“Daca Israelul va ataca Gaza, Egiptul va declara razboi regimului sionist” – sau cum vrea Mohamed ELBaradei sa castige alegerile prezidentiale din Egipt

5-04-2011 1 minut Sublinieri

Iata o prima mostra a ceea ce presupune “democratizarea” revolutionara a Egiptului. In mod obiectiv, pentru ca miza este castigarea alegerilor si a unei legitimitati interne greu de dobandit si de sustinut fara un discurs ideologic maximal, pana si liderii perceputi drept moderati isi radicalizeaza discursul. Asadar, radicalizarea si ridicarea tensiunii in Orientul Mijlociu sunt inerente conditiilor rezultate de pe urma revoltelor din tarile arabe, asa cum constatam in comentariile referitoare la acest subiect:

***

Fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, a declarat intr-un interviu pentru o publicatie araba ca, daca va fi ales presedinte al Egiptului, va redeschide punctul de trecere a frontierei de la Rafah in cazul in care Israelul va ataca Gaza, transmite ynetnews.com. ElBaradei si-a anuntat recent candidatura la presedintia Egiptului, dupa ce fostul lider, Hosni Mubarak, a fost inlaturat de la putere la 11 februarie in urma unor proteste populare de amploare.

“Daca Israelul va ataca Gaza, vom declara razboi regimului sionist”, a spus ElBaradei pentru ziarul Al-Watan. “In cazul oricarui viitor atac israelian in Gaza, in calitate de urmator presedinte al Egiptului voi redeschide punctul de la Rafah si voi lua in considerare mijloace diferite de a implementa acordul arab comun de aparare”, a spus el.

Fostul sef IAEA a declarat ca “Israelul controleaza pamantul palestinian”. “Nu au existat progrese tangibile in procesul de reconciliere din cauza dezechilibrului de putere in regiune – este o situatie care creaza un fel de pace cu un singur sens”. ElBaradei s-a intors in tara sa natala odata cu debutul protestelor la scara larga din Cairo si s-a alaturat celor care cereau demisia imediata a presedintelui Mubarak.

In context regional, ElBaradei este vazut ca un lider potential moderat, in ciuda deselor sale critici la adresa politicilor israeliene in ceea ce priveste situatia populatiei palestiniene. Egiptul are un rol important la ora actuala in mentinerea blocadei navale impusa de Israel Fasiei Gaza, iar o posibila retragere a tarii nord-africane ar putea genera instabilitate in regiune.

Legaturile sale cu Fratia Musulmana sunt destul de neclare, in conditiile in care a declarat ca “fratia este o organizatie cu suport real in randul egiptenilor”. Ynetnews.com a scris ca principalul contracandidat al lui ElBaradei este Amr Moussa, secretarul general al Ligii Arabe si fostul sef al diplomatiei egiptene (1991-2001).


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Egipt, Israel

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la ““Daca Israelul va ataca Gaza, Egiptul va declara razboi regimului sionist” – sau cum vrea Mohamed ELBaradei sa castige alegerile prezidentiale din Egipt

  1. http://www.cotidianul.ro/141611-Fratie-intre-Lojile-masonice-din-dreapta-si-din-stanga-Prutului

    Nu cumva infratiarea asta intre masonii romani si cei moldoveni si sarbi are ca tinta finala tot un fel de revolutie menita sa duca la haos? Oare asemenea stiri nu merita sa le promovati?

  2. @ Iustin:

    Sigur ca merita, daca le si observam si daca prididim, la avalansa de evenimente si de stiri care mai de care mai coplesitoare, care ne asalteaza ora de ora… Dar in caz ca aveti de gand sa aruncati cu insinuari si indoieli asupra noastra si incercati sa ne faceti proces de intentie ca nu am vazut nu stiu ce stire, in conditiile in care am dat alte zeci, atunci… nu stim de ce ne mai vizitati. E foarte bine ca ne semnalati cate un link util care noua ne-a scapat sau pe care nu am apucat sa-l dam inca, e de ajutor, atata vreme cat exista o incredere in buna noastra credinta. Multumim!

  3. Pingback: GADDAFI CADE/ Conflicte militare langa Israel/ Nouriel Roubini: ”Revolutia mondiala se extinde”
  4. Pingback: (update) AGITATII INTRE EGIPT SI ISRAEL. Ce se prefigureaza?
  5. Pingback: Revolte in Egipt impotriva presedintelui islamist MORSI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare