciuruit de gloanțe.

Obama încropește un discurs și pune pe jar serviciile din Pakistan

În cooperarea cu serviciile secrete ale armatei pakistaneze (ISI) au apărut și o serie de probleme. Inițial, Washingtonul a căzut de acord să aștepte o săptămână până să facă publică operațiunea eliminării lui bin Laden – a fost condiția pusă de directorul ISI și de adjunctul acestuia, care nu doreau ca populația să bănuiască faptul că ar fi existat o cooperare cu SUA. Numai că, după ce unul dintre elicopterele care participau la misiune a fost distrus, oficialii americani au decis să facă publică operațiunea, pentru a evita apariția unor scurgeri de informații. Fiind pregătit în grabă, discursul președintelui Obama despre operațiune ar fi fost plin de erori, care au dus repede la deteriorarea relației cu serviciile secrete din Pakistan.

Pakistenzii ”au simțit că Obama îi lasă baltă. Acum însă se răzbună pentru că a apărut acolo amenințarea Statului Islamic”. Asasinarea lui bin Laden a fost ”un teatru politic pus în scenă pentru a întări atuurile militare ale lui Obama”, susține un consultant militar american, sub protecția anonimatului.

Inventarea personajelor și a ”documentelor secrete”

Sursa citată în material arată că în locuința lui bin Laden nu au fost găsite documente importante, așa cum a fost prezentat oficial. Însă ”Casa Albă trebuia să dea impresia că bin Laden era activ și important în continuare. Altfel de ce să-l lichidezi?”. ”A fost inventată povestea cu rețeaua de curieri care duceau stick-uri de memorie și diverse intrucțiuni. Totul pentru a arăta cât de important era bin Laden”.

În articolul lui Hersh se scrie și despre cei doi membri ai Navy SEAL care au vorbit până acum despre operațiunea la care au participat. Sursa lui Hersh explică de ce aceștia au povestit despre luptele (inexistente) din locuința lui bin Laden: ”Cei din SEAL nu pot trăi cu gândul că l-au ucis pe bin Laden, care nu opunea rezistență, și că nu există dovezi ale curajului lor. Ce să facă băieții? Să stea la un bar și să povestească ce zi ușoară au avut? Nu vor face asta”. Astfel, cei din SEAL au întărit varianta oficială, mai ales că mai trebuiau ”produși” câțiva morți în preajma lui bin Laden. Spre exemplu, varianta oficială vorbeşte despre cel puțin un curier care a fost urmărit. Or, acest curier nu exista și trebuia inventat, motiv pentru care a fost plantat un cadavru, ”indentificat” apoi de serviciile pakistaneze ca fiind al ”curierului”.

Povestea curierului urmărit de CIA a fost legendata şi printr-o altă minciună – campania de vaccinare iniţiată de americani în acel oraş pentru a se asigura că personajul vizat este cu adevărat bin Laden. În timpul vaccinării se obţineau mostre de ADN, care erau analizate, au susţinut oficiali SUA. Fals, susţine însă Hersh – totul a fost inventat pentru a acoperi faptul că CIA l-a primit pe tavă pe bin Laden contra a 25 de milioane de dolari, și nu în urma unei activități operative bine puse la punct.

”A murit înspăimântat. Și ştia că suntem acolo ca să-l ucidem”

În cele din urmă, în 2014, Rob O’Neill, unul dintre participanții la operațiune, a vorbit despre această seară pentru CNN. Acum ține cursuri motivaționale. El a spus: ”Niciodată când vorbesc nu menționez de misiunea bin Laden. Dar când cineva îmi spune ’Știi, fratele meu a murit la Cantor Fitzgerald (în turnurile gemene, pe 11 septembrie 2001 – n.red)’, replica mea este: Ei bine, Osama bin Laden a murit ca o p…y. Asta le spun. A murit înspăimântat. Și stia că suntem acolo ca să-l ucidem”.

”Minciunile la nivel înalt, un modus operandi al Statelor Unite”

Revenind la materialul lui Seymour Hersh, acesta se încheie astfel: ”Acum Obama nu se mai află în fața alegerilor, ca în primăvara lui 2011. Faptul că este favorabil unui acord nuclear cu Iranul spune multe, la fel și că a luat decizia de a ajunge aici fără sprijinul republicanilor conservatori din Congres. Minciunile la nivel înalt rămân însă un modus operandi al Statelor Unite, alături de închisorile secrete, atacurile cu drone, raidurile nocturne ale forțelor speciale și reducerea la tăcere a celor care ar putea să spună nu”.

O serie de publicații americane atrag atenția că articolul acesta nu a fost publicat în New Yorker sau în New York Times, publicații cu care Hersh colaborează frecvent, ci în London Review of Books. Motivul poate fi legat de faptul că întreg materialul se bazează pe o singură sursă.

London Review of Books a mai publicat un material controversat al lui Hersh – cel în care susținea că atacurile cu gaze toxice din Siria, pentru care Washingtonul l-a acuzat pe Bashar al-Assad, nu ar fi fost ordonate de președintele sirian. Atunci Washington Post a refuzat articolul, pentru că ”sursele nu se ridică la standardele lui Post”.

Cazul jurnalistului Hersh seamana destul de mult cu cel evocat recent al lui Gary Webb: ALIANTA INTUNECATA. Gary Webb vs CTP sau despre STAREA CRITICA A JURNALISMULUI ROMANESC. De la caine de paza al democratiei la dulau de asmutit al celor puternici

Tot premiat Pulitzer, tot abordand subiecte extrem de incomode, tot ignorat de marile newspapers americane, aflate, macar la varf, sub controlul CIA.

In orice caz, chiar si aceste variante alternative fata de cele oficiale ale asasinarii lui Osama au aparut la mare distanta de eveniment…


Categorii

America, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “DEMITIZAREA ASASINARII LUI OSAMA BIN LADEN? Seful Al Qaeda ar fi fost prizonier inca din 2006. “TEATRU POLITIC PUS IN SCENA DE CIA”

 1. Asa cum sade la colt pe sofa, Obama nu pare deloc cel mai tare de pe planeta, ci mai degraba generalul ala cu multe cioburi lucioase , singurul care se lafaie in fotoliu.

 2. frumos site.iti doresc putere de munca.
  cristina

 3. Nu pun la indoiala ca Washingtonul minte precum respira, gogosile lor au inceput demult sa miroasa, dar aici nu inteleg: de ce au facut asta?? Care e scopul acestei minciuni? De ce nu s-au laudat cu capturarea lui inca din 2006?

  Iarasi nu inteleg: de ce daca liderii militari pakistanezi erau amenintati cu divulgarea locatiei, pur si simblu nu schimbau aceasta locatie?

 4. @ doroteea

  Poate pentru a marii suspansul? Asta ca sa poată adopta intre timp orice “masuri pentru combaterea terorismului” au vrut ei?

 5. @menumorut:

  da, corect. Are sens.

  Logica mincinosilor este uneori f incurcata… mai ales cand face parte dintr-o strategie pe termen lung…

 6. Raul trebuie personificat …adica sa ne imaginam un balaur cu 7 capete, care scuipa foc si are ochii rosii, pielea zimtata si dinti de otel …buhuhu.
  Razboiul impotriva terorii..e cam vag conceptul, nu trezeste emotiile aferente vizualizarii unui personaj malefic, intruchipare a raului, complotand moarte si urgie.
  Asa e mintea umana construita ..intrebati-l pe Eduard Barneys. (Gesturi, simboluri si scurtaturi in sinapsele inteligentei emotionale). Miturile pot evoca imagini si emotii care bypaseaza instantaneu capacitatea cognitiva, filtrul gandirii. Si cine are nevoie de oameni care gandesc? Si Obama devenise un simbol, un mit. The evil..muhahaha.

 7. constat ca pe langa cele doua personalitati pe care le posed, incep sa o dezvolt pe a treia.
  stati sa vedeti cand ajung la enki.
  erata sau in fel de later edit la commentul #6: Osama in loc de Obama.

 8. @enkidu

  devii tot mai criptic pe masura ce te ‘micsorezi’ 🙂 E bine ca ai facut precizarea cu ‘osama v. obama’, chiar ma zapacisem si cazusem in deznadejde ca n-o sa inteleg de fapt niciodata nimic din politica asta incurcata…

 9. pai si ti se pare ca eu sunt mai dumirit?
  doar ca eu insist cu chibitarea 🙂
  acum …uite o intrebare:
  de ce crezi ca a venit Bibi, premierul Israelului, cu un desen ridicol al unei bombe in fata Adunarii Generale a ONU in loc sa povesteasca ore intregi despre amenintarea unui Iran nuclear?
  http://ipad.hotnews.ro/13311118

 10. cred ca am un comentariu ratacit pe la spam, ori poate sunteti cu treaba.

 11. @enkidu:

  Nu am gasit nimic la spam.

 12. Ultimul episod din serialul “Osama si cascadorii rasului”:

  Agentia germana de informatii externe BND a oferit Statelor Unite detalii despre locul unde s-ar afla Osama ben Laden, inainte ca acesta sa fie ucis in mai 2011 de fortele speciale americane in Pakistan, relateaza Bild am Sonntag, citat de Deutsche Welle si preluat de Mediafax.
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-20163775-agentia-germana-informatii-externe-bnd-oferit-informatii-sua-legatura-locul-care-afla-osama-ben-laden.htm

 13. @ enkidu
  Pai Bibi nu a vrut sa se lase mai prejos decat ceilalti cascadori ai rasului.

 14. @enkidu:

  ‘pai si ti se pare ca eu sunt mai dumirit?’

  lasa modestia si chibiteaza in continuare.

  Despre Bibi, ce sa zic… in sfarsit unul cinstit, care ne face si un desen ca sa pricepem, si noi tot il bombanim 😛

 15. @petre
  posibil.
  ma refeream, mai ales, la valoarea de simbol a bombei desenate si a capacitatii de sugestie pe care o poseda o imagine.
  asa si cu Osama…care a devenit brusc intruchiparea unui rau transfrontalier (ce mana cereasca..o retea transnationala de raufacatori, in sfarsit s-a putut trece peste charta ONU care spune ca problemele interne ale unui stat se rezolva doar de catre acel stat, dand astfel ocazia, in premiera, ca securitatea americana sa fie inexorabil legata de mediul international)….un fel de cui al lui Pepelea.
  ” al qaeda la voi in tara? pai ne pare rau dar trebui sa va bombardam nitelus cu dronele, eventual sa deschidem o inchisoare CIA sau daca nu, trupe trimise sa lupte unde vrem noi…ata ete, chestiuni de securitate SUA”.
  terorismul e o tehnica de lupta, o tactica mortala de intimidare folosita de varii organizatii, problema e ca nu poti declara razboi impotriva unei tactici – nimeni in ce de al doilea razboi mondial nu a declarat razboi blitzkriegului – asa ca trebuie lucrat la perceptia publica a terorismului concentrandu-te asupra liderului (Osama ben Laden…muhaha) si a retelei acestuia, respectiv al-Qaeda. Mitul conspiratiei. Impotriva lui Osama si al-qaeda poti declara razboi.
  Fara socul din 9/11-2001, greu se poate imagina razboiul din 2003 Irak si tot ce a urmat.
  Pana la urma e vorba de perceptie publica si modelarea opiniei publicului, doar nu vrem sa vedem iar demonstratiile masive din anii 70 care au dus la incheierea razboiului din Vietnam. Asa ca apelam la simplificari grosolane generatoare de panici paralizante ceea ce ne duce la al doilea mit: cel al eroului salvator.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare