Efectele DEVASTATOARE ale exploatarilor GAZELOR DE SIST. Proteste “preventive” in Bulgaria

27-02-2012 2 minute Sublinieri

gaze de sist

Un nou scandal de amploarea celui de la Roşia Montană ar putea izbucni în acest an. Mai multe companii străine s-au arătat interesate de explorarea gazelor de şist din România. Ele vor să afle într-o primă fază ce rezerve se află în subsolul ţării. Ecologiştii cer explicaţii.

Ecologiştii se tem că metoda ce va fi folosită ulterior pentru exploatarea gazelor de şist ar putea avea efecte grave asupra mediului. Scandaluri similare au avut loc şi în alte ţări europene, între care şi Bulgaria.

Directoarea executivă a organizaţiei ALMA-RO, Miruna Ralea, acuză la emisiunea Planeta Verde lipsa de transparenţă a autorităţilor. Ea atrage atenţia asupra efectelor pe care le-ar putea avea metoda fracţionării hidraulice de extragere a gazelor de şist.

Primul impact este folosirea unei cantităţi foarte mari de apă. Vorbim de milioane de litri de apă în cazul unui singur foraj, iar în cazul unei exploatări, putem ajunge la o densitate de şase puţuri pe kilometru pătrat, deci este o cantitate extrem de mare de apă, care după exploatare devine apă uzată. După aceea, schimbarea destinaţiei terenurilor, practic scoaterea lor din circuitul agricol. Pe urmă, contaminarea pânzei de apă freatică şi a apei potabile, bineînţeles, prin scurgerea de substanţe chimice, care se folosesc în cantitate foarte mare pentru dizolvarea formaţiunilor de rocă“, explică Mirunea Ralea.

Ea mai spune că “au fost înregistrate cazuri în SUA, unde metoda se foloseşte de mulţi ani, cazuri în care în apa potabilă a locuinţelor au fost scurgeri foarte mari de metan. Practic, pot fi văzuţi oameni care dau drumul la robinet şi pur şi simplu pot să dea foc apei care curge“.

Există de asemenea poluări în atmosferă, pentru că sunt foarte multe elemente care se evaporă, sunt scurgeri de metan, care pot să ajungă până la 8%, un procent mult mai mare decât în cazul forării convenţionale. Metanul este un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon, de exemplu“, precizează militanta ecologistă.

În Statele Unite, 50% din consumul de gaze este acoperit de gazele de şist. De altfel, americanii sunt cei care au inventat tehnologia pentru extragerea acestei resurse energetice neconvenţionale.

Câteva zeci de mii de bulgari au protestat, într-o scrisoare adresată politicienilor care îi reprezintă, faţă de exploatarea la nivel naţional a aşa-numitelor “gaze de şist”.

Procedeul e mult mai complicat decât extracţia gazelor naturale din zăcămintele obişnuite, iar unii specialişti în domeniu îl consideră chiar periculos, şi asta pentru că gazul de şist se găseşte la mare adâncime, iar aducerea lui la suprafaţă se face prin explozii şi pomparea unor mari cantităţi de lichide speciale, unele toxice, transmite RRA.

Autorităţile din Bulgaria sunt convinse că exploatarea acestor zăcăminte ar permite o reducere semnificativă a facturii energetice a ţării, dependentă aproape în totalitate de importuri, numai că teama populaţiei din zonele vizate se arată mai mare decât posibile beneficii.

Mai multe organizaţii ecologiste au depus vineri, în parlament, o petiţie cu 52.000 de semnături în favoarea interzicerii definitive a producţiei gazelor de şist. Există temerea că moratoriul asupra prospecţiunilor pentru gaze de şist va putea fi în curând anulat.

Mai mulţi experţi au avertizat deja că decizia adoptată în parlament sub presiunea protestelor ecologiste va putea bloca şi prospecţiunile pentru petrol şi gaze convenţionale.

Ministrul economiei, energeticii şi turismului, Traicio Traikov, a avertizat că interese corporatiste străine, o formulă privită de unele medii drept aluzie la concernul Gazprom stau în spatele campaniei împotriva gazelor de şist. “Statul a subestimat nivelul isteriei la care s-a ajuns” a spus Traikov.

În favoarea continuării prospecţiunilor s-a pronunţat dreapta parlamentară, care a avertizat că producţia gazelor de şist va putea garanta independenţa energetică a ţării. În urma unor acţiuni de protest, în 12 oraşe bulgare, la care au participat peste 10.000 de oameni, Parlamentul din Sofia a introdus un moratoriu asupra prospecţiunilor pentru gaze de şist.

O acţiune de protest a avut loc pe data de 26 ianuarie şi în faţa Ambasadei României.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

53 Commentarii la “Efectele DEVASTATOARE ale exploatarilor GAZELOR DE SIST. Proteste “preventive” in Bulgaria

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. As vrea sa ma intelegeti ca nu sunt un aparator al celor care concesioneaza zacaminte in Romania, dar trebuie sa intelegem ce inseamna de fapt zacaminte de gaze asa zise de “sist” si cum se face exploatarea lor. Sunt inginer in domeniu (absolvent al Institutului de Petrol si Gaze Ploiesti -1991), iar tot ce se scrie in astfel de articole este complet fals (scris de jurnalisti care nu inteleg nici macar ce este o sonda). Pe scurt as vrea sa va explic despre ce este vorba. Aceste gaze sunt cantonate in roci fara permeabilitate (argile, marne), iar pentru a putea sa le facem sa curga in gaura de sonda este nevoie sa se faca o FISURARE HIDRAULICA nu “Fractionare” cum am gasit scris. Fisurarea hidraulica este un procedeu folosit frecvent in industria extractiva de petrol, avand drept scop creearea unor fisuri in roca rezervor pentru a imbunatatii proprietatile de curgere (respectiv pentru a creste permeabilitatea in zona adiacenta gaurii de sonda). Aceasta fisurare se face introducand in sonda cu ajutorul unor pompe de mare presiune un lichid (care nu e nicidecum toxic) si care contine un material de sustinere a fisurii (un nisip cu o granulatie bine determinata). Nu este vorba de contaminarea niciunei panze freatice, sonda (adica gaura executata prin foraj) este izolata printr-un burlan din otel (perforat in zona stratului productiv) care este si cimentat in spatiul inelar (exteriorul coloanei si gaura propriu-zisa efectuata in pamant).
    Dupa cum am mai spus “Fisurarea Hidraulica” se executa frecvent la toate zacamintele de titei si gaze care au permeabilitate mica deci metoda este deja veche, nu este nimic nou. In poza este prezentata o schema cu o sonda asa zisa “orizontala”, deoarece traseul gaurii traverseaza orizontal zacamantul. Astfel de sonde orizontale se executa tocmai din acelasi motiv ca zacamantul are o capacitate mica de curgere (permeabilitati mici), ideea fiind ca sa poata fi deschisa o zona cat mai mare din zona productiva, facilitand astfel curgerea titeiului sau gazelor din strat in gaura de sonda.
    Parearea mea este ca acesti jurnalisti ar trebui sa se informeze exact despre ce e vorba si apoi sa arunce “bomba”. Multumesc pentru rabdare. Sanatate si “Doamne ajuta-ne”

  2. @Virgil,

    “tot ce se scrie in astfel de articole este complet fals”

    Cred ca te-ai grabit cand ai scris asta. Poate cuvantul fractionare este singurul gresit. Esenta articolului este legata de pericolul asupra solului, asupra apei, asupra mediului inconjurator. Din mesajul tau insa nu am vazut asa ceva.

    “Nu este vorba de contaminarea niciunei panze freatice”

    hai sa vedem daca asa este:

    http://www.youtube.com/watch?v=9OGu2ylErNk

  3. in documentarul de mai devreme, la min 1.37 se spune:

    “Metode precum fisurarea hidraulica, au fost descrise ca fiind riscante pentru mediu si lipsite de o reglementare adecvata. Presa si unele site-uri afirma ca 6 state au documentat peste 1000 de incidente de contaminare a apei potabile ca urmare a fisurarii hidraulice. ”

    Oricum, se trece repede peste aceste evidente pentru ca aceste comisii au ca interes doar profitul. Insa pentru a nu se crede ca nu s-au luat in consideratie reclamatiile, in discursul lor lung adauga si o fractiune de adevar. Care insa nu are nici un efect asupra lor…decat uimirea neplacutata de pe fetele lor.

    Priviti-le fetele.

  4. Sunt de acord cu ceea ce a zis Virgil despre tehnologia de forare. Iar acele fisuri care apar in poza din articol si care figureaza ca ajung pana in zona panzei freatice pot induce in eroare pe foarte multi necunoscatori in domeniu – ganditi-va numai la faptul ca sonda este la o adancime de peste 3000m – ce forta iti trebuie ca sa fisureri o coloana de 3000m de roci ca sa ajungi tocmai pana la panza freatica – desigur o intrebare fara sens pentru ca nu se poate (sigur ca mizerie in urma lor vor lasa, cel putin in zona de operare a sondei, dar asta nu va fi chiar la nivelul agitatiei celor ce au scris acest articol). In fine, din partea mea sa ia si gazul si sa se spele pe cap cu el ca oricum resursele Romaniei, din nefericire, nu mai sunt de mult ale ei.

    Doamne ajuta si pace multa!

  5. @Virgil, Vlad:

    Am citit cu atentie si e imbucurator ca exista si comentatori care se pricep in acest domeniu. Ar fi de asteptat o prezentare a metodelor pe care le va folosi Chevron si pe care le-a aprobat ANRM (iar Bulgaria le-a respins), nu doar o respingere a unei afirmatii facute de o ecologista, respingere care ca singur argument folosirea unui termen gresit. Nu este de minimalizat problema, pe motiv ca gazul oricum le apartine. Foarte rau ca le apartine doar lor sau ca nu avem macar conditii clare de concesionare care sa aduca un oarecare avantaj si pentru noi. Dar cel mai important e ca exista acolo, in perimetrele de exploatare, niste oameni, niste terenuri si macar sa nu ii omoare cu zile, …daca se poate! Daca nu, atunci macar sa stim, sa ne ferim si sa ii ferim pe semenii nostri.

    Despre pericolul tehnicii s-a pronuntat si un specialist, care nu e impotriva exploatarii dar care confirma, practic, ce a spus ecologista de la RFI despre folosirea intensa a apei:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-10171198-interviu-audio-profesorul-mihail-batistatu-despre-exploatarea-gazelor-sist-tehnologia-este-destul-neprietenoasa-mediul.htm

    http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-11251629-romania-compania-chevron-poate-incepe-lucrarile-explorare-gazelor-sist-bulgaria-ramas-fara-licenta-motive-mediu.htm

    In fine, noi am aratat ca Chevron una face acasa la ea si alta in ”colonii”, adica in state slabe unde cetatenii nu sunt aparati cum trebuie de astfel de abuzuri: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/20/ce-lasa-chevron-in-urma-exploatarilor-sale-cazul-dezastrului-din-ecuador-documentar-video/

  6. @Vlad

    “In fine, din partea mea sa ia si gazul si sa se spele pe cap cu el ca oricum resursele Romaniei, din nefericire, nu mai sunt de mult ale ei.”

    Una este sa ne saraceasca tara si alta este s-o contamineze in asa fel incat sa nu mai poata fi locuinta.

  7. Am sa ma interesez sa vad cat la suta din apa pompata pentru a fractura zacamantul se intoarce la suprafata; in mod normal ea se intoarce tot prin gaura de sonda(si ar trebui stocata si epurata) deci nu se duce in panza freatica direct – problema e cata apa “refuleaza” ca sa zic asa si cat din ea o epureaza, daca o epureaza sau, cum e foarte posibil, o varsa aiurea pe unde apuca… . In mod normal tot ce vine prin gaura de sonda este foarte bine controlat ca daca nu ar avea control ar sari sonda in aer si n-au facut nimic:P. Oricum am sa ma interesez mai in detaliu la facultate despre toata treaba, dar mentionez ca oricum multi scriu dar nu sunt chiar in cunostiinta de cauza – de exemplu sistul este o roca metamorfica, adica o roca prea dura pentru a fi forata (“gazele de sist” sunt cantonate in roci argiloase), dar asta e doar o chestiune de forma nu de fond.

    Sanatate, Doamne ajuta!

  8. @Vlad, priveste totusi si documetarul de mai sus. La min 43 se spune despre gazele care sunt emanate in aer. Priveste si la 1:10, si asculta cu mare atentie de la 1:30.

    Nu vreau sa te conving pe tine, ci sper sa ne convingem noi toti ca aceste lucrari vor fi distrugatoare pentru pamant, pentru orice recolta, pentru orice taran, om sarac din Romania care.si mai cultiva pamantul cu o leguma, fructa. Cu toate greutatile pe care le confrunta americanii, totusi ei au bani si au posibilitatea sa se mute in alta parte. La noi insa oamenii sunt saraci si…saraciti.

    La sfarsitul documantarului se da lista cu locurile in care se v-a lucra si la noi in tara. E infiorator cat de multe sunt. Daca intram in asta, chiar nu mai iesim curati.

    Daca omul de rand n-o sa-si mai poata folosi apa pentru nevoile zilnice din gospodarie, n-o sa mai poata trai.

    Doamne ajuta si Iertare

    Doamne ajuta

  9. Unele pareri din partea unui specialist se pot citi si in articolul:
    http://www.criticatac.ro/13750/frack-off-chevron-co-semnat-romania-despre-gaze-de-sist-si-ce-ni-se-pregateste/
    Nu am incredere in acel specialist d-l Calota Constantin. Nu pot crede ca produsele chimice folosite in hydrofracking sunt … complet inofensive(!!!). In plus, nu am incrdere in firma Chevron. Am vazut ce ii poate pielea in cazul polouarii din Ecuador. Interesele si beneficiile sunt prea mari pentru a scoate din calcul o noua campanie de imagine… dar una tacuta, parsiva si probabil mai eficienta decat cea de la Rosia Montana. As vrea sa ma insel, dar din fondatorii si faptele firmei Chevron deduc ca viitorul sanatatii barladenilor si a altor romani va insemna boala datorata poluarii marca Chevron.

  10. Si, in orice caz, prea multe lucruri vin in cascada in acest an, in presiune nebuneasca: presiune pe Rosia Montana; vanzarea pe nimic a resurselor energetice Termoelectrica, Hidroelectrica; vanzarea pe nimic a resurselor minerale; alegeri locale si parlamentare; noi masuri de austeritate; legea sanatatii; semnarea acelui pact de stabilitate fiscala, etc… ca sa nu fie absolut firesc un moratoriu asupra exploatarii acestor gaze de sist. Este atac concertat!!! Este normal sa ne aparam si sa fim suspiciosi, desi poate o facem stangaci si incoerent! Un alt argument: specialistii in hydrofracking din UK, Anglia, Franta, SUA si Bulgaria or fi retardati mental cand au interzis acest tip de exploatare [eu asa am citit, nu mai stau acum sa caut sursa informatiei]? Moratoriul / amanarea este necesara, pentru ca intr-o democratie este fireasca dezbaterea unei probleme cu potential de afectare a sanatatii populatiei. Da, daca puterea si opozitia din fabruarie 2012 pretind ca ne aflam intr-o democratie, atunci sa se comporte ca intr-o democratie! Sa se puna pe tapet si ce a facut firma Chevron, si cat de paguboasa este exploatarea pentru statul roman, si care este experienta specialistilor romani in evitarea poluarii, sa se faca publica lista substantelor chimice folosite in acel amestec apos (nu sa se invoce pretextul secretului tehnologic), etc.

  11. @Danieolo

    “amanarea este necesara, pentru ca intr-o democratie este fireasca dezbaterea unei probleme cu potential de afectare a sanatatii populatiei.”

    Amanarea e singura solutie actuala. Oricum, popoulatia ar trebui informata. Nimeni nu si-ar vinde pamantul la aceste companii, daca ar sti cat de tare v-a fi afectat.

    Cu proiectele astea ne cumparam boli pentru copiii nostri.

  12. Nu am vrut sa provoc pe nimeni, insa va spun ca lucrez in domeniu, iar fisurarea hidraulica este o metoda veche si se foloseste la toate zacamintele de titei si gaze care sunt cantonate in roci cu permeabilitate mica.
    Filmuletul este pentru cei care nu stiu ce inseamna o sonda. Afirmatia cu cel care a “simtit miros de gaze” din filmulet este deasemenea falsa, fiindca GAZELE NU AU MIROS (ele sunt odorizate de firmele de distributie cu substante numite mercaptani pentru a putea fi puse in evidenta in cazul unor scurgeri accidentale din instalatii). Accidente datorate sondelor de gaze s-au intamplat si in Romania (vezi cazul Comanesti sau Totea Vladimiri, s.a.). Sunt riscuri pe care trebuie sa si le asume toti cei implicati, insa nu se moare mai mult decat in accidente rutiere.
    Nu sustin investitiile straine in Romania, nici FMI-ul nici Banca Mondiala si nici nu imi convine ca suntem membru UE, asa ca nu am scris toate astea sa fac cuiva pe plac, am scris din simplul motiv ca cei care lanseaza astfel de “articole bomba” nu sunt informati.

    IUBESC TARA ASTA SI PENTRU NIMIC IN LUME NU AS PLECA DE AICI

    DOAMNE AJUTA-NE

  13. @Virgil:

    Totusi absolut toti, peste tot, spun ca explorarea gazelor de sist comporta metode speciale, deloc uzuale, si ca acestea presupun cantitati imense de apa si riscuri evidente in locatia respectiva.

  14. @Virgil, nu trebuie sa fim experti in acest domeniu ca sa intelegem ca ceea ce este in acel video este adevarat. E vorba de oameni simpli care traiesc in acele locuri si nu au nici un interes sa inventeze probleme.

    Sa vedem insa un alt video in care ni se da posibilitatea sa vedem si “partea buna” a acestor extrageri si partea rea. In acest video mai vedem si goana dupa bani a unor proprietari:(

    http://www.youtube.com/watch?v=Vr6b-WzIcyo

    PS: De retinut ceea ce spune un proprietar la sfarsitul clipului: pot trai fara gaz, dar nu pot trai fara apa.

    Doamne ajuta

  15. Ina
    http://www.b-o.ro/Emisiuni-762-TVR_2_-_Ora_de_stiri_Bogatiile_Romaniei_rost_de_cearta__Despre_extragerea_gazelor_de_sist_de_langa_Barlad.html
    Aici o emisiune “FOARTE BUNA” pe tema aceasta care am vazut-o integral (aseara) si la care iti vine sa renunti complet la TV.
    Ina nu vreau sa te supar dar sunt sigur ca nu intelegi la fel ca si prezentatorul Lucian Parvoiu sau asa zisa “geolog” Georgeta Ionescu.
    Crede-ma nu exista niciun pericol in a exploata astfel de zacaminte. Nu este mare diferenta (doar roca in care se afla cantonate gazele) intre zacamintele de gaze pe care le exploatam in prezent (adica cele din roci poros-permeabile) si cele asa zise “shale gas” (adica roci cu permeabilitate foarte mica). Fisurarea hidraulica (metoda veche folosita din anii ’50) are scopul de a stimula afluxul de gaze din strat in gaura de sonda.
    Te rog citeste aici un istoric al industriei de petrol din Romania scris de Dr. Ing St.-Traian Mocuta demn de toata increderea cu un background veritabil in geologia de petrol
    http://www.petroleumreview.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=204:cercetarea-dezvoltarea-in-upstream-ul-industriei-petroliere-din-romania&catid=48:special-report&Itemid=169
    Nu crede tot ce vezi pe Youtube (aceasta nu este o sursa de informare, exista material mult scris de specialisti care merita citit)

    Multumesc

    Toate cele bune

  16. Un link pe SCRIBD.COM

    http://www.scribd.com/jeffersonlewis/d/37496774-Hydraulic-Fracturing

    O prezentare pe scurt:

    Hydraulic fracturing is a safe, proven technology that isused on several thousand wells in Canada every year

    Fracture fluids consists of 99.5% water and sand, whilethe remaining additives are often found in commonconsumer products

    Fracturing process is isolated from fresh water sourcesby approximately 1000m of impermeable rock and severallayers of steel casing

    Va rog sa cititi prezentarea de la link-ul de mai sus

    Cred ca o problema grava de mediu este “DEFRISAREA PADURILOR”, asa ca ar trebui sa ne gandim si sa luam pozitie la “JAFUL” acesta care se desfasoara sub ochii nostrii de 20 de ani.

  17. @ Virgil / Vlad:

    Ne pare rau, poate gresim, dar impresia noastra este ca reprezinti niste interese nu tocmai frumoase, iar excesul tau de zel in a demonstra cat de bune sunt exploatarile de sist… pe noi ne pune serios pe ganduri si nu dorim sa-ti oferi mai departe tribuna. Sa ne ierti daca gresim, insa e mijlocul nostru de protectie absolut necesar atunci cand ne convingem ca nu putem avea incredere in rolul cuiva, aparut subit pe blog pentru a sustine o cauza ca aceasta.

    Doamne, ajuta!

  18. Vlad nu reprezint pe nimeni te asigur, sunt cu tot sufletul pentru tara asta, Dumnezeu stie mai bine, asa ca ma simt curat

    Credeti ce vreti nu vreau sa va conving cu nimic, trebuie doar sa fim informati corect.

    Am vrut sa am o opinie, daca vreti sa credeti tot ce vedeti e treaba voastra.

    Nu fac jocul nimanui, nu am niciun interes ascuns, sunt un ROMAN multumit pe deplin cu tot ce am, imi doresc numai sanatate si nimic in rest.

    Multumesc

  19. @Virgil, chiar nu pot sa inteleg ce spui. Deci tu ai vazut toate acele videoclipuri, suferintele atator oameni care locuiesc in apropierea acestor exploatari, si cu toate astea tu in continuare spui ca nu exista “nici un pericol”?

    Poti macar intr-un mesaj sa scrii despre ceea ce vezi tu in acele clipuri? Crezi ca toti acei oameni mint, ca nu exista nici o problema cu apa potabila?

    Doamne ajuta

  20. Ina,

    Nu mai am nimic de adaugat, exista destula literatura de specialitate la indemana oricui.
    Te rog sa crezi ce vezi in clipurile alea si nu pe mine. Ioan cap. 20 (20:27, 20:28, 20:29)

    Va rog sa ma iertati ca v-am iritat cu SF-urile mele, ma opresc aici cu comentariile

    Toate bune si multa sanatate

  21. @Virgil:

    De ce am crede in literatura de specialitate care se refera la conditii ideale de exploatare si nu unor reportaje facute la fata locului, in cadrul unor exploatari concrete?

    Esti constient ca unele articole de “specialitate” sunt scrise de “specialisti” platiti de marile firme exploatatoare? De ce pui aici un articol despre fractionarea hidraulica cand ai incercat sa demonstrezi ca este vorba despre fisurare?

    Apoi, iarasi te-ai facut ca nu vezi faptul ca doar tu spui ca metoda de exploatare a gazelor de sist este din anii 50. A spus ANMR asa ceva? A spus Chevron asa ceva? Nu, pentru ca metoda este noua.

  22. @ Virgil Domnule, exista numeroase surse, mii de articole (ghost-writing sau nu) care asigura, prin cuvantul unor specialisti, ca medicamentele psihotrope sau vaccinurile cu mercurul din ele sunt ABSOLUT SIGURE. Dar realitatea este ca acele medicamente provoaca sinucideri, iar copii mor sau fac autism din cauza mercurului. Nu sunt specialist, dar pot sa extrapolez povestile de mai sus la gazele de sist.
    In plus: 1.Daca dvs. ati invatat la facultate sau chiar ati pus in practica aceste fracking, de unde stiti ca Chevron se comporta ca la manual? Experientele din Ecuador si Turcia (si din alte parti ne da dreptul sa fim sceptici?!?!?)
    2.De ce nu ne indicati articole de specialitate in care sunt expuse riscurile asociate unei astfel de tehnologii? Este jignitor la adresa inteligentei sa spui ca nu exista riscuri.
    3.De ce Franta, Marea Britanie, SUA si Bulgaria au interzis acest tip de forare? Or fi fost in stare de ebrietate specialistii lor si cei care au facut si apoi semnat acele legi?!?!?
    4.Daca spuneti ca sunteti roman si va doare de jafurile din Romania, asteptam o analiza comparativa sau niste linkuri spre surse credibile care sa ne indice conditiile economice in care se practica hydrofracking, ca sa stim daca chiar ne-a pricopsit Dumnezeu cu o asa mare binefacere precum gazele de sist.
    5.Am auzit in alte parti ca s-a facut hydrofracking in Romania, dar era o tehnologie putin diferita, anume specializata langa sonde. Nu au existat poluari acolo? eu am auzit la o emisiune TV, de la cineva care se recomanda muncitor sondor, ca este poluare mare. Nu mai stiu de ce judet era vorba.
    Astept(am) raspunsuri punctuale si oneste. Nu resping a priori argumentele de bun simt.

  23. http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-10703258-alexandru-patruti-presedintele-anrm-redeventele-pentru-gazele-sist-trebui-fie-mai-mici-decat-pentru-cele-conventionale-crea-siguranta-legislatie-speciala.htm

    Uniunea Europeana ar putea lua in calcul crearea unei legislatii speciale pentru activitatea de explorare si exploatare a gazelor de sist, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). “Romania nu are o legislatie speciala pentru gazele de sist (…) Cu certitudine va fi luata in discutie realizarea unei reglementari speciale, dar nu numai la nivelul Romaniei, ci la nivelul intregii Europe”, a precizat Patruti. Potrivit acestuia, pentru stimularea investitiilor in domeniul gazelor de sist redeventele ar trebui sa fie mai mici decat in cazul gazelor conventionale.

    Pentru lucrarile de explorare si exploatare a acestor gaze neconventionale, costurile sunt mai mari, tehnologia este mai sofisticata, fiind necesare utilaje specifice, a declarat recent pentru HotNews.ro Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti. (…)

    Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, este considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Insa, progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite.

    Este o sursa pe care am mai dat-o si inainte si ati ingnorat-o. Acum, nu stim ce fel de specializare aveti, insa nu ne luati de prosti, va rugam.

    Repetam, conform UE, statului roman si informatiilor publice:

    – gazele de sist sunt neconventionale
    – metoda de exploatare a acestor gaze NECONVENTIONALE, care se gasesc in locuri GREU ACCESIBILE, este NOUA, posibila datorita PROGRESULUI in tehnologie
    – faptul ca metoda este noua ar justifica, cf. sefului ANMR, scaderea redeventelor.

    Este ceea ce afirma oficialitatile, subliniem.

    In ceea ce priveste ce poate aduce metoda de exploatare prin fractionare, iata un articol din The New Scientist:

    http://www.newscientist.com/article/dn21120-how-fracking-caused-earthquakes-in-the-uk.html

    http://www.newscientist.com/article/dn20463-gas-drilling-contaminates-drinking-water.html

  24. @ Virgil

    Probabil tu ai sa ai un loc de munca intr-un astfel de loc si de aceea spui ca sufletul ti-e pentru tara. Ai vrea insa sa locuiesti cu familia ta, cu mama tata eventual sotie copiii, langa o astfel de forare? Ai avea curajul sa folosesti apa pentru supa copilului tau etc?

    Doamne ajuta

  25. Mă ţin încă de la data apariţiei primelor comentarii ale domnului “virgil” să-l denunţ ca fiind un postac vopsit din mai multe motive care ţin de identificarea comportamentului simulat, doar că am fost sufocat de treabă. Între timp s-a dat singur de gol, aşa că nu mai apelez la trimiteri doctrinare, dar îl sfătuiesc totuşi să fie atent să respecte priorităţile empatice ale grupului pe care intenţionează să-l manipuleze iar nu să intre în plin conflict cu evidenţa unor suferinţe umane. Dacă voia să fie “eficient” ar fi trebuit să justifice situaţia de excepţie a suferinţelor prezentate în vidioclipurile de mai sus, să arate unde anume s-a greşit şi de ce aceste accidente nu se pot repeta, cum a evoluat tehnologia de la acea dată, etc. aşa cum ar proceda o persoană sinceră pentru care tehnologia este importantă şi pe care o apreciază în funcţie de cei care o folosesc sau pe care respectiva tehnologie îi afectează. A încerca să dovedeşti că tehnologia aia e sigură pe un site de acest profil, în contra unor astfel de evidenţe, ne spune că ori domnul “virgil” este incredibil de incompetent în ceea ce face ori chiar ne crede inuman de proşti! (…)

    Am scris totuşi acest comentariu pentru a puncta faptul că leprele au pornit morişca mediatică, că se respectă aceeaşi paşi ca şi in cazul roşia montana când vine vorba de campaniile de PR. Aceste campanii sunt similare pentru toate ţările în care există astfel de exploataţii, au în spate de regulă cam aceleaşi echipe, aceleaşi criterii de evaluare a reacţiei publice şi aceleaşi metode de acţiune. Voi reveni cu ceva mai multe pe acest subiect.

    Cert e că în acest moment băieţii înceacă să pună în carantină eventualele focare de unde ar putea porni o rezistenţă articulată, prin introducerea unor păreri care să dea aspect de controversă a subiectului (altfel clar ca bună ziua) să trimită în derizoriu
    tabăra opusă prin citarea unor surse compromise, deturnarea discursului (înspre beneficiile economice naţionale, susţinerea de care beneficiază din partea ce urmează să lucreze acolo, interesele gazpromului în regiune etc. etc. etc). Voi reveni pe larg pe acest subiect, indicând cum anume se procedează începând de la modul de alegere a datei la care se aduce la cunoştinţa publică a intenţiei de exploatare şi până la modul de gestiune a campaniilor simultane pro şi contra (ceva de genul lui soros) etc.

    P.S. Aştept comeback-ul ăla lacrimogen, în care eşti surprins de afirmaţiile mele, te declari rănit în amorul propriu şi încerci totuşi să laşi discuţia în coadă de peşte! (uite aici model dacă eşti în criză de inspiraţie)! Sper să te dea şeful ăla al tău afară!

  26. @utzu

    ai pus punctul pe i:

    “se respectă aceeaşi paşi ca şi in cazul roşia montana când vine vorba de campaniile de PR.

    Aceste campanii sunt similare pentru toate ţările în care există astfel de exploataţii, au în spate de regulă cam aceleaşi echipe, aceleaşi criterii de evaluare a reacţiei publice şi aceleaşi metode de acţiune.”

    Pacat ca este vorba totusi de un roman de al nostru. As vrea sa cred ca numai strainii vor sa abuzeze de tara noastra..

  27. @ Ina:

    Asta e o prejudecata foarte gresita, dovedita ca atare de 22 de ani. Raul cel mare l-au facut romanii get-beget, vanzatori fara scrupule, uneori nici macar din cauze de masonerie sau presiuni infernale, ci din pur egoism exacerbat si lacomie de bani si de putere fara limite. Aceste boli sunt un cancer national. Aici s-a extirpat aproape orice urma de morala, de patriotism si de frica de Dumnezeu. Ne-am facut-o cu mana noastra si tot pe mana noastra o sa pierim. Nu mai avem aluat destul. Nu mai exista sare. Sa nu mai dam vina emreu pe straini. Si altii au “straini” si dusmani, si le-au rezistat sau lupta sa le reziste. La noi NIMIC. Cel mult o mana de ziaristi si o mana de păstori smeriti, care si aceia nu se stie cate zile libere mai au…

  28. Fisurarea hidraulica nu e noua. Oameni buni, lasati lipsa de ratiune deoparte! La Petrom se aplica din anii ’60! Intrebati si vi se va raspunde! Nu e un procedeu nou si se aplica destul de fecvent la sondele de titei si gaze! Lucrez in bransa si am participat la astfel de operatii! De ce nu sunt intrebati specialistii? La Petrom exista un asemenea departament care va poate da informatiile necesare! Un ziarist sau un ecologist ale caror argumente sunt doar niste filme facute bineinteles tot de catrea nespecialisti nu au nici o credibilitate! Asta se si vrea, sa panicheze populatia niste habarnisti, si sa se evite cu orice pret aducerea specialistilor la discutii, deoarece se va duce de rapa senzationalul si panica!La fel si cu gazul metan care miroase, e o minciuna, gazul metan nu are miros! Daca voi il puteti simti la aragaz, este ca i se adauga ARTIFICIAL un component numit mercaptan, care ii da acel miros!
    Terminati cu paranoia!

  29. @Rational:

    Fisurarea hidraulica o fi ea veche, insa gazele de sist se numesc neconventionale. De ce? Pentru ca se gasesc in locuri dificile, care le faceau inabordabile in anii 60, de exemplu. Atat de inabordabile, incat exploatarea lor nici macar nu e reglementata inca in Romania si in UE. Asa ca fisurare hidraulica pentru gaze de sist nu este egal cu fisurare hidraulica pentru ce se exploata in anii 60. Daca lucrezi in bransa, ar trebui sa ramai fara slujba pentru asemenea aberatii, insa probabil ca singura bransa in care lucrezi este cea a postacilor.

  30. admin, am comunicat asaltul criminal al companiei CHEVRON SI IN BUCOVINA, de ce nu l-ati publicat?

  31. @Valeria Bagdasar:

    Pai l-am publicat (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/31/chevron-gazele-de-sist-si-masacrul-ecologic-de-la-barlad-cum-s-au-impartit-resursele-romanesti-de-hidrocarburi-ggantilor-energetici-mondiali/#comment-111159) , dar pentru a avea credibilitate trebuie mai multe informatii, mai ales cand e vorba de proprietati incalcate (livezile oamenilor) si chiar de terenuri ce apartin unor mari manastiri (ca Putna), ceea ce, am zice noi, in mod sigur ar fi protestat public.

  32. Pingback: Fracturare hidraulica: RISC DE CONTAMINARE a surselor de apa prin exploatarea gazelor de sist (studiu) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  33. Pingback: Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  34. Pingback: PROTOPOPUL VASILE LAIU: "Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului"/ CUM A OCULTAT MASS-MEDIA PROTESTELE MASIVE DE LA BARLAD. Unele autoritati locale au interzis fractionarea hidraulica - Razboi întru Cuvânt - Recoman
  35. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "NOI NU MAI AVEM VOIE LA NIMIC IN TARA ASTA, AM AJUNS SA NE VINEM DE TOT" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  36. Pingback: FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze [VIDEO]/ Proclamatie-protest din Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  37. Pingback: SCANDALUL EXPLOATARII GAZELOR DE SIST [video]. Exploatarea sisturilor, INTERZISA intr-o comuna din VASLUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  38. Pingback: Autoritatile locale din BARLAD boicoteaza PROTESTUL IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST? Propaganda pro-exploatare la foc continuu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  39. Pingback: DEMONTAREA MITULUI "REVOLUTIEI GAZELOR DE SIST" DIN SUA. Cine sta in spatele BULEI SPECULATIVE a gazelor de sist si cum s-a impus FRACTURAREA HIDRAULICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  40. Pingback: Ziua PROTESTELOR impotriva EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. LISTA ACTIUNILOR DE PROTEST. Mitinguri neavizate si PREFECTURI impotriva comunelor care INTERZIC demararea exploatarilor CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare