Pentru cine lupta si mor militarii români in Afganistan? (VIDEO)

26-09-2013 2 minute Sublinieri

militari-afg

Cei doi militari care şi-au pierdut viaţa într-o explozie în Afganistan au fost aduşi astăzi acasă. Adrian Postelnicu şi Vasile Claudiu Popa vor fi duşi în localităţile natale, unde peste câteva zile vor fi înhumaţi cu onoruri militare.

Aducerea în ţară a trupurilor neînsufleţite nu a fost lipsită de incidente. Aeronava care venea din Afganistan a avut o întârziere din cauza condiţiilor meteo nefavorabile de pe traseu. După primirea oficială de la Otopeni, sicriele vor pleca imediat către Constanţa, respectiv Alba Iulia. Plutonierul Adrian Postelnicu avea 34 ani. Militarul era la prima sa misiune în Afganistan, după patru ani de exerciţii şi muncă în cadrul M.Ap.N. Postelnicu era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Postelnicu va fi adus cu o cursă specială de la Otopeni, pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu de la Constanţa, în cursul serii de miercuri. De acolo, sicriul va fi transportat la casa părintească a militarului, în localitatea Corbu.

Surse din cadrul MAPN au declarat pentru Adevărul că Adrian Postelnicu va fi înhumat vineri, la ora 13:00 în cimitirul din comuna Corbu. La slujba religioasă vor lua parte şi militarii din Forţele Navale. El va primi toate onorurile meritate de un erou de război.

Colegul său mai tânăr, maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa avea numai 28 ani. Popa era căsătorit şi se mutase recent de la Alba Iulia la Constanţa.Pentru el, aceasta era a doua misiune în Afganistan, iar experienţa de şapte ani în cadrul MAPN îşi spunea cuvântul. Vasile Popa era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.  Rudele lui Claudiu Popa au cerut Ministerului Apărării Naţionale ca trupul să-i fie dus la Alba Iulia, aproape de locurile natale. El este aşteptat în această seară acolo de către mama şi soţia sa.

Sursele citate au precizat că trupul neînsufleţit al militarului va fi depus la Cercul Militar din Alba Iulia şi va fi înhumat sâmbătă la orele prânzului. Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa. Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat miercuri, 25 septembrie, decretul de decorare post-mortem a celor doi. “În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional dovedit în timpul executării unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan în timpul căreia şi-a sacrificat viaţa, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Adrian Postelnicu. În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional dovedit în timpul executării unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan în timpul căreia şi-a sacrificat viaţa, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Vasile-Claudiu Popa.” se arată în comunicatul remis de Preşedinţie. Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Vezi comentariile exprimate aici:

Pentru ce/cine lupta si mor militarii români in Afganistan?

Sorin Rosca Stanescu si Sergiu Andon la “100 de minute” cu Alessandra Stoicescu (Antena 3; 25 septembrie 2013) despre moartea militarilor romani in Afganistan si pretul participarii tarii noastre alaturi de americani intr-un razboi care nu e al nostru.

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, America, Armata, Opinii, analize, Sergiu Andon, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Pentru cine lupta si mor militarii români in Afganistan? (VIDEO)

 1. Sa ne spuna Ponta pentru cine mor romanii in Afaganistan si de ce.

 2. @silviu:

  Si Basescu, ca el este cu politica externa si cu parteneriatele.

 3. Doamne ajuta,

  Acesti militari care se spune ca au platit cu viata prin devotamentul lor de asi apara tara,de fapt si de drept acesti militari si sunt multi ca ei care fac instructie speciala ca sa-i trimita la in Afganistan.Ce vreau sa spun este faptul ca ei nu sant pentru apararea tarii acolo,ci pentru umplerea portofelului cu bani,pentru uciderea fratilor si a surorilor lor un fel de legiunea straina.Nu putem compara cu un soldat in termen care fereasca Dumnezeu de un razboi,el se afla la datorie si isi apara tara nu altcineva si poate fi pomenit la sf liturghie,dar acesti nevinovati care pleaca pentru bani unde-i mai pomeni?La celelelte slujbe de eurgie.Cam asta-i adevarul fratiilor.

  Sa-i iete Dumnezeu si poate trezeste si pe ceilalti la realitate

 4. Nu pentru cine, ci pentru ce? pentru bani, ca si cei care au plecat in afara sa scape de saracia asta. Pleaca pentru bani, unii dau si mita pentru asta, nu oricine ajunge acolo… merita oare?

 5. Intrebarea este pentru CE? Pai, in primul rand pentru bani. Ei stiu foarte bine ce risca mergand acolo si pentru ce. Vor bani, multi bani. Si atunci, oare ii mai putem numi”Eroi”?
  Din cate stiu eu, EROI sunt cei care lupta pentru TARA, NEAM, POPOR. Cei care isi apara PATRIA (dar in ziua de astazi cei care isi apara TARA, NEAMUL SI POPORUL SE NUMESC “NATIONALISTI”). Ce ironie – nationalistii nu sunt eroi iar eroii nu sunt nationalisti. Fara cuvinte… Au reusit sa provoace HAOSUL mult dorit.

 6. Iti scriu tie soldat Roman, care ti-ai aparat tara asta ca la carte si in vremuriile dinainte cu pretul viatii tale, cu sangele tau .Nu se merita , sa fii sclavul NATO si al USA, si sa faca ce vor cu tine, tu soldat Roman sarac, tu soldat Roman credincios, tu soldat Roman ortodox,care esti gata sa-ti dai viata in Romania, pentru apararea Romaniei aici, decat mai degraba in afara tarii.Dumnezeu sa-i ierte si speram ca Romania sa i-a exemplul altor tari NATO care nu-si trimit soldatii in Afganistan, Irak, Siria, etc.Trimitindul acolo sunt sanse sa se intoarca in cosciug!Merita oare doar de dragul NATO?

 7. Pe vremea lui Stefan cel Mare si Mihai Viteazul, lupta cu islamistii se dadea in tara noastra si in vecinatate. Noi am fost pavaza Europei in fata asalturilor musulmane, cu asta ne laudam mereu si explicam ramanerea in urma a Romaniei fata de Vest. In timp ce occidentalii construiau catedrale si universitati, noi stateam in calea hoardelor pagane si nu aveam timp pentru cultura.
  Ma rog, acesta este un cliseu des folosit, desi nu corespunde intru totul adevarului istoric.
  Astazi avem sansa ca razboiul cu islamistii sa se duca departe de tara, in Afganistan, impotriva talibanilor fanatici, fata de care turcii si tatarii erau niste ingerasi.

  Subscriu si la ideea ca soldatii romani se inghesuie sa ajunga in Afganistan din cauza salariilor tentante.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare