Der Spiegel critica “soimii” razboiului din administratia SUA si NATO: PROPAGANDA PERICULOASA CARE IMPIEDICA EFORTURILE DE MEDIERE. Americanii vor provocarea unei SCHIMBARI DE REGIM in Rusia

8-03-2015 4 minute Sublinieri
Foto: Der Spiegel

Foto: Der Spiegel

Publicatia germana Der Spiegel critica, intr-un material aparut recent*, unde se citeaza si opinii ale oficialilor germani, conduita unor “soimi” ai razboiului din administratia SUA si NATO. Astfel, potrivit sursei citate, daca presedintele Obama ar sustine eforturile cancelarului german Angela Merkel pentru gasirea unei solutii diplomatice in conflictul din estul Ucrainei, alti lideri importanti, printre care se numara si seful fortelor armate aliate ale NATO, gen. Breedlove, par a compromite sansele unui astfel de deznodamant prin declaratiile lor agresive.

Der Spiegel face trimitere, indeosebi, la cateva iesiri recente ale gen. Breedlove, care au produs stupoare in randul diplomatiei germane. Apreciind faptul ca eforturile de a ajunge la un armistitiu dupa intalnirea de la Minsk (intre Rusia, Ucraina, Franta, Germania) au dus, totusi, la o acalmie relativa in zona, declaratia lui Breedlove, care acuza o infuzie masiva de armament si trupe rusesti in Estul Ucrainei, afirmand, totodata, ca “nu se imbunatateste situatia, ci devine din ce in ce mai rea”, este data de publicatia germana drept inca un exemplu pentru modul diferit in care vad conflictul NATO fata de guvernul german (laolalta cu serviciile secrete germane).  

Mai mult decat atat, Breedlove este acuzat ca foloseste cifre exagerate in evaluarile pe care le face asupra implicarii rusesti in conflict, facand, astfel, jocul “durilor” din politica americana si din NATO. Unele surse din cancelariatul german califica, de altfel, pozitiile acestuia, drept “propaganda periculoasa”In fata unei astfel de atitudini, guvernul german este alarmat – cumva vor americanii sa impiedice eforturile de mediere duse de cancelarul Angela Merkel? 

Nu doar generalul Breedlove este tinta criticilor Der Spiegel. Emisarul Victoria Nuland sustine acordarea de arme, de catre SUA, Ucrainei, punct de vedere impartasit de multi republicani si de unii democrati puternici din Congresul American.

Faptul ca NATO amesteca argumentele politice cu propaganda nu ar fi o problema in sine, iar implicarea Rusiei in sustinerea separatistilor din Estul Ucrainei este documentata si de serviciile secrete germane (chiar daca difera evaluarile cantitative). Ceea ce deranjeaza este, insa, tonul declaratiilor lui Breedlove si ale altora ca el, care, mai mult decat atat, pot pune in pericol credibilitatea NATO prin alegatiile false si exagerate pe care le contin. Ultimul exemplu: cativa oficiali americani au acuzat ca rusii au trimis 50 de tancuri in Ucraina si ca se implica direct in conflictul din regiune. Serviciile secrete germane, alertate de oficialii guvernului, au descoperit, insa, doar cateva vehicule blindate care trecusera granita.

Desi presedintele Obama pare ca acorda o sansa eforturilor diplomatice europene, “soimi” ai razboiului ca Breedlove si Nuland incearca din rasputeri sa determine SUA sa acorde armament Ucrainei. “Ne putem lupta impotriva europenilor, lupta in sens retoric”, a fost auzita Nuland intr-o intalnire, ea fiind favorita pentru ocuparea postului de secretar de stat (deci sef al diplomatiei americane) in cazul in care republicanii vor castiga alegerile prezidentiale. Dar, livrarea de armament letal Ucrainei ar duce la o escaladare dramatica a conflictului, lucru anticipat si declaratiile unor oficiali rusi.

Aceste diferente de abordare vin si obiectivele diferite ale Germaniei si SUA: daca partea germana vrea “stabilizarea situatiei” din Ucraina, “soimii” din administratia americana sunt preocupati indeosebi de Rusia. Scopul lor este sa diminueze influenta Moscovei in regiune si sa destabilizeze puterea regimului lui Putin. Pentru acestia, rezultatul ideal ar fi schimbarea regimului din Rusia. 

Nota: 

*Der Spiegel, 6 martie 2015, Breedlove’s Bellicosity: Berlin Alarmed by Aggressive NATO Stance on Ukraine, Matthias Gebauer, Christiane Hoffmann, Marc Hujer, Gordon Repinski, Matthias Schepp, Christoph Schult, Holger Stark si Klaus Wiegrefe

Articol rezumat de Cuvantul Ortodox

***

[…]

Cristian Pantazi: Care este motivul vizitei dvs. in Romania, la putin timp dupa ce presedintele Iohannis a vizitat Germania, si care este agenda de intalniri?

Frank-Walter Steinmeier: Vin în vizită la un partener cu care Germania întreţine relaţii apropiate din punct de vedere istoric, cultural şi politic. Un obiectiv important al discuţiilor pe care le voi purta la Bucureşti cu Preşedintele, cu Prim-ministrul şi cu omologul meu va viza identificarea unor idei şi iniţiative comune de cooperare şi mai strânsă între Germania şi România. Doresc să evidenţiez şi interconectarea economică din ce în ce mai mare, precum şi puternicele punţi de legătură umane, existente în mod tradiţional între ţările noastre. Acest aspect reiese, pe de o parte, clar din faptul că, în timpul vizitei mele o mare companie germană de logistică inaugurează o nouă importantă locaţie la Bucureşti.

Pe de altă parte, mă bucur să revin la Sibiu unde – în primul meu mandat – am sărbătorit trecerea dintre anii 2006/2007 şi am asistat la momentul aderării României la Uniunea Europeană. La Sibiu doresc să onorez rolul deosebit pe care minoritatea germană, cu o istorie de aproape 900 de ani, continuă să-l aibă şi astăzi, acesteia revenindu-i funcţia de punte de legătură între Germania şi România. Forumului Democrat al Germanilor din România, a cărui existenţă de 25 de ani o sărbătorim printr-un act festiv, îi revine, în calitate de reprezentant al intereselor minorităţii germane, o contribuţie majoră la procesul de transformare democrată din România, de după 1989.

Cristian Pantazi:
Odata cu alegerea ca presedinte a lui Klaus Iohannis, relatiile romano-germane par sa fi intrat intr-o noua dinamica din punct de vedere politic. Puteti sa ne spuneti care este rolul Romaniei in politica externa a Germaniei?

Frank-Walter Steinmeier: Cu România realizăm, atât în contextul european cât şi în cel internaţional, o colaborare bazată pe încredere. Performanţele României din ultimii 25 de ani merită respectul şi recunoaşterea noastră. În calitate de parteneri în Uniunea Europeană ne confruntăm astăzi cu aceeaşi misiune, cea de a consolida şi proteja în mod credibil, în interior, valorile noastre europene: democraţia şi statul de drept.

În exterior, împărtăşim îngrijorările privind situaţia de securitate modificată din imediata noastră vecinătate. Acesta nu este doar un subiect comun la nivel de UE, ci îşi pune amprenta şi pe colaborarea şi solidaritatea noastră la nivel de NATO. Motiv pentru care salut anunţul României de a se implica şi mai puternic în contextul alianţei NATO. Şi angajamentul Germaniei la măsurile de reasigurare şi adaptare ale alianţei este unul amplu. Suntem pregătiţi să participăm la crearea în România a unor unităţi pentru integrarea forţelor NATO şi a unui comandament multinaţional de nivel divizie.

[…]

Cristian Pantazi: Ucraina este cel mai fierbinte punct pe continent. Este Germania multumita de modul in care semnatarii acordului Minsk 2 respecta acordul?

Frank-Walter Steinmeier: Am reuşit, prin intermediul pachetului de măsuri din 12 februarie de la Minsk, să stabilim paşi concreţi în vederea implementării celor convenite în septembrie 2014. Dar suntem conştienţi şi că, până la urmă, nu contează ce scrie pe hârtie, ci ceea ce se pune în fapte. Situaţia pe linia de front s-a liniştit vizibil, ambele părţi – armata ucraineană şi separatiştii – au început, în sfârşit, cu retragerea armamentului greu. Toate acestea nu sunt nici pe departe suficiente, însă măcar observăm acum activitate în direcţia corectă. Sper că, pornind de la această bază, se va reuşi un progres şi în ceea ce priveşte alte puncte prevăzute în Convenţia de la Minsk.

Fără îndoială: este un drum anevoios, în cadrul căruia nu putem exclude noi reculuri. Însă este eronat să crezi că sancţiunile sau chiar livrarea de armament ar reprezenta un panaceu în conflictul din Ucraina.

[…]/ integral pe hotnews.ro


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Rusia, SUA versus Rusia, Transcrieri-Redactari, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare