Inca un CUTREMUR DEVASTATOR in NEPAL (Video)/ 2015: anul marilor cutremure?

12-05-2015 4 minute Sublinieri

Cutremur de 7,3 grade care a lovit marti dimineata Nepalul este al doilea seism major produs in aceasta tara in decurs de doar 17 zile, dupa cel din 15 aprilie, soldat cu moartea a peste 8.000 de oameni. Bilantul cutremurului produs marti este, pana acum, de 41 de morti, sute de raniti, alunecari de teren si pagube importante. Imagini impresionante din zonele afectate:

O echipa a Stirilor PRO TV, aflata in Nepal, a surprins marti dimineata un nou cutremur de amploare care a lovit aceasta tara.

Seismul, cu magnitudinea 7,3 pe scara Richter, a facut cel putin 66 de morti si peste o mie de raniti in tara devastata deja de seismul si mai violent din 25 aprilie. PRO TV si UNICEF au lansat o campanie de strangere de fonduri pentru a-i ajuta pe cei aproape doua milioane de copii ramasi fara adapost si, in multe cazuri, orfani. Nu au apa, nu au hrana si sunt in mare pericol. Oricand, in zonele devastate de cutremur, poate izbucni o epidemie. Oricine vrea sa dea o mana de ajutor poate sa doneze 2 euro prin SMS la 8827, prin care puteti ajuta si voi copiii sa-si recapete speranta! 

Noul cutremur, care a avut epicentrul intre capitala Katmandu si muntele Everest, a pus la pamant cladirile deja afectate de primul dezastru si a provocat mari alunecari de teren. In capitala, oamenii au iesit inspaimantati pe strazi de teama replicilor.

In Nepal se afla si colegii nostri, Paul Angelescu si Zsolt Vago. Ei au filmat marti momentele de spaima teribila ce au urmat dupa ce s-a cutremurat pamantul. Oamenii s-au rugat sa scape cu viata din aceasta noua incercare. Sunt pe strazi sau in corturi, pentru ca nu mai au nimic. Iar copiii lor pot muri de foame si de sete, pentru ca ajutoarele ajung greu in zonele sinistrate.

Tocmai a fost un cutremur si oamenii au iesit speriati din casa. Le e frica sa mai intre inapoi si… acest om s-a asezat pe jos sa… si noi ne-am speriat destul de tare. O sa mergem acum in zonele unde au fost cladiri prabusite sa vedem…“, relateaza Paul Angelescu de la fata locului.

Nu am plecat bine, ca pamantul s-a cutremurat din nou, iar panica a atins apogeul. “O replica a venit… Oamenii sunt speriati. Barbatul acesta alearga sa salveze viata copiilor sai”, descrie Paul Angelescu panica generala creata de cutremur.

Oamenii au ramas minute in sir blocati pe drum. Nu stiau incotro sa se indrepte si ce sa faca. Ar fi intrat in case, dar parea cel mai nesigur loc in care se puteau afla. Asa ca unii au ales sa ramana sub cerul liber si sa se alature celor care nu mai au de saptamani un acoperis deasupra capului. Pe ei i-am vizitat acum doua zile.

In multe dintre cartiere terenurile de sport au fost transformate in tabere cu corturi in care traiesc cei care au ramas fara case in urma cutremurului. Suntem intampinati de copii, singurii care mai zambesc zilele acestea in Nepal”, spune Paul Angelescu.

Copiii au ramas fara un adapost, fara haine si fara mancare, insa isi fac de lucru in tabara de refugiati. Cer dulciuri de la vizitatori si se joaca. Parintii lor nu stiu ce vor face maine si cum vor trai fara sa aiba nimic. Trebuie sa-si hraneasca in primul rand copiii, nu se mai gandesc si la ei.

Copiii au nevoie de ajutor iar unii parinti sustin ca guvernul nepalez nu gaseste resurse pentru nevoiasi.

Reporter: Guvernul v-a dat medicamente?
Sinistrat: Nu!
Reporter: Corturi?
Sinistrat: Nu!
Reporter: Cine vi le-a dat?
Sinistrat: Sunt ale noastre.
Reporter: Cum ar trebui sa donam banii?
Sinistrat: La privati, la Crucea Rosie, la Unicef. Daca dati la guvern 1000 de rupii, numai 10 ajung la oameni.

UNICEF strange bani pentru acesti copii sarmani. Incearca sa ii ajute cu prelate pentru corturi, tablete pentru purificarea apei si truse sanitare. Adica sa le ofere un adapost si apa curata pentru ca pericolul cel mai mare este aparitia unei epidemii.

Ken Paige, UNICEF: “Adesea i-am intrebat pe copii daca vor sa mearga acasa, pentru ca acasa inseamna confort, siguranta protectie si fericire si ma asteptam sa zica ‘da’, dar au zis nu. Raman in corturi, pentru ca le e frica de un alt cutremur care i-ar putea omori.”

Pana cand vor sti incotro sa se indrepte si vor avea curajul sa o ia de la capat, adultii incearca sa isi puna la adapost familiile. “Este asteptata o furtuna, oamenii bat mai adanc pilonii, sa nu ramana in ploaie”, spune Paul Angelescu. Mortii se numara cu zecile dupa cutremurul de marti. Cele mai multe victime provin din zona epicentrului, la poalele muntilor Himalaya.

Oficialii Natiunilor Unite au cerut comunitatii internationale sa intensifice trimiterea de ajutoare in Nepal. In zonele sinistrate au ajuns doar 22 de milioane de dolari, desi organizatia a solicitat peste 400 de milioane. Oricine vrea sa dea o mana de ajutor poate sa doneze 2 euro prin SMS la 8827. In Nepal sunt si corespondentii Pro TV Paul Angelescu si Zsolt Vago, care, alaturi de reprezentantii UNICEF, au gasit o tara distrusa de cutremur, dar plina de speranta.

În dimineaţa zilei de 12 mai 2015 Nepalul a fost lovit de al doilea cutremur, unul cu magnitudinea de 7,4, având o adâncime de aproximativ 10 kilometri.

Potrivit Agerpres, Nepalul a fost lovit de un alt cutremur devastator la 25 aprilie, cu o magnitudine de 7,8 grade, la 35 de km est de localitatea Lamjung, la o adâncime de 11,9 km şi a fost simţit şi în India, Bangladesh şi Malaezia.

A fost cel mai puternic din ultimii 81 de ani din această ţară şi a fost urmat de circa 100 de replici. Peste 8.000 de persoane au murit şi peste 174.000 au fost rănite, mai multe clădiri istorice din capitala Kathmandu s-au prăbuşit şi totodată au fost afectate cel puţin 29 dintre cele 75 de districte ale ţării. Încă aproximativ o sută de persoane şi-au pierdut viaţa în statele vecine, China şi India, unde seismul a fost resimţit. Guvernul nepalez a declarat stare de urgenţă, solicitând asistenţă umanitară comunităţii internaţionale.

Seismul a devastat capitala Kathmandu şi a provocat exodul locuitorilor sinistraţi. De asemenea, a declanşat o serie de avalanşe pe Muntele Everest unde se aflau sute de persoane la începutul sezonului de alpinism şi unde 18 persoane au fost ucise.

La 16 aprilie 2015s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade, în Marea Mediterană, la est de insula Creta. Epicentrul seismului s-a aflat la circa 20 km sub suprafaţa mării, la 50 km de zona de joncţiune a plăcilor africană şi eurasiatică.

La 15 aprilie 2015 a avut loc un un seism cu magnitudinea de 5,6 grade, Insula Cipru, cu epicentrul în mare, în dreptul oraşului de coastă Paphos.

La 30 martie 2015s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade, în Papua Noua Guinee.

La 23 martie 2015 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade, în Chile, la 48 km de oraşul Putre, la o adâncime de 120,94 km.

La 23 martie 2015, în insula Taiwan s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6 grade, la o adâncime de 26,3 de kilometri şi la o distanţă de 35,8 de kilometri sud-est de oraşul Hualien.

La 20 martie 2015, un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade s-a produs în centrul Mexicului. Epicentrul seismului a fost situat la 24 km sud de Chiautla, în centrul statului Puebla, şi a avut loc la o adâncime de 72 km.

La 18 martie 2015 a avut loc un seism cu magnitudinea de 6,2 grade, în Marea Molucelor, în Indonezia, la o adâncime de 45,8 kilometri.

La 10 martie 2015, un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade s-a produs în nord-estul Columbiei. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 147 de kilometri, în comuna Los Santos, situată în provincia Santander, la 272 de kilometri nord-nord-vest de capitala Bogota.

La 25 februarie 2015, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade, la sud de coastele Japoniei. Seismul, al cărui epicentru s-a aflat la 290 de km sud-est de Hachijo-jima, Insulele Izu, s-a produs la o adâncime de 65 de km.

La 22 februarie 2015 s-a produs un seism cu magnitudinea de 6,6 grade, în largul coastei Mexicului, în Oceanul Pacific. Cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 22 de km, la 264 km sud-vest de Cihuatlan, statul Jalisco.

La 16 februarie 2015, în Japonia, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6,9 grade, la 210 km est de oraşul de coastă Miyako, la o adâncime de 10 km în largul coastei de nord-est a arhipelagului.

La 11 februarie 2015 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade, în munţii Anzi, la frontiera dintre Chile şi Argentina. Epicentrul a fost situat în Argentina, în provincia Jujuy (nord-vest), nu departe de frontiera cu Chile şi Bolivia.

La 6 februarie 2015 s-a produs un seism cu magnitudinea de 5 grade, în sud-vestul Japoniei, fără a fi înregistrate pagube materiale.

La 2 februarie 2015 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, în Argentina, la 93 km nord-vest de oraşul San Luis, la o adâncime de 184 km.

La 28 ianuarie 2015, în largul coastei de nord a Californiei, în Oceanul Pacific, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade. Epicentrul a fost localizat la 40 de kilometri sud-vest de localitatea Ferndale (California) şi la o adâncime de 17,2 kilometri.

La 7 ianuarie 2015 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade, în Panama, în apele Oceanului Pacific, la 245 de kilometri de Punta de Burica, la o adâncime de 10 kilometri, fără să fie declarată alertă de tsunami.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Inca un CUTREMUR DEVASTATOR in NEPAL (Video)/ 2015: anul marilor cutremure?

  1. Intre timp,noi tinem prelegeri mixte cu americanii(finantati de ei) despre “protejarea” cyber -spatiului de catre “rusi” .
    Si intre timpul timpului ,compania austriaca de distrugere a padurilor face urat si ameninta statul.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare