Adunarea Episcopilor Ortodocsi Canonici din America: DESPRE LEGALIZAREA CASATORIILOR HOMOSEXUALE SI SITUATIA CRESTINILOR DIN ORIENTUL MIJLOCIU

23-09-2013 1 minut Sublinieri

May 25-27, 2011. H.E. Archbishop Demetrios, Assembly of Bishops, Chicago

În ultima zii a întrunirii sale anuale, Adunarea Episcopilor Ortodocși Canonici din America Centrală și de Nord au emis următoarea declarație cu privire la poziția neschimbată a Bisericii Ortodoxe cu privire la căsătorie și homosexualitate.

Credincioșilor ortodocși

1. Noi, Adunarea Episcopilor Ortodocși Canonici din America Centrală și de Nord, reprezentând milioane de creștini ortodocși din Statele Unite, Canada și America Centrală, ne manifestăm îngrijorarea față de recentele acțiuni ale guvernelor noastre și de tendințele sociale  cu privire la statutul căsătoriei în țările noastre,  mai cu seamă în ce privește legalizarea uniunilor de același sex.

2. Învățătura ortodoxă cu privire la căsătorie și sexualitate, fundamentată temeinic pe Sfânta Scriptură, două milenii de tradiție bisericească, și legea canonică, susține că taina căsătoriei constă în uniunea dintre un bărbat și o femeie și că autenticitatea căsătoriei reflectă unitatea sacră dintre Hristos și Mireasa Sa, Biserica.

3. Persoanele de orientare homosexuală se cuvin a fi tratate cu aceeași milă și dragoste hărăzite de Domnul nostru Iisus Hristos întregii umanități. Mai mult, Biserica este un spital spiritual, unde cu toții suntem chemați pentru vindecarea firii noastre căzute, prin Iisus Hristos, cel ce și-a asumat firea omenească pentru a o vindeca. Cu toții ne luptăm cu tot felul de patimi, și doar în Biserică găsim mijloacele biruinței, prin harul lui Dumnezeu. Transpunerea în faptă a oricărei atracții sexuale în afara căsătoriei sacramentale, indiferent dacă atracția este hetero- sau homosexuală, ne îndepărtează de Dumnezeu.

4. Îndemnăm atât clerul cât și credincioșii Bisericii Ortodoxe să mărturisească învățăturile mai presus de vremuri ale lui Hristos, apărând curăția și sfințenia vieților lor, educând familiile și comunitățile din care fac parte în preceptele Sfintei Scripturi, punându-și nădejdea în Domnul nostru, cel ce a biruit lumea (Ioan, 16,33).

5. În fine, îi încurajăm pe credincioși să îi abordeze pe preoții lor de parohie sau pe părinții lor spirituali pentru orice întrebare sau nelămurire cu privire la această declarație și la consecințele ei în viața de zi cu zi.

De la Adunarea Episcopilor, catre credinciosii ortodocsi

1. Noi, Adunarea Episcopilor Canonici Ortodocsi din America de Nord si Centrala, reprezentand milioane de crestin-ortodocsi din SUA, Canada si America Centrala, ne exprimam profunda ingrijorare cu privire la escaladarea agitatiei politice si a violentei din tarile din Orientul Mijlociu, in special din Palestina, Egipt, Irak si, recent, Siria. 

2. Adunarea repudiaza orice atac asupra persoanei umane, indiferent de rasa sau religia acesteia, perpetuat prin violenta, rapire, tortura si ucidere. Deplangem distrugerea locurilor de inchinare. Suntem in mod special indurerati de indiferenta nescuzabila si nejustificabila a autoritatilor care esueaza in protejarea populatiei crestine si a populatiei din aceste regiuni. 

3. Imploram toate partile implicate si autoritatile politice, in special cele din tarile pe care le reprezentam, sa urmareasca viguros toate mijloacele pasnice de rezolvare a conflictelor si stopare a uciderii barbatilor, femeilor si copiilor.

4. In fine, facem apel inca odata la persoanele responsabile pentru eliberarea tuturor celor rapiti, in special a Mitropolitului Grec Ortodox  Boulos Yazigi (fratele Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei) si a Arhiepiscopului Siriac Yohanna Ibrahim, ambii din Alep, Siria. 

5. Adunarea Episcopilor roaga oamenii sa-si aduca aminte ca crestinii din Orientul Mijlociu, Egipt si Siria au trait pasnic alaturi de toate popoarele din regiune timp de sute de ani. Astfel ca trebuie respectati si inclusi in toate deciziile pentru dreptate politica si sociala.


Categorii

1. DIVERSE, Egipt, Homosexualitate, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Siria, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Adunarea Episcopilor Ortodocsi Canonici din America: DESPRE LEGALIZAREA CASATORIILOR HOMOSEXUALE SI SITUATIA CRESTINILOR DIN ORIENTUL MIJLOCIU

  1. si mie imi era frica cand am ajuns in canada ca nu cumva sa nu fie canonici, si nu m-am dus la biserica 1 an(in 2007)
    preotii ortocsi romani de aici o parte tin de bucuresti, dar o parte tin de Epicopia Americii de nord, de care tin si eu acum.
    Ma bucur sa vad o reactie ferma in aceste timpuri dure.
    Dumnezeu sa-si faca voia!

  2. A se observa forma redactarii pt a nu da nu se oferi pretexte de sanctiuni din partea celor ce monitorizeaza tot felul de discriminari.

  3. De curiozitate: catolicii, protestantii+neo-protestantii (aia care nu casatoresc homosexuali) au facut demersuri similare ? In ambele probleme.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare