NOUA NORMALITATE PANDEMICA. Cum arata planurile de „relaxare” in principalele tari europene?

2-05-2020 7 minute Sublinieri

Sursa: https://www.thelocal.es/20200428/what-we-know-about-spains-plan-for-transition-to-a-new-normal

In ultimele saptamani, au inceput sa apara o serie de declaratii si planuri din partea guvernelor tarilor europene afectate de criza epidemiologica referitoare la intentiile acestora de relaxare si chiar de ridicare a restrictiilor impuse, precum si de apropiere de o situatie mai apropiata de normalitate, la ceea ce liderii politicii si diferite personalitati medicale au numit “noua normalitate”.

In cele ce urmeaza vom trece in revista principalele directii ale „relaxarii” trasate in cateva state importante.


Coronavirus: Spain reports 182 deaths in a day

Primul ministru al Spaniei, una dintre tarile europene cele mai puternic afectate de acest val epidemiologic, a vorbit de curand despre un plan de tranzitie  la aceasta “noua normalitate” spunand, potrivit thelocal.es, printre altele:

“Relaxarea se va face gradual, asimetric si coordonat.Vom face acest lucru etapizat si in functie de fiecare provincie sau insula si nu va fi ingaduita deplasarea intre provincii sau insule“.

 ”Noul normal ar putea fi implementat doar de la sfarsitul lunii iunie, daca totul merge bine. In cel mai bun scenariu, aceasta [tranzitie] va dura un minim de sase saptamani, iar durata maxima am vrea sa fie de opt saptamani la nivelul intregii Spanii”.

“Pana la sfarsitul lunii Iunie, noi ca tara vom fi intrat in noua normalitate”.

Primul ministru, Sanchez, a prezentat  un plan de relaxare in patru faze, fiecare dintre acestea urmand sa dureze aproximativ 2 saptamani, astfel ca se asteapta la o revenire la normal in opt saptamani. Aceste faze sunt, potrivit wscountytimes.co.uk:

“Mai intai va fi o “faza zero” pregatitoare incepand cu 4 Mai pana pe 11 Mai, in care se vor redeschide saloanele de coafură si alte afaceri in care se fac programari, restaurantele pot oferi servicii de tip “take-away”, iar ligile profesioniste de sport se vor putea reintoarce la antrenamente.

Provinciile vor trece la fazele mai putin restrictive in functie de rata infectarilor, de capacitatea spitalelor locale si in functie de cat de bine se vor respecta masurile de distantare sociala. 

Anumite scoli se vor redeschide de asemenea la sfarsitul lunii Mai, desi cele mai multe vor ramane inchise pana la inceperea uramtorului an scolar in Septembrie.

Cu toate acestea, munca la distanta (de acasa) va continua acolo unde este posibil pana in luna Iunie.

Duminica trecuta (26 Aprilie), copiilor cu varsta de 14 ani si mai mici li s-a permis sa iasa din casele lor pentru a se plimba, prima oara de acum sase saptamani, cand a inceput lockdown-ul.

Restul populatiei este inca rugata sa lucreze de acasa, in timp ce scolile, barurile, restaurantele si alte servicii raman inchise pentru public.

Magazinele raman in continuare inchise, cu exceptie supermarket-urilor, a standurilor de fructe, a brutariilor, carmangeriilor, farmaciilor si a magazinelor de presa.

Se asteapta ca aceste reguli sa ramana in picioare pana in luna Mai. Totusi, cei carora li s-a permis sa se intoarca la lucru au obligatia sa mentina regulile distantarii sociale.

Nu se asteapta ca Spania sa iasa complet din lockdown pana la sfarsitul lunii Iunie, ceea ce inseamna ca turistii mai au mult de asteptat pana cand se va putea calatori in tara. Plajele din toata Spania raman deocamdata sub interdictie pentru toata lumea, inclusiv inotatul in mare, avand in vedere regulile guvernului  spaniol referitoare la planul de urgenta.”


Italia, a doua cea mai afectata tara din punctul de vedere al numarului de persoane declarate infectate in Europa, planuieste sa inceapa relaxarea restrictiilor de pe 4 Mai, conform declaratiilor primului ministru, Giusepe Conte, citate de BBC:

Primul ministru Giuseppe Conte a declarat ca masurile se vor relaxa incepand cu 4 Mai, persoanele urmand sa poata sa isi viziteze rudele, dar in numar mic.

Parcurile, fabricile si santierele se vor redeschide, dar scolile nu-si vor relua cursurile pana in septembrie.

Episcopii romano-catolici i-au scris domnului Conte pentru a protesta impotriva interzicerii in continuare a slujbelor bisericii.

Oamenilor li se va permite sa se deplaseze in interiorul propriilor regiuni – dar nu intre regiuni diferite.

Funeraliile pentru cei decedati vor putea fi reluate, dar cu participarea a maximum 15 persoane si, in mod ideal, vor fi efectuate în aer liber.

Sportivii pot relua antrenamentele individuale, iar oamenii pot face sport nu numai in vecinatatea caselor lor, dar si in zone mai largi.

Barurile si restaurantele se vor redeschide pentru serviciul de “takeway” incepând cu 4 mai – nu doar livrare, ca pana acum -, dar mancarea trebuie consumata acasa sau la un birou.

Saloanele de coafura, saloanele de înfrumusețare, barurile și restaurantele se vor redeschide începând cu 1 iunie.

Mai multe magazine de vanzare cu amanuntul care nu au fost deja deschise in cadrul primului set de masuri de relaxare se vor redeschide incepand cu 18 mai, impreună cu muzeele și bibliotecile.

Echipele sportive vor putea, de asemenea, sa reia antrenamentele de grup incepand cu 18 mai.


Franta a anuntat de asemenea, prin vocea primului sau ministru, Edouard Philippe,  o relaxare graduala a restrictiilor pe regiuni, conform The Guardian:

Va trebui sa invatam sa traim cu Covid-19 si sa ne protejam de el”, a spus el. Este o linie subtire care trebuie respectata. Putin prea multa neglijenta si epidemia reporneste. Putin prea multa prudenta si toata tara se scufunda.

Philippe a spus despre copiii francezi ca ar putea incepe sa se intoarca la scoala in invatamantul prescolar si primar incepand cu 11 mai, in mod voluntar si cu clase limitate la 15 elevi. Incepând cu 18 mai, liceele se pot redeschide in zonele in care infectiile sunt scazute, decizia urmand a fi luata la sfarsitul lunii mai cu privire la posibilitatea de a se redeschide în iunie.               

Philippe a spus ca toti angajatii vor fi încurajati sa continue sa lucreze de acasa, daca este posibil, iar, daca nu, companiile ar trebui sa introducă lucrul in ture pentru a asigura distantarea fizica. Mastile ar fi obligatorii atunci când acest lucru nu e posibil.

Majoritatea magazinelor – dar nu si a cafenelelor, barurilor sau restaurantelor – vor avea voie sa se redeschida incepand cu 11 mai, cu excepția celor din centrele comerciale, iar transportul public urmează sa se reia, 70% din reteaua de transport din Paris se asteapta sa functioneze.

Măștile vor fi obligatorii pe transportul public, pasagerii lasand un loc liber intre ei. Calatoria intre regiunile Frantei si in afara unei raze de 100 km (60 mile) de acasa este permisă numai din motive profesionale sau urgente de familie.

Francezii vor putea sa inceapa din nou sa socializeze, atata timp cat se respecta numarul maxim de 10 persoane in cadrul unei adunari, a spus Philippe, iar oamenii se vor putea deplasa liber afara, fara a-si justifica activitatile. Sporturile individuale vor fi permise, dar plajele si unele parcuri vor ramane inchise cel putin pana pe 1 iunie.

Facilitatile publice, cum ar fi bibliotecile si micile muzee vor putea sa se redeschida incepand cu 11 mai, dar muzeele mari nu vor fi inca deschise. Autoritatilor religioase li s-a solicitat sa nu organizeze slujbe inainte de 2 iunie.

Philippe a spus ca guvernul va reevalua la sfarsitul lunii mai in ce masura vor exista conditiile potrivite pentru relaxarea in continuare a restrictiilor si pentru a decide daca si cand pot fi redeschise cafenele, barurile si restaurantele si daca pot fi realizate vacantele de vara”.

In privinta redeschiderii scolilor, Franta are un plan etapizat care prevede initial reluarea activitatii in invatamantul prescolar pe 11 Mai, urmat de deschiderea claselor pentru scolari. Deschiderea se va face pe baza de voluntariat si cu respectarea unor restrictii legate de distanta dintre elevi si numarul maxim de 15 copii in clase.


In ceea ce priveste Regatul Unit al Marii Britanii, primul ministru Boris Johnson a promis sa prezinte un plan comprehensiv de deschidere al activitatii in cursul saptamanii urmatoare, in urma consultarilor pe care le va avea si cu partile implicate. Exista totusi slabe sperante in randul opiniei publice in privinta luarii unor masuri de relaxare consistente inca, avand in vedere si situatia existenta in cadrul sistemului medical. Astfel, potrivit The Guardian:

Guvernul urmeaza sa anunte ultima sa decizie cu privire la extinderea sau nu a conditiilor restrivtive incepand cu 7 mai, desi nu prea se asteapta o relaxare majora a regulilor, sistemul de sanatate fiind inca sub presiune.

Cu toate acestea, joi, premierul a declarat ca se asteapta sa prezinte „un plan cuprinzator” de masuri cu privire la modul in care sa puna in miscare economia Regatului Unit, precum si sa asigure ingrijirea copiilor celor care lucreaza, sa permita deplasarea acestora la munca si sa asigure conditii mai sigure de munca in cadrul intreprinderilor...”


Supermarket in Funen

In Germania, situatia restrictiilor a inceput sa se schimbe inca de saptamana trecuta cand  s-a permis redeschiderea micilor magazine. Totusi, cancelarul Angela Merkel a decis amanarea deschiderii scolilor care fusese initial programata la sfarsitul lunii Aprilie, pana pe 6 Mai.  Toate masurile de relaxare deja luate sunt evaluate cu prudenta, conform declaratiilor Cancelarului preluate și de FT.com:

Fiecare relaxare a restrictiilor duce la situatia ca mai multe persoane sa se deplaseze in spatiul public, sa se intalneasca intre ele, iar centrele oraselor si transportul public se vor umple ”, a declarat dna Merkel reporterilor. Si din acest motiv, trebuie sa urmarim in permanenta modul in care [aceasta] afecteaza posibile noi infectii.


In Grecia, premierul Mitsotakis a prezentat in cursul saptamanii curente planul de relaxare a masurilor anti Covid, plan ce se refera la deschiderea graduala a micilor afaceri si magazine incepand cu data de 4 mai, deschiderea cursurilor pentru liceeni incepand cu 11 mai si reluarea slujbelor religioase in biserici, cu credinciosii, incepand cu 17 Mai. Astfel, potrivit EKATHIMERINI:

Planul se va derula in trei faze – din 4 mai pana la jumatatea lunii iunie – si, în functie de cifre, se va putea schimba in consecinta.

Prima fază va începe săptămâna viitoare (4 mai), când se vor deschide mici magazine de retail și saloane de frizerie. De asemenea, sistemul SMS pentru informarea parasirii locuintei va fi de asemenea anulat. Incepand de lunea viitoare va intra in vigoare, de asemenea, permisiunea circulatiei persoanelor in cadrul aceleiasi prefecturi cu cea de resedinta, dar nu in afara acesteia.

Bisericile se vor redeschide pentru rugaciunea individuala, dar cu reguli stricte referitoare la numarul maxim de închinatori ce vor putea sta in interiorul bisericii la un moment dat. Liturghiile publice sunt inca interzise.

Pe 11 mai, liceenii din clasele superioare vor putea reveni la scoala si toate magazinele de vanzare cu amanuntul se vor redeschide, iar pe 17 mai bisericile vor avea voie sa reia slujbele cu credinciosi, dar vor trebui sa respecte regulile stricte de distantare sociala.

O nouă relaxare va veni o saptamana mai târziu, pe 18 mai, cand scolile se vor deschide pentru clasele inferioare de liceu. In aceeași zi, siturile arheologice se vor deschide pentru vizitatori.


Danemarca se numara printre tarile europene cele mai liberale in privinta masurilor de relaxare  si care are in vedere chiar sa devanseze planul initial. Desi scolile s-au deschis inca de pe 13 Aprilie, au existat reactii din partea parintilor,  care au considerat ca este prea devreme sa isi trimita copiii la scoala in siguranta.


De asemenea, Norvegia si Austria au decis deja redeschiderea scolilor si gradinitelor. In Norvegia, copiii s-au reintros la gradinite de pe 20 Aprilie.


Cehia a inceput relaxarea prin redeschiderea primelor magazine, din 20 Aprilie.

Pe 15 Aprilie, primul ministru ceh a prezentat un plan de redeschidere a activitatii in 5 etape. Iată-l, conform The Guardian:

Magazinele de artizanat, dealerii auto si pietele de produse agricole au fost primele care s-au redeschis incepand cu 20 aprilie, iar magazinele mai mici din afara mall-urilor sunt programate sa urmeze pe 27 aprilie, apoi magazinele mai mari din afara mall-urilor, scolile de soferi si centrele de fitness.

Etapele finale ale relaxarii urmeaza sa se petreaca la sfarsitul lunii mai si începutul lunii iunie, restaurantele fiind autorizate sa serveasca clientii afara, iar saloanelor de coafura si infrumusetare li s-a permis redeschiderea, urmate de centrele comerciale. Barurile si restaurantele urmeaza sa isi reia serviciul in interior pana pe 9 iunie, hotelurile putand fi, de asemenea, redeschise.

Spatiile publice si locurile de intalnire, cum ar fi muzeele si galeriile, precum si locatiile culturale, inclusiv teatrele, ar fi printre ultimele facilitati ce se vor redeschide, in timp ce scolile urmeaza sa revina in activitate incepand cu 11 mai.

Havlíček a subliniat ca guvernul si-a rezervat dreptul de a-si ajusta datele.

In ceea ce priveste Elvetia, guvernul a decis, potrivit g4media.ro,

… o accelerare a relaxării măsurilor luate față de epidemia de Covid-19, prin deschiderea restaurantelor începând cu 11 mai, estimând că populația trebuie „să învețe să trăiască” cu virusul. Suntem într-o nouă fază, trebuie să învățăm să trăim cu virusul”, în timp ce „va mai dura ceva timp până se va crea un un vaccin”, a declarat președinta elvețiană Simonetta Sommaruga, prezentând noile măsuri pentru mass-media.

Elveția nu a instaurat o izolare atât de strictă ca vecinul său francez, dar multe întreprinderi au fost închise. Începând de luni, saloanele de coafor, centrele de grădinărit, magazinele de bricolaj și cabinetele medicale au putut să se redeschidă. Pe 11 mai, școlile vor avea, de asemenea, oportunitatea de a face la fel, cum a fost anunțat deja, dar fiecare canton și municipalitate poate decide cum să procedeze. Magazinele și piețele se vor putea deschide, de asemenea. Sportivii amatori şi profesionişti îşi vor putea relua antrenamentele şi transportul public va circula din nou după orarul normal.

Deşi aceste măsuri erau deja prevăzute sau anticipate, guvernul a surprins totuși anunțând că restaurantele, muzeele și bibliotecile vor putea primi din nou vizitatori începând cu 11 mai. De asemenea, guvernul consideră că este într-adevăr „relativ ușoară” aplicarea normelor de igienă și distanță în aceste unități, precum și canalizarea corectă a fluxurilor de utilizatori acolo. De asemenea, s-a decis reducerea măsurilor „mai repede decât se aștepta” în fața evoluţiei favorabile a epidemiei, a explicat ministrul Sănătății, Alain Berset.


Dupa cum se poate observa, daca tarile cele mai afectate, Italia, Spania, Franta si Marea Britanie, au planuri de „relaxare” limitata duse pana la sfarsitul lui iunie, tarile nordice, Germania, Elvetia si unele tari central si est-europene incep sa se deschida inca de acum, mergand mai degraba pe principiul sa invatam sa traim cu virusul.

Ceea ce este de retinut este faptul ca in mai toate tarile, chiar daca intr-un mod limitat, in unele cazuri cu pastrarea unor restrictii importante (cum ar fi circulatia intre provincii), se discuta si se planifica transparent iesirea din izolare sociala si din regimul restrictiilor. Este deja timpul pentru o astfel de dezbatere serioasa si la noi…

Alte observatii punctuale:

  • in primul rand se vorbeste de o “noua normalitate”, sintagma imprumutata de la guvernatorul Cuomo si de la specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii si extrem de vehiculata in spatiul public in ultima vreme. Desigur, am putea sa ne intrebam ce reprezinta aceasta noua normalitate, ce schimbari va aduce ea din punct de vedere comportamental si la nivelul mentalului social precum si ce restrictii si impuneri vor continua sa se mentina in societate, si pentru cata vreme.
  • toti liderii politici au preluat discursul epidemiologilor care spun ca virusul nu va disparea si ca va trebui sa ne adaptam prin aceasta noua normalitate conditiilor in care vom convietui cu acesta. Prin urmare, se perpetueaza ideea unui pericol iminent si permanent de care trebuie sa fim salvati.
  • in unele tari, masurile de relaxare vin la pachet cu o serie de obligatii cum ar fi purtarea mastilor de protectie in mijloacele de transport in comun si in spatiile publice, pastrarea voluntara a regulilor de distantare sociala si restrictii in ceea ce priveste deplasarile persoanelor in afara regiunilor de rezidenta.
  • adunarile in aer liber si evenimentele cu public vor fi in continuare interzise in multe tari si se va respecta cu strictete numarul minim de persoane care se pot reuni in acelasi loc.
  • cu exceptia tarilor nordice, redeschiderea scolilor se face cu mare prudenta si, in general, guvernele au amanat aceasta decizie pentru etapele avansate ale relaxarii.
  • incurajarea “lucrului de acasa” – telemunca – drept noua paradigma de activitate in noua normalitate.

#SE-POATE-ȘI-FĂRĂ-IZOLARE-TOTALĂ. Semnal important de la un director al OMS: „SUEDIA reprezintă un MODEL, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem IZOLARE”/ Câteva date despre starea de fapt din Suedia

OMS NU VREA “RELAXAREA RESTRICȚIILOR prea devreme”, ci „NOUA NORMALITATE” până la vaccin/ Profesor de la OXFORD despre situația din Marea Britanie: RESTRICȚIILE SUNT NE-NECESARE ȘI DĂUNĂTOARE/ Critica modelelor matematice pe care se bazează „lockdown”-ul/ “Cum sunteți manipulați” – IONUȚ APAHIDEANU: ce sunt „ASIMPTOMATICII” și cum numărăm infectații?/ „HIDRA INTERESELOR” COVID

Războiul contra COVID-19 induce un CLIMAT al FRICII și DELAȚIUNII/ Cum e sărbătorit Paștele în Grecia: DRONE, ELICOPTERE, ZECI DE MII DE POLIȚIȘTI/ Andrei Caramitru își continuă JIHADUL anti-ortodox/ Pentru ministrul sănătății, SUNTEM TOȚI SUSPECȚI/ Tirania interdicțiilor absurde/ Falcă propune IDENTITATE DIGITALĂ UNICĂ

DUPĂ CARANTINĂ. Țările supuse regimului ÎNCHIDERII TOTALE, amenințate de foamete, disperare și frică. Cei mai afectați – lucrătorii deja săraci/ La orizont, spectrul TULBURĂRILOR SOCIALE

CE URMEAZA SI CUM SE SCHIMBA VIATA DUPA CORONAVIRUS? Declaratii sincronizate de tip PROGRAMATIC ale unor “profeti” apartinand ELITELOR NOII ORDINI (Noul Star ANDREW CUOMO si „batranii” Gordon Brown, Kissinger, Roubini): “Nu o sa mai fim niciodata la fel! Nu ne vom mai intoarce la normalitate!”. GUVERN MONDIAL, CONTROL ELECTRONIC TOTAL, continuarea masurilor de DISTANTARE SOCIALA si de SUPRIMARE A LIBERTATILOR, mare depresiune economica (si VIDEO)


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “NOUA NORMALITATE PANDEMICA. Cum arata planurile de „relaxare” in principalele tari europene?

  1. De pe facebook

    „Iosif Dragu:

    (…)

    Astazi o doamna al carei sot a fost gasit covid pozitiv cu doua saptamani in urma, a primit la randul ei instiintarea ca este covid pozitiv. Doamna cu doi copii mici acasa, fara nici o simptomatologie. Desi sanatoasa, a fost silita sa ia drumul spitalului unde desigur va suporta tratamentul impus pacientilor cu covid. In acest timp, copiii au ramas cu bunica lor de 70 de ani, care cu un accident vascular sechelar abia reuseste sa se deplaseze intre camera ei si baie. Vreau sa inteleg in baza carei imbecilitati de gandire am ajuns sa apreciem starea de sanatate a unui om in baza unui test nespecific, sa il si internam in baza acelui test si chiar mai mult, sa il si tratam medicamentos? In baza carei stiinte medicale puteti face asa ceva?

    Medicina inseamna primum non nocere. Medicina inseamna ca ajuti acolo unde ti se cere ajutorul. Medicina inseamna ca ajuti dupa ce ai toate semnele ca este nevoie de ajutorul tau, ca medicamentul pe care il administrezi face mai mult bine decat rau.

    CAND? CAND am inceput sa internam si sa tratam impotriva vointei pacientului? Cum sa internezi si sa tratezi un om sanatos?

    Cand am inceput sa ne apropiem de pacienti pentru a-i convinge ca sunt bolnavi desi ei nu sunt si de cand am inceput sa ii tratam desi ei nu au nevoie de acel tratament??

    Maine veti descoperi ca foarte multi dintre noi avem gena unui tip de cancer sau diabetului si pentru a ne proteja ne veti smulge din case si ne veti interna pentru a fi tratati corespunzator. Veti descoperi ca este posibil sa dezvoltam boli diverse si desi suntem sanatosi tun, ne veti lua din familii, din case si ne veti interna. Ne veti trata profilactic, izolandu-ne unul de altul si impiedicandu-ne sa comunicam ca doar ce altceva am putea comunica decat fake news-uri? Deci fara comunicare, in timp ce televiziunile aservite vor rula non stop cacialmale mediatice in care cauza mortii si a suferintei va fi descoperita inlauntru nostru, iar pentru binele global, se va cere sa fim exorcizati de noi insine.

    Psihopatii sunt foarte atenti cu victimele lor. Intotdeauna pretind ca le vor binele, ca de fapt le ajuta. Desigur, victima nu vrea ajutorul lor, dar ce conteaza? Intotdeauna psihopatii sustin cauze marete, au o opera mareata de realizat: salvarea unei rase, a unei natiuni, crearea omului nou, salvarea omenirii, faurirea Epocii de Aur…. Cauzele sunt marete si desigur nu le vor pentru ei, Doamne fereste! Nu, ei vor totul pentru… ceilalti. Ca sa ii salveze, ca sa ii ajute, ca sa le fie lor, victimelor, mai bine… Intotdeauna psihopatii construiesc un vis minunat, la a carui constructie trebuie sa se sacrifice cei carora le vor binele …altii decat ei, fireste. Instabilitatea lor psihica ii face sa decida scurt si abrupt prin destinele altora, starnind o anume admiratie la inceput si anume admiratia fata de fermitatea lipsita de scrupule care tie iti lipseste.

    In noaptea asta doi copii dorm departe de mama lor, nu pentru ca ea ar fi bolnava, nu pentru ca ar fi suferinda, nu pentru ca ei ar fi bolnavi. Pentru ca autoritatile au hotarat asa.

    Maine vor hotari pentru voi, pentru noi si masca nu ne va apara si nici nu ne va ascunde rusinea a tot ce am tacut si am inghitit.

    Mars la culcare.”

  2. Daca nu as avea nadejde ca mai devreme sau mai tarziu Dumnezeu va interveni si va pune capat nebuniei asteia, nu as msi vrea sa traiesc nici o zi in lumea asta. Nu ma pot acomoda deloc cu gandul ca va trebui sa port o masca pe fata.
    La mine in oras nu este inca obligatorie.

    Mai devreme am ascultat un cantecel, care zicea cam asa:
    “Dar Tu ne-astepti mereu cu bunatate,
    Sa ne intoarcem fiii rataciti
    Lasand in urma orice rautate
    Si sa ne-mbratisam iar fericiti,
    PURTAND PE CHIPURI RANILE DE MASCA
    CE ZAMBETUL NE-A RASTIGNIT DIN GREU.
    Sa fim iar toti o hora romaneasca
    Si sa cantam ” Cu noi e Dumnezeu”.

  3. @cititor
    Foarte frumoasă și întremătoare poezia !!! Eu locuiesc la sat și n-am purtat mască. N-am purtat mască nici în oraș, mi-am luat trei batiste în buzunar și dacă m-a oprit un jandarm i-am explicat că trei batiste sunt mai mult decât de ajuns pentru aproximativ două ore cât aveam eu treabă în oraș. Pentru că, normal masca trebuie să o schimbi la fiecare 45 de minute, iar dacă ai trei batiste, în care strănuți doar din când în când sau deloc, este suficient și m-a lăsat în pace. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  4. Romil,
    Saptamana trecuta, am stat si eu la tara. Intr-adevar, este altceva. Acolo oamenii se comportau normal. Parca nici nu auzisera de covid. Copiii se jucau pe ulita, mamicile discutau lejer, la magazin nu purta masca nici macar vanzatoarea… In curti si gradini se desfasurau activitatile specifice…
    Am crezut ca normalul de acolo este Raiul.
    Ma bucur ca nu sunteti de acord cu masca(rada) asta.
    Doamne ajuta!

  5. @ingrid, @cititor

    Rândurile scrise de Iosif Dragu sunt străpungătoare de suflet pentru orice om de bunăcredință ! Și orice om de bună credință nu are cum să fie, nu poate fi de acord cu această mascaradă ! Din păcate, foarte puțini oameni (chiar și dintre cei de bună credință), sunt bine informați despre această mascaradă… Satul în care locuiesc eu nu este la fel cu cel de la țară de care relatează @cititor(ul) Cuvântului Ortodox. Din păcate, la un anumit moment dat, aici unde locuiesc eu, 90 -95 % dintre locuitori veneau în centrul satului cu mască (eu locuiesc în centrul satului). Însă, după sărbătoarea Învierii Domnului, s-au mai relaxat puțin, dar vânzătoarele de la magazine sunt tot cu mască. Ce-i drept, cei mai mulți o poartă de frica amenzilor prea mari. Dar sunt și destui care o poartă de frică să nu se îmbolnăvească. Au fost foarte mulți oameni care au venit de afară și s-au autoizolat în carantină la domiciliu și veneau mașinile poliției de la oraș zilnic să-i verifice dacă respectă carantina sau nu. Si din acest motiv, ca să nu fie opriți și amendați de polițiști oamenii au preferat, evident, să poarte mască decât să plătească amendă. Toată lumea speră că, după 15 mai, lucrurile se vor relaxa măcar, dacă nu vor reveni cu totul la normal. Dar, după cum se vede, lucrurile nu vor reveni prea ușor la normal în România, dacă nu suntem dispuși să facem un pic de jertfă pentru ca Bunul Dumnezeu, primind pocăința și jertfa noastră, să încurce socotelile autorităților și să pună capăt acestei mascarade.
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  6. Deci: arhiepiscopia Tomisului e geniala!
    Au transformat absurdul in…marturisire!
    Nu credeam ca o sa ajung sa spun: ‘abia astept sa port masca!” :)))

  7. @ Doroteea:

    Tot va fi greu sa respiri prin ea… As fi un pic mai temperat. Sunt frumoase, nimic de zis, dar nu as purta decat in situatii cand e absolut obligatoriu si numai ma lasa sa respir.

  8. Doroteea
    Da Acu ce porți ?
    😉

  9. #9
    Evident ca masca e o tampenie si doar in caz de nevoie (a se citi obligatie legala). Dar daca ne obliga, vin la fix! O sa le port cu mare placere. Iti dai seama in cazul in care ne obliga cum ar fi sa iesim toti crestinii cu astfel de masti? Eventual si cu citate din Biblie, Sfinti si…Apocalipsa! Ce sa iti mai bati gura degeaba?
    Vreti masti? Super! Luati de aici! :))

  10. Dar ce ne-a oprit până acum să purtăm chiar tricouri sau esarfe cu însemne religioase? Și de ce nu să fie cu salutul “Hristos a înviat”! Sau nu va mai fi în trend dupa Cincizecime?
    Nu pot să.nu remarc faptul că ni se pare că în spatele initiativei miroase a PR CEO…

  11. Ana Anastasia
    Nu putem purta haine cu insemne religioase. Nu poti spala tricoul cu chipul unui sfant sau o cruce in masina de spalat cu alte rufe. Si apa dupa spalare merge la canalizare…
    De aceea, nici clericii nu ar trebui sa duca vesmintele cu care slujesc la curatatorie.
    In fine, sunt mai multe de zis referitor la asta.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare